.

PIPP MEMBINA NEGARA BANGSA MEMBANGUNKAN MODAL INSAN MEMPERKASAKANSEKOLAH KEBANGSAAN MERAPATKAN JURANG PENDIDIKAN MEMARTABATKAN PROFESION KEGURUAN MELONJAKKAN KECEMERLANGAN INSTITUSI PENDIDIKAN .

CIRI PELAJAR .

.

PIHAKNYA BOLEH MENGENAL PASTI TAHAP ASAS GURU YANG DIPERLUKAN DI SETIAP SEKOLAH DAN MENEMPATKAN GURU YANG BERSESUAIAN DENGAN KEMAHIRAN DAN KEUPAYAAN MEREKA’… …Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein .SGM ‘…DENGAN ADANYA SISTEM TERSEBUT.

.

.

RUKUN WUDUK NIAT MEMBASUH MUKA MEMBASUH TANGAN MENYAPU AIR DI KEPALA MEMBASUH KAKI TERTIB .

1 9 8 2 3 7 4 6 5 .

1 2 3 .

1 6 2 5 3 4 .

• Merupakan syarat sah solat .BERWUDUK (AIR SEMBAHYANG) Pengertian wuduk • Membersihkan anggota badan yang telah ditetapkan untuk menghilangkan hadas kecil dengan menggunakan air.

CARA BERWUDUK 1. Membasuh pergelangan tangan serta membaca :- .

CARA BERWUDUK 2. Berkumuh-kumuh dan membersihkan hidung .

Membasuh muka beserta dengan niat : .CARA BERWUDUK 3.

Membasuh tangan hingga ke siku .CARA BERWUDUK 4.

Menyapu sebahagian kepala .CARA BERWUDUK 5.

CARA BERWUDUK 6. Membasuh kedua belah telinga .

CARA BERWUDUK 7. Membasuh kaki kiri dan kanan sehingga ke buku lali .

CARA BERWUDUK 8. Membaca doa selepas berwuduk sambil mengadap kiblat .

Doa selepas berwuduk .

atau gila. . Hilang akal disebabkan oleh mabuk.PERKARA YANG MEMBATALKAN WUDUK 1. Keluar sesuatu daripada qubul / dubur(anggota kemaluan bahagian hadapan / belakang) 2.

Tidur yang tidak tetap tempat dan kedudukannya .PERKARA YANG MEMBATALKAN WUDUK 3. 4. Bersentuh kulit lelaki atau perempuan yang bukan muhrim. Menyentuh kemaluan dengan tapak tangan tanpa lapik 5.

Mendahulukan anggota kanan . Membersihkan lubang hidung.Perkara –perkara sunat semasa berwuduk • • • • • Memulakan dengan basmalah Membasuh kedua telapak tangan Berkumur-kumur.

Perkara –perkara sunat semasa berwuduk • • • • Menyapu seluruh kepala Mengusap kedua belah telinga. Membasuh semua anggota wuduk sebanyak 3 kali. . Mengakhiri wuduk dengan ucapan syahadah.

.

SALAM PERTAMA 13.NIAT KETIKA TAKBIRATUL IHRAM 2.1.TAKBIRATUL IHRAM 3.IKTIDAL SERTA TAMA’NINAH 7.SUJUD SERTA TAMA’NINAH 8.SELAWAT KE ATAS NABI SELEPAS TASHAHHUD 12.TERTIB .BERDIRI BETUL MENGADAP QIBLAT 4.DUDUK ANTARA DUA SUJUD SERTA TAMA’NINAH 9.DUDUK TASHAHHUD AKHIR 10.TASHAHHUD AKHIR 11.RUKUK SERTA TAMA’NINAH RUKUN SOLAT 6.MEMBACA AL FATIHAH 5.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

SUJUD KEDUA .

.

.

.

.

.

CONTOH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN .

 PERBUATAN RUKUK DENGAN BETUL  MENGIKUT BACAAN RUKUK DENGAN BETUL.TAJUK MASA OBJEKTIF : RUKUK DAN BACAAN : 30 MINIT : PADA AKHIR PROSES PEMBELAJARAN MURID DAPAT MELAKUKAN. BBM : KAD IMBASAN KAD AYAT GAMBAR CARTA NASYID .

Guru mengaitkan aktiviti dengan pengajaran. 3. 2.LANGKAH Set Induksi (5 minit) KANDUNGAN 1.Guru menyebut perkataan rukuk dan meminta muridmurid memilih gambar perlakuan rukuk. BBM Gambar Kad perkataan Kad ayat .Guru meletakkan gambargambar perlakuan solat. Perlakuan rukuk AKTIVITI 1. 4.Murid mempamirkan gambar rukuk kepada guru dan rakanrakan.

Guru melakukan perbuatan Gambar rukuk dan melafazkan Kad ayat bacaan rukuk 2. Cara melakukan (8 minit) rukuk 1. -secara beramai-ramai. 2. -secara beramai-ramai. Gambar Kad ayat Langkah 2 (7 minit) 1.Guru membimbing murid melakukan rukuk dengan betul. -secara individu.Guru tunjuk cara dan murid melihat perlakuan guru.Guru membimbing murid dengan melakukan rukuk dengan bacaannya.Langkah 1 1. -Secara kumpulan (2orang) -Secara individu . 1.Guru menjelaskan tunjuk cara rukuk lelaki dan perempuan.

.Murid mewarna gambar wuduk 3............Langkah 3 (7 minit) Membuat latihan 1....Guru mengedarkan lembaran kerja 2...Guru dan murid bernasyid bersama-sama... Lembaran kerja Kad gambar Penutup (3 minit) Catatan : ………………………………………………………………………………………………………….......................Murid menyambung titik tulisan rukuk 1.. .........................Guru meminta murid-murid berdiri untuk menyanyikan nasyid 2. Nasyid rukuk Ini cara saya rukuk Saya rukuk Saya rukuk Ini cara saya rukuk Saya rukuk Saya rukuk Rukuk yang syumul Carta Nasyid ..................................

.

.

.

Disediakan Oleh: UNIT PENDIDIKAN ISLAM/MORAL JABATAN PENDIDIKAN KHAS KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful