P. 1
72799262-Kajian-Tempatan-Tahun-4-PKSR-2

72799262-Kajian-Tempatan-Tahun-4-PKSR-2

|Views: 8|Likes:
Dipublikasikan oleh mrsjaylah
soalan ujian
soalan ujian

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: mrsjaylah on May 08, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/21/2014

pdf

text

original

BAHAGIAN A ( 60 markah ) Arahan : Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan, iaitu A, B, C, dan D.

Antaranya ada satu jawapan yang betul. Pilih jawapan yang betul. 1. Mengikut sejarah, kaum pribumi di negara kita telah membina rumah di atas pokok supaya tidak diancam oleh binatang __________. A. buas B. ternakan C. jinak D. peliharaan Soalan 2 berdasarkan gambar dibawah.

2. Di manakah tempat kediaman seperti dalam gambar di atas? A. Kampung B. Bandar C. Padang pasir D. Kawasan hutan 3. Rumah jenis ini dibina di kawsan Zon Sejuk. Rumahnya dibina daripada ketulan ais yang disusun dengan kemas dan padat. Rumah yang dimaksudkan ialah.... A. khemah B. ran C. iglu D. gua 4. Rumah memberikan kita __________ sekiranya semua anggota keluarga saling bekerjasama menjaga kebersihannya. A. keselesaan B. kesedihan C. kerisauan D. kesengsaraan

Soalan 5 berdasarkan gambar dibawah.

Antara berikut.5. Antara berikut adalah perkara yang perlu dilakukan apabila tetamu datang ke rumah kecuali ……………… A. makcik dan pakcik B... Kakak sepupu... bercakap dengan sopan 9.. Keluarga yang bahagia ialah keluarga yang .. A.. Ketua tukang masak C.. A. sentiasa bergaduh dan saling bermasam muka C. Abang. ibu dan adik beradik C.. Politik C..... siapakah yang terdiri daripada anggota keluarga asas ? A.. manusia yang hidup berpindah randah dikenali sebagai manusia zaman . Mempunyai basikal. Ketua keluarga B. mempersilakan tetamu duduk B. .. Apakah tugas bapa dalam keluarga? A.. Memberi duit Soalan 10 berdasarkan gambar di bawah.. Paliolitik B... Pada zaman dahulu.. kaya dengan harta dan wang ringgit B. tidak menghidangkan makanan atau minuman kepada tetamu D.. pondok D. nenek dan makcik 7.. datuk. pokok 6.... menjawab salam tetamu C.... Ayah.. kakak angkat & adik D..kereta dan motor 8. hidup dalam suasana aman dan harmoni D. Membawa kereta D.

rumah kutai B. menjahit atau membaca surat khabar 14. banjir D. rumah rakit C. bermain layang-layang D. Rumah melindungi kita daripada ancaman berbahaya kecuali …. Murah hati 13. Apakah nilai murni yang patut kita amalkan apabila dapat tinggal di rumah yang selesa? A. Rumah di atas merujuk kepada A. penceroboh C. bersyukur C. 16 dan 17 berdasarkan gambar dibawah. A. bermain bola sepak C. Apakah aktiviti di rumah yang dapat menambahkan kemesraan anggota keluarga? A. Makan malam bersama C.10. . Tidur B. Bermain komputer D. Patriotik D. kemarau Soalan 15. Apakah kegiatan penduduk ketika hari hujan ? A. memancing B. rumah minangkabau 11. Membasuh kasut bersama 12. Lembu B. rumah limas D. Megah B.

disusun D. A. gas. M O N P 18. Antara gambar berikut.15. dicantikkan B. Kawasan rumah yang manakah sesuai dijadikan tempat untuk berbual dan bersemuka.. daerah C. B. D. D. mukim D. Kawasan yang terdiri daripada beberapa buah kampung disebut…. dan sebagainya. B. manakah yang menunjukkan rumah di Malaysia? . A. diterangkan C. A. C. taman 19. C. Tempat yang bertanda “ N ” perlu __________ sebelum atau selepas menggunakannya. dibersihkan 17. Tempat yang dimaksudkan ialah. Tempat ini digunakan untuk menyimpan makanan dan mempunyai peralatan seperti pisau. A. M O N P 16. negeri B. Rakan ayah kamu baru sampai ke rumah kamu..

C. Pengerusi C. Setiausaha B. . Antara berikut. B. Soalan 20 berdasarkan gambar dibawah. berangin 21.A. Ahli jawatan kuasa D. D. D. hujan C. ribut D. padanan yang manakah benar? Penganut Agama Islam Kristian Budha Hindu Tempat Beribadat Gereja Kuil Tokong Masjid A. Kebanyakan taman perumahan mempunyai persatuan penduduk yang diketuai oleh… A. 20. C. B. Gambar di atas menunjukkan keadaan cuaca… A. panas B . Bendahari 22.

Yang berikut bentuk muka bumi di negara kita.. C. perniagaan C. A. Soalan 24 berdasarkan gambar di bawah. asal yang menetap di Malaysia. Tanah tinggi C . Apakah ciri-ciri rumah di atas? I Mempunyai tiang yang tinggi II Bumbung berbentuk “V” terbalik III Tidak mempunyai serombong asap IV Diperbuat daripada ranting-ranting kayu . Perindustrian 25. yang tinggal sementara di Malaysia. Gambar di atas menunjukkan jenis kegiatan………. Zon Sederhana panas Jenis rumah Rumah teres Rumah sebuah   27.23. Mengapakah rumah yang bertingkat-tingkat dibina di kawasan bandar? A.. Gurun Soalan 27 berdasarkan jadual di bawah. 24. B. Penduduk bumiputera merupakan penduduk….Tanah pamah D. D. kecuali. A. D. Seni bina terkini Agar kelihatan cantik dan tinggi Untuk menjimatkan ruang dan tanah Menikmati pemandangan yang cantik 26. Pertanian D. C. A. yang berhijrah masuk ke negara Malaysia. Perkhidmatan B. yang berasal di luar negara. B. Pinggir laut B.

Isikan tempat-tempat kosong dibawah dengan perkataan yang diberikan. Meminta derma daripada jiran Bersalaman dengan ibu bapa Menghulurkan pertolongan kepada mereka Melarikan diri apabila disuruh melakukan kerja 30. CHEMOR. Papan SK HAJI MAHMUD. D. dielakkan tradisional berselerak keperluan . B. I dan II I dan IV II dan III III dan IV 28. C. C. B. kita perlu. A. BAHAGIAN B ( 20 markah ) Arahan : Jawab semua soalan. Ayah dan ibu sedang membersihkan rumah yang kotor selepas dilanda banjir. D. I dan II II dan III I dan IV III dan IV 29 . A. Kayu D. Zink B. Jubin C. Apakah bahan binaan yang tidak digunakan untuk membina rumah tradisional? A. C. Sebagai anak yang baik. PEPERIKSAAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH ( PKSR 2 ) 2011 KAJIAN TEMPATAN TAHUN 4 NAMA : ……………………………………………………………… KELAS : ……………………………. D. B..A. Apakah jenis tempat kediaman petempatan awal manusia? I ran II pondok III rumah IV kondominium A.

Makanan. Di tempat yang tidak ada bekalan air. 2.1. 6. Keadaan _____________________ berkait rapat dengan ciri-ciri fizikal sesuatu bandar atau kampung 7. 5. 4. . Rumah di kampung biasanya ________________ dan jauh di antara satu sama lain. Rumah pangsa didirikan di tempat yang kekurangan _____________ seperti di bandar. penduduknya menggunakan air ________ atau air sungai. 3. pakaian dan tempat tinggal adalah ______________ asas manusia. 8. Atap nipah biasanya digunakan untuk rumah _____________________. Kemalangan di rumah dapat _______________ jika semua anggota keluarga berwaspada. Khemah ialah tempat tinggal kaum _______________ di Zon Panas.

P K. …………………….B. . Tingkap kaca Tangga kayu Atap zink Lantai seramik Tiang batu Pintu kayu Dinding papan Lantai papan Tingkap kayu Pintu kayu Dinding batu Atap genting ( 12 markah ) ****** SOALAN TAMAT ****** Disediakan oleh. Tempatan Disemak oleh. ……………………… ) K. Lihat gambar di bawah.Tempatan Disahkan oleh. Lengkapkan tempat kosong tersebut dengan jawapan yang sesuai berdasarkan pilihan jawapan yang diberikan. ……………………… ( ) ( Guru K.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->