BAHAGIAN A ( 60 markah ) Arahan : Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan, iaitu A, B, C, dan D.

Antaranya ada satu jawapan yang betul. Pilih jawapan yang betul. 1. Mengikut sejarah, kaum pribumi di negara kita telah membina rumah di atas pokok supaya tidak diancam oleh binatang __________. A. buas B. ternakan C. jinak D. peliharaan Soalan 2 berdasarkan gambar dibawah.

2. Di manakah tempat kediaman seperti dalam gambar di atas? A. Kampung B. Bandar C. Padang pasir D. Kawasan hutan 3. Rumah jenis ini dibina di kawsan Zon Sejuk. Rumahnya dibina daripada ketulan ais yang disusun dengan kemas dan padat. Rumah yang dimaksudkan ialah.... A. khemah B. ran C. iglu D. gua 4. Rumah memberikan kita __________ sekiranya semua anggota keluarga saling bekerjasama menjaga kebersihannya. A. keselesaan B. kesedihan C. kerisauan D. kesengsaraan

Soalan 5 berdasarkan gambar dibawah.

. pokok 6. pondok D. Ketua keluarga B... A. Memberi duit Soalan 10 berdasarkan gambar di bawah. menjawab salam tetamu C. Politik C.. sentiasa bergaduh dan saling bermasam muka C... Ayah... Ketua tukang masak C. Pada zaman dahulu... Keluarga yang bahagia ialah keluarga yang . . Paliolitik B.. kaya dengan harta dan wang ringgit B.. kakak angkat & adik D..... Apakah tugas bapa dalam keluarga? A.. Antara berikut adalah perkara yang perlu dilakukan apabila tetamu datang ke rumah kecuali ……………… A. A.... Mempunyai basikal. Antara berikut. tidak menghidangkan makanan atau minuman kepada tetamu D. Abang. nenek dan makcik 7.. mempersilakan tetamu duduk B.. Kakak sepupu... Membawa kereta D. makcik dan pakcik B... datuk. hidup dalam suasana aman dan harmoni D. manusia yang hidup berpindah randah dikenali sebagai manusia zaman . bercakap dengan sopan 9....kereta dan motor 8..5. ibu dan adik beradik C. siapakah yang terdiri daripada anggota keluarga asas ? A.

16 dan 17 berdasarkan gambar dibawah. memancing B. kemarau Soalan 15. Tidur B. Murah hati 13. menjahit atau membaca surat khabar 14. banjir D. Lembu B. bermain bola sepak C. Membasuh kasut bersama 12. . bersyukur C. penceroboh C. bermain layang-layang D. Apakah nilai murni yang patut kita amalkan apabila dapat tinggal di rumah yang selesa? A. Megah B. rumah minangkabau 11. Bermain komputer D. Patriotik D. Rumah melindungi kita daripada ancaman berbahaya kecuali ….10. Rumah di atas merujuk kepada A. rumah limas D. Makan malam bersama C. A. Apakah kegiatan penduduk ketika hari hujan ? A. rumah rakit C. Apakah aktiviti di rumah yang dapat menambahkan kemesraan anggota keluarga? A. rumah kutai B.

dan sebagainya. A. Tempat ini digunakan untuk menyimpan makanan dan mempunyai peralatan seperti pisau. mukim D. dicantikkan B. D.. daerah C. M O N P 16. manakah yang menunjukkan rumah di Malaysia? . dibersihkan 17. C. disusun D. gas. Kawasan yang terdiri daripada beberapa buah kampung disebut….. A. A. B. A. C. Antara gambar berikut. B. Tempat yang bertanda “ N ” perlu __________ sebelum atau selepas menggunakannya. negeri B. Rakan ayah kamu baru sampai ke rumah kamu.15. D. taman 19. Tempat yang dimaksudkan ialah. Kawasan rumah yang manakah sesuai dijadikan tempat untuk berbual dan bersemuka. diterangkan C. M O N P 18.

A. D. panas B . D. padanan yang manakah benar? Penganut Agama Islam Kristian Budha Hindu Tempat Beribadat Gereja Kuil Tokong Masjid A. Ahli jawatan kuasa D. B. . Gambar di atas menunjukkan keadaan cuaca… A. 20. Kebanyakan taman perumahan mempunyai persatuan penduduk yang diketuai oleh… A. ribut D. Pengerusi C. B. C. hujan C. Setiausaha B. Antara berikut. C. Bendahari 22. Soalan 20 berdasarkan gambar dibawah. berangin 21.

Apakah ciri-ciri rumah di atas? I Mempunyai tiang yang tinggi II Bumbung berbentuk “V” terbalik III Tidak mempunyai serombong asap IV Diperbuat daripada ranting-ranting kayu . perniagaan C. Gambar di atas menunjukkan jenis kegiatan……….. Pinggir laut B. Tanah tinggi C . kecuali. C. yang berasal di luar negara. D. Yang berikut bentuk muka bumi di negara kita. yang berhijrah masuk ke negara Malaysia. A. Perkhidmatan B.. yang tinggal sementara di Malaysia. Penduduk bumiputera merupakan penduduk…. A.23. Pertanian D. D. Perindustrian 25. C. Mengapakah rumah yang bertingkat-tingkat dibina di kawasan bandar? A. Soalan 24 berdasarkan gambar di bawah. Gurun Soalan 27 berdasarkan jadual di bawah.Tanah pamah D. asal yang menetap di Malaysia. A. Seni bina terkini Agar kelihatan cantik dan tinggi Untuk menjimatkan ruang dan tanah Menikmati pemandangan yang cantik 26. B. Zon Sederhana panas Jenis rumah Rumah teres Rumah sebuah   27. 24. B.

B. kita perlu. C. I dan II II dan III I dan IV III dan IV 29 . Kayu D. B. PEPERIKSAAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH ( PKSR 2 ) 2011 KAJIAN TEMPATAN TAHUN 4 NAMA : ……………………………………………………………… KELAS : ……………………………. C.. C. D. Zink B. B. A. Isikan tempat-tempat kosong dibawah dengan perkataan yang diberikan.A. Apakah jenis tempat kediaman petempatan awal manusia? I ran II pondok III rumah IV kondominium A. Jubin C. Papan SK HAJI MAHMUD. D. I dan II I dan IV II dan III III dan IV 28. D. Sebagai anak yang baik. Ayah dan ibu sedang membersihkan rumah yang kotor selepas dilanda banjir. BAHAGIAN B ( 20 markah ) Arahan : Jawab semua soalan. A. Meminta derma daripada jiran Bersalaman dengan ibu bapa Menghulurkan pertolongan kepada mereka Melarikan diri apabila disuruh melakukan kerja 30. CHEMOR. Apakah bahan binaan yang tidak digunakan untuk membina rumah tradisional? A. dielakkan tradisional berselerak keperluan .

Khemah ialah tempat tinggal kaum _______________ di Zon Panas. Keadaan _____________________ berkait rapat dengan ciri-ciri fizikal sesuatu bandar atau kampung 7. 5. Rumah di kampung biasanya ________________ dan jauh di antara satu sama lain. Rumah pangsa didirikan di tempat yang kekurangan _____________ seperti di bandar. 8. . Atap nipah biasanya digunakan untuk rumah _____________________. 4. penduduknya menggunakan air ________ atau air sungai. 6. Kemalangan di rumah dapat _______________ jika semua anggota keluarga berwaspada. pakaian dan tempat tinggal adalah ______________ asas manusia. Di tempat yang tidak ada bekalan air. Makanan. 2.1. 3.

Lihat gambar di bawah. Tempatan Disemak oleh. ……………………… ( ) ( Guru K. . Lengkapkan tempat kosong tersebut dengan jawapan yang sesuai berdasarkan pilihan jawapan yang diberikan. ……………………… ) K. Tingkap kaca Tangga kayu Atap zink Lantai seramik Tiang batu Pintu kayu Dinding papan Lantai papan Tingkap kayu Pintu kayu Dinding batu Atap genting ( 12 markah ) ****** SOALAN TAMAT ****** Disediakan oleh.P K.Tempatan Disahkan oleh. …………………….B.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful