30318207-bahasa-melayu-klausa-120630110917-phpapp02

KLAUSA

NURFATIN ABD AZIZ NUR NADIA RAZALI NURUL AIDA IBRAHIM ZAINAB ASILAH ABDULLAH

SUBJEK Dia Pakaiannya Mereka PREDIKAT tidak datang basah berehat .TAKRIF KLAUSA • Klausa = satu rangkaian perkataan yang terdiri daripada subjek dan predikat.

BINAAN KLAUSA JENIS KLAUSA BEBAS KLAUSA TAK BEBAS KLAUSA UTAMA KLAUSA KECIL .

Klausa Bebas Cth : Dia sedang bekerja Dapat berdiri sendiri. . bersifat sebagai ayat pelengkap apabila diucapkan dengan intonasi yang betul.

Maknanya bergantung kepada klausa bebas Tidak dapat berdiri sendiri Cth : Janganlah ganggu orang itu kerana dia sedang bekerja Klausa Tak Bebas .

TUGAS FRASA Pelengkap sesuatu ayat Konstituen dalam ayat Penerang bagi sesuatu ayat .

PERBEZAAN KLAUSA & FRASA Klausa: Mempunyai subjek dan predikat Frasa : Mempunyai subjek @ predikat .

Ketika di Phuket. . menyertai program lawatan sambil belajar dan khidmat masyarakat di Phuket. Di Rajabhat Phuket University pula. Program berkenaan antara aktiviti utama direncanakan MSU bagi memperkasakan tahap kemahiran insaniah dan pendedahan pelajar di peringkat antarabangsa. Pelbagai aktiviti utama dijalankan sepanjang lawatan tiga hari itu. pelajar diiringi tiga pensyarah itu turut melawat Rajabhat Phuket University. yang turut mencerminkan tanggungjawab sosial MSU sebagai sebuah institusi pengajian tinggi yang prihatin. pelajar terbabit mempersembahkan tarian kebudayaan Malaysia antaranya tarian Sumazau dan dikir barat. baru-baru ini.Contoh artikel: Pelajar MSU bantu masyarakat Phuket • SEKUMPULAN 77 pelajar Bachelor International Business. selain perkampungan Islam di Danok. Songkla dan Trang. • • Antara aktiviti komuniti dijalankan ialah membersihkan kawasan sekitar dan memberi sumbangan untuk Masjid Jabannur Koh Keow. antara lain bertujuan mempromosikan Malaysia dan MSU. Management & Science University (MSU). Thailand.

Management & Science University (MSU). selain perkampungan Islam di Danok. Songkla dan Trang. Pelajar diiringi tiga pensyarah melawat Rajabhat Phuket University. .Ulasan artikel Subjek SEKUMPULAN 77 pelajar Bachelor International Business. Prediket menyertai program lawatan sambil belajar dan khidmat masyarakat di Phuket. Program berkenaan antara aktiviti utama direncanakan MSU bagi memperkasakan tahap kemahiran insaniah dan pendedahan pelajar di peringkat antarabangsa. Thailand.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful