Contoh-contoh seloka/pantun untuk majlis

SELOKA Assalamualaikum kalam bermadah, Berbicara tentang masa sudah, Suasana hiba mendatang telah, Memori bersama mudir semakin terserlah Angka 58 menjelang tiba, Tidak diundur biar seketika, Sampai seru meletak pena, Tiga dekad begitu lama. Cahaya liput serata alam, Anak didik membawa salam, Ilmu disebar dengan kalam, Kini menjadi sejarah silam. Kenangan bersama mengusik rindu, Kini menjadi medan pilu, Biarpun tiada ratap sendu, Hati di dalam Allah jua tahu. Hidup ibarat putaran roda, Putaran berlegar mengikut masa, Hari ini kanda berdua, Lain ketika kami menyusul pula. Maaf dipinta silap bicara, Dalam masa gurau senda, Hati terobek dek kaca, Tutur bicara yang menikam sukma.

PANTUN Terbang bebas si rama-rama,

Pakat bersama menunggang kuda. Tautan kasih sepanjang zaman. Sirih berlipat sirih pinang Sirih dari Pulau Mutiara . Tampak dari Tanjung Agas. Esok lusa tampak berbalam. Tautan kasih sepanjang zaman. Kenangan bersama memahat memori. Biarpun seketika masa cuma. Tampak dari Tanjung Agas. Menggamit rindu datang ke mari. Bertemu berpisah perencanaan-Nya. Indah panorama menghias alam. Rinduan kami tetap berbekas. Guru Besar SK LKTP Sg. Selamat datang ke : Majlis “Kasih Disemai Bakti Dituai” sempena persaraan Yang Diraikan En. Di kala ini wajahmu purnama. Teman sepermainan di tengah laman. Kenangan bersama memahat memori. Sisihkan sengketa kiranya ada. Abdull Mutalib bin Denan.Indah panorama menghias alam. Menggamit rindu datang ke mari. Esok lusa tampak berbalam. Teman sepermainan di tengah laman. Pakat bersama menunggang kuda. Sayong. Sisihkan sengketa kiranya ada. Rinduan kami tetap berbekas.

berundur jangan Berani kami menjunjung adat Bukan memberi kata dan puji Hanya budi dalam ingatan . itu lumrah kehidupan Begitulah rentetan perjalanan Walau sukar untuk ditelan Tapi kaki tetap mengorak jalan Selagi hayat dikandung badan Tak molek jika ada alu tiada lesungnya Tak berguna jika ada dayung tiada perahunya Tak lengkaplah Majlis jika tidak ada yang berbicara Sudah teradat si anak lelaki Mati berjuang.Pemanis kata selamat datang Awal BismilLah pembuka bicara Sarung ketupat berisi inti Dibawa budak sambil berlari Kehadiran semua sangat dihargai Moga Majlis bertambah seri Bunga mawar cantik tersemat Dipetik gadis di tepi titi Doa dibaca memohon Rahmat Moga Majlis sentiasa diberkati Jasamu dikenang Budimu tak terbilang Semangatmu dijulang Kepimpinanmu gemilang Tiap pertemuan pasti ada perpisahan Itu adat.

umpama belayar telah sampai di pelabuhan Umpama berkayuh telah sampai di muara Umpama berjalan telah sampai di destinasi Kuning emas masaknya padi Mawar merah dalam jambangan Terima kasih daun keladi Budi tuan jadi kenangan Tuai padi antara nampak Esok jangan layu-layuan Intai kami antara nampak Esok jangan rindu-rinduan Pergi ke dusun memetik kelapa Kelapa muda si kelapa barli Jari disusun maaf dipinta Panjang usia bersua kembali Tuai padi antara masak Esok jangan layu-layuan Intai kami antara nampak Esok jangan rindu-rinduan Kalau ada sumur di ladang Boleh saya menumpang mandi Kalau ada umur yang panjang Boleh kita berjumpa lagi Hari ini menanam jagung Hari esok menanam serai Hari ini kita berkampung Hari esok kita bersurai Malam ini menanam jagung Malam esok menanam serai Malam ini kita berkampung Malam esok kita bercerai Hari ini menugal jagung Hari esok menugal jelai .Buat kenangan sepanjang hayat Inilah yang dikatakan.

seribu tahun tak kan menghilang…… Hendak gugur gugurlah nangka usah menimpa si dahan pauh hendak tidur tidurlah mata usah dikenang orang yang jauh beduk dipalu penambang ke laut sampai muara bersauh dua biduk berlalu kiambang bertaut sampai masa bersatu jua kiri jalan kanan pun jalan di tengah-tengah.Hari ini kita berkampung Hari esok kita bercerai Batang selasih permainan budak Berdaun sehelai dimakan kuda Bercerai kasih bertalak tidak Seribu tahun kembali juga Orang Aceh sedang sembahyang Hari Jumaat tengah hari Pergilah kasih pergilah sayang Pandai-pandailah menjaga diri Mana Manggung. mana Periaman Mana batu kiliran taji Tinggal kampung tinggal halaman Tinggal tepian tempat mandi Bintang Barat terbit petang Bintang Timur terbit pagi Jika tidak melarat panjang Ada umur ketemu lagi Dari mana hendak ke mana Tinggi ruput dari padi Tahun mana bulan mana Dapat kita berjumpa lagi? Dian tiga lilin pun tiga Tanglung tergantung rumah laksamana Diam juga sabar pun juga Ada umur tidak ke mana Tuan puteri pergi ke Rasah Pulang semula sebelah pagi Kita bertemu akhirnya berpisah Diizin Tuhan bersua lagi cinta diukir di dalam hati. pohon mengkudu . masih merindu di dalam hati. takdir terpisah di tengah jalan.

Dililit pepaku bersulam semalu. Tak akan hilang arah tujuan. Walau kering selat melaka. Inang-inang padi pak daik bunga padi tak sama bentuknya sungguh dikenang budi yang baik takkan dilupa selama-lamanya… Makan kerang bersama kepah Mari kita makan berdiri berterus terang tidaklah mudah Tersiksa cinta memakan diri Lancang kuning kapal pusaka. petiklah bintang jika itu cintamu raihlah bulan jika ituharapanmu biarlah dukaterkubur oleh waktu hiasi hidupini dengan senyum manismu. Sejambak pantun mesra dihulur. apa susah mengharap kembali. petiklah bintang jika itu cintamu raihlah bulan jika itu harapanmu biarlah duka terkubur oleh waktu hiasi hidupini dengan senyum manismu. Jadi hiasan taman larangan. hati gembira bersama teman bersuka ria di bawah jambatan jikalau kita diizinkan Tuhan pasti bertemu dihari kemudian SEPANTUN KENANGAN BERTAUT SAYANG Harum semerbak si bunga melur. Setulus ingatan mengimbau kenangan. Melepaskan dirimu di saat ini.kirim jangan pesan pun jangan samalah sama menanggung rindu jangan memendam rindu di hati. Cenderawasih tinggi di awan. . Burung merpati hinggap di laman. Kisah sedih kekejaman raja. Tabahkan hati tetapkan iman. andai dikenang ingat tiada. Tinggi sungguh pohon kuini. Budi mu tuan tidak dilupa. agar tiada luka di jiwa.

Kami di sini meraih bukti. Sebak di dada pilu di kalbu. Kutahu hidupmu penuh berliku. Dililit pula dedaun pepaku. Pandan Indah tempat berbakti. Pernah dihujani pelbagai cemuhan. Bonda tersayang menabur budi. Tumbuh berangan di hujung desa. Terbang melayang sianak kedidi. Surat layang menghimbau derita. Sejuta kenangan segunung jasa. Melangkah pergi amatlah sukar. . Bonda orangnya amat pemurah. Mekar menguntum di sisi angsana. Mekar segar pohon dedalu. Kicak kicau mendayu-dayu. Isu rambut ibu bapa persoalkan. Telunjuk dituding menusuk ke jiwa. Melambai puding di pinggir rawa. Bunga cempaka menghias jemala. Tempat sibubut mencari makan. Dalam bersedih engkau tertawa. Sepuluh tahun pantas berlalu. Luluhlah atma menangkis tuduhan.Basahlah daku meratap pilu. Pohon kuini banyaklah dahan. Tersenyum kenari berteman merpati. Alangkah sedih nasibmu bonda. Bunga mawar merona merah. Burung merbah sayap berdarah. Tertusuk duri di tepi kesuma. Tepian selasih mengharum kekwa. Merimbun celagi di tengah belukar. Tampak berbayang cahaya pelita. Cantik tergubah bunga melati. Suka duka kau himpun segala. Terbang rerama ke tengah dahan. Mekar memutih pohon pedada. Sanggup berhabis di sini di sana.

Budimu tetap disanjung . Bahagia di dunia hingga akhirat Raut wajah penuh ketenangan. Doaku ikhlas untukmu sahaja. Bunga semalu berkembang rancak. Hujung daksina merimbun celagi. Bertalu gedombak seindah irama. Anugerah ICT penamat kerjaya. Diiring biola di tengah halaman PKPSM teraju utama. Walau ke mana diriku pergi. Bidang ICT menempa nama. Mentari terbenam diufuk barat. Alangkah dinginnya menjelang senja. Sayang berduri menghiris seraya. Ilmu di dada menjadi teman. Jasamu tetap dikenang. Bonda berlalu tatkala di puncak. Insan sepertimu takkan ketemu. Pesanan bonda jadi pedoman. Dewasa kami penuh cabaran. Anak serani dalam kasmaran. Tidak terkalam kasih dijunjung. Lantang bersuara terpana teman.Tetap tabah mencipta sejarah. Beralun tualang indah bersemu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful