Anda di halaman 1dari 20

Sistem de alarma auto FM TWO-WAY

ATENTIE ! 1.Continutul manualului include informatii utile. Va sugeram sa cititi manualul inainte de instalare sau utilizare. 2. Pentru a asigura o buna calitate si o functionare sigura a produsului este recomandata instalarea de catre o persoana experimantata si autorizata.

Descrierea functionarii butoanelor de la telecomanda

BUTON

DURATA

FUNCTIE

I I_ II II_ III III_ I + II I+II _ I+III I+III_ II+III


II+III_

0.5s 2s 0.5s 2s 0.5s 2s 0.5s 2s 0.5s 2s 0.5s 2s 0.5s 2s

Armare/Dezarmare Functia auto ON/OFF Localizare autoturism SOS / Pornire motor din telecomanda Pornire / Oprire mod silentios Deschiderea portbagajului Setare pornire ora fixa Alarma antisoc OFF/ON

Vibratii Telecomanda OFF/ON


Mod Valet Dezactivare starter Setare ceas

I+II+III I+II+III_
INSTRUCTIUNI

TURBO Blocare / deblocare butoane

0.5s: apasati butonul pentru un timp foarte scurt. 2s (-): apasati butonul cca 2s, pana cand activati functia. (+): apasati doua sau trei butoane in acelasi timp. Apasarea repetata a unui buton va activa si dezactiva functia in continuu

I Blocare (armare) Autoturismul intra in starea de alarma cu blocarea usilor.

Un beep si aprinderea afisajului de 5 ori (Alarma auto este armata);

Un beep si aprinderea afisaju1ui de 5ori (Modul silentios este armat)

Arrnare masina

Un singur beep

Sernnalizatorul se aprinde o singura data

NOTA: Sirena nu va suna in modul silentios

I Deblocare (dezarmare) Din modul armat, alarma auto va fi. dezactivata, iar inchiderea centralizata deblocata

Doua beep-uri si aprinderea afisajului de 5 ori

Deblocare usi

2 beep-uri

Semnalizatoarele se aprind de 2 ori

NOTA: Sirena nu va suna in modul silentios

I_ Functia auto ON/OFF

Apasand butonul I timp de 2s, afisajul va indica AUTO SET sirena va suna o data iar semanlizatoarele se vor aprinde o singura data(alarma se va autoarma dar fara blocarea usilor). Apasand inca o data butonul I timp de 2s, afisajul va indica AUTO LOCK sirena va suna o data iar semanlizatoarele se vor aprinde o singura data (alarma se va autoarma dar va bloca automat si usile). Daca sirena va emite doua sunete iar semnalizatoarele se vor aprinde de doua ori,atunci functia AUTO lock va fi dezactivata (autoarmarea va fi dezactivata) Cand afisajul indica AUTO SET , este activate functia de autoarmare. In momentul in care orpim motorul si parasim autovehicolul,avem 10s pentru a active alarma, sirena va emite 3 beep-uri pentru a aminti utilizatorului sa activeze alarma. Daca dupa inca 10 s utilizatorul nu activeaza alarma sirena va mai emite 3 beep-uri.Dupa alte 10s sirena (in total 30s) sirena va emite un beep iar alarma se va autoarma dar fara a bloca usile. In acest timp pager-ul va suna continuu cate 30s iar pe afisaj va aparea pentru a aminti utilizatorului ca masina nu este inchisa. Cand afisajul indica AUTO LOCK , este activate functia de autoarmare (usile se vor bloca automat). In momentul in care orpim motorul si parasim autovehicolul,avem 10s pentru a active alarma, sirena va emite 3 beep-uri pentru a aminti utilizatorului sa activeze alarma. Daca dupa inca 10 s utilizatorul nu activeaza alarma sirena va mai emite 3 beepuri.Dupa alte 10s sirena (in total 30s) sirena va emite un beep iar alarma se va autoarma iar usile se vor bloca. II Confirmarea starii autoturismului/ Localizarea acestuia In starea de alarma: atat semnalizatoarele cat si sirena se vor aprinde /suna de 4 ori.

Pager-ul va suna o data iarafisajul se va aprinde de 5 ori. La fel si in modul silentios


5

In starea de autoarmare (fara blocarea inchiderii centralizate) : semnalizatoarele si sirena se vor aprinde /suna de 5 ori

Pager-ul va suna continuu iar afisajul se va aprinde 10s In starea dezarmata : semnalizatoarele si sirena se vor aprinde/suna de 4 ori Nota: In modul silentios sirena nu va suna

II _ SOS

Sirena va suna timp de 30 secunde

Semnalizatoarele vor clipi timp de 30 secunde

Apasand butonul II timp de 2 sec in timp ce motorul este pornit , sirena va suna timp de 30 sec iar
semnalizatoarele vor clipi in acest timp pentru a semnala o urgenta. Aceasta funtie poate fi o prita apasand scurt butonul II.

III Pornirea / Oprirea modului silentios


Aceasta functie se activeaza apasand scurt butonul III

Sirena va emite un singur beep 6

Semnalizatoarele se vor aprinde o singura data

In modul silentios sirena nu suna exceptand cazurile in care se va deschide vreo usa sau se
va incerca pornirea masinii.In aceste cazuri sirena va suna .

Sirena va suna de 2 ori

Semnalizatoarele se vor aprinde de 2 ori

Cand apesi butonul III inca o data iar pagerul suna de 2 ori si afisajul se aprinde de 2 ori ,
inseamna ca s-a dezactivat modul silentios. III_ Deschiderea portbagajului Se apasa butonul III timp de 2 s

Sirena va suna o data iar semnalizatoarele se vor aprinde de 5 ori


NOTA:

* Portbagajul nu poate fi deschis din telecomanda daca alarma este activate.

I+II Programare pornire din telecomanda

Apasand butoanele I+II scurt .afisajul va indica imaginea din fig 1, sistemul va intra in programarea pornirii din telecomanda iar portiunea cu indicatia orei va clipi.: apasand butonul I scurt se va adauga cate o ora; daca tineti apasat continuu butonul I, se va trece continuu de la o ora la alta.Se poate allege 1H, 2H, 3-10H,11H si 24 H,(-H-inseamna timpul din momentul iesirii din programarea pornirii din telecomanda). Apasand butonul II scurt se va iesii din aceasta functie fara a se memora vreo modificare. Apasand butonul II timp de 2s se va iesii din aceasta functie salvandu-se ultimele modificari cu success. In acest caz pagerul va suna o data.(Pentru masinile cu cutie de viteze manuala trebuie finalizata o procedura (Rezervation mod-pag 13), altfel acest timp nu poate fi setat. Cand afisajul indica imaginea din fig 2, unitatea centrala este setata sa porneasca autovehicolul dupa 10 ore. Timpul setat pentru pornirea motorului este valabil numai pana in momentul pornirii motorului.(daca motorul a fost pornit odata, acest timp se anuleaza).Acest timp mai poate fi anulat si daca una din usi este deschisa . Cand afisajul indica imaginea din fig 3, unitatea centrala este setata sa porneasca motorul la fiecare ciclu de 24 ore pana cand aceasta functie este anulata. Nota: In toate cele 3 cazuri, autovehicolul nu va porni daca procedura Rezervation mode nu a fost aplicata cu succes. Atentie: Daca se foloseste aceasta functie de programare cu cel de-al 3-lea caz setat (24h), in timp indelungat pot aparea anumite diferente. In acest caz va rog setati inca o data functia pentru a pastra ciclul dorit. Dupa setarea acestei functii, sistemul ar trebui sa fie in modul armat pentru a putea efectua pornirea. .(Pentru masinile cu cutie de viteze manuala trebuie finalizata o procedura (Rezervation mod-pag 13)

I+II_ Dezactivare sensor de soc


Apasand butoanele I+II_ timp de 2s, senzorul de soc este dezactivat

Pe afisaj va apare cazul socurilor aplicate autovehicolului.

iar alarma nu va mai suna in

Aceasta functie poate fi utilizata atunci cand duceti masina la spalatorie sau alte cazuri

I+III Vibratii telecomanda ON/OFF

Apasand butoanele I+III scurt pager-ul va suna o data iar vibratiile vor fi activate. Daca mai apasati inca o data vibratiile vor fi anulate.

I+III_ Dezactivare functii ON/OFF

Apasand butoanele I+III timp de 2s, pe afisaj va apare iar toate celelalte functii for fi dezactivate mai putin functia butonului I. Aceasta functie poate fi utilizata pentru evitarea declansarii unor avertizari inutile, de exemplu, cand va spalati sau reparati masina.

II+III Dezactivare starter

Sirena se va declansa 15s Nota:

Semnalizatorul se va aprinde 15s

Dupa accesarea acestei functii, desi inca in modul silentios, sirena va continua sa sune timp de 15 secunde (Apasati butonul. si opriti functia), usa autoturismului se va bloca automat, iar masina nu va porni din nou daca este oprita, scoasa din functiune. Functia este disponibila atunci cand contactul este in pozitiaACC.ON sau cand masina este in mers (Functia se activeaza la intalnirea unui pericol sau in caz de urgenta)
9

II+III_ Setare ceas


Tineti apasate butoanele II+III timp de 2s , se va auzi un beep pe pager iar portiunea (de pe pager) cu ceasul va clipi ceea ce inseamna ca s-a intrat in setarea orei. Apasati butonul I scurt, iar ora se va modifica cu o unitate (1) iar daca tineti apasat continuuora va creste continuu; apasati butonul II scurt si se va trece la modificarea minutelor (apasand butonul I); apasand butonul II timp de 2 sec, pager-ul va emite 2 beep-uri ceea ce inseamna ca setarea a fost finalizata cu success. Daca nu apasati butonul II pentru a iesii dupa setare, figura cu ceasul va clipi, dupa care va iesii automat din setare.

I+II+III Functia TURBO

* Pe afisaj va apare "TURBO ~ atunci caud este activat modul TURBO. In modul TURBO, motorul mai functioneaza inca 2 minute dupa ce ati oprit masina din functiune., dand astfel timp masinii sa se raceasca. Aceasta functie poate fi utilizata in diverse situatii, cum ar fi pe canicula, sau la drum lung. * Pentru a active aceasta functie apasati toate cele trei butoane scurt si simultan. Pe afisaj va apare TURBO. Se va observa ca atunci cand scoateti cheia din contact motorul va ramane pornit timp de 2 min. Daca actionati frana de mana in acest timp motorul se va orpi. Pentru autovehiculele cu cutie manuala trebuie mai intai sa se fixeze schimbatorul in pozitia neutral inainte de a scoate cheia din contact.

10

I+II+III_ Blocare/Deblocare butoane pager

Apasati butoanele I+II+III timp de 2s, pager-ul va emite un beep iar butoanele sunt blocate . Daca se mai apasa odata cele trei butoane simultan timp de 2s, aceasta functie va fi dezactivata.

ALARMA ANTI-SOC Avertizare la impact usor

In starea de alarma

Sirena se va declansa timpde 25s; Semnalizatorul se va aprinde timp de 25s

Nota: Sirena nu se va porni in modul silentios Semnalarea unui impact puternic

starea de alarma Sirena se va declansa timpde 25s Nota: Sirena nu se va porni in modul silentios

NOTA: Daca utilizatorulnu apasa vreun buton pentru a opri aceste semnalizari , afisajul va indica semnalul se soc in continuare.
11

Alarma la usa deschisa

In starea de alarma timp de 25s

Sirena se va declansa timpde 25s; Semnalizatorul se va aprinde

Nota: Dupa accesarea acestei functii, desi inca in modul silentios, sirena va continua sa sune timp de 25 secunde; Atunci cand autoturismul este in alarma anti-soc sau antifurt, apasati butonul I pentru a opri alarma, dar sislemul continua sa fie in slarea de alarma.; apasati bulonul II penlru a dezactiva alarma. AUTOARMAREA Autoarmarea se produce dupa 30s din momentul in care dezactivezi alarma dar fara a deschide vreuna din usi in acest timp. Nota : Pentru a evita blocarea usilor cu cheile in interiorul masinii vezi functia AUTO SET; AUTO LOCK. Blocare /Deblocare automata Apasati tasta I in timp ce conduceti penlm a actiona blocarea/deblocarea inchiderii cenlralizate fara declansarea alarmei auto. Dupa pornirea motorului, lasati in jos frana de mana (sau apasati frana de picior), dupa inchiderea corespunzatoare a usilor, Inchiderea centralizata va fi blocata automat. Scoateti cheia din contact atunci cand coborati din autoturism, iar usa se va debloca automat pentru a usura coborarea pasagerilor. Atentie la parcarea pe marginea drumului La parcarea masinii si deschiderea usii, semnalizatorul se va aprinde o singura data pentru a avertiza masina care trece sa fie foarle alenta. Memorare telecomanda In caz de pierdere sau defeclare a telecomenzilor origlnale, puteti utiliza o telecomanda noua in locul celei vechi. Invartitl cheia in contact in poziliaACC ON si apasati "valetul", intre timp apasati orice buton de la noua telecomanda. Semnalizatoarele se vor aprinde o data. Daca aveti la dispozitie doua telecomenzi noi, apasati orice butonul al celeilalte telecomenzi noi, Iar semnalizatoarele se vor aprinde inca o data. Dupa aceea, eliberati "valetul"; din acest moment noile telecomenzi sunt opera bile, iar cele vechi anula te. Atentie: usile trebuie inchise corpunzator. NOTA: Fiecare bord de comanda are maxim doua lelemmenzi 12

Dezactivare de urgenta
Atunci cand telecomanda nu raspunde la comenzi sau este stricata, sau nu reusesle eliberarea alertei antifurt datorita unor interferente de mediu, etc., utilizatorul trebuie sa intoarca cheia in pozitia (ACC.ON) si apoi sa apese butonul de "Declansare a telecomenzii/de urgenta"(VALET) pentru eliberarea alertei antifurt.

Atentie la autoturismele cu inchidere centralizata pneumatica


Daca inchiderea centraJizata este pneumatica (ca in cazuJ automrismelor Audi, Benz), care sunt controlate pneumatic si blocate/deblocate in continuu, trebuie sa treceti comutatorol Jl in pmitia ON si sa setati timpul de control central la 4s

Comutatoarcle JI,J3 sunt sub capac.Deschideti pentru a comuta peON/OFF Jl: comutator pentru inchidere pneumatica J3: comumtor selectie tip autovehicul (cu cutie manuala sau automata). Pantru masinile cu cutie automata firul se taie.

Procedura REZERVATION MODE


Inainte de a face pornirea din telecomanda va rog verificati mai intai ce tip de autovehicul este (cu cutie automata sau manuala). Pentru cele cu cutie automata se taie firul (J3). Asigurati-va ca masina se afla in Rezervation mode. NOTA: Daca o usa este deschisa sau procedura Rezervation mode nu este aplicata correct masina nu va porni iar pager-ul va emite 4 beep-uri. Daca se doreste efectuarea pornirii de la distanta , aceasta procedura trebuie efectuata de fiecare data inainte de a parasi autovehiculul. Procedura: 1. Inainte de a opri masina puneti schimbatorul in pozitie neutral 2. Trageti frana de mana 3. Scoateti cheia din contact (motorul va ramane pornit 2 min) 4. Iesiti din masina si inchideti usa (motorul se va opri inainte de scurgerea celor 2 min). Procedura a fost efectuata cu success, iar pornirea de la distanta se va efectua. Nota:1. Daca cele 2 min au trecut sin u ati efectuat toti cei 4 pasi , motorul se va opri iar procedura nu a fost finalizata. Nu se va putea face pornirea din telecomanda 2. Daca frana de mana este actionata inca o data dup ace ati scos chia din contact, motorul se va opri iar procedura nu a fost finalizata. Nu se va putea face pornirea din telecomanda 13

Atentie ! Daca nu se doreste efectuarea pornirii de la distanta actionati frana de mana dupa ce ati scos cheia din contact, sau mai deschideti odata usa.

Pornire a motorului din telecomanda

Apasati butonul II timp de 2s

Semnalizatoarele se vor aprinde rar

Motorul va porni pentru 8 min

Indicatie display pager

Daca apasati inca o data butonul II timp de 2s motorul se va opri. Dup ace ati pornit masina din telecomanda aveti la dispozitie cele 8 min pentru a putea pune autovehicolul in miscare. Pentru a patrunde in masina trebuie sa apasati butonul Idupa care aveti 30 s pentru a pune cheia in pozitia ACC ON, altfel masina se va orpri. NOTA: Daca nu efectuati proceduraREZERVATIAON MODE sau aceasta nu a fost efectuata corect, masina nu va porni iar sirena va emite 4 beep-uri . (Pe scurt: trageti frana de mana inaite de a incerca sa opriti motorul (acesta va ramane pornit) , puneti schimbatorul in pozitie neutral , scoateti cheia din contact, parasiti masina si inchideti usa (motorul se va opri). OBS : 1. Daca nu puteti porni aceasta functie dupa 3 incercari la rand, verificati daca legaturile electrice de la sistemul de aprindere, contact, sonda de presiune ulei motor si releu sunt in regula. 2. Daca motorul porneste dand la automat si nu din telecomanda, verificati daca firul maro al unitatii centrale este corect legat la firul alternatorului sau la firul sondei de control presiune ulei motor. (Acest fir este + atunci cand masina este oprita, si - cand masina este pornita).

14

ATENTIE!!
Pentru masinile cu cutie de viteze manuala , firul J3 nu trebuie taiat. .In caz contrar, nu ne asumam raspunderea pentru avarierea brusca a autovehicolului

Preincalzire pentru pornire Aceasta functie este conceputa pentru masinile care au nevoie de incalzirea bujiilor inainte de pornire (tipuri mai vechi de masini diesel) In timpul instalarii verificati daca masina are nevoie de incalzirea bujiilor inainte de pornire. Daca da , conectati firele corespunzatoare din alarma in funcie de polaritati. Atentionare baterie slaba Acest tip de sistem de alarma avertizeaza cand bateria autovehicolului scade ( tensiunea scade sub 12 V) Cand tensiunea bateriei este slaba (10-11 V) , unitatea centrala trimite un semnal catre pager care va suna si va indica pe display . Aceasta figura clipeste continuuiar pagerul suna la un anumit interval pentru a amintii proprietarului sa porneasca masina . . Cand masina este pornita sistemul de alarma nu detecteaza tensiunea bateriei.

15

16

17

Descrierea conexiunilor Pentru pornirea motorului de la distanta. Firele maro -- se conecteaza la firele lampilor de semnalizare . Gasiti separat firele de semnalizare a directiei atat pentru stanga cat si pentru dreapta si conectati-le separate la firele maro (nu cele 2 fire maro din din blocul de relee pentru pornirea motorului). Firul maro ( masa (-)) - se conecteaza la masa autovehicolului. Firul rosu (+12 V) -- se conecteaza la firul +12V continuu (baterie autovehicul sau butuc) Firul alb subtire (ACC ON) -- se conecteaza la firul pe care avem +12 V in momentul cand punem cheia in contact inainte de a porni masina iar tensiunea nu dispare in timp ce masina porneste (ramane +12V si dupa pornirea motorului) Portocaliu subtire (intrerupator usa laterala (+)) se conescteaza la firul de la butonul unei usi laterale , daca in momentul in care deschidem una din usi primim pe acest fir 12V. Firul albastru subtire (intrerupator usa laterala (-))se conescteaza la firul de la butonul unei usi laterale , daca in momentul in care deschidem una din usi primim pe acest fir (-) (masa). Firul verde subtire se conecteaza la firul de la frana de mana (pe acest fir trebuie sa avem (-) masa cand frana de mana este actionata. Firul verde gros (+12V) --- se conecteaza la firul pentru deschidearea de portbagaj Firele maro groase din blocul de relee pentru pornire--- se conecteaza la firul pe care avem +12 V in momentul cand punem cheia in contact inainte de a porni masina iar tensiunea nu dispare in timp ce masina porneste (ramane +12V si dupa pornirea motorului) (adica la fel ca si Firul alb subtire (ACC ON) Firul rosu din blocul de relee pentru pornire -- se conecteaza la firul +12V continuu (baterie autovehicul sau butuc) Firul galben gros din blocul de relee pentru pornire se conecteaza la demaror (butuc) Firul albastru gros din blocul de relee pentru pornire se conecteaza la firul pe care avem +12V cand punem cheia in contact in prima pozitie, inainte de ACC ON (aceasta tensiune dispare in momentul in care porneste motorul si apare dup ace motorul a pornit) Firul maro sunbtire se conecteaza la firul pompei de ulei sau la firul electromotorului . Pe acest fir avem masa (-) cand masina este oprita si (+) dup ace pornim masina.

18

19

Pozitia de instalare a antenei radio

Antena trebuie instalata in coltul din stanga sus al parbrizului. Nu puteti monta o pelicula in locul unde ati insialal anlena. Antena trebuie fixata bine pentru a-i conferi stabilitate Detalierea consumului de energie Unitatea principala a alannei auto Tensiune de lucru: DC 12V 3V Curentul electric consumat in stare de asteptare: <20 mA Curentul electric de iesire: SemnalizatoruJ:7.5A*2 Sirena:l0A Blocarea inchiderii centralizate: I0A Frecventa de functionare: 430.5 MHZ Intensitatea campului: in medie 6000 Uv/m la fiecare trei metri, Telecomanda Tensiune de lucru: 1,5 V Curentul electric mediu consumat in stare de asteptare: <500 tuA Frecventa de lucru: 430.5 MHZ Senzorul de soc Tensiune de lucru: DC 12V 3V Curentul electric consumat in stare de asteptare: <2 mA

20