P. 1
TEKS JURUHEBAH SUKAN

TEKS JURUHEBAH SUKAN

|Views: 49|Likes:
Dipublikasikan oleh mrzec
olahraga
olahraga

More info:

Published by: mrzec on May 10, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/06/2013

pdf

text

original

CONTOH TEKS JURUHEBAH UNTUK KEJOHANAN OLAHRAGA / SUKAN TAHUNAN SEKOLAH

1. MENGUMUMKAN ACARA Tuan-tuan, puan-puan para hadirin peminat sukan sekalian, / Hadirin yang dihormati sekalian, / Peminat sukan yang dihormati sekalian,/ • Sedang bersedia di garisan permulaan ialah peserta-peserta bagi acara……………………….. • Sebentar lagi akan berlangsung acara………………………………….. • Sebentar lagi kita akan menyaksikan acara………………………………. • Acara yang sedang berlangsung sekarang ini ialah acara…………………………….. • Acara yang sedang kita saksikan sekarang ialah acara…………………… • Peserta-peserta yang baru sahaja dilepaskan adalah bagi acara……………...

Berikut diumumkan kedudukan lorong bagi setiap peserta ….. Lorong pertama……( nama perserta )…. dari rumah……. Lorong kedua………( nama perserta )…. dari rumah…….… Lorong ketiga ………( nama perserta )…. dari rumah…….

Dan seterusnya…

dengan jarak lontaran sejauh…………. iv.dengan jarak lompatan sejauh …………. Lontar Peluru :……. • Umumkan catatan masa / jarak bagi tempat pertama sahaja • bagi acara padang : Umumkan catatan jarak seperti berikut… i. puan-puan peminat sukan yang dihormati. dengan jarak rejaman sejauh………. PENYAMPAIAN HADIAH Tuan-tuan. majlis dengan segala hormatnya mempersilakan ……………………………(nama) ……………………………………(jawatan) untuk menyampaikan hadiah kepada para pemenang. kita tumpukan perhatian ke pentas juara untuk menyaksikan upacara penyampaian hadiah. Lompat Tinggi : …. .dengan lompatan setinggi………… ii.. Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada………………………………………… Tahniah dan syabas kepada para pemenang.. Lompat Jauh : …. Hadiah-hadiah adalah bagi acara ……………….. iii. Merejam Lembing :….2.. . .Tempat Ketiga…………………………………..Tempat Pertama………………………………. Untuk itu..Tempat Kedua…………………………………. .

PERKARA-PERKARA YANG PERLU DIELAKKAN OLEH JURUHEBAH SUKAN 1. CEPAT PANIK APABILA BERLAKU KESILAPAN. 3. 2. KESILAPAN MENYEBUT NAMA PESERTA / NAMA PENYAMPAI HADIAH. 4. MENINGGALKAN MEJA JURUHEBAH TANPA MEMAKLUMKAN KEPADA PENGURUS KEJOHANAN.AMBIL SIKAP BERKECUALI SEMASA ACARA BERLANGSUNG ). ( . HANYA TUNDUK MEMBACA TEKS TANPA MELIHAT UPACARA PENYAMPAIAN HADIAH. 7. 8. TERAGAK-AGAK SEMASA MENGUMUMKAN ACARA. MENGUMUMKAN PERKARA-PERKARA YANG TIDAK BERKAITAN DENGAN ACARA SUKAN TAHUNAN. ( DAPATKAN NASIHAT / KEBENARAN DARIPADA PENGURUS KEJOHANAN TERLEBIH DAHULU. 5.JIKA ADA PERKARA YANG PERLU DIUMUMKAN ) 6. BERCAKAP TANPA PANDUAN TEKS. MENYOKONG PASUKAN RUMAH YANG BERTANDING ( .SENTIASA BERTENANG ) . MEMBUAT ULASAN SELARI. 9.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->