Anda di halaman 1dari 13

NASITA BINTI BADURUN KHAIRUN NISA BINTI SABRI SITI SALWANI AQMA BINTI ABDUL JALIL

Pengenalan mencatat nota Kemahiran mencatat nota melibatkan aktiviti merekodkan data, maklumat, informasi, fakta atau isiisi penting daripada sesuatu bahan sama ada bahan yang dibaca, didengar atau dilihat. Catatan nota akan membantu pelajar untuk lebih memahami isi pelajaran.Mencatat nota adalah satu kaedah berkesan untuk pengukuhan

Nota juga merupakan bahan yang dicatat oleh

seseorang pelajar semasa proses pengajaran dan pembelajaran..Mencatat nota perlu kerana anda tidak perlu mengingat semua apa yang telah dipelajari. Nota menjadi bahan rujukan apabila kita terlupa sesuatu maklumat atau fakta..Ini sebenarnya,dapat membantu pelajar mengimbau kembali apa yang telah diipelajari daripada guru atau apa yang kita baca. .Selain itu, nota tersebut berguna sebagai bahan rujukan dalam mengulang kaji pelajaran pada masa-masa mendatang

KELEBIHAN MENCATAT NOTA Membantu pelajar memhami pelajaran Berguna jika tidak mampu membeli buku rujukan Dapat melatih berfikir dapat memningkatkan penguasaan berfikir dalam sesuatu topik.

Ciri-Ciri Nota Yang Baik Terdiri daripada isi-isi penting yang utama. Nota biarlah terang, kemas, dan mudah dibaca dan difahami . Nota hendaklah ditulis di dalam buku catatan yang khas untuk setiap mata pelajaran. Catatkan isi-isi penting sahaja dengan menggunakan ayat sendiri. Gunakan dalam bentuk point,peta minda dan grafik,elakkan menyalin ayat yang panjang. Menggunakan kependekan ejaan yang anda boleh fahami. Menggunakan pelbagai warna untuk menarik perhatian mata dan minda anda seterusnya membawa kepada penumpuan ketika membaca.

Teknik Mencatat Nota Gunakan formula [4 w + h]


WHAT
WHY WHEN WHERE HOW

[Apa] [kenapa] [bila] [di mana] [bagaimana]

Buat persediaan yang lengkap-misalnya


pen,pensil,kertas dan buku. Tuliskan tajuk nota yang hendak dibuat Kenalpasti kata kunci Catatkan isi-isi penting sahaja seperti definisi, keterangan dan penjelasan. Lukiskan gambarajah atau carta yang sesuai.

Kemahiran Mencatat nota sebelum kuliah


Peralatan yang kengkap
Menggunakan kertas nota

Kemahiran mencatat nota semasa kuliah


Tahu kata kunci
Mencatat nota yang penting Menggunakan singkatan

Kemahiran Mencatat Nota Selepas Kuliah


Baiki nota dan kemaskini
Susun semula atau ditambah Menyimpan nota dengan teratur

Panduan Menulis cepat


Guna ayat sendiri
Gunakan simbol Buat bentuk grafik

Guna kata kunci


Menggunakan sebelah muka surat

Peta minda

Ringkasan

Contoh Mencatat Nota

Grafik

Membentuk singkatan

SEKIAN, DAN TERIMA KASIH.