BAHAGIAN A ( 60 markah ) Arahan : Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan, iaitu A, B, C, dan D.

Antaranya ada satu jawapan yang betul. Pilih jawapan yang betul. 1. Mengikut sejarah, kaum pribumi di negara kita telah membina rumah di atas pokok supaya tidak diancam oleh binatang __________. A. buas B. ternakan C. jinak D. peliharaan Soalan 2 berdasarkan gambar dibawah.

2. Di manakah tempat kediaman seperti dalam gambar di atas? A. Kampung B. Bandar C. Padang pasir D. Kawasan hutan 3. Rumah jenis ini dibina di kawsan Zon Sejuk. Rumahnya dibina daripada ketulan ais yang disusun dengan kemas dan padat. Rumah yang dimaksudkan ialah.... A. khemah B. ran C. iglu D. gua 4. Rumah memberikan kita __________ sekiranya semua anggota keluarga saling bekerjasama menjaga kebersihannya. A. keselesaan B. kesedihan C. kerisauan D. kesengsaraan

Soalan 5 berdasarkan gambar dibawah.

siapakah yang terdiri daripada anggota keluarga asas ? A. Memberi duit Soalan 10 berdasarkan gambar di bawah. tidak menghidangkan makanan atau minuman kepada tetamu D.... Keluarga yang bahagia ialah keluarga yang . A. sentiasa bergaduh dan saling bermasam muka C. menjawab salam tetamu C..... Abang. Ketua tukang masak C. nenek dan makcik 7.. manusia yang hidup berpindah randah dikenali sebagai manusia zaman ..... Pada zaman dahulu. makcik dan pakcik B. Mempunyai basikal. kakak angkat & adik D.. Membawa kereta D. Kakak sepupu. Ketua keluarga B.... Antara berikut adalah perkara yang perlu dilakukan apabila tetamu datang ke rumah kecuali ……………… A.. ibu dan adik beradik C. Ayah. bercakap dengan sopan 9. Apakah tugas bapa dalam keluarga? A.5... Antara berikut. Paliolitik B. pokok 6. .kereta dan motor 8..... mempersilakan tetamu duduk B.. Politik C. kaya dengan harta dan wang ringgit B...... pondok D. datuk. hidup dalam suasana aman dan harmoni D.. A.

bersyukur C. Apakah nilai murni yang patut kita amalkan apabila dapat tinggal di rumah yang selesa? A. . menjahit atau membaca surat khabar 14. Rumah di atas merujuk kepada A. bermain bola sepak C. Tidur B.10. penceroboh C. Apakah aktiviti di rumah yang dapat menambahkan kemesraan anggota keluarga? A. Apakah kegiatan penduduk ketika hari hujan ? A. 16 dan 17 berdasarkan gambar dibawah. Membasuh kasut bersama 12. banjir D. Makan malam bersama C. rumah rakit C. Rumah melindungi kita daripada ancaman berbahaya kecuali …. A. memancing B. Patriotik D. Murah hati 13. bermain layang-layang D. Megah B. rumah kutai B. Lembu B. kemarau Soalan 15. rumah minangkabau 11. Bermain komputer D. rumah limas D.

A. B. B. C. taman 19. D.. A. dibersihkan 17. dicantikkan B. diterangkan C. D.15. dan sebagainya. Kawasan rumah yang manakah sesuai dijadikan tempat untuk berbual dan bersemuka. Tempat yang dimaksudkan ialah. A. Rakan ayah kamu baru sampai ke rumah kamu. disusun D. negeri B. Tempat ini digunakan untuk menyimpan makanan dan mempunyai peralatan seperti pisau. gas. C. Kawasan yang terdiri daripada beberapa buah kampung disebut…. daerah C. mukim D. M O N P 16. Tempat yang bertanda “ N ” perlu __________ sebelum atau selepas menggunakannya. A. Antara gambar berikut. M O N P 18. manakah yang menunjukkan rumah di Malaysia? ..

C. Ahli jawatan kuasa D. Antara berikut. D. berangin 21. padanan yang manakah benar? Penganut Agama Islam Kristian Budha Hindu Tempat Beribadat Gereja Kuil Tokong Masjid A. Bendahari 22. Gambar di atas menunjukkan keadaan cuaca… A. 20. Setiausaha B. Kebanyakan taman perumahan mempunyai persatuan penduduk yang diketuai oleh… A. . C. ribut D. D. B. Soalan 20 berdasarkan gambar dibawah. Pengerusi C. panas B . B. hujan C.A.

Pinggir laut B. yang berhijrah masuk ke negara Malaysia. B. Yang berikut bentuk muka bumi di negara kita. B. C. A. Apakah ciri-ciri rumah di atas? I Mempunyai tiang yang tinggi II Bumbung berbentuk “V” terbalik III Tidak mempunyai serombong asap IV Diperbuat daripada ranting-ranting kayu . 24.23. D. Perindustrian 25. Mengapakah rumah yang bertingkat-tingkat dibina di kawasan bandar? A. Soalan 24 berdasarkan gambar di bawah. Zon Sederhana panas Jenis rumah Rumah teres Rumah sebuah   27. Seni bina terkini Agar kelihatan cantik dan tinggi Untuk menjimatkan ruang dan tanah Menikmati pemandangan yang cantik 26.. Gambar di atas menunjukkan jenis kegiatan………. D. Penduduk bumiputera merupakan penduduk…. yang berasal di luar negara. Tanah tinggi C . C. kecuali. A. A. yang tinggal sementara di Malaysia.Tanah pamah D. Gurun Soalan 27 berdasarkan jadual di bawah. Perkhidmatan B. asal yang menetap di Malaysia. perniagaan C. Pertanian D..

B. A. D. A. BAHAGIAN B ( 20 markah ) Arahan : Jawab semua soalan.. C. B. Apakah bahan binaan yang tidak digunakan untuk membina rumah tradisional? A. Isikan tempat-tempat kosong dibawah dengan perkataan yang diberikan. Ayah dan ibu sedang membersihkan rumah yang kotor selepas dilanda banjir. I dan II II dan III I dan IV III dan IV 29 . CHEMOR. B. Kayu D. D. Zink B. Papan SK HAJI MAHMUD. Sebagai anak yang baik. dielakkan tradisional berselerak keperluan . Apakah jenis tempat kediaman petempatan awal manusia? I ran II pondok III rumah IV kondominium A.A. D. kita perlu. C. C. Jubin C. PEPERIKSAAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH ( PKSR 2 ) 2011 KAJIAN TEMPATAN TAHUN 4 NAMA : ……………………………………………………………… KELAS : ……………………………. Meminta derma daripada jiran Bersalaman dengan ibu bapa Menghulurkan pertolongan kepada mereka Melarikan diri apabila disuruh melakukan kerja 30. I dan II I dan IV II dan III III dan IV 28.

2. 6. Khemah ialah tempat tinggal kaum _______________ di Zon Panas. penduduknya menggunakan air ________ atau air sungai. Di tempat yang tidak ada bekalan air. Atap nipah biasanya digunakan untuk rumah _____________________. Keadaan _____________________ berkait rapat dengan ciri-ciri fizikal sesuatu bandar atau kampung 7. 8. Kemalangan di rumah dapat _______________ jika semua anggota keluarga berwaspada. 5. pakaian dan tempat tinggal adalah ______________ asas manusia. Rumah pangsa didirikan di tempat yang kekurangan _____________ seperti di bandar. Rumah di kampung biasanya ________________ dan jauh di antara satu sama lain. 4. . Makanan. 3.1.

Tempatan Disemak oleh. ……………………… ( ) ( Guru K. Tingkap kaca Tangga kayu Atap zink Lantai seramik Tiang batu Pintu kayu Dinding papan Lantai papan Tingkap kayu Pintu kayu Dinding batu Atap genting ( 12 markah ) ****** SOALAN TAMAT ****** Disediakan oleh.Tempatan Disahkan oleh. ……………………… ) K.P K. . Lengkapkan tempat kosong tersebut dengan jawapan yang sesuai berdasarkan pilihan jawapan yang diberikan. …………………….B. Lihat gambar di bawah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful