TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING – PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN LANTIKAN SPA & LANTIKAN SPP

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

Klik pada butang “Simpan”. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula. Contoh: 831115015462. Masukkan juga emel.MANUAL SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) & HALUS(LANTIKAN SPA) PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. . Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Klik pada “Daftar Baru” untuk mendaftar.

paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. .· Setelah butang “Simpan” diklik. Klik pada butang “Log Masuk”. · Sila klik pada pilihan menu “Lantikan SPP”. Klik “OK”. · Log keluar dari sistem dengan klik butang “Log Keluar” di atas penjuru kanan antaramuka. Popup “Anda pasti untuk log keluar” akan muncul.

. · · · Klik butang Simpan untuk simpan data supaya data boleh dikemaskini. maklumat tidak boleh dikemaskini semula oleh pemohon. klik pada link Lantikan SPP seperti di bawah. Sekiranya maklumat telah dihantar. Isi kesemua butiran yang diminta. Untuk mengemaskini maklumat. Maklumat hanya boleh dikemaskini hanya jika butang Simpan dipilih.· · Borang Tapisan Kasar akan terpapar.

· · · Setelah proses kemaskini maklumat selesai. sila klik pada butang “Simpan” atau “Hantar”. Selepas Hantar maklumat. log keluar dari sistem Klik butang “OK” .

Klik pada “Daftar Baru” untuk mendaftar. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan. . Masukkan juga emel. · Setelah butang “Simpan” diklik. · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Contoh: 831115015462. Klik pada butang “Simpan”. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula. Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang.PERMOHONAN TAPISAN HALUS / KASAR (LANTIKAN SPA) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem.

. terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. Terdapat 11 halaman yang perlu diisi. Klik pada butang “Log Masuk”. Popup “Anda pasti untuk log keluar” akan muncul. Untuk tapisan halus. klik butang “Seterusnya”. Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan. Jawatan. Kementerian. satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi. Bahagian/Unit. · · · Seterusnya. klik pada “Lantikan SPA”. dan Tarikh Lantikan. · Setelah kesemua ruangan diisi. paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. Klik “OK”. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. · Jika ruangan wajib tidak diisi. Gred Perkhidmatan.· Log keluar dari sistem dengan klik butang “Log Keluar” di atas penjuru kanan antaramuka. · · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. Jabatan.

nama Hospital di ruangan Bahagian/Unit/Hospital/Pejabat.(cth: Pejabat Kesihatan Daerah Sepang atau Hospital Putrajaya) .** Kementerian Kesihatan : Sila isi nama Pejabat Kesihatan atau Pejabat Pergigian .

· Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan. dan “Simpan”. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain. dan “Simpan”.Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. . · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain. Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan. · Klik butang “Simpan”. · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang “Simpan”.

· Klik butang “Simpan”.Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang . Contoh: Bapa. serta Penjaga sekiranya ada. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa.

· Klik butang “Simpan”. · Klik butang “Simpan”. Contoh: Bapa. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. serta Penjaga sekiranya ada. Contoh: Suami. · Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. .· Pilih Hubungan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya.

· Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. dan “Simpan”. Persatuan.Halaman 7: Maklumat Persatuan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. NGO. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain. Pertubuhan. . . Persatuan. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu. · Isi semula ruangan di bahagian Badan. · Klik butang “Simpan”. Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · Pilih radio button “Tidak” jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. Pertubuhan. NGO. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya.

· Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan. · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. · Klik butang “Simpan”. . · Klik butang “Simpan”. Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu.· · Pilih radio button “Ya” dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan. dan “Simpan”. Klik butang “Simpan” dan “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. dan “Simpan”.

Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi. Isi kesemua ruangan. Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar.· Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Pengadil 1 dan Pengadil 2. .

<ID Permohonan>. * Sekiranya permohonan telah dihantar. di menu Pengguna – Permohonan – Lantikan SPA. sudah tidak boleh dikemaskini lagi. * Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan. * Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar. . Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna – Pertanyaan Status . Klik butang “Hantar”.Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan.

Nombor telefon untuk dihubungi: 1. Ahmad Tarmizi Bin Abd Shukor: (03) 8872 6023 2. En. Norlaili Bt. Samsuddin Bin Sulle: (03) 8872 6011 3. Abdul Hamid: (03) 8872 6132 . En. Pn.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful