CONTOH TEKS JURUHEBAH UNTUK KEJOHANAN OLAHRAGA / SUKAN TAHUNAN SEKOLAH

1. MENGUMUMKAN ACARA Tuan-tuan, puan-puan para hadirin peminat sukan sekalian, / Hadirin yang dihormati sekalian, / Peminat sukan yang dihormati sekalian,/ • Sedang bersedia di garisan permulaan ialah peserta-peserta bagi acara……………………….. • Sebentar lagi akan berlangsung acara………………………………….. • Sebentar lagi kita akan menyaksikan acara………………………………. • Acara yang sedang berlangsung sekarang ini ialah acara…………………………….. • Acara yang sedang kita saksikan sekarang ialah acara…………………… • Peserta-peserta yang baru sahaja dilepaskan adalah bagi acara……………...

Berikut diumumkan kedudukan lorong bagi setiap peserta ….. Lorong pertama……( nama perserta )…. dari rumah……. Lorong kedua………( nama perserta )…. dari rumah…….… Lorong ketiga ………( nama perserta )…. dari rumah…….

Dan seterusnya…

.dengan lompatan setinggi………… ii. .. Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada………………………………………… Tahniah dan syabas kepada para pemenang. kita tumpukan perhatian ke pentas juara untuk menyaksikan upacara penyampaian hadiah... Lontar Peluru :……. iii... . • Umumkan catatan masa / jarak bagi tempat pertama sahaja • bagi acara padang : Umumkan catatan jarak seperti berikut… i. Hadiah-hadiah adalah bagi acara ……………….dengan jarak lompatan sejauh …………. Merejam Lembing :…. puan-puan peminat sukan yang dihormati. dengan jarak rejaman sejauh………. Untuk itu. majlis dengan segala hormatnya mempersilakan ……………………………(nama) ……………………………………(jawatan) untuk menyampaikan hadiah kepada para pemenang.Tempat Kedua…………………………………. dengan jarak lontaran sejauh…………. . iv. Lompat Tinggi : ….Tempat Pertama……………………………….2. PENYAMPAIAN HADIAH Tuan-tuan. .Tempat Ketiga…………………………………. Lompat Jauh : ….

HANYA TUNDUK MEMBACA TEKS TANPA MELIHAT UPACARA PENYAMPAIAN HADIAH. ( . MENYOKONG PASUKAN RUMAH YANG BERTANDING ( . 9. KESILAPAN MENYEBUT NAMA PESERTA / NAMA PENYAMPAI HADIAH.AMBIL SIKAP BERKECUALI SEMASA ACARA BERLANGSUNG ). 8. 7. MENINGGALKAN MEJA JURUHEBAH TANPA MEMAKLUMKAN KEPADA PENGURUS KEJOHANAN. MEMBUAT ULASAN SELARI. 3. ( DAPATKAN NASIHAT / KEBENARAN DARIPADA PENGURUS KEJOHANAN TERLEBIH DAHULU. BERCAKAP TANPA PANDUAN TEKS. 4.JIKA ADA PERKARA YANG PERLU DIUMUMKAN ) 6. 2. 5. TERAGAK-AGAK SEMASA MENGUMUMKAN ACARA. CEPAT PANIK APABILA BERLAKU KESILAPAN. MENGUMUMKAN PERKARA-PERKARA YANG TIDAK BERKAITAN DENGAN ACARA SUKAN TAHUNAN.SENTIASA BERTENANG ) .PERKARA-PERKARA YANG PERLU DIELAKKAN OLEH JURUHEBAH SUKAN 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful