Contoh-contoh seloka/pantun untuk majlis

SELOKA Assalamualaikum kalam bermadah, Berbicara tentang masa sudah, Suasana hiba mendatang telah, Memori bersama mudir semakin terserlah Angka 58 menjelang tiba, Tidak diundur biar seketika, Sampai seru meletak pena, Tiga dekad begitu lama. Cahaya liput serata alam, Anak didik membawa salam, Ilmu disebar dengan kalam, Kini menjadi sejarah silam. Kenangan bersama mengusik rindu, Kini menjadi medan pilu, Biarpun tiada ratap sendu, Hati di dalam Allah jua tahu. Hidup ibarat putaran roda, Putaran berlegar mengikut masa, Hari ini kanda berdua, Lain ketika kami menyusul pula. Maaf dipinta silap bicara, Dalam masa gurau senda, Hati terobek dek kaca, Tutur bicara yang menikam sukma.

PANTUN Terbang bebas si rama-rama,

Sisihkan sengketa kiranya ada. Rinduan kami tetap berbekas. Indah panorama menghias alam. Teman sepermainan di tengah laman. Sirih berlipat sirih pinang Sirih dari Pulau Mutiara . Pakat bersama menunggang kuda. Tampak dari Tanjung Agas. Biarpun seketika masa cuma. Bertemu berpisah perencanaan-Nya. Kenangan bersama memahat memori. Esok lusa tampak berbalam. Rinduan kami tetap berbekas. Guru Besar SK LKTP Sg. Pakat bersama menunggang kuda. Sayong. Selamat datang ke : Majlis “Kasih Disemai Bakti Dituai” sempena persaraan Yang Diraikan En. Sisihkan sengketa kiranya ada. Menggamit rindu datang ke mari. Kenangan bersama memahat memori.Indah panorama menghias alam. Menggamit rindu datang ke mari. Di kala ini wajahmu purnama. Abdull Mutalib bin Denan. Esok lusa tampak berbalam. Tampak dari Tanjung Agas. Tautan kasih sepanjang zaman. Teman sepermainan di tengah laman. Tautan kasih sepanjang zaman.

berundur jangan Berani kami menjunjung adat Bukan memberi kata dan puji Hanya budi dalam ingatan .Pemanis kata selamat datang Awal BismilLah pembuka bicara Sarung ketupat berisi inti Dibawa budak sambil berlari Kehadiran semua sangat dihargai Moga Majlis bertambah seri Bunga mawar cantik tersemat Dipetik gadis di tepi titi Doa dibaca memohon Rahmat Moga Majlis sentiasa diberkati Jasamu dikenang Budimu tak terbilang Semangatmu dijulang Kepimpinanmu gemilang Tiap pertemuan pasti ada perpisahan Itu adat. itu lumrah kehidupan Begitulah rentetan perjalanan Walau sukar untuk ditelan Tapi kaki tetap mengorak jalan Selagi hayat dikandung badan Tak molek jika ada alu tiada lesungnya Tak berguna jika ada dayung tiada perahunya Tak lengkaplah Majlis jika tidak ada yang berbicara Sudah teradat si anak lelaki Mati berjuang.

Buat kenangan sepanjang hayat Inilah yang dikatakan. umpama belayar telah sampai di pelabuhan Umpama berkayuh telah sampai di muara Umpama berjalan telah sampai di destinasi Kuning emas masaknya padi Mawar merah dalam jambangan Terima kasih daun keladi Budi tuan jadi kenangan Tuai padi antara nampak Esok jangan layu-layuan Intai kami antara nampak Esok jangan rindu-rinduan Pergi ke dusun memetik kelapa Kelapa muda si kelapa barli Jari disusun maaf dipinta Panjang usia bersua kembali Tuai padi antara masak Esok jangan layu-layuan Intai kami antara nampak Esok jangan rindu-rinduan Kalau ada sumur di ladang Boleh saya menumpang mandi Kalau ada umur yang panjang Boleh kita berjumpa lagi Hari ini menanam jagung Hari esok menanam serai Hari ini kita berkampung Hari esok kita bersurai Malam ini menanam jagung Malam esok menanam serai Malam ini kita berkampung Malam esok kita bercerai Hari ini menugal jagung Hari esok menugal jelai .

Hari ini kita berkampung Hari esok kita bercerai Batang selasih permainan budak Berdaun sehelai dimakan kuda Bercerai kasih bertalak tidak Seribu tahun kembali juga Orang Aceh sedang sembahyang Hari Jumaat tengah hari Pergilah kasih pergilah sayang Pandai-pandailah menjaga diri Mana Manggung. masih merindu di dalam hati. seribu tahun tak kan menghilang…… Hendak gugur gugurlah nangka usah menimpa si dahan pauh hendak tidur tidurlah mata usah dikenang orang yang jauh beduk dipalu penambang ke laut sampai muara bersauh dua biduk berlalu kiambang bertaut sampai masa bersatu jua kiri jalan kanan pun jalan di tengah-tengah. mana Periaman Mana batu kiliran taji Tinggal kampung tinggal halaman Tinggal tepian tempat mandi Bintang Barat terbit petang Bintang Timur terbit pagi Jika tidak melarat panjang Ada umur ketemu lagi Dari mana hendak ke mana Tinggi ruput dari padi Tahun mana bulan mana Dapat kita berjumpa lagi? Dian tiga lilin pun tiga Tanglung tergantung rumah laksamana Diam juga sabar pun juga Ada umur tidak ke mana Tuan puteri pergi ke Rasah Pulang semula sebelah pagi Kita bertemu akhirnya berpisah Diizin Tuhan bersua lagi cinta diukir di dalam hati. pohon mengkudu . takdir terpisah di tengah jalan.

Tak akan hilang arah tujuan. Walau kering selat melaka. Kisah sedih kekejaman raja. Melepaskan dirimu di saat ini. Cenderawasih tinggi di awan. Jadi hiasan taman larangan. apa susah mengharap kembali. . Tinggi sungguh pohon kuini. Dililit pepaku bersulam semalu. Sejambak pantun mesra dihulur.kirim jangan pesan pun jangan samalah sama menanggung rindu jangan memendam rindu di hati. agar tiada luka di jiwa. Tabahkan hati tetapkan iman. hati gembira bersama teman bersuka ria di bawah jambatan jikalau kita diizinkan Tuhan pasti bertemu dihari kemudian SEPANTUN KENANGAN BERTAUT SAYANG Harum semerbak si bunga melur. Inang-inang padi pak daik bunga padi tak sama bentuknya sungguh dikenang budi yang baik takkan dilupa selama-lamanya… Makan kerang bersama kepah Mari kita makan berdiri berterus terang tidaklah mudah Tersiksa cinta memakan diri Lancang kuning kapal pusaka. Burung merpati hinggap di laman. Budi mu tuan tidak dilupa. andai dikenang ingat tiada. petiklah bintang jika itu cintamu raihlah bulan jika itu harapanmu biarlah duka terkubur oleh waktu hiasi hidupini dengan senyum manismu. Setulus ingatan mengimbau kenangan. petiklah bintang jika itu cintamu raihlah bulan jika ituharapanmu biarlah dukaterkubur oleh waktu hiasi hidupini dengan senyum manismu.

Pernah dihujani pelbagai cemuhan. Isu rambut ibu bapa persoalkan. Sanggup berhabis di sini di sana. Luluhlah atma menangkis tuduhan. Pohon kuini banyaklah dahan. Mekar menguntum di sisi angsana. Tempat sibubut mencari makan. Bunga cempaka menghias jemala. Dalam bersedih engkau tertawa. Tepian selasih mengharum kekwa. Suka duka kau himpun segala. Kami di sini meraih bukti.Basahlah daku meratap pilu. Dililit pula dedaun pepaku. Cantik tergubah bunga melati. Bunga mawar merona merah. Kutahu hidupmu penuh berliku. Kicak kicau mendayu-dayu. Burung merbah sayap berdarah. Pandan Indah tempat berbakti. Tumbuh berangan di hujung desa. Terbang melayang sianak kedidi. Tersenyum kenari berteman merpati. Bonda tersayang menabur budi. Tertusuk duri di tepi kesuma. Tampak berbayang cahaya pelita. Sebak di dada pilu di kalbu. Telunjuk dituding menusuk ke jiwa. Melangkah pergi amatlah sukar. Merimbun celagi di tengah belukar. Alangkah sedih nasibmu bonda. Terbang rerama ke tengah dahan. Sejuta kenangan segunung jasa. Sepuluh tahun pantas berlalu. . Melambai puding di pinggir rawa. Mekar memutih pohon pedada. Bonda orangnya amat pemurah. Surat layang menghimbau derita. Mekar segar pohon dedalu.

Bonda berlalu tatkala di puncak. Bidang ICT menempa nama. Hujung daksina merimbun celagi. Walau ke mana diriku pergi. Alangkah dinginnya menjelang senja. Budimu tetap disanjung . Beralun tualang indah bersemu. Mentari terbenam diufuk barat.Tetap tabah mencipta sejarah. Anak serani dalam kasmaran. Sayang berduri menghiris seraya. Dewasa kami penuh cabaran. Insan sepertimu takkan ketemu. Jasamu tetap dikenang. Bertalu gedombak seindah irama. Tidak terkalam kasih dijunjung. Ilmu di dada menjadi teman. Bunga semalu berkembang rancak. Anugerah ICT penamat kerjaya. Pesanan bonda jadi pedoman. Bahagia di dunia hingga akhirat Raut wajah penuh ketenangan. Diiring biola di tengah halaman PKPSM teraju utama. Lantang bersuara terpana teman. Doaku ikhlas untukmu sahaja.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful