umpulan Pandu Puteri Tunas Kumpulan Pandu Puteri Tunas mengambil nama bunga seperti Melur, Siantan, Teratai

, Kesidang, Cempaka dan Kenanga. Melur Siantan Teratai Kesidang Melur taat dan setia Berusaha setiap masa Siantan datang berkawan Berani macam pahlawan Teratai nama kami Bekerja setiap hari Kami Kesidang datang Menolong pagi petang Cempaka bersuka ria Menolong orang duka Kami bernama Kenanga Berjasa bertenaga

Cempaka

Kenanga

Pakaian Pandu Puteri Tunas 1. Kemeja hijau berlengan panjang 2. Seluar panjang biru tua 3. Skaf (berwarna coklat) 4. Lambang kumpulan 5. Lambang Negeri 6. Woggle 7. Lencana dunia 8. `Shoulder Flashes' 9. Stoking hitam 10. Kasut hitam 11. Tudung hitam

. Permainan bertaburan di atas lantai. Pinggan mangkuk tidak dicuci. Ibunya menerangkan. Baju tidak digosok. Ibu mereka merungut lalu berkata “ Kalaulah ada Brownie. Brownie itu ialah seekor pari-pari kecil yang masuk ke dalam rumah secara senyap sebelum waktu Subuh. Tommy bertanya.Cerita Tommy dan Betty Rumah Tommy dan Betty bersepah-sepah. siapakah Brownie itu. tentu rumah saya kemas”. Mereka benci mengemas rumah. Tommy dan Betty tidak ambil peduli.

Ibu menyuruh Betty dan Tommy pergi ke hutan bertemu dengan burung Hantu yang bijaksana. Mereka sangat kecewa kerana tidak bertemu dengan Brownie yang dicari. Mereka memanjat pokok dan duduk di atas dahan. Mereka ingin bertemu dengan burung hantu yang bijaksana. membasuh pinggan dan membuat segala kerja rumah secara rahsia. Mereka kembali berjumpa dengan burung hantu di atas pokok. bagaimana untuk bertemu dengan Brownie. mereka perlulah mengelilingi kolam itu sebanyak tiga kali. Untuk bertemu Brownie. Mereka perlu berkata “ Pusingkan saya dan tunjukkan rupa pari-pari. mereka perlulah mencari sebuah kolam. Tommy dan Betty berasa amat letih. menggosok baju. Mereka bertanya kepada burung hantu. Burung hantu berpesan. Apabila berjumpa. Tommy dan Betty memberitahu burung hantu bahawa . Mereka terdengar bunyi burung hantu. Mereka ternampak burung hantu itu di atas dahan.” Mereka terlihat bayang-bayang mereka sendiri. “ Hebat!! Bagaimana kita ingin mendapatkannya?” kata Betty kehairanan. Tommy dan Betty keluar ke hutan. Pada waktu malam. Saya lihat dalam air rupa….Ia mengemas rumah. Burung hantu itu memeluk mereka dengan sayapnya yang lebar.

Akhirnya mereka menjadi rajin dan bertanggungjawab seperti Brownie. . Tommy dan Betty pulang ke rumah sambil berfikir. menyapu sampah. Merekalah pari-pari yang perlu membantu ibu mereka di rumah. Setiap hari mereka berbuat begitu. Keesokan harinya. Merekalah yang sepatutnya menolong ibu mereka setiap masa. Mereka hanya nampak wajah mereka sendiri di dalam air.mereka tidak berjumpa dengan Brownie. mengelap lantai dan membantu ibu mereka menyediakan sarapan. Burung hantu yang bijaksana itu menerangkan bahawa. Mereka mengemas rumah. Betty dan Tommy bangun awal pagi. Tommy dan Bettylah Brownie yang mereka cari.

SATU PENDEK ( BERHENTI SEKETIKA) . PENDEK.--.--.--.--.) .--.--.----------------.--------------. SATU TIUPAN PANJANG.PENDEK PANJANG ( --.--.--.--. COME!’’ ( --. COME QUICK.--.--------------) : BAHAYA DIDEPAN/AMARAN BANYAK TIUPAN PENDEK ( --.--.--. COME TO THE KITCHEN.): SEMUA DATANG CEPAT / BERKUMPUL PENDEK.ISYARAT WISEL SATU TUIPAN PENDEK (----) : BERSEDIA SATU TIUPAN PANJANG (----------------) : BERDIAM DIRI PENDEK PANJANG.--.--------------) : KETUA PATROL DATANG KEDEPAN 5 TUIPAN PENDEK.--.--. PENDEK.--. PANJANG ( --. 6 TIUPAN PENDEK “ COME TO THE KITCHEN.--.--.--.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful