Anda di halaman 1dari 36

DISEDIAKAN OLEH NADIA BINTI MD.

YUNUS LUJIANA MARUKAU

MASYARAKAT

TAMADUN JEPUN

NILAI-NILAI ETIKA DAN MASYARAKAT JEPUN

PENGENALAN
Penyelidikan arkeologi : *Jepun didiami manusia sejak Zaman Paleolitik, 500,000 tahun yang lalu. Pada zaman ais, Jepun tercantum dengan benua Asia dari Sakhalin di utara dan Kyushu di selatan. *memudahkan penghijrahan manusia, haiwan dan tumbuhan ke kepulauan Jepun dari kawasan yang kini adalah negara China dan Korea.

Akhir zaman ais : *Budaya Jomon timbul (11,000 SM)

SEJARAH TAMADUN JEPUN ?


Jepun juga dikenali sebagai Nippon atau Nihon yang bermaksud Tanah Matahari Terbit. Jepun terdiri dari 4 buah pulau utama iaitu:

Honshu Hokkaido Kyushu Shikoku


Musim Musim Musim Musim bunga panas gugur sejuk

Jepun mempunyai 4 musim yang berbeza iaitu:

Sejarah ketamadunan Jepun dapat dibahgikan kepada:


Zaman Awal Zaman feudal dan pertengahan Zaman Moden

SEJARAH KETAMADUNAN JEPUN


Zaman Awal Zaman awal ini dipanggil sebagai Jomon (800-300 s.m.)Jomon merujuk kepada sejenis tanah liat yang banyak digunakan untuk membuat peralatan.

- Manusia zaman ini hidup secara nomad dan primitif.


Menggunakan peralatan batu dan tanah liat, berburu,

menangkap ikan, binatang liar sebagai pekerjaan.

Zaman Awal
Zaman kedua ialah Zaman Yayoi zaman perkembangan tamadun tahap kedua.

Berlaku perubahan dalam pertanian penanaman padi.


Berlaku penciptaan saliran, pembuatan alatan logam, pemilihan tanah sesuai untuk pertanian, penyimpanan makanan dan penentuan musim. Kekayaan dan kemewahan mula dikecapi bermula

pengumpulan harta kekayaan, kekuasaan dan pengaruh.


- Muncul puak yang paling berpengaruh puak Yamatomo (menyembah Dewi Amateresu-Omikami Dewi Matahari).

Zaman Feudal dan Pertengahan


Bermula pada zaman pemerintahan Kamakura (1185-1338 s.m.) Sistem feudal bermula apabila wujudnya pemilikan tanah dan ladang-ladang oleh individu. Pemilikan tanah dan ladang-ladang secara persendirian ini pula terlepas dari kawalan pihak

kerajaan.
Tuan-tuan tanah ini dikenali sebagai syo dan mereka berhak memungut cukai dan hasil daripada ladang. Kesannya kuasa Maharaja telah berpindah kepada tuan-tuan tanah tersebut.

Muncul golongan samurai/buke yang amat ditakuti oleh rakyat. Golongan buke ini pula
patuh kepada shogun yang berkuasa iaitu Keshogunan Kamakura. Dalam sejarah Jepun, orang yang bertanggungjawab memperkenalkan sistem feudal ialah Yoritomo. Melalui sistem ini dilantik buke yang berperanan memungut cukai dari syo (tuan tanah). Pegawai-pegawai yang dilantik memberi kesetiaan penuh kepada Shogun. Inilah yang berlaku pada zaman feudal sejak tahun 1600-1868 di mana kuasa Maharaja disingkirkan dan pemerintahan dikuasai oleh para shogun yang mengamalkan sistem feudal.

KRONOLOGI ZAMAN FEUDAL DI JEPUN


Zaman Kamakura Keluarga Fujiwara Keluarga Taira Keluarga Minamoto Tentera Hojo Maharaja Go Daigo

Ashikaga Takauji
Sengoku Jidai

Shogun Tokugawa

NILAI-NILAI ETIKA DAN MASYARAKAT JEPUN


Mura Ishiki kesedaran sekampung

On atau giri-ninjo hutang budi dan membalas budi.


Budaya malu Perikemanusiaan (nasake)

Wa (kerukunan)
Menepati janji dan berdisiplin Cintakan ilmu budaya ilmu dalam masyarakat Jepun ialah mereka

menjunjung tinggi dan mempunyai sikap hormat kepada pelajaran dan


mempunyai sikap ingin tahun yang mendalam terhadap maklumatmaklumat.

Budaya Ilmu Dalam Masyarakat Jepun


Budaya ilmu (budaya cintakan ilmu) telah wujud sejak zaman Meiji (1860-an -1880an). Pada akhir tahun 1888, terdapat hampir 30,000 pelajar yang menghadiri 90 buah sekolah swasta di Tokyo. 80% daripada pelajar ini datang dari luar bandar. Pelajar miskin dibiayai oleh biasiswa pemberian tuan tanah dan hartawan. Dalam memajukan pendidikan di Jepun, para remaja dan pelajarnya disajikan dengan kisah kejayaan dari Timur dan Barat. Contohnya buku Yukichi Fukuzuwa, Galakan Pelajaran dijual sebanyak 600 000 naskah pada tahun 1882. Buku tersebut menyatakan: Manusia tidak dilahirkan mulia atau hina, kaya atau miskin, tetapi dilahirkan sama dengan yang lain. Sesiapa yang gigih belajar dan menguasai ilmu dengan baik akan menjadi mulia dan kaya, tetapi mereka yang jahil akan menjadi papa dan hina.

KEPERCAYAAN
MINKAN SHINKO (KEPERCAYAAN RAKYAT) Menyerap pelbagai elemen termasuk Shinto, Buddhisme, Taoisme, Dualisme, Yin-Yang & Confucianisme. ANIMISME Percaya ada kuasa roh pada fenomena alam spt hujan, api, air, petir, hutan, gunung, haiwan liar & manusia yang luar biasa. KEPERCAYAAN KAMI Kami tanah, tempat keluarga, kampung dan pintu masuk ke kampung (disembah). Setiap objek di sekeliling mempunyai roh atau semangat

Falsafah/Agama Masyarakat Jepun Terdapat 3 agama yang sangat berpengaruh dalam masyarakat Jepun. Agama-agama tersebut ialah:
Shintoisme Buddhisme Confusianisme

Shintoisme
Agama khas bagi masyarakat Jepun. Shinto bererti Jalan Tuhan (kami-no-michi).

Shinto berkait rapat dengan negara, bangsa dan alam Jepun dan merupakan symbol perpaduan dan kesetiaan kepada maharaja dan negara.

Konsep Tuhan dan Dewa Dewi (kami) agak kabur. Terdapat 8 juta Dewa Dewi.
Dewi Matahari (Amaterasu-omi-kami)adalah Tuhan yang besar dan Maharaja Jepun dipercayai dari keturunan Dewi Matahari. Tidak mempunyai nabi/pengasas/kitab suci. Pendeta Shinto telah menyusun/menulis kitab untuk rujukan Shinto Gabusho/Lima Buku ajaran Shinto. Tidak ada falsafah dan etika. Semangat berkorban untuk Maharaja/Tuhan ditanamkan ke dalam jiwa setiap rakyat.

SHINTO
Maksud > Jalan Tuhan-tuhan (the way of Gods) Ciri-ciri: -tidak berorganisasi -tidak mempunyai kefahaman, keutuhan dan suruhan yang jelas. -tiada kitab suci & nabi. Jenis-jenis Shinto : -Shinto Diraja (Koshitsu Shinto) -Shinto Keramat (Jinja Shinto) -Shinto Mazhab (Kyoha Shinto) -Shinto Rakyat (Minkan Shinto)

Dipengaruhi Buddhisme

khususnya dalam seni bina jinja.

Shinto Jinja beri penekanan

kepada beberapa ritual : -menghalau hantu -penyucian -persembahan bertujuan mengembalikan penganutnya kpd kebersihan asal serta kpd cara hidup yang menghormati Kami.

Buddhisme
Mendapat tempat yang kukuh semasa pemerintahan Putera Shotoku pada 592 s.m. dimana Buddhisme telah dijadikan sebagai agama rasmi.

Ajaran Buddhisme ini diterapkan dalam Perlembagaan 17 Artikel


(mengandungi pelbagai aspek ajaran Buddhisme dan Konfusianisme)yang mewajibkan kakitangan kerajaan mematuhinya. Beliau juga menekankan pentingnya ajaran Buddha dan menjunjung tinggi Tiga Harta Suci iaitu Buddha, Dharma dan Sangha, menghantar pelajar ke China untuk mempelajari Buddha dan menulis 3 buah buku mengenai ajaran Buddha. Buddha Zen adalah ajaran yang paling mendominasi masyarakat Jepun di mana ia merupakan salah satu hasil himpunan alam fakir China yang tidak ingin kepada corak falsafah dan lebih kepada penerangan.

BUDDHISME

dibawa masuk ke Jepun sekitar 552 TM RAJA KOREA PAIKCHE Beri buku-buku mengenai doktrin agama Buddha kepada Jepun. PUTERA SHOTOKU

Wali Buddha pertama di Jepun. Berperanan penting dalam mengukuhkan agama Buddha di Jepun. Memperkenalkan kod perlakuan sosialPerlembagaan Artikel 17 Ajaran Zen Buddhisme

KONSEP

Konsep hidup selepas mati.

Konfusianisme
Ajaran ini diminati kerana memberi penekanan

kepada moral. Ajaran ini juga terkandung dalam


Perlembagaan 17 Artikel. Pada zaman Shogun Tokugawa ajaran ini menjadi asas dalam pembinaan negara.

CONFUCIANISME
Bukan ajaran berbentuk agama tetapi lebih menyerupai falsafah & etika moral.

Untuk wujudkan keamanan dan kestabilan


sosial. Setiap orang perlu patuhi kebaikan yang telah ditentukan. Usaha untuk kekalkan kesucian hati & fikiran. Prinsip (i)-implikasi: masyarakat Jepun mempunyai semangat patriotik & cintakan negara. selaras dengan ajaran Buddha-menekankan bahawa Maharaja sebagai wakil Tuhan

5 PERKARA Rakyat taat kepada Raja Anak patuh kepada ayah Adik taat kepada abang Isteri taat kepada suami

Kawan taat kepada kawan

Pada dasarnya, ia mementingkan nilai kasih sayang dalam kehidupan. Konsep karuna- kasih sayang & kehidupan

MASYARAKAT JEPUN DAN MODENISASI

Pendahuluan
Masyarakat Jepun mengalami proses modenisasi melalui beberapa tahap iaitu dari zaman Tokugawa hingga ke zaman Meiji dan moden. Hasil daripada proses modenisasi, Jepun menjadi sebuah negara maju. Zaman moden Jepun mempunyai hubungan erat dengan Barat. Ini berlaku apabila Jepun terpaksa membuka dasar tutup pintu kepada dunia luar melalui Perjanjian Kanagawa pada Mac 1854 yang mana Jepun terpaksa membuka pelabuhan Shimoda dan Hakodate kepada Amerika Syarikat, diikuti Britain (Oktober 1854) , Russia (Febuari 1855) dan Belanda (November 1855). Proses modenisasi pada peringkat awal dilakukan dalam skop agama Shinto, Buddhisme dan Konfusianisme. Pada tahap ini tamadun dari Barat dicanai begitu rapi sehingga tamadun yang

dihasilkan adalah bersifat keJepunan. Keadaan ini dapat dilihat semasa pemerintahan
Kesyogunan Tokugawa. Jepun mula masuk ke zaman moden bermula dari zaman Reformasi Meiji (1868-1912) dalam pelbagai aspek politik, ekonomi, pendidikan dan sebagainya.

Politik
Meiji mengembalikan semula kuasa politik kepada Maharaja Jepun dan pusat pentadbiran dipindahkan dari Kyoto ke Edo (Tokyo). Menghapuskan sistem feudal yang selama ini dipraktikkan oleh Kesyogunan Tokugawa. Reformasi politik sistem demokrasi. Pengenalan Dokumen Gokajo no Goseimon (Carta Pengakuan Lima Artikel). Maharaja adalah pemerintah

tertinggi dan penubuhan Parlimen yang dipanggil Diet yang terdiri dari
Dewan Bangsawan dan Dewan Rakyat. Meiji mencontohi negara Barat. Meiji mengambil contoh kekuatan ketenteraan, pengenalan sector industri pertahanan seperti senjata dan pembuatan kapal perang.

Pendidikan
Meiji juga mengadakan reformasi pendidikan. Pelajar-pelajar dihantar ke Barat untuk mempelajari ilmu sains dan teknologi, mengimport tenaga professional daripada Barat, mendirikan pusat-pusat

Ekonomi Modenisasi di bidang

ekonomi ekonomi moden


berasaskan Kapitalisme khususnya industri. Juga menggalakkan pertanian dan penghapusan cukai serta pembinaan saliran.

pengajian berasaskan sains


dan teknologi di samping bidang-bidang lain.

Sains dan Teknologi Jepun


Pembangunan teknologi Jepun technological follower kepada technological leader. Meminjam, mengubahsuai dan mengkomersialisasikan teknologi asing kepada

inovasi asli mereka.


Jepun adalah technological leader di dalam pengeluaran berbagai produk optik gentian, semi-conductor, bahan-bahan komposit, perlatanperalatan mesin, keperluan komputer dll.

Etika Kerja Jepun

Pengurusan Jepun
Terdapat 4 prinsip asas Sesiapa sahaja yang berupaya melakukan tugasannya dianggap bijak dan dapat meningkatkan produktiviti dan kualiti tugasannya. Berilah peluang kepada pekerja untuk meningkatkan kualiti kerja mereka. Ahli-ahli dalam satu koperasi membentuk satu keluarga besar Kumpulan kerja itu lebih mustahak daripada individu pekerja.

Dedikasi Menepati masa Prinsip perniagaan yang teguh Profesionalisme Mengubahsuai idea

Konsep Kaizen

Konsep Mottainai

Dilaksanakan bagi melahirkan semangat yang berterusan untuk memperbaiki hasil kerja dalam kalangan pihak pekerja. Ia adalah satu proses penambahbaikan yang berterusan bagi mencapai tahap prestasi yang lebih tinggi dari

Konsep paling penting dlm. Masyarakat Jepun.

Maksudnya segala harta di dunia


adalah pembaziran atau anugerah drp. Tuhan. Manusia sebagai

pentadbir dan menguruskan


harta-harta yang dipinjamkan tersebut dengan efektif tanpa pembaziran. Jika membazir ia dianggap satu kesalahan besar.

semasa ke semasa

Budaya Jepun

BUDAYA
Akibat proses interaksi peradaban dengan China. 3 aspek kebudayaan asli : -pakaian (kimono) PAKAIAN KIMONO Tiada pengaruh Barat. Kain longgar labuh hingga ke buku lali.

-hiburan (geisha)
-tanda pengenalan diri (hanko)

Aspek pemakaian : -musim panas : tidak berlapis -musim bunga : berlapis -musim gugur : berlapis -musim sejuk : tebal

BAHAGIAN KIMONO
Kain selempang panjang; di lilit keliling pinggang sebanyak 2 kali lalu disimpul di belakang
Berbeza mengikut jantina: Perempuan -60cm(lebar), 380cm(pjg) Lelaki -10cm(lebar), panjang tidak melebihi perempuan

obi

Diperbuat daripada sutera

obijime
Saiz lengan besar dan Panjang 1/3 menguatkan ikatan obi 3 jenis ikatan - majlis keraian : ikatan seperti mulut tersenyum - kematian : umpama orang bersedih - aktiviti harian : diikat atas dan sebelah lagi ke bawah

Serupa stokin daripada kapas atau sutera

tabi

Mengikut bentuk kaki

perempuan - tabi berwarna putih lelaki tabi berwarna biru gelap berwarna putih- upacara rasmi

TEROMPAH

GETA

SETTA

ZORI

Memberi sokongan kepada kaki. Mengandungi dua lapisan.

Sandal selapis daripada kulit dan logam pada tapaknya.

Daripada kayu dan bahagian atas dijahit dengan kain bulu & kulit.

Fesyen rambut - marumage (sudah berkahwin) - shimada (belum berkahwin)

HIBURAN - GEISHA Dilatih menjadi pelayan yang profesional Objektif utama:


tetamu; hilangkan rasa beban -beri ketenangan dan keseronokan kepada kerja serta tekanan perasaan

TANDA PENGENALAN DIRI (HANKO)


Digunakan setiap individu dan organisasi kerajaan.

2 atau 3 hanko ; setiap dewasa dengan salah satu hanko di daftarkan dengan pejabat kerajaan tempatan (fitsu-in)
Hanko yang tidak di daftar mitome-in (rasmi) sanmon-han (tidak rasmi)

Mempunyai hierarki yang baik


diketuai seorang ibu

(mama-san) dibantu geisha senior untuk latih geisha yang baru.

TERIMA KASIH ATAS PERHATIAN ANDA

Tembikar Zaman Yayoi

Tempat Penyimpana n Padi zaman Yayoi

Samurai