BAHAGIAN A ( 60 markah ) Arahan : Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan, iaitu A, B, C, dan D.

Antaranya ada satu jawapan yang betul. Pilih jawapan yang betul. 1. Mengikut sejarah, kaum pribumi di negara kita telah membina rumah di atas pokok supaya tidak diancam oleh binatang __________. A. buas B. ternakan C. jinak D. peliharaan Soalan 2 berdasarkan gambar dibawah.

2. Di manakah tempat kediaman seperti dalam gambar di atas? A. Kampung B. Bandar C. Padang pasir D. Kawasan hutan 3. Rumah jenis ini dibina di kawsan Zon Sejuk. Rumahnya dibina daripada ketulan ais yang disusun dengan kemas dan padat. Rumah yang dimaksudkan ialah.... A. khemah B. ran C. iglu D. gua 4. Rumah memberikan kita __________ sekiranya semua anggota keluarga saling bekerjasama menjaga kebersihannya. A. keselesaan B. kesedihan C. kerisauan D. kesengsaraan

Soalan 5 berdasarkan gambar dibawah.

.... manusia yang hidup berpindah randah dikenali sebagai manusia zaman . Membawa kereta D. kaya dengan harta dan wang ringgit B... Pada zaman dahulu. Keluarga yang bahagia ialah keluarga yang .. Memberi duit Soalan 10 berdasarkan gambar di bawah.... Kakak sepupu.. sentiasa bergaduh dan saling bermasam muka C... Antara berikut adalah perkara yang perlu dilakukan apabila tetamu datang ke rumah kecuali ……………… A. Paliolitik B. ibu dan adik beradik C. Ketua keluarga B...kereta dan motor 8..... makcik dan pakcik B. Politik C. hidup dalam suasana aman dan harmoni D. Mempunyai basikal. nenek dan makcik 7. A. tidak menghidangkan makanan atau minuman kepada tetamu D. Ketua tukang masak C.. mempersilakan tetamu duduk B.5.. A. menjawab salam tetamu C. bercakap dengan sopan 9. pondok D. Abang...... . kakak angkat & adik D.... Ayah. Antara berikut. pokok 6. Apakah tugas bapa dalam keluarga? A. siapakah yang terdiri daripada anggota keluarga asas ? A.. datuk.

16 dan 17 berdasarkan gambar dibawah. Makan malam bersama C. Patriotik D. Membasuh kasut bersama 12. Megah B. Bermain komputer D. bermain layang-layang D. Lembu B. A. Rumah di atas merujuk kepada A. Apakah nilai murni yang patut kita amalkan apabila dapat tinggal di rumah yang selesa? A. rumah limas D.10. memancing B. bermain bola sepak C. bersyukur C. Rumah melindungi kita daripada ancaman berbahaya kecuali …. kemarau Soalan 15. rumah minangkabau 11. Apakah kegiatan penduduk ketika hari hujan ? A. menjahit atau membaca surat khabar 14. . Apakah aktiviti di rumah yang dapat menambahkan kemesraan anggota keluarga? A. penceroboh C. banjir D. rumah kutai B. rumah rakit C. Tidur B. Murah hati 13.

C. mukim D. Rakan ayah kamu baru sampai ke rumah kamu. dicantikkan B. A. M O N P 18. taman 19. Tempat yang dimaksudkan ialah. dan sebagainya. B. D. Tempat ini digunakan untuk menyimpan makanan dan mempunyai peralatan seperti pisau. M O N P 16.. A. B. C. A. daerah C. dibersihkan 17. A. negeri B. Antara gambar berikut. D.. diterangkan C. Tempat yang bertanda “ N ” perlu __________ sebelum atau selepas menggunakannya. Kawasan rumah yang manakah sesuai dijadikan tempat untuk berbual dan bersemuka.15. manakah yang menunjukkan rumah di Malaysia? . Kawasan yang terdiri daripada beberapa buah kampung disebut…. disusun D. gas.

20. B. Bendahari 22. padanan yang manakah benar? Penganut Agama Islam Kristian Budha Hindu Tempat Beribadat Gereja Kuil Tokong Masjid A. B. D. berangin 21. . panas B . Soalan 20 berdasarkan gambar dibawah. Kebanyakan taman perumahan mempunyai persatuan penduduk yang diketuai oleh… A. Antara berikut. Setiausaha B.A. Ahli jawatan kuasa D. Gambar di atas menunjukkan keadaan cuaca… A. D. C. ribut D. hujan C. Pengerusi C. C.

Gambar di atas menunjukkan jenis kegiatan………. Pertanian D. Mengapakah rumah yang bertingkat-tingkat dibina di kawasan bandar? A. A.Tanah pamah D. D. 24. yang tinggal sementara di Malaysia. Soalan 24 berdasarkan gambar di bawah. Pinggir laut B. Yang berikut bentuk muka bumi di negara kita.23. Tanah tinggi C . D. asal yang menetap di Malaysia. B. Gurun Soalan 27 berdasarkan jadual di bawah.. A. perniagaan C. yang berhijrah masuk ke negara Malaysia. B. yang berasal di luar negara. Zon Sederhana panas Jenis rumah Rumah teres Rumah sebuah   27. Apakah ciri-ciri rumah di atas? I Mempunyai tiang yang tinggi II Bumbung berbentuk “V” terbalik III Tidak mempunyai serombong asap IV Diperbuat daripada ranting-ranting kayu .. Seni bina terkini Agar kelihatan cantik dan tinggi Untuk menjimatkan ruang dan tanah Menikmati pemandangan yang cantik 26. Perkhidmatan B. Penduduk bumiputera merupakan penduduk…. Perindustrian 25. A. C. C. kecuali.

C. PEPERIKSAAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH ( PKSR 2 ) 2011 KAJIAN TEMPATAN TAHUN 4 NAMA : ……………………………………………………………… KELAS : ……………………………. Papan SK HAJI MAHMUD. Ayah dan ibu sedang membersihkan rumah yang kotor selepas dilanda banjir. B. Apakah jenis tempat kediaman petempatan awal manusia? I ran II pondok III rumah IV kondominium A. C. C. A. Zink B. CHEMOR. Apakah bahan binaan yang tidak digunakan untuk membina rumah tradisional? A. B. dielakkan tradisional berselerak keperluan . I dan II I dan IV II dan III III dan IV 28. BAHAGIAN B ( 20 markah ) Arahan : Jawab semua soalan. D. Meminta derma daripada jiran Bersalaman dengan ibu bapa Menghulurkan pertolongan kepada mereka Melarikan diri apabila disuruh melakukan kerja 30. Isikan tempat-tempat kosong dibawah dengan perkataan yang diberikan..A. Jubin C. D. kita perlu. Kayu D. I dan II II dan III I dan IV III dan IV 29 . A. D. B. Sebagai anak yang baik.

pakaian dan tempat tinggal adalah ______________ asas manusia. 6. 5. Rumah pangsa didirikan di tempat yang kekurangan _____________ seperti di bandar. Rumah di kampung biasanya ________________ dan jauh di antara satu sama lain. penduduknya menggunakan air ________ atau air sungai.1. Di tempat yang tidak ada bekalan air. Atap nipah biasanya digunakan untuk rumah _____________________. Kemalangan di rumah dapat _______________ jika semua anggota keluarga berwaspada. . Khemah ialah tempat tinggal kaum _______________ di Zon Panas. 8. 2. Makanan. Keadaan _____________________ berkait rapat dengan ciri-ciri fizikal sesuatu bandar atau kampung 7. 3. 4.

Tempatan Disemak oleh. Tingkap kaca Tangga kayu Atap zink Lantai seramik Tiang batu Pintu kayu Dinding papan Lantai papan Tingkap kayu Pintu kayu Dinding batu Atap genting ( 12 markah ) ****** SOALAN TAMAT ****** Disediakan oleh. ……………………… ( ) ( Guru K. Lengkapkan tempat kosong tersebut dengan jawapan yang sesuai berdasarkan pilihan jawapan yang diberikan. ……………………… ) K.B.P K. Lihat gambar di bawah. ……………………. .Tempatan Disahkan oleh.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful