P. 1
PROSES PENGAMBILAN PEKERJA.pptx

PROSES PENGAMBILAN PEKERJA.pptx

|Views: 28|Likes:
Dipublikasikan oleh Syafiq Fiq
suka-suka
suka-suka

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Syafiq Fiq on May 08, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/25/2014

pdf

text

original

PROSES PENGAMBILAN PEKERJA

.  Kurang memerlukan penyediaan program orientasi dan latihan bagi pekerja baru.  Rekod prestasi lepas pekerja sudah sedia ada.SUMBER-SUMBER PENGAMBILAN PEKERJA  Kos pengambilan pekerja yang rendah.  Semangat dan motivasi yang lebih tinggi di kalangan pekerja.

KAEDAH PENGAMBILAN PEKERJA Pengiklanan Permohonan Menulis Terus dan Jumpa Terus Agensi Pekerjaan Persatuan Profesional Rujukan Pekerja Perekrut Program Latihan Amali .

PROSES PEMILIHAN PEKERJA .

Faktor-faktor teknik pemilihan pekerja Kos menggunakan dan mentadbirkan teknik tersebut. Keobjektifan teknik tersebut sebagai alat untuk menapiskan calon kerja. Keseragaman prosedur dan suasana berkaitan dengan penggunaan teknik tensebut. Teknik tersebut mudah untuk ditadbirkan termasuk masa dan kepakaran yang diperlukan. .

Borang permohonan .

Temu duga pekerjaan .

.  Memberi pemohon kerja maklumat tentang organisasi dan kerja yang dipohon.  Memperoleh maklumat tambahan tentang pemohon kerja. misalnya maklumat yang terdapat dalam borang pernohonan.Tujuan temu duga  Memeriksa benar atau tidak maklumat yang sedia ada tentang pemohon kerja.

Jenis temu duga Tidak berstruktur Berstruktur Soalan lebih terbuka Tidak mengikut format Soalan lebih kepada kerja Mengikut format Lebih terperinci .

Garis panduan penemu duga  Persediaan Penemu Duga  Mewujudkan Perhubungan Mesra  Pengendalian Temu Duga  Penutup Temu Duga  Penelitian dan Penilaian Maklumat Temu Duga .

Ujian pemilihan  Ujian kognitif yang mengukur kebolehan seseonang mempelajari dan melakukan kerja  Ujian keupayaan psikomotor yang menguji keupayaan  Ujian pencapaian  Ujian sampel kerja yang mengukur pencapaian dalam tugas-tugas kerja yang tertentu  Ujian personaliti  Ujian minat vokasional .

PUSAT • Tempat sekumpulan pemohon kerja akan berhimpun untuk menjalani sisi aktiviti atau latihan tertentu dalam tempoh yang tententu (lazimnya antara 1 dan 3 hari) di bawah pemerhatian para penilai yang terlatih. PEMERIKSAAN LATAR BELAKANG • Selalunya majikan memerlukan seseorang pemohon kerja mengemukakan namanama orang yang boleh memberi keterangan tentangnya. .

PEMERIKSAAN FIZIKAL • menjalani pemeriksaan doktor untuk menentukan sama ada dia berada dalam keadaan fizikal dan mental yang sihat atau tidak untuk melakukan kerja yang ditawankan kepadanya. tawaran kerja yang formal diberikan TEMPOH PERCUBAAN • Kebanyakan organisasi mengadakan tempoh pencubaan (biasanya antara 1 hingga 6 bulan) bagi pekerja baru. TAWARAN PEKERJAAN • Sebaik saja seseorang calon kerja melepasi pemeriksaan doktor. .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->