BAHAGIAN A ( 60 markah ) Arahan : Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan, iaitu A, B, C, dan D.

Antaranya ada satu jawapan yang betul. Pilih jawapan yang betul. 1. Mengikut sejarah, kaum pribumi di negara kita telah membina rumah di atas pokok supaya tidak diancam oleh binatang __________. A. buas B. ternakan C. jinak D. peliharaan Soalan 2 berdasarkan gambar dibawah.

2. Di manakah tempat kediaman seperti dalam gambar di atas? A. Kampung B. Bandar C. Padang pasir D. Kawasan hutan 3. Rumah jenis ini dibina di kawsan Zon Sejuk. Rumahnya dibina daripada ketulan ais yang disusun dengan kemas dan padat. Rumah yang dimaksudkan ialah.... A. khemah B. ran C. iglu D. gua 4. Rumah memberikan kita __________ sekiranya semua anggota keluarga saling bekerjasama menjaga kebersihannya. A. keselesaan B. kesedihan C. kerisauan D. kesengsaraan

Soalan 5 berdasarkan gambar dibawah.

. kaya dengan harta dan wang ringgit B. siapakah yang terdiri daripada anggota keluarga asas ? A..kereta dan motor 8. Ketua keluarga B.. Ketua tukang masak C.... Ayah. Mempunyai basikal..... makcik dan pakcik B. sentiasa bergaduh dan saling bermasam muka C. .. Memberi duit Soalan 10 berdasarkan gambar di bawah. ibu dan adik beradik C. Antara berikut. mempersilakan tetamu duduk B.5. Apakah tugas bapa dalam keluarga? A..... Paliolitik B. A. datuk. menjawab salam tetamu C. Abang. Membawa kereta D... pondok D. Antara berikut adalah perkara yang perlu dilakukan apabila tetamu datang ke rumah kecuali ……………… A... nenek dan makcik 7. hidup dalam suasana aman dan harmoni D.. kakak angkat & adik D. tidak menghidangkan makanan atau minuman kepada tetamu D.. Keluarga yang bahagia ialah keluarga yang .... A.. pokok 6.. Pada zaman dahulu. Politik C. manusia yang hidup berpindah randah dikenali sebagai manusia zaman .... Kakak sepupu. bercakap dengan sopan 9..

memancing B. Bermain komputer D. Patriotik D. banjir D. rumah minangkabau 11. Membasuh kasut bersama 12. Tidur B. Rumah di atas merujuk kepada A. bersyukur C. Apakah aktiviti di rumah yang dapat menambahkan kemesraan anggota keluarga? A. rumah limas D.10. menjahit atau membaca surat khabar 14. penceroboh C. rumah rakit C. Makan malam bersama C. Lembu B. . A. bermain bola sepak C. Rumah melindungi kita daripada ancaman berbahaya kecuali …. Megah B. Murah hati 13. 16 dan 17 berdasarkan gambar dibawah. bermain layang-layang D. rumah kutai B. kemarau Soalan 15. Apakah kegiatan penduduk ketika hari hujan ? A. Apakah nilai murni yang patut kita amalkan apabila dapat tinggal di rumah yang selesa? A.

disusun D. taman 19. A. gas. manakah yang menunjukkan rumah di Malaysia? . Kawasan yang terdiri daripada beberapa buah kampung disebut…. B. dicantikkan B. M O N P 18. negeri B. Rakan ayah kamu baru sampai ke rumah kamu. A. C.15. diterangkan C. Kawasan rumah yang manakah sesuai dijadikan tempat untuk berbual dan bersemuka. C. M O N P 16. B. mukim D.. A. A. Tempat yang dimaksudkan ialah. dan sebagainya. daerah C. Antara gambar berikut. D. dibersihkan 17. D. Tempat yang bertanda “ N ” perlu __________ sebelum atau selepas menggunakannya.. Tempat ini digunakan untuk menyimpan makanan dan mempunyai peralatan seperti pisau.

Gambar di atas menunjukkan keadaan cuaca… A. ribut D. D. 20. Ahli jawatan kuasa D. Pengerusi C. C.A. Bendahari 22. B. berangin 21. Soalan 20 berdasarkan gambar dibawah. padanan yang manakah benar? Penganut Agama Islam Kristian Budha Hindu Tempat Beribadat Gereja Kuil Tokong Masjid A. Setiausaha B. Kebanyakan taman perumahan mempunyai persatuan penduduk yang diketuai oleh… A. panas B . hujan C. D. . C. Antara berikut. B.

A. Perkhidmatan B. Soalan 24 berdasarkan gambar di bawah. Mengapakah rumah yang bertingkat-tingkat dibina di kawasan bandar? A. A. D. asal yang menetap di Malaysia. perniagaan C. Gambar di atas menunjukkan jenis kegiatan………. Seni bina terkini Agar kelihatan cantik dan tinggi Untuk menjimatkan ruang dan tanah Menikmati pemandangan yang cantik 26. yang berasal di luar negara. yang tinggal sementara di Malaysia.23. B. Pinggir laut B. Gurun Soalan 27 berdasarkan jadual di bawah. Apakah ciri-ciri rumah di atas? I Mempunyai tiang yang tinggi II Bumbung berbentuk “V” terbalik III Tidak mempunyai serombong asap IV Diperbuat daripada ranting-ranting kayu . kecuali. Pertanian D... 24. A. C. yang berhijrah masuk ke negara Malaysia. Tanah tinggi C . D. C. Perindustrian 25. Zon Sederhana panas Jenis rumah Rumah teres Rumah sebuah   27. B. Yang berikut bentuk muka bumi di negara kita.Tanah pamah D. Penduduk bumiputera merupakan penduduk….

Papan SK HAJI MAHMUD. I dan II I dan IV II dan III III dan IV 28. Sebagai anak yang baik. D. D.A. Apakah bahan binaan yang tidak digunakan untuk membina rumah tradisional? A. CHEMOR. Kayu D. B. kita perlu. BAHAGIAN B ( 20 markah ) Arahan : Jawab semua soalan. C. I dan II II dan III I dan IV III dan IV 29 . C. dielakkan tradisional berselerak keperluan . Apakah jenis tempat kediaman petempatan awal manusia? I ran II pondok III rumah IV kondominium A. Jubin C. Isikan tempat-tempat kosong dibawah dengan perkataan yang diberikan. Ayah dan ibu sedang membersihkan rumah yang kotor selepas dilanda banjir. B. A.. B. PEPERIKSAAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH ( PKSR 2 ) 2011 KAJIAN TEMPATAN TAHUN 4 NAMA : ……………………………………………………………… KELAS : ……………………………. C. Zink B. D. Meminta derma daripada jiran Bersalaman dengan ibu bapa Menghulurkan pertolongan kepada mereka Melarikan diri apabila disuruh melakukan kerja 30. A.

Rumah pangsa didirikan di tempat yang kekurangan _____________ seperti di bandar. penduduknya menggunakan air ________ atau air sungai. 3. 5. . Kemalangan di rumah dapat _______________ jika semua anggota keluarga berwaspada. Keadaan _____________________ berkait rapat dengan ciri-ciri fizikal sesuatu bandar atau kampung 7. Di tempat yang tidak ada bekalan air. 2. Makanan. Khemah ialah tempat tinggal kaum _______________ di Zon Panas.1. 8. 4. pakaian dan tempat tinggal adalah ______________ asas manusia. 6. Rumah di kampung biasanya ________________ dan jauh di antara satu sama lain. Atap nipah biasanya digunakan untuk rumah _____________________.

……………………… ( ) ( Guru K.P K. ……………………. Lihat gambar di bawah. . ……………………… ) K. Tingkap kaca Tangga kayu Atap zink Lantai seramik Tiang batu Pintu kayu Dinding papan Lantai papan Tingkap kayu Pintu kayu Dinding batu Atap genting ( 12 markah ) ****** SOALAN TAMAT ****** Disediakan oleh.Tempatan Disahkan oleh. Tempatan Disemak oleh. Lengkapkan tempat kosong tersebut dengan jawapan yang sesuai berdasarkan pilihan jawapan yang diberikan.B.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.