DISEDIAKAN OLEH: ANIS SYAKIRA AZIZMAI @AZMI ASMANITA ISMAIL NURFARAHIM MOHD ADLI NURUL ASMIDA ASRI

merupakan makam yang dibina oleh Maharaja Shah Jahan (1614-1666) sebagai monumen peringatan untuk Mumtaz Mahal.  Mula dibina pada tahun 1632 dan siap tahun 1648. berhampiran Agra.  Ia adalah contoh terbaik Senibina Mughal yang menggabungkan senibina Parsi. India. isterinya yang kelima. India dan dan gaya senibina Islam. Turki. . Taj Mahal yang terletaknya di tebing Sungai Jumna.

. menara tinjau dan lain-lain.  Pada tahun 1983. masjid. Arkitek utama bangunan ini ialah Ustaz Ahmad Lahauri.  Taj Mahal merupakan sebuah kompleks bersepadu iaitu merangkumi bahagian makam.UNESCO telah mengisytiharkan Taj Mahal sebagai Tapak Warisan Dunia yang perlu dilindungi. taman rekreasi.  Bangunan ini dikatakan 'permata senibina Islam'. dewan.

dan bangunan di bawah naungannya mencapai tahap kehalusan baru. dan Masjid Jama. Delhi binaan Shah Jahan sendiri di Delhi. di Samarkand). pengasas dinasti Mughal. Taj Mahal menggabung dan mengembangkan reka bentuk tradisi seni bina Persia dan seni bina Mughal awal. Makam Itmad-Ud-Daulah (kadang-kala dikenali sebagai Bayi Taj).  Inspirasi khusus datangnya dari Dinasti Timurid dan bangunan Mughal termasuk.  Sementara bangunan Mughal awal biasanya dibina dari batu pasir merah. makam Humayun. Shah Jahan menganjurkan penggunaan marmar putih dihias dengan batu separa bernilai. Gur-e Amir (makam Timur. .

. Aurangzeb mengkebumikan ayahnya di sebelah makam isterinya. Dari sana beliau meninjau makam Taj Mahal. banyak bahagian dan lapisan telah jatuh dan tidak diperbaiki.  Shah Jahan telah ditahan di dalam rumah berdekatan Pelabuhan Agra. Ketika pemberontakan India 1857. Shah Jahan telah digulingkan oleh anak lelakinya Aurangzeb. Setelah Taj Mahal siap dibina.  Setelah meninggal dunia. tentera British telah menguasai Taj Mahal dan mencuri batu permata didindingnya.  Abad ke-19.

 Ketika Perang Dunia II pada 1942. Hujung abad ke-19.  Lampu-lampu besar chandeliar telah dipasang. Tentera Jepun juga menjadikannya sebagai sasaran serangan udara. . George Nathaniel Curzon yang menjadi wizurai British di India mengarahkan pembaikan dilakukan dan siap pada tahun 1908. dindingnya rosak akibat serangan udara dari tentera Jerman. Seni taman telah diubah mengikut gaya London.

 Ketika Perang India-Pakistan 1965 dan 1971.  Pencemaran udara terutama hujan asid dari kilang penapis minyak Mathura telah menjejaskan warna putih Taj Mahal. . Taj Mahal turut menerima padah dari serangan udara. Sungai Jumna yang kotor dan tercemar turut menjejaskan keindahan Taj Mahal.

000 orang pekerja yang terdiri daripada tukang batu.PEMBINAAN  Shah Jahan memerintahkan Ustaz Ahmad membentuk bangunan ini. tukang emas. . serta seni mozek yang indah. kubah dan menara yang diperbuat daripada marmar putih. dan pengukir yang termasyhur dari seluruh dunia.  Ustaz Ahmad mengumpulkan 20.  Dengan bumbung.

 Sebanyak 43 jenis batu permata. Taj Mahal merupakan salah satu daripadaTujuh Benda Ajaib di dunia. termasuknya berlian.  Pembinaan Taj Mahal menelan masa selama 22 tahun. topaz dan nilam te lah digunakan.  Taj Mahal bermaksud ‘Istana Mahkota’. kristal. . jed.

.

. Terdapat empat charbagh yang melambangkan empat sungai utama di India yang mengalir dari syurga.TAMAN REKREASI  Taman rekreasi seluas 300 meter X 300 meter dengan .lorong-lorong hiasan bunga.

Surah 93. Surah 48. Surah 81. Surah 67. Surah 95. . Surah 82. Surah 94.  Jurukhat bernama Amanat Khan dibawa dari Parsi.SENI KHAT  Ayat dari al Quran menjadi hiasan utama Taj Mahal. Surah 112. Surah 89. Huruf khat thuluth menjadi seni huruf utama.  Antara surah yang menjadi hiasan ialah Surah 91. Surah 77 dan Surah 39. Surah 98. Surah 84. Surah 36.

.

.

 (Puru dari Benarus.  Qazim Khan dari Lahore menghiasi kubah dengan emas. Parsi (Iran). .  Kubah / dom utama direka oleh Ismail Khan dari Empayar Ottoman.KONTRAKTOR PROJEK Taj Mahal dibina oleh sekumpulan penukang / kontraktor dari seluruh dunia. Beliau pernah berguru dengan Koca Mimar Sinan Agha. Turki. Antaranya ialah:  Arkitek Turki bernama Ustaz Isa dan Isa Muhammad Effendi yang mendapat latihan di Otoman.

Pemotong batu mozek / marmar dari Balochistan.ketua        pengukir mozek. Amanat Khan dari Shiraz.penyelia Mir Abdul Karim dan Mukkarimat Khan Shiraz. Iran kewangan dan pembelian barangan. Inlayer dari India Selatan. Iran merupakan ketua khatat . Pengukir dari Bukhara. Muhammad Hanif . Namanya terukir pada pintu laluan utama. Chiranjilal seorang pakar dari Delhi . Kaligrafi dari Syria dan Parsi. .

28 batu-batuan indah dari berbagai wilayah Asia digunakan. Lantainya pun terbuat dari pualam yang bercahaya dari Makrana. dan berlian dari Panna. Batu pasir merah dari Fatehpur Sikri. jasper dari Punjab. Dan berdirilah kubah utama setinggi 57 meter. batu Firus dari Tibet. batu bara dan batu kornelian dari Arab.BAHAN BINAAN  Bahan bangunan didatangkan dari seluruh India dan Asia     Tengah dengan menggunakan 1000 gajah. . jade dan kristal dari China. lapis lazuli dan safir dari Srilanka. Rajasthan.

sehingga Taj Mahal terlihat begitu gemerlap dengan warna. Kos ini tidaklah banyak ketika itu. . taman Taj Mahal berada di depan makam. Tak seperti makam Mughal lainnya.  Komposisi bentuk dan garisnya pun simetri sempurna  Kos pembinaan lebih 32 juta rupee.  Latar belakang Taj Mahal adalah langit.

Beliau mendakwa Raja Hindu bernama Parmar Dev membina Taj Mahal pada 1196 masihi.KONTROVERSI  Pada 2002.  Pada 2005.  Mereka mendakwa Taj Mahal berasal dari istilah 'TejoMahalaya' iaitu nama lain bagi dewa Shiva.  Purushottam Nagesh Oak (lahir 1917) menyatakan tapak Taj Mahal itu masih ada ruin-ruin kuil Hindu dan mahu kerja-kerja arkeologi dilakukan. . sekumpulan penganut Hindu mendakwa tapak asas bangunan Taj Mahal adalah kuil Hindu. Amar Nath Mishra membawa petisyen ke Mahkamah Tinggi Allahabad.

Hasilnya batu itu 300 tahun lebih tua dari tempoh pemerintahan Shah Jahan.BUKTI  Batu-batu yang diambil di tebing Sungai Jumna telah dibuat ujian tarikh karbon. ahli ekonomi di New York. Beliau tidak menyatakan sebarang kerja-kerja pembinaan Taj Mahal.  Johan Albert Mandelso seorang pengembara Eropah yang melawat Agra pada 1638. tujuh tahun selepas kematian Mumtaz Mahal. Ujian itu dilakukan oleh Marvin Miller. .

 Beberapa panel pada makam menggunakan lambang Hindu seperti Om dan Swastika. . Katanya Taj Mahal telah sedia wujud sebelum Shah Jahan berkuasa. Peter Mundy seorang British melawat Agra pada tahun Mumtaz Mahal mati.

Seperti orang diampunkan. dia bebas dari dosa. Pandangan rumah agam ini mencipta keluhan kesedihan.KATA-KATA SHAH JAHAN Sekiranya yang bersalah mencari perlindungan di sini. Bagi menggambarkan keagungan Pencipta. Semua dosanya di masa lalu dibersihkan. Di dunia ini bangunan ini telah dibina. Sekiranya orang yang berdosa mencari jalan ke rumah agam ini. . Dan bulan dan matahari mengalirkan air mata.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful