BAHAGIAN A ( 60 markah ) Arahan : Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan, iaitu A, B, C, dan D.

Antaranya ada satu jawapan yang betul. Pilih jawapan yang betul. 1. Mengikut sejarah, kaum pribumi di negara kita telah membina rumah di atas pokok supaya tidak diancam oleh binatang __________. A. buas B. ternakan C. jinak D. peliharaan Soalan 2 berdasarkan gambar dibawah.

2. Di manakah tempat kediaman seperti dalam gambar di atas? A. Kampung B. Bandar C. Padang pasir D. Kawasan hutan 3. Rumah jenis ini dibina di kawsan Zon Sejuk. Rumahnya dibina daripada ketulan ais yang disusun dengan kemas dan padat. Rumah yang dimaksudkan ialah.... A. khemah B. ran C. iglu D. gua 4. Rumah memberikan kita __________ sekiranya semua anggota keluarga saling bekerjasama menjaga kebersihannya. A. keselesaan B. kesedihan C. kerisauan D. kesengsaraan

Soalan 5 berdasarkan gambar dibawah.

Membawa kereta D.... Memberi duit Soalan 10 berdasarkan gambar di bawah. Politik C.. Ayah. Mempunyai basikal.. Kakak sepupu. kakak angkat & adik D.. mempersilakan tetamu duduk B.. bercakap dengan sopan 9.5.. A. Keluarga yang bahagia ialah keluarga yang ..kereta dan motor 8. . datuk... Abang. Antara berikut adalah perkara yang perlu dilakukan apabila tetamu datang ke rumah kecuali ……………… A. ibu dan adik beradik C. Paliolitik B.. manusia yang hidup berpindah randah dikenali sebagai manusia zaman ... Apakah tugas bapa dalam keluarga? A. pondok D...... menjawab salam tetamu C. hidup dalam suasana aman dan harmoni D.... makcik dan pakcik B.. Pada zaman dahulu. Ketua tukang masak C... pokok 6. nenek dan makcik 7.... Antara berikut.. kaya dengan harta dan wang ringgit B. A.. tidak menghidangkan makanan atau minuman kepada tetamu D. siapakah yang terdiri daripada anggota keluarga asas ? A. Ketua keluarga B. sentiasa bergaduh dan saling bermasam muka C.

rumah rakit C. Bermain komputer D. Apakah kegiatan penduduk ketika hari hujan ? A. Tidur B. kemarau Soalan 15. penceroboh C.10. memancing B. Membasuh kasut bersama 12. bersyukur C. Rumah di atas merujuk kepada A. rumah minangkabau 11. 16 dan 17 berdasarkan gambar dibawah. banjir D. Murah hati 13. . Rumah melindungi kita daripada ancaman berbahaya kecuali …. rumah kutai B. menjahit atau membaca surat khabar 14. Lembu B. Makan malam bersama C. bermain layang-layang D. Apakah nilai murni yang patut kita amalkan apabila dapat tinggal di rumah yang selesa? A. Patriotik D. A. rumah limas D. bermain bola sepak C. Megah B. Apakah aktiviti di rumah yang dapat menambahkan kemesraan anggota keluarga? A.

diterangkan C. D. dibersihkan 17.. C. A.15. B. Tempat ini digunakan untuk menyimpan makanan dan mempunyai peralatan seperti pisau. dicantikkan B. gas. daerah C. Tempat yang dimaksudkan ialah. B.. Kawasan rumah yang manakah sesuai dijadikan tempat untuk berbual dan bersemuka. A. D. M O N P 16. Kawasan yang terdiri daripada beberapa buah kampung disebut…. A. Tempat yang bertanda “ N ” perlu __________ sebelum atau selepas menggunakannya. mukim D. Rakan ayah kamu baru sampai ke rumah kamu. taman 19. Antara gambar berikut. M O N P 18. dan sebagainya. C. A. negeri B. disusun D. manakah yang menunjukkan rumah di Malaysia? .

Setiausaha B. B. . panas B . C. Gambar di atas menunjukkan keadaan cuaca… A. Pengerusi C. ribut D. Kebanyakan taman perumahan mempunyai persatuan penduduk yang diketuai oleh… A. C. hujan C. B. berangin 21. 20. Ahli jawatan kuasa D. D. Soalan 20 berdasarkan gambar dibawah. padanan yang manakah benar? Penganut Agama Islam Kristian Budha Hindu Tempat Beribadat Gereja Kuil Tokong Masjid A.A. Bendahari 22. D. Antara berikut.

23. D. A. B. Seni bina terkini Agar kelihatan cantik dan tinggi Untuk menjimatkan ruang dan tanah Menikmati pemandangan yang cantik 26. Perindustrian 25. A. Gurun Soalan 27 berdasarkan jadual di bawah. B.. Mengapakah rumah yang bertingkat-tingkat dibina di kawasan bandar? A. Gambar di atas menunjukkan jenis kegiatan………. Soalan 24 berdasarkan gambar di bawah. D. yang berhijrah masuk ke negara Malaysia. Pertanian D. A. Penduduk bumiputera merupakan penduduk…. Zon Sederhana panas Jenis rumah Rumah teres Rumah sebuah   27. Yang berikut bentuk muka bumi di negara kita.Tanah pamah D. Perkhidmatan B. Apakah ciri-ciri rumah di atas? I Mempunyai tiang yang tinggi II Bumbung berbentuk “V” terbalik III Tidak mempunyai serombong asap IV Diperbuat daripada ranting-ranting kayu . perniagaan C.. Pinggir laut B. asal yang menetap di Malaysia. 24. yang tinggal sementara di Malaysia. C. yang berasal di luar negara. C. Tanah tinggi C . kecuali.

. I dan II I dan IV II dan III III dan IV 28. I dan II II dan III I dan IV III dan IV 29 . Papan SK HAJI MAHMUD. Sebagai anak yang baik. BAHAGIAN B ( 20 markah ) Arahan : Jawab semua soalan. PEPERIKSAAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH ( PKSR 2 ) 2011 KAJIAN TEMPATAN TAHUN 4 NAMA : ……………………………………………………………… KELAS : ……………………………. kita perlu. Ayah dan ibu sedang membersihkan rumah yang kotor selepas dilanda banjir. A. Isikan tempat-tempat kosong dibawah dengan perkataan yang diberikan. C. D. Kayu D. B. Apakah jenis tempat kediaman petempatan awal manusia? I ran II pondok III rumah IV kondominium A. Zink B. D. A. C. Jubin C. D. B. Meminta derma daripada jiran Bersalaman dengan ibu bapa Menghulurkan pertolongan kepada mereka Melarikan diri apabila disuruh melakukan kerja 30. CHEMOR. Apakah bahan binaan yang tidak digunakan untuk membina rumah tradisional? A. C.A. B. dielakkan tradisional berselerak keperluan .

Keadaan _____________________ berkait rapat dengan ciri-ciri fizikal sesuatu bandar atau kampung 7. 3.1. 6. Atap nipah biasanya digunakan untuk rumah _____________________. Rumah di kampung biasanya ________________ dan jauh di antara satu sama lain. penduduknya menggunakan air ________ atau air sungai. 8. . Khemah ialah tempat tinggal kaum _______________ di Zon Panas. Makanan. pakaian dan tempat tinggal adalah ______________ asas manusia. 2. 5. 4. Rumah pangsa didirikan di tempat yang kekurangan _____________ seperti di bandar. Kemalangan di rumah dapat _______________ jika semua anggota keluarga berwaspada. Di tempat yang tidak ada bekalan air.

Lihat gambar di bawah.Tempatan Disahkan oleh. . ……………………… ) K. Tempatan Disemak oleh.P K. Lengkapkan tempat kosong tersebut dengan jawapan yang sesuai berdasarkan pilihan jawapan yang diberikan. Tingkap kaca Tangga kayu Atap zink Lantai seramik Tiang batu Pintu kayu Dinding papan Lantai papan Tingkap kayu Pintu kayu Dinding batu Atap genting ( 12 markah ) ****** SOALAN TAMAT ****** Disediakan oleh. ……………………. ……………………… ( ) ( Guru K.B.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful