TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING – PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN LANTIKAN SPA & LANTIKAN SPP

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

MANUAL SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) & HALUS(LANTIKAN SPA) PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. Masukkan juga emel. Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Klik pada butang “Simpan”. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan. . Contoh: 831115015462. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula. Klik pada “Daftar Baru” untuk mendaftar.

· · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. Klik pada butang “Log Masuk”.· Setelah butang “Simpan” diklik. · Sila klik pada pilihan menu “Lantikan SPP”. Klik “OK”. · Log keluar dari sistem dengan klik butang “Log Keluar” di atas penjuru kanan antaramuka. . Popup “Anda pasti untuk log keluar” akan muncul. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar.

· · Borang Tapisan Kasar akan terpapar. Isi kesemua butiran yang diminta. · · · Klik butang Simpan untuk simpan data supaya data boleh dikemaskini. Maklumat hanya boleh dikemaskini hanya jika butang Simpan dipilih. Sekiranya maklumat telah dihantar. maklumat tidak boleh dikemaskini semula oleh pemohon. Untuk mengemaskini maklumat. klik pada link Lantikan SPP seperti di bawah. .

log keluar dari sistem Klik butang “OK” . sila klik pada butang “Simpan” atau “Hantar”.· · · Setelah proses kemaskini maklumat selesai. Selepas Hantar maklumat.

Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. . Masukkan kata laluan dan kata laluan semula. · Setelah butang “Simpan” diklik. Klik pada butang “Simpan”.PERMOHONAN TAPISAN HALUS / KASAR (LANTIKAN SPA) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan. Contoh: 831115015462. Klik pada “Daftar Baru” untuk mendaftar. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Masukkan juga emel. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar.

klik pada “Lantikan SPA”. satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi. terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. dan Tarikh Lantikan. Untuk tapisan halus.· Log keluar dari sistem dengan klik butang “Log Keluar” di atas penjuru kanan antaramuka. Klik pada butang “Log Masuk”. Bahagian/Unit. Kementerian. · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. . · · · Seterusnya. · Setelah kesemua ruangan diisi. Popup “Anda pasti untuk log keluar” akan muncul. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. Jabatan. Terdapat 11 halaman yang perlu diisi. klik butang “Seterusnya”. Klik “OK”. paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. Jawatan. Gred Perkhidmatan. · Jika ruangan wajib tidak diisi. Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan.

** Kementerian Kesihatan : Sila isi nama Pejabat Kesihatan atau Pejabat Pergigian . nama Hospital di ruangan Bahagian/Unit/Hospital/Pejabat.(cth: Pejabat Kesihatan Daerah Sepang atau Hospital Putrajaya) .

· Klik butang “Simpan”. · Klik butang “Simpan”.Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan. . Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan. dan “Simpan”. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. dan “Simpan”. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain.

· Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa.Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. · Klik butang “Simpan”. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang . serta Penjaga sekiranya ada. Contoh: Bapa. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga.

Contoh: Suami. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. serta Penjaga sekiranya ada. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Klik butang “Simpan”. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. · Klik butang “Simpan”. . · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang.· Pilih Hubungan. Contoh: Bapa.

. Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · Pilih radio button “Tidak” jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. NGO. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain. · Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. Pertubuhan. Persatuan.Halaman 7: Maklumat Persatuan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. NGO. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu. dan “Simpan”. · Isi semula ruangan di bahagian Badan. . · Klik butang “Simpan”. Pertubuhan. Persatuan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya.

dan “Simpan”. dan “Simpan”. Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu. . · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. · Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. · Klik butang “Simpan”. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan.· · Pilih radio button “Ya” dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan. Klik butang “Simpan” dan “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang “Simpan”. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati.

Pengadil 1 dan Pengadil 2. .· Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar. Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Isi kesemua ruangan. Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi.

<ID Permohonan>. * Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan. Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna – Pertanyaan Status . Klik butang “Hantar”.Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan. . di menu Pengguna – Permohonan – Lantikan SPA. * Sekiranya permohonan telah dihantar. sudah tidak boleh dikemaskini lagi. * Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar.

Abdul Hamid: (03) 8872 6132 . Pn. En. En. Norlaili Bt. Samsuddin Bin Sulle: (03) 8872 6011 3.Nombor telefon untuk dihubungi: 1. Ahmad Tarmizi Bin Abd Shukor: (03) 8872 6023 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful