BAHAGIAN A ( 60 markah ) Arahan : Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan, iaitu A, B, C, dan D.

Antaranya ada satu jawapan yang betul. Pilih jawapan yang betul. 1. Mengikut sejarah, kaum pribumi di negara kita telah membina rumah di atas pokok supaya tidak diancam oleh binatang __________. A. buas B. ternakan C. jinak D. peliharaan Soalan 2 berdasarkan gambar dibawah.

2. Di manakah tempat kediaman seperti dalam gambar di atas? A. Kampung B. Bandar C. Padang pasir D. Kawasan hutan 3. Rumah jenis ini dibina di kawsan Zon Sejuk. Rumahnya dibina daripada ketulan ais yang disusun dengan kemas dan padat. Rumah yang dimaksudkan ialah.... A. khemah B. ran C. iglu D. gua 4. Rumah memberikan kita __________ sekiranya semua anggota keluarga saling bekerjasama menjaga kebersihannya. A. keselesaan B. kesedihan C. kerisauan D. kesengsaraan

Soalan 5 berdasarkan gambar dibawah.

Keluarga yang bahagia ialah keluarga yang . Pada zaman dahulu... Mempunyai basikal.kereta dan motor 8. pondok D.... Ketua keluarga B. pokok 6. Membawa kereta D.. Antara berikut. manusia yang hidup berpindah randah dikenali sebagai manusia zaman . Memberi duit Soalan 10 berdasarkan gambar di bawah. kakak angkat & adik D. mempersilakan tetamu duduk B. A... .... bercakap dengan sopan 9. Ketua tukang masak C... Apakah tugas bapa dalam keluarga? A... datuk. Politik C.. hidup dalam suasana aman dan harmoni D.. Abang.. kaya dengan harta dan wang ringgit B. tidak menghidangkan makanan atau minuman kepada tetamu D. sentiasa bergaduh dan saling bermasam muka C. Ayah... Kakak sepupu. menjawab salam tetamu C. A. ibu dan adik beradik C.. siapakah yang terdiri daripada anggota keluarga asas ? A...... nenek dan makcik 7.. makcik dan pakcik B.. Antara berikut adalah perkara yang perlu dilakukan apabila tetamu datang ke rumah kecuali ……………… A... Paliolitik B.5.

10. 16 dan 17 berdasarkan gambar dibawah. rumah limas D. Makan malam bersama C. kemarau Soalan 15. Megah B. A. Bermain komputer D. banjir D. bermain bola sepak C. bermain layang-layang D. penceroboh C. bersyukur C. Patriotik D. rumah rakit C. memancing B. Lembu B. Murah hati 13. Membasuh kasut bersama 12. Rumah melindungi kita daripada ancaman berbahaya kecuali …. menjahit atau membaca surat khabar 14. Tidur B. Rumah di atas merujuk kepada A. Apakah aktiviti di rumah yang dapat menambahkan kemesraan anggota keluarga? A. . Apakah nilai murni yang patut kita amalkan apabila dapat tinggal di rumah yang selesa? A. Apakah kegiatan penduduk ketika hari hujan ? A. rumah kutai B. rumah minangkabau 11.

. Tempat yang dimaksudkan ialah. gas. daerah C. B. dicantikkan B. M O N P 18. Kawasan rumah yang manakah sesuai dijadikan tempat untuk berbual dan bersemuka. C. Antara gambar berikut. negeri B. diterangkan C.. disusun D. A. taman 19. Rakan ayah kamu baru sampai ke rumah kamu. M O N P 16. A. A. C. B. Tempat yang bertanda “ N ” perlu __________ sebelum atau selepas menggunakannya. manakah yang menunjukkan rumah di Malaysia? . dibersihkan 17. A.15. D. dan sebagainya. Tempat ini digunakan untuk menyimpan makanan dan mempunyai peralatan seperti pisau. mukim D. D. Kawasan yang terdiri daripada beberapa buah kampung disebut….

ribut D. panas B . C. Gambar di atas menunjukkan keadaan cuaca… A. Ahli jawatan kuasa D. 20. berangin 21.A. hujan C. B. Antara berikut. . D. B. padanan yang manakah benar? Penganut Agama Islam Kristian Budha Hindu Tempat Beribadat Gereja Kuil Tokong Masjid A. Pengerusi C. Kebanyakan taman perumahan mempunyai persatuan penduduk yang diketuai oleh… A. Soalan 20 berdasarkan gambar dibawah. Bendahari 22. C. Setiausaha B. D.

yang berasal di luar negara. yang tinggal sementara di Malaysia. Apakah ciri-ciri rumah di atas? I Mempunyai tiang yang tinggi II Bumbung berbentuk “V” terbalik III Tidak mempunyai serombong asap IV Diperbuat daripada ranting-ranting kayu .. Mengapakah rumah yang bertingkat-tingkat dibina di kawasan bandar? A. Tanah tinggi C .Tanah pamah D. Yang berikut bentuk muka bumi di negara kita. A. A. D. Perkhidmatan B.23.. Penduduk bumiputera merupakan penduduk…. kecuali. perniagaan C. Gurun Soalan 27 berdasarkan jadual di bawah. Soalan 24 berdasarkan gambar di bawah. yang berhijrah masuk ke negara Malaysia. Seni bina terkini Agar kelihatan cantik dan tinggi Untuk menjimatkan ruang dan tanah Menikmati pemandangan yang cantik 26. Pinggir laut B. 24. C. B. Gambar di atas menunjukkan jenis kegiatan………. Pertanian D. Zon Sederhana panas Jenis rumah Rumah teres Rumah sebuah   27. B. C. asal yang menetap di Malaysia. A. D. Perindustrian 25.

Apakah bahan binaan yang tidak digunakan untuk membina rumah tradisional? A. D. C. C. B. CHEMOR. I dan II I dan IV II dan III III dan IV 28.A. Apakah jenis tempat kediaman petempatan awal manusia? I ran II pondok III rumah IV kondominium A. PEPERIKSAAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH ( PKSR 2 ) 2011 KAJIAN TEMPATAN TAHUN 4 NAMA : ……………………………………………………………… KELAS : ……………………………. Papan SK HAJI MAHMUD. Jubin C. Isikan tempat-tempat kosong dibawah dengan perkataan yang diberikan. Ayah dan ibu sedang membersihkan rumah yang kotor selepas dilanda banjir. Zink B. kita perlu. B. I dan II II dan III I dan IV III dan IV 29 . A. dielakkan tradisional berselerak keperluan . Meminta derma daripada jiran Bersalaman dengan ibu bapa Menghulurkan pertolongan kepada mereka Melarikan diri apabila disuruh melakukan kerja 30. C. BAHAGIAN B ( 20 markah ) Arahan : Jawab semua soalan.. D. Sebagai anak yang baik. B. Kayu D. A. D.

6. Di tempat yang tidak ada bekalan air. Khemah ialah tempat tinggal kaum _______________ di Zon Panas. penduduknya menggunakan air ________ atau air sungai. 4. 8. Rumah pangsa didirikan di tempat yang kekurangan _____________ seperti di bandar. Makanan. . 3. 5. Atap nipah biasanya digunakan untuk rumah _____________________. Rumah di kampung biasanya ________________ dan jauh di antara satu sama lain. Kemalangan di rumah dapat _______________ jika semua anggota keluarga berwaspada.1. Keadaan _____________________ berkait rapat dengan ciri-ciri fizikal sesuatu bandar atau kampung 7. pakaian dan tempat tinggal adalah ______________ asas manusia. 2.

Tempatan Disemak oleh. Tingkap kaca Tangga kayu Atap zink Lantai seramik Tiang batu Pintu kayu Dinding papan Lantai papan Tingkap kayu Pintu kayu Dinding batu Atap genting ( 12 markah ) ****** SOALAN TAMAT ****** Disediakan oleh. …………………….P K. . ……………………… ( ) ( Guru K. Lengkapkan tempat kosong tersebut dengan jawapan yang sesuai berdasarkan pilihan jawapan yang diberikan. ……………………… ) K. Lihat gambar di bawah.B.Tempatan Disahkan oleh.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.