Contoh-contoh seloka/pantun untuk majlis

SELOKA Assalamualaikum kalam bermadah, Berbicara tentang masa sudah, Suasana hiba mendatang telah, Memori bersama mudir semakin terserlah Angka 58 menjelang tiba, Tidak diundur biar seketika, Sampai seru meletak pena, Tiga dekad begitu lama. Cahaya liput serata alam, Anak didik membawa salam, Ilmu disebar dengan kalam, Kini menjadi sejarah silam. Kenangan bersama mengusik rindu, Kini menjadi medan pilu, Biarpun tiada ratap sendu, Hati di dalam Allah jua tahu. Hidup ibarat putaran roda, Putaran berlegar mengikut masa, Hari ini kanda berdua, Lain ketika kami menyusul pula. Maaf dipinta silap bicara, Dalam masa gurau senda, Hati terobek dek kaca, Tutur bicara yang menikam sukma.

PANTUN Terbang bebas si rama-rama,

Guru Besar SK LKTP Sg. Sayong. Tampak dari Tanjung Agas. Menggamit rindu datang ke mari. Pakat bersama menunggang kuda. Abdull Mutalib bin Denan. Selamat datang ke : Majlis “Kasih Disemai Bakti Dituai” sempena persaraan Yang Diraikan En. Indah panorama menghias alam.Indah panorama menghias alam. Tautan kasih sepanjang zaman. Biarpun seketika masa cuma. Pakat bersama menunggang kuda. Sisihkan sengketa kiranya ada. Sirih berlipat sirih pinang Sirih dari Pulau Mutiara . Teman sepermainan di tengah laman. Di kala ini wajahmu purnama. Bertemu berpisah perencanaan-Nya. Tautan kasih sepanjang zaman. Kenangan bersama memahat memori. Teman sepermainan di tengah laman. Kenangan bersama memahat memori. Rinduan kami tetap berbekas. Tampak dari Tanjung Agas. Menggamit rindu datang ke mari. Sisihkan sengketa kiranya ada. Esok lusa tampak berbalam. Esok lusa tampak berbalam. Rinduan kami tetap berbekas.

berundur jangan Berani kami menjunjung adat Bukan memberi kata dan puji Hanya budi dalam ingatan . itu lumrah kehidupan Begitulah rentetan perjalanan Walau sukar untuk ditelan Tapi kaki tetap mengorak jalan Selagi hayat dikandung badan Tak molek jika ada alu tiada lesungnya Tak berguna jika ada dayung tiada perahunya Tak lengkaplah Majlis jika tidak ada yang berbicara Sudah teradat si anak lelaki Mati berjuang.Pemanis kata selamat datang Awal BismilLah pembuka bicara Sarung ketupat berisi inti Dibawa budak sambil berlari Kehadiran semua sangat dihargai Moga Majlis bertambah seri Bunga mawar cantik tersemat Dipetik gadis di tepi titi Doa dibaca memohon Rahmat Moga Majlis sentiasa diberkati Jasamu dikenang Budimu tak terbilang Semangatmu dijulang Kepimpinanmu gemilang Tiap pertemuan pasti ada perpisahan Itu adat.

Buat kenangan sepanjang hayat Inilah yang dikatakan. umpama belayar telah sampai di pelabuhan Umpama berkayuh telah sampai di muara Umpama berjalan telah sampai di destinasi Kuning emas masaknya padi Mawar merah dalam jambangan Terima kasih daun keladi Budi tuan jadi kenangan Tuai padi antara nampak Esok jangan layu-layuan Intai kami antara nampak Esok jangan rindu-rinduan Pergi ke dusun memetik kelapa Kelapa muda si kelapa barli Jari disusun maaf dipinta Panjang usia bersua kembali Tuai padi antara masak Esok jangan layu-layuan Intai kami antara nampak Esok jangan rindu-rinduan Kalau ada sumur di ladang Boleh saya menumpang mandi Kalau ada umur yang panjang Boleh kita berjumpa lagi Hari ini menanam jagung Hari esok menanam serai Hari ini kita berkampung Hari esok kita bersurai Malam ini menanam jagung Malam esok menanam serai Malam ini kita berkampung Malam esok kita bercerai Hari ini menugal jagung Hari esok menugal jelai .

takdir terpisah di tengah jalan.Hari ini kita berkampung Hari esok kita bercerai Batang selasih permainan budak Berdaun sehelai dimakan kuda Bercerai kasih bertalak tidak Seribu tahun kembali juga Orang Aceh sedang sembahyang Hari Jumaat tengah hari Pergilah kasih pergilah sayang Pandai-pandailah menjaga diri Mana Manggung. pohon mengkudu . seribu tahun tak kan menghilang…… Hendak gugur gugurlah nangka usah menimpa si dahan pauh hendak tidur tidurlah mata usah dikenang orang yang jauh beduk dipalu penambang ke laut sampai muara bersauh dua biduk berlalu kiambang bertaut sampai masa bersatu jua kiri jalan kanan pun jalan di tengah-tengah. masih merindu di dalam hati. mana Periaman Mana batu kiliran taji Tinggal kampung tinggal halaman Tinggal tepian tempat mandi Bintang Barat terbit petang Bintang Timur terbit pagi Jika tidak melarat panjang Ada umur ketemu lagi Dari mana hendak ke mana Tinggi ruput dari padi Tahun mana bulan mana Dapat kita berjumpa lagi? Dian tiga lilin pun tiga Tanglung tergantung rumah laksamana Diam juga sabar pun juga Ada umur tidak ke mana Tuan puteri pergi ke Rasah Pulang semula sebelah pagi Kita bertemu akhirnya berpisah Diizin Tuhan bersua lagi cinta diukir di dalam hati.

Kisah sedih kekejaman raja. Walau kering selat melaka. petiklah bintang jika itu cintamu raihlah bulan jika itu harapanmu biarlah duka terkubur oleh waktu hiasi hidupini dengan senyum manismu. Dililit pepaku bersulam semalu. Cenderawasih tinggi di awan. Inang-inang padi pak daik bunga padi tak sama bentuknya sungguh dikenang budi yang baik takkan dilupa selama-lamanya… Makan kerang bersama kepah Mari kita makan berdiri berterus terang tidaklah mudah Tersiksa cinta memakan diri Lancang kuning kapal pusaka. . Jadi hiasan taman larangan. andai dikenang ingat tiada. Setulus ingatan mengimbau kenangan. Tak akan hilang arah tujuan. Burung merpati hinggap di laman. Tabahkan hati tetapkan iman. hati gembira bersama teman bersuka ria di bawah jambatan jikalau kita diizinkan Tuhan pasti bertemu dihari kemudian SEPANTUN KENANGAN BERTAUT SAYANG Harum semerbak si bunga melur. agar tiada luka di jiwa.kirim jangan pesan pun jangan samalah sama menanggung rindu jangan memendam rindu di hati. apa susah mengharap kembali. Budi mu tuan tidak dilupa. petiklah bintang jika itu cintamu raihlah bulan jika ituharapanmu biarlah dukaterkubur oleh waktu hiasi hidupini dengan senyum manismu. Sejambak pantun mesra dihulur. Tinggi sungguh pohon kuini. Melepaskan dirimu di saat ini.

Terbang melayang sianak kedidi. Mekar memutih pohon pedada. Bonda orangnya amat pemurah. Pandan Indah tempat berbakti. Sebak di dada pilu di kalbu. Mekar segar pohon dedalu. Telunjuk dituding menusuk ke jiwa. Pohon kuini banyaklah dahan. Pernah dihujani pelbagai cemuhan. Melangkah pergi amatlah sukar. Tepian selasih mengharum kekwa. Bunga mawar merona merah. Sepuluh tahun pantas berlalu. Tampak berbayang cahaya pelita. . Tertusuk duri di tepi kesuma. Surat layang menghimbau derita. Burung merbah sayap berdarah. Isu rambut ibu bapa persoalkan. Bonda tersayang menabur budi. Melambai puding di pinggir rawa. Dalam bersedih engkau tertawa. Luluhlah atma menangkis tuduhan. Merimbun celagi di tengah belukar. Dililit pula dedaun pepaku. Tempat sibubut mencari makan. Kutahu hidupmu penuh berliku. Tumbuh berangan di hujung desa. Alangkah sedih nasibmu bonda. Terbang rerama ke tengah dahan. Suka duka kau himpun segala. Cantik tergubah bunga melati.Basahlah daku meratap pilu. Kami di sini meraih bukti. Tersenyum kenari berteman merpati. Bunga cempaka menghias jemala. Sejuta kenangan segunung jasa. Sanggup berhabis di sini di sana. Mekar menguntum di sisi angsana. Kicak kicau mendayu-dayu.

Bonda berlalu tatkala di puncak. Ilmu di dada menjadi teman. Bidang ICT menempa nama. Sayang berduri menghiris seraya. Bertalu gedombak seindah irama. Dewasa kami penuh cabaran. Insan sepertimu takkan ketemu. Beralun tualang indah bersemu. Jasamu tetap dikenang. Mentari terbenam diufuk barat. Lantang bersuara terpana teman. Hujung daksina merimbun celagi. Walau ke mana diriku pergi.Tetap tabah mencipta sejarah. Alangkah dinginnya menjelang senja. Anugerah ICT penamat kerjaya. Pesanan bonda jadi pedoman. Bahagia di dunia hingga akhirat Raut wajah penuh ketenangan. Bunga semalu berkembang rancak. Doaku ikhlas untukmu sahaja. Anak serani dalam kasmaran. Budimu tetap disanjung . Tidak terkalam kasih dijunjung. Diiring biola di tengah halaman PKPSM teraju utama.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful