Contoh-contoh seloka/pantun untuk majlis

SELOKA Assalamualaikum kalam bermadah, Berbicara tentang masa sudah, Suasana hiba mendatang telah, Memori bersama mudir semakin terserlah Angka 58 menjelang tiba, Tidak diundur biar seketika, Sampai seru meletak pena, Tiga dekad begitu lama. Cahaya liput serata alam, Anak didik membawa salam, Ilmu disebar dengan kalam, Kini menjadi sejarah silam. Kenangan bersama mengusik rindu, Kini menjadi medan pilu, Biarpun tiada ratap sendu, Hati di dalam Allah jua tahu. Hidup ibarat putaran roda, Putaran berlegar mengikut masa, Hari ini kanda berdua, Lain ketika kami menyusul pula. Maaf dipinta silap bicara, Dalam masa gurau senda, Hati terobek dek kaca, Tutur bicara yang menikam sukma.

PANTUN Terbang bebas si rama-rama,

Biarpun seketika masa cuma. Di kala ini wajahmu purnama. Tampak dari Tanjung Agas. Kenangan bersama memahat memori. Abdull Mutalib bin Denan. Sirih berlipat sirih pinang Sirih dari Pulau Mutiara . Teman sepermainan di tengah laman. Tampak dari Tanjung Agas. Sisihkan sengketa kiranya ada. Menggamit rindu datang ke mari. Selamat datang ke : Majlis “Kasih Disemai Bakti Dituai” sempena persaraan Yang Diraikan En. Kenangan bersama memahat memori. Esok lusa tampak berbalam. Rinduan kami tetap berbekas. Esok lusa tampak berbalam. Pakat bersama menunggang kuda. Rinduan kami tetap berbekas. Tautan kasih sepanjang zaman. Menggamit rindu datang ke mari. Teman sepermainan di tengah laman. Bertemu berpisah perencanaan-Nya. Tautan kasih sepanjang zaman. Sayong.Indah panorama menghias alam. Guru Besar SK LKTP Sg. Sisihkan sengketa kiranya ada. Pakat bersama menunggang kuda. Indah panorama menghias alam.

itu lumrah kehidupan Begitulah rentetan perjalanan Walau sukar untuk ditelan Tapi kaki tetap mengorak jalan Selagi hayat dikandung badan Tak molek jika ada alu tiada lesungnya Tak berguna jika ada dayung tiada perahunya Tak lengkaplah Majlis jika tidak ada yang berbicara Sudah teradat si anak lelaki Mati berjuang. berundur jangan Berani kami menjunjung adat Bukan memberi kata dan puji Hanya budi dalam ingatan .Pemanis kata selamat datang Awal BismilLah pembuka bicara Sarung ketupat berisi inti Dibawa budak sambil berlari Kehadiran semua sangat dihargai Moga Majlis bertambah seri Bunga mawar cantik tersemat Dipetik gadis di tepi titi Doa dibaca memohon Rahmat Moga Majlis sentiasa diberkati Jasamu dikenang Budimu tak terbilang Semangatmu dijulang Kepimpinanmu gemilang Tiap pertemuan pasti ada perpisahan Itu adat.

umpama belayar telah sampai di pelabuhan Umpama berkayuh telah sampai di muara Umpama berjalan telah sampai di destinasi Kuning emas masaknya padi Mawar merah dalam jambangan Terima kasih daun keladi Budi tuan jadi kenangan Tuai padi antara nampak Esok jangan layu-layuan Intai kami antara nampak Esok jangan rindu-rinduan Pergi ke dusun memetik kelapa Kelapa muda si kelapa barli Jari disusun maaf dipinta Panjang usia bersua kembali Tuai padi antara masak Esok jangan layu-layuan Intai kami antara nampak Esok jangan rindu-rinduan Kalau ada sumur di ladang Boleh saya menumpang mandi Kalau ada umur yang panjang Boleh kita berjumpa lagi Hari ini menanam jagung Hari esok menanam serai Hari ini kita berkampung Hari esok kita bersurai Malam ini menanam jagung Malam esok menanam serai Malam ini kita berkampung Malam esok kita bercerai Hari ini menugal jagung Hari esok menugal jelai .Buat kenangan sepanjang hayat Inilah yang dikatakan.

takdir terpisah di tengah jalan.Hari ini kita berkampung Hari esok kita bercerai Batang selasih permainan budak Berdaun sehelai dimakan kuda Bercerai kasih bertalak tidak Seribu tahun kembali juga Orang Aceh sedang sembahyang Hari Jumaat tengah hari Pergilah kasih pergilah sayang Pandai-pandailah menjaga diri Mana Manggung. seribu tahun tak kan menghilang…… Hendak gugur gugurlah nangka usah menimpa si dahan pauh hendak tidur tidurlah mata usah dikenang orang yang jauh beduk dipalu penambang ke laut sampai muara bersauh dua biduk berlalu kiambang bertaut sampai masa bersatu jua kiri jalan kanan pun jalan di tengah-tengah. pohon mengkudu . mana Periaman Mana batu kiliran taji Tinggal kampung tinggal halaman Tinggal tepian tempat mandi Bintang Barat terbit petang Bintang Timur terbit pagi Jika tidak melarat panjang Ada umur ketemu lagi Dari mana hendak ke mana Tinggi ruput dari padi Tahun mana bulan mana Dapat kita berjumpa lagi? Dian tiga lilin pun tiga Tanglung tergantung rumah laksamana Diam juga sabar pun juga Ada umur tidak ke mana Tuan puteri pergi ke Rasah Pulang semula sebelah pagi Kita bertemu akhirnya berpisah Diizin Tuhan bersua lagi cinta diukir di dalam hati. masih merindu di dalam hati.

Kisah sedih kekejaman raja. Jadi hiasan taman larangan. agar tiada luka di jiwa. Melepaskan dirimu di saat ini. . Burung merpati hinggap di laman. Cenderawasih tinggi di awan. Budi mu tuan tidak dilupa. Sejambak pantun mesra dihulur. andai dikenang ingat tiada. apa susah mengharap kembali. hati gembira bersama teman bersuka ria di bawah jambatan jikalau kita diizinkan Tuhan pasti bertemu dihari kemudian SEPANTUN KENANGAN BERTAUT SAYANG Harum semerbak si bunga melur. Walau kering selat melaka. Tabahkan hati tetapkan iman. petiklah bintang jika itu cintamu raihlah bulan jika itu harapanmu biarlah duka terkubur oleh waktu hiasi hidupini dengan senyum manismu. Tinggi sungguh pohon kuini. Setulus ingatan mengimbau kenangan. Dililit pepaku bersulam semalu. Inang-inang padi pak daik bunga padi tak sama bentuknya sungguh dikenang budi yang baik takkan dilupa selama-lamanya… Makan kerang bersama kepah Mari kita makan berdiri berterus terang tidaklah mudah Tersiksa cinta memakan diri Lancang kuning kapal pusaka. Tak akan hilang arah tujuan.kirim jangan pesan pun jangan samalah sama menanggung rindu jangan memendam rindu di hati. petiklah bintang jika itu cintamu raihlah bulan jika ituharapanmu biarlah dukaterkubur oleh waktu hiasi hidupini dengan senyum manismu.

Sanggup berhabis di sini di sana. Isu rambut ibu bapa persoalkan. Kicak kicau mendayu-dayu. Terbang rerama ke tengah dahan. Dalam bersedih engkau tertawa. Cantik tergubah bunga melati. Melangkah pergi amatlah sukar. Tampak berbayang cahaya pelita. Pernah dihujani pelbagai cemuhan. Tempat sibubut mencari makan. Tersenyum kenari berteman merpati. Mekar segar pohon dedalu. . Terbang melayang sianak kedidi. Bunga cempaka menghias jemala. Sebak di dada pilu di kalbu. Melambai puding di pinggir rawa. Mekar memutih pohon pedada. Bonda tersayang menabur budi. Merimbun celagi di tengah belukar. Kutahu hidupmu penuh berliku. Tumbuh berangan di hujung desa. Tepian selasih mengharum kekwa. Sepuluh tahun pantas berlalu. Kami di sini meraih bukti. Luluhlah atma menangkis tuduhan. Burung merbah sayap berdarah. Surat layang menghimbau derita. Mekar menguntum di sisi angsana. Bunga mawar merona merah. Suka duka kau himpun segala.Basahlah daku meratap pilu. Bonda orangnya amat pemurah. Pohon kuini banyaklah dahan. Dililit pula dedaun pepaku. Pandan Indah tempat berbakti. Alangkah sedih nasibmu bonda. Tertusuk duri di tepi kesuma. Telunjuk dituding menusuk ke jiwa. Sejuta kenangan segunung jasa.

Bunga semalu berkembang rancak. Pesanan bonda jadi pedoman. Beralun tualang indah bersemu. Bertalu gedombak seindah irama. Bidang ICT menempa nama. Budimu tetap disanjung . Tidak terkalam kasih dijunjung.Tetap tabah mencipta sejarah. Anak serani dalam kasmaran. Doaku ikhlas untukmu sahaja. Alangkah dinginnya menjelang senja. Diiring biola di tengah halaman PKPSM teraju utama. Anugerah ICT penamat kerjaya. Walau ke mana diriku pergi. Mentari terbenam diufuk barat. Sayang berduri menghiris seraya. Lantang bersuara terpana teman. Hujung daksina merimbun celagi. Insan sepertimu takkan ketemu. Bahagia di dunia hingga akhirat Raut wajah penuh ketenangan. Ilmu di dada menjadi teman. Dewasa kami penuh cabaran. Jasamu tetap dikenang. Bonda berlalu tatkala di puncak.