TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING – PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN LANTIKAN SPA & LANTIKAN SPP

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

. Klik pada butang “Simpan”. Masukkan juga emel. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula.MANUAL SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) & HALUS(LANTIKAN SPA) PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Klik pada “Daftar Baru” untuk mendaftar. Contoh: 831115015462. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang.

Klik “OK”. · Sila klik pada pilihan menu “Lantikan SPP”. Popup “Anda pasti untuk log keluar” akan muncul. · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. Klik pada butang “Log Masuk”. . · Log keluar dari sistem dengan klik butang “Log Keluar” di atas penjuru kanan antaramuka.· Setelah butang “Simpan” diklik. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar.

Untuk mengemaskini maklumat. · · · Klik butang Simpan untuk simpan data supaya data boleh dikemaskini. Maklumat hanya boleh dikemaskini hanya jika butang Simpan dipilih.· · Borang Tapisan Kasar akan terpapar. . Sekiranya maklumat telah dihantar. Isi kesemua butiran yang diminta. klik pada link Lantikan SPP seperti di bawah. maklumat tidak boleh dikemaskini semula oleh pemohon.

log keluar dari sistem Klik butang “OK” . Selepas Hantar maklumat. sila klik pada butang “Simpan” atau “Hantar”.· · · Setelah proses kemaskini maklumat selesai.

Klik pada butang “Simpan”. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. Klik pada “Daftar Baru” untuk mendaftar. Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. · Setelah butang “Simpan” diklik. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula. Masukkan juga emel.PERMOHONAN TAPISAN HALUS / KASAR (LANTIKAN SPA) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. . Contoh: 831115015462. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan.

· Log keluar dari sistem dengan klik butang “Log Keluar” di atas penjuru kanan antaramuka. Klik pada butang “Log Masuk”. Klik “OK”. . · Setelah kesemua ruangan diisi. Gred Perkhidmatan. · · · Seterusnya. Untuk tapisan halus. · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan. klik pada “Lantikan SPA”. paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. Terdapat 11 halaman yang perlu diisi. Jabatan. satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi. terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. klik butang “Seterusnya”. Popup “Anda pasti untuk log keluar” akan muncul. dan Tarikh Lantikan. · Jika ruangan wajib tidak diisi. Kementerian. Bahagian/Unit. Jawatan.

** Kementerian Kesihatan : Sila isi nama Pejabat Kesihatan atau Pejabat Pergigian . nama Hospital di ruangan Bahagian/Unit/Hospital/Pejabat.(cth: Pejabat Kesihatan Daerah Sepang atau Hospital Putrajaya) .

· Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan. · Klik butang “Simpan”. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain. · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan. dan “Simpan”. dan “Simpan”. · Klik butang “Simpan”. · Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan.Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. . · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain.

· Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang . Contoh: Bapa. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa.Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. serta Penjaga sekiranya ada. · Klik butang “Simpan”. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya.

· Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. serta Penjaga sekiranya ada. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya.· Pilih Hubungan. Contoh: Suami. . · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Contoh: Bapa. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang. Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan. · Klik butang “Simpan”. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. · Klik butang “Simpan”.

NGO. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain. Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · Pilih radio button “Tidak” jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. Persatuan. Persatuan. NGO. Pertubuhan. · Isi semula ruangan di bahagian Badan.Halaman 7: Maklumat Persatuan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. · Klik butang “Simpan”. . Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu. dan “Simpan”. · Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. Pertubuhan. . · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya.

dan “Simpan”. Klik butang “Simpan” dan “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang “Simpan”. · Klik butang “Simpan”.· · Pilih radio button “Ya” dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. · Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu. Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati. · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. . · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan. dan “Simpan”.

· Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Isi kesemua ruangan. Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi. Pengadil 1 dan Pengadil 2. . Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar. Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya.

sudah tidak boleh dikemaskini lagi. * Sekiranya permohonan telah dihantar. di menu Pengguna – Permohonan – Lantikan SPA.<ID Permohonan>.Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan. * Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan. Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna – Pertanyaan Status . Klik butang “Hantar”. * Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar. .

En. Samsuddin Bin Sulle: (03) 8872 6011 3. Ahmad Tarmizi Bin Abd Shukor: (03) 8872 6023 2. Pn. En. Norlaili Bt. Abdul Hamid: (03) 8872 6132 .Nombor telefon untuk dihubungi: 1.