Anda di halaman 1dari 4

1.Cili eshte objekti i sintakses ? -Sintaksa ka per object ligjerimin e lidhur.

Nepermjet ketyre lidhjeve e raporteve krijohen njesi te ndryshme sintaksore. 2.Cilat jane njesite sintaksore? -Jane:Fjalia(si njesi themelore sintaksore),periudha,gjymtyra e fjalise,togfjaleshi 3.Format kryesore te lidhjeve sintaksore : -Pershtatja,drejtimi,bashkimi i thjeshte (ose pranevenia) 4.Ne fjaline Kenga e bukur popullore do te trashegohet ne perjetesi nga brezat e shqiptareve dallojme keta TOGFJALESHA : -Kenga e bukur,kenga popullore,do te trashegohet ne perjetesi,do te trashegohet nga brezat,nga brezat e shqiptareve . 5.Ne gjuhen shqipe qdo togfjalesh perbehet gjithmone nga dy gjymtyre:Gjymtyra kryesore dhe ajo e varur .Sheno nga dy shembuj : -Atdheu yne. -Qielli i kaltert 6.Sa LLOJESH jane togfjaleshat : - 1.Te Thjeshte : liber i bukur 2 .Te zgjegjeruar : leximi i ketij libri 7.Cilat jane MARDHENIET KUPTIMORE ndermjet gjymtyreve ne togfjalesh.(nga nje shembull) - 1. Mardheniet percaktore : shirat e vjeshtes . 2.kudrinore : pres trenin 3.rrethanore: shkruaj bukur 8.Cilat jane LIDHJET GRAMATIKORE ndermjet fjaleve me togfjalesh.(nga nje shembull) - Lidhja e pershtatjes: bar ii gjelbert ndriste nen rrezet e vaketa te diellit mengjesor 2.e drejtimit : lule mali 3.e bashkimit : iku larg 9. KLASIFIKIMI I TOGFJALESHAVE sipas gjymtyres kryesore : -Togfjaleshat EMERORE,FOLJOR,MBIEMERORE,PEREMERORE,NDAJFOLJORE.

10.Analizo fjaline ____ sipas pikepamjes morfologjike : - Vjeshta (KRYEFJALA) e arte ( PERCAKTORI I KRYEFJALES) i mbushi (KALLEZUES) plot (NDAJFOLJE SASIE) kete vit (RRETHANOR KOHE ) hambaret (KUDRINOR) e kompanise (PERCAKTOR I KUDRINORIT) 11. KRITERET E KLASIFIKIMIT TE FJALIVE jane : -Kriterin e modalitetit,e qellimit te thenies(sipas llojit te kumtimit),kriterin e ndertimit . 12.Sipas KRITERIT TE MODALITETIT fjalite jane : -Fjali POHUESE dhe MOHUESE 13.Sipas KRITERIT TE QELLIMIT TE THENIES (llojit te kumtimit ) fjalite jane : (nje shembull) -Fjalite DEFTORE :puna eshte nder e detyre 2.PYETESE : CILI eshte ky fshat ? 3.NXITESE : TI,baba,mos u merzit ! 4.DESHIRORE: Lulezofte toka jone ! 5.THIRRMORE : Sa e bukur qenka kjo tablo ! 14.Sipas KRITERIT TE NDERTIMIT fjalite jane : -NJE GJYMTYRE KRYESORE njekryegjymtyrese 2.DY GJYMTYRE KRYESOREdykryegjymtyrese 15.Fjalite njekryegjymtyrese me GJYMTYRE KRYESORE FOLJEN jane: (nje shembull) -Fjalite njekryegjymtyrese 1. VETORE : Me vete te caktuar:Ate jave punova nga mengjesi deri ne mbremje . Me vete te pacaktuar : Agronin e caktuan kryeinxhinier - Me vete te pergjithesuar :DUAJE atdhene si shqiponja folene . 2.PAVETORE : KA njerez me vullnet te forte . 16.Sheno tre shembuj te fjalise njekryegjymtyrese ME GJYMTYRE KRYESORE EMRIN : - 1.Vera e thate . 2.Qershor i vitit 2002 3.Biblioteka e rrethit 17.Sheno nga tre shembuj te FJALIVE TE PAPLOTA : - 1. KETU 2. E KAM MARRE 3.NGA TIRANA

18.FJALITE E PAGJYMTYREZUESHME jane : (nga nje shembull) - 1. Fjalite e pagjymtyrezueshme TE POHIMIT:E njeh ? Po si jo ! 2. Fjalite e pagjymtyrezueshme TE MOHIMIT :A u vonove mor bir ?- Jo,jo u pergjigj ai 3.Fjalite e pagjymtyrezueshme PYETESE : Vij nga larg. Ashtu ? 4. Fjalite e pagjymtyrezueshme NXITESE : A te te tregoje diqka ?- Pa he ? 5. Fjalite e pagjymtyrezueshme EMOCIONUESE : IKU ! 6. Fjalite e pagjymtyrezueshme TE PERSHENDETJES : Miremengjes ! 19.FJALI E THJESHTE E PAZGJERUAR quhet : (nje shembull) -Quhet ajo fjali qe ka vetem kryefjalen dhe kallezuesin p.sh : Hija (KRYEFJALA) kishte rene(kallezues) 20.FJALI E THJESHTE E ZGJERUAR quhet : (nje shembull) -Quhet ajo fjali qe perveq kryefjales dhe kallezuesitka edhe gjymtyre te dyta . p.sh QYTETI YNE KA LULISHTE SHUME TE BUKURA. 21.KRYEFJALA shprehet me emer ne trajten e shquar ,me emer te pashquar,me peremra,me numeror,me qdo pjese tjeter te emerzuar te ligjerates ,me togfjalesh te lire ose te qendrueshem . (nje shembull) -1.Me emer ne TRAJTEN E SHQUAR : SHQIPTARET kane nje gjuhe te lashte 2. Me emer ne TRAJTEN E PASHQUAR : Udhetareve u pihej UJE. Kaluan VITE 3. ME PEREMRA : KUSH i beri matjet ? AI kendoi disa kenge 4. ME NUMEROR :DY dhe TRE bejne pese 5.ME QDO PJESE TJETER TE EMERZUAR TE LIGJERATES : E VERTETA hollohet por skeputet 6.ME TOGFJALESH TE LIRE OSE TE QENDRUESHEM : AGIMI ME SHOKET erdhen te paret NJE GRUMBULL VAJZASH kishin dale te bedenat e keshtjelles 22.KALLEZUESI u pergjigjet pyetjeve : - QBEN ? 2. QKA BERE ? 3.QTE BEJE

23.Kallezuesi mund te jete foljor ;kallezuesi emeror dhe kallezuesi me pjese te pandryshueshme te kryefjales. (nga dy shembuj) - 1.KALLEZUESI FOLJOR : Rruga NUK KISHE ZGJATUR shume (mohore) Ne BANOJME ne nje lagje te Mitrovices 2.KALLEZUESI EMEROR : Ne JEMI ZOTER te tokave tona (emeror) Kjo toke eshte e popullit (gjinore) 3.KALLEZUESI ME PJESE TE PANDRYSHUESHME TE LIGJERATES : LUMJA ajo qe iu be djali trim Pastaj BELLDUM ne uje. 24.Kallezuesi foljor eshte dy llojesh : 1.KALLEZUESI I THJESHTE FOLJOR 2.KALLEZUESI I PERBERE FOLJOR 25.GJYMTYRET E DYTA TE FJALISE jane : 1.KUDRINORE : ATYRE u pelqejne se tepermi vallet popullore (kudrinor i zhdrejte pa parafjale) 2.RRETHANORE : Makina ndaloi PRANE ktheses (rrethanor i vendit) 3.PERCAKTORE : Pjesemarresit E OLIMPIADES u mblodhen ne sallen e madhe (percaktori me drejtim)