BESTARI SOLAT

.

PIPP MEMBINA NEGARA BANGSA MEMBANGUNKAN MODAL INSAN MEMPERKASAKANSEKOLAH KEBANGSAAN MERAPATKAN JURANG PENDIDIKAN MEMARTABATKAN PROFESION KEGURUAN MELONJAKKAN KECEMERLANGAN INSTITUSI PENDIDIKAN .

CIRI PELAJAR .

.

SGM ‘…DENGAN ADANYA SISTEM TERSEBUT. PIHAKNYA BOLEH MENGENAL PASTI TAHAP ASAS GURU YANG DIPERLUKAN DI SETIAP SEKOLAH DAN MENEMPATKAN GURU YANG BERSESUAIAN DENGAN KEMAHIRAN DAN KEUPAYAAN MEREKA’… …Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein .

.

.

RUKUN WUDUK NIAT MEMBASUH MUKA MEMBASUH TANGAN MENYAPU AIR DI KEPALA MEMBASUH KAKI TERTIB .

1 9 8 2 3 7 4 6 5 .

1 2 3 .

1 6 2 5 3 4 .

• Merupakan syarat sah solat .BERWUDUK (AIR SEMBAHYANG) Pengertian wuduk • Membersihkan anggota badan yang telah ditetapkan untuk menghilangkan hadas kecil dengan menggunakan air.

Membasuh pergelangan tangan serta membaca :- .CARA BERWUDUK 1.

CARA BERWUDUK 2. Berkumuh-kumuh dan membersihkan hidung .

CARA BERWUDUK 3. Membasuh muka beserta dengan niat : .

CARA BERWUDUK 4. Membasuh tangan hingga ke siku .

CARA BERWUDUK 5. Menyapu sebahagian kepala .

Membasuh kedua belah telinga .CARA BERWUDUK 6.

Membasuh kaki kiri dan kanan sehingga ke buku lali .CARA BERWUDUK 7.

Membaca doa selepas berwuduk sambil mengadap kiblat .CARA BERWUDUK 8.

Doa selepas berwuduk .

Keluar sesuatu daripada qubul / dubur(anggota kemaluan bahagian hadapan / belakang) 2. Hilang akal disebabkan oleh mabuk. atau gila.PERKARA YANG MEMBATALKAN WUDUK 1. .

Bersentuh kulit lelaki atau perempuan yang bukan muhrim. 4. Tidur yang tidak tetap tempat dan kedudukannya .PERKARA YANG MEMBATALKAN WUDUK 3. Menyentuh kemaluan dengan tapak tangan tanpa lapik 5.

Mendahulukan anggota kanan .Perkara –perkara sunat semasa berwuduk • • • • • Memulakan dengan basmalah Membasuh kedua telapak tangan Berkumur-kumur. Membersihkan lubang hidung.

Membasuh semua anggota wuduk sebanyak 3 kali.Perkara –perkara sunat semasa berwuduk • • • • Menyapu seluruh kepala Mengusap kedua belah telinga. Mengakhiri wuduk dengan ucapan syahadah. .

.

TAKBIRATUL IHRAM 3.TASHAHHUD AKHIR 11.TERTIB .NIAT KETIKA TAKBIRATUL IHRAM 2.SALAM PERTAMA 13.SUJUD SERTA TAMA’NINAH 8.DUDUK TASHAHHUD AKHIR 10.1.RUKUK SERTA TAMA’NINAH RUKUN SOLAT 6.IKTIDAL SERTA TAMA’NINAH 7.BERDIRI BETUL MENGADAP QIBLAT 4.SELAWAT KE ATAS NABI SELEPAS TASHAHHUD 12.DUDUK ANTARA DUA SUJUD SERTA TAMA’NINAH 9.MEMBACA AL FATIHAH 5.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

SUJUD KEDUA .

.

.

.

.

.

CONTOH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN .

BBM : KAD IMBASAN KAD AYAT GAMBAR CARTA NASYID .  PERBUATAN RUKUK DENGAN BETUL  MENGIKUT BACAAN RUKUK DENGAN BETUL.TAJUK MASA OBJEKTIF : RUKUK DAN BACAAN : 30 MINIT : PADA AKHIR PROSES PEMBELAJARAN MURID DAPAT MELAKUKAN.

Guru meletakkan gambargambar perlakuan solat.Guru mengaitkan aktiviti dengan pengajaran. 2.Murid mempamirkan gambar rukuk kepada guru dan rakanrakan. 3.Guru menyebut perkataan rukuk dan meminta muridmurid memilih gambar perlakuan rukuk. BBM Gambar Kad perkataan Kad ayat .LANGKAH Set Induksi (5 minit) KANDUNGAN 1. Perlakuan rukuk AKTIVITI 1. 4.

-Secara kumpulan (2orang) -Secara individu . Cara melakukan (8 minit) rukuk 1.Guru membimbing murid melakukan rukuk dengan betul.Guru membimbing murid dengan melakukan rukuk dengan bacaannya. Gambar Kad ayat Langkah 2 (7 minit) 1.Langkah 1 1.Guru tunjuk cara dan murid melihat perlakuan guru. 2.Guru melakukan perbuatan Gambar rukuk dan melafazkan Kad ayat bacaan rukuk 2.Guru menjelaskan tunjuk cara rukuk lelaki dan perempuan. -secara individu. -secara beramai-ramai. 1. -secara beramai-ramai.

....Murid menyambung titik tulisan rukuk 1............ ..... Nasyid rukuk Ini cara saya rukuk Saya rukuk Saya rukuk Ini cara saya rukuk Saya rukuk Saya rukuk Rukuk yang syumul Carta Nasyid ........................... Lembaran kerja Kad gambar Penutup (3 minit) Catatan : ………………………………………………………………………………………………………….......Guru mengedarkan lembaran kerja 2...................Guru dan murid bernasyid bersama-sama..............Langkah 3 (7 minit) Membuat latihan 1...Guru meminta murid-murid berdiri untuk menyanyikan nasyid 2.........Murid mewarna gambar wuduk 3........

.

.

.

Disediakan Oleh: UNIT PENDIDIKAN ISLAM/MORAL JABATAN PENDIDIKAN KHAS KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful