DISEDIAKAN OLEH: ANIS SYAKIRA AZIZMAI @AZMI ASMANITA ISMAIL NURFARAHIM MOHD ADLI NURUL ASMIDA ASRI

isterinya yang kelima. Turki.  Ia adalah contoh terbaik Senibina Mughal yang menggabungkan senibina Parsi. India. India dan dan gaya senibina Islam.  Mula dibina pada tahun 1632 dan siap tahun 1648. Taj Mahal yang terletaknya di tebing Sungai Jumna. . merupakan makam yang dibina oleh Maharaja Shah Jahan (1614-1666) sebagai monumen peringatan untuk Mumtaz Mahal. berhampiran Agra.

dewan. .  Bangunan ini dikatakan 'permata senibina Islam'. masjid. Arkitek utama bangunan ini ialah Ustaz Ahmad Lahauri.UNESCO telah mengisytiharkan Taj Mahal sebagai Tapak Warisan Dunia yang perlu dilindungi. taman rekreasi.  Taj Mahal merupakan sebuah kompleks bersepadu iaitu merangkumi bahagian makam.  Pada tahun 1983. menara tinjau dan lain-lain.

dan Masjid Jama. . Gur-e Amir (makam Timur.  Inspirasi khusus datangnya dari Dinasti Timurid dan bangunan Mughal termasuk. di Samarkand). makam Humayun. pengasas dinasti Mughal. Makam Itmad-Ud-Daulah (kadang-kala dikenali sebagai Bayi Taj).  Sementara bangunan Mughal awal biasanya dibina dari batu pasir merah. Taj Mahal menggabung dan mengembangkan reka bentuk tradisi seni bina Persia dan seni bina Mughal awal. Delhi binaan Shah Jahan sendiri di Delhi. Shah Jahan menganjurkan penggunaan marmar putih dihias dengan batu separa bernilai. dan bangunan di bawah naungannya mencapai tahap kehalusan baru.

Ketika pemberontakan India 1857.  Setelah meninggal dunia. Dari sana beliau meninjau makam Taj Mahal. . Aurangzeb mengkebumikan ayahnya di sebelah makam isterinya. tentera British telah menguasai Taj Mahal dan mencuri batu permata didindingnya.  Shah Jahan telah ditahan di dalam rumah berdekatan Pelabuhan Agra. Shah Jahan telah digulingkan oleh anak lelakinya Aurangzeb. Setelah Taj Mahal siap dibina. banyak bahagian dan lapisan telah jatuh dan tidak diperbaiki.  Abad ke-19.

Tentera Jepun juga menjadikannya sebagai sasaran serangan udara. George Nathaniel Curzon yang menjadi wizurai British di India mengarahkan pembaikan dilakukan dan siap pada tahun 1908.  Ketika Perang Dunia II pada 1942. . Hujung abad ke-19. Seni taman telah diubah mengikut gaya London. dindingnya rosak akibat serangan udara dari tentera Jerman.  Lampu-lampu besar chandeliar telah dipasang.

 Ketika Perang India-Pakistan 1965 dan 1971. . Sungai Jumna yang kotor dan tercemar turut menjejaskan keindahan Taj Mahal.  Pencemaran udara terutama hujan asid dari kilang penapis minyak Mathura telah menjejaskan warna putih Taj Mahal. Taj Mahal turut menerima padah dari serangan udara.

serta seni mozek yang indah. .  Ustaz Ahmad mengumpulkan 20.000 orang pekerja yang terdiri daripada tukang batu.PEMBINAAN  Shah Jahan memerintahkan Ustaz Ahmad membentuk bangunan ini.  Dengan bumbung. dan pengukir yang termasyhur dari seluruh dunia. kubah dan menara yang diperbuat daripada marmar putih. tukang emas.

 Pembinaan Taj Mahal menelan masa selama 22 tahun. jed. topaz dan nilam te lah digunakan. termasuknya berlian.  Taj Mahal bermaksud ‘Istana Mahkota’. . Taj Mahal merupakan salah satu daripadaTujuh Benda Ajaib di dunia. kristal.  Sebanyak 43 jenis batu permata.

.

.TAMAN REKREASI  Taman rekreasi seluas 300 meter X 300 meter dengan . Terdapat empat charbagh yang melambangkan empat sungai utama di India yang mengalir dari syurga.lorong-lorong hiasan bunga.

SENI KHAT  Ayat dari al Quran menjadi hiasan utama Taj Mahal. Surah 67. Surah 98. Surah 112. Surah 48. Surah 84. Surah 36. Surah 95. Surah 93. Surah 77 dan Surah 39. Surah 81.  Jurukhat bernama Amanat Khan dibawa dari Parsi. Huruf khat thuluth menjadi seni huruf utama. Surah 94. Surah 82. . Surah 89.  Antara surah yang menjadi hiasan ialah Surah 91.

.

.

 Qazim Khan dari Lahore menghiasi kubah dengan emas.  Kubah / dom utama direka oleh Ismail Khan dari Empayar Ottoman. .KONTRAKTOR PROJEK Taj Mahal dibina oleh sekumpulan penukang / kontraktor dari seluruh dunia. Turki. Antaranya ialah:  Arkitek Turki bernama Ustaz Isa dan Isa Muhammad Effendi yang mendapat latihan di Otoman. Parsi (Iran). Beliau pernah berguru dengan Koca Mimar Sinan Agha.  (Puru dari Benarus.

 Chiranjilal seorang pakar dari Delhi . Amanat Khan dari Shiraz. Pemotong batu mozek / marmar dari Balochistan. . Inlayer dari India Selatan.penyelia Mir Abdul Karim dan Mukkarimat Khan Shiraz. Iran merupakan ketua khatat . Namanya terukir pada pintu laluan utama. Kaligrafi dari Syria dan Parsi. Muhammad Hanif .ketua        pengukir mozek. Iran kewangan dan pembelian barangan. Pengukir dari Bukhara.

BAHAN BINAAN  Bahan bangunan didatangkan dari seluruh India dan Asia     Tengah dengan menggunakan 1000 gajah. Batu pasir merah dari Fatehpur Sikri. 28 batu-batuan indah dari berbagai wilayah Asia digunakan. dan berlian dari Panna. Rajasthan. jasper dari Punjab. Lantainya pun terbuat dari pualam yang bercahaya dari Makrana. . lapis lazuli dan safir dari Srilanka. batu Firus dari Tibet. jade dan kristal dari China. Dan berdirilah kubah utama setinggi 57 meter. batu bara dan batu kornelian dari Arab.

 Tak seperti makam Mughal lainnya.  Latar belakang Taj Mahal adalah langit. sehingga Taj Mahal terlihat begitu gemerlap dengan warna. taman Taj Mahal berada di depan makam. Kos ini tidaklah banyak ketika itu. .  Komposisi bentuk dan garisnya pun simetri sempurna  Kos pembinaan lebih 32 juta rupee.

sekumpulan penganut Hindu mendakwa tapak asas bangunan Taj Mahal adalah kuil Hindu. Amar Nath Mishra membawa petisyen ke Mahkamah Tinggi Allahabad.  Mereka mendakwa Taj Mahal berasal dari istilah 'TejoMahalaya' iaitu nama lain bagi dewa Shiva.  Pada 2005. Beliau mendakwa Raja Hindu bernama Parmar Dev membina Taj Mahal pada 1196 masihi.  Purushottam Nagesh Oak (lahir 1917) menyatakan tapak Taj Mahal itu masih ada ruin-ruin kuil Hindu dan mahu kerja-kerja arkeologi dilakukan.KONTROVERSI  Pada 2002. .

ahli ekonomi di New York. . Beliau tidak menyatakan sebarang kerja-kerja pembinaan Taj Mahal. Hasilnya batu itu 300 tahun lebih tua dari tempoh pemerintahan Shah Jahan.BUKTI  Batu-batu yang diambil di tebing Sungai Jumna telah dibuat ujian tarikh karbon. Ujian itu dilakukan oleh Marvin Miller. tujuh tahun selepas kematian Mumtaz Mahal.  Johan Albert Mandelso seorang pengembara Eropah yang melawat Agra pada 1638.

Katanya Taj Mahal telah sedia wujud sebelum Shah Jahan berkuasa. Peter Mundy seorang British melawat Agra pada tahun Mumtaz Mahal mati. .  Beberapa panel pada makam menggunakan lambang Hindu seperti Om dan Swastika.

dia bebas dari dosa. Semua dosanya di masa lalu dibersihkan. Seperti orang diampunkan. Sekiranya orang yang berdosa mencari jalan ke rumah agam ini. . Bagi menggambarkan keagungan Pencipta.KATA-KATA SHAH JAHAN Sekiranya yang bersalah mencari perlindungan di sini. Dan bulan dan matahari mengalirkan air mata. Di dunia ini bangunan ini telah dibina. Pandangan rumah agam ini mencipta keluhan kesedihan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful