BAHAGIAN A ( 60 markah ) Arahan : Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan, iaitu A, B, C, dan D.

Antaranya ada satu jawapan yang betul. Pilih jawapan yang betul. 1. Mengikut sejarah, kaum pribumi di negara kita telah membina rumah di atas pokok supaya tidak diancam oleh binatang __________. A. buas B. ternakan C. jinak D. peliharaan Soalan 2 berdasarkan gambar dibawah.

2. Di manakah tempat kediaman seperti dalam gambar di atas? A. Kampung B. Bandar C. Padang pasir D. Kawasan hutan 3. Rumah jenis ini dibina di kawsan Zon Sejuk. Rumahnya dibina daripada ketulan ais yang disusun dengan kemas dan padat. Rumah yang dimaksudkan ialah.... A. khemah B. ran C. iglu D. gua 4. Rumah memberikan kita __________ sekiranya semua anggota keluarga saling bekerjasama menjaga kebersihannya. A. keselesaan B. kesedihan C. kerisauan D. kesengsaraan

Soalan 5 berdasarkan gambar dibawah.

hidup dalam suasana aman dan harmoni D. Memberi duit Soalan 10 berdasarkan gambar di bawah. Kakak sepupu.. sentiasa bergaduh dan saling bermasam muka C...... Ketua keluarga B. Keluarga yang bahagia ialah keluarga yang . Membawa kereta D.....kereta dan motor 8. Ketua tukang masak C. kaya dengan harta dan wang ringgit B. makcik dan pakcik B.. A.. Antara berikut adalah perkara yang perlu dilakukan apabila tetamu datang ke rumah kecuali ……………… A... Abang. siapakah yang terdiri daripada anggota keluarga asas ? A. .... menjawab salam tetamu C. manusia yang hidup berpindah randah dikenali sebagai manusia zaman . Pada zaman dahulu. Apakah tugas bapa dalam keluarga? A... mempersilakan tetamu duduk B. Politik C. pokok 6. nenek dan makcik 7..... kakak angkat & adik D. Mempunyai basikal. tidak menghidangkan makanan atau minuman kepada tetamu D. datuk...5... Antara berikut.. pondok D. ibu dan adik beradik C. bercakap dengan sopan 9.. A. Paliolitik B. Ayah..

bermain layang-layang D. rumah kutai B. rumah rakit C. bermain bola sepak C. Rumah melindungi kita daripada ancaman berbahaya kecuali …. Makan malam bersama C. banjir D. rumah limas D. Lembu B. bersyukur C. rumah minangkabau 11. menjahit atau membaca surat khabar 14. A. kemarau Soalan 15.10. Murah hati 13. Patriotik D. Rumah di atas merujuk kepada A. Apakah aktiviti di rumah yang dapat menambahkan kemesraan anggota keluarga? A. 16 dan 17 berdasarkan gambar dibawah. . Apakah kegiatan penduduk ketika hari hujan ? A. memancing B. Apakah nilai murni yang patut kita amalkan apabila dapat tinggal di rumah yang selesa? A. Megah B. Bermain komputer D. Tidur B. penceroboh C. Membasuh kasut bersama 12.

15. A. D. negeri B. Kawasan yang terdiri daripada beberapa buah kampung disebut…. A. manakah yang menunjukkan rumah di Malaysia? . taman 19. diterangkan C. C. dibersihkan 17. B. M O N P 16. Tempat ini digunakan untuk menyimpan makanan dan mempunyai peralatan seperti pisau. dan sebagainya. Rakan ayah kamu baru sampai ke rumah kamu. Antara gambar berikut. C.. dicantikkan B. mukim D. D. Kawasan rumah yang manakah sesuai dijadikan tempat untuk berbual dan bersemuka. Tempat yang bertanda “ N ” perlu __________ sebelum atau selepas menggunakannya. daerah C. disusun D. M O N P 18. A. Tempat yang dimaksudkan ialah. gas. B.. A.

berangin 21. C. hujan C. Antara berikut. . panas B . D. Ahli jawatan kuasa D. 20. Pengerusi C. C. D. B. Soalan 20 berdasarkan gambar dibawah. Kebanyakan taman perumahan mempunyai persatuan penduduk yang diketuai oleh… A. ribut D.A. B. padanan yang manakah benar? Penganut Agama Islam Kristian Budha Hindu Tempat Beribadat Gereja Kuil Tokong Masjid A. Bendahari 22. Setiausaha B. Gambar di atas menunjukkan keadaan cuaca… A.

Perkhidmatan B. Penduduk bumiputera merupakan penduduk….23. D. A. Seni bina terkini Agar kelihatan cantik dan tinggi Untuk menjimatkan ruang dan tanah Menikmati pemandangan yang cantik 26. Yang berikut bentuk muka bumi di negara kita. D.. Apakah ciri-ciri rumah di atas? I Mempunyai tiang yang tinggi II Bumbung berbentuk “V” terbalik III Tidak mempunyai serombong asap IV Diperbuat daripada ranting-ranting kayu . Tanah tinggi C . Zon Sederhana panas Jenis rumah Rumah teres Rumah sebuah   27. Perindustrian 25. C. yang berhijrah masuk ke negara Malaysia. B. kecuali. yang berasal di luar negara. yang tinggal sementara di Malaysia. A. Soalan 24 berdasarkan gambar di bawah. Gurun Soalan 27 berdasarkan jadual di bawah. A. 24. perniagaan C.Tanah pamah D. Gambar di atas menunjukkan jenis kegiatan………. asal yang menetap di Malaysia. Pertanian D. Mengapakah rumah yang bertingkat-tingkat dibina di kawasan bandar? A. C. B. Pinggir laut B..

Zink B. D. C. PEPERIKSAAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH ( PKSR 2 ) 2011 KAJIAN TEMPATAN TAHUN 4 NAMA : ……………………………………………………………… KELAS : ……………………………. Isikan tempat-tempat kosong dibawah dengan perkataan yang diberikan. Ayah dan ibu sedang membersihkan rumah yang kotor selepas dilanda banjir. I dan II I dan IV II dan III III dan IV 28. B.. CHEMOR. B. B. dielakkan tradisional berselerak keperluan . Apakah bahan binaan yang tidak digunakan untuk membina rumah tradisional? A. kita perlu. Jubin C. Meminta derma daripada jiran Bersalaman dengan ibu bapa Menghulurkan pertolongan kepada mereka Melarikan diri apabila disuruh melakukan kerja 30. BAHAGIAN B ( 20 markah ) Arahan : Jawab semua soalan. C.A. A. I dan II II dan III I dan IV III dan IV 29 . C. A. D. Sebagai anak yang baik. Apakah jenis tempat kediaman petempatan awal manusia? I ran II pondok III rumah IV kondominium A. Papan SK HAJI MAHMUD. D. Kayu D.

. 5. Rumah di kampung biasanya ________________ dan jauh di antara satu sama lain. 4. 6. 2. Khemah ialah tempat tinggal kaum _______________ di Zon Panas. Atap nipah biasanya digunakan untuk rumah _____________________. Rumah pangsa didirikan di tempat yang kekurangan _____________ seperti di bandar. Di tempat yang tidak ada bekalan air. Makanan. 3. 8. penduduknya menggunakan air ________ atau air sungai. Kemalangan di rumah dapat _______________ jika semua anggota keluarga berwaspada.1. Keadaan _____________________ berkait rapat dengan ciri-ciri fizikal sesuatu bandar atau kampung 7. pakaian dan tempat tinggal adalah ______________ asas manusia.

Tempatan Disemak oleh. Lihat gambar di bawah.B. ……………………. ……………………… ) K.P K. . ……………………… ( ) ( Guru K. Tingkap kaca Tangga kayu Atap zink Lantai seramik Tiang batu Pintu kayu Dinding papan Lantai papan Tingkap kayu Pintu kayu Dinding batu Atap genting ( 12 markah ) ****** SOALAN TAMAT ****** Disediakan oleh.Tempatan Disahkan oleh. Lengkapkan tempat kosong tersebut dengan jawapan yang sesuai berdasarkan pilihan jawapan yang diberikan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful