CONTOH TEKS JURUHEBAH UNTUK KEJOHANAN OLAHRAGA / SUKAN TAHUNAN SEKOLAH

1. MENGUMUMKAN ACARA Tuan-tuan, puan-puan para hadirin peminat sukan sekalian, / Hadirin yang dihormati sekalian, / Peminat sukan yang dihormati sekalian,/ • Sedang bersedia di garisan permulaan ialah peserta-peserta bagi acara……………………….. • Sebentar lagi akan berlangsung acara………………………………….. • Sebentar lagi kita akan menyaksikan acara………………………………. • Acara yang sedang berlangsung sekarang ini ialah acara…………………………….. • Acara yang sedang kita saksikan sekarang ialah acara…………………… • Peserta-peserta yang baru sahaja dilepaskan adalah bagi acara……………...

Berikut diumumkan kedudukan lorong bagi setiap peserta ….. Lorong pertama……( nama perserta )…. dari rumah……. Lorong kedua………( nama perserta )…. dari rumah…….… Lorong ketiga ………( nama perserta )…. dari rumah…….

Dan seterusnya…

dengan jarak lompatan sejauh …………. Merejam Lembing :…. Lompat Tinggi : …. . • Umumkan catatan masa / jarak bagi tempat pertama sahaja • bagi acara padang : Umumkan catatan jarak seperti berikut… i..Tempat Pertama………………………………. dengan jarak rejaman sejauh……….Tempat Kedua………………………………….2. .dengan lompatan setinggi………… ii.. Untuk itu. . puan-puan peminat sukan yang dihormati. Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada………………………………………… Tahniah dan syabas kepada para pemenang. kita tumpukan perhatian ke pentas juara untuk menyaksikan upacara penyampaian hadiah. iv.. iii. majlis dengan segala hormatnya mempersilakan ……………………………(nama) ……………………………………(jawatan) untuk menyampaikan hadiah kepada para pemenang.. dengan jarak lontaran sejauh…………. Hadiah-hadiah adalah bagi acara ………………. PENYAMPAIAN HADIAH Tuan-tuan..Tempat Ketiga…………………………………. Lompat Jauh : ….. Lontar Peluru :……. .

JIKA ADA PERKARA YANG PERLU DIUMUMKAN ) 6. ( . 5. MENYOKONG PASUKAN RUMAH YANG BERTANDING ( . 4. KESILAPAN MENYEBUT NAMA PESERTA / NAMA PENYAMPAI HADIAH. MENGUMUMKAN PERKARA-PERKARA YANG TIDAK BERKAITAN DENGAN ACARA SUKAN TAHUNAN. ( DAPATKAN NASIHAT / KEBENARAN DARIPADA PENGURUS KEJOHANAN TERLEBIH DAHULU. MENINGGALKAN MEJA JURUHEBAH TANPA MEMAKLUMKAN KEPADA PENGURUS KEJOHANAN. CEPAT PANIK APABILA BERLAKU KESILAPAN.PERKARA-PERKARA YANG PERLU DIELAKKAN OLEH JURUHEBAH SUKAN 1. 9. MEMBUAT ULASAN SELARI. TERAGAK-AGAK SEMASA MENGUMUMKAN ACARA. BERCAKAP TANPA PANDUAN TEKS. HANYA TUNDUK MEMBACA TEKS TANPA MELIHAT UPACARA PENYAMPAIAN HADIAH.SENTIASA BERTENANG ) . 2.AMBIL SIKAP BERKECUALI SEMASA ACARA BERLANGSUNG ). 7. 8. 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful