DISEDIAKAN OLEH: ANIS SYAKIRA AZIZMAI @AZMI ASMANITA ISMAIL NURFARAHIM MOHD ADLI NURUL ASMIDA ASRI

 Ia adalah contoh terbaik Senibina Mughal yang menggabungkan senibina Parsi. isterinya yang kelima. India.  Mula dibina pada tahun 1632 dan siap tahun 1648. India dan dan gaya senibina Islam. merupakan makam yang dibina oleh Maharaja Shah Jahan (1614-1666) sebagai monumen peringatan untuk Mumtaz Mahal. . Turki. Taj Mahal yang terletaknya di tebing Sungai Jumna. berhampiran Agra.

. masjid.UNESCO telah mengisytiharkan Taj Mahal sebagai Tapak Warisan Dunia yang perlu dilindungi.  Taj Mahal merupakan sebuah kompleks bersepadu iaitu merangkumi bahagian makam. menara tinjau dan lain-lain. taman rekreasi. Arkitek utama bangunan ini ialah Ustaz Ahmad Lahauri. dewan.  Pada tahun 1983.  Bangunan ini dikatakan 'permata senibina Islam'.

Makam Itmad-Ud-Daulah (kadang-kala dikenali sebagai Bayi Taj). Shah Jahan menganjurkan penggunaan marmar putih dihias dengan batu separa bernilai. di Samarkand).  Sementara bangunan Mughal awal biasanya dibina dari batu pasir merah. Delhi binaan Shah Jahan sendiri di Delhi. Gur-e Amir (makam Timur.  Inspirasi khusus datangnya dari Dinasti Timurid dan bangunan Mughal termasuk. . dan Masjid Jama. Taj Mahal menggabung dan mengembangkan reka bentuk tradisi seni bina Persia dan seni bina Mughal awal. dan bangunan di bawah naungannya mencapai tahap kehalusan baru. makam Humayun. pengasas dinasti Mughal.

Aurangzeb mengkebumikan ayahnya di sebelah makam isterinya. Ketika pemberontakan India 1857. Dari sana beliau meninjau makam Taj Mahal. tentera British telah menguasai Taj Mahal dan mencuri batu permata didindingnya. Shah Jahan telah digulingkan oleh anak lelakinya Aurangzeb.  Abad ke-19. banyak bahagian dan lapisan telah jatuh dan tidak diperbaiki. Setelah Taj Mahal siap dibina.  Shah Jahan telah ditahan di dalam rumah berdekatan Pelabuhan Agra. .  Setelah meninggal dunia.

Tentera Jepun juga menjadikannya sebagai sasaran serangan udara.  Lampu-lampu besar chandeliar telah dipasang. Seni taman telah diubah mengikut gaya London. . dindingnya rosak akibat serangan udara dari tentera Jerman. George Nathaniel Curzon yang menjadi wizurai British di India mengarahkan pembaikan dilakukan dan siap pada tahun 1908.  Ketika Perang Dunia II pada 1942. Hujung abad ke-19.

.  Pencemaran udara terutama hujan asid dari kilang penapis minyak Mathura telah menjejaskan warna putih Taj Mahal. Ketika Perang India-Pakistan 1965 dan 1971. Taj Mahal turut menerima padah dari serangan udara. Sungai Jumna yang kotor dan tercemar turut menjejaskan keindahan Taj Mahal.

 Ustaz Ahmad mengumpulkan 20. serta seni mozek yang indah. kubah dan menara yang diperbuat daripada marmar putih. .  Dengan bumbung. tukang emas.PEMBINAAN  Shah Jahan memerintahkan Ustaz Ahmad membentuk bangunan ini. dan pengukir yang termasyhur dari seluruh dunia.000 orang pekerja yang terdiri daripada tukang batu.

.  Pembinaan Taj Mahal menelan masa selama 22 tahun. topaz dan nilam te lah digunakan.  Taj Mahal bermaksud ‘Istana Mahkota’.  Sebanyak 43 jenis batu permata. kristal. Taj Mahal merupakan salah satu daripadaTujuh Benda Ajaib di dunia. termasuknya berlian. jed.

.

.TAMAN REKREASI  Taman rekreasi seluas 300 meter X 300 meter dengan .lorong-lorong hiasan bunga. Terdapat empat charbagh yang melambangkan empat sungai utama di India yang mengalir dari syurga.

Surah 89. Surah 112.  Jurukhat bernama Amanat Khan dibawa dari Parsi. Surah 82. Surah 84.  Antara surah yang menjadi hiasan ialah Surah 91. Huruf khat thuluth menjadi seni huruf utama. Surah 94. Surah 67.SENI KHAT  Ayat dari al Quran menjadi hiasan utama Taj Mahal. Surah 95. Surah 36. Surah 81. Surah 98. . Surah 93. Surah 77 dan Surah 39. Surah 48.

.

.

Beliau pernah berguru dengan Koca Mimar Sinan Agha. Antaranya ialah:  Arkitek Turki bernama Ustaz Isa dan Isa Muhammad Effendi yang mendapat latihan di Otoman.  Kubah / dom utama direka oleh Ismail Khan dari Empayar Ottoman. Parsi (Iran). Turki.KONTRAKTOR PROJEK Taj Mahal dibina oleh sekumpulan penukang / kontraktor dari seluruh dunia. .  Qazim Khan dari Lahore menghiasi kubah dengan emas.  (Puru dari Benarus.

Iran merupakan ketua khatat . Muhammad Hanif .ketua        pengukir mozek. Iran kewangan dan pembelian barangan. Chiranjilal seorang pakar dari Delhi . Kaligrafi dari Syria dan Parsi. Namanya terukir pada pintu laluan utama. Amanat Khan dari Shiraz. . Pemotong batu mozek / marmar dari Balochistan.penyelia Mir Abdul Karim dan Mukkarimat Khan Shiraz. Pengukir dari Bukhara. Inlayer dari India Selatan.

28 batu-batuan indah dari berbagai wilayah Asia digunakan. Rajasthan. batu bara dan batu kornelian dari Arab.BAHAN BINAAN  Bahan bangunan didatangkan dari seluruh India dan Asia     Tengah dengan menggunakan 1000 gajah. lapis lazuli dan safir dari Srilanka. dan berlian dari Panna. jade dan kristal dari China. Lantainya pun terbuat dari pualam yang bercahaya dari Makrana. Dan berdirilah kubah utama setinggi 57 meter. Batu pasir merah dari Fatehpur Sikri. batu Firus dari Tibet. jasper dari Punjab. .

 Komposisi bentuk dan garisnya pun simetri sempurna  Kos pembinaan lebih 32 juta rupee. Kos ini tidaklah banyak ketika itu.  Latar belakang Taj Mahal adalah langit. . Tak seperti makam Mughal lainnya. sehingga Taj Mahal terlihat begitu gemerlap dengan warna. taman Taj Mahal berada di depan makam.

.KONTROVERSI  Pada 2002.  Purushottam Nagesh Oak (lahir 1917) menyatakan tapak Taj Mahal itu masih ada ruin-ruin kuil Hindu dan mahu kerja-kerja arkeologi dilakukan.  Mereka mendakwa Taj Mahal berasal dari istilah 'TejoMahalaya' iaitu nama lain bagi dewa Shiva. sekumpulan penganut Hindu mendakwa tapak asas bangunan Taj Mahal adalah kuil Hindu. Amar Nath Mishra membawa petisyen ke Mahkamah Tinggi Allahabad.  Pada 2005. Beliau mendakwa Raja Hindu bernama Parmar Dev membina Taj Mahal pada 1196 masihi.

Hasilnya batu itu 300 tahun lebih tua dari tempoh pemerintahan Shah Jahan.  Johan Albert Mandelso seorang pengembara Eropah yang melawat Agra pada 1638. ahli ekonomi di New York. .BUKTI  Batu-batu yang diambil di tebing Sungai Jumna telah dibuat ujian tarikh karbon. Ujian itu dilakukan oleh Marvin Miller. tujuh tahun selepas kematian Mumtaz Mahal. Beliau tidak menyatakan sebarang kerja-kerja pembinaan Taj Mahal.

 Peter Mundy seorang British melawat Agra pada tahun Mumtaz Mahal mati. Katanya Taj Mahal telah sedia wujud sebelum Shah Jahan berkuasa.  Beberapa panel pada makam menggunakan lambang Hindu seperti Om dan Swastika. .

Pandangan rumah agam ini mencipta keluhan kesedihan. Semua dosanya di masa lalu dibersihkan. Seperti orang diampunkan. Bagi menggambarkan keagungan Pencipta. Sekiranya orang yang berdosa mencari jalan ke rumah agam ini.KATA-KATA SHAH JAHAN Sekiranya yang bersalah mencari perlindungan di sini. . Dan bulan dan matahari mengalirkan air mata. dia bebas dari dosa. Di dunia ini bangunan ini telah dibina.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful