Anda di halaman 1dari 7

SK SACRED HEART SEMEBA PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2012

PENDIDIKAN JASMANI TAHUN 5


Satu Jam

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU ARAHAN: 1. Kertas ini mengandungi 60 soalan 2. Anda dikehandaki menjawab semua soalan. 3. Tiap-tiap soalan diiringi dengan 4 pilihan jawapan iaitu A,B,C dan D, bulatkan pilihan jawapan yang paling tepat 4. Jawab di dalam kertas Objektif

NAMA TAHUN SEKOLAH

JAWAB SEMUA SOALAN 1. Apakah maksud daya tahan Kardiovaskular? A. Daya tahan Otot B. Daya tahan tangan C. Keupayaan jantung dan sistem peredaran darah berfungsi secara berterusan. D. Keupayaan otot dan tulang bergerak secara pantas. 2. Antara aktiviti berikut, manakah aktiviti berkaitan kardiovaskular. A. Tidur B. Berlari C. Makan D. Membaca

8. Makanan seimbang adalah terdiri dari makanan... A. B. C. D. Nasi, sayur, daging dan air Nasi dan air Sayur ,nasi dan air Nasi dan air

9. Sebelum melakukan aktiviti Pendidikan Jasmani, kita perlu melakukan aktiviti... A. B. C. D. Memanaskan badan Menyejukkan badan Terus bermain Terus menjalankan aktiviti

3. Kita boleh mencari denyutan nadi di bahagian.. A. Leher. B. Siku C. Lutut D. Perut

10.Selepas aktiviti permainan di jalankan kita perlu melakukan aktiviti A. B. C. D. Pemanasan badan Penyejukan badan Terus balik ke kelas Mengambil denyutan nadi.

4. Hantaran jarak jauh dalam bola sepak boleh dilakukan dengan menggunakan teknik tendangan... A. leret B. tinggi C. lob D. chip

11.Antara yang berikut adalah benar mengapa kita perlu menjaga kebersihan diri, kecuali. A. B. C. D. Badan sentiasa sihat Badan sentiasa bersih Badan sentiasa berbau. Badan sentiasa kelihatan kemas.

5. Wabak penyakit yang sedang melanda Negara sekarang ini ialah.. A. B. C. D. Denggi Tangan, kuku dan mulut. Influenza B (H1N5) HIV aids

12.Mengapa kita perlu mendapatkan pemeriksaan kesihatan? A. Dapat mengesan dan menghindari daripada penyakit. B. Untuk menjaga kebersihan diri. C. Kerana dipaksa ibu dan bapa D. Untuk memudaratkan diri. 13.Makanan seimbang membekalkan nutrient seperti berikut kecuali. A. B. C. D. Karbohidrat Lemak Protein Air

6. Melompat adalah aktiviti menguji... A. B. C. D. Daya tahan otot Data tahan otak Daya tahan kardiovaskular Lompat katak.

7. Buah limau mengandungi vitamin... A. A B. B C. C D. E

14.Mengapakah kita perlu mendapatkan rehat yang cukup? A. Supaya dapat tidur yang cukup B. Supaya mendapat makanan yang cukup C. Supaya menjadikan badan kita sihat dan tidak mudah dijangkiti penyakit. D. Supaya mendapat tenaga tambahan.

18. Berikut bukan punca berlakunya keracunan makanan. A. Makanan disimpan terlalu lama. B. Makanan dihidang oleh orang yang berpenyakit. C. Makanan tersedah kepada penyakit. D. Makanan sentiasa bertutup.

15.Mengapakah kita melakukan senaman? A. B. C. D. Supaya kita sentiasa gemuk Supaya badan kita sentiasa berpeluh. Supaya badan kita sentiasa kurus. Supaya badan kita sihat dan cergas.

19. Bahagian anggota badan yang terlibat dalam proses pernafasan ialah.. A. B. C. D. Paru-paru Perut Hati Buah pinggang.

16. 20. Apakah bahan yang mudah terbakar? A. B. C. D. Apakah kegunaan gambarajah di atas ? 21. A. B. C. D. Mencari kadar denyutan nadi. Mencari arah. Mencari ketepatan masa. Mencari jarak. Kayu. Pasir. Kertas Plastik

Papan tanda di atas adalah... A. B. C. D. Lintasan Kanak-kanak Lintasan Zibra Jejantas Rel keretapi.

17. Permainan yang dimainkan di atas gelanggang ini adalah ... A. B. C. D. Bola jaring Bola baling Bola sepak Sepak takraw.

22. Apakah bahan yang sesuai untuk memadamkan api jika bekas minyak tanah terbakar? A. B. C. D. Air Kayu Pasir Kain.

28.

Aktiviti di atas adalah... A. B. C. D. Tekan tubi Duduk ringkuk Turun naik bangku Merangkak

23. Apakah gaya lompat tinggi seperti rajah di atas? A. B. C. D. Gaya Pari Gaya pelana Gaya Fosbury. Gaya meniarap.

SOALAN 29 HINGGA 31 BERPANDUKAN RAJAH DI BAWAH.

24. Sewaktu masuk ke hutan atau semak, kita harus memakai pakaian yang... A. B. C. D. Tebal dan longgar. Nipis dan ketat. Nipis dan longgar Tebal dan ketat.

25. Gambarajah di bawah adalah salah satu alat permainan bagi permainan...

29. Apakah hubungan antara Abdullah dengan Rahimah.? A. B. C. D. Suami dan isteri. Sepupu. Adik beradik Anak saudara.

A. B. C. D.

Tenis Bola sepak Softbol Golf

26. Melakukan aktiviti naik turun tangga dan berjalan pantas dapat meningkatkan A. B. C. D. Kekuatan Daya tahan otot Keseimbangan Daya tahan kardiovaskular

30. Apakah hubungan antara Ali dengan Kamil? A. B. C. D. Suami dan isteri. Sepupu. Adik beradik Anak saudara.

27. Diantara berikut yang manakah alatan yang perlu ada dalam acara lompat tinggi? A. B. C. D. Tiang lompat tinggi, tilam dan peti lombol Tiang lompat tinggi ,tilam dan pita ukur Tiang lompat tinggi dan jam randik Peti lombol dan tilam

31. Apakah perhubungan antara Imran dengan Syafiqah? A. B. C. D. Suami dan isteri. Sepupu. Adik beradik Anak saudara.

32. Apakah nama Negara dari Asia Tenggara yang cemerlang dalam permainan badminton? A. B. C. D. Malaysia dan singapura Malaysia dan Indonesia Indonesia dan Thailand Malaysia dan Denmark.

37. Manakah antara berikut adalah salah laku yang berlaku di sekolah? A. B. C. D. Mengoyakkan buku rakan sekelas Mengangkat beg guru Mengutip sampah Bercakap member pendapat.

33. Antara berikut adalah nama yang terkenal dalam .. Punch Gunalan Razif sidek Hafiz Hashim A. B. C. D. Bola sepak Skuash Badminton Hoki.

38.

Apakah langkah keselamatan yang dilakukan berdasarkan rajah di atas. A. B. C. D. Menyiram pokok bunga. Memadam api. Menyapu sampah. Menanam pokok.

34. Sifat sifat seorang lelaki telah meningkat remaja adalah A. B. C. D. Punggung membesar Payu dara membesar Suara Garau Mangalami Haid

39. Apakah yang harus kita lakukan apabila kita melihat lampu isyarat kuning menyala ketika kita menunggang basikal dipersimpangan jalan.. A. B. C. D. Bersedia untuk berhenti. Teruskan mengayuh Terus berhenti Buat-buat tidak nampak.

35. Sifat sifat seorang kanak-kanak perempuan meningkat ramaja adalah.. A. B. C. D. Suara garau Bermisai Ihtilam Punggung membesar.

40. kandungan nutrient dalam nasi adalah.. A. B. C. D. Karbohidrat Protin Kalsium Lemak

36. Tingkah laku berikut adalah tidak mengikut norma kehidupan kecuali.. A. B. C. D. Melawan ibu bapa Menolong orang pada setiap masa Menghidu gam Mengedar dadah.

41. Jika berlaku kemalangan kecil seperti terkena pisau. Apakah tindakan awal kamu? A. B. C. D. Pergi ke hospital. Membuat rawatan kecemasan. Biarkan luka berhenti sendiri. Menangis

42.

45

Apakah jenis permainan di atas? A. B. C. D. Apakah Bahagian badan yang berlebel A? A. B. C. D. Usus Besar Usus Kecil Perut Dubur 46. Pernyataan di bawah merupakan sebab dadah itu menjadi merupakan musuh Negara. Kecuali.. A. Sebab dadah menjadikan seseorang itu menjadi lemah. B. Sebab dadah boleh menghilangkan daya tumpuan. C. Sebab dadah menjadikan seseorang itu menjadi pencuri. D. Sebab dadah itu boleh menjadikan seseorang itu menjadi kuat. Bola baling Bola sepak Bola jaring Bola tampar.

43.

47. Apakah tindakan kamu jika berlaku kebakaran? A. B. C. D. Memerhatikan sahaja. Telefon 996 Meyelamatkan makanan. Telefon bomba.

Aktiviti di atas adalah... A. B. C. D. Melakukan rejaman Menanduk Melakukan servis Melambung.

48. Pengambilan garam yang berlebihan boleh menyebabkan penyakit... A. B. C. D. Diabetis Tekanan darah tinggi Taun Influenza.

44. Sekiranya kita tersesat di dalam hutan ketika kita berekreasi . Apakah tundakan anda untuk mencari jalan pulang? A. B. C. D. Duduk tidur Duduk dan memanggil kawan. Berlari dan memanggil kawan Berjalan dan memanggil kawan.

49. Ikan, daging dan telur adalah dalam kumpulan makanan... A. B. C. D. Protein Karbohidrat Vitamin dan mineral Lemak.

50. ProSiDAR adalah singkatan dari perkataan... A. B. C. D. Program Sihat Dadah dan Rokok. Program Sifar Dadah dan Rokok Program Sifar Dadah, Arak Dan Rokok. Program Sifar Dadah.