P. 1
Contoh Pantun Dan Seloka

Contoh Pantun Dan Seloka

|Views: 34|Likes:
Dipublikasikan oleh Asma Haji Mohd Yasin

More info:

Published by: Asma Haji Mohd Yasin on May 01, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/31/2013

pdf

text

original

Contoh-contoh seloka/pantun untuk majlis

SELOKA Assalamualaikum kalam bermadah, Berbicara tentang masa sudah, Suasana hiba mendatang telah, Memori bersama mudir semakin terserlah Angka 58 menjelang tiba, Tidak diundur biar seketika, Sampai seru meletak pena, Tiga dekad begitu lama. Cahaya liput serata alam, Anak didik membawa salam, Ilmu disebar dengan kalam, Kini menjadi sejarah silam. Kenangan bersama mengusik rindu, Kini menjadi medan pilu, Biarpun tiada ratap sendu, Hati di dalam Allah jua tahu. Hidup ibarat putaran roda, Putaran berlegar mengikut masa, Hari ini kanda berdua, Lain ketika kami menyusul pula. Maaf dipinta silap bicara, Dalam masa gurau senda, Hati terobek dek kaca, Tutur bicara yang menikam sukma.

PANTUN Terbang bebas si rama-rama,

Menggamit rindu datang ke mari. Pakat bersama menunggang kuda. Esok lusa tampak berbalam. Sisihkan sengketa kiranya ada. Sisihkan sengketa kiranya ada. Esok lusa tampak berbalam. Tampak dari Tanjung Agas. Teman sepermainan di tengah laman. Tampak dari Tanjung Agas. Menggamit rindu datang ke mari. Tautan kasih sepanjang zaman. Guru Besar SK LKTP Sg. Pakat bersama menunggang kuda. Biarpun seketika masa cuma. Teman sepermainan di tengah laman. Selamat datang ke : Majlis “Kasih Disemai Bakti Dituai” sempena persaraan Yang Diraikan En.Indah panorama menghias alam. Bertemu berpisah perencanaan-Nya. Abdull Mutalib bin Denan. Rinduan kami tetap berbekas. Rinduan kami tetap berbekas. Kenangan bersama memahat memori. Di kala ini wajahmu purnama. Indah panorama menghias alam. Kenangan bersama memahat memori. Tautan kasih sepanjang zaman. Sirih berlipat sirih pinang Sirih dari Pulau Mutiara . Sayong.

Pemanis kata selamat datang Awal BismilLah pembuka bicara Sarung ketupat berisi inti Dibawa budak sambil berlari Kehadiran semua sangat dihargai Moga Majlis bertambah seri Bunga mawar cantik tersemat Dipetik gadis di tepi titi Doa dibaca memohon Rahmat Moga Majlis sentiasa diberkati Jasamu dikenang Budimu tak terbilang Semangatmu dijulang Kepimpinanmu gemilang Tiap pertemuan pasti ada perpisahan Itu adat. berundur jangan Berani kami menjunjung adat Bukan memberi kata dan puji Hanya budi dalam ingatan . itu lumrah kehidupan Begitulah rentetan perjalanan Walau sukar untuk ditelan Tapi kaki tetap mengorak jalan Selagi hayat dikandung badan Tak molek jika ada alu tiada lesungnya Tak berguna jika ada dayung tiada perahunya Tak lengkaplah Majlis jika tidak ada yang berbicara Sudah teradat si anak lelaki Mati berjuang.

umpama belayar telah sampai di pelabuhan Umpama berkayuh telah sampai di muara Umpama berjalan telah sampai di destinasi Kuning emas masaknya padi Mawar merah dalam jambangan Terima kasih daun keladi Budi tuan jadi kenangan Tuai padi antara nampak Esok jangan layu-layuan Intai kami antara nampak Esok jangan rindu-rinduan Pergi ke dusun memetik kelapa Kelapa muda si kelapa barli Jari disusun maaf dipinta Panjang usia bersua kembali Tuai padi antara masak Esok jangan layu-layuan Intai kami antara nampak Esok jangan rindu-rinduan Kalau ada sumur di ladang Boleh saya menumpang mandi Kalau ada umur yang panjang Boleh kita berjumpa lagi Hari ini menanam jagung Hari esok menanam serai Hari ini kita berkampung Hari esok kita bersurai Malam ini menanam jagung Malam esok menanam serai Malam ini kita berkampung Malam esok kita bercerai Hari ini menugal jagung Hari esok menugal jelai .Buat kenangan sepanjang hayat Inilah yang dikatakan.

seribu tahun tak kan menghilang…… Hendak gugur gugurlah nangka usah menimpa si dahan pauh hendak tidur tidurlah mata usah dikenang orang yang jauh beduk dipalu penambang ke laut sampai muara bersauh dua biduk berlalu kiambang bertaut sampai masa bersatu jua kiri jalan kanan pun jalan di tengah-tengah. mana Periaman Mana batu kiliran taji Tinggal kampung tinggal halaman Tinggal tepian tempat mandi Bintang Barat terbit petang Bintang Timur terbit pagi Jika tidak melarat panjang Ada umur ketemu lagi Dari mana hendak ke mana Tinggi ruput dari padi Tahun mana bulan mana Dapat kita berjumpa lagi? Dian tiga lilin pun tiga Tanglung tergantung rumah laksamana Diam juga sabar pun juga Ada umur tidak ke mana Tuan puteri pergi ke Rasah Pulang semula sebelah pagi Kita bertemu akhirnya berpisah Diizin Tuhan bersua lagi cinta diukir di dalam hati. masih merindu di dalam hati. takdir terpisah di tengah jalan. pohon mengkudu .Hari ini kita berkampung Hari esok kita bercerai Batang selasih permainan budak Berdaun sehelai dimakan kuda Bercerai kasih bertalak tidak Seribu tahun kembali juga Orang Aceh sedang sembahyang Hari Jumaat tengah hari Pergilah kasih pergilah sayang Pandai-pandailah menjaga diri Mana Manggung.

Budi mu tuan tidak dilupa. Burung merpati hinggap di laman.kirim jangan pesan pun jangan samalah sama menanggung rindu jangan memendam rindu di hati. Tinggi sungguh pohon kuini. Cenderawasih tinggi di awan. petiklah bintang jika itu cintamu raihlah bulan jika itu harapanmu biarlah duka terkubur oleh waktu hiasi hidupini dengan senyum manismu. agar tiada luka di jiwa. petiklah bintang jika itu cintamu raihlah bulan jika ituharapanmu biarlah dukaterkubur oleh waktu hiasi hidupini dengan senyum manismu. Setulus ingatan mengimbau kenangan. Sejambak pantun mesra dihulur. Kisah sedih kekejaman raja. Jadi hiasan taman larangan. andai dikenang ingat tiada. Tak akan hilang arah tujuan. Tabahkan hati tetapkan iman. Melepaskan dirimu di saat ini. Dililit pepaku bersulam semalu. Inang-inang padi pak daik bunga padi tak sama bentuknya sungguh dikenang budi yang baik takkan dilupa selama-lamanya… Makan kerang bersama kepah Mari kita makan berdiri berterus terang tidaklah mudah Tersiksa cinta memakan diri Lancang kuning kapal pusaka. apa susah mengharap kembali. . Walau kering selat melaka. hati gembira bersama teman bersuka ria di bawah jambatan jikalau kita diizinkan Tuhan pasti bertemu dihari kemudian SEPANTUN KENANGAN BERTAUT SAYANG Harum semerbak si bunga melur.

Dililit pula dedaun pepaku. Pandan Indah tempat berbakti. Terbang rerama ke tengah dahan. Surat layang menghimbau derita. Alangkah sedih nasibmu bonda. Tersenyum kenari berteman merpati. Bunga cempaka menghias jemala. Bonda orangnya amat pemurah. Sejuta kenangan segunung jasa.Basahlah daku meratap pilu. Tertusuk duri di tepi kesuma. Tempat sibubut mencari makan. Pohon kuini banyaklah dahan. Tumbuh berangan di hujung desa. Sanggup berhabis di sini di sana. Suka duka kau himpun segala. Mekar segar pohon dedalu. Tampak berbayang cahaya pelita. Isu rambut ibu bapa persoalkan. . Dalam bersedih engkau tertawa. Tepian selasih mengharum kekwa. Bonda tersayang menabur budi. Cantik tergubah bunga melati. Telunjuk dituding menusuk ke jiwa. Melangkah pergi amatlah sukar. Mekar memutih pohon pedada. Sepuluh tahun pantas berlalu. Kami di sini meraih bukti. Luluhlah atma menangkis tuduhan. Bunga mawar merona merah. Pernah dihujani pelbagai cemuhan. Burung merbah sayap berdarah. Sebak di dada pilu di kalbu. Melambai puding di pinggir rawa. Kicak kicau mendayu-dayu. Merimbun celagi di tengah belukar. Kutahu hidupmu penuh berliku. Mekar menguntum di sisi angsana. Terbang melayang sianak kedidi.

Bonda berlalu tatkala di puncak. Insan sepertimu takkan ketemu. Bunga semalu berkembang rancak. Mentari terbenam diufuk barat. Tidak terkalam kasih dijunjung. Ilmu di dada menjadi teman. Beralun tualang indah bersemu. Budimu tetap disanjung . Alangkah dinginnya menjelang senja. Diiring biola di tengah halaman PKPSM teraju utama. Jasamu tetap dikenang. Hujung daksina merimbun celagi. Anak serani dalam kasmaran. Lantang bersuara terpana teman. Bahagia di dunia hingga akhirat Raut wajah penuh ketenangan. Walau ke mana diriku pergi. Bertalu gedombak seindah irama. Doaku ikhlas untukmu sahaja. Pesanan bonda jadi pedoman. Bidang ICT menempa nama.Tetap tabah mencipta sejarah. Anugerah ICT penamat kerjaya. Dewasa kami penuh cabaran. Sayang berduri menghiris seraya.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->