CONTOH TEKS JURUHEBAH UNTUK KEJOHANAN OLAHRAGA / SUKAN TAHUNAN SEKOLAH

1. MENGUMUMKAN ACARA Tuan-tuan, puan-puan para hadirin peminat sukan sekalian, / Hadirin yang dihormati sekalian, / Peminat sukan yang dihormati sekalian,/ • Sedang bersedia di garisan permulaan ialah peserta-peserta bagi acara……………………….. • Sebentar lagi akan berlangsung acara………………………………….. • Sebentar lagi kita akan menyaksikan acara………………………………. • Acara yang sedang berlangsung sekarang ini ialah acara…………………………….. • Acara yang sedang kita saksikan sekarang ialah acara…………………… • Peserta-peserta yang baru sahaja dilepaskan adalah bagi acara……………...

Berikut diumumkan kedudukan lorong bagi setiap peserta ….. Lorong pertama……( nama perserta )…. dari rumah……. Lorong kedua………( nama perserta )…. dari rumah…….… Lorong ketiga ………( nama perserta )…. dari rumah…….

Dan seterusnya…

Tempat Kedua…………………………………...dengan lompatan setinggi………… ii. Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada………………………………………… Tahniah dan syabas kepada para pemenang. .2.Tempat Ketiga………………………………….. iii. PENYAMPAIAN HADIAH Tuan-tuan.Tempat Pertama………………………………. Lontar Peluru :……. Lompat Tinggi : …. • Umumkan catatan masa / jarak bagi tempat pertama sahaja • bagi acara padang : Umumkan catatan jarak seperti berikut… i. Merejam Lembing :…. kita tumpukan perhatian ke pentas juara untuk menyaksikan upacara penyampaian hadiah. . majlis dengan segala hormatnya mempersilakan ……………………………(nama) ……………………………………(jawatan) untuk menyampaikan hadiah kepada para pemenang. Untuk itu.dengan jarak lompatan sejauh …………. .. Hadiah-hadiah adalah bagi acara ………………. dengan jarak lontaran sejauh…………. Lompat Jauh : …. puan-puan peminat sukan yang dihormati... . iv. dengan jarak rejaman sejauh……….

MENINGGALKAN MEJA JURUHEBAH TANPA MEMAKLUMKAN KEPADA PENGURUS KEJOHANAN. ( . HANYA TUNDUK MEMBACA TEKS TANPA MELIHAT UPACARA PENYAMPAIAN HADIAH. MENGUMUMKAN PERKARA-PERKARA YANG TIDAK BERKAITAN DENGAN ACARA SUKAN TAHUNAN. MEMBUAT ULASAN SELARI. 4. CEPAT PANIK APABILA BERLAKU KESILAPAN. TERAGAK-AGAK SEMASA MENGUMUMKAN ACARA. 8. 2. ( DAPATKAN NASIHAT / KEBENARAN DARIPADA PENGURUS KEJOHANAN TERLEBIH DAHULU. 7. 9.AMBIL SIKAP BERKECUALI SEMASA ACARA BERLANGSUNG ).PERKARA-PERKARA YANG PERLU DIELAKKAN OLEH JURUHEBAH SUKAN 1. MENYOKONG PASUKAN RUMAH YANG BERTANDING ( . 3.JIKA ADA PERKARA YANG PERLU DIUMUMKAN ) 6. BERCAKAP TANPA PANDUAN TEKS.SENTIASA BERTENANG ) . KESILAPAN MENYEBUT NAMA PESERTA / NAMA PENYAMPAI HADIAH. 5.