umpulan Pandu Puteri Tunas Kumpulan Pandu Puteri Tunas mengambil nama bunga seperti Melur, Siantan, Teratai

, Kesidang, Cempaka dan Kenanga. Melur Siantan Teratai Kesidang Melur taat dan setia Berusaha setiap masa Siantan datang berkawan Berani macam pahlawan Teratai nama kami Bekerja setiap hari Kami Kesidang datang Menolong pagi petang Cempaka bersuka ria Menolong orang duka Kami bernama Kenanga Berjasa bertenaga

Cempaka

Kenanga

Pakaian Pandu Puteri Tunas 1. Kemeja hijau berlengan panjang 2. Seluar panjang biru tua 3. Skaf (berwarna coklat) 4. Lambang kumpulan 5. Lambang Negeri 6. Woggle 7. Lencana dunia 8. `Shoulder Flashes' 9. Stoking hitam 10. Kasut hitam 11. Tudung hitam

Ibunya menerangkan. Pinggan mangkuk tidak dicuci. . Permainan bertaburan di atas lantai. Brownie itu ialah seekor pari-pari kecil yang masuk ke dalam rumah secara senyap sebelum waktu Subuh. tentu rumah saya kemas”. Mereka benci mengemas rumah. siapakah Brownie itu. Tommy dan Betty tidak ambil peduli. Ibu mereka merungut lalu berkata “ Kalaulah ada Brownie.Cerita Tommy dan Betty Rumah Tommy dan Betty bersepah-sepah. Tommy bertanya. Baju tidak digosok.

Ia mengemas rumah. Tommy dan Betty memberitahu burung hantu bahawa . Mereka memanjat pokok dan duduk di atas dahan. Burung hantu itu memeluk mereka dengan sayapnya yang lebar. mereka perlulah mencari sebuah kolam. Mereka kembali berjumpa dengan burung hantu di atas pokok. “ Hebat!! Bagaimana kita ingin mendapatkannya?” kata Betty kehairanan. Mereka terdengar bunyi burung hantu. Tommy dan Betty keluar ke hutan. Mereka sangat kecewa kerana tidak bertemu dengan Brownie yang dicari. Mereka bertanya kepada burung hantu. bagaimana untuk bertemu dengan Brownie. Burung hantu berpesan.” Mereka terlihat bayang-bayang mereka sendiri. Mereka ternampak burung hantu itu di atas dahan. Ibu menyuruh Betty dan Tommy pergi ke hutan bertemu dengan burung Hantu yang bijaksana. Saya lihat dalam air rupa…. mereka perlulah mengelilingi kolam itu sebanyak tiga kali. Tommy dan Betty berasa amat letih. Mereka ingin bertemu dengan burung hantu yang bijaksana. membasuh pinggan dan membuat segala kerja rumah secara rahsia. Apabila berjumpa. Untuk bertemu Brownie. Mereka perlu berkata “ Pusingkan saya dan tunjukkan rupa pari-pari. Pada waktu malam. menggosok baju.

Setiap hari mereka berbuat begitu. Mereka hanya nampak wajah mereka sendiri di dalam air. mengelap lantai dan membantu ibu mereka menyediakan sarapan. Burung hantu yang bijaksana itu menerangkan bahawa. Akhirnya mereka menjadi rajin dan bertanggungjawab seperti Brownie. Tommy dan Bettylah Brownie yang mereka cari. Betty dan Tommy bangun awal pagi. Mereka mengemas rumah. Keesokan harinya. Merekalah yang sepatutnya menolong ibu mereka setiap masa. Tommy dan Betty pulang ke rumah sambil berfikir.mereka tidak berjumpa dengan Brownie. . menyapu sampah. Merekalah pari-pari yang perlu membantu ibu mereka di rumah.

--. SATU PENDEK ( BERHENTI SEKETIKA) .--------------) : KETUA PATROL DATANG KEDEPAN 5 TUIPAN PENDEK.--.--.--. PANJANG ( --.--.--.--.--.ISYARAT WISEL SATU TUIPAN PENDEK (----) : BERSEDIA SATU TIUPAN PANJANG (----------------) : BERDIAM DIRI PENDEK PANJANG. COME TO THE KITCHEN.--.--.) . PENDEK.--------------) : BAHAYA DIDEPAN/AMARAN BANYAK TIUPAN PENDEK ( --.--. PENDEK.--. COME QUICK.--.--------------. COME!’’ ( --.--.--.--. 6 TIUPAN PENDEK “ COME TO THE KITCHEN.--.----------------.--.): SEMUA DATANG CEPAT / BERKUMPUL PENDEK.PENDEK PANJANG ( --.--. SATU TIUPAN PANJANG.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful