umpulan Pandu Puteri Tunas Kumpulan Pandu Puteri Tunas mengambil nama bunga seperti Melur, Siantan, Teratai

, Kesidang, Cempaka dan Kenanga. Melur Siantan Teratai Kesidang Melur taat dan setia Berusaha setiap masa Siantan datang berkawan Berani macam pahlawan Teratai nama kami Bekerja setiap hari Kami Kesidang datang Menolong pagi petang Cempaka bersuka ria Menolong orang duka Kami bernama Kenanga Berjasa bertenaga

Cempaka

Kenanga

Pakaian Pandu Puteri Tunas 1. Kemeja hijau berlengan panjang 2. Seluar panjang biru tua 3. Skaf (berwarna coklat) 4. Lambang kumpulan 5. Lambang Negeri 6. Woggle 7. Lencana dunia 8. `Shoulder Flashes' 9. Stoking hitam 10. Kasut hitam 11. Tudung hitam

Brownie itu ialah seekor pari-pari kecil yang masuk ke dalam rumah secara senyap sebelum waktu Subuh. Tommy bertanya. Tommy dan Betty tidak ambil peduli.Cerita Tommy dan Betty Rumah Tommy dan Betty bersepah-sepah. tentu rumah saya kemas”. siapakah Brownie itu. Baju tidak digosok. Mereka benci mengemas rumah. . Permainan bertaburan di atas lantai. Ibu mereka merungut lalu berkata “ Kalaulah ada Brownie. Ibunya menerangkan. Pinggan mangkuk tidak dicuci.

Ibu menyuruh Betty dan Tommy pergi ke hutan bertemu dengan burung Hantu yang bijaksana. mereka perlulah mencari sebuah kolam. Burung hantu berpesan.Ia mengemas rumah. Mereka bertanya kepada burung hantu. Tommy dan Betty memberitahu burung hantu bahawa . “ Hebat!! Bagaimana kita ingin mendapatkannya?” kata Betty kehairanan. Mereka memanjat pokok dan duduk di atas dahan. Tommy dan Betty berasa amat letih.” Mereka terlihat bayang-bayang mereka sendiri. Saya lihat dalam air rupa…. Pada waktu malam. Mereka ingin bertemu dengan burung hantu yang bijaksana. Mereka ternampak burung hantu itu di atas dahan. Burung hantu itu memeluk mereka dengan sayapnya yang lebar. mereka perlulah mengelilingi kolam itu sebanyak tiga kali. menggosok baju. Mereka sangat kecewa kerana tidak bertemu dengan Brownie yang dicari. Mereka kembali berjumpa dengan burung hantu di atas pokok. Mereka perlu berkata “ Pusingkan saya dan tunjukkan rupa pari-pari. Tommy dan Betty keluar ke hutan. membasuh pinggan dan membuat segala kerja rumah secara rahsia. bagaimana untuk bertemu dengan Brownie. Apabila berjumpa. Untuk bertemu Brownie. Mereka terdengar bunyi burung hantu.

Mereka hanya nampak wajah mereka sendiri di dalam air. Betty dan Tommy bangun awal pagi. Tommy dan Bettylah Brownie yang mereka cari. Merekalah pari-pari yang perlu membantu ibu mereka di rumah. Mereka mengemas rumah. Tommy dan Betty pulang ke rumah sambil berfikir. Merekalah yang sepatutnya menolong ibu mereka setiap masa. mengelap lantai dan membantu ibu mereka menyediakan sarapan.mereka tidak berjumpa dengan Brownie. . Setiap hari mereka berbuat begitu. Akhirnya mereka menjadi rajin dan bertanggungjawab seperti Brownie. Burung hantu yang bijaksana itu menerangkan bahawa. menyapu sampah. Keesokan harinya.

--. 6 TIUPAN PENDEK “ COME TO THE KITCHEN.--.--.----------------.--. COME!’’ ( --. PENDEK.--.--.--.--.--------------.ISYARAT WISEL SATU TUIPAN PENDEK (----) : BERSEDIA SATU TIUPAN PANJANG (----------------) : BERDIAM DIRI PENDEK PANJANG.--------------) : KETUA PATROL DATANG KEDEPAN 5 TUIPAN PENDEK.--.--.--. SATU PENDEK ( BERHENTI SEKETIKA) .--.--.) .PENDEK PANJANG ( --.--.--.--.--------------) : BAHAYA DIDEPAN/AMARAN BANYAK TIUPAN PENDEK ( --. SATU TIUPAN PANJANG.): SEMUA DATANG CEPAT / BERKUMPUL PENDEK.--. PANJANG ( --. COME TO THE KITCHEN.--.--. COME QUICK. PENDEK.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful