P. 1
72799262-Kajian-Tempatan-Tahun-4-PKSR-2

72799262-Kajian-Tempatan-Tahun-4-PKSR-2

|Views: 8|Likes:
Dipublikasikan oleh mrsjaylah
soalan ujian
soalan ujian

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: mrsjaylah on May 08, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/21/2014

pdf

text

original

BAHAGIAN A ( 60 markah ) Arahan : Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan, iaitu A, B, C, dan D.

Antaranya ada satu jawapan yang betul. Pilih jawapan yang betul. 1. Mengikut sejarah, kaum pribumi di negara kita telah membina rumah di atas pokok supaya tidak diancam oleh binatang __________. A. buas B. ternakan C. jinak D. peliharaan Soalan 2 berdasarkan gambar dibawah.

2. Di manakah tempat kediaman seperti dalam gambar di atas? A. Kampung B. Bandar C. Padang pasir D. Kawasan hutan 3. Rumah jenis ini dibina di kawsan Zon Sejuk. Rumahnya dibina daripada ketulan ais yang disusun dengan kemas dan padat. Rumah yang dimaksudkan ialah.... A. khemah B. ran C. iglu D. gua 4. Rumah memberikan kita __________ sekiranya semua anggota keluarga saling bekerjasama menjaga kebersihannya. A. keselesaan B. kesedihan C. kerisauan D. kesengsaraan

Soalan 5 berdasarkan gambar dibawah.

. datuk. hidup dalam suasana aman dan harmoni D.... Ketua keluarga B. Ketua tukang masak C. mempersilakan tetamu duduk B.5. makcik dan pakcik B. ibu dan adik beradik C. menjawab salam tetamu C. Keluarga yang bahagia ialah keluarga yang . Mempunyai basikal. Paliolitik B.. bercakap dengan sopan 9. Memberi duit Soalan 10 berdasarkan gambar di bawah....... tidak menghidangkan makanan atau minuman kepada tetamu D. Antara berikut adalah perkara yang perlu dilakukan apabila tetamu datang ke rumah kecuali ……………… A. pokok 6. Kakak sepupu... siapakah yang terdiri daripada anggota keluarga asas ? A. manusia yang hidup berpindah randah dikenali sebagai manusia zaman . Abang.. pondok D... A.. Antara berikut. Politik C. nenek dan makcik 7. A..kereta dan motor 8... sentiasa bergaduh dan saling bermasam muka C...... kaya dengan harta dan wang ringgit B. Ayah.. Apakah tugas bapa dalam keluarga? A.. kakak angkat & adik D... Membawa kereta D.. Pada zaman dahulu..

Murah hati 13. Patriotik D. A. Apakah nilai murni yang patut kita amalkan apabila dapat tinggal di rumah yang selesa? A. memancing B.10. Rumah melindungi kita daripada ancaman berbahaya kecuali …. Lembu B. Membasuh kasut bersama 12. bermain layang-layang D. bersyukur C. Makan malam bersama C. rumah minangkabau 11. rumah limas D. Bermain komputer D. penceroboh C. rumah rakit C. . bermain bola sepak C. 16 dan 17 berdasarkan gambar dibawah. Apakah aktiviti di rumah yang dapat menambahkan kemesraan anggota keluarga? A. menjahit atau membaca surat khabar 14. kemarau Soalan 15. Megah B. banjir D. Rumah di atas merujuk kepada A. Tidur B. Apakah kegiatan penduduk ketika hari hujan ? A. rumah kutai B.

. gas.15. diterangkan C. Rakan ayah kamu baru sampai ke rumah kamu.. M O N P 16. Tempat yang dimaksudkan ialah. A. daerah C. A. M O N P 18. B. dicantikkan B. Tempat ini digunakan untuk menyimpan makanan dan mempunyai peralatan seperti pisau. B. C. D. mukim D. Kawasan rumah yang manakah sesuai dijadikan tempat untuk berbual dan bersemuka. Kawasan yang terdiri daripada beberapa buah kampung disebut…. Tempat yang bertanda “ N ” perlu __________ sebelum atau selepas menggunakannya. negeri B. C. D. dan sebagainya. A. Antara gambar berikut. taman 19. manakah yang menunjukkan rumah di Malaysia? . disusun D. dibersihkan 17. A.

B. Gambar di atas menunjukkan keadaan cuaca… A. padanan yang manakah benar? Penganut Agama Islam Kristian Budha Hindu Tempat Beribadat Gereja Kuil Tokong Masjid A. Bendahari 22. panas B . . ribut D. hujan C. Setiausaha B. berangin 21. D. C. D. 20. Kebanyakan taman perumahan mempunyai persatuan penduduk yang diketuai oleh… A. Soalan 20 berdasarkan gambar dibawah. Ahli jawatan kuasa D.A. C. Antara berikut. B. Pengerusi C.

Perindustrian 25. A.. Penduduk bumiputera merupakan penduduk….Tanah pamah D. kecuali. C. Gurun Soalan 27 berdasarkan jadual di bawah. Soalan 24 berdasarkan gambar di bawah. Seni bina terkini Agar kelihatan cantik dan tinggi Untuk menjimatkan ruang dan tanah Menikmati pemandangan yang cantik 26. D. 24. asal yang menetap di Malaysia. A. Pinggir laut B. yang tinggal sementara di Malaysia. B. Zon Sederhana panas Jenis rumah Rumah teres Rumah sebuah   27. D. Pertanian D. yang berhijrah masuk ke negara Malaysia. Yang berikut bentuk muka bumi di negara kita. yang berasal di luar negara.. Perkhidmatan B. A. perniagaan C. Apakah ciri-ciri rumah di atas? I Mempunyai tiang yang tinggi II Bumbung berbentuk “V” terbalik III Tidak mempunyai serombong asap IV Diperbuat daripada ranting-ranting kayu .23. Gambar di atas menunjukkan jenis kegiatan………. C. Tanah tinggi C . Mengapakah rumah yang bertingkat-tingkat dibina di kawasan bandar? A. B.

PEPERIKSAAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH ( PKSR 2 ) 2011 KAJIAN TEMPATAN TAHUN 4 NAMA : ……………………………………………………………… KELAS : ……………………………. Kayu D. B. Zink B. Apakah bahan binaan yang tidak digunakan untuk membina rumah tradisional? A. D. A. C. Jubin C. dielakkan tradisional berselerak keperluan . I dan II II dan III I dan IV III dan IV 29 . A. Isikan tempat-tempat kosong dibawah dengan perkataan yang diberikan. C. Sebagai anak yang baik. I dan II I dan IV II dan III III dan IV 28.. D. BAHAGIAN B ( 20 markah ) Arahan : Jawab semua soalan. Papan SK HAJI MAHMUD. Ayah dan ibu sedang membersihkan rumah yang kotor selepas dilanda banjir. C. D.A. kita perlu. B. B. Meminta derma daripada jiran Bersalaman dengan ibu bapa Menghulurkan pertolongan kepada mereka Melarikan diri apabila disuruh melakukan kerja 30. CHEMOR. Apakah jenis tempat kediaman petempatan awal manusia? I ran II pondok III rumah IV kondominium A.

Keadaan _____________________ berkait rapat dengan ciri-ciri fizikal sesuatu bandar atau kampung 7. 5. Rumah di kampung biasanya ________________ dan jauh di antara satu sama lain. Makanan. Kemalangan di rumah dapat _______________ jika semua anggota keluarga berwaspada. Rumah pangsa didirikan di tempat yang kekurangan _____________ seperti di bandar. 2. Atap nipah biasanya digunakan untuk rumah _____________________. penduduknya menggunakan air ________ atau air sungai.1. . 4. Di tempat yang tidak ada bekalan air. Khemah ialah tempat tinggal kaum _______________ di Zon Panas. 3. pakaian dan tempat tinggal adalah ______________ asas manusia. 8. 6.

P K. Tingkap kaca Tangga kayu Atap zink Lantai seramik Tiang batu Pintu kayu Dinding papan Lantai papan Tingkap kayu Pintu kayu Dinding batu Atap genting ( 12 markah ) ****** SOALAN TAMAT ****** Disediakan oleh. …………………….B. .Tempatan Disahkan oleh. ……………………… ) K. ……………………… ( ) ( Guru K. Tempatan Disemak oleh. Lengkapkan tempat kosong tersebut dengan jawapan yang sesuai berdasarkan pilihan jawapan yang diberikan. Lihat gambar di bawah.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->