.

PIPP MEMBINA NEGARA BANGSA MEMBANGUNKAN MODAL INSAN MEMPERKASAKANSEKOLAH KEBANGSAAN MERAPATKAN JURANG PENDIDIKAN MEMARTABATKAN PROFESION KEGURUAN MELONJAKKAN KECEMERLANGAN INSTITUSI PENDIDIKAN .

CIRI PELAJAR .

.

SGM ‘…DENGAN ADANYA SISTEM TERSEBUT. PIHAKNYA BOLEH MENGENAL PASTI TAHAP ASAS GURU YANG DIPERLUKAN DI SETIAP SEKOLAH DAN MENEMPATKAN GURU YANG BERSESUAIAN DENGAN KEMAHIRAN DAN KEUPAYAAN MEREKA’… …Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein .

.

.

RUKUN WUDUK NIAT MEMBASUH MUKA MEMBASUH TANGAN MENYAPU AIR DI KEPALA MEMBASUH KAKI TERTIB .

1 9 8 2 3 7 4 6 5 .

1 2 3 .

1 6 2 5 3 4 .

BERWUDUK (AIR SEMBAHYANG) Pengertian wuduk • Membersihkan anggota badan yang telah ditetapkan untuk menghilangkan hadas kecil dengan menggunakan air. • Merupakan syarat sah solat .

CARA BERWUDUK 1. Membasuh pergelangan tangan serta membaca :- .

CARA BERWUDUK 2. Berkumuh-kumuh dan membersihkan hidung .

CARA BERWUDUK 3. Membasuh muka beserta dengan niat : .

CARA BERWUDUK 4. Membasuh tangan hingga ke siku .

CARA BERWUDUK 5. Menyapu sebahagian kepala .

Membasuh kedua belah telinga .CARA BERWUDUK 6.

Membasuh kaki kiri dan kanan sehingga ke buku lali .CARA BERWUDUK 7.

Membaca doa selepas berwuduk sambil mengadap kiblat .CARA BERWUDUK 8.

Doa selepas berwuduk .

atau gila.PERKARA YANG MEMBATALKAN WUDUK 1. . Hilang akal disebabkan oleh mabuk. Keluar sesuatu daripada qubul / dubur(anggota kemaluan bahagian hadapan / belakang) 2.

4.PERKARA YANG MEMBATALKAN WUDUK 3. Bersentuh kulit lelaki atau perempuan yang bukan muhrim. Tidur yang tidak tetap tempat dan kedudukannya . Menyentuh kemaluan dengan tapak tangan tanpa lapik 5.

Membersihkan lubang hidung. Mendahulukan anggota kanan .Perkara –perkara sunat semasa berwuduk • • • • • Memulakan dengan basmalah Membasuh kedua telapak tangan Berkumur-kumur.

Perkara –perkara sunat semasa berwuduk • • • • Menyapu seluruh kepala Mengusap kedua belah telinga. Mengakhiri wuduk dengan ucapan syahadah. . Membasuh semua anggota wuduk sebanyak 3 kali.

.

SUJUD SERTA TAMA’NINAH 8.TAKBIRATUL IHRAM 3.1.NIAT KETIKA TAKBIRATUL IHRAM 2.DUDUK TASHAHHUD AKHIR 10.TERTIB .IKTIDAL SERTA TAMA’NINAH 7.SALAM PERTAMA 13.TASHAHHUD AKHIR 11.RUKUK SERTA TAMA’NINAH RUKUN SOLAT 6.MEMBACA AL FATIHAH 5.SELAWAT KE ATAS NABI SELEPAS TASHAHHUD 12.DUDUK ANTARA DUA SUJUD SERTA TAMA’NINAH 9.BERDIRI BETUL MENGADAP QIBLAT 4.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

SUJUD KEDUA .

.

.

.

.

.

CONTOH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN .

BBM : KAD IMBASAN KAD AYAT GAMBAR CARTA NASYID .  PERBUATAN RUKUK DENGAN BETUL  MENGIKUT BACAAN RUKUK DENGAN BETUL.TAJUK MASA OBJEKTIF : RUKUK DAN BACAAN : 30 MINIT : PADA AKHIR PROSES PEMBELAJARAN MURID DAPAT MELAKUKAN.

Guru meletakkan gambargambar perlakuan solat. 4. BBM Gambar Kad perkataan Kad ayat . 3. 2. Perlakuan rukuk AKTIVITI 1.LANGKAH Set Induksi (5 minit) KANDUNGAN 1.Murid mempamirkan gambar rukuk kepada guru dan rakanrakan.Guru mengaitkan aktiviti dengan pengajaran.Guru menyebut perkataan rukuk dan meminta muridmurid memilih gambar perlakuan rukuk.

Guru tunjuk cara dan murid melihat perlakuan guru.Langkah 1 1.Guru membimbing murid melakukan rukuk dengan betul.Guru membimbing murid dengan melakukan rukuk dengan bacaannya. 1.Guru menjelaskan tunjuk cara rukuk lelaki dan perempuan. 2. -Secara kumpulan (2orang) -Secara individu .Guru melakukan perbuatan Gambar rukuk dan melafazkan Kad ayat bacaan rukuk 2. Cara melakukan (8 minit) rukuk 1. -secara individu. -secara beramai-ramai. -secara beramai-ramai. Gambar Kad ayat Langkah 2 (7 minit) 1.

.........Murid mewarna gambar wuduk 3...................Langkah 3 (7 minit) Membuat latihan 1...............Guru dan murid bernasyid bersama-sama.... Lembaran kerja Kad gambar Penutup (3 minit) Catatan : ………………………………………………………………………………………………………….............................. Nasyid rukuk Ini cara saya rukuk Saya rukuk Saya rukuk Ini cara saya rukuk Saya rukuk Saya rukuk Rukuk yang syumul Carta Nasyid ...........Guru mengedarkan lembaran kerja 2...Guru meminta murid-murid berdiri untuk menyanyikan nasyid 2...Murid menyambung titik tulisan rukuk 1. .............

.

.

.

Disediakan Oleh: UNIT PENDIDIKAN ISLAM/MORAL JABATAN PENDIDIKAN KHAS KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful