P. 1
BESTARI SOLAT

BESTARI SOLAT

|Views: 4|Likes:
Dipublikasikan oleh Noorulfadhilah Binti Mat Aris
bestari solat
bestari solat

More info:

Published by: Noorulfadhilah Binti Mat Aris on May 07, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/21/2015

pdf

text

original

.

PIPP MEMBINA NEGARA BANGSA MEMBANGUNKAN MODAL INSAN MEMPERKASAKANSEKOLAH KEBANGSAAN MERAPATKAN JURANG PENDIDIKAN MEMARTABATKAN PROFESION KEGURUAN MELONJAKKAN KECEMERLANGAN INSTITUSI PENDIDIKAN .

CIRI PELAJAR .

.

PIHAKNYA BOLEH MENGENAL PASTI TAHAP ASAS GURU YANG DIPERLUKAN DI SETIAP SEKOLAH DAN MENEMPATKAN GURU YANG BERSESUAIAN DENGAN KEMAHIRAN DAN KEUPAYAAN MEREKA’… …Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein .SGM ‘…DENGAN ADANYA SISTEM TERSEBUT.

.

.

RUKUN WUDUK NIAT MEMBASUH MUKA MEMBASUH TANGAN MENYAPU AIR DI KEPALA MEMBASUH KAKI TERTIB .

1 9 8 2 3 7 4 6 5 .

1 2 3 .

1 6 2 5 3 4 .

• Merupakan syarat sah solat .BERWUDUK (AIR SEMBAHYANG) Pengertian wuduk • Membersihkan anggota badan yang telah ditetapkan untuk menghilangkan hadas kecil dengan menggunakan air.

Membasuh pergelangan tangan serta membaca :- .CARA BERWUDUK 1.

CARA BERWUDUK 2. Berkumuh-kumuh dan membersihkan hidung .

Membasuh muka beserta dengan niat : .CARA BERWUDUK 3.

Membasuh tangan hingga ke siku .CARA BERWUDUK 4.

CARA BERWUDUK 5. Menyapu sebahagian kepala .

Membasuh kedua belah telinga .CARA BERWUDUK 6.

Membasuh kaki kiri dan kanan sehingga ke buku lali .CARA BERWUDUK 7.

CARA BERWUDUK 8. Membaca doa selepas berwuduk sambil mengadap kiblat .

Doa selepas berwuduk .

Hilang akal disebabkan oleh mabuk. Keluar sesuatu daripada qubul / dubur(anggota kemaluan bahagian hadapan / belakang) 2.PERKARA YANG MEMBATALKAN WUDUK 1. atau gila. .

PERKARA YANG MEMBATALKAN WUDUK 3. Tidur yang tidak tetap tempat dan kedudukannya . 4. Bersentuh kulit lelaki atau perempuan yang bukan muhrim. Menyentuh kemaluan dengan tapak tangan tanpa lapik 5.

Perkara –perkara sunat semasa berwuduk • • • • • Memulakan dengan basmalah Membasuh kedua telapak tangan Berkumur-kumur. Mendahulukan anggota kanan . Membersihkan lubang hidung.

Mengakhiri wuduk dengan ucapan syahadah. . Membasuh semua anggota wuduk sebanyak 3 kali.Perkara –perkara sunat semasa berwuduk • • • • Menyapu seluruh kepala Mengusap kedua belah telinga.

.

MEMBACA AL FATIHAH 5.SALAM PERTAMA 13.TASHAHHUD AKHIR 11.DUDUK TASHAHHUD AKHIR 10.TAKBIRATUL IHRAM 3.NIAT KETIKA TAKBIRATUL IHRAM 2.IKTIDAL SERTA TAMA’NINAH 7.SELAWAT KE ATAS NABI SELEPAS TASHAHHUD 12.TERTIB .1.SUJUD SERTA TAMA’NINAH 8.DUDUK ANTARA DUA SUJUD SERTA TAMA’NINAH 9.RUKUK SERTA TAMA’NINAH RUKUN SOLAT 6.BERDIRI BETUL MENGADAP QIBLAT 4.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

SUJUD KEDUA .

.

.

.

.

.

CONTOH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN .

TAJUK MASA OBJEKTIF : RUKUK DAN BACAAN : 30 MINIT : PADA AKHIR PROSES PEMBELAJARAN MURID DAPAT MELAKUKAN. BBM : KAD IMBASAN KAD AYAT GAMBAR CARTA NASYID .  PERBUATAN RUKUK DENGAN BETUL  MENGIKUT BACAAN RUKUK DENGAN BETUL.

Perlakuan rukuk AKTIVITI 1.Guru mengaitkan aktiviti dengan pengajaran.LANGKAH Set Induksi (5 minit) KANDUNGAN 1.Guru meletakkan gambargambar perlakuan solat. 4. 3.Guru menyebut perkataan rukuk dan meminta muridmurid memilih gambar perlakuan rukuk.Murid mempamirkan gambar rukuk kepada guru dan rakanrakan. BBM Gambar Kad perkataan Kad ayat . 2.

Cara melakukan (8 minit) rukuk 1. -secara individu.Guru tunjuk cara dan murid melihat perlakuan guru.Guru membimbing murid dengan melakukan rukuk dengan bacaannya. 2. 1.Guru membimbing murid melakukan rukuk dengan betul. -secara beramai-ramai. -secara beramai-ramai.Langkah 1 1.Guru melakukan perbuatan Gambar rukuk dan melafazkan Kad ayat bacaan rukuk 2. Gambar Kad ayat Langkah 2 (7 minit) 1. -Secara kumpulan (2orang) -Secara individu .Guru menjelaskan tunjuk cara rukuk lelaki dan perempuan.

......Langkah 3 (7 minit) Membuat latihan 1. .................. Nasyid rukuk Ini cara saya rukuk Saya rukuk Saya rukuk Ini cara saya rukuk Saya rukuk Saya rukuk Rukuk yang syumul Carta Nasyid .........Guru dan murid bernasyid bersama-sama..........Murid mewarna gambar wuduk 3........Murid menyambung titik tulisan rukuk 1................... Lembaran kerja Kad gambar Penutup (3 minit) Catatan : …………………………………………………………………………………………………………......Guru mengedarkan lembaran kerja 2.............Guru meminta murid-murid berdiri untuk menyanyikan nasyid 2..................

.

.

.

Disediakan Oleh: UNIT PENDIDIKAN ISLAM/MORAL JABATAN PENDIDIKAN KHAS KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->