KLAUSA

NURFATIN ABD AZIZ NUR NADIA RAZALI NURUL AIDA IBRAHIM ZAINAB ASILAH ABDULLAH

TAKRIF KLAUSA • Klausa = satu rangkaian perkataan yang terdiri daripada subjek dan predikat. SUBJEK Dia Pakaiannya Mereka PREDIKAT tidak datang basah berehat .

BINAAN KLAUSA JENIS KLAUSA BEBAS KLAUSA TAK BEBAS KLAUSA UTAMA KLAUSA KECIL .

.Klausa Bebas Cth : Dia sedang bekerja Dapat berdiri sendiri. bersifat sebagai ayat pelengkap apabila diucapkan dengan intonasi yang betul.

Maknanya bergantung kepada klausa bebas Tidak dapat berdiri sendiri Cth : Janganlah ganggu orang itu kerana dia sedang bekerja Klausa Tak Bebas .

TUGAS FRASA Pelengkap sesuatu ayat Konstituen dalam ayat Penerang bagi sesuatu ayat .

PERBEZAAN KLAUSA & FRASA Klausa: Mempunyai subjek dan predikat Frasa : Mempunyai subjek @ predikat .

yang turut mencerminkan tanggungjawab sosial MSU sebagai sebuah institusi pengajian tinggi yang prihatin. antara lain bertujuan mempromosikan Malaysia dan MSU. Pelbagai aktiviti utama dijalankan sepanjang lawatan tiga hari itu. Ketika di Phuket. Program berkenaan antara aktiviti utama direncanakan MSU bagi memperkasakan tahap kemahiran insaniah dan pendedahan pelajar di peringkat antarabangsa. . Di Rajabhat Phuket University pula. baru-baru ini. selain perkampungan Islam di Danok. Songkla dan Trang.Contoh artikel: Pelajar MSU bantu masyarakat Phuket • SEKUMPULAN 77 pelajar Bachelor International Business. menyertai program lawatan sambil belajar dan khidmat masyarakat di Phuket. Management & Science University (MSU). pelajar terbabit mempersembahkan tarian kebudayaan Malaysia antaranya tarian Sumazau dan dikir barat. pelajar diiringi tiga pensyarah itu turut melawat Rajabhat Phuket University. • • Antara aktiviti komuniti dijalankan ialah membersihkan kawasan sekitar dan memberi sumbangan untuk Masjid Jabannur Koh Keow. Thailand.

. selain perkampungan Islam di Danok. Program berkenaan antara aktiviti utama direncanakan MSU bagi memperkasakan tahap kemahiran insaniah dan pendedahan pelajar di peringkat antarabangsa.Ulasan artikel Subjek SEKUMPULAN 77 pelajar Bachelor International Business. Songkla dan Trang. Management & Science University (MSU). Pelajar diiringi tiga pensyarah melawat Rajabhat Phuket University. Thailand. Prediket menyertai program lawatan sambil belajar dan khidmat masyarakat di Phuket.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful