TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING – PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN LANTIKAN SPA & LANTIKAN SPP

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

MANUAL SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) & HALUS(LANTIKAN SPA) PERMOHONAN TAPISAN KASAR (LANTIKAN SPP) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. Klik pada “Daftar Baru” untuk mendaftar. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan. Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. . · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. Masukkan juga emel. Contoh: 831115015462. Klik pada butang “Simpan”.

· · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. · Sila klik pada pilihan menu “Lantikan SPP”.· Setelah butang “Simpan” diklik. Klik pada butang “Log Masuk”. . Popup “Anda pasti untuk log keluar” akan muncul. · Log keluar dari sistem dengan klik butang “Log Keluar” di atas penjuru kanan antaramuka. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. Klik “OK”.

Sekiranya maklumat telah dihantar. Maklumat hanya boleh dikemaskini hanya jika butang Simpan dipilih. Isi kesemua butiran yang diminta. klik pada link Lantikan SPP seperti di bawah. · · · Klik butang Simpan untuk simpan data supaya data boleh dikemaskini. Untuk mengemaskini maklumat.· · Borang Tapisan Kasar akan terpapar. maklumat tidak boleh dikemaskini semula oleh pemohon. .

sila klik pada butang “Simpan” atau “Hantar”. Selepas Hantar maklumat.· · · Setelah proses kemaskini maklumat selesai. log keluar dari sistem Klik butang “OK” .

Masukkan 12 nombor No KP tanpa sengkang. Klik pada “Daftar Baru” untuk mendaftar. katalaluan baru yang diset semula akan diberi melalui emel. Masukkan kata laluan dan kata laluan semula. Masukkan juga emel. Contoh: 831115015462. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. · Setelah butang “Simpan” diklik. Klik pada butang “Simpan”. Emel ini adalah bertujuan jika pemohon terlupa katalaluan.PERMOHONAN TAPISAN HALUS / KASAR (LANTIKAN SPA) · · Setiap pemohon perlu mendaftar sebagai pengguna sistem sebelum log masuk ke dalam sistem. . · · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna.

· · Log masuk semula ke dalam sistem menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan tadi. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. . dan Tarikh Lantikan. Klik “OK”. satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi. klik pada “Lantikan SPA”. · Jika ruangan wajib tidak diisi. paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan. Jawatan. Bahagian/Unit. Jabatan. Klik pada butang “Log Masuk”. · Setelah kesemua ruangan diisi. Untuk tapisan halus. Terdapat 11 halaman yang perlu diisi. Gred Perkhidmatan. klik butang “Seterusnya”. · · · Seterusnya.· Log keluar dari sistem dengan klik butang “Log Keluar” di atas penjuru kanan antaramuka. Popup “Anda pasti untuk log keluar” akan muncul. Kementerian.

** Kementerian Kesihatan : Sila isi nama Pejabat Kesihatan atau Pejabat Pergigian .(cth: Pejabat Kesihatan Daerah Sepang atau Hospital Putrajaya) . nama Hospital di ruangan Bahagian/Unit/Hospital/Pejabat.

· Klik butang “Simpan”. · Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. dan “Simpan”. dan “Simpan”. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain.Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. · Klik butang “Simpan”. · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan. . Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan.

· Klik butang “Simpan”.Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. Contoh: Bapa. serta Penjaga sekiranya ada. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang .

Contoh: Suami. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. serta Penjaga sekiranya ada. . Contoh: Bapa. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang “Simpan”. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Klik butang “Simpan”. Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami.· Pilih Hubungan.

. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain. Persatuan. dan “Simpan”. . Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · Pilih radio button “Tidak” jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu.Halaman 7: Maklumat Persatuan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. · Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. Persatuan. NGO. Pertubuhan. · Klik butang “Simpan”. · Isi semula ruangan di bahagian Badan. Pertubuhan. NGO.

· Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. dan “Simpan”. · Klik butang “Simpan”. dan “Simpan”. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan. Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan. · Klik butang “Simpan”. Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu. . · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati.· · Pilih radio button “Ya” dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Klik butang “Simpan” dan “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya.

Pengadil 1 dan Pengadil 2. . Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar. Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Isi kesemua ruangan.· Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi.

di menu Pengguna – Permohonan – Lantikan SPA. sudah tidak boleh dikemaskini lagi. * Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar.<ID Permohonan>. * Sekiranya permohonan telah dihantar. * Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan.Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan. . Klik butang “Hantar”. Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna – Pertanyaan Status .

Nombor telefon untuk dihubungi: 1. En. Pn. Abdul Hamid: (03) 8872 6132 . Norlaili Bt. Ahmad Tarmizi Bin Abd Shukor: (03) 8872 6023 2. Samsuddin Bin Sulle: (03) 8872 6011 3. En.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful