P. 1
Contoh Pantun Dan Seloka

Contoh Pantun Dan Seloka

|Views: 33|Likes:
Dipublikasikan oleh Asma Haji Mohd Yasin

More info:

Published by: Asma Haji Mohd Yasin on May 01, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/31/2013

pdf

text

original

Contoh-contoh seloka/pantun untuk majlis

SELOKA Assalamualaikum kalam bermadah, Berbicara tentang masa sudah, Suasana hiba mendatang telah, Memori bersama mudir semakin terserlah Angka 58 menjelang tiba, Tidak diundur biar seketika, Sampai seru meletak pena, Tiga dekad begitu lama. Cahaya liput serata alam, Anak didik membawa salam, Ilmu disebar dengan kalam, Kini menjadi sejarah silam. Kenangan bersama mengusik rindu, Kini menjadi medan pilu, Biarpun tiada ratap sendu, Hati di dalam Allah jua tahu. Hidup ibarat putaran roda, Putaran berlegar mengikut masa, Hari ini kanda berdua, Lain ketika kami menyusul pula. Maaf dipinta silap bicara, Dalam masa gurau senda, Hati terobek dek kaca, Tutur bicara yang menikam sukma.

PANTUN Terbang bebas si rama-rama,

Teman sepermainan di tengah laman. Sisihkan sengketa kiranya ada. Biarpun seketika masa cuma. Selamat datang ke : Majlis “Kasih Disemai Bakti Dituai” sempena persaraan Yang Diraikan En. Tampak dari Tanjung Agas. Teman sepermainan di tengah laman. Pakat bersama menunggang kuda. Rinduan kami tetap berbekas. Sayong. Pakat bersama menunggang kuda. Tautan kasih sepanjang zaman. Indah panorama menghias alam. Bertemu berpisah perencanaan-Nya. Tampak dari Tanjung Agas. Guru Besar SK LKTP Sg. Di kala ini wajahmu purnama. Rinduan kami tetap berbekas. Kenangan bersama memahat memori. Menggamit rindu datang ke mari. Sisihkan sengketa kiranya ada. Kenangan bersama memahat memori.Indah panorama menghias alam. Esok lusa tampak berbalam. Sirih berlipat sirih pinang Sirih dari Pulau Mutiara . Esok lusa tampak berbalam. Abdull Mutalib bin Denan. Tautan kasih sepanjang zaman. Menggamit rindu datang ke mari.

itu lumrah kehidupan Begitulah rentetan perjalanan Walau sukar untuk ditelan Tapi kaki tetap mengorak jalan Selagi hayat dikandung badan Tak molek jika ada alu tiada lesungnya Tak berguna jika ada dayung tiada perahunya Tak lengkaplah Majlis jika tidak ada yang berbicara Sudah teradat si anak lelaki Mati berjuang.Pemanis kata selamat datang Awal BismilLah pembuka bicara Sarung ketupat berisi inti Dibawa budak sambil berlari Kehadiran semua sangat dihargai Moga Majlis bertambah seri Bunga mawar cantik tersemat Dipetik gadis di tepi titi Doa dibaca memohon Rahmat Moga Majlis sentiasa diberkati Jasamu dikenang Budimu tak terbilang Semangatmu dijulang Kepimpinanmu gemilang Tiap pertemuan pasti ada perpisahan Itu adat. berundur jangan Berani kami menjunjung adat Bukan memberi kata dan puji Hanya budi dalam ingatan .

Buat kenangan sepanjang hayat Inilah yang dikatakan. umpama belayar telah sampai di pelabuhan Umpama berkayuh telah sampai di muara Umpama berjalan telah sampai di destinasi Kuning emas masaknya padi Mawar merah dalam jambangan Terima kasih daun keladi Budi tuan jadi kenangan Tuai padi antara nampak Esok jangan layu-layuan Intai kami antara nampak Esok jangan rindu-rinduan Pergi ke dusun memetik kelapa Kelapa muda si kelapa barli Jari disusun maaf dipinta Panjang usia bersua kembali Tuai padi antara masak Esok jangan layu-layuan Intai kami antara nampak Esok jangan rindu-rinduan Kalau ada sumur di ladang Boleh saya menumpang mandi Kalau ada umur yang panjang Boleh kita berjumpa lagi Hari ini menanam jagung Hari esok menanam serai Hari ini kita berkampung Hari esok kita bersurai Malam ini menanam jagung Malam esok menanam serai Malam ini kita berkampung Malam esok kita bercerai Hari ini menugal jagung Hari esok menugal jelai .

Hari ini kita berkampung Hari esok kita bercerai Batang selasih permainan budak Berdaun sehelai dimakan kuda Bercerai kasih bertalak tidak Seribu tahun kembali juga Orang Aceh sedang sembahyang Hari Jumaat tengah hari Pergilah kasih pergilah sayang Pandai-pandailah menjaga diri Mana Manggung. masih merindu di dalam hati. pohon mengkudu . seribu tahun tak kan menghilang…… Hendak gugur gugurlah nangka usah menimpa si dahan pauh hendak tidur tidurlah mata usah dikenang orang yang jauh beduk dipalu penambang ke laut sampai muara bersauh dua biduk berlalu kiambang bertaut sampai masa bersatu jua kiri jalan kanan pun jalan di tengah-tengah. mana Periaman Mana batu kiliran taji Tinggal kampung tinggal halaman Tinggal tepian tempat mandi Bintang Barat terbit petang Bintang Timur terbit pagi Jika tidak melarat panjang Ada umur ketemu lagi Dari mana hendak ke mana Tinggi ruput dari padi Tahun mana bulan mana Dapat kita berjumpa lagi? Dian tiga lilin pun tiga Tanglung tergantung rumah laksamana Diam juga sabar pun juga Ada umur tidak ke mana Tuan puteri pergi ke Rasah Pulang semula sebelah pagi Kita bertemu akhirnya berpisah Diizin Tuhan bersua lagi cinta diukir di dalam hati. takdir terpisah di tengah jalan.

. Kisah sedih kekejaman raja. Inang-inang padi pak daik bunga padi tak sama bentuknya sungguh dikenang budi yang baik takkan dilupa selama-lamanya… Makan kerang bersama kepah Mari kita makan berdiri berterus terang tidaklah mudah Tersiksa cinta memakan diri Lancang kuning kapal pusaka. andai dikenang ingat tiada. Sejambak pantun mesra dihulur. Burung merpati hinggap di laman. Cenderawasih tinggi di awan. Melepaskan dirimu di saat ini. petiklah bintang jika itu cintamu raihlah bulan jika itu harapanmu biarlah duka terkubur oleh waktu hiasi hidupini dengan senyum manismu. Budi mu tuan tidak dilupa. apa susah mengharap kembali. Jadi hiasan taman larangan. petiklah bintang jika itu cintamu raihlah bulan jika ituharapanmu biarlah dukaterkubur oleh waktu hiasi hidupini dengan senyum manismu. Tabahkan hati tetapkan iman. hati gembira bersama teman bersuka ria di bawah jambatan jikalau kita diizinkan Tuhan pasti bertemu dihari kemudian SEPANTUN KENANGAN BERTAUT SAYANG Harum semerbak si bunga melur. Tinggi sungguh pohon kuini. Walau kering selat melaka. Dililit pepaku bersulam semalu. agar tiada luka di jiwa. Setulus ingatan mengimbau kenangan. Tak akan hilang arah tujuan.kirim jangan pesan pun jangan samalah sama menanggung rindu jangan memendam rindu di hati.

Sebak di dada pilu di kalbu. Bunga mawar merona merah. Alangkah sedih nasibmu bonda. Tertusuk duri di tepi kesuma. Suka duka kau himpun segala. . Mekar memutih pohon pedada. Tepian selasih mengharum kekwa. Sepuluh tahun pantas berlalu. Pohon kuini banyaklah dahan. Tempat sibubut mencari makan. Kutahu hidupmu penuh berliku. Mekar menguntum di sisi angsana. Merimbun celagi di tengah belukar.Basahlah daku meratap pilu. Sanggup berhabis di sini di sana. Burung merbah sayap berdarah. Bonda orangnya amat pemurah. Kami di sini meraih bukti. Melangkah pergi amatlah sukar. Melambai puding di pinggir rawa. Terbang melayang sianak kedidi. Bunga cempaka menghias jemala. Telunjuk dituding menusuk ke jiwa. Bonda tersayang menabur budi. Surat layang menghimbau derita. Pernah dihujani pelbagai cemuhan. Terbang rerama ke tengah dahan. Kicak kicau mendayu-dayu. Isu rambut ibu bapa persoalkan. Tersenyum kenari berteman merpati. Cantik tergubah bunga melati. Pandan Indah tempat berbakti. Tumbuh berangan di hujung desa. Dililit pula dedaun pepaku. Luluhlah atma menangkis tuduhan. Tampak berbayang cahaya pelita. Dalam bersedih engkau tertawa. Mekar segar pohon dedalu. Sejuta kenangan segunung jasa.

Pesanan bonda jadi pedoman. Bonda berlalu tatkala di puncak. Diiring biola di tengah halaman PKPSM teraju utama. Sayang berduri menghiris seraya. Beralun tualang indah bersemu. Bidang ICT menempa nama. Ilmu di dada menjadi teman. Bahagia di dunia hingga akhirat Raut wajah penuh ketenangan. Insan sepertimu takkan ketemu. Anak serani dalam kasmaran. Bertalu gedombak seindah irama. Tidak terkalam kasih dijunjung. Jasamu tetap dikenang. Lantang bersuara terpana teman. Walau ke mana diriku pergi. Bunga semalu berkembang rancak. Anugerah ICT penamat kerjaya. Hujung daksina merimbun celagi. Alangkah dinginnya menjelang senja. Dewasa kami penuh cabaran. Mentari terbenam diufuk barat.Tetap tabah mencipta sejarah. Doaku ikhlas untukmu sahaja. Budimu tetap disanjung .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->