DISEDIAKAN OLEH: ANIS SYAKIRA AZIZMAI @AZMI ASMANITA ISMAIL NURFARAHIM MOHD ADLI NURUL ASMIDA ASRI

Turki. India dan dan gaya senibina Islam.  Ia adalah contoh terbaik Senibina Mughal yang menggabungkan senibina Parsi. Taj Mahal yang terletaknya di tebing Sungai Jumna. .  Mula dibina pada tahun 1632 dan siap tahun 1648. berhampiran Agra. merupakan makam yang dibina oleh Maharaja Shah Jahan (1614-1666) sebagai monumen peringatan untuk Mumtaz Mahal. isterinya yang kelima. India.

 Bangunan ini dikatakan 'permata senibina Islam'.UNESCO telah mengisytiharkan Taj Mahal sebagai Tapak Warisan Dunia yang perlu dilindungi.  Pada tahun 1983. dewan. masjid. taman rekreasi. Arkitek utama bangunan ini ialah Ustaz Ahmad Lahauri. . menara tinjau dan lain-lain.  Taj Mahal merupakan sebuah kompleks bersepadu iaitu merangkumi bahagian makam.

di Samarkand).  Inspirasi khusus datangnya dari Dinasti Timurid dan bangunan Mughal termasuk. dan Masjid Jama. makam Humayun. Taj Mahal menggabung dan mengembangkan reka bentuk tradisi seni bina Persia dan seni bina Mughal awal. . Gur-e Amir (makam Timur. Makam Itmad-Ud-Daulah (kadang-kala dikenali sebagai Bayi Taj). dan bangunan di bawah naungannya mencapai tahap kehalusan baru. pengasas dinasti Mughal. Shah Jahan menganjurkan penggunaan marmar putih dihias dengan batu separa bernilai.  Sementara bangunan Mughal awal biasanya dibina dari batu pasir merah. Delhi binaan Shah Jahan sendiri di Delhi.

banyak bahagian dan lapisan telah jatuh dan tidak diperbaiki. Setelah Taj Mahal siap dibina. Ketika pemberontakan India 1857. .  Setelah meninggal dunia. tentera British telah menguasai Taj Mahal dan mencuri batu permata didindingnya. Shah Jahan telah digulingkan oleh anak lelakinya Aurangzeb.  Abad ke-19.  Shah Jahan telah ditahan di dalam rumah berdekatan Pelabuhan Agra. Aurangzeb mengkebumikan ayahnya di sebelah makam isterinya. Dari sana beliau meninjau makam Taj Mahal.

. dindingnya rosak akibat serangan udara dari tentera Jerman. George Nathaniel Curzon yang menjadi wizurai British di India mengarahkan pembaikan dilakukan dan siap pada tahun 1908. Hujung abad ke-19. Tentera Jepun juga menjadikannya sebagai sasaran serangan udara.  Ketika Perang Dunia II pada 1942.  Lampu-lampu besar chandeliar telah dipasang. Seni taman telah diubah mengikut gaya London.

 Pencemaran udara terutama hujan asid dari kilang penapis minyak Mathura telah menjejaskan warna putih Taj Mahal. Sungai Jumna yang kotor dan tercemar turut menjejaskan keindahan Taj Mahal. . Ketika Perang India-Pakistan 1965 dan 1971. Taj Mahal turut menerima padah dari serangan udara.

tukang emas. .000 orang pekerja yang terdiri daripada tukang batu.PEMBINAAN  Shah Jahan memerintahkan Ustaz Ahmad membentuk bangunan ini.  Dengan bumbung.  Ustaz Ahmad mengumpulkan 20. kubah dan menara yang diperbuat daripada marmar putih. dan pengukir yang termasyhur dari seluruh dunia. serta seni mozek yang indah.

kristal. Taj Mahal merupakan salah satu daripadaTujuh Benda Ajaib di dunia. topaz dan nilam te lah digunakan.  Sebanyak 43 jenis batu permata. . jed.  Taj Mahal bermaksud ‘Istana Mahkota’.  Pembinaan Taj Mahal menelan masa selama 22 tahun. termasuknya berlian.

.

.TAMAN REKREASI  Taman rekreasi seluas 300 meter X 300 meter dengan .lorong-lorong hiasan bunga. Terdapat empat charbagh yang melambangkan empat sungai utama di India yang mengalir dari syurga.

Surah 77 dan Surah 39. Huruf khat thuluth menjadi seni huruf utama. . Surah 93. Surah 48.  Antara surah yang menjadi hiasan ialah Surah 91. Surah 67. Surah 98. Surah 89. Surah 112.SENI KHAT  Ayat dari al Quran menjadi hiasan utama Taj Mahal. Surah 84. Surah 94.  Jurukhat bernama Amanat Khan dibawa dari Parsi. Surah 36. Surah 95. Surah 82. Surah 81.

.

.

Antaranya ialah:  Arkitek Turki bernama Ustaz Isa dan Isa Muhammad Effendi yang mendapat latihan di Otoman.KONTRAKTOR PROJEK Taj Mahal dibina oleh sekumpulan penukang / kontraktor dari seluruh dunia. Parsi (Iran). Turki. .  (Puru dari Benarus.  Qazim Khan dari Lahore menghiasi kubah dengan emas. Beliau pernah berguru dengan Koca Mimar Sinan Agha.  Kubah / dom utama direka oleh Ismail Khan dari Empayar Ottoman.

Kaligrafi dari Syria dan Parsi. Namanya terukir pada pintu laluan utama. Pengukir dari Bukhara. Chiranjilal seorang pakar dari Delhi . Iran kewangan dan pembelian barangan. Muhammad Hanif . Inlayer dari India Selatan. Amanat Khan dari Shiraz.penyelia Mir Abdul Karim dan Mukkarimat Khan Shiraz. Iran merupakan ketua khatat . . Pemotong batu mozek / marmar dari Balochistan.ketua        pengukir mozek.

Batu pasir merah dari Fatehpur Sikri. batu Firus dari Tibet. Dan berdirilah kubah utama setinggi 57 meter. jade dan kristal dari China. Rajasthan. batu bara dan batu kornelian dari Arab. lapis lazuli dan safir dari Srilanka. Lantainya pun terbuat dari pualam yang bercahaya dari Makrana. jasper dari Punjab. dan berlian dari Panna.BAHAN BINAAN  Bahan bangunan didatangkan dari seluruh India dan Asia     Tengah dengan menggunakan 1000 gajah. 28 batu-batuan indah dari berbagai wilayah Asia digunakan. .

Kos ini tidaklah banyak ketika itu.  Komposisi bentuk dan garisnya pun simetri sempurna  Kos pembinaan lebih 32 juta rupee. sehingga Taj Mahal terlihat begitu gemerlap dengan warna. .  Latar belakang Taj Mahal adalah langit. Tak seperti makam Mughal lainnya. taman Taj Mahal berada di depan makam.

 Mereka mendakwa Taj Mahal berasal dari istilah 'TejoMahalaya' iaitu nama lain bagi dewa Shiva. sekumpulan penganut Hindu mendakwa tapak asas bangunan Taj Mahal adalah kuil Hindu. Amar Nath Mishra membawa petisyen ke Mahkamah Tinggi Allahabad. Beliau mendakwa Raja Hindu bernama Parmar Dev membina Taj Mahal pada 1196 masihi.  Pada 2005.KONTROVERSI  Pada 2002.  Purushottam Nagesh Oak (lahir 1917) menyatakan tapak Taj Mahal itu masih ada ruin-ruin kuil Hindu dan mahu kerja-kerja arkeologi dilakukan. .

 Johan Albert Mandelso seorang pengembara Eropah yang melawat Agra pada 1638.BUKTI  Batu-batu yang diambil di tebing Sungai Jumna telah dibuat ujian tarikh karbon. tujuh tahun selepas kematian Mumtaz Mahal. Ujian itu dilakukan oleh Marvin Miller. Beliau tidak menyatakan sebarang kerja-kerja pembinaan Taj Mahal. ahli ekonomi di New York. . Hasilnya batu itu 300 tahun lebih tua dari tempoh pemerintahan Shah Jahan.

Katanya Taj Mahal telah sedia wujud sebelum Shah Jahan berkuasa. .  Beberapa panel pada makam menggunakan lambang Hindu seperti Om dan Swastika. Peter Mundy seorang British melawat Agra pada tahun Mumtaz Mahal mati.

. Seperti orang diampunkan. Pandangan rumah agam ini mencipta keluhan kesedihan. Bagi menggambarkan keagungan Pencipta.KATA-KATA SHAH JAHAN Sekiranya yang bersalah mencari perlindungan di sini. Sekiranya orang yang berdosa mencari jalan ke rumah agam ini. dia bebas dari dosa. Semua dosanya di masa lalu dibersihkan. Dan bulan dan matahari mengalirkan air mata. Di dunia ini bangunan ini telah dibina.