Kumpulan Pandu Puteri Tunas

umpulan Pandu Puteri Tunas Kumpulan Pandu Puteri Tunas mengambil nama bunga seperti Melur, Siantan, Teratai

, Kesidang, Cempaka dan Kenanga. Melur Siantan Teratai Kesidang Melur taat dan setia Berusaha setiap masa Siantan datang berkawan Berani macam pahlawan Teratai nama kami Bekerja setiap hari Kami Kesidang datang Menolong pagi petang Cempaka bersuka ria Menolong orang duka Kami bernama Kenanga Berjasa bertenaga

Cempaka

Kenanga

Pakaian Pandu Puteri Tunas 1. Kemeja hijau berlengan panjang 2. Seluar panjang biru tua 3. Skaf (berwarna coklat) 4. Lambang kumpulan 5. Lambang Negeri 6. Woggle 7. Lencana dunia 8. `Shoulder Flashes' 9. Stoking hitam 10. Kasut hitam 11. Tudung hitam

Ibu mereka merungut lalu berkata “ Kalaulah ada Brownie. Ibunya menerangkan. Mereka benci mengemas rumah. Pinggan mangkuk tidak dicuci. Brownie itu ialah seekor pari-pari kecil yang masuk ke dalam rumah secara senyap sebelum waktu Subuh.Cerita Tommy dan Betty Rumah Tommy dan Betty bersepah-sepah. Tommy dan Betty tidak ambil peduli. Permainan bertaburan di atas lantai. siapakah Brownie itu. Tommy bertanya. Baju tidak digosok. . tentu rumah saya kemas”.

Mereka sangat kecewa kerana tidak bertemu dengan Brownie yang dicari. Tommy dan Betty keluar ke hutan.Ia mengemas rumah. Mereka kembali berjumpa dengan burung hantu di atas pokok. “ Hebat!! Bagaimana kita ingin mendapatkannya?” kata Betty kehairanan. Mereka ingin bertemu dengan burung hantu yang bijaksana. Untuk bertemu Brownie. mereka perlulah mencari sebuah kolam. Mereka perlu berkata “ Pusingkan saya dan tunjukkan rupa pari-pari. Mereka ternampak burung hantu itu di atas dahan. Mereka memanjat pokok dan duduk di atas dahan.” Mereka terlihat bayang-bayang mereka sendiri. mereka perlulah mengelilingi kolam itu sebanyak tiga kali. Mereka bertanya kepada burung hantu. Pada waktu malam. membasuh pinggan dan membuat segala kerja rumah secara rahsia. bagaimana untuk bertemu dengan Brownie. Tommy dan Betty berasa amat letih. Apabila berjumpa. menggosok baju. Burung hantu berpesan. Ibu menyuruh Betty dan Tommy pergi ke hutan bertemu dengan burung Hantu yang bijaksana. Tommy dan Betty memberitahu burung hantu bahawa . Saya lihat dalam air rupa…. Burung hantu itu memeluk mereka dengan sayapnya yang lebar. Mereka terdengar bunyi burung hantu.

Burung hantu yang bijaksana itu menerangkan bahawa.mereka tidak berjumpa dengan Brownie. Merekalah pari-pari yang perlu membantu ibu mereka di rumah. menyapu sampah. Tommy dan Betty pulang ke rumah sambil berfikir. Mereka mengemas rumah. mengelap lantai dan membantu ibu mereka menyediakan sarapan. Keesokan harinya. Merekalah yang sepatutnya menolong ibu mereka setiap masa. Setiap hari mereka berbuat begitu. Betty dan Tommy bangun awal pagi. Akhirnya mereka menjadi rajin dan bertanggungjawab seperti Brownie. Mereka hanya nampak wajah mereka sendiri di dalam air. . Tommy dan Bettylah Brownie yang mereka cari.

--.--.ISYARAT WISEL SATU TUIPAN PENDEK (----) : BERSEDIA SATU TIUPAN PANJANG (----------------) : BERDIAM DIRI PENDEK PANJANG.--.--. 6 TIUPAN PENDEK “ COME TO THE KITCHEN.--.--------------) : KETUA PATROL DATANG KEDEPAN 5 TUIPAN PENDEK. SATU TIUPAN PANJANG. COME TO THE KITCHEN.) .--. COME QUICK.): SEMUA DATANG CEPAT / BERKUMPUL PENDEK.--.--------------.--------------) : BAHAYA DIDEPAN/AMARAN BANYAK TIUPAN PENDEK ( --.--. PANJANG ( --. COME!’’ ( --.--.--.--.PENDEK PANJANG ( --.----------------.--.--.--.--.--. PENDEK.--.--.--. PENDEK. SATU PENDEK ( BERHENTI SEKETIKA) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful