CONTOH TEKS JURUHEBAH UNTUK KEJOHANAN OLAHRAGA / SUKAN TAHUNAN SEKOLAH

1. MENGUMUMKAN ACARA Tuan-tuan, puan-puan para hadirin peminat sukan sekalian, / Hadirin yang dihormati sekalian, / Peminat sukan yang dihormati sekalian,/ • Sedang bersedia di garisan permulaan ialah peserta-peserta bagi acara……………………….. • Sebentar lagi akan berlangsung acara………………………………….. • Sebentar lagi kita akan menyaksikan acara………………………………. • Acara yang sedang berlangsung sekarang ini ialah acara…………………………….. • Acara yang sedang kita saksikan sekarang ialah acara…………………… • Peserta-peserta yang baru sahaja dilepaskan adalah bagi acara……………...

Berikut diumumkan kedudukan lorong bagi setiap peserta ….. Lorong pertama……( nama perserta )…. dari rumah……. Lorong kedua………( nama perserta )…. dari rumah…….… Lorong ketiga ………( nama perserta )…. dari rumah…….

Dan seterusnya…

Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada………………………………………… Tahniah dan syabas kepada para pemenang. iv. PENYAMPAIAN HADIAH Tuan-tuan. Lontar Peluru :……. .2.dengan jarak lompatan sejauh …………. . • Umumkan catatan masa / jarak bagi tempat pertama sahaja • bagi acara padang : Umumkan catatan jarak seperti berikut… i. iii.. . dengan jarak rejaman sejauh………..dengan lompatan setinggi………… ii. kita tumpukan perhatian ke pentas juara untuk menyaksikan upacara penyampaian hadiah.Tempat Ketiga…………………………………. Hadiah-hadiah adalah bagi acara ……………….Tempat Kedua………………………………….. .Tempat Pertama……………………………….. Merejam Lembing :….. Lompat Jauh : …. puan-puan peminat sukan yang dihormati. Untuk itu. dengan jarak lontaran sejauh…………. majlis dengan segala hormatnya mempersilakan ……………………………(nama) ……………………………………(jawatan) untuk menyampaikan hadiah kepada para pemenang.. Lompat Tinggi : ….

JIKA ADA PERKARA YANG PERLU DIUMUMKAN ) 6. MENINGGALKAN MEJA JURUHEBAH TANPA MEMAKLUMKAN KEPADA PENGURUS KEJOHANAN. 9. KESILAPAN MENYEBUT NAMA PESERTA / NAMA PENYAMPAI HADIAH.AMBIL SIKAP BERKECUALI SEMASA ACARA BERLANGSUNG ). MEMBUAT ULASAN SELARI. 7. HANYA TUNDUK MEMBACA TEKS TANPA MELIHAT UPACARA PENYAMPAIAN HADIAH. ( DAPATKAN NASIHAT / KEBENARAN DARIPADA PENGURUS KEJOHANAN TERLEBIH DAHULU. BERCAKAP TANPA PANDUAN TEKS. TERAGAK-AGAK SEMASA MENGUMUMKAN ACARA. 4.SENTIASA BERTENANG ) .PERKARA-PERKARA YANG PERLU DIELAKKAN OLEH JURUHEBAH SUKAN 1. CEPAT PANIK APABILA BERLAKU KESILAPAN. 3. 5. 8. MENGUMUMKAN PERKARA-PERKARA YANG TIDAK BERKAITAN DENGAN ACARA SUKAN TAHUNAN. ( . MENYOKONG PASUKAN RUMAH YANG BERTANDING ( . 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful