.

PIPP MEMBINA NEGARA BANGSA MEMBANGUNKAN MODAL INSAN MEMPERKASAKANSEKOLAH KEBANGSAAN MERAPATKAN JURANG PENDIDIKAN MEMARTABATKAN PROFESION KEGURUAN MELONJAKKAN KECEMERLANGAN INSTITUSI PENDIDIKAN .

CIRI PELAJAR .

.

SGM ‘…DENGAN ADANYA SISTEM TERSEBUT. PIHAKNYA BOLEH MENGENAL PASTI TAHAP ASAS GURU YANG DIPERLUKAN DI SETIAP SEKOLAH DAN MENEMPATKAN GURU YANG BERSESUAIAN DENGAN KEMAHIRAN DAN KEUPAYAAN MEREKA’… …Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein .

.

.

RUKUN WUDUK NIAT MEMBASUH MUKA MEMBASUH TANGAN MENYAPU AIR DI KEPALA MEMBASUH KAKI TERTIB .

1 9 8 2 3 7 4 6 5 .

1 2 3 .

1 6 2 5 3 4 .

BERWUDUK (AIR SEMBAHYANG) Pengertian wuduk • Membersihkan anggota badan yang telah ditetapkan untuk menghilangkan hadas kecil dengan menggunakan air. • Merupakan syarat sah solat .

CARA BERWUDUK 1. Membasuh pergelangan tangan serta membaca :- .

Berkumuh-kumuh dan membersihkan hidung .CARA BERWUDUK 2.

CARA BERWUDUK 3. Membasuh muka beserta dengan niat : .

Membasuh tangan hingga ke siku .CARA BERWUDUK 4.

Menyapu sebahagian kepala .CARA BERWUDUK 5.

CARA BERWUDUK 6. Membasuh kedua belah telinga .

Membasuh kaki kiri dan kanan sehingga ke buku lali .CARA BERWUDUK 7.

Membaca doa selepas berwuduk sambil mengadap kiblat .CARA BERWUDUK 8.

Doa selepas berwuduk .

Keluar sesuatu daripada qubul / dubur(anggota kemaluan bahagian hadapan / belakang) 2. .PERKARA YANG MEMBATALKAN WUDUK 1. atau gila. Hilang akal disebabkan oleh mabuk.

Tidur yang tidak tetap tempat dan kedudukannya . Menyentuh kemaluan dengan tapak tangan tanpa lapik 5.PERKARA YANG MEMBATALKAN WUDUK 3. Bersentuh kulit lelaki atau perempuan yang bukan muhrim. 4.

Mendahulukan anggota kanan .Perkara –perkara sunat semasa berwuduk • • • • • Memulakan dengan basmalah Membasuh kedua telapak tangan Berkumur-kumur. Membersihkan lubang hidung.

Mengakhiri wuduk dengan ucapan syahadah. .Perkara –perkara sunat semasa berwuduk • • • • Menyapu seluruh kepala Mengusap kedua belah telinga. Membasuh semua anggota wuduk sebanyak 3 kali.

.

SELAWAT KE ATAS NABI SELEPAS TASHAHHUD 12.BERDIRI BETUL MENGADAP QIBLAT 4.SALAM PERTAMA 13.TAKBIRATUL IHRAM 3.RUKUK SERTA TAMA’NINAH RUKUN SOLAT 6.NIAT KETIKA TAKBIRATUL IHRAM 2.TASHAHHUD AKHIR 11.IKTIDAL SERTA TAMA’NINAH 7.1.TERTIB .DUDUK TASHAHHUD AKHIR 10.SUJUD SERTA TAMA’NINAH 8.DUDUK ANTARA DUA SUJUD SERTA TAMA’NINAH 9.MEMBACA AL FATIHAH 5.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

SUJUD KEDUA .

.

.

.

.

.

CONTOH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN .

TAJUK MASA OBJEKTIF : RUKUK DAN BACAAN : 30 MINIT : PADA AKHIR PROSES PEMBELAJARAN MURID DAPAT MELAKUKAN.  PERBUATAN RUKUK DENGAN BETUL  MENGIKUT BACAAN RUKUK DENGAN BETUL. BBM : KAD IMBASAN KAD AYAT GAMBAR CARTA NASYID .

LANGKAH Set Induksi (5 minit) KANDUNGAN 1. 4. Perlakuan rukuk AKTIVITI 1.Guru mengaitkan aktiviti dengan pengajaran. 2. 3. BBM Gambar Kad perkataan Kad ayat .Murid mempamirkan gambar rukuk kepada guru dan rakanrakan.Guru menyebut perkataan rukuk dan meminta muridmurid memilih gambar perlakuan rukuk.Guru meletakkan gambargambar perlakuan solat.

-secara beramai-ramai.Guru tunjuk cara dan murid melihat perlakuan guru.Guru melakukan perbuatan Gambar rukuk dan melafazkan Kad ayat bacaan rukuk 2. Gambar Kad ayat Langkah 2 (7 minit) 1. -Secara kumpulan (2orang) -Secara individu . -secara individu.Guru membimbing murid dengan melakukan rukuk dengan bacaannya.Guru menjelaskan tunjuk cara rukuk lelaki dan perempuan. -secara beramai-ramai. Cara melakukan (8 minit) rukuk 1.Guru membimbing murid melakukan rukuk dengan betul. 2. 1.Langkah 1 1.

....Langkah 3 (7 minit) Membuat latihan 1............ Nasyid rukuk Ini cara saya rukuk Saya rukuk Saya rukuk Ini cara saya rukuk Saya rukuk Saya rukuk Rukuk yang syumul Carta Nasyid ...................................Guru meminta murid-murid berdiri untuk menyanyikan nasyid 2............ Lembaran kerja Kad gambar Penutup (3 minit) Catatan : …………………………………………………………………………………………………………..Murid mewarna gambar wuduk 3........Murid menyambung titik tulisan rukuk 1..................Guru mengedarkan lembaran kerja 2......Guru dan murid bernasyid bersama-sama...... .....

.

.

.

Disediakan Oleh: UNIT PENDIDIKAN ISLAM/MORAL JABATAN PENDIDIKAN KHAS KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA .