Anda di halaman 1dari 36

JENIS-JENIS ALATAN JAHITAN

JENIS-JENIS ALATAN JAHITAN

JENIS-JENIS ALATAN JAHITAN

JENIS-JENIS ALATAN JAHITAN

JENIS-JENIS ALATAN JAHITAN

JENIS-JENIS ALATAN JAHITAN

JAHITAN ASAS
Terbahagi kepada 2:
i. Jahitan sementara ii. Jahitan Kekal

1. Jahitan sementara
Jahitan jelujur
i. ii. iii. iv. v. Jelujur halus Jelujur kasar Jelujur serong Jelujur tidak sama Jelujur panjang pendek

JELUJUR HALUS
1. Kegunaan jelujur halus (a) Untuk menyambungkan dua atau lebih kepingan kain jika tidak ada mesin jahit (b ) Untuk menggantikan jahitan jelujur buat sementara. (c) Untuk membuat kedut dan mengetatkan kepala lengan. 2. Cara menjahit (a) Mula dan kahirkan dengan jahit kia. (b) Jahit dari kanan ke kiri dengan mata jahitan yang halus dan sama besar dengan jaraknya 3 hingga 5 mm.

JELUJUR HALUS

JELUJUR KASAR @ SAMA


1. Kegunaan Jelujur Kasar (a ) untuk menetapkan kedudukan kelepet, kocek dan kelim sebelum jahitan kekal. (b) Untuk menetapkan bahagian kain yang melengkung atau berkedut yang akan teregang semasa memadankan pakaian. 2. Ia senang dicabutkan. 3. Cara menjahit: (a) Dengan satu lembar benang, mulakan dengan jahitan kia dari kanan ke kiri. (b) Mata jahitan di bawah dan di atas adalah sama panjang iaitu 1 cm. (c) Akhirkan dengan jahitan kia.

JELUJUR KASAR @ SAMA

S.L

JELUJUR TAK SAMA


1. Kegunaan Jelujur tak sama (a ) Untuk menetapkan kedudukan kelepet, kelim dan sebagainya sebelum dijahit kekal. (b) ia tidak begitu kukuh dan senang dicabutkan. 2. Cara menjahit: (a) Mulakan dengan satu lembar benang, mulakan dengan jahitan kia dari kanan ke kiri. (b) Mata jahitan pada sebelah luar adalah 1 cm. (c) Akhirkan jahitan dengan jahit kia.

JELUJUR TAK SAMA

JELUJUR PANJANG PENDEK


1. Kegunaan jelujur paiijang (a) Untuk menetapkan kelepet, kocek dan sebagainya sebelum jahitan kekal dibuat (b) Untuk menandakan kedudukan sesuatu bahagian dan garis tengah hadapan dan belakang 2. la lebih teguh dan sesuai terutama untuk kain-kain yang tebal, lembut dan yang mudah tergelincir. 3. la agak susah dicabut. 4. Cara menjahit (a) Mulakan dengan jahit kia dari kanan ke kiri (b) la terdiri daripada mata jahitan yang panjang 1 cm dan pendek cm dan jaraknya cm. (c) Akhirkan jahitan dengan jahit kia.

JELUJUR PANJANG PENDEK

2. Jahitan kekal
a. Jahitan penyambung b. Jahitan pengemas c. Jahitan hiasan

a. Jahitan penyambung
i. Jahitan kia ii. Jahitan halus iii. Jahitan mesin

JAHITAN KIA
1. Kegunaan jahit kia: ( a ) Untuk menyambung kain bagi menggantikan jahitan mesin. ( b ) Untuk memula dan mengakhiri mata jahitan. 2. Cara menjahit: ( a ) Mula dan akhirkan jahitan dengan jahit kia, ( b ) Jahit dari kanan ke kiri dengan mata jahitan ( 3mm 5mm) ( c ) Jahitan pertama adalah seperti jeiujur halus, kemudian jarum dibawa balik ke jahitan pertama dan dijahit ke hadapan semula. 3. la kukuh, rapat dan kelihatan seperti jahit mesin pada sebelah luar dan seperti jahit batang di sebelah dalam.

JAHITAN KIA

b. Jahitan pengemas
i. ii. iii. iv. v. Sembat susup Sembat halus Jahitan insang pari Jahitan silang pangkah Jahitan lilit ubi

Jahitan Sembat Susup


1. Cara menjahit (a) Dijahit dari kanan ke kiri di sebelah dalam (S.D.) kain. (b) Mulakan dengan jahit kia di bawah Iipatan. (c) Ambil sedikit kain serapat yang boleh dengan tepi berlipat. (d) Tarik jarum keluar. Kemudiannya, susupkan jarum di dalam Iipatan dengan jaraknya kira-kira cm 2. Jahitan ini sangat kemas dan hampir tidak kelihatan di sebelah luar pakaian. 3. la tidak sekukuh jahit sembat 4. Ia digunakan untuk mengekalkan kelepek dan lapik.

Jahitan Sembat Susup


Lipatan kelepek

Kelepet dilipat balik ke S.L.

JAHITAN SEMBAT

JAHITAN SEMBAT

JAHITAN INSANG PARI


Kegunaan: ( a ) Untuk mengemas tepi kain atau basi kain ( b ) Untuk ulat-ulat ( c ) Untuk menjahit rumah butang tersirat atau bergelung untuk butang cangkuk. ( d ) Sebagai jahitan perhiasan 2. Cara menjahit ( a ) Mulakan dengan jelujur halus menegak pada sebelah kiri. ( b ) Jarum menegak tepat dan ke arah penjahit ( c ) Jahit dari kiri ke kanan dengan benang bergelung di bawah jarum.

JAHITAN INSANG PARI

JAHITAN SILANG PANGKAH


Kegunaan;
Sebagai jahitan pengemas untuk menetapkan kelepet, lipatan atau mengemas tepi kain.

Cara Menjahit:
a. Jahit dari kiri ke kanan b. Jahit satu mata jahitan sembat pada satu lapisan fabrik di bawah tepi berjerumbai. c. Tarik jarum keluar di bawah hujung jahit kia yang telah dibuat. d. Buat mata jahitan berikutnya pada dua lapisan fabrik dan di atas hujung mata jahitan sembat yang pertama. e. Ulang jelujur halus mengikut cara ini berselang-selang dengan selapisan dan dua lapisan fabrik.

JAHITAN SILANG PANGKAH

JAHITAN LILIT UBI

JAHITAN LILIT UBI

Kain renda

c. Jahitan hiasan
i. Jahitan sulaman (krostis) ii. Jahitan quilting iii. Jahitan tampal hias

JAHITAN HIASAN

JAHITAN HIASAN