umpulan Pandu Puteri Tunas Kumpulan Pandu Puteri Tunas mengambil nama bunga seperti Melur, Siantan, Teratai

, Kesidang, Cempaka dan Kenanga. Melur Siantan Teratai Kesidang Melur taat dan setia Berusaha setiap masa Siantan datang berkawan Berani macam pahlawan Teratai nama kami Bekerja setiap hari Kami Kesidang datang Menolong pagi petang Cempaka bersuka ria Menolong orang duka Kami bernama Kenanga Berjasa bertenaga

Cempaka

Kenanga

Pakaian Pandu Puteri Tunas 1. Kemeja hijau berlengan panjang 2. Seluar panjang biru tua 3. Skaf (berwarna coklat) 4. Lambang kumpulan 5. Lambang Negeri 6. Woggle 7. Lencana dunia 8. `Shoulder Flashes' 9. Stoking hitam 10. Kasut hitam 11. Tudung hitam

Brownie itu ialah seekor pari-pari kecil yang masuk ke dalam rumah secara senyap sebelum waktu Subuh. Ibunya menerangkan. Ibu mereka merungut lalu berkata “ Kalaulah ada Brownie.Cerita Tommy dan Betty Rumah Tommy dan Betty bersepah-sepah. Permainan bertaburan di atas lantai. Tommy bertanya. Mereka benci mengemas rumah. . Baju tidak digosok. tentu rumah saya kemas”. Tommy dan Betty tidak ambil peduli. Pinggan mangkuk tidak dicuci. siapakah Brownie itu.

Mereka terdengar bunyi burung hantu. menggosok baju. Mereka ingin bertemu dengan burung hantu yang bijaksana. Tommy dan Betty berasa amat letih. Tommy dan Betty keluar ke hutan. Mereka perlu berkata “ Pusingkan saya dan tunjukkan rupa pari-pari. Mereka kembali berjumpa dengan burung hantu di atas pokok. Tommy dan Betty memberitahu burung hantu bahawa . Burung hantu itu memeluk mereka dengan sayapnya yang lebar. Mereka ternampak burung hantu itu di atas dahan. Untuk bertemu Brownie. Saya lihat dalam air rupa…. Apabila berjumpa. Pada waktu malam. “ Hebat!! Bagaimana kita ingin mendapatkannya?” kata Betty kehairanan. mereka perlulah mencari sebuah kolam. Mereka bertanya kepada burung hantu. Mereka memanjat pokok dan duduk di atas dahan.” Mereka terlihat bayang-bayang mereka sendiri. mereka perlulah mengelilingi kolam itu sebanyak tiga kali. Burung hantu berpesan. Ibu menyuruh Betty dan Tommy pergi ke hutan bertemu dengan burung Hantu yang bijaksana. Mereka sangat kecewa kerana tidak bertemu dengan Brownie yang dicari. membasuh pinggan dan membuat segala kerja rumah secara rahsia. bagaimana untuk bertemu dengan Brownie.Ia mengemas rumah.

Mereka hanya nampak wajah mereka sendiri di dalam air. Setiap hari mereka berbuat begitu. Merekalah yang sepatutnya menolong ibu mereka setiap masa. Merekalah pari-pari yang perlu membantu ibu mereka di rumah. mengelap lantai dan membantu ibu mereka menyediakan sarapan. Betty dan Tommy bangun awal pagi. menyapu sampah. Tommy dan Betty pulang ke rumah sambil berfikir. . Burung hantu yang bijaksana itu menerangkan bahawa. Mereka mengemas rumah.mereka tidak berjumpa dengan Brownie. Keesokan harinya. Akhirnya mereka menjadi rajin dan bertanggungjawab seperti Brownie. Tommy dan Bettylah Brownie yang mereka cari.

--------------.--.PENDEK PANJANG ( --.--.--. PENDEK.--------------) : KETUA PATROL DATANG KEDEPAN 5 TUIPAN PENDEK. PENDEK.) .--.--.): SEMUA DATANG CEPAT / BERKUMPUL PENDEK.----------------.--.--.--.--.--. SATU TIUPAN PANJANG.--.--.--.--. SATU PENDEK ( BERHENTI SEKETIKA) .--. COME QUICK.ISYARAT WISEL SATU TUIPAN PENDEK (----) : BERSEDIA SATU TIUPAN PANJANG (----------------) : BERDIAM DIRI PENDEK PANJANG.--.--.--. PANJANG ( --. COME!’’ ( --.--------------) : BAHAYA DIDEPAN/AMARAN BANYAK TIUPAN PENDEK ( --.--. 6 TIUPAN PENDEK “ COME TO THE KITCHEN. COME TO THE KITCHEN.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful