Anda di halaman 1dari 7

.

FA

FASA/MASA

AKTIVITI

MAKLUMAT PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN ( P&P)

ORGANISASI

CATATAN

Pengenalan 1. Set Induksi ( 5 minit )

Penerangan tentang kaedah latihan lompat tinggi.

Guru memberi penerangan tentang kaedah latihan untuk aktiviti lompat tinggi iaitu latihan untuk kekuatan bahagian kaki. a. Quardrisep b. Gastrocnemius

- Guru - Pelajar

Stail (A)-Arahan

ABM

Menyuntik semangat kepada pelajar

Meningkatkan suhu badan Dan regangan otot Permainan kecil pukul berapa datok harimau

1. Murid diminta untuk berada didalam kawasan yang telah ditanda dengan kon. 2. Seorang murid akan menjadi datok harimau dan yang lain akan menjadi mangsa.

3. Harimau akan mengejar mangsa dan menangkap mangsa sehinggalah semuanya dapat ditangkap. 4. Mangsa hanya boleh berlari didalam kawasan yang telah ditetapkan sahaja.

Perkembangan Aktiviti 1 ( 5 minit )

Lompat sebelah kaki Dalam gelung.

1. Murid perlu melakukan lompatan menggunakan kaki dominan iaitu kaki yang bertentangan dengan kebiasaan. Contohseandainya murid itu menulis menggunakan tangan kanan,maka kaki yang dominan untuk lompat tinggi ialah kaki kiri. 2. Murid harus mengangkat sebelah kaki dan melompat dengan sebelah kaki yang dominan. 3. Semasa melompat,murid haruslah menghayunkan tangan untuk mendapatkan kekuatan ketika

lompatan.

Lompat melepasi kon Perkembangan Aktiviti 2 ( 5 minit )

1. Murid masih lagi melakuklan lompatan dengan menggunakan kaki dominan. 2. Ketika hendak melompat,bengkokkan sedikit lutut untuk mendapatkan kekuatan lonjakan. 3. Ketika melakukan lompatan atau lonjakan,hayunkan tangan untuk membantu mendapatkan kekuatan. 4. Mendarat juga menggunakan kaki dominan lompatan.

Kemuncak Permainan kecil ( 5 minit ) Lompat ketingting 1. Murid masih lagi melakuklan lompatan dengan menggunakan kaki dominan. 2. Ketika hendak melompat,bengkokkan sedikit lutut untuk mendapatkan

kekuatan lonjakan. 3. Ketika melakukan lompatan atau lonjakan,hayunkan tangan untuk membantu mendapatkan kekuatan. 4. Mendarat juga menggunakan kaki dominan lompatan.

Penutup ( 5 Minit )

Cooling Down Pemulihan otot

Melakukan gerak kendur dengan aktiviti menggoyagkan seluruh anggota badan.

Stail (A)-Arahan

Nafas inn,out

a) Refleksi dan soal jawab

Guru menyoal apakah aktiviti yang telah dilakukan. Guru memberi nasihat dan kata semangat untuk murid terus berusa untuk menjadi seorang atlet yang berjaya suatu hari nanti.

- Guru - Pelajar

RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN : KOKURIKULUM OLAHRAGA ( Lompat Tinggi )

Tarikh : 23.4.2013 Hari : Selasa

Bil.Pelajar

: 10 orang.

Masa : 30 minit Minggu: Ke-16 Tunjang Pembelajaran Tajuk Pembelajaran Fokus Pembelajaran Pengetahuan awal pelajar : Kemahiran : Olahraga (Padang) : Lompat Tinggi. : Pelajar pernah mempelajari dan melakukan Lompat Tinggi semasa sukan sekolah. Pelajar pernah menonton acara lontar peluru di televisyen. Objektif Pembelajaran Di sepanjang pengajaran dan pembelajaran, pelajar dapat : Psikomotor Kognitif : a) Melakukan teknik lonjakan sebelah kaki dengan teknik dan cara yang betul . : a) Menerangkan secara lisan mengenai kaki dominan untuk lompat tinggi dengan betul

Afektif

: a) Memupuk semangat toleransi dan bersungguh-sungguh dalam melakukan kemahiran lompat tinggi. b) Mematuhi arahan yang diberikan oleh guru semasa mempelajari kemahiran lompatan c) Menitikberatkan aspek keselamatan semasa mempelajari kemahiran lompat tinggi.

Strategi Pengajaran

: Stail (A)-Arahan

KBKK

: Mengaitkan aspek biomekanik dan anatomi sepanjang proses pengajaran dan pembelajaran kemahiran.

Persediaan Guru

: gelung,kon,batang kayu,wisel

Persediaan Pelajar

: Kesihatan yang baik dan pakaian yang sesuai.

Anda mungkin juga menyukai