Anda di halaman 1dari 1

Nama Ahli Kumpulan : 1)Nazira Bt Mustafa 2)Zuriyati Bt Yunfisar 3)Hayati Bt Mohd Fuad 4)Fara Najua Bt Mohd Lazim

Model Modifikasi Tingkah Laku : B.F. Skinner


Model ini menggunakan prinsip apa? -Menggunakan prinsip peneguhan yang menggunakan elemen-elemen luaran untuk meningkatkan tingkah laku yang diingini. Terdapat dua jenis peneguhan iaitu: - peneguhan positif - rangsangan yang diberikan untuk meningkatkan tingkah laku yang diingini - peneguhan negatif rangsangan dikeluarkan untuk meningkatkan tingkah laku yang diingini Cara-cara Menggalakkan Tingkahlaku Negatif : - Murid-murid berada dalam keadaan tidak menyenangkan mereka DILEPASKAN daripada keadaan itu apabila tingkahlaku berubah. - Contoh : Guru tidak membenarkan murid-murid rehat selagi murid-murid tidak duduk diam atau beratur. - Contoh : Selagi murid-murid tidak habiskan latihan, mereka tidak dibenarkan menonton tayangan video. - Keadaan tidak menyenangkan buat latihan / tidak duduk diam. - DILEPASKAN membenarkan rehat / menonton video.

Peneguhan Positif -berlaku apabila rangsangan diberikan : hadiah, pujian, markah merit dll. - Berperanan utk mengekalkan atau meningkatkan tingkah laku. - Contoh : komen yg membina, ganjaran dalam pelbagai bentuk. Peneguhan Negatif -berlaku apabila rangsangan majalah, komik dikeluarkan supaya murid-murid kembali menunjukkan tingkah laku yang diingini.

Cara-cara Menggalakkan Tingkahlaku Positif : - Pujian dapat memperbaiki tingkah laku pelajar - Utamakan murid-murid yang menunjukkan tingkahlaku positif - Berikan pujian secara sistematik, cermat, betul, efektif & ikhlas. Pujian haruslah : -Diberi kpd tingkahlaku yang diingini sahaja -Menjelaskan dgn tepat tingkahlaku yang diingini dan boleh dipercayai.