Anda di halaman 1dari 2

WWW.ANDREWCHOO.EDU.

MY

KATA HAMPIR SAMA MAKNA


Kata angin ayu Makna a) Udara yang bergerak a) Cantik lemah lembut dan menarik (untuk orang sahaja khususnya perempuan) a) Tidak boleh dilentur, kejang a) Menjadi dua bahagian a) Menyebat, menyesah dengan teruk a) Bergoncang dengan kuat a) Keluar bertaburan a) Nada suara yang kasar dan besar, garuk a) Hampa a) Memandang menggunakan mata a) Menelan tanpa dikunyah Ayat Contoh a) Daun kelapa kelihatan bergerak-gerak menandakan ada angina bertiup. a) Anak gadis Pak Shukur sungguh ayu.

kaku belah belasah bergegar berhamburan garau kecewa melihat melulur

a) Kakinya menjadi kaku kerana berdiri terlalu lama di atas salji. a) Dinding itu terbelah dua akibat dirempuh oleh lori. a) Pegawai penjara membelasah pesalah dengan sepuluh sebatan. a) Bangunan bergegar apabila gempa bumi melanda kawasan tersebut. a) Garam di dalam guni itu berhamburan di jalan raya. a) Suara Shafiq mula menjadi garau selepas berumur 12 tahun. a) Akibat kegagalannya dalam peperiksaan yang lepas, Lina berasa hampa. a) Dia telah melihat kemalangan ngeri itu. a) Ular sawa melulur seekor ayam kepunyaan Pak Mansur. a) Pekerja restoran itu memanggang ikan keli untuk pelanggannya. a) Tukang kebun memangkas pokok bunga yang semakin tinggi itu supaya lebih rendah. a) Petani itu memikul guni-guni yang berisi padi untuk disimpan. a) Mak Cik Bedah mencurah air ke dalam baldi yang kosong. a) Abang menenyeh puntung rokoknya ke lantai. a) Ayah menjolok buah kelapa supaya gugur.

memanggang

memangkas

memikul

mencurah menenyeh menjolok

a) Sesuatu yang dimasak dengan dipanaskan di atas bara api a) Memotong bahagian hujung supaya menjadi pendek a) Membawa barang di atas bahu seperti membawa guni atau bungkusan a) Mencucur, menuang air dengan banyak a) Menekan dan memicitmicit dengan kuat. a) Merodok dengan galah

WWW.ANDREWCHOO.EDU.MY

muncul

a)

panduan rebah tendang terlihat

a) a) a) a)

untuk menjatuhkan sesuatu Keluar dengan tiba-tiba, memperlihatan diri dengan tiba-tiba Orang yang menunjukkan jalan Jatuh terbaring (berkaitan dengan orang) memukul dengan kaki, depak, sepak Terpandang dengan tidak sengaja

a) Lembaga itu muncul di hadapan saya dengan tiba-tiba. a) Robert selalu menuruti panduan yang diberikan oleh bapanya. a) Wahidah rebah kerana tersepak batu. a) Bola yang ditendang oleh Abu hampir memasuki gol. a) Ketka dia menoleh ke belakang, dia terlihat kawan baiknya berada di situ.

HTTP:// WWW.ANDREWCHOO.EDU.MY

Anda mungkin juga menyukai