Anda di halaman 1dari 12

Sumbangan Perubatan Dan Teknologi Tamadun Cina.

1.0 Pengenalan Sejarah sains, teknologi dan perubatan di China adalah sejak sekian lama dan sumbangannya kepada dunia tidak terhingga. Sejak berzaman, bebas daripada pengaruh tamadun lain, ahli-ahli falsafah Cina kuno membuat kemajuan dalam bidang sains, teknologi, matematik, dan astronomi. Perubatan tradisional Cina, akupunktur dan perubatan herba juga telah diamalkan. Antara ciptaan terawal peradaban Cina yang penting adalah sempoa, "jam bayang-bayang," dan tanglung Kongming. Empat rekacipta hebat yang pernah dicipta adalah kompas, serbuk letupan, pembuatan kertas dan percetakan, ciptaan-ciptaan ini adalah di antara kemajuan yang paling penting pada waktu itu, empat ciptaan hebat ini hanya diketahui oleh Eropah menjelang akhir Zaman Pertengahan. Dinasti Tang (AD 618-906) khususnya, adalah zaman inovasi. Pertukaran teknologi berlaku antara Barat dan Cina sehingga zaman Dinasti Qing. Pendakwah-pendakwa kristian memperkenalkan sains dan astronomi baray pada abad ke-16 dan 17, kemudian menjalani revolusi sendiri dan pengetahuan teknologi Cina telah dibawa ke Eropah. Pada abad ke-19 dan ke-20 pengenalan teknologi Barat adalah faktor utama pemodenan China. Kebanyakan kerja awal Barat dalam sejarah sains di China telah dilakukan oleh Joseph Needham.

2.0 Perubatan Traditional Cina

Perubatan Tradisional Cina (PTC) adalah pelbagai amalan perubatan berkongsi konsep teori biasa yang telah dibangunkan di China dan adalah berdasarkan tradisi lebih daripada 2,000

tahun, termasuk pelbagai bentuk perubatan herba, akupuntur, urut (Tui na), senaman (qigong), dan terapi pemakanan. Doktrin perubatan Cina yang berakar umbi dari dalam buku-buku Maharaja Huang danTulisan Kerosakkan disebabkan Sejuk, serta tanggapan kosmologi seperti yin-yang dan lima fasa. Bermula pada tahun 1950, ajaran ini telah dimodenkan oleh Republik Rakyat China, ia mengintegrasikan banyak tanggapan anatomi dan patologi dengan perubatan saintifik. Walau bagaimanapun, banyak andaian, termasuk model badan atau konsep penyakit, tidak disokong oleh perubatan moden yang berasaskan bukti. Pandangan PTC memberikan penekanan pada struktur anatomi terutamanya berkenaan dengan fungsi entiti (yang mengawal pencernaan, pernafasan, penuaan dan sebagainya). Kesihatan ditakrifkan sebagai interaksi yang harmoni diantara entiti dan alam sekitar, penyakit ditafsirkan sebagai ketidakharmonian dalam interaksi tersebut. Diagnosis PTC terdiri dengan mengesan gejala corak ketidakharmonian diantara entiti, terutamanya dengan merasai nadi dan memeriksa lidah.

Berasal dari falsafah Tao, salah satu sumbangan terbaru yang telah lama dipraktikkam oleh Cina kuno dalam perubatan tradisional Cina, termasuk akupunktur dan perubatan herba. Amalan akupunktur boleh disusur kembali sejauh 1 milenium SM dan sesetengah saintis percaya bahawa terdapat bukti bahawa amalan serupa telah digunakan di Eurasia semasa Zaman Gangsa awal.

Jejak pertama aktiviti terapeutik di China adalah dari dinasti Shang (abad ke-14 dan ke-11 SM). Walaupun Shang tidak mempunyai konsep "ubat" yang berbeza daripada bidang-bidang lain, inskripsi dogmatis ramalan mereka pada tulang dan cengkerang kura-kura merujuk kepada penyakit yang menjejaskan keluarga diraja Shang: gangguan mata, reputan gigi, perut kembung,

dan lain-lain, yang elit Shang percaya semua ini dikaitkan dengan sumpahan yang dihantar oleh nenek moyang mereka tidak ada bukti bahawa bangsawan dinasti Shang mengunakan ubat-ubat herba.

2.1 Yin dan Yang

Yin dan Yang adalah konsep kuno Cina yang dapat dikesan kembali ke dinasti Shang (16001100 SM). Ia mewakili 2 abstrak dan aspek pelengkap di setiap fenomena dalam alam semesta boleh dibahagikan kepada 2 entiti yang berlawanan. Analogi zaman purba untuk aspek-aspek ini adalah sinaran matahari (Yang) dan tempat yang teduh disebabkan bayangan bukit (yin). Dua aspek lain yang biasa digunakan dalam perwakilan yin dan yang adalah air dan api. Dalam teori yin-yang, simbol terperinci dibuat mengenai yin atau yang dalam cirri-ciri sesebuah perkara: Fenomena Yin Yang

Cakerawala Lokasi Suhu Arah Kelembapan Udara

Bulan Dalam Sejuk Atas Lembab

Matahari Luar Panas Bawah Kering

Konsep yin dan yang adalah juga terpakai kepada tubuh manusia, sebagai contoh, bahagian atas badan dan belakang ditugaskan untuk yang, manakala bahagian bawah badan dipercayai mempunyai watak yin. Yin dan Yang juga meliputi pelbagai fungsi badan, dan yang lebih

penting simtom penyakit (contohnya, sejuk dan sensasi haba dianggap gejala yin dan yang) oleh itu, yin dan yang badan. dilihat sebagai fenomena kekurangan (atau kelebihan) yang datang dengan kombinasi:

Gejala Yin : sensasi panas, berpeluh malam, insomnia, pharynx kering, mulut kering, air kencing gelap, lidah merah dengan bulu yang sedikit, dan nadi "halus" dan pesat. Gejala yang : badan sejuk, kulit putih cerah, air kencing yang jernih, cirit-birit, lidah pucat dan membesar, nadi perlahan dan lemah. PTC juga mengenal pasti ubat-ubatan yang dipercayai untuk merawat kombinasi gejala yang khusus, iaitu, untuk mengukuhkan yin dan yang.

2.2 Qi

TPC membezakan bukan sahaja satu tetapi beberapa jenis qi. Dalam pengertian umum, qi adalah sesuatu yang ditakrifkan oleh lima "fungsi kardinal": Pergerakkan - semua proses fizikal dalam badan, terutamanya peredaran semua cecair badan seperti darah dalam salurannya. Ini termasuk menggerakkan fungsi organ-organ Zang-fu dan meridian. Pemanasan - badan, terutama anggota badan.

Pertahanan - terhadap faktor patogenik secara luaran Pembendungan - cecair badan, iaitu menjaga darah, peluh, air kencing, air mani dan lain-lain daripada kebocoran atau pelepasan yang berlebihan. Transformasi - makanan, minuman, dan nafas ke qi, Xue (darah), dan jinye ("cecair"), dan / atau transformasi semua ke satu sama lain. Gejalah qi terutamanya akan dipamerkan oleh kulit pucat, kelesuan semangat, kekurangan kekuatan, berpeluh spontan, malas untuk bercakap, makanan tidak dicernah, sesak nafas (terutamanya ketika melakukan senaman), dan lidah pucat dan membesar. Qi dipercayai sebahagiannya dihasilkan dari makanan dan minuman, dan sebahagiannya dari udara (pernafasan). Sebahagian besar daripada ia adalah diwarisi daripada ibu bapa dan akan digunakan dalam perjalanan hidup. Dari segi lokasi, PTC menggunakan terma khas untuk qi berjalan di dalam saluran darah yang diedarkan pada kulit, otot, dan tisu di antaranya. Dahulunya ia dipanggil Ying Qi, Fungsinya adalah untuk pelengkap Xue dan sifatnya mempunyai aspek yin yang kuat (walaupun qi secara umum dianggap sebagai yang) kedua adalah dipanggil Wei-Qi fungsi utamanya adalah pertahanan dan ia mempunyai sifat yang.Qi juga beredar dalam meridian. Sama seperti qi dipegang oleh setiap organ Zang-fu, ini dianggap sebagai sebahagian daripada 'asal'' qi di dalam badan.

2.3 Xue (Darah)

Berbeza dengan fungsi majoriti entiti lain adalah berkait rapat dengan bentuk fizikal iaitu cecair merah berjalan di saluran darah. konsenya ditakrifkan oleh fungsinya: member makanan kepada semua anggota dan tisu badan, melindungi dan memeliharan kelembapan badan, dan

mengekalkan ketika dalam sedar dan tidur.

2.4 Konsep penyakit

Secara umum, penyakit dianggap sebagai ketidakharmonian (atau ketidakseimbangan) fungsi atau interaksi yin, yang, qi, Xue, Zang-f, meridian dan lain-lain atau interaksi antara tubuh manusia dan alam sekitar. Terapi berdasarkan "corak ketidakharmonian" dikenal pasti dahulu. Oleh itu, "pengasingan corak" adalah langkah yang paling penting dalam diagnosis PTC. Pengasingan Corak merupakan aspek paling sukar ketika mengamalkan PTC.

Dalam usaha untuk menentukan corak, pengamal akan mengkaji perkara-perkara seperti warna dan bentuk lidah, kekuatan relatif nadi, bau nafas, kualiti pernafasan atau bunyi suara. Sebagai contoh, bergantung kepada keadaan lidah dan nadi, pengamal PTC mungkin mendiagnosis pendarahan dari mulut dan hidung sebagai: "Haba dalam hati bergegas ke atas dan mencederakan paru-paru, mencederakan saluran darah dan menimbulkan luluhan darah dari mulut dan hidung. " Tabib kemudian mungkin menetapkan rawatan yang direka untuk membuang haba atau merawat paru-paru.

3.0 SAINS DAN TEKNOLOGI

Zaman bergolak bermula 2500 tahun yang lalu ketika busaran silang dicipta. Ciptaan busaran silang yang "jauh mengatasi kemajuan baju perisai", membuat memakai perisai tidak berguna untuk raja-raja dan ketua negeri, pada masa ini terdapat juga banyak sekolah ideologi di China ( , Zi Bai Jia), bertaburan di seluruh China. Sekolah-sekolah ini berkhidmat sebagai komuniti masyarakat yang menasihati pemerintah negeri-negeri ini. Mo Di ( Mozi, 470 SMca. 391 BCE) memperkenalkan konsep berguna kepada salah satu raja, seperti benteng pertahanan. Salah satu daripada konsep-konsep ini, fa ( prinsip atau kaedah) telah dilanjutkan oleh Sekolah Nama ( Ming Jia), yang memulakan penerokaan konsep logik secara sistematik. Pembangunan sekolah logik telah dibatalkan disebabkan kejatuhan Dinasti Qin. Menggunakan jam bayangan dan sempoa (kedua-duanya dicipta di Timur sebelum merebak ke China), Cina mampu untuk merekodkan pemerhatian, dokumentasi gerhana matahari pertama yang dicatatkan pada 2137 SM, dan membuat rakaman pertama planet berkumpul pada 500 SM . Dakwaan ini, bagaimanapun adalah sangat dipertikaikan dan bergantung cuma pada anggapan. Buku Sutera adalah atlas pertama tentang komet, yang ditulis 400 SM. Ia menyenaraikan 29 yang muncul dalam tempoh kira-kira 300 tahun, dengan pentafsiran dan menerangkan kemunculan komet adalah teratur dan berulang. Dalam seni bina, kemuncak teknologi Cina menampakkan dirinya pada Tembok Besar China, oleh Maharaja Qin Shi Huang antara 220 dan 200 SM. Seni bina Cina yang tipikal berubah sedikit dari Dinasti Han sehingga abad ke-19. Dinasti Qin juga membangunkan busaran silang,

yang kemudiannya menjadi senjata arus perdana di Eropah. Tinggalan beberapa busur silang telah ditemui di kalangan askar Tentera Terracotta di makam Qin Shi Huang.

3.1Dinasti Han

Cendiakawan dan ahli astronomi Dinasti Han dari Timur Zhang Heng (78-139 Masehi) mencipta armilari sfera berputar berkuasa air (armillary sfera pertama telah dicipta oleh Eratosthenes dari Yunani), dan mengkatalog 2500 bintang dan lebih 100 buruj. Pada 132, beliau mencipta pengesan seismologi pertama, dipanggil "Houfeng Didong Yi" ("Instrumen untuk menyiasat angin dan gegaran bumi"). Menurut Sejarah Dinasti Han (25-220 AD ), seismograf ini adalah instrumen seperti kendi, yang akan menjatuhkan salah satu lapan bola untuk menunjukkan bila dan di mana arah gempa bumi telah berlaku. Pada 13 Jun 2005, ahli seismologi China mengumumkan bahawa mereka telah mencipta replika instrument itu. Jurutera mekanikal Ma Jun (c.200-265 Masihi) adalah satu lagi tokoh yang mengagumkan dari China purba. Ma Jun memajukan reka bentuk mesin tenun sutera, dia mereka pam rantaian mekanikal untuk mengairi taman-taman mewah, dan mencipta teater boneka mekanikal yang besar dan rumit untuk Maharaja Ming Wei, yang telah dikendalikan oleh kinciran tersembunyi yang besar. Walau bagaimanapun, ciptaannya yang paling mengagumkan adalah Chariot

Menunjuk Selatan, peranti kompleks mekanikal yang bertindak sebagai kenderaan kompas mekanikal. Ia dilekapi penggunaan gear untuk memberikan jumlah tork yang sama kepada roda yang berputar pada kelajuan yang berbeza, alat ini didapati dalam semua kereta moden.

Gelongsor kaliber dicipta di China hampir 2,000 tahun lalu. Tamadun Cina adalah tamadun terawal untuk bereksperimen dengan penerbangan dengan jayanya, layang-layang dan Tanglung Kongming merupakan alatan terbang pertama. "Empat Rekacipta Besar" , kompas, serbuk letupan, pembuatan kertas dan percetakan. Kertas dan percetakan telah dibangunkan terlebih dahulu. Percetakan dicatatkan di China pada Dinasti Tang, walaupun contoh corak kain bercetak tarikh sebelum 220 M. Menunjukkan pembangunan kompas secara tepat adalah sukar: tarikan magnet jarum dibuktikan oleh Louen -heng, dikarang antara AD 20 dan 100, walaupun jarum bermagnet ditulis dalam kesusasteraan Cina muncul dalam 1086. Salah satu karya tentera yang paling penting dalam sejarah Cina adalah Huo Long Jing ditulis oleh Jiao Yu dalam abad ke-14. Bagi senjata serbuk letupan, ia menggariskan penggunaan anak panah api dan roket, tombak-tombak api dan senjata api, periuk api tanah dan periuk api laut, meriam, dan bersama-sama dengan komposisiubat bedil berbeza, termasuk 'ubat bedil beracun', ubat bedil sihir , dan pembutaan dan marak ubat bedil.Bagi ciptaan abad ke-11 percetakan jenis seramik mudah alih oleh Bi Sheng (990-1051), ia telah dimajukan dengan percetakan kayu mudah alih oleh Wang Zhen dalam 1298 dan logam gangsa mudah alih Hua Sui pada tahun 1490.

3.2 Dinasti Song

Dinasti Song (960-1279) membawa kestabilan baru untuk China selepas satu abad berperang saudara, dan memulakan satu kawasan baru moden dengan menggalakkan pepemeriksaan dan meritokrasi. Maharaja Song yang pertama mewujudkan institusi politik yang membenarkan kebebasan wacana dan pemikiran, yang memudahkan pertumbuhan kemajuan saintifik, reformasi ekonomi, dan pencapaian dalam seni dan sastera.

Terdapat banyak pencipta terkenal dan saintis pada diawal Dinasti Song. Negarawan Shen Kuo terkenal untuk buku yang dikenali sebagai Esei Kolam Mimpi (AD 1088). Di dalamnya, beliau menulis tentang jeti kering untuk membaiki bot, kompas pelayaran, dan penemuan konsep utara sebenar (penolakan magnet ke arah Kutub Utara). Shen Kuo juga mencipta teori geologi bagi pembentukan tanah, atau geomofologi, dan teori bahawa terdapat perubahan iklim di kawasankawasan geologi atas jangka masa yang sangat besar.

Negarawan yang sama berbakat, Su Song paling dikenali untuk projek kejuruteraan iaitu Menara Jam Astronomi Kaifeng, pada 1088 AD. Menara jam telah dikuasakan oleh kinciran air berputar dan mekanisme pelarian. Di atas menara jam gangsa besar ialah armillary sfera yang berputar secara mekanikal. Pada tahun 1070, Song Su juga mengumpul dan menulis Ben Cao Tu Jing (illustrasi farmaskopia, sumber bahan asal 1058-1061 Masihi) dengan kumpulan cendiakawan yang lain. Risalah farmaseutikal ini meliputi pelbagai mata pelajaran lain yang berkaitan, termasuk botani, zoologi, mineralogi, dan metalurgi.

Ahli-ahli astronomi Cina adalah yang pertama untuk merekodkan pemerhatian supernova, pemerhatian pertama dikenali sebagai SN 185, dirakam semasa Dinasti Han. Ahli astronomi Cina membuat dua pemerhatian supernova yang lebih ketara semasa Dinasti Song: SN 1006, supernova paling terang direkodkan dalam sejarah; dan SN 1054, Nebula Ketam iaitu objek pertama astronomi diiktiraf sebagai susulan kepada letupan supernova.

3.3 Matematik Qin Jiushao (c. 1.202-1261) adalah orang yang pertama memperkenalkan simbol sifar ke dalam matematik Cina. Sebelum inovasi ini, ruang kosong digunakan bukan sifar dalam sistem pengiraan rod. Segitiga Pascal pertama kali digambarkan di China oleh Yang Hui dalam bukunya Xiangjie Jiuzhang Suanfa, walaupun ia telah diterangkan lebih awal sekitar 1100 oleh Jia Xian. Walaupun pengenalan kepada Pengajian Pengkomputeran ditulis oleh Zhu Shijie (abad ke-13 ) pada 1299 tiada apa-apa kandungan baru dalam algebra Cina, ia mempunyai kesan yang besar kepada pembangunan matematik Jepun.

3.4 Alkimia dan Taoisme

Dalam usaha mereka untuk mencari penawar hidup dan keinginan untuk mencipta emas daripada campuran pelbagai bahan, Taoisme banyak dikaitkan dengan alkimia. Fairbank dan Goldman menulis bahawa eksperimen ahli alkimia Cina tidak sia-sia, ia membawa kepada penemuan aloi,

porselin, dan pewarna.

Walau bagaimanapun, tersebar luas dalam golongan sekular dan

diamalkan oleh orang biasa. Eksperimen dengan pelbagai bahan dan bahan-bahan di China dalam tempoh pertengahan membawa kepada penemuan banyak salap, krim, dan campuran lain dengan menggunakan yang praktikal. Pada abad ke-9 kitab kerja orang Arab iaitu Kitab al-Khawss al Kabir, terdapat pelbagai produk yang disenaraikan yang berasal dari China, termasuk krim kalis air dan habuk penolakan atau varnis untuk pakaian dan senjata, lakuer Cina, varnis, atau krim melindungi barangan kulit, simen kalis api bagi kaca dan porselin, resipi untuk dakwat Cina dan India, krim kalis air untuk pakaian sutera penyelam dalam air, dan krim khusus digunakan untuk menggilap cermin.

3.5 Peperangan Ubat Bedil

Perubahan ketara yang membezakan peperangan zaman pertengahan dan peperangan moden awal adalah penggunaan senjata serbuk letupan di dalam pertempuran. Satu banner abad ke-10 dari Dunhuang menggambarkan gambaran pertama tombak api artistic; prototaip senjatamoden. Manuskrip tentera Wujing Zongyao yang bermuka surat sebanyak 1044 halaman menyenaraikan formula untuk ubat bedil, bertujuan untuk menjadi bom ringan yang dimuatkan pada katapul dan lontar di sebalik tembok kota. Menjelang abad ke-13, bom tangan, periuk api, dan roket telah dibangunkan. Seperti yang dibuktikan oleh Huolongjing Jiao Yu dan Liu Ji, pada abad ke-14 orang Cina telah membangunkan meriam berat berongga bebola api, roket dua peringkat dengan roket penggalak, periuk api laut dan mekanisme wheellock untuk menyalakan fius.