Anda di halaman 1dari 2

Pendidikan Moral Tajuk pilihan yang bijak pilihan yang bijak Membaca merupakan amlan yang baik.

Pelbagai pengetahuan dapat diperoleh dengan membaca.Bahan bacaan boleh didapati daripada buku,majalah,surat khabar dan juga internet.kita harus bijak memilih bahan bacaan agar pemikiran kita sentiasa sihat dan positif Paduan memilih bahan bacaan dari internet dengan bijak:

Layari laman web yang boleh mendatangkan faedah kepada kamu.Pilih bahan bacaan yang dapat membantu kamu dalam pembelajaran di sekolah.


kamu harus mengetahui tujuan memilih bahan bacaan yang boleh memberikan malumat tambahan untuk kamu gunakan bagi menyiapkan folio dan tugasan sekolah.

e-Nota

laman web yang dilayari haruslah bebas daripada unsur negatif seperti keganasan dan lucah.laman web yang negatifboleh menyebabkan kamu terpengaruh dengan perkara yang tidak sihat dan membazirkan masa.

layarilah laman web yang sesuai separti: www.mcgruff.org www.tutor.com www.fschoolnet.com

panduan memilih bahan bacaan daripada buku,majalah dan surat khabar:

memastikan bahan bacaan yang dipilih sesuai dengan aktiviti yang akan dilaksanakan

mengelakan diri daripada memilih bahan

bacaan yang berunsur lucah dan ganas

memastikan gambar-gambar yang terdapat dalam bahan bacaan yang dipilihi memberikan feadah

1. nyatakan cara bijak memilih bahan bacaan daripada internet layari laman web yang boleh mendatangan feadah kepada kamu 2.mengapakah bahan-bahan bacaan harus dipilihi dengan bijak? \mengelakkan diri daripada memilih bahan bacaan yang berunsur lucah dan ganas 3.senaraikan keburukanmemilih bahan bacaan yang negatif

meyebabkan kerosakan otak membazirkan masa pemikiran yang tidak elok menyebabkanterpengaruh

4. pilih satu bahan bahan daripada internet atau majalah untuk sudut informasi kelas kamu tulis sebab kamu memilih bahan tersebut berita perkebangaan semasa laman info panduan menggunakan internet:

beritahu ibu bapa atau guru dengan serta0metra sekiranya kamu melihat laman web atau e-mel yamg membuatkan kamu berasa kurang selasa

jangan berikan maklumat peribadi kamu kepada sesiapa melalui internet.

Kamu harus mengetahui tujuan memilih bahan bacaan yang boleh memberikan

maklumat