Anda di halaman 1dari 2

SMK TONG HUA PEPERIKSAAN PENGGAL 2 TAHUN 2013 PENDIDIKAN SENI VISUAL TINGKATAN 3 KERTAS 2 (MENGGAMBAR) MASA: 2 JAM

1. 2. Kertas ini mempunyai lima Soalan Jawab satu soalan sahaja

Arahan: Arahan kepada calon a) Kertas soalan ini hendaklah dibawa ke tempat peperiksaan pada hari yang ditetapkan.Tuliskan dengan terang Nama, Tingkatan, No. Soalan dan sediakan ruang Markah mengikut susunan yang ditetapkan di sudut kanan sebelah atas muka belakang lukisan anda (lihat gambar rajah di bawah). Sudut kanan sebelah atas muka belakang lukisan anda

NAMA: TINGKATAN: NO. SOALAN:

5 cm

MARKAH:

8 cm

c) d) e) f) g)

Hasil kerja anda hendaklah yang asli. Hasil kerja anda itu hendaklah memenuhi atau hampir memenuhi kertas lukisan itu. Keseluruhan hasil kerja hendaklah diwarnakan Anda tidak boleh menggunakan bahan pengilat atau syelek pada pemukaan hasil kerja yang sudah siap. Hasil kerja anda hendaklah dalam bentuk 2D sahaja

Jawab satu soalan sahaja

1.

Di atas sebuah meja terdapat beberapa ketul kuih pelbagai jenis di dalam pinggan, sebuah jug berisi air dan gelas minuman untuk sarapan pagi. Gambarkan situasi ini dari jarak dekat dengan memberi penekanan kepada bentuk , jalinan dan ruang.

2.

Di atas hamparan tikar terdapat pelbagai jenis buah-buahan pelbagai jenis. Gambarkan suasana berikut dengan menekankan aspek unsur-unsur seni dan prinsip rekaan.

3.

Beberapa ekor ikan sedang berebut makanan yang ditaburkan di atas permukaan air. Gambarkan suasana tersebut di atas permukaan air dengan menunjukkan kepelbagaian pergerakan ikan dan kocakan air Gambarkan Beberapa jenis buah-buahan seperti rambutan, durian, manggis dan lain-lain, sedang bermain alat muzik di atas pentas. Gambarkan suasana meriah itu.

4.

5.

Anda sedang menyertai satu rombongan melawat sambil belajar ke sebuah Zoo yang dipenuhi pelbagai jenis hidupan liar. Gambarkan suasana tersebut dengan menekankan aspek-aspek unsur seni dalam karya anda.

Anda mungkin juga menyukai