Contoh-contoh seloka/pantun untuk majlis

SELOKA Assalamualaikum kalam bermadah, Berbicara tentang masa sudah, Suasana hiba mendatang telah, Memori bersama mudir semakin terserlah Angka 58 menjelang tiba, Tidak diundur biar seketika, Sampai seru meletak pena, Tiga dekad begitu lama. Cahaya liput serata alam, Anak didik membawa salam, Ilmu disebar dengan kalam, Kini menjadi sejarah silam. Kenangan bersama mengusik rindu, Kini menjadi medan pilu, Biarpun tiada ratap sendu, Hati di dalam Allah jua tahu. Hidup ibarat putaran roda, Putaran berlegar mengikut masa, Hari ini kanda berdua, Lain ketika kami menyusul pula. Maaf dipinta silap bicara, Dalam masa gurau senda, Hati terobek dek kaca, Tutur bicara yang menikam sukma.

PANTUN Terbang bebas si rama-rama,

Tampak dari Tanjung Agas. Menggamit rindu datang ke mari. Esok lusa tampak berbalam.Indah panorama menghias alam. Sisihkan sengketa kiranya ada. Abdull Mutalib bin Denan. Kenangan bersama memahat memori. Guru Besar SK LKTP Sg. Di kala ini wajahmu purnama. Tautan kasih sepanjang zaman. Sirih berlipat sirih pinang Sirih dari Pulau Mutiara . Menggamit rindu datang ke mari. Tautan kasih sepanjang zaman. Esok lusa tampak berbalam. Sisihkan sengketa kiranya ada. Teman sepermainan di tengah laman. Pakat bersama menunggang kuda. Pakat bersama menunggang kuda. Rinduan kami tetap berbekas. Selamat datang ke : Majlis “Kasih Disemai Bakti Dituai” sempena persaraan Yang Diraikan En. Teman sepermainan di tengah laman. Sayong. Biarpun seketika masa cuma. Bertemu berpisah perencanaan-Nya. Kenangan bersama memahat memori. Tampak dari Tanjung Agas. Indah panorama menghias alam. Rinduan kami tetap berbekas.

Pemanis kata selamat datang Awal BismilLah pembuka bicara Sarung ketupat berisi inti Dibawa budak sambil berlari Kehadiran semua sangat dihargai Moga Majlis bertambah seri Bunga mawar cantik tersemat Dipetik gadis di tepi titi Doa dibaca memohon Rahmat Moga Majlis sentiasa diberkati Jasamu dikenang Budimu tak terbilang Semangatmu dijulang Kepimpinanmu gemilang Tiap pertemuan pasti ada perpisahan Itu adat. berundur jangan Berani kami menjunjung adat Bukan memberi kata dan puji Hanya budi dalam ingatan . itu lumrah kehidupan Begitulah rentetan perjalanan Walau sukar untuk ditelan Tapi kaki tetap mengorak jalan Selagi hayat dikandung badan Tak molek jika ada alu tiada lesungnya Tak berguna jika ada dayung tiada perahunya Tak lengkaplah Majlis jika tidak ada yang berbicara Sudah teradat si anak lelaki Mati berjuang.

Buat kenangan sepanjang hayat Inilah yang dikatakan. umpama belayar telah sampai di pelabuhan Umpama berkayuh telah sampai di muara Umpama berjalan telah sampai di destinasi Kuning emas masaknya padi Mawar merah dalam jambangan Terima kasih daun keladi Budi tuan jadi kenangan Tuai padi antara nampak Esok jangan layu-layuan Intai kami antara nampak Esok jangan rindu-rinduan Pergi ke dusun memetik kelapa Kelapa muda si kelapa barli Jari disusun maaf dipinta Panjang usia bersua kembali Tuai padi antara masak Esok jangan layu-layuan Intai kami antara nampak Esok jangan rindu-rinduan Kalau ada sumur di ladang Boleh saya menumpang mandi Kalau ada umur yang panjang Boleh kita berjumpa lagi Hari ini menanam jagung Hari esok menanam serai Hari ini kita berkampung Hari esok kita bersurai Malam ini menanam jagung Malam esok menanam serai Malam ini kita berkampung Malam esok kita bercerai Hari ini menugal jagung Hari esok menugal jelai .

mana Periaman Mana batu kiliran taji Tinggal kampung tinggal halaman Tinggal tepian tempat mandi Bintang Barat terbit petang Bintang Timur terbit pagi Jika tidak melarat panjang Ada umur ketemu lagi Dari mana hendak ke mana Tinggi ruput dari padi Tahun mana bulan mana Dapat kita berjumpa lagi? Dian tiga lilin pun tiga Tanglung tergantung rumah laksamana Diam juga sabar pun juga Ada umur tidak ke mana Tuan puteri pergi ke Rasah Pulang semula sebelah pagi Kita bertemu akhirnya berpisah Diizin Tuhan bersua lagi cinta diukir di dalam hati. masih merindu di dalam hati. takdir terpisah di tengah jalan.Hari ini kita berkampung Hari esok kita bercerai Batang selasih permainan budak Berdaun sehelai dimakan kuda Bercerai kasih bertalak tidak Seribu tahun kembali juga Orang Aceh sedang sembahyang Hari Jumaat tengah hari Pergilah kasih pergilah sayang Pandai-pandailah menjaga diri Mana Manggung. pohon mengkudu . seribu tahun tak kan menghilang…… Hendak gugur gugurlah nangka usah menimpa si dahan pauh hendak tidur tidurlah mata usah dikenang orang yang jauh beduk dipalu penambang ke laut sampai muara bersauh dua biduk berlalu kiambang bertaut sampai masa bersatu jua kiri jalan kanan pun jalan di tengah-tengah.

Inang-inang padi pak daik bunga padi tak sama bentuknya sungguh dikenang budi yang baik takkan dilupa selama-lamanya… Makan kerang bersama kepah Mari kita makan berdiri berterus terang tidaklah mudah Tersiksa cinta memakan diri Lancang kuning kapal pusaka. hati gembira bersama teman bersuka ria di bawah jambatan jikalau kita diizinkan Tuhan pasti bertemu dihari kemudian SEPANTUN KENANGAN BERTAUT SAYANG Harum semerbak si bunga melur. agar tiada luka di jiwa. petiklah bintang jika itu cintamu raihlah bulan jika ituharapanmu biarlah dukaterkubur oleh waktu hiasi hidupini dengan senyum manismu. Burung merpati hinggap di laman. Walau kering selat melaka. Budi mu tuan tidak dilupa. Setulus ingatan mengimbau kenangan. . Kisah sedih kekejaman raja.kirim jangan pesan pun jangan samalah sama menanggung rindu jangan memendam rindu di hati. Tak akan hilang arah tujuan. Tinggi sungguh pohon kuini. apa susah mengharap kembali. Melepaskan dirimu di saat ini. Cenderawasih tinggi di awan. Dililit pepaku bersulam semalu. petiklah bintang jika itu cintamu raihlah bulan jika itu harapanmu biarlah duka terkubur oleh waktu hiasi hidupini dengan senyum manismu. andai dikenang ingat tiada. Jadi hiasan taman larangan. Sejambak pantun mesra dihulur. Tabahkan hati tetapkan iman.

Sepuluh tahun pantas berlalu. Kicak kicau mendayu-dayu. Dililit pula dedaun pepaku. Mekar menguntum di sisi angsana. Pernah dihujani pelbagai cemuhan. Tumbuh berangan di hujung desa. Isu rambut ibu bapa persoalkan. Sanggup berhabis di sini di sana. Cantik tergubah bunga melati. Tampak berbayang cahaya pelita. Bonda tersayang menabur budi. Terbang rerama ke tengah dahan. Tertusuk duri di tepi kesuma. Bonda orangnya amat pemurah. Melangkah pergi amatlah sukar. Tepian selasih mengharum kekwa. Bunga cempaka menghias jemala. Merimbun celagi di tengah belukar. Pandan Indah tempat berbakti. Melambai puding di pinggir rawa. Alangkah sedih nasibmu bonda. . Terbang melayang sianak kedidi. Suka duka kau himpun segala. Sejuta kenangan segunung jasa. Pohon kuini banyaklah dahan. Luluhlah atma menangkis tuduhan. Surat layang menghimbau derita.Basahlah daku meratap pilu. Sebak di dada pilu di kalbu. Dalam bersedih engkau tertawa. Kami di sini meraih bukti. Tempat sibubut mencari makan. Tersenyum kenari berteman merpati. Mekar segar pohon dedalu. Mekar memutih pohon pedada. Kutahu hidupmu penuh berliku. Bunga mawar merona merah. Telunjuk dituding menusuk ke jiwa. Burung merbah sayap berdarah.

Hujung daksina merimbun celagi. Ilmu di dada menjadi teman. Walau ke mana diriku pergi. Insan sepertimu takkan ketemu. Bonda berlalu tatkala di puncak. Mentari terbenam diufuk barat. Anugerah ICT penamat kerjaya. Doaku ikhlas untukmu sahaja.Tetap tabah mencipta sejarah. Bunga semalu berkembang rancak. Alangkah dinginnya menjelang senja. Sayang berduri menghiris seraya. Bertalu gedombak seindah irama. Dewasa kami penuh cabaran. Budimu tetap disanjung . Tidak terkalam kasih dijunjung. Lantang bersuara terpana teman. Diiring biola di tengah halaman PKPSM teraju utama. Anak serani dalam kasmaran. Jasamu tetap dikenang. Bidang ICT menempa nama. Pesanan bonda jadi pedoman. Beralun tualang indah bersemu. Bahagia di dunia hingga akhirat Raut wajah penuh ketenangan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful