CONTOH TEKS JURUHEBAH UNTUK KEJOHANAN OLAHRAGA / SUKAN TAHUNAN SEKOLAH

1. MENGUMUMKAN ACARA Tuan-tuan, puan-puan para hadirin peminat sukan sekalian, / Hadirin yang dihormati sekalian, / Peminat sukan yang dihormati sekalian,/ • Sedang bersedia di garisan permulaan ialah peserta-peserta bagi acara……………………….. • Sebentar lagi akan berlangsung acara………………………………….. • Sebentar lagi kita akan menyaksikan acara………………………………. • Acara yang sedang berlangsung sekarang ini ialah acara…………………………….. • Acara yang sedang kita saksikan sekarang ialah acara…………………… • Peserta-peserta yang baru sahaja dilepaskan adalah bagi acara……………...

Berikut diumumkan kedudukan lorong bagi setiap peserta ….. Lorong pertama……( nama perserta )…. dari rumah……. Lorong kedua………( nama perserta )…. dari rumah…….… Lorong ketiga ………( nama perserta )…. dari rumah…….

Dan seterusnya…

Hadiah-hadiah adalah bagi acara ……………….. . iii. Merejam Lembing :…. Lontar Peluru :…….dengan jarak lompatan sejauh ………….Tempat Kedua…………………………………. .. PENYAMPAIAN HADIAH Tuan-tuan.Tempat Ketiga…………………………………. ..2.. Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada………………………………………… Tahniah dan syabas kepada para pemenang. kita tumpukan perhatian ke pentas juara untuk menyaksikan upacara penyampaian hadiah. iv. Lompat Tinggi : …. Lompat Jauh : …. . puan-puan peminat sukan yang dihormati. • Umumkan catatan masa / jarak bagi tempat pertama sahaja • bagi acara padang : Umumkan catatan jarak seperti berikut… i.dengan lompatan setinggi………… ii.Tempat Pertama………………………………. dengan jarak rejaman sejauh………. Untuk itu.. dengan jarak lontaran sejauh………….. majlis dengan segala hormatnya mempersilakan ……………………………(nama) ……………………………………(jawatan) untuk menyampaikan hadiah kepada para pemenang.

7. 4. MENINGGALKAN MEJA JURUHEBAH TANPA MEMAKLUMKAN KEPADA PENGURUS KEJOHANAN.SENTIASA BERTENANG ) .JIKA ADA PERKARA YANG PERLU DIUMUMKAN ) 6.PERKARA-PERKARA YANG PERLU DIELAKKAN OLEH JURUHEBAH SUKAN 1. 5. MENGUMUMKAN PERKARA-PERKARA YANG TIDAK BERKAITAN DENGAN ACARA SUKAN TAHUNAN. 3. 2. HANYA TUNDUK MEMBACA TEKS TANPA MELIHAT UPACARA PENYAMPAIAN HADIAH. MEMBUAT ULASAN SELARI. ( DAPATKAN NASIHAT / KEBENARAN DARIPADA PENGURUS KEJOHANAN TERLEBIH DAHULU.AMBIL SIKAP BERKECUALI SEMASA ACARA BERLANGSUNG ). CEPAT PANIK APABILA BERLAKU KESILAPAN. 9. TERAGAK-AGAK SEMASA MENGUMUMKAN ACARA. KESILAPAN MENYEBUT NAMA PESERTA / NAMA PENYAMPAI HADIAH. BERCAKAP TANPA PANDUAN TEKS. MENYOKONG PASUKAN RUMAH YANG BERTANDING ( . 8. ( .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful