Anda di halaman 1dari 1

assalamualaikum dan salam sejahtera, untuk tugasan 2 iaitu tugasan esei, cikgu dikehendaki untuk menulis esei berdasarkan

persoalan berikut (sila rujuk kepada soalan tugasan IB): Teknologi komputer dikatakan dapat membantu proses pengajaran dan pembelajaran di bilik darjah. Sebagai seorang guru di sekolah rendah, jelaskan isu berikut: 1. Kenalpasti masalah pengajaran di bilik darjah. 2. Kaitkan bagaimana teknologi komputer dapat membantu anda menyelesaikan masalah dalam (1). Panduan: Anda boleh menggunakan Analisis SWOT (Strengths, Weaknesses, Threats, Opportunities) untuk membantu jawapan anda..

oleh itu, cikgu perlu mengenalpasti satu masalah yang dihadapi di dalam pengajaran di bilik darjah. contohnya: masalah tumpuan dan motivasi pelajar atau masalah pemahaman pelajar berkaitan mata pelajaran tertentu seperti matematik, sains dan sebagainya. cikgu perlu mengenalpasti apakah teknologi komputer yang dapat membantu. contohnya: penggunaan powerpoint, koswer dan sebagainya. cikgu perlu memberi penekanan terhadap analisis SWOT semasa pemilihan teknologi komputer yang telah dipilih. contohnya: if cikgu beranggapan bahawa powerpoint dapat membantu cikgu dalam mengatasi masalah pembelajaran pelajar, 1. apakah strengthness atau kekuatan powerpoint berbanding teknologi komputer yang lain? mengapakan ianya dipilih? 2. apakah weaknesses atau kelemahan teknologi sedia ada berbanding teknologi yang cikgu cadangkan? adakah masih terdapat kelemahan pada teknologi yang dicadangkan ini. sekiranya ada, cikgu perlu melihat semula adakah masih ada teknologi yang lebih baik yang dapat menjimatkan masa, kos dan tenaga. 3. apakah peluang-peluang yang boleh diambil daripada teknologi yang dicadangkan? adakah teknologi ini baik untuk semua pihak yang terlibat - pihak guru, pelajar dan juga pentadbir sekolah? 4. apakah threats atau kekangan yang wujud dalam teknologi terdahulu dan juga terknologi yang dicadangkan? cikgu perlu mengambilkira dari segi masa, kos dan tenaga. selain itu, tahap pemahaman dan IQ pelajar juga perlu diambilkira. sekiranya masih ada kekangan bagi teknologi yang dicadangkan, sila lihat kembali teknologi-teknologi sedia ada yang lebih baik. tq so much :)

Anda mungkin juga menyukai