umpulan Pandu Puteri Tunas Kumpulan Pandu Puteri Tunas mengambil nama bunga seperti Melur, Siantan, Teratai

, Kesidang, Cempaka dan Kenanga. Melur Siantan Teratai Kesidang Melur taat dan setia Berusaha setiap masa Siantan datang berkawan Berani macam pahlawan Teratai nama kami Bekerja setiap hari Kami Kesidang datang Menolong pagi petang Cempaka bersuka ria Menolong orang duka Kami bernama Kenanga Berjasa bertenaga

Cempaka

Kenanga

Pakaian Pandu Puteri Tunas 1. Kemeja hijau berlengan panjang 2. Seluar panjang biru tua 3. Skaf (berwarna coklat) 4. Lambang kumpulan 5. Lambang Negeri 6. Woggle 7. Lencana dunia 8. `Shoulder Flashes' 9. Stoking hitam 10. Kasut hitam 11. Tudung hitam

Tommy bertanya. siapakah Brownie itu. Mereka benci mengemas rumah. . Tommy dan Betty tidak ambil peduli. Baju tidak digosok. Permainan bertaburan di atas lantai. Ibunya menerangkan. Pinggan mangkuk tidak dicuci.Cerita Tommy dan Betty Rumah Tommy dan Betty bersepah-sepah. Brownie itu ialah seekor pari-pari kecil yang masuk ke dalam rumah secara senyap sebelum waktu Subuh. tentu rumah saya kemas”. Ibu mereka merungut lalu berkata “ Kalaulah ada Brownie.

mereka perlulah mengelilingi kolam itu sebanyak tiga kali. Tommy dan Betty memberitahu burung hantu bahawa . Ibu menyuruh Betty dan Tommy pergi ke hutan bertemu dengan burung Hantu yang bijaksana. Mereka bertanya kepada burung hantu. Burung hantu berpesan. Mereka memanjat pokok dan duduk di atas dahan.” Mereka terlihat bayang-bayang mereka sendiri. Mereka ternampak burung hantu itu di atas dahan. Pada waktu malam. “ Hebat!! Bagaimana kita ingin mendapatkannya?” kata Betty kehairanan. Tommy dan Betty berasa amat letih. Mereka sangat kecewa kerana tidak bertemu dengan Brownie yang dicari. Mereka kembali berjumpa dengan burung hantu di atas pokok. Untuk bertemu Brownie. Apabila berjumpa. mereka perlulah mencari sebuah kolam. Mereka ingin bertemu dengan burung hantu yang bijaksana. Burung hantu itu memeluk mereka dengan sayapnya yang lebar. Saya lihat dalam air rupa…. bagaimana untuk bertemu dengan Brownie. Tommy dan Betty keluar ke hutan. membasuh pinggan dan membuat segala kerja rumah secara rahsia. Mereka terdengar bunyi burung hantu. menggosok baju.Ia mengemas rumah. Mereka perlu berkata “ Pusingkan saya dan tunjukkan rupa pari-pari.

Keesokan harinya. Tommy dan Bettylah Brownie yang mereka cari. . Mereka hanya nampak wajah mereka sendiri di dalam air. Setiap hari mereka berbuat begitu. Burung hantu yang bijaksana itu menerangkan bahawa. Merekalah yang sepatutnya menolong ibu mereka setiap masa.mereka tidak berjumpa dengan Brownie. Betty dan Tommy bangun awal pagi. menyapu sampah. mengelap lantai dan membantu ibu mereka menyediakan sarapan. Akhirnya mereka menjadi rajin dan bertanggungjawab seperti Brownie. Tommy dan Betty pulang ke rumah sambil berfikir. Merekalah pari-pari yang perlu membantu ibu mereka di rumah. Mereka mengemas rumah.

ISYARAT WISEL SATU TUIPAN PENDEK (----) : BERSEDIA SATU TIUPAN PANJANG (----------------) : BERDIAM DIRI PENDEK PANJANG. SATU PENDEK ( BERHENTI SEKETIKA) . SATU TIUPAN PANJANG. PENDEK.--.--------------) : KETUA PATROL DATANG KEDEPAN 5 TUIPAN PENDEK.--.--.--.): SEMUA DATANG CEPAT / BERKUMPUL PENDEK.--.--.--.--. PENDEK.--.--. COME!’’ ( --. PANJANG ( --.--.--.--------------) : BAHAYA DIDEPAN/AMARAN BANYAK TIUPAN PENDEK ( --.--.--.--.--.--------------. COME QUICK.--.) .--.--.----------------. 6 TIUPAN PENDEK “ COME TO THE KITCHEN. COME TO THE KITCHEN.PENDEK PANJANG ( --.