Anda di halaman 1dari 12

PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013

MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG


Tema Tajuk 1 Objektif : : : Anda DiUtamakan Menyambut kehadiran semula murid ke sekolah 1. 2. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima dalam kalangan murid. Memupuk perasaan suka hadir ke sekolah dalam kalangan murid.

01 Januari 2013 (hari pertama persekolahan) 7.00 pagi hingga 7.30 pagi (waktu hadir ke sekolah pagi ) Semua guru dan murid Semua pentadbir sekolah, guru-guru , guru bimbingan dan Kaunseling , pengawas sekolah dan pengawal keselamatan .

Bahan / Alat : Langkah-langkah

Kain rentang/banting : 1. Kain rentang/banting digantung seminggu sebelum sesi persekolahan tahun 2013 bermula. Kain rentang dimasukkan logo JPN, PPD dan sekolah. Contoh kain rentang :

SELAMAT DATANG KE SEKOLAH


Tahniah, kerana anda dapat hadir ke sekolah
Murid didahulukan, Pencapaian Murid diutamakan.

2.

Personalia berada di laluan masuk sekolah untuk menyambut kehadiran murid.

JOM , DATANG KE SEKOLAH ..

PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013

3.

Personalia mengucapkan salam dan selamat datang kepada murid dengan senyuman ikhlas / bersalaman / peluk murid. Contoh : a. b. c. Assalamualaikum / Selamat sejahtera. Selamat kembali ke sekolah / Welcome back to our school Tahniah kerana hadir semula ke sekolah

4.

Teguran dari aspek pelanggaran peraturan sekolah tidak dilakukan secara terbuka.

Penilaian Rumusan

: :

Murid menghadiri sekolah dengan perasaan gembira dan selesa. Penerimaan dan penghargaan kepada murid dapat mewujudkan perasaan diterima dan dialu-alukan untuk hadir ke sekolah.

JOM , DATANG KE SEKOLAH ..

PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013

MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG


Tema Tajuk 2 Objektif : : : Pandangan Pertama Perhimpunan Khas Hari Pertama Persekolahan 1. 2. 3. Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima dalam kalangan murid. Memupuk perasaan suka hadir ke sekolah dalam kalangan murid. Menerima maklumat daripada personalia dalam suasana yang kondusif dan teraputik. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : 01 Januari 2013 7.30 pagi hingga 8.15 pagi (waktu pertama persekolahan pagi ) Semua guru dan murid Guru Besar, PK HEM, Pengacara Majlis Sistem siaraya, kerusi, rostrum : perhimpunan mingguan. 2. Pengacara majlis mengalu-alukan kehadiran murid-murid dengan kata-kata yang positif. 3. PK HEM mengingatkan murid tentang keperluan mematuhi peraturan sekolah dalam gaya yang mesra dan cara yang menyenangkan. 4. Guru Besar menyampaikan ucapan aluan dan turut memberi fokus kepada keprihatinan guru dan kasih sayang guru kepada murid. Penilaian Rumusan : : Murid dapat mematuhi peraturan sekolah dengan perasaan sukarela dan selesa. Kasih sayang guru terhadap murid dapat dirasai dan dihayati melalui komunikasi berkesan dan beradab, dan seterusnya mendorong mereka hadir ke sekolah dengan perasaan sukarela dan selesa.

Bahan / Alat : Langkah-langkah

1. Murid-murid berhimpun di tapak perhimpunan. Majlis berjalan mengikut aturcara

JOM , DATANG KE SEKOLAH ..

PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013

MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG


Tajuk Tema Objektif : : : Penerapan kasih sayang di dalam pembelajaran dan pengajaran Syoknya belajar ! 1. 2. 3. Mewujudkan sikap keprihatinan guru terhadap murid sepanjang pembelajaran dan pengajaran. Mewujudkan persekitaran yang kondusif untuk pembelajaran dapengajaran. Melaksanakan tugas pembelajaran dan pengajaran yang lebih berkesan hasil kewujudan perhubungan yang lebih mesra dalam kalangan murid dan guru. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Sepanjang tahun Mengikut jadual pembelajaran dan pengajaran Semua guru dan murid Semua guru Mengikut keperluan dan kesesuaian : Guru memberi salam terlebih dahulu kepada murid. Guru menyemak kehadiran murid dan menunjukkan sikap keprihatinan terhadap murid. Guru memastikan kesesuaian persekitaran kelas dan kesediaan murid untuk memulakan aktiviti pembelajaran dan pengajaran. 4. 5. 6. 7. Guru perlu bersikap sensitif terhadap sebarang perkara yang berlaku semasa pembelajaran dan pengajaran, dan mengambil tindakan positif yang sewajarnya. Guru memberi pujian dan galakan kepada murid mengikut kesesuaian. Guru menunjukkan penampilan diri guru yang mudah didampingi dan bersikap mesra. Sebelum mengakhiri pembelajaran dan pengajaran, guru mengucapkan salam / ucap selamat / kata-kata positif dan bersemangat. Contoh : Jumpa lagi esok / See you tomorrow, tahniah kerana memberi tumpuan. 8. Guru waktu terakhir memastikan semua murid meninggalkan bilik kelas sebelum guru keluar dari kelas. Penilaian Rumusan : : Murid seronok mengikuti aktiviti pembelajaran dan pengajaran. Guru penyayang mencipta suasana pembelajaran dan pengajaran yang menyeronokkan, dan seterusnya mengurangkan tekanan kepada guru dan murid.

Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. 2. 3.

JOM , DATANG KE SEKOLAH ..

PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013

MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG


Tema Tajuk 3 Objektif : : : Guru Sumber Inspirasi Guru Kesayanganku, Kelas Kebanggaanku 1. 2. 3. Mewujudkan perasaan dihargai dan diterima oleh guru kelas. Mewujudkan perasaan sayang dan hormat terhadap guru kelas bersesuaian dengan konsep in loco parentis. Memupuk semangat kesepunyaan dalam diri sendiri; terhadaap guru, rakanrakan dan kelas sendiri. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : 01 Januari 2013 8.15 pagi hingga 9.15 pagi (2 waktu selepas perhimpunan) Semua guru dan murid Guru kelas Dokumen berkaitan mengikut keperluan dan kesesuaian : Guru kelas mengiringi murid ke kelas selepas perhimpunan. Guru memberi salam kepada murid. Ucapan salam dibuat dengan mesra dan ikhlas. Guru kelas memperkenalkan diri dan bertanya khabar kepada murid. Murid diajak untuk memperkenalkan diri dan berkongsi pengalaman semasa cuti. 4. Penilaian : Guru kelas membincangkan perihal pengurusan dan pentadbiran kelas bersama murid. Murid dapat mengenali guru kelas dan menguruskan kelas seperti dipersetujui bersama, contohnya penjagaan kebersihan kelas, kewujudan keharmonian kelas, pengurusan papan notis, dan sebagainya. Rumusan : Semangat sepasukan dan kekitaan dapat diwujudkan di kalangan murid dan guru berlandaskan konsep in loco parentis.

Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. 2. 3.

JOM , DATANG KE SEKOLAH ..

PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013

MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG


Tema Tajuk Objektif : : : Pembudayaan sikap prihatin Bersamamu, sayang 1. 2. 3. Tarikh Masa Sasaran : : : Mewujudkan rasa diambil berat oleh guru. Mendapatkan bantuan untuk mengatasi masalah kesempitan hidup. Menanam semangat kekeluargaan dalam kalangan warga sekolah.

Mengikut kesesuaian Mengikut kesesuaian Murid yang berkeperluan (bantuan kemiskinan, mangsa bencana,kematian, anak yatim dan lain-lain)

Personalia

PIBG, Alumni, PK HEM, Guru Kelas, Guru Kebajikan, Guru Data Mengikut keperluan dan kesesuaian : 1. 2. 3. Mengenalpasti murid yang berkeperluan. Mendapatkan dan mengumpulkan sumber bantuan yang bersesuaian. Menghulurkan bantuan : Lawatan ke rumah Lawatan ke hospital Bantuan makanan, pakaian, kewangan dan lain-lain 4. Pemantauan perkembangan sahsiah dan akademik murid secara berterusan.

Bahan / Alat : Langkah-langkah

Penilaian Rumusan

: :

Murid mendapat bantuan dan kekuatan untuk mengharungi masalah kesempitan hidup. Guru penyayang sentiasa prihatin untuk mengenalpasti murid yang berkeperluan. Bantuan dan sokongan yang dihulurkan dapat mengurangkan tekanan emosi dan bebanan yang dihadapi. Murid akan merasa dirinya dihargai dan rasa dirinya terbela. Seterusnya murid akan mendapat kekuatan untuk mengharungi dugaan hidup.

JOM , DATANG KE SEKOLAH ..

PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013

MODUL PROGRAM GURU PENYAYANG


Tema Tajuk Objektif : : : Iklim Sekolah Penyayang Komuniti prihatin, komuniti penyayang 1. 2. 3. Tarikh Masa Sasaran Personalia : : : : Mewujudkan persekitaran yang mendorong warga sekolah untuk lebih bersifat penyayang. Menimbulkan rasa keperluan untuk bersifat penyayang kepada murid. Mempraktikkan amalan kasih sayang dalam kalangan warga sekolah.

Sepanjang tahun Sepanjang masa persekolahan Semua warga sekolah Guru Media, Jawatankuasa 3K Kain rentang, papan kenyataan, bahan/dokumen berkaitan : Menyediakan kertas cadangan perlaksanaan persekitaran penyayang. Mewujudkan tempat untuk menampilkan rasa kasih sayang warga sekolah : a. b. c. d. e. 3. tempat memaparkan kain rentang tempat berehat dan tempat aktiviti yang selesa untuk murid tempat untuk menyediakan mural kasih sayang guru sudut penghargaan dan pengiktirafan kepada murid bersahsiah terpuji papan kenyataan untuk memaparkan sumbangan murid yang terlibat dengan masyarakat Mempraktikkan budaya penyayang dalam kalangan warga sekolah. Contoh : a. b. c. Amalan senyuman mesra Amalan ucapan terima kasih Amalan bersalaman

Bahan / Alat : Langkah-langkah 1. 2.

Penilaian Rumusan

: :

Wujud budaya kasih sayang dalam kalangan warga sekolah. Suasana dan persekitaran yang berunsur kasih sayang akan mewujudkan iklim sekolah yang bersifat penyayang. Iklim positif ini akan sentiasa mendorong murid suka hadir ke sekolah dan mengamalkan gaya hidup penyayang.

JOM , DATANG KE SEKOLAH ..

PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013


JADUAL TUGASAN HARIAN GURU PELAKSANA PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG PERINGKAT SEKOLAH KEBANGSAAN ULU TAWAR TAHUN 2013
HARI MASA
1.

AKTIVITI
Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah

KAEDAH
Menyapa murid dengan mesra. Bersalaman dengan murid-murid. Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi Membantu murid berpakaian dengan kemas Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . Prihatin dengan kesihatan murid. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .

LOKASI
Pintu pagar sekolah 1. 2.

PERSONALIA
PN. YUSLINA BT YUSOB EN.WAN MOHD AMINUDDIN B. WAN ALI

7.00 pagi - 7.30 pagi ( 30 minit )

2.

Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah

Kantin sekolah

GURU BERTUGAS MINGGUAN

7.30 pagi - 7.45 pagi ( 15 minit )

3.

Pengurusan waktu perhimpunan

Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN

Ahad

7.45 pag -1.15 t/hari ( 5 jam 30 minit )

4.

Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran

Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU

12.45 t/hari (Tahap ) 1.15 t/hari (Tahap 2)

5.

Mengiringi murid pulang dari sekolah

Pintu pagar sekolah

1.

EN.MOHD FAIZAL B. ABDUL RANI

2.

PN. MERLINA BINTI MOHAMMED DAUD

JOM , DATANG KE SEKOLAH ..

PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013

HARI

MASA
1.

AKTIVITI
Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah

KAEDAH
Menyapa murid dengan mesra. Bersalaman dengan murid-murid. Bertanya khabar

LOKASI
Pintu pagar sekolah

PERSONALIA
1.EN.MOHD RIZAL B. ABD HAMID 2.PN. NOR DISHAH BT. ABU BAKAR

7.00 pagi - 7.30 pagi ( 30 minit )

2.

Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah

Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi

Kantin sekolah

Membantu murid berpakaian dengan kemas Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . Dataran perhimpunan

GURU BERTUGAS MINGGUAN

7.30 pagi - 7.45 pagi

3.

Pengurusan waktu perhimpunan

ISNIN

( 15 minit )

GURU BERTUGAS MINGGUAN

7.45 pag -1.15 t/hari ( 5 jam 30 minit )

Prihatin dengan kesihatan murid. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU

4.

Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran

Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan

12.45 t/hari (Tahap ) 1.15 t/hari (Tahap 2)

Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari . Pintu pagar sekolah 1.EN.MOHD RAZIF BIN SALIMAN ( TAHAP 1 ) 2.EN. HAYARI OSMAN B. YUSOF

5.

Mengiringi murid pulang dari sekolah

JOM , DATANG KE SEKOLAH ..

PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013

HARI

MASA
1.

AKTIVITI
Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah

KAEDAH
Menyapa murid dengan mesra. Bersalaman dengan murid-murid. Bertanya khabar

LOKASI
Pintu pagar sekolah

PERSONALIA
1. PN. UMI KALSOM BT.MOHD YATIM 2.EN. MOHD SHAH MUHAMAD RAFI B. RAMLI

7.00 pagi - 7.30 pagi ( 30 minit )

2.

Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah

Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi

Kantin sekolah

Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih

GURU BERTUGAS MINGGUAN

Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN

SELASA

7.30 pagi - 7.45 pagi ( 15 minit )

3.

Pengurusan waktu perhimpunan

7.45 pag -1.15 t/hari ( 5 jam 30 minit )

Prihatin dengan kesihatan murid. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU

4.

Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran

Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan

12.45 t/hari (Tahap ) 1.15 t/hari (Tahap 2)

Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari . Pintu pagar sekolah 1.PUAN HORIAH BT. YAHAYA ( TAHAP 1 ) 2.EN. MUHAMAD SOFIAN B. JUNID ( TAHAP 2 )

5.

Mengiringi murid pulang dari sekolah

JOM , DATANG KE SEKOLAH ..

PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013

HARI

MASA
1.

AKTIVITI
Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah

KAEDAH
Menyapa murid dengan mesra. Bersalaman dengan murid-murid. Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . Prihatin dengan kesihatan murid. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .

LOKASI
Pintu pagar sekolah

PERSONALIA
1.PN. SAERAH BT. ISMAIL 2.EN. SUHAIMI B. YUSOF

7.00 pagi - 7.30 pagi ( 30 minit )

2.

Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah

Kantin sekolah

GURU BERTUGAS MINGGUAN

7.30 pagi - 7.45 pagi

3.

Pengurusan waktu perhimpunan

Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN

RABU

( 15 minit )

7.45 pag -1.15 t/hari ( 5 jam 30 minit )

4.

Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran

Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU

12.45 t/hari (Tahap ) 1.15 t/hari (Tahap 2)

5.

Mengiringi murid pulang dari sekolah

Pintu pagar sekolah

1.EN.SHAMSYUL B.HALIT 2.EN. MOHD AFFENDI B. ABD JAMIL

JOM , DATANG KE SEKOLAH ..

PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG SKUT 2013

HARI

MASA
1.

AKTIVITI
Menyambut kehadiran murid-murid yang hadir ke sekolah

KAEDAH
Menyapa murid dengan mesra. Bersalaman dengan murid-murid. Bertanya khabar Memastikan murid membaca buku sementara menunggu loceng pertama berbunyi Membantu murid berpakaian dengan kemas dan bersih Berbual mesra dengan murid Memastikan murid RMT menikmati hidangannya Membaca doa penerang hati Memberi nasihat dan panduan kepada murid-murid dengan bahasa yang lemah-lembut dan jelas . Prihatin dengan kesihatan murid. Prihatin dengan keselamatan dan keselesaan murid di dalam kelas. Bertanya khabar murid Memastikan setiap murid mengikuti pelajaran mengikut waktu yang telah ditetapkan Menegur secara berhemah Bersalaman dengan murid Lambaian pulang Mendoakan keselamatan murid supaya selamat sampai ke rumah dan berjumpa lagi pada keesokan hari .

LOKASI
Pintu pagar sekolah

PERSONALIA
1.EN.S.SREENIVASARAO 2.EN.ZULHAZMI B. KAMARUDIN

7.00 pagi - 7.30 pagi ( 30 minit )

2.

Mengawasi keselamatan murid di kantin selepas ketibaan murid di sekolah

Kantin sekolah

GURU BERTUGAS MINGGUAN

KHAMIS

7.30 pagi - 7.45 pagi ( 15 minit )

3.

Pengurusan waktu perhimpunan

Dataran perhimpunan GURU BERTUGAS MINGGUAN

7.45 pag -1.15 t/hari ( 5 jam 30 minit )

4.

Pengurusan waktu pengajaran & pembelajaran

Kelas dan kawasan sekolah SEMUA GURU

12.45 t/hari (Tahap ) 1.15 t/hari (Tahap 2)

5.

Mengiringi murid pulang dari sekolah

Pintu pagar sekolah

1.EN.AZAINIZAN B. ABD AZIZ 2. GURU J-QAF

JOM , DATANG KE SEKOLAH ..

Anda mungkin juga menyukai