P. 1
Unit 3 (Pendekatan Mengajar Kaedah Gabungan)

Unit 3 (Pendekatan Mengajar Kaedah Gabungan)

|Views: 33|Likes:
Dipublikasikan oleh Zainal Othman
note
note

More info:

Categories:Types, Research
Published by: Zainal Othman on May 02, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/03/2013

pdf

text

original

KRB 3013 : Prinsip Pengajaran Bacaan

1

UNIT 3 PENDEKATAN MENGAJAR AWAL MEMBACA KAEDAH GABUNGAN BUNYI KATA (KGBK)
HASIL PEMBELAJARAN
Di akhir unit ini anda akan dapat : 1. Pendekatan A 2. Pendekatan B 3. Pendekatan C 4. Pendekatan D

PENGENALAN
Pada peringkat awal membaca, murid-murid diajar secara mekanis untuk menyebut huruf dan kata dengan suara yang kuat. Bacaan bersuara seperti ini adalah bacaan mekanis yang menyuarakan tulisan dengan menggerakkan alat-alat pertuturan untuk sebutan yang jelas dan terang, dengan intonasi dan irama mengikut gaya membaca yang betul. Bacaan bersuara biasanya dilaksanakan di kelas-kelas rendah atau pada peringkat kelas permulaan. Gunanya ialah untuk latihan teknik supaya kanak-kanak dapat membunyikan bunyi-bunyi sebutan dengan sebutan, gaya, dan rentak irama yang sempurna.

ISI KANDUNGAN
Pendekatan A
Dalam KBSR, pendekatan-pendekatan mengajar membaca awal yang disarankan di peringkat awal persekolahan disebut sebagai pendekatan A, pendekatan B, pendekatan C, dan pendekatan D. Pendekatan A adalah kaedah campuran yang menggunakan kaedah cerakinan. Dalam pendekatan ini kegiatan pra membaca dilakukan pada peringkat awal. Ia melibatkan tugas mengenalkan huruf-huruf terlebih dahulu dan kemudian dilatih menyebut bunyi huruf-huruf tersebut. Pengenalan kepada nama huruf dilakukan secara tidak langsung dan digalakkan selepas bunyinya dikuasai. Pendekatan ini menekankan kepada kaedah pandang dan sebut dan dibantu oleh kaedah sokongan seperti kaedah suku kata dan kaedah huruf atau bunyi. Tatacara pendekatan ini boleh dilaksanakan mengikut langkah-langkah yang berikut: (a) Tunjukkan gambar : (b) Tunjukkan kad perkataan (c) Tunjukkan kad suku kata (d) Gandingkan kad suku kata (e) Bunyi huruf (f ) Bunyi suku kata (g) Membaca perkataan Gambar baju Baju ba ju ba ju b (beh) a (a) (ju); j (jeh) ba ju baju

: : : : : :

u (u)

ka kak kakak. ki. Ia memperlihatkan susunan bunyi dalam perkataan yang bermakna. mudah disebut oleh murid-murid dan dapat pula mengaitkan bunyi huruf dengan bentuk huruf.KRB 3013 : Prinsip Pengajaran Bacaan 2 Pendekatan B Pendekatan B berasaskan kepada kaedah fonik (bunyi). la berdasarkan perkara-perkara berikut: a) Sistem ejaan bahasa Malaysia adalah sistematik dan fonemik b) Suku katanya adalah jelas dan mudah c) Perkataan-perkataan yang digunakan pada permulaan pendekatan telah pun diketahui maknanya oleh kebanyakan murid. iaitu huruf /m/ dan huruf /s/. Tujuannya adalah untuk menarik minat murid-murid dan memahamkan konsep bunyi huruf. Pendekatan C boleh dilaksanakan mengikut langkah-langkah berikut: a) b) c) d) Perkenalkan bunyi huruf vokal Perkenalkan bunyi huruf konsonan Menggabungkan bunyi konsonan dan vokal Mencantumkan suku kata menjadi perkataan : : : : a. Pendekatan ini mencadangkan agar murid-murid diperkenalkan dengan bunyi beberapa huruf vokal dan konsonan dan kemudian terus membunyikan suku kata dan perkataan-perkataan yang bermakna. ku +ku = kuku : Kaki ku. Pada peringkat permulaan. ku ka + ki = kaki. la sesuai dijalankan dalam bentuk binaan dan juga cerakinan. i. Kuku kakiku e) Membaca ayat . kakak ini kakak. Pendekatan B boleh dilaksanakan mengikut langkah-langkah berikut: Perkenalkan huruf fonik Sebut bunyi huruf Gabungkan bunyi konsonan dengan bunyi vokal untuk membentuk suku kata Suku kata tertutup Gabungkan suku kata menjadi perkataan Membaca perkataan Membaca ayat : : : k k k k k ka ka ka ka : : : : kak kak kak kak ka kak. Kedua-dua bunyi lambang dianggap. kakak saya Pendekatan C Pendekatan C biasanya disebut sebagai pendekatan bunyi kata. dua bunyi huruf diperkenalkan kepada muridmurid. Penggabungan kaedah-kaedah ini adalah untuk menjelaskan makna perkataan yang dipelajari. digabungkan dengan kaedah suku kata serta dibantu oleh kaedah pandang dan sebut. u k ka. Kuku Kaki.

Din (1993). H. California. Lawrence Erlbaum Associates. Dorothy Grant Henning (1993). Kaedah-kaedah yang terkandung dalam pendekatan ini adalah kaedah abjad atau kaedah mengeja. Boston. Sixty Edition. u RUMUSAN Kaedah Gabungan Bunyi Kata (KGBK) yang merupakan salah satu kaedah awal bacaan telah dibincangkan melalui beberapa pendekatan yang sesuai dalam prinsip pengajaran bacaan.A Practical Approach to Teaching Reading. The Content Area. David Pearson (1978). (1980). Joffe. New Jersey. Prentice Hall.L. Kathleen T. Holt. (1980). Frank Smith (1971). Frank B. Understanding Reading. May (1990). Reading as Communication. New York. Harper Collins College Publishers. Ghafar Md. Boston.Reading With Meaning. New York. Wadsworth Publishing Company. Merrill Publication Company. Johnson dan P. Kuala Lumpur. A. Allyn and Bacon. Holt. Ini baju.Meningkatkan Keberkesanan Dalam Penulisan Pembacaan. Opportunity For Skinful Reading. .) Hillsdale. Rinehart dan Winston. Rinehart dan Winston.J (ed. Allyn and Bacon. Dewan Bahasa dan Pustaka. Dorothy Rubin (1993). Ohio. Alan Robinson (1978). dan Pemahaman. Metacognitive Development and Reading dalam Theoritical Issues In Reading Comprehension Perspectives From Cognitive Psychology Linguistics. Dale D. Academic Reading. Strategi Pengajaran Bacaan dan Kefahaman.KRB 3013 : Prinsip Pengajaran Bacaan 3 Pendekatan D Pendekatan D berdasarkan prinsip sintesis atau membina. Intelligence And Education. Pendekatan D boleh dilaksanakan mengikut langkah-langkah berikut: a) b) c) d) e) Tunjukkan gambar Namakan huruf tunggal Perkenalkan kad suku kata Perkenalkan kad perkataan Membaca ayat : : : : : baju b a j ba ju baju Itu baju. New York. Jurnal Dewan Bahasa dan Pustaka. kaedah bunyi huruf dan kaedah suku kata. Teaching Reading And Study Strategies. Brown. Spiro R. iaitu menyusun bahagian-bahagian kecil menjadi besar. Kuala Lumpur. Karya Bistari. RUJUKAN Abd. Artifical. Marohaini Yusof (1989). Irwin L. Teaching Reading and Reading Vocabulary. McWhorter (1984).

Crawley & Lee H.) Membaca : Satu Pengenalan. J. Sharon J. Safiah Osman (1990).D. New Directions For Classroom Practice. Reading Comprehension. Allyn & Bacon. Inc. Peningkatan Kemahiran Membaca dalam Safiah Karim (ed. Boston. . Harper Collins Publishers. Strategies For Guiding Content Reading. (1992). Kuala Lumpur. Berita Publishing Sdn. New York. Bhd.KRB 3013 : Prinsip Pengajaran Bacaan 4 McNeil. Mountain (1988).

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->