TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING – PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN LANTIKAN SPA & LANTIKAN SPP

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

Klik pada butang “Simpan”. Klik pada “Daftar Baru” untuk mendaftar. Contoh: 831115015462. Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel.MANUAL SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) & HALUS(LANTIKAN SPA) PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula. . Masukkan juga emel. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna.

Klik “OK”. · Log keluar dari sistem dengan klik butang “Log Keluar” di atas penjuru kanan antaramuka. . · Sila klik pada pilihan menu “Lantikan SPP”. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar.· Setelah butang “Simpan” diklik. Klik pada butang “Log Masuk”. Popup “Anda pasti untuk log keluar” akan muncul. · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi.

klik pada link Lantikan SPP seperti di bawah. Isi kesemua butiran yang diminta. · · · Klik butang Simpan untuk simpan data supaya data boleh dikemaskini.· · Borang Tapisan Kasar akan terpapar. Sekiranya maklumat telah dihantar. Maklumat hanya boleh dikemaskini hanya jika butang Simpan dipilih. maklumat tidak boleh dikemaskini semula oleh pemohon. Untuk mengemaskini maklumat. .

sila klik pada butang “Simpan” atau “Hantar”. log keluar dari sistem Klik butang “OK” . Selepas Hantar maklumat.· · · Setelah proses kemaskini maklumat selesai.

Masukkan juga emel. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. · Setelah butang “Simpan” diklik. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. Klik pada “Daftar Baru” untuk mendaftar. .PERMOHONAN TAPISAN HALUS / KASAR (LANTIKAN SPA) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Contoh: 831115015462. Klik pada butang “Simpan”. Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang.

. Klik “OK”. Kementerian. dan Tarikh Lantikan. Terdapat 11 halaman yang perlu diisi. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. Gred Perkhidmatan. klik pada “Lantikan SPA”. Jawatan. · · · Seterusnya. Untuk tapisan halus. Jabatan. terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon.· Log keluar dari sistem dengan klik butang “Log Keluar” di atas penjuru kanan antaramuka. satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi. · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan. Klik pada butang “Log Masuk”. · Setelah kesemua ruangan diisi. Bahagian/Unit. · Jika ruangan wajib tidak diisi. klik butang “Seterusnya”. Popup “Anda pasti untuk log keluar” akan muncul.

nama Hospital di ruangan Bahagian/Unit/Hospital/Pejabat.** Kementerian Kesihatan : Sila isi nama Pejabat Kesihatan atau Pejabat Pergigian .(cth: Pejabat Kesihatan Daerah Sepang atau Hospital Putrajaya) .

Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang “Simpan”. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain.Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. dan “Simpan”. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. . dan “Simpan”. · Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain. · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan. · Klik butang “Simpan”.

· Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya.Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang . · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. serta Penjaga sekiranya ada. Contoh: Bapa. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Klik butang “Simpan”.

· Klik butang “Simpan”. serta Penjaga sekiranya ada. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. .· Pilih Hubungan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. Contoh: Suami. Contoh: Bapa. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Klik butang “Simpan”.

· Klik butang “Simpan”. . Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain. Pertubuhan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. NGO. dan “Simpan”. Persatuan. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu. . Pertubuhan. Persatuan. · Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. NGO. Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · Pilih radio button “Tidak” jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah.Halaman 7: Maklumat Persatuan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. · Isi semula ruangan di bahagian Badan.

· Klik butang “Simpan”. · Klik butang “Simpan”. · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. Klik butang “Simpan” dan “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan. dan “Simpan”. dan “Simpan”. Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan.· · Pilih radio button “Ya” dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu. . · Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya.

. Pengadil 1 dan Pengadil 2.· Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar. Isi kesemua ruangan. Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi. Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya.

Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan. * Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan. di menu Pengguna – Permohonan – Lantikan SPA.<ID Permohonan>. * Sekiranya permohonan telah dihantar. . Klik butang “Hantar”. Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna – Pertanyaan Status . sudah tidak boleh dikemaskini lagi. * Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar.

Samsuddin Bin Sulle: (03) 8872 6011 3.Nombor telefon untuk dihubungi: 1. Pn. Ahmad Tarmizi Bin Abd Shukor: (03) 8872 6023 2. En. Norlaili Bt. Abdul Hamid: (03) 8872 6132 . En.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful