P. 1
BESTARI SOLAT

BESTARI SOLAT

|Views: 4|Likes:
Dipublikasikan oleh Noorulfadhilah Binti Mat Aris
bestari solat
bestari solat

More info:

Published by: Noorulfadhilah Binti Mat Aris on May 07, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/21/2015

pdf

text

original

.

PIPP MEMBINA NEGARA BANGSA MEMBANGUNKAN MODAL INSAN MEMPERKASAKANSEKOLAH KEBANGSAAN MERAPATKAN JURANG PENDIDIKAN MEMARTABATKAN PROFESION KEGURUAN MELONJAKKAN KECEMERLANGAN INSTITUSI PENDIDIKAN .

CIRI PELAJAR .

.

SGM ‘…DENGAN ADANYA SISTEM TERSEBUT. PIHAKNYA BOLEH MENGENAL PASTI TAHAP ASAS GURU YANG DIPERLUKAN DI SETIAP SEKOLAH DAN MENEMPATKAN GURU YANG BERSESUAIAN DENGAN KEMAHIRAN DAN KEUPAYAAN MEREKA’… …Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein .

.

.

RUKUN WUDUK NIAT MEMBASUH MUKA MEMBASUH TANGAN MENYAPU AIR DI KEPALA MEMBASUH KAKI TERTIB .

1 9 8 2 3 7 4 6 5 .

1 2 3 .

1 6 2 5 3 4 .

• Merupakan syarat sah solat .BERWUDUK (AIR SEMBAHYANG) Pengertian wuduk • Membersihkan anggota badan yang telah ditetapkan untuk menghilangkan hadas kecil dengan menggunakan air.

Membasuh pergelangan tangan serta membaca :- .CARA BERWUDUK 1.

CARA BERWUDUK 2. Berkumuh-kumuh dan membersihkan hidung .

CARA BERWUDUK 3. Membasuh muka beserta dengan niat : .

CARA BERWUDUK 4. Membasuh tangan hingga ke siku .

CARA BERWUDUK 5. Menyapu sebahagian kepala .

Membasuh kedua belah telinga .CARA BERWUDUK 6.

Membasuh kaki kiri dan kanan sehingga ke buku lali .CARA BERWUDUK 7.

Membaca doa selepas berwuduk sambil mengadap kiblat .CARA BERWUDUK 8.

Doa selepas berwuduk .

Hilang akal disebabkan oleh mabuk. Keluar sesuatu daripada qubul / dubur(anggota kemaluan bahagian hadapan / belakang) 2. atau gila. .PERKARA YANG MEMBATALKAN WUDUK 1.

Menyentuh kemaluan dengan tapak tangan tanpa lapik 5.PERKARA YANG MEMBATALKAN WUDUK 3. Bersentuh kulit lelaki atau perempuan yang bukan muhrim. Tidur yang tidak tetap tempat dan kedudukannya . 4.

Mendahulukan anggota kanan .Perkara –perkara sunat semasa berwuduk • • • • • Memulakan dengan basmalah Membasuh kedua telapak tangan Berkumur-kumur. Membersihkan lubang hidung.

Mengakhiri wuduk dengan ucapan syahadah.Perkara –perkara sunat semasa berwuduk • • • • Menyapu seluruh kepala Mengusap kedua belah telinga. . Membasuh semua anggota wuduk sebanyak 3 kali.

.

NIAT KETIKA TAKBIRATUL IHRAM 2.TAKBIRATUL IHRAM 3.MEMBACA AL FATIHAH 5.RUKUK SERTA TAMA’NINAH RUKUN SOLAT 6.TASHAHHUD AKHIR 11.1.DUDUK TASHAHHUD AKHIR 10.SUJUD SERTA TAMA’NINAH 8.SALAM PERTAMA 13.SELAWAT KE ATAS NABI SELEPAS TASHAHHUD 12.TERTIB .DUDUK ANTARA DUA SUJUD SERTA TAMA’NINAH 9.BERDIRI BETUL MENGADAP QIBLAT 4.IKTIDAL SERTA TAMA’NINAH 7.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

SUJUD KEDUA .

.

.

.

.

.

CONTOH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN .

 PERBUATAN RUKUK DENGAN BETUL  MENGIKUT BACAAN RUKUK DENGAN BETUL. BBM : KAD IMBASAN KAD AYAT GAMBAR CARTA NASYID .TAJUK MASA OBJEKTIF : RUKUK DAN BACAAN : 30 MINIT : PADA AKHIR PROSES PEMBELAJARAN MURID DAPAT MELAKUKAN.

Murid mempamirkan gambar rukuk kepada guru dan rakanrakan. BBM Gambar Kad perkataan Kad ayat .Guru meletakkan gambargambar perlakuan solat.LANGKAH Set Induksi (5 minit) KANDUNGAN 1.Guru mengaitkan aktiviti dengan pengajaran.Guru menyebut perkataan rukuk dan meminta muridmurid memilih gambar perlakuan rukuk. 2. Perlakuan rukuk AKTIVITI 1. 4. 3.

Guru membimbing murid dengan melakukan rukuk dengan bacaannya.Guru menjelaskan tunjuk cara rukuk lelaki dan perempuan. -secara beramai-ramai. 1. -Secara kumpulan (2orang) -Secara individu .Guru membimbing murid melakukan rukuk dengan betul.Guru tunjuk cara dan murid melihat perlakuan guru. -secara individu. Gambar Kad ayat Langkah 2 (7 minit) 1.Guru melakukan perbuatan Gambar rukuk dan melafazkan Kad ayat bacaan rukuk 2. 2. -secara beramai-ramai.Langkah 1 1. Cara melakukan (8 minit) rukuk 1.

...... Lembaran kerja Kad gambar Penutup (3 minit) Catatan : …………………………………………………………………………………………………………....Guru meminta murid-murid berdiri untuk menyanyikan nasyid 2......Murid menyambung titik tulisan rukuk 1.....Murid mewarna gambar wuduk 3........................Guru mengedarkan lembaran kerja 2.....Guru dan murid bernasyid bersama-sama.............. ...... Nasyid rukuk Ini cara saya rukuk Saya rukuk Saya rukuk Ini cara saya rukuk Saya rukuk Saya rukuk Rukuk yang syumul Carta Nasyid ..........................Langkah 3 (7 minit) Membuat latihan 1............

.

.

.

Disediakan Oleh: UNIT PENDIDIKAN ISLAM/MORAL JABATAN PENDIDIKAN KHAS KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->