.

PIPP MEMBINA NEGARA BANGSA MEMBANGUNKAN MODAL INSAN MEMPERKASAKANSEKOLAH KEBANGSAAN MERAPATKAN JURANG PENDIDIKAN MEMARTABATKAN PROFESION KEGURUAN MELONJAKKAN KECEMERLANGAN INSTITUSI PENDIDIKAN .

CIRI PELAJAR .

.

SGM ‘…DENGAN ADANYA SISTEM TERSEBUT. PIHAKNYA BOLEH MENGENAL PASTI TAHAP ASAS GURU YANG DIPERLUKAN DI SETIAP SEKOLAH DAN MENEMPATKAN GURU YANG BERSESUAIAN DENGAN KEMAHIRAN DAN KEUPAYAAN MEREKA’… …Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein .

.

.

RUKUN WUDUK NIAT MEMBASUH MUKA MEMBASUH TANGAN MENYAPU AIR DI KEPALA MEMBASUH KAKI TERTIB .

1 9 8 2 3 7 4 6 5 .

1 2 3 .

1 6 2 5 3 4 .

• Merupakan syarat sah solat .BERWUDUK (AIR SEMBAHYANG) Pengertian wuduk • Membersihkan anggota badan yang telah ditetapkan untuk menghilangkan hadas kecil dengan menggunakan air.

CARA BERWUDUK 1. Membasuh pergelangan tangan serta membaca :- .

CARA BERWUDUK 2. Berkumuh-kumuh dan membersihkan hidung .

Membasuh muka beserta dengan niat : .CARA BERWUDUK 3.

Membasuh tangan hingga ke siku .CARA BERWUDUK 4.

Menyapu sebahagian kepala .CARA BERWUDUK 5.

CARA BERWUDUK 6. Membasuh kedua belah telinga .

Membasuh kaki kiri dan kanan sehingga ke buku lali .CARA BERWUDUK 7.

CARA BERWUDUK 8. Membaca doa selepas berwuduk sambil mengadap kiblat .

Doa selepas berwuduk .

. Keluar sesuatu daripada qubul / dubur(anggota kemaluan bahagian hadapan / belakang) 2.PERKARA YANG MEMBATALKAN WUDUK 1. atau gila. Hilang akal disebabkan oleh mabuk.

4. Bersentuh kulit lelaki atau perempuan yang bukan muhrim. Menyentuh kemaluan dengan tapak tangan tanpa lapik 5.PERKARA YANG MEMBATALKAN WUDUK 3. Tidur yang tidak tetap tempat dan kedudukannya .

Membersihkan lubang hidung.Perkara –perkara sunat semasa berwuduk • • • • • Memulakan dengan basmalah Membasuh kedua telapak tangan Berkumur-kumur. Mendahulukan anggota kanan .

. Membasuh semua anggota wuduk sebanyak 3 kali.Perkara –perkara sunat semasa berwuduk • • • • Menyapu seluruh kepala Mengusap kedua belah telinga. Mengakhiri wuduk dengan ucapan syahadah.

.

MEMBACA AL FATIHAH 5.BERDIRI BETUL MENGADAP QIBLAT 4.TASHAHHUD AKHIR 11.TERTIB .SALAM PERTAMA 13.DUDUK TASHAHHUD AKHIR 10.RUKUK SERTA TAMA’NINAH RUKUN SOLAT 6.IKTIDAL SERTA TAMA’NINAH 7.DUDUK ANTARA DUA SUJUD SERTA TAMA’NINAH 9.NIAT KETIKA TAKBIRATUL IHRAM 2.SELAWAT KE ATAS NABI SELEPAS TASHAHHUD 12.SUJUD SERTA TAMA’NINAH 8.1.TAKBIRATUL IHRAM 3.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

SUJUD KEDUA .

.

.

.

.

.

CONTOH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN .

TAJUK MASA OBJEKTIF : RUKUK DAN BACAAN : 30 MINIT : PADA AKHIR PROSES PEMBELAJARAN MURID DAPAT MELAKUKAN. BBM : KAD IMBASAN KAD AYAT GAMBAR CARTA NASYID .  PERBUATAN RUKUK DENGAN BETUL  MENGIKUT BACAAN RUKUK DENGAN BETUL.

3.Guru meletakkan gambargambar perlakuan solat.LANGKAH Set Induksi (5 minit) KANDUNGAN 1. 4.Murid mempamirkan gambar rukuk kepada guru dan rakanrakan. 2.Guru mengaitkan aktiviti dengan pengajaran.Guru menyebut perkataan rukuk dan meminta muridmurid memilih gambar perlakuan rukuk. Perlakuan rukuk AKTIVITI 1. BBM Gambar Kad perkataan Kad ayat .

-secara individu.Guru melakukan perbuatan Gambar rukuk dan melafazkan Kad ayat bacaan rukuk 2. Gambar Kad ayat Langkah 2 (7 minit) 1. -Secara kumpulan (2orang) -Secara individu .Guru menjelaskan tunjuk cara rukuk lelaki dan perempuan. -secara beramai-ramai. Cara melakukan (8 minit) rukuk 1. -secara beramai-ramai.Guru membimbing murid dengan melakukan rukuk dengan bacaannya.Langkah 1 1. 1.Guru tunjuk cara dan murid melihat perlakuan guru. 2.Guru membimbing murid melakukan rukuk dengan betul.

.......Murid mewarna gambar wuduk 3............ Lembaran kerja Kad gambar Penutup (3 minit) Catatan : …………………………………………………………………………………………………………...........................Guru mengedarkan lembaran kerja 2....................Guru dan murid bernasyid bersama-sama........ Nasyid rukuk Ini cara saya rukuk Saya rukuk Saya rukuk Ini cara saya rukuk Saya rukuk Saya rukuk Rukuk yang syumul Carta Nasyid .......Guru meminta murid-murid berdiri untuk menyanyikan nasyid 2.................Langkah 3 (7 minit) Membuat latihan 1.........Murid menyambung titik tulisan rukuk 1.

.

.

.

Disediakan Oleh: UNIT PENDIDIKAN ISLAM/MORAL JABATAN PENDIDIKAN KHAS KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful