P. 1
Manual Pem Oh on Hal Us Kasar 31

Manual Pem Oh on Hal Us Kasar 31

|Views: 4|Likes:
Dipublikasikan oleh Nana Tasha

More info:

Published by: Nana Tasha on Apr 23, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/22/2015

pdf

text

original

TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING – PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN LANTIKAN SPA & LANTIKAN SPP

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

Contoh: 831115015462.MANUAL SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) & HALUS(LANTIKAN SPA) PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan. Klik pada butang “Simpan”. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. Masukkan juga emel. Klik pada “Daftar Baru” untuk mendaftar. . Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula.

Klik pada butang “Log Masuk”.· Setelah butang “Simpan” diklik. · Log keluar dari sistem dengan klik butang “Log Keluar” di atas penjuru kanan antaramuka. . · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. Klik “OK”. · Sila klik pada pilihan menu “Lantikan SPP”. Popup “Anda pasti untuk log keluar” akan muncul. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar.

Maklumat hanya boleh dikemaskini hanya jika butang Simpan dipilih. klik pada link Lantikan SPP seperti di bawah.· · Borang Tapisan Kasar akan terpapar. · · · Klik butang Simpan untuk simpan data supaya data boleh dikemaskini. maklumat tidak boleh dikemaskini semula oleh pemohon. Isi kesemua butiran yang diminta. Untuk mengemaskini maklumat. . Sekiranya maklumat telah dihantar.

sila klik pada butang “Simpan” atau “Hantar”. Selepas Hantar maklumat. log keluar dari sistem Klik butang “OK” .· · · Setelah proses kemaskini maklumat selesai.

. Klik pada butang “Simpan”. Masukkan juga emel. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. · Setelah butang “Simpan” diklik. Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Contoh: 831115015462. Klik pada “Daftar Baru” untuk mendaftar.PERMOHONAN TAPISAN HALUS / KASAR (LANTIKAN SPA) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar.

Gred Perkhidmatan. . klik pada “Lantikan SPA”. Terdapat 11 halaman yang perlu diisi. terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. Popup “Anda pasti untuk log keluar” akan muncul. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. Untuk tapisan halus. paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. Jabatan. Klik “OK”. dan Tarikh Lantikan. · · · Seterusnya. Klik pada butang “Log Masuk”. Bahagian/Unit. Kementerian. klik butang “Seterusnya”. · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi.· Log keluar dari sistem dengan klik butang “Log Keluar” di atas penjuru kanan antaramuka. · Jika ruangan wajib tidak diisi. · Setelah kesemua ruangan diisi. Jawatan. Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan.

** Kementerian Kesihatan : Sila isi nama Pejabat Kesihatan atau Pejabat Pergigian . nama Hospital di ruangan Bahagian/Unit/Hospital/Pejabat.(cth: Pejabat Kesihatan Daerah Sepang atau Hospital Putrajaya) .

· Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. . dan “Simpan”. · Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain. · Klik butang “Simpan”. Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan.Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. · Klik butang “Simpan”. dan “Simpan”. · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan.

Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. Contoh: Bapa. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. · Klik butang “Simpan”. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. serta Penjaga sekiranya ada. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang .

· Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Contoh: Bapa. . · Klik butang “Simpan”. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Klik butang “Simpan”. · Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. serta Penjaga sekiranya ada.· Pilih Hubungan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Contoh: Suami. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga.

Persatuan. · Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. · Klik butang “Simpan”. · Isi semula ruangan di bahagian Badan. Persatuan. Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · Pilih radio button “Tidak” jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. . Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain. Pertubuhan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Pertubuhan. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu. dan “Simpan”. . NGO.Halaman 7: Maklumat Persatuan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. NGO.

· · Pilih radio button “Ya” dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. · Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. dan “Simpan”. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan. · Klik butang “Simpan”. Klik butang “Simpan” dan “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu. · Klik butang “Simpan”. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati. dan “Simpan”. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. . Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan.

. Isi kesemua ruangan. Pengadil 1 dan Pengadil 2. Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi. Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar.· Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya.

Klik butang “Hantar”. Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna – Pertanyaan Status . * Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan. sudah tidak boleh dikemaskini lagi.<ID Permohonan>.Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan. di menu Pengguna – Permohonan – Lantikan SPA. * Sekiranya permohonan telah dihantar. * Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar. .

Norlaili Bt. En. Pn.Nombor telefon untuk dihubungi: 1. Ahmad Tarmizi Bin Abd Shukor: (03) 8872 6023 2. En. Samsuddin Bin Sulle: (03) 8872 6011 3. Abdul Hamid: (03) 8872 6132 .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->