.

PIPP MEMBINA NEGARA BANGSA MEMBANGUNKAN MODAL INSAN MEMPERKASAKANSEKOLAH KEBANGSAAN MERAPATKAN JURANG PENDIDIKAN MEMARTABATKAN PROFESION KEGURUAN MELONJAKKAN KECEMERLANGAN INSTITUSI PENDIDIKAN .

CIRI PELAJAR .

.

SGM ‘…DENGAN ADANYA SISTEM TERSEBUT. PIHAKNYA BOLEH MENGENAL PASTI TAHAP ASAS GURU YANG DIPERLUKAN DI SETIAP SEKOLAH DAN MENEMPATKAN GURU YANG BERSESUAIAN DENGAN KEMAHIRAN DAN KEUPAYAAN MEREKA’… …Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein .

.

.

RUKUN WUDUK NIAT MEMBASUH MUKA MEMBASUH TANGAN MENYAPU AIR DI KEPALA MEMBASUH KAKI TERTIB .

1 9 8 2 3 7 4 6 5 .

1 2 3 .

1 6 2 5 3 4 .

BERWUDUK (AIR SEMBAHYANG) Pengertian wuduk • Membersihkan anggota badan yang telah ditetapkan untuk menghilangkan hadas kecil dengan menggunakan air. • Merupakan syarat sah solat .

CARA BERWUDUK 1. Membasuh pergelangan tangan serta membaca :- .

CARA BERWUDUK 2. Berkumuh-kumuh dan membersihkan hidung .

CARA BERWUDUK 3. Membasuh muka beserta dengan niat : .

CARA BERWUDUK 4. Membasuh tangan hingga ke siku .

CARA BERWUDUK 5. Menyapu sebahagian kepala .

CARA BERWUDUK 6. Membasuh kedua belah telinga .

Membasuh kaki kiri dan kanan sehingga ke buku lali .CARA BERWUDUK 7.

CARA BERWUDUK 8. Membaca doa selepas berwuduk sambil mengadap kiblat .

Doa selepas berwuduk .

. Hilang akal disebabkan oleh mabuk. Keluar sesuatu daripada qubul / dubur(anggota kemaluan bahagian hadapan / belakang) 2. atau gila.PERKARA YANG MEMBATALKAN WUDUK 1.

Bersentuh kulit lelaki atau perempuan yang bukan muhrim.PERKARA YANG MEMBATALKAN WUDUK 3. Tidur yang tidak tetap tempat dan kedudukannya . Menyentuh kemaluan dengan tapak tangan tanpa lapik 5. 4.

Mendahulukan anggota kanan . Membersihkan lubang hidung.Perkara –perkara sunat semasa berwuduk • • • • • Memulakan dengan basmalah Membasuh kedua telapak tangan Berkumur-kumur.

.Perkara –perkara sunat semasa berwuduk • • • • Menyapu seluruh kepala Mengusap kedua belah telinga. Mengakhiri wuduk dengan ucapan syahadah. Membasuh semua anggota wuduk sebanyak 3 kali.

.

SALAM PERTAMA 13.DUDUK ANTARA DUA SUJUD SERTA TAMA’NINAH 9.TASHAHHUD AKHIR 11.DUDUK TASHAHHUD AKHIR 10.BERDIRI BETUL MENGADAP QIBLAT 4.IKTIDAL SERTA TAMA’NINAH 7.MEMBACA AL FATIHAH 5.NIAT KETIKA TAKBIRATUL IHRAM 2.SELAWAT KE ATAS NABI SELEPAS TASHAHHUD 12.TAKBIRATUL IHRAM 3.SUJUD SERTA TAMA’NINAH 8.TERTIB .1.RUKUK SERTA TAMA’NINAH RUKUN SOLAT 6.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

SUJUD KEDUA .

.

.

.

.

.

CONTOH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN .

 PERBUATAN RUKUK DENGAN BETUL  MENGIKUT BACAAN RUKUK DENGAN BETUL. BBM : KAD IMBASAN KAD AYAT GAMBAR CARTA NASYID .TAJUK MASA OBJEKTIF : RUKUK DAN BACAAN : 30 MINIT : PADA AKHIR PROSES PEMBELAJARAN MURID DAPAT MELAKUKAN.

Guru mengaitkan aktiviti dengan pengajaran. BBM Gambar Kad perkataan Kad ayat .LANGKAH Set Induksi (5 minit) KANDUNGAN 1.Murid mempamirkan gambar rukuk kepada guru dan rakanrakan.Guru menyebut perkataan rukuk dan meminta muridmurid memilih gambar perlakuan rukuk. 3.Guru meletakkan gambargambar perlakuan solat. Perlakuan rukuk AKTIVITI 1. 2. 4.

Guru tunjuk cara dan murid melihat perlakuan guru.Guru membimbing murid melakukan rukuk dengan betul.Guru membimbing murid dengan melakukan rukuk dengan bacaannya. -Secara kumpulan (2orang) -Secara individu . -secara individu. -secara beramai-ramai. Gambar Kad ayat Langkah 2 (7 minit) 1. 2.Guru menjelaskan tunjuk cara rukuk lelaki dan perempuan. Cara melakukan (8 minit) rukuk 1.Guru melakukan perbuatan Gambar rukuk dan melafazkan Kad ayat bacaan rukuk 2. 1. -secara beramai-ramai.Langkah 1 1.

...........Langkah 3 (7 minit) Membuat latihan 1................Guru dan murid bernasyid bersama-sama.....................Murid menyambung titik tulisan rukuk 1.. Lembaran kerja Kad gambar Penutup (3 minit) Catatan : …………………………………………………………………………………………………………............. Nasyid rukuk Ini cara saya rukuk Saya rukuk Saya rukuk Ini cara saya rukuk Saya rukuk Saya rukuk Rukuk yang syumul Carta Nasyid ................Guru mengedarkan lembaran kerja 2........Guru meminta murid-murid berdiri untuk menyanyikan nasyid 2.....Murid mewarna gambar wuduk 3.............. ..

.

.

.

Disediakan Oleh: UNIT PENDIDIKAN ISLAM/MORAL JABATAN PENDIDIKAN KHAS KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful