DISEDIAKAN OLEH: ANIS SYAKIRA AZIZMAI @AZMI ASMANITA ISMAIL NURFARAHIM MOHD ADLI NURUL ASMIDA ASRI

merupakan makam yang dibina oleh Maharaja Shah Jahan (1614-1666) sebagai monumen peringatan untuk Mumtaz Mahal.  Mula dibina pada tahun 1632 dan siap tahun 1648. . berhampiran Agra. Turki. Taj Mahal yang terletaknya di tebing Sungai Jumna. India dan dan gaya senibina Islam. isterinya yang kelima. India.  Ia adalah contoh terbaik Senibina Mughal yang menggabungkan senibina Parsi.

 Pada tahun 1983. Arkitek utama bangunan ini ialah Ustaz Ahmad Lahauri. dewan. . menara tinjau dan lain-lain.  Taj Mahal merupakan sebuah kompleks bersepadu iaitu merangkumi bahagian makam.UNESCO telah mengisytiharkan Taj Mahal sebagai Tapak Warisan Dunia yang perlu dilindungi. masjid. taman rekreasi.  Bangunan ini dikatakan 'permata senibina Islam'.

 Sementara bangunan Mughal awal biasanya dibina dari batu pasir merah. Taj Mahal menggabung dan mengembangkan reka bentuk tradisi seni bina Persia dan seni bina Mughal awal. makam Humayun. .  Inspirasi khusus datangnya dari Dinasti Timurid dan bangunan Mughal termasuk. Gur-e Amir (makam Timur. Shah Jahan menganjurkan penggunaan marmar putih dihias dengan batu separa bernilai. Makam Itmad-Ud-Daulah (kadang-kala dikenali sebagai Bayi Taj). dan bangunan di bawah naungannya mencapai tahap kehalusan baru. dan Masjid Jama. di Samarkand). Delhi binaan Shah Jahan sendiri di Delhi. pengasas dinasti Mughal.

 Setelah Taj Mahal siap dibina.  Shah Jahan telah ditahan di dalam rumah berdekatan Pelabuhan Agra.  Setelah meninggal dunia. Shah Jahan telah digulingkan oleh anak lelakinya Aurangzeb. Aurangzeb mengkebumikan ayahnya di sebelah makam isterinya.  Abad ke-19. tentera British telah menguasai Taj Mahal dan mencuri batu permata didindingnya. Dari sana beliau meninjau makam Taj Mahal. banyak bahagian dan lapisan telah jatuh dan tidak diperbaiki. . Ketika pemberontakan India 1857.

 Hujung abad ke-19.  Ketika Perang Dunia II pada 1942. George Nathaniel Curzon yang menjadi wizurai British di India mengarahkan pembaikan dilakukan dan siap pada tahun 1908. Seni taman telah diubah mengikut gaya London. dindingnya rosak akibat serangan udara dari tentera Jerman. . Tentera Jepun juga menjadikannya sebagai sasaran serangan udara.  Lampu-lampu besar chandeliar telah dipasang.

Taj Mahal turut menerima padah dari serangan udara. .  Pencemaran udara terutama hujan asid dari kilang penapis minyak Mathura telah menjejaskan warna putih Taj Mahal. Ketika Perang India-Pakistan 1965 dan 1971. Sungai Jumna yang kotor dan tercemar turut menjejaskan keindahan Taj Mahal.

. dan pengukir yang termasyhur dari seluruh dunia.PEMBINAAN  Shah Jahan memerintahkan Ustaz Ahmad membentuk bangunan ini.  Dengan bumbung. serta seni mozek yang indah.  Ustaz Ahmad mengumpulkan 20. tukang emas. kubah dan menara yang diperbuat daripada marmar putih.000 orang pekerja yang terdiri daripada tukang batu.

. termasuknya berlian.  Pembinaan Taj Mahal menelan masa selama 22 tahun. topaz dan nilam te lah digunakan. Taj Mahal merupakan salah satu daripadaTujuh Benda Ajaib di dunia. kristal.  Sebanyak 43 jenis batu permata. jed.  Taj Mahal bermaksud ‘Istana Mahkota’.

.

TAMAN REKREASI  Taman rekreasi seluas 300 meter X 300 meter dengan . Terdapat empat charbagh yang melambangkan empat sungai utama di India yang mengalir dari syurga. .lorong-lorong hiasan bunga.

Surah 112.SENI KHAT  Ayat dari al Quran menjadi hiasan utama Taj Mahal. Surah 81. Surah 98. Surah 84. Surah 67.  Antara surah yang menjadi hiasan ialah Surah 91. Surah 82. Surah 89. Surah 95.  Jurukhat bernama Amanat Khan dibawa dari Parsi. Huruf khat thuluth menjadi seni huruf utama. Surah 36. Surah 77 dan Surah 39. Surah 48. . Surah 94. Surah 93.

.

.

 Kubah / dom utama direka oleh Ismail Khan dari Empayar Ottoman. Beliau pernah berguru dengan Koca Mimar Sinan Agha.  Qazim Khan dari Lahore menghiasi kubah dengan emas. Parsi (Iran).KONTRAKTOR PROJEK Taj Mahal dibina oleh sekumpulan penukang / kontraktor dari seluruh dunia. .  (Puru dari Benarus. Antaranya ialah:  Arkitek Turki bernama Ustaz Isa dan Isa Muhammad Effendi yang mendapat latihan di Otoman. Turki.

Iran kewangan dan pembelian barangan.penyelia Mir Abdul Karim dan Mukkarimat Khan Shiraz. Inlayer dari India Selatan. Kaligrafi dari Syria dan Parsi. Pemotong batu mozek / marmar dari Balochistan. Iran merupakan ketua khatat . Namanya terukir pada pintu laluan utama.ketua        pengukir mozek. . Chiranjilal seorang pakar dari Delhi . Pengukir dari Bukhara. Amanat Khan dari Shiraz. Muhammad Hanif .

batu bara dan batu kornelian dari Arab. lapis lazuli dan safir dari Srilanka. jade dan kristal dari China. Lantainya pun terbuat dari pualam yang bercahaya dari Makrana. batu Firus dari Tibet. . Batu pasir merah dari Fatehpur Sikri. Dan berdirilah kubah utama setinggi 57 meter. 28 batu-batuan indah dari berbagai wilayah Asia digunakan. dan berlian dari Panna. jasper dari Punjab.BAHAN BINAAN  Bahan bangunan didatangkan dari seluruh India dan Asia     Tengah dengan menggunakan 1000 gajah. Rajasthan.

 Tak seperti makam Mughal lainnya. Kos ini tidaklah banyak ketika itu.  Latar belakang Taj Mahal adalah langit.  Komposisi bentuk dan garisnya pun simetri sempurna  Kos pembinaan lebih 32 juta rupee. . sehingga Taj Mahal terlihat begitu gemerlap dengan warna. taman Taj Mahal berada di depan makam.

 Pada 2005.KONTROVERSI  Pada 2002. Amar Nath Mishra membawa petisyen ke Mahkamah Tinggi Allahabad.  Mereka mendakwa Taj Mahal berasal dari istilah 'TejoMahalaya' iaitu nama lain bagi dewa Shiva. . Beliau mendakwa Raja Hindu bernama Parmar Dev membina Taj Mahal pada 1196 masihi.  Purushottam Nagesh Oak (lahir 1917) menyatakan tapak Taj Mahal itu masih ada ruin-ruin kuil Hindu dan mahu kerja-kerja arkeologi dilakukan. sekumpulan penganut Hindu mendakwa tapak asas bangunan Taj Mahal adalah kuil Hindu.

Hasilnya batu itu 300 tahun lebih tua dari tempoh pemerintahan Shah Jahan. Ujian itu dilakukan oleh Marvin Miller. tujuh tahun selepas kematian Mumtaz Mahal.BUKTI  Batu-batu yang diambil di tebing Sungai Jumna telah dibuat ujian tarikh karbon. ahli ekonomi di New York. . Beliau tidak menyatakan sebarang kerja-kerja pembinaan Taj Mahal.  Johan Albert Mandelso seorang pengembara Eropah yang melawat Agra pada 1638.

Katanya Taj Mahal telah sedia wujud sebelum Shah Jahan berkuasa. .  Beberapa panel pada makam menggunakan lambang Hindu seperti Om dan Swastika. Peter Mundy seorang British melawat Agra pada tahun Mumtaz Mahal mati.

Di dunia ini bangunan ini telah dibina. Sekiranya orang yang berdosa mencari jalan ke rumah agam ini. Bagi menggambarkan keagungan Pencipta. dia bebas dari dosa. Pandangan rumah agam ini mencipta keluhan kesedihan. Semua dosanya di masa lalu dibersihkan.KATA-KATA SHAH JAHAN Sekiranya yang bersalah mencari perlindungan di sini. Seperti orang diampunkan. . Dan bulan dan matahari mengalirkan air mata.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful