Anda di halaman 1dari 5

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI TAHUN 5 Tarikh Kelas Masa Bilangan murid Bidang Tajuk Hasil pembelajaran

Psikomotor : 18 . 04 . 2013 (khamis) :5E : 8.00 9.00 pagi (60 minit) : 28 orang : Olahraga : Lari berganti-ganti : Pada akhir P&P, murid dapat : i. Melakukan teknik menghantar dan menerima baton. ii. Mengaplikasikan teknik menghantar dan menerima baton dengan betul. Kognitif : i. Mengetahui cara yang betuk untuk menghantar dan menerima baton. ii. Mengetahui peraturan dalam teknik menghantar dan menerima baton. Afektif :
1

i. Memupuk semangat kesukanan dan kerjasama antara satu sama lain. ii. Membina keyakinan diri dan boleh berdikari. iii. Menghasilkan suasana keseronokan semasa aktiviti permainan kecil. Objektif Pengetahuan sedia ada Nilai murni Alat bantu mengajar : Memahami dan boleh mengaplikasikan teknik menghantar dan menerima baton. : Murid telah mempelajari lari pecut pada P&P yang lalu. : Berdikari, semangat kesukanan, kerjasama, keyakinan diri : Skitel, baton, wisel, stopwatch, bola

Fasa/ masa Set induksi (5 minit)

Isi kandungan Aktiviti memanaskan badan

Aktiviti P&P Murid berada dalam separuh bulatan untuk menjalankan aktiviti memanaskan badan. Guru akan memberi arahan sambil demonstrate untuk membuat jenis larian atau pergerakan. Skip Tendang belakang Lutut tinggi Angkat lutut tinggi dan tendang Silang kaki dan kilas belakang Bola

Catatan

Skitel wisel

Pencetusan idea (15 minit)

Demonstrasi Teknik menghantar dan menerima baton

Guru menunjukkan teknik menghantar dan menerima baton kepada semua murid.

Baton Wisel Skitel

Murid memahami kedudukan kaki, tangan dan tubuh semasa menghantar baton.

Murid memahami kedudukan kaki, tangan dan tubuh semasa menerima

baton. Guru menunjukkan cara memegang baton dengan betul semasa berlari. Murid berlatih berpasangan. Guru memerhati sambil memberi peneguhan.

Penstrukturan semula idea (15 minit)

Latihan tekan tubi

Murid diarahkan untuk lari pecut dari garis mula hingga hujung kon sejauh 30 meter secara perlahan.

Baton Wisel Skitel Stopwatch

Murid akan berlari sambil memegang baton. Murid pertama yang berlari akan berlari perlahan dan memberi baton kepada pelari kedua.

Pelari kedua akan terima baton dan pecut ke pelari ketiga dan seterusnya. Latihan dijalankan sehingga semua murid dapat cuba.

Mengaplikasi idea (15 minit)

Permainan kecil Pertandingan dalam kumpulan

Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan. Murid diarahkan untuk membuat pertandingan lari berganti-ganti dari garis mula hingga hujung kon sejauh 30 meter.

Baton Wisel Skitel Stopwatch

Kumpulan yang sampai ke arah paling awal dikira menang.

Refleksi (10 minit)

Rumusan Aktiviti sejukkan badan

Guru membuat rumusan dengan menyoal semula murid tentang apa yang dipelajari hari ini.

Bola Wisel

Murid dalam kedudukan ladam kuda untuk melakukan aktiviti regangan.