Contoh-contoh seloka/pantun untuk majlis

SELOKA Assalamualaikum kalam bermadah, Berbicara tentang masa sudah, Suasana hiba mendatang telah, Memori bersama mudir semakin terserlah Angka 58 menjelang tiba, Tidak diundur biar seketika, Sampai seru meletak pena, Tiga dekad begitu lama. Cahaya liput serata alam, Anak didik membawa salam, Ilmu disebar dengan kalam, Kini menjadi sejarah silam. Kenangan bersama mengusik rindu, Kini menjadi medan pilu, Biarpun tiada ratap sendu, Hati di dalam Allah jua tahu. Hidup ibarat putaran roda, Putaran berlegar mengikut masa, Hari ini kanda berdua, Lain ketika kami menyusul pula. Maaf dipinta silap bicara, Dalam masa gurau senda, Hati terobek dek kaca, Tutur bicara yang menikam sukma.

PANTUN Terbang bebas si rama-rama,

Guru Besar SK LKTP Sg. Pakat bersama menunggang kuda. Bertemu berpisah perencanaan-Nya. Di kala ini wajahmu purnama. Esok lusa tampak berbalam. Indah panorama menghias alam. Esok lusa tampak berbalam. Menggamit rindu datang ke mari. Sayong. Rinduan kami tetap berbekas. Sirih berlipat sirih pinang Sirih dari Pulau Mutiara . Kenangan bersama memahat memori. Tautan kasih sepanjang zaman. Biarpun seketika masa cuma. Abdull Mutalib bin Denan. Sisihkan sengketa kiranya ada. Sisihkan sengketa kiranya ada.Indah panorama menghias alam. Rinduan kami tetap berbekas. Kenangan bersama memahat memori. Tautan kasih sepanjang zaman. Teman sepermainan di tengah laman. Menggamit rindu datang ke mari. Pakat bersama menunggang kuda. Selamat datang ke : Majlis “Kasih Disemai Bakti Dituai” sempena persaraan Yang Diraikan En. Tampak dari Tanjung Agas. Teman sepermainan di tengah laman. Tampak dari Tanjung Agas.

Pemanis kata selamat datang Awal BismilLah pembuka bicara Sarung ketupat berisi inti Dibawa budak sambil berlari Kehadiran semua sangat dihargai Moga Majlis bertambah seri Bunga mawar cantik tersemat Dipetik gadis di tepi titi Doa dibaca memohon Rahmat Moga Majlis sentiasa diberkati Jasamu dikenang Budimu tak terbilang Semangatmu dijulang Kepimpinanmu gemilang Tiap pertemuan pasti ada perpisahan Itu adat. berundur jangan Berani kami menjunjung adat Bukan memberi kata dan puji Hanya budi dalam ingatan . itu lumrah kehidupan Begitulah rentetan perjalanan Walau sukar untuk ditelan Tapi kaki tetap mengorak jalan Selagi hayat dikandung badan Tak molek jika ada alu tiada lesungnya Tak berguna jika ada dayung tiada perahunya Tak lengkaplah Majlis jika tidak ada yang berbicara Sudah teradat si anak lelaki Mati berjuang.

umpama belayar telah sampai di pelabuhan Umpama berkayuh telah sampai di muara Umpama berjalan telah sampai di destinasi Kuning emas masaknya padi Mawar merah dalam jambangan Terima kasih daun keladi Budi tuan jadi kenangan Tuai padi antara nampak Esok jangan layu-layuan Intai kami antara nampak Esok jangan rindu-rinduan Pergi ke dusun memetik kelapa Kelapa muda si kelapa barli Jari disusun maaf dipinta Panjang usia bersua kembali Tuai padi antara masak Esok jangan layu-layuan Intai kami antara nampak Esok jangan rindu-rinduan Kalau ada sumur di ladang Boleh saya menumpang mandi Kalau ada umur yang panjang Boleh kita berjumpa lagi Hari ini menanam jagung Hari esok menanam serai Hari ini kita berkampung Hari esok kita bersurai Malam ini menanam jagung Malam esok menanam serai Malam ini kita berkampung Malam esok kita bercerai Hari ini menugal jagung Hari esok menugal jelai .Buat kenangan sepanjang hayat Inilah yang dikatakan.

pohon mengkudu . takdir terpisah di tengah jalan. seribu tahun tak kan menghilang…… Hendak gugur gugurlah nangka usah menimpa si dahan pauh hendak tidur tidurlah mata usah dikenang orang yang jauh beduk dipalu penambang ke laut sampai muara bersauh dua biduk berlalu kiambang bertaut sampai masa bersatu jua kiri jalan kanan pun jalan di tengah-tengah.Hari ini kita berkampung Hari esok kita bercerai Batang selasih permainan budak Berdaun sehelai dimakan kuda Bercerai kasih bertalak tidak Seribu tahun kembali juga Orang Aceh sedang sembahyang Hari Jumaat tengah hari Pergilah kasih pergilah sayang Pandai-pandailah menjaga diri Mana Manggung. masih merindu di dalam hati. mana Periaman Mana batu kiliran taji Tinggal kampung tinggal halaman Tinggal tepian tempat mandi Bintang Barat terbit petang Bintang Timur terbit pagi Jika tidak melarat panjang Ada umur ketemu lagi Dari mana hendak ke mana Tinggi ruput dari padi Tahun mana bulan mana Dapat kita berjumpa lagi? Dian tiga lilin pun tiga Tanglung tergantung rumah laksamana Diam juga sabar pun juga Ada umur tidak ke mana Tuan puteri pergi ke Rasah Pulang semula sebelah pagi Kita bertemu akhirnya berpisah Diizin Tuhan bersua lagi cinta diukir di dalam hati.

Tabahkan hati tetapkan iman. petiklah bintang jika itu cintamu raihlah bulan jika itu harapanmu biarlah duka terkubur oleh waktu hiasi hidupini dengan senyum manismu. agar tiada luka di jiwa. andai dikenang ingat tiada. Tak akan hilang arah tujuan. Kisah sedih kekejaman raja. Walau kering selat melaka. Jadi hiasan taman larangan. Dililit pepaku bersulam semalu.kirim jangan pesan pun jangan samalah sama menanggung rindu jangan memendam rindu di hati. apa susah mengharap kembali. Inang-inang padi pak daik bunga padi tak sama bentuknya sungguh dikenang budi yang baik takkan dilupa selama-lamanya… Makan kerang bersama kepah Mari kita makan berdiri berterus terang tidaklah mudah Tersiksa cinta memakan diri Lancang kuning kapal pusaka. Budi mu tuan tidak dilupa. Sejambak pantun mesra dihulur. hati gembira bersama teman bersuka ria di bawah jambatan jikalau kita diizinkan Tuhan pasti bertemu dihari kemudian SEPANTUN KENANGAN BERTAUT SAYANG Harum semerbak si bunga melur. Burung merpati hinggap di laman. Tinggi sungguh pohon kuini. Cenderawasih tinggi di awan. Melepaskan dirimu di saat ini. Setulus ingatan mengimbau kenangan. . petiklah bintang jika itu cintamu raihlah bulan jika ituharapanmu biarlah dukaterkubur oleh waktu hiasi hidupini dengan senyum manismu.

Cantik tergubah bunga melati. Bunga cempaka menghias jemala. Burung merbah sayap berdarah. Bunga mawar merona merah. Kami di sini meraih bukti. Mekar segar pohon dedalu. Sejuta kenangan segunung jasa. Terbang melayang sianak kedidi. Tempat sibubut mencari makan. Mekar menguntum di sisi angsana. Telunjuk dituding menusuk ke jiwa. Alangkah sedih nasibmu bonda. Sebak di dada pilu di kalbu. Suka duka kau himpun segala. Pohon kuini banyaklah dahan. Bonda orangnya amat pemurah. Kutahu hidupmu penuh berliku. Tumbuh berangan di hujung desa. Dililit pula dedaun pepaku. Sepuluh tahun pantas berlalu. Pernah dihujani pelbagai cemuhan. Dalam bersedih engkau tertawa. Kicak kicau mendayu-dayu. Tertusuk duri di tepi kesuma. Luluhlah atma menangkis tuduhan. Tersenyum kenari berteman merpati. . Bonda tersayang menabur budi. Mekar memutih pohon pedada. Tepian selasih mengharum kekwa. Pandan Indah tempat berbakti. Surat layang menghimbau derita.Basahlah daku meratap pilu. Isu rambut ibu bapa persoalkan. Melambai puding di pinggir rawa. Terbang rerama ke tengah dahan. Sanggup berhabis di sini di sana. Melangkah pergi amatlah sukar. Merimbun celagi di tengah belukar. Tampak berbayang cahaya pelita.

Bahagia di dunia hingga akhirat Raut wajah penuh ketenangan. Alangkah dinginnya menjelang senja. Dewasa kami penuh cabaran. Beralun tualang indah bersemu. Pesanan bonda jadi pedoman. Anak serani dalam kasmaran. Anugerah ICT penamat kerjaya. Mentari terbenam diufuk barat. Bunga semalu berkembang rancak. Budimu tetap disanjung . Tidak terkalam kasih dijunjung. Ilmu di dada menjadi teman. Doaku ikhlas untukmu sahaja. Bidang ICT menempa nama. Bonda berlalu tatkala di puncak. Hujung daksina merimbun celagi. Insan sepertimu takkan ketemu. Diiring biola di tengah halaman PKPSM teraju utama. Lantang bersuara terpana teman.Tetap tabah mencipta sejarah. Sayang berduri menghiris seraya. Bertalu gedombak seindah irama. Walau ke mana diriku pergi. Jasamu tetap dikenang.