Anda di halaman 1dari 53

9 Fakta Pernafasan Dalam Nyanyian/Mengaji http://zarulumbrella.

com/9-faktapernafasan-dalam-nyanyianmengaji/
Posted on 19/08/2011 | 1 Comment

1.Pernafasan?Kenapa ianya penting?Ini adalah kerana tanpa pernafasan tidak akan ada udara dan bila tiada udara kita tidak akan boleh mengeluarkan suara dan bunyi takkan keluar dan tidak akan adalah nyanyian 2.Pernafasan adalah sangat penting dalam nyanyian, dan ianya adalah perkara yang pertama yang akan diajar oleh kebanyakan guru-guru vocal 3.Apa yang kebanyakan kita tak tahu adalah yang pernafasan ini sebenarnya adalah proses yang amat semulajadi, dan semestinya adalah amat senang sekali untuk mahirkan diri kita dengan kawalan suara yang betul dalam menyanyi.Memahami cara pernafasan untuk nyanyian akan menjadi tool yang berguna bagi mencapai tahap cemerlang dalam asas pernafasan untuk menyanyi!

4.Penyanyi perlu belajar bagaimana hendak mengetahui tentang pernafasan mereka pada semua masa kerana ia memberi kesan kepada nada dan kualiti suara, kemampuan untuk mencapai julat pic yang diperlukan dan kemahiran mengawal not untuk tempoh masa yang lama. Mempelajari teknik penting ini memberikan alat yang betul bagi seorang penyanyi untuk melahirkan kemampuan diri mereka sebaiknya. 5.Pernafasan yang betul dilakukan daripada diafragma. Perhatikan pernafasan seorang bayi, kelihatan perutnya yang naik dan turun apabila bernafas ini adalah cara yang betul. Ia dilakukan tanpa menggerakkan bahu anda dan dada anda harus sangat minimum pergerakannya. Amalkan cara tersebut dengan mengimbangi bahu anda dan menumpukan pada pergerakan perut anda ke dalam dan ke luar. 6.Seluruh pernafasan sama ada secara sedar atau tidak sedar adalah dilakukan menerusi diafragma. Udara tidak boleh bergerak melalui paru-paru tanpa yang bantuan dari diafragma 7.Diafragma adalah otot berbentuk-kubah terletak melintang dibahagian bawah tulang selangka , untuk menggunakannya anda perlu mengisi dinding abdomen dengan udara. Apabila kita tidak menggunakan otot ini dengan keupayaan sepenuhnya, ia menghalang suara daripada menghasilkan gelembung yang perlu untuk menghasilkan resonan yang sewajarnya.. 8.Untuk makluman anda,kita tak boleh nak mengawal otot diafragma kita apabila kita bernafas.Ianya bergerak secara semulajadi dan anda tidak boleh nak kawal pergerakannya supaya ianya menguncup atau mengembang seperti yanang boleh kita lakukan keatas otot yg lain seperti trisep dan bisep.Apa yang boleh anda buat hanyalah menarik dan menghembuskan nafas dan ini menyebabkan ianya menguncup dan mengembang secara otomatik.. 9.Anda boleh mula belajar teknik pernafasan yang betul dengan mengamalkan senaman mudah ini:Mulakan dengan berbaring dan meletakkan sebuah buku besar di bahagian tengah abdomen anda. Sebagaimana anda menarik nafas, jika dilakukan dengan betul, anda sepatutnya melihat buku tersebut naik. Tahan untuk tiga saat sebelum dilepaskan; kemudiannya dihembus keluar dengan perlahan-lahan, perhatikan yang buku turun mengikut abdomen anda

http://muhammadfaizmahayudin.blogspot.com/2012/04/teknik-teknik-vokal-panduanguru.html

TEKNIK-TEKNIK VOKAL (PANDUAN GURU)

KERANGKA TAJUK-TAJUK

KANDUNGAN ISI

1.1 POSTUR ASAS DALAM NYANYIAN

Teknik

vokal

merangkumi tentang

pengetahuan

pedagogi vokal yang berkait dengan anatomi tubuh semasa penghasilan suara. Ianya menjelaskan tindakbalas tubuh di bahagian vokal yang menyebabkan terhasilnya suara dan kawalan-kawalan bahagian tubuh tertentu yang diperlukan seseorang dalam meningkatkan mutu nyanyian. Dalam mendapatkan hasil terbaik dalam nyanyian, kedudukan badan atau postur dalam nyayian perlu dititik beratkan. Postur yang baik bermaksud menggunakan badan dalam keadaan seimbang supaya otot-otot pernafasan

dapat bekerja dengan mudah serta membantu penyanyi mengeluarkan suara yang diingini tanpa ada sebarang halangan fizikal. Bagi penyanyi yang sudah mahir, mungkin sebarang posisi tidak menjadi gangguan kepada mereka. Tetapi bagi mereka yang melalui proses pembelajaran, menyanyi dengan postur yang betul merupakan langkah yang terbaik. Antara postur asas semasa menyanyi terdiri daripada postur berdiri dan postur duduk. Secara konvensionalnya, perkara-perkara yang perlu diberi perhatian ketika menyanyi dalam keadaan postur berdiri dan postur duduk adalah seperti berikut: 1.1.1 POSTUR BERDIRI Kaki dibuka sedikit dengan satu kaki di dihala sedikit kehadapan. Berat badan perlu diimbangkan di hadapan tapak kaki dan bukan ditumit. Lutut perlu dilonggarkan sedikit (tidak dikunci) bagi mengelak ketegangan. Pinggang sedikit kehadapan tanpa menonggekkan bahagian punggung. Bahagian abdomen perlu rata, keras dan dalam keadaan selesa. Bahagian dada dibuka seperti mendabik dada. Bahagian bahu ditolak ke belakang iaitu tidak membongkok. Lengan dalam keadaan selesa bergerak, sekiranya memegang skor lagu, elakkan terlalu tinggi yang akan menyebabkan muka terlindung atau terlalu rendah yang akan menyebabkan penyanyi menunduk ketika menyanyi. Di bahagian kepala, dagu perlu selari dengan lantai iaitu tidak mendongak ke atas atau menunduk.

Rajah 1 : Postur berdiri

Berdiri tgak dengan kaki renggang sedikit. Badan diimbangkan di kedua belah kaki dan seluruh anggota badan dalam keadaan selesa. Tangan diletakkan di sisi badan. Dada hendaklah kehadapan dengan bahu ke belakang. Kepala haruslah ditegakkan dan pandang lurus kehadapan.

1.1.2 POSTUR DUDUK Kaki hendaklah dibuka dengan satu kaki dihala sedikit kehadapan. Jangan sila panggung semasa menyanyi. Tapak kaki diletakkan rata di atas lantai pada posisi yang seimbang agar boleh menyokong keseluruhan badan semasa duduk Pinggang sedikit kehadapan tanpa menonggekkan bahagian punggung. Bahagian abdomen perlu rata, keras dan dalam keadaan selesa. Bahagian dada dibuka seperti mendabik dada. Bahagian bahu ditolak ke belakang iaitu tidak membongkok. Lengan dalam keadaan selesa bergerak, sekiranya memegang skor lagu, elakkan terlalu tinggi yang akan menyebabkan muka terlindung atau terlalu rendah yang akan menyebabkan penyanyi menunduk ketika menyanyi. Tangan boleh diletakkan di atas peha sambil bergerak selesa. Di bahagian kepala, dagu perlu selari dengan lantai iaitu tidak mendongak ke atas atau menunduk.

Rajah 2 : Postur duduk

Duduk tegak dan kaki direnggangkan sedikit. Pastikan kedua belah tapak kaki di lantai dalam keadaan selesa. Tangan diletakkan diatas paha. Kerusi hanya duduk 1/3 bahagian kerusi dan jangan bersandar. Dada juga hendaklah kehadapan dengan bahu kebelakang dan elakkan dari mengangkat bahu. Kepala mestilah sentiasa tegak dan pandang lurus kehadapan. Kesimpulannya asas postur yang betul membuatkan nyanyian menjadi lebih mudah dilakukan. Ia akan menyediakan mekanisme fizikal bertindak balas dengan konsep mental tanpa sebarang gangguan. Ia juga membuatkan semua proses berjalan secara bersambung-sambung tanpa halangan. Postur yang betul membolehkan seseorang menyampaikan suara dengan baik sekaligus menyanyi dengan lebih baik. Postur yang baik perlu seimbang, bergaya dan ringkas. kefahaman terhadap pengawalan postur ini amat penting dalam membantu penyanyi mengeluarkan suara dengan lebih bebas tanpa sekatan.

1.1.3 Latihan Fizikal Bagi Mendapatkan Postur Yang Baik A. i. ii. Berdiri Berdiri tegak dan badan tidak boleh bongkok. Tangan dinaikkan ke paras bahu. Bengkokkan tangan sedikit dan turunkannya secara perlahan-lahan. Ulang beberapa kali. B. i. ii. Duduk Duduk ke hadapan. Tangan pada paha. Dengan perlahan-lahan, tarik nafas yang dalam dan perhatikan bahagian tulang rusuk anda mengembang.

Layari Internet

Aktiviti 1.2 Anda dikehendaki melayari internet dan mendapatkan maklumat tambahan berkaitan postur dalam nyanyian.

1.2 KAEDAH PERNAFASAN DALAM NYANYIAN Penggunaan teknik suara yang betul menghubungkan konsep fikiran kepada perasaan dan mengaitkan pula dengan tindak balas fizikal. Salah satu teknik vokal yang perlu dititikberatkan dalam nyanyian ialah pernafasan. Semasa bernafas, oksigen akan masuk ke dalam ruang paru-paru. Bahagian otot yang membantu proses pernafasan terdiri dari otot diafragma, otot ini merupakan satu bahagian otot besar berbentuk-kubah terletak melintang dibahagian bawah tulang selangka iaitu di bawah bahagian paru-paru. Apabila otot diafragma menurun, bahagian pinggang akan mengembang. Tekanan udara yang berada di dalam badan kita akan menjadi rendah, dengan itu membuatkan udara atau oksigen disedut ke dalam paru-paru atau disebut respirasi. Apabila otot diafragma menaik, tekanan udara yang terdapat di dalam badan akan menjadi tinggi dan ini menyebabkan udara keluar semula, atau dihembus iaitu disebut ekspirasi. Pernafasan yang betul ketika menyanyi adalah dengan menggunakan otot diafragma. Perhatikan pernafasan seorang bayi, kelihatan perutnya yang naik dan turun apabila bernafas ini adalah cara yang betul. Ia dilakukan tanpa menggerakkan bahu anda dan dada anda harus sangat minimum pergerakannya. Amalkan cara tersebut dengan mengimbangi bahu anda dan menumpukan pada pergerakan perut anda ke dalam dan ke luar.

Rajah 3: Proses respirasi dan ekspirasi di bahagian paru-paru manusia 1.2.1 Senaman bagi Otot Diafragma Salah satu kesalahan yang ramai orang lakukan ketika menyanyi adalah dengan menahan nafas ketika menyanyi. Sedangkan yang sepatutnya anda perlu melepaskan atau membiarkan saja nafas anda mengalir seperti biasa, jika tidak anda akan merasakan kesukaran untuk mencapai note tinggi dalam nyanyian anda. Anda boleh mula belajar teknik pernafasan yang betul dengan mengamalkan senaman mudah ini: Mulakan dengan berbaring dan meletakkan sebuah buku besar di bahagian tengah abdomen anda. Sebagaimana anda menarik nafas, jika dilakukan dengan betul, anda sepatutnya melihat buku tersebut naik. Tahan untuk tiga saat sebelum dilepaskan; kemudiannya dihembus keluar dengan perlahan-lahan, perhatikan yang buku turun mengikut abdomen anda

1.3 KAWALAN PERNAFASAN Pernafasan dalam nyanyian merupakan satu perkara yang perlu dititik beratkan bagi mencapai kesempurnaan terhadap penyampaian nyanyian. Bagi percakapan harian, bunyi tidak dilanjutkan seperti dalam nyanyian, tiada hukum hakam yang perlu dipatuhi bagi menghabiskan bagi satu baris ayat. Nafas boleh di ambil di merata-rata tempat yang dikehendaki mengikut keselesaan. Tatapi dalam nyanyian yang didasari oleh pic, irama dan melodi memerlukan kawalan pernafasan yang lebih dinamik bagi mengelakkan nafas diambil pada bahagianbahagian yang tidak sepatutnya untuk menjaga keindahan sesebuah lagu yang disampaikan. Selain itu, penggunaan ekspresi dan rangkaian lagu dalam nyanyian juga memerlukan kawalan pernafasan. Bagi mengawal pengeluaran udara yang betul ialah bermula dengan pengetahuan penyanyi terhadap tindakbalas tubuh badan yang berlaku semasa menyanyi. Pernafasan dalam nyanyian melibatkan paru-paru, diafragma dan abdomen bahagian bawah. Nyanyian yang betul adalah dengan berjaya menghabiskan satu frasa dengan satu nafas sahaja. Ini berlaku hanya dengan kawalan yang betul semasa menyanyi. Apabila wujud kefahaman berkaitan proses penafasan dalam nyanyian maka penyanyi akan bertindak menyedut udara dan melepaskanya perlahan-lahan mengikut suku kata dalam nyanyian tanpa membazirkan tenaga mengawalnya.

Terdapat 4 fasa dalam kawalan pernafasan: a. Menarik nafas perut dan rangka rusuk mengembang. b. Berhenti seketika c. Menghembus nafas dilepaskan sedikit-sedikit ketika menyanyi d. Pulih kembali rileks dan bersedia untuk kembali ke fasa satu.

Rajah 4 : Gambaran kedudukan diafragma semasa menarik nafas dan menghembus nafas

Penafasan yang betul daripada diafragma memerlukan latihan sehingga ia menjadi tabiat. Dengan cara pernafasan begini, anda bukan sahaja akan cemerlang dalam kebolehan menyanyi, anda juga akan mengekalkan kesihatan anda sendiri. Pernafasan yang betul membantu untuk menghapuskan karbon dioksida dari tubuh kita dan mengambil oksigen secukupnya memberi faedah kepada keseluruhan organ dalaman. .

Mengumpul Maklumat

Aktiviti 1.3 Hasilkan satu pengurusan grafik berkenaan dengan proses yang berlaku semasa pernafasan dalam nyanyian.

1.4 SOKONGAN PERNAFASAN Melalui pedagogi vokal, panjang sesuatu nafas dilakukan dengan menyedut nafas secara mendalam dan melepaskan secara perlahan-lahan dengan dibantu oleh kawalan otot diafragma. Langkah-langkah dalam kawalan pernafasan semasa nyanyian bermula apabila nafas disedut, ini mengakibatkan paru-paru mengembang, fenomena ini membuatkan diafragma kita tertekan ke bawah dan menyebabkan bahagian sekeliling pinggang turut mengembang. Diafragma perlu dikawal dengan cara mengeraskan bahagian sekeliling pingang semasa pengeluaran udara berlaku. Bagi memastikan bekalan udara cukup sehingga ke akhir frasa, bahagian diafragma harus dipastikan terus ditekan atau mengeras supaya ianya terus menyokong pengeluaran udara yang lebih panjang. Sokongan pernafasan dapat dilakukan dengan

meperkemaskan/mengeraskan otot-otot abdomen, menciptakan tekanan yang tinggi pada abdomen dan thorax, membuatkan diafragma dalam keadaan rileks dan terkawal (terangkat ke atas). Ia melibatkan bahagian-bahagian badan, otot contohnya, serta kaitannya dengan kerja-kerja yang dilakukan oleh paru-paru larynx untuk menghasilkan ton yang terbaik dan berupaya menyanyikan frasa lagu dan not-not yang panjang. Penyanyi akan dapat mengawal nyanyian (fonasi).

Bagi mencapai teknik ini memerlukan latihan demi latihan yang berterusan. Untuk itu, otot diafragma dilatih untuk bekerja bagi menyokong pengaliran nafas yang lebih lama semasa menyanyi. Penyanyi yang berjaya mengawal pernafasan mereka tidak memerlukan tenaga yang banyak semasa menyanyi dan mampu mengeluaran ton suara yang lebih menyeluruh (solid).

1.4.1 Latihan Pernafasan Berikut adalah beberapa latihan pemanasan suara (vokalize) yang dapat dijalankan untuk melatih otot-otot diafragma bagi bertindakbals dengan teknik nyanyian atau vokal yang betul. Latihan ini boleh dilakukan dengan memulakan dari nada rendah kemudian beransur ke nada tinggi dengan memberi penekanan terhadap fungsi otot diafragma sekaligus memberi perhatian juga terhadap phonasi, resonan serta artikulasi yang tepat.

ZaRul WC Premium

Join Date Jan 2009 Location Bangi Posts 1,770 Thanks

http://www.wangcyber.com/forum/sembang-umum/22452-5perkara-asas-dalam-nyanyian.html#.UStlb8pacnQ 5 Perkara Asas dalam Nyanyian


Pengetahuan asas mengenai asas nyanyian adalah amat penting bagi kita untuk menyanyi dengan bagus. Dan dengan itu saya telah pecahkan kepada beberapa komponen penting mengenai asas nyanyian ini bagi memudahkan pemahaman anda ,seterusnya meningkatkan tahap kemampuan suara anda. Ada 5 Komponen Asas Nyanyian:1. Pitch/Nada

2.Rhythm/Irama 3.Pernafasan 4.Suara 5.Sebutan Mari saya jelaskan satu persatu :1. PITCH/NADA Ok saya kira ramai yg tahu mengenai pitch ni sejak AF disiarkan sejak 2002 yang lepas kan?Kalau kita dengar si penyanyi tu sumbang dalam penyampaian lantas kita akan kata pitching tak kena la ni.Jadi jika pitching bagus maka penyampaian lagu akan bagus dan sedap didengar Jadi disini kita nampak kepentingan pitch/nada ini dalam penyampaian nyanyian. Pitch merujuk kepada nota dan bunyi yang kita dengar apabila seseorang itu menyanyi, dan ini akan menentukan yang lagu itu akan kedengaran sedap atau menjadi sumbang mambang. Seseorang penyanyi itu perlu tahu cara untuk melontarkan suara mereka dalam kepelbagaian nada2 yang tepat dalam sesebuah lagu bagi menyesuaipadankan dengan irama serta muzik secara keseluruhan dalam sesebuah lagu itu tadi.. Memahirkan diri kita dengan mengenal nada dan interval, untuk menyanyikan note2yang pelbagai dan memperbetulkan nyanyian bila kita nyanyi dalam nada yang sumbang adalah sangat penting 2. RHYTHM/IRAMA Setiap lagu mempunyai beat atau rentak yang tersendiri, dan adalah penting untuk kta mengekalkan asas irama lagu tersebut, kalau tidak kita mungkin mendapati diri kita sukar untuk menyanyi dengan sempurna,lirik berterabur dan tak kena dengan irama dan kita mungkin akan ketinggalan dibelakang .Rentak juga lah menentukan groovesesebuah lagu,dan ianya juga membuatkan kita menghentakkan kaki atau mengangguk2kan kepala bila kita mendengarkan lagu lagu yang bertempo laju cthnya lagu2 rock! Kemahiran deria irama anda bermula dengan mempelajari bagaimana mengenali kepelbagaian durasi rentak, untuk menyanyikan notes dengan rentak yang berbeza2, begitu juga kebolehan mengawal tempo asas sesebuah lagu!

3. PERNAFASAN Pernafasan adalah sangat penting dalam nyanyian, dan ianya adalah perkara yang pertama yang akan diajar oleh kebanyakan guru-guru vocal kepada anda jika anda mengambil kelas latihan vokal.Ianya juga adalah soalan yang sering menjadi pertanyaan kepada kita-apa kena mengena pernafasan dengan menyanyi ni??. Apa yang kebanyakan kita tak tahu adalah yang pernafasan ini sebenarnya adalah proses yang amat semulajadi, dan semestinya adalah amat senang sekali untuk mahirkan diri kita dengan kawalan suara yang betul dalam menyanyi.Memahami cara pernafasan untuk nyanyian akan menjadi tool yang berguna bagi mencapai tahap cemerlang dalam asas pernafasan untuk menyanyi! 4. SUARA Suara kita selalunya kita abaikan apabila kita menyanyi dan kita terlampau memfokuskan perhatian kita kepada komponen2 nyanyian yang lain dari mencari bagaimana caranya untuk menguatkan vocal bagi mengindahkan lagi mutu nyanyian kita. Asas dalam memahami suara dan vocal cord atau lipatan suara amat mustahak bagi membantu kita kearah menggunakan tabiat menyanyi yang baik, juga dalam melontarkan bunyi/nyanyian yang lebih relax dan sihat 5. SEBUTAN Belajar bagaimana cara untuk melontarkan nyanyian melalui suara kita saja tidak mencukupi,tetapi kita perlu membentuk suara kita dalam bentuk patah perkataan bahasa yang akan difahami oleh audience kita. Inilah yang menjadikan sebutan adalah asas penting dalam nyanyian,kerana ini adalah batu pengukur samada audience kita faham atau tidak apa yg disampaikan melalui lagu yang kita sampaikan, dan samada audience boleh connect dengan kita melalui persembahan nyanyian kita.

Sebutan juga adalah kunci kepada penghasilan pitching yang tepat dalam nyanyian.

6 Tips Asas Nyanyian


by zarul Mon Jul 27, 2009 11:11 pm 6 Tip Nyanyian Hebat Menyanyi adalah sifat semulajadi yang ada dalam setiap naluri manusia.Nyanyian juga sejak beribu-ribu tahun dahulu menjadi tunjang kepada peradaban manusia,kesenian,keagamaan dan yang paling ketara dalam percintaan.Kita tidak semua lahir dengan kebolehan menyanyi,walaubagaimanapun dengan latihan yang betul dan sesuai setiap orang BOLEH menyanyi.Berikut beberapa tips untuk menyanyi dengan cara yg betul bagi mempersiapkan anda untuk menyanyi secara profesional,ke audition atau di karaoke dan juga menyanyi di bilik air. 1.Kawalan Pernafasan Salah satu kesalahan yang ramai orang lakukan ketika menyanyi adalah dengan menahan nafas ketika menyanyi.Sedangkan yang sepatutnya anda perlu melepaskan atau membiarkan saja nafas anda mengalir seperti biasa,jika tidak anda akan merasakan kesukaran untuk mencapai note tinggi dalam nyanyian anda..senang cakap terkehel bila nak tarik.. Untuk itu anda harus beajar satu cara pernafasan yang dipanggil diaphragmatic breathing.Teknik pernafasan ini adalah dengan menarik nafas masuk ke dalam paru-paru anda yang bawah sekali.ooo ada yang garu kepala dah...Ok senang cerita macam ni jer,cuba baring melentang atas katil kaki lunjur,kemudian letakkan tangan kanan anda diatas dada sebelah atas dan tangan kiri anda diatas dada sebelah bawah(ddekat tulang rusuk).Bila bernafas pastikan tangan kanan anda diatas dada sebelah atas tidak bergerak,manakala tangan kiri diatas dada sebelah bawah bergerak keatas dan kebawah 2.Perkembangkan Suara Asli Anda Bila menyanyi anda dengan cara tak sengaja akan terikut-ikut cara nyanyian penyanyi asal,fenomena ini berleluasa di Malaysia suatu waktu dulu dimana ramai yang meniru suara Jamal Abdillah begitu juga dengan Dato'Siti Nurhaliza.Ini adalah tidak bagus jika anda hendak menjadi penyanyi yang hebat.Untuk menjadi hebat anda kena atau mesti mempunyai identiti suara anda sendiri,pendekata anda kena ada trademark anda

sendiri.Untuk cuba lari dari terikut2 ni cubalah menyanyi lagu yang anda kurang minat dengan penyanyi nya atau anda langsung tak pernah dengar pun lagu serta penyanyinya.Mulanya anda akan merasa kurang selesa,jika anda cuba sekerap yang mungkin lama-kelamaan ianya akan menjadi biasa dan sedikit demi sedikit anda akan nampak keaslian suara anda,mat saleh cakap original! p/s Tips ini memerlukan kesabaran dan latihan serta memakan masa sedikit 3.Latih Diri Anda Beremosi Nyanyian dan muzik adalah bersangkut paut dengan emosi.Sesebuah nyanyian mengutarakan sebuah cerita,warna,perasaan,kesedihan dan kebahagian etc. Dengan hanya setakat mengenal nota-nota muzik dan pandai menyanyi sahaja tidak mencukupi untuk menjadi penyanyi hebat.Anda harus pandai mengawal emosi anda! Setiap lagu yang ingin dinyanyikan harus diteliti dan difahami isi kandungan dan ceritanya,apakah emosi dalam lagu itu?apakah emosi dalam melodi lagu itu?ini semua harus dikaji.Biasa orang cakap kita kena 'feel' kan lagu tu baru lah sedap. Bila emosi berjaya dengan kemahiran vokal yang ada maka lengkaplah nyanyian. 4.Menyanyi Depan Cermin Cermin adalah alat yang penting dalam pembelajaran vokal anda..bunyi macam tak logik bukan..Tapi ini lah hakikatnya.Dengan menyanyi dihadapan cermin anda sendiri dapat meihat posture badan anda sewaktu menyanyi(ini amat penting ketika menyanyi)expresi muka dan mulut serta teknik pernafasan anda.Cuba berxperimen depan cermin dengan menyanyi dengan membongkok,tak buka mulut dengan sepatutnya dan cuba menyanyi dengan berdiri tegak dan membuka mulut dengan sepatutnya.Dont be surprised anda akan selesa menyanyi bila anda berdiri tegak sambil menyanyi dengan membuka mulut dengan sepatutnya.Itulah kegunaan cermin! 5.Berhenti.... Ok yang ni mungkin agak berat sikit bagi sesetengah orang untuk mempraktikkanya..Namun untuk menjadi penyanyi yang berkaliber anda kena berhenti merokok,cakap dengan menjerit atau suka menjerit-jerit(ada ke orang macamni)dan kurangkan meminum ais beberapa jam sebelum anda menyanyi.Saya tak kan kupas bab ni kerana bersangkut-paut dengan tabiat manusia,saya dah bagi tahu jadi pandaipandailah yer.. 6.Latihan Latihan Latihan Nyanyian jika tidak diasah atau dilatih takkan membawa anda kemana-mana.Dengan berlatih anda akan mengenali kelemahan dan kelebihan suara anda,anda juga dapat kenalpasti lagu yang bagaimana selesa dengan anda,juga dengan latihan anda boleh berexperimen dengan suara anda,cuba cabar suara anda ketahap yang diluar kemampuan anda,dengan cara ini suara anda menjadi flexible dan mungkin anda boleh jadi versatile

singer.Ambil kesempatan untuk menyanyi dimana-mana sahaja,rasakan keseronokan menyanyi dan cuba menyanyi dihadapan rakan-rakan secara tak langsung atau secara langsung dan dapatkan komen dari mereka,jikalau komen-komen yang diterima membanggakan maka anda sudah bersedia untuk ke tahap seterusnya.

PGSR PENDIDIKAN MUZIK


Program Pensiswazahan Guru Sekolah Rendah (Pendidikan Muzik)

Wednesday, June 1, 2011


Asas Nyanyian
Nyanyian adalah aktiviti muzikal yang paling awal. Dalam muzik nyanyian dinamakan vokal. Terdapat dua jenis nyanyian iaitu nyanyian secara humming dan nyanyian menggunakan lirik lagu. Nyanyian secara humming adalah nyanyian menggunakan bunyi huruf vokal contohnya La la la, Di di di, Mu mu mu mu, Ta ta, Ti ti ti dan sebagainya. Nyanyian dengan lirik ialah nyanyian lagu menggunakan lirik lagu.

Bunyi terhasil dari getaran sesuatu. Contohnya apabila meja diketuk, permukaan meja akan bergetar dan bunyi pun terhasil. Begitu juga dengan suara manusia. Atau apabila trumpet ditiup, udara dalam trumpet akan bergetar dan oleh itu bunyi trumpet terhasil. Biasanya, semasa bernafas, udara dari paru-paru akan melalui larynx dan terus keluar tanpa mengeluarkan bunyi. Apabila hendak mengeluarkan bunyi, vocal cords (pita suara) akan dikawal supaya ia dapat menggetarkan udara yang melaluinya. Dengan cara itu suatu bunyi akan terhasil. Gabungan antara gigi, lidah dan bibir akan membentuk bunyi menjadi bunyi konsonan dan vokal. Simbol bagi vokal dan konsonan adalah huruf-huruf. Pic-pic muzik adalah besar atau kecilnya sesuatu bunyi. Semakin nyaring bunyi maka semakin tinggi picnya. Kadar ketegangan vocal cords mempengaruhi ketinggian pic. Semakin tegang vocal cords, maka semakin tinggi pic suara yang dihasilkan. Penyanyi yang mempunyai suara yang tinggi mempunyai vocal cords yang kuat.

Kakuatan bunyi (volume) ditentukan oleh kuatnya tekanan udara dari paru-paru. Dalam muzik kekuatan bunyi disebut sebagai dinamiks. Istilah kuat atau lembut menunjukkan tahap dinamik pada muzik. Julat pic ialah jarak antara pic paling rendah dengan pic paling tinggi dapat dihasilkan oleh seseorang. Penyanyi yang baik mempunyai julat pic yang besar Postur

Dalam nyanyian, tubuh badan manusia sama seperti alat muzik. Semasa menyanyi postur adalah amat penting. Postur mempengaruhi cara pernafasan, mutu pengeluaran suara dan keseluruhan nyanyian seseorang. Postur Semasa Nyanyian Secara Berdiri Berdiri tegak, kaki direnggang sedikit. Imbang badan di kedua-dua belah kaki dan keseluruhan anggota dalam keadaan selesa 1. Tangan di sisi badan. 2. Dada ke hadapan, bahu ke belakang dan elakkan dari mengangkat bahu. 3. Kepala ditegakkan dan pandangan lurus ke hadapan. Postur Semasa Nyanyian Secara Duduk 1. Duduk tegak, kaki direnggang sedikit, kedua-dua tapak kaki di lantai dan dalam keadaan selesa. 2. Tangan di atas peha. 3. Duduk di separuh bahagian hadapan kerusi dan jangan bersandar. 4. Dada ke hadapan, bahu ke belakang dan elakkan dari mengangkat bahu. 5. Kepala ditegakkan dan pandangan lurus ke hadapan. Pernafasan Pernafasan yang terkawal adalah asas kepada nyanyian yang baik. Dalam nyanyian. Mulut dan kerongkong perlu dibuka luas untuk memberi laluan udara yang banyak bagi menghasilkan ton yang lebih resonan. Sebutan dan Ton

Dalam menyanyi, sebutan bunyi vokal dan konsonan haruslah jelas. Bagi menghasilkan sebutan yang jelas, ciri-ciri berikut memainkan peranan yang penting. Ciri-ciri ton nyanyian meliputi

Tenaga Pembentukan alat vokal ( bibir dan lidah ) Kekuatan bunyi Harkat (panjang dan pendek) Pernafasan dan bentuk mulut yang betul mengasilkan sebutan yang baik, kualiti ton dan intonasi yang baik. Bunyi konsonan pada permulaan dan akhir suatu perkataan perlu ditekankan semasa latihan. Jenis Jenis Suara
Dalam nyanyian, terdapat 3 jenis suara iaitu

Suara kepala Suara tengah Suara dada


Suara kepala ialah istilah yang digunakan bagi menerangkan suara yang dirasai dikeluarkan dari ruang di kepada. Untuk mendapat suara kepala yang bermutu, kawalan pernafasan yang betul adalah perlu. Suara kepada akan membantu pelajar lelaki semasa mengalami perubahan suara.Ia juga memberi persediaan dalam penggunaan nyanyian falsetto. Suara Tengah ialah istilah yang digunakan bagi menerangkan perletakan suara yang di rasai dikeluarkan dari paras hidung ke kerongkong. Suara dada adalah istilah yang digunakan bagi menerangkan suara yang dirasai dikeluarkan dari ruang dada. Untuk merasai suara ini, nyanyi pic rendah dengan meletakkan tangan di dada. Getaran dada akan dirasai pada tangan.

Tangga Nada Solfa


Seorang paderi berbangsa Perancis, bernama Guido d Arenzo telah mencipta satu kaedah untuk mengajar nyanyian semerta dikalangan rahib pada abad ke-11. Arenzo menggunakan 6 not iaitu

Do La

Re

Mi

Fa

Sol

Sistem nyanyian ini kemudiannya digunakan dengan meluas untuk nyanyian sekular ( bertemakan cinta dan isu semasa ). Sistem ini adalah sama dengan tangga nada solfa yang digunakan untuk latihan nyanyian sehingga hari ini. Hari ini Ut telah digantikan dengan Do manakala pic Ti ditambah selepas La.

Jul 14

D http://rayjeffryn.blogspot.com/2009/07/ dasar-dasar-tehnik-menyanyisaatmemulai.htmlasar-dasar tehnik menyanyi;saat memulai hingga mengakhiri


Dasar-dasar tehnik menyanyi; saat memulai hingga mengakhiri lagu oleh Ray Jeffryn Seorang pemula yang mempelajari dasar-dasar bernyanyi harus memulainya dari sikap tubuh yang baik yaitu sikap optimis dan tenang sebelum mulai dengan cara menggunakan nafas yang sebaik-baiknya untuk menghasilkan suara. Dengan menggunakan diafragma secara benar akan diproduksi kekuatan suara yang baik dan stabil. Aktivitas selanjutnya adalah membentuk suara dengan membuka mulut, membentuk resonansi dan menempatkan suara dan memprojeksikan suara yang bernada tersebut ke depan dan terfokus. Jangan lupa untuk menjaga kestabilan suara dengan menggunakan diafragma dan menempatkan suara dalam register yang tepat tanpa menimbulkan tekanan/ tension baik di leher maupun di anggota tubuh yang lain. Masukkan udara secukupnya ke dalam tubuh seperti menghirup wewangian harum tanpa menimbulkan bunyi. Bernafaslah melalui hidung dan mulut. Isilah udara ke paru-paru dan rongga diafragma tanpa mengangkat dada. Buang udara dengan rileks sesuai dengan kebutuhan volume yang diinginkan. Gunakan tekanan dalam diafragma untuk mengatur seberapa besar volume

suara yang ingin dilakukan. Ingatlah untuk melakukan semua ini dengan rileks dan sikap tubuh yang tegak. Peganglah tenggorokan dan rasakan ketika bernyanyi apakah masih terasa dipaksakan. Bila iya, berarti anda masih belum melakukannya dengan benar. Ulangi sekali lagi mulai dari nada yang tidak terlalu rendah atau pun tinggi. Dengan pemanasan badan dan suara sebelum bernyanyi, tentunya akan memudahkan penyanyi mendapatkan kenyamanan saat menyanyi. Terapkanlah fleksibilitas dalam bernyanyi baik dalam melagukan nada-nada yang rendah atau tinggi dengan melakukan persiapan yang baik sebelum menyentuh nada tersebut. Ada tiga tahapan yang penting dalam bernyanyi: 1. Saat mulai menyanyi (dari persiapan hingga menyentuh nada awal) Pada saat memulai, Nyanyikan nada dengan benar. Jangan mengira-ngira rendah atau tingginya nada tersebut. Konsep mengenai tinggi rendahnya nada tersebut harus sudah ada dalam pikiran agar ketika membunyikan nada tersebut, dapat menyanyikannya dengan pasti dan tepat. Hanya saja dalam memberikan ruang ekspresi terhadap nada awal tersebut dapat digunakan bermacam-macam tehnik; misalnya langsung menyentuh nada, atau melakukan aksen maupun pergeseran nada / sliding note. Ini semua tergantung tuntutan lagu tersebut. Dalam memulainya pun kita harus tahu seberapa kuat ataupun lembut nada yang kita inginkan agar terdengar harmonis dan indah bunyinya. Pemahaman terhadap penghayatan lagu sangat penting. Oleh karena itu pahami syair lagu dan maksud dari kalimat dalam lagu tersebut. Dapatkan apa maksud dan tujuan dari isi syair lagu itu. Dimana letak klimaks lagu, dimana ada penegasan , dimana ada pertanyaan dan dimana pula ada perubahan hingga selesai. Ada hal lain yang penting dalam memulai yaitu tempo dan irama yang dimainkan sebelum mulai bernyanyi. Rasakan tempo dan iramanya agar ketika memulai nyanyi dapat jatuh tepat pada ketukannya, ataupun bila kita membuat variasi masuk atau mulai bernyanyi dengan ketukan terlambat, hal itu terdengar juga harmonis bukan karena mencoba-coba. Dalam bernyanyi lagu2 pop istilah seperti lay back bisa saja diterapkan yaitu dengan masuk atau mulai bernyanyi tidak pas pada ketukan lagu yang sebenarnya. Kadang kadang ada yang masuk atau mulai sebelum waktunya, dan ada pula yang masuk atau mulai setelah ketukan lagu. Mana yang baik tentunya bisa menimbulkan penafsiran beragam. Menurut pengalaman, yang terbaik adalah yang paling dapat mempresentasikan keindahan lagu dan penghayatan, tidak berlebihan atau membosankan. Dari sisi penonton terkadang dibutuhkan suatu spontanitas dan surprise yang membuat penonton akan terkagum. Ini merupakan suatui tehnik dalam menampilkan suatu lagu. 2. Saat menyanyikan lagu Dalam tahap ini seorang penyanyi harus bisa mempertahankan kestabilan nada, kesatuan penghayatan dan mood agar kalimat lagu itu terjaga dengan baik. Dalam menyanyikan bagian lagu dari bait per bait menuju reffrein atau ulangan jangan sampai terdengar

monoton melainkan bergerak menuju suatu klimaks sampai pada pemenuhan keinginan penonton untuk mendapatkan kesan yang baik terhadap lagu tersebut. Seorang penyanyi harus dapat menempatkan ekspresi dan dinamika yang tepat agar lagu yang dinyanyikan itu bermakna dan terkomunikasi bagi pendengar/ penikmatnya. Dalam bagian ini biasanya dilakukan improvisasi sesuai dengan gaya yang dimiliki setiap penyanyi yang berbeda beda. Kemudian tinggal menyesuaikan apakah variasi variasi vocal dan improvisasi yang dilakukan memang sudah harmonis atau ada yang berlebihan. Untuk ini dibutuhkan pengalaman dan pengamatan dari seseorang yang sudah mempunyai banyak pengalaman bernyanyi. 3. Saat mengakhiri lagu Sama halnya seperti memulai lagu ada banyak cara yang bisa dilakukan agar akhir lagu terdengar harmonis dan indah sesuai dengan tuntutan lagu. Mulai dari aksen , tetapan volume baik keras atau pun lembut juga panjang/pendeknya haruslah disesuaikan dengan musik. Tujuannya yang terpenting adalah untuk memberikan penutup yang baik seperti halnya mengakhiri suatu hidangan makanan dalam perjamuan. Lagi lagi masalah ketepataan pemilihan variasi ini bergantung pada pemahaman terhadap lagu. Intinya adalah jangan sampai terdengar berlebihan atau pun sebaliknya kurang pas. Dengan berlatih sering dan punya pengalaman yang cukup akan meningkatkan kemampuan untuk menganalisa dan menemukan cara yang terbaik. Medan, 7 July 2009 Posted 14th July 2009 by Ray Jeffryn 0

Friday, January 25, 2013

msica de St. Louis


Diterjemahkan dari bahasa Spanyol, artinya musik St. Louis.

http://musicadestlouis.blogspot.com/2013/01/persiapan-sebelumbernyanyi-di-depan.html Persiapan Sebelum Bernyanyi di Depan Umum

Kebanyakan orang yang tidak biasa tampil di depan umum selalu mengeluhkan masalah Saat latihan tidak seburuk ini atau, Heran, mengapa aku melupakan liriknya tadi?! Padahal selama latihan aku tak pernah melupakan lirik lagu., dan lain sebagainya. Selama latihan, kita lebih tidak hati-hati dalam bernyanyi. Mengapa? Yah, karena itu masih tahap latihan di mana berbuat salah adalah hal yang wajar dan dapat dimaklumi. Namun bila sudah show time, tekanan akan kita rasakan di backstage maupun sampai di atas panggung. Menurut penelitian di Amerika, perasaan nervous akan meningkatkan waspada kita, sehingga kita akan lebih memikirkan setiap langkah, lirik, atau koreo yang sudah dilatih sebelumnya, dan saat latihan kita melakukan itu semua tanpa waspada yang berlebihan seperti saat sudah di atas panggung. Waspada yang berlebihan menyebabkan otak kita berpikir lebih keras sehingga memacu jantung memompa darah lebih banyak untuk menyuplai kebutuhan darah di otak. Inilah mengapa jantung kita berdegup kencang saat kita merasa gugup. Perasaan gugup itu , bila parah, dapat menyebabkan sakit di dada, pening, dan juga keringat dingin. Tidak enak sekali, bukan? Dan saya yakin hal ini akan mengganggu performa Anda. Dan hal ini pula lah yang akhirnya membuat Anda melakukan kesalahan-kesalahan saat tampil. Lalu, bagaimana cara menghilangkan rasa gugup itu? Pertama-tama, hal yang paling dasar adalah menguasai teknik vocal terlebih dahulu. Latihlah itu setiap hari dan lama-kelamaan Anda akan terbiasa bernyanyi dengan baik tanpa memperhatikan secara detil teknik-teknik itu lagi. Kedua, setiap penyanyi selalu memiliki cara atau ciri khas tersendiri dalam bernyanyi. Anda boleh saja mengagumi suara dan cara bernyanyi artis idola Anda. Namun hal yang sangat tidak disarankan ialah meng-copy style tersebut. Banggalah dengan style bernyanyi Anda, karena itulah yang membuat Anda unik dan memorable. Ketiga, berlatihlah bernyanyi di depan orang lain. Misalnya, bernyanyi di depan kelas. Hal ini secara tidak langsung akan membiasakan diri Anda untuk tampil dengan yakin, berani, dan percaya diri. Dan yang terakhir, salah satu faktor yang paling penting adalah pendapat orang lain atas penampilan Anda. Bila Anda ingin mengembangkan kemampuan Anda dan bersedia mengoreksi diri, maka sudah sepantasnya Anda tahu bagaimana penampilan Anda di mata penonton.

Modal percaya diri saja tidak cukup bila Anda ingin memukau penonton dengan performa Anda. Anda harus memperhatikan pula hal-hal teknis dalam tampil di depan banyak orang, yaitu : a) Postur tubuh Postur tubuh menunjang produksi suara saat bernyanyi. Postur paling baik adalah lurus/aligned tanpa harus terlalu tegak namun bahu tetap relaks dan kaki dibuka selebar bahu. Ada saat-saat di mana Anda mungkin diminta untuk bernyanyi sambil duduk. Meskipun dalam posisi duduk, Anda harus tetap menjaga postur tetap tegak tapi relaks, agar aktivitas tenggorokan, pita suara, dan diafragma tidak terganggu saat bernyanyi. b) Memegang/Kontrol microphone Untuk bernyanyi di depan banyak orang dan di ruangan yang besar, Anda tentunya membutuhkan microphone untuk membantu sebagai pengeras suara. Namun, pengontrolan microphone yang kurang benar tidak akan membuat performa Anda menjadi lebih baik, malah akan menjatuhkannya. Peganglah mic dengan yakin, jangan ragu-ragu. Karena di saat Anda ragu-ragu, mic akan bergoyang ke sana-kemari tak terkontrol dan akan membuat suara Anda terdengar besarkecil tak beraturan. Posisikan mic maksimal 2cm dari mulut Anda. Mic yang terlalu dekat akan mambuat suara Anda terdengar samar dan mendengung. Bila ada bagian lagu yang membutuhkan produksi suara yang lebih kuat dan besar dari biasanya, jauhlan mic beberapa centi (sesuaikan dengan kuat atau tidaknya suara Anda) agar suara tidak terdengar terlalu keras/melengking di speaker dan merusak telinga banyak orang.

c) Ekspresi dan penghayatan Semua lagu memiliki pesan. Pesan akan tersampai dengan baik apabila Anda menyanyikan lagu tersebut dengan ekspresi. Sebelum Anda dapat menggambarkan

ekspresi dengan tepat, Anda seharusnya mengerti dulu isi dari lagu tersebut. Hayati dan mengerti dahulu pesan apa yang ingin dikatakan pencipta lagu tersebut pada penonton. Barulah setelah itu Anda dapat mengekspresikannya dengan baik, dan membuat penonton ikut merasakan betapa senang atau sedih atau perasaan-perasaan lainnya yang pencipta lagu ingin mereka rasakan. d) Interaksi Seringkali, saat menyanyikan lagu mellow/sedih/balada, karena terlalu menghayati, terkadang penyanyi sampai memejamkan matanya. Memejamkan mata tidak apa-apa, tapi jangan terlalu sering dan lama, karena Anda tidak sedang bernyanyi sendiri, tapi bernyanyi untuk para penonton. Maka tetap berilah eye contact kepada audience. Cara lain untuk berinteraksi adalah dengan menyodorkan mic ke arah penonton dan mengajak mereka bernyanyi bersama. Audience akan merasa dilibatkan dalam pertunjukkan dengan melakukan itu.

Isi Kandungan
1. 2. 3. 4. 5. 6. 14 Tips Mudah Tentang Belajar Menyanyi Untuk Pemula Program Kursus Belajar Menyanyi Untuk Pemula Yang Disyorkan Teknik Betul Menggunakan Mikrofon Komen Pembaca Amazon

14 Tips Mudah Tentang Belajar Menyanyi Untuk Pemula


Tip #1 - TEKNIK PENAFASAN YANG BETUL Anda perlu pelajari bernafas menggunakan diaphragm ("diaphragmatic breathing"), iaitu anda perlu bernafas secara mendalam, dan tidak secara cetek, sehingga ke paras bawah paru-paru anda. Bernafas supaya perut anda membesar keluar, dan bukannya dada anda yang membesar keluar, semasa menarik nafas dan menyedut angin kedalam paru-paru.

Tip #2 - MENJAGA TALI SUARA ("VOCAL CHORDS") Suara anda ialah salah satu alat musik yang paling rapuh dan empuk, dan tali suara ("vocal chords") anda boleh menjadi rosak sekiranya anda melakukan sesuatu yang ia belum bersedia untuk lakukan. Sekiranya anda berasa kelainan ("straining") pada suara anda, atau jika anda berasa kesakitan didalam mulut, anda perlu berhenti menyanyi sementara dengan serta merta. Jangan menyanyi nada terlalu tinggi serta merta tanpa perlahan-lahan naik nada satu-persatu dengan latihan yang berterusan. Tip #3 - POSTUR ("POSTURE'), MULUT & MUKA Luruskan belakang badan anda, dan buka mulut anda luas semasa menyanyi. Juga buka belakang mulut anda - ini sama mustahak dengan membiarkan depan mulut anda dibuka. Berlatih menyanyi didepan cermin apabila boleh, supaya anda dapat lihat postur ("posture") yang lurus dan betul, air muka ("facial expressions"), pergerakan badan dan pernafasan, dan menentukan apa yang berhasil dengan baik. Relaks lidah supaya ia berehat dibawah mulut. Perhatikan rahang anda semasa menyanyi untuk pastikan supaya ia betul-betul dalam keadaan relaks. Tip #4 - LATIHAN VOKAL ("WARM UP") Setiap kali sebelum bermula menyanyi, anda perlu melakukan latihan vokal untuk menyediakan tali vokal ("vocal chords"). Latihan ini akan dapat menambahbaikkan persembahan nyanyian anda, dan mengelakkan kecederaan kepada tali vokal anda. Beberapa latihan vokal yang lazim dilakukan termasuk: - Menggeliat leher dan belakang badan - Membuat suara "humming" dengan manaiki skala nada secara perlahan, dan seturusnya secara menurun skala nada secara perlahan ("going up dan down the scales"). - Menyanyi suara huruf saksi ("vowel sounds") A, E, I, O dan U, dari bawah skala nada ("scales") sehingga ke atas skala nada, dan seterusnya turun ke bawah skala nada selali lagi. Tip #5 - MENYANYI SECARA NATURAL ("NATURALLY") Kita semua berbeza dari segi fisikal and psikologi, dan ini menyebabkan kita mempunyai suara dan gaya menyanyi yang unik dan tersendiri. Jangan cuba mencontohi gaya penyanyi yang lain, tetapi biarkan suara anda yang sebenar didengari. Hilangkan ketegangan pada suara anda. Apabila anda menyanyi secara natural ("naturally") anda akan dapat capai nada suara, skala dan emosi yang anda tidak lakukan apabila dalam keadaan tertekan. Ambil perhatian tentang semua butir-butiran yang terdapat pada sesuatu lagu seperti rentak irama, perkataan, dan ungkapan pada lagu. Tip #6 - MENJAGA MAKANAN & MINUMAN Jangan lakukan sesuatu yang boleh mengeringkan tengkak dan suara anda. Meminum "caffeine" perlu dielakkan, sama juga dengan makanan atau minuman yang boleh menyebabkan penghasilan "mucous", seperti produk tenusu (contoh susu). Jangan menghisap rokok, dan jangan meminum minuman keras terlalu banyak. Tip #7 - MENYANYI DENGAN EMOSI Menyanyi ialah berkaitan emosi, meluahkan perasaan, dan berlakon sepanjang sesebuah

lagu. Ia mempersembahkan cerita, mesej dan perasaan, dan boleh mempengaruhi pendengar. Anda perlu menceritakan lirik dalam lagu secara beremosi, memahami dan mempercayai maksud lirik, dan suntikkan nyawa dan kesungguhan. Cuba menghubungi maksud lagu melalui pengalaman peribadi sebenar. Walaubagaimanapun anda tidak boleh biarkan perasaan keterlaluan mengganggu pernafasan anda dan seterusnya mengganggu dan merosakkan nyanyian anda. Tip #8 - MENYANYI DENGAN PENUH TENAGA Menyanyi ialah satu aktiviti yang amat fisikal, dan anda mesti amat bertenaga dan ghairah semasa menyanyi, jika tidak nyanyian anda akan kekurangan keghairahannya. Menyanyi dengan penuh tenaga membantu anda untuk mencapai nada yang lebih tinggi dengan lebih baik. Lakukan aktiviti fisikal ringan seperti berjalan-jalan seketika sebelum memulakan nyanyian untuk menghairahkan diri. Tip #9 - MENIKMATI NYANYIAN ANDA & KEADAAN POSITIF Menyanyi dengan lemah-gemalai dan menikmati keenakan menyanyi, dan anda akan dapat mencapai kemajuan secara natural ("natural") dan anda tidak akan segan didengari. Sentiasa dalam keadaan positif. Minda menjadi sebahagian besar keperluan menyanyi, dan jika anda tidak mempercayai anda bersuara nyanyian yang baik, tiada orang lain yang akan berasa suara anda baik. Tip #10 - RAKAMKAN NYANYIAN ANDA Merakamkan suara anda ialah satu cara yang baik untuk dengar apa-apa kepincangan pada nyanyian anda, kerana anda akan dapat asingkan diri anda daripada suara anda dan akan dapat dengar apa yang orang lain dengar tentang nyanyian anda. Buat perubahan yang perlu selepas mendengar rakaman nyanyian anda, dan anda akan maju secara progresif dan mula melihat perkara-perkara baik tentang suara anda dan seterusnya menambahbaik perkara-perkara yang baik dalam nyanyian anda. Tip #11 - LATIHAN SECARA KONSISTEN Anda perlu banyak latihan menyanyi secara konsisten, seperti contoh lebih kurang satu jam setiap hari, dan kemudian tambah tempoh latihan jika anda rasa perlu. Dengan latihan, anda akan dapat tambah tahap nada tinggi dan nada rendah anda. Suara manusia amat kurang tepat dari segi tala ("pitch") berbanding dengan alat musik seperti piano untuk dapatkan tala yang baik anda perlu berlatih dengan banyak skala musik. Tip #12 - KOMITED ("COMMITMENT") Anda perlu komited dan fokus sepenuhnya untuk pelajari seberapa banyak tentang semua aspek menyanyi. Pelajari dari kesalahan dan kekurangan yang anda lakukan, dan terus mencuba. Ambil setiap langkah dan tindakan kecil setiap hari kearah kejayaan nyanyian anda, dan anda akan dapat bernyanyi dengan baik seperti seorang profesional. Tip #13 - TUNJUKAJAR VOKAL Pelajari teknik vokal dan asas menyanyi yang betul. Untuk mengcungkil suara menyanyi anda yang betul, anda perlu menjalani tunjukajar menyanyi melalui latihan yang efektif dan terjamin yang dapat hilangkan semua tegangan dan tingkahlaku yang tidak baik.

Untuk kursus menyanyi anda, cari jurulatih vokal yang betul-betul memahami sains tentang bagaimana suara dikeluarkan, dan juga mempunyai rekod terjamin tentang menghasilkan penuntut yang berjaya, dan akan dapat capai kemajuan yang tinggi. Tip #14 - AMBIL TINDAKAN SEKARANG! Hiburkan diri anda! Jika anda ambil tindakan sebagaimana semua tip-tip diatas, menyanyi akan menjadi satu kebiasaan. Tip-tip ini amat mudah dan senang, dan masalah selalunya kita tidak mengikutinya untuk belajar menyanyi untuk pemula. Jangan lengahlengah lagi dan ambil tindakan sekarang untuk melihat kejayaan. Satu perkara yang anda mesti sentiasa ingat ialah setiap penyanyi profesional ialah seorang amatur seperti anda, dan kesemua mereka pada peringkat permulaan juga mempunyai satu pertanyaan tentang bagaimana belajar menyanyi untuk pemula.

Program Kursus Belajar Menyanyi Untuk Pemula Yang Disyorkan


Jika anda ingin belajar menyanyi untuk pemula, dan inginkan lebih tip-tip daripada program kursus yang saya ingin syorkan untuk menghasilkan suara merdu dan unik anda, anda perlu pergi ke LINK INI!

Teknik Betul Menggunakan Mikrofon

Correct Microphone Technique For Singers - How To Improve Your Singing for Beginners
Most people feel that using a microphone only requires simply picking it up and singing into it. The reality is that one must learn how to use a microphone correctly...

Komuniti gempakZ Portal Calendar Member List

Help

Please Log-in or Register to get full access to the forums. Username: Password: Lost Password? Remember me Komuniti gempakZ HIBURAN GEMPAKZ HIBURAN GEMPAKZ TiP NYaNYiaN & PeNYerLaHan BaKaT Tips menjaga kesihatan suara untuk menyanyi dengan baik | HOME | | KOMUNITI BLOGGER| | GEMPAKZ SANTAI | | ISU SERIUS | | HIBURAN | | HOBI | | PENDIDIKAN | | AKADEMIK | | PELBAGAI | | ADMIN | *BLOG*

>>>PERHATIAN SEMUA! BACA INI DULU: ADMIN DECLARATION <<< 7 10 Digg0 0 Delicious0 0 Google Reader0 1643 Pages (5): 1 2 3 4 5 Next

Thread Rating: 0 Votes - 0 Average 1 2 3 4 5 Threaded Mode | Linear Mode Tips menjaga kesihatan suara untuk menyanyi dengan baik 03-25-2011, 12:15 AM (This post was last modified: 12-03-2011 05:42 PM by Mr.Pingu.) Post: #1

Mr.Pingu Administrator

Tips menjaga kesihatan suara untuk menyanyi dengan baik

Pingu suke menyanyi! tu yang cari TIPS bagaiman nak menyanyi dengan baik! so sedang rajin2 mengguna tips ini! agak baik dan actually I xamalkanyer! patutla nyanyi xberapa nak bagus. huhu.. disini nak kongsi ti say kumpul dari carian google~ hehe layanzz... >> sumber: http://wenzrawk.multiply.com/journal/item/53

1. Banyak minum air, hindari alkohol Pita suara kita bergetar dengan kecepatan tinggi, dan banyak minum membuat pita suara tetap basah. Makan tinggi juga baik, seperti apel, pir, semangka, melon, angg

2. Lakukan istirahat berbicara beberapa kali setiap hari terutapa jika telah dipergunakan secara ekst menghindari atau mengurangi berbicara diantara

3. Jangan merokok:Jika Anda merokok, segera berhenti. Merokok sangat meningkatkan resiko kanke menghirup asap dapat menyebabkan iritasi

4. Jangan menyalahgunakan suaramu:Hindari berteriak, juga berbicara keras di ruangan yang ribut. Suara suara mengalami

5. Biarkan otot leher dan tenggorokanmu rileks meskipun sedang menyanyi nada tinggi atau rendah: Bebera ketika menyanyikan nada tinggi dan menunduk jika menyanyi nada rendah untuk menghindari tegangan yan

tegangan

berlebih

untuk

waktu

yang

lama

bisa

menyebabkan

turunnya

6. Perhatikan caramu berbicara setiap hari: Sekalipun orang yang memiliki kebiasaan menyanyi yang berbicara, karena banyak penyanyi yang tidak memperhatikan cara berbicara, apakah menyebabkan

7. Jangan batuk terlalu sering:Ketika kita batuk (bukan sakit batuk, tapi aktivitas batuk), itu sama seperti m otot pernafasan dan pita suara sekaligus. Melakukan batuk terlalu sering bisa melukai otot tersebut dan me untuk minum air untuk mengurangi rasa gatal di tenggorokan. Jika batuk tidak bisa ditahan, cobalah hubungi lanjut.

8. Ketika sakit, hemat suaramu:Jangan banyak berbicara saat Anda bersuara serak karena demam ata

9. Ketika berbicara kepada kelompok besar diluar gedung pertimbangkan penggunaan pengeras suara:Berbi bisa menyebabkan ketegangan berlebihan pada otot suara. Jadi lebih baik pe 10. Lembabkan udara rumah dan ruang kerjamu. Mari rakan-rakan mendaftar sebagai seorang ahli Komuniti gempakZ~ Find Quote JOM JOIN KOMUNITI GEMPAKZ. Klik: REGISTER 03-25-2011, 12:21 AM (This post was last modified: 07-02-2012 10:40 AM by Mr.Pingu.) Post: #2

Mr.Pingu Administrator

Teknik menyanyi Nada Tinggi~ sumber: http://silviaflorensia.blogspot.com/2010...inggi.html

High notes menuntut dilakukannya beberapa hal sekaligus (simultaneous) , tidak bisa hanya memperhatik beberapa pegangan dasar yang musti ditaati un

1. Rahang harus sangat rileks, tergantung seperti tanpa tenaga. Gerakan rahang ke bawah tidak boleh diikuti hanya rahang saja yang begerak lentur tanpa beban. Artikulator teks bukanlah rahang tetapi bibir, sehing boleh membebani rahang. Gerakkan rahang ke bawah dan 2. Lidah terletak rileks, bergerak satu paket dengan rahang. Jangan

menari

3. Tenggorakan terbuka (Open Throat, Gola Aperta) dalam nada apapun untuk semua jenis vokal dan konsona menguap. Tenggorakan yang menguncup akan menimbulkan 4. Larynx (pita suara) harus tetap berada di bawah Low dan jangan dibiarkan meninggi

ketika

5. Proyeksikan suara ke depan di daerah topeng. Jangan membuat ancang2 untuk membidik nada tinggi denga belakang. Tetaplah menempatkan suara di depan sehingga tidak membebani rahang. Proyeksi ke depan terang.

6. Head Gunakan head voice dan bukan falsetto. Indikasinya pada perpindahan dari suara dada ke kepala tidak a melainkan bersambung secara smooth. Pada wilayah nada yang sudah masuk dalam resonansi kepala jangan beberapa orang perpindahannya berbeda. Pada tenor biasanya akan terjadi peralihan pada nada2 c, d, atau

perpindahan ke head voice, gunakan suara yang halus dulu, dan secara bertahap tambahkanlah volume volume 7. Gunakan 8. Tulang di dukungan tengah dada tenaga harus dari dalam wilayah posisi upper tegak abdominal dan relatif

senantiasa

9. Soft palatal (langit-langit lunak) diangkat tinggi ketika kita menyanyikan nada head voice. Mari rakan-rakan mendaftar sebagai seorang ahli Komuniti gempakZ~ Find Quote 03-25-2011, 12:23 AM Post: #3

Mr.Pingu Administrator

RE: Tips menjaga kesihatan suara untuk menyanyi dengan baik Yang paling penting: keadaan kita ketika

sedang

menyanyi

adalah

Ketika bernyanyi jadilah seperti "daun yang melayang Daun merupakan representasi kepala (mulai dari leher hingga ubun-ubun), angin merupakan representasi dar telapak

Ketika kita menarik napas titik konsentrasi adalah di bawah pusar (chi/hara), tapi sesungguhnya udara tidak mengalir, mengisi rongga-rongga tubuh, atau organis. (kalimat ini rumusan ulang dari pengajaran

Bagaimana supaya udara dapat mengisi Posisi badan, baik saat duduk ataupun berdiri. Intinya tegak, rasakan tulang ekor anda terentang ke bawah terentang ke atas (kepala agak membungkuk, tidak mendongak). Dengan posisi ini tulang belakang besert bentuk ideal dan rongga-rongga pun terbuka, sehingga udara dapat mengisinya. Pengisian udara ke ron sebagai pengaliran Energi (angin) yang menopang artikulator dan resonator di kepala (daun). Mari rakan-rakan mendaftar sebagai seorang ahli Komuniti gempakZ~

Find Quote 03-25-2011, 12:33 AM (This post was last modified: 03-25-2011 12:36 AM by Mr.Pingu.) Post: #4

Mr.Pingu Administrator

RE: Tips menjaga kesihatan suara untuk menyanyi dengan baik sumber: http://butuhtips.com/tips-dan-teknik-bel...emula.html

1. Artikulasi, adalah cara pengucapan kata demi kata yang baik dan jelas. 2. Pernafasan adalah usaha untuk menghirup udara sebanyak-banyaknya, kemudian disimpan, dan dikeluarka dengan keperluan.

Pernafasan di bagi tiga jenis, yaitu : Pernafasan Dada: cocok untuk nada-nada rendah, penyanyi mudah lelah. Pernafasan Perut: udara cepat habis, kurang cocok digunakan dalam menyanyi, karena akan cepat lelah. Pern pernafasan yang paling cocok digunakan untuk menyanyi, karena udara yang digunakan akan mudah diatur p power dan stabilitas vocal yang baik.

1. Phrasering adalah : aturan pemenggalan kalimat yang baik dan benar sehingga mudah dimengerti dan sesu berlaku.

2. Sikap Badan : adalah posisi badan ketika seseorang sedang nyanyi, bisa sambil duduk, atau berdiri, yang p jangan sampai terganggu. 3. Resonansi adalah : usaha untuk memperindah suara dengan mefungsikan rongga-rongga udara yang turut mulut dan tenggorokan.

4. Vibrato adalah : Usaha untuk memperindah sebuah lagu dengan cara memberigelombang/ suara yang berg terapkan di setiap akhir sebuah kalimat lagu.

5. Improvisasi adalah usaha memperindah lagu dengan merubah/menambah sebagian melodi lagu dengan pro pokoknya. 6. Intonasi adalah tinggi rendahnya suatu nada yang harus dijangkau dengan tepat. Syarat-syarat terbentuknya Intonasi yang baik : - Pendengaran yang baik - -Kontrol pernafasan

Rasa musical. - NADA adalah bunyi yang memiliki getaran teratur tiap detiknya. SIFAT NADA ADA 4 (EMPAT) : 1. FITCH yaitu ketepatan jangkauan nada. 2. DURASI yaitu lamanya sebuah nada harus dibunyikan 3. INTENSITAS NADA yaitu keras,lembutnya nada yang harus dibunyikan. 4. TIMBRE yaitu warna suara yang berbeda tiap-tiap orang.

AMBITUS SUARA adalah luas wilayah nada yang mampu dijangkau oleh seseorang. Seorang penyanyi pro menjangkau nada-nada dari yang paling rendah sampai yang paling tinggi sesuai dengan kemampuannya. CRESCENDO adalah suara pelan berangsur-angsur keras. DESCRESCENDO adalah suara keras berangsur-angsur pelan. STACATO adalah suara dalam bernyanyi yang terpatah-patah. Mari rakan-rakan mendaftar sebagai seorang ahli Komuniti gempakZ~ Find Quote 03-25-2011, 12:36 AM Post: #5

Mr.Pingu Administrator

Tips nak memperbaiki cara nyanyian? Walaupun terdapat batasan sebanyak mana yang anda boleh memperbaiki suara anda, sebenarnaya su dimajukan lagi. Jarang sekali terdapat penyanyi yang tidak terlatih secara formal yang dapat menggunaka dengan sepenuhnya. Artikel ini disediakan untuk membantu anda memajukan tahap

'Warm up' terdahulu setiap kali anda ingin menyanyi. Anda boleh melakukan nya walaupun anda tidak pern vokal secara rasmi. Latihkan menyanyi "Doh", "ah", Mah", "Mee' atau "doh aah maa mee moo" secara mena Terus kan latihan setiap hari atau dua hari sekali. Suara juga perlu latihan 'warm up' sama seperti la

Pilih satu lagu yang mempunyai nada yang agak tinggi buat anda pada masa ini. Nyanyikan lagu tersebut d berlatih. Tenang kan suara, gunakan angin yang banyak dan tumpukan perhatian untuk mencapai nada yan Setelah anda berjaya mencapai nada tersebut dengan mudah, cari lagu bar

Pilih satu lagu yang mempunyai nada yang terendah buat anda pada masa ini. Sekali lagi nyanyikan lagu t

kali anda berlatih. Tenang kan suara semasa menyanyi nada yang terendah, sekiranya anda rasa terlalu su atau "ah". Setelah anda berjaya mencapai nada tersebut dengan mudah, cari lagu

Amalkan meminum banyak air semasa menyanyi dan jangan sesekali memaksa untuk mencapai nada yang kan 'kord suara' anda. Dengan banyak berlatih anda juga akan dapat mencapai nada terendah dan tertinggi de Mari rakan-rakan mendaftar sebagai seorang ahli Komuniti gempakZ~ Find Quote 04-21-2011, 11:46 PM Post: #6

Mr.Pingu Administrator

RE: Tips menjaga kesihatan suara untuk menyanyi dengan baik >>Dari dahulu lagi ramai antara kita yang suka menyanyi,ada yang hanya suka-suka, ada yang nak menu ketagih menyanyi dan byk lagi alasan demi memenuhi rasa keing

>>Namun ramai antara diorang ni yang hanya tahu menyanyi tetapi diorang tak pernah nak amik tahu pa kalo dah tak boleh menyanyi tu memang tak

>>Ada juga yang tak sedar diri walaupun selalu dikutuk oleh kawan-kawan akibat nyanyian yang sumbang belajar cara nyanyian yang boleh membuat kenkawan terkejut atau paling kurang diorang selesa pabila kor menyanyi.

>>Sikap ini haruslah diubah kalo korang benar-benar menganggap nyanyian adalah satu seni yang perlu d lagu itu ada nilai seninya, kalo anda hanya menyanyi tanpa mempedulikan aspek aspek teknikal i sendiri(chewwaahhh).

>>Ilmu nyanyian jika dipelajari adalah suatu ilmu yang amat seronok untuk diketahui. Melalui pembelajara 'explore' kebolehan suara korang dan juga korang akan tahu kekuatan dan

>>Suara kita harus dicintai dan disayangi kerana ia adalah anugerah Tuhan yang tak ternilai harganya dan korang ada akan membuatkan anda tidak akan sesekali mensia

>>Jadi kesimpulannya disini,berhentilah menyanyi kalo korang taknak mempelajari ilmu nyanyian itu sendi anda dan seni suara itu sendiri, dapatkan atau pelajari lah ilmu nyanyian walaupun ianya hanyalah asas sema Mari rakan-rakan mendaftar sebagai seorang ahli Komuniti gempakZ~ Find

Quote 04-21-2011, 11:48 PM Post: #7

Mr.Pingu Administrator

RE: Tips menjaga kesihatan suara untuk menyanyi dengan baik TIPS

1. Banyakkan minum air, hindari alkohol Pita suara kita bergetar dengan kecepatan yang tinggi, dengan banyak minum, membuatkan pita suara tetap kadar air yang tinggi juga baik, seperti apel, pir, semangka, melon,

2. Berehat daripada bercakap beberapa kali setiap hari terutama jika telah dilakukan secara berterus menghindari atau kurangkan bercakap dengan kerap

3. Jangan merokok: Jika Anda merokok, segera berhenti. Merokok sangat meningkatkan risiko kanse menghirup asap dapat menyebabkan iritasi

4. Jangan menyalahgunakan suara anda: Elakkan menjerit dan juga bercakap dengan kuat di persekit merupakan petanda pita suara men

5. Biarkan otot leher dan tenggorokanmu rileks meskipun ketika menyanyi nada tinggi atau rendah: Bebera ketika menyanyikan nada tinggi dan menunduk jika rendah untuk menghindari tegangan yang berlebih pada otot. Jika terjadi ketegangan berlebihan untu menyebabkan turunnya jangkauan na

6. Perhatikan cara anda bercakap setiap hari: Walaupun orang yang memiliki kebiasaan menyanyi dengan ba bercakap, ia adalah kerana banyak penyanyi yang tidak memperhatikan cara bercakap, adakah ia menyebab

7. Jangan batuk terlalu kerap: Ketika kita batuk (bukan sakit batuk, tapi aktiviti batuk), ia sama seperti mene dan pita suara sekaligus. Melakukan batuk terlalu kerap boleh menyebabkan otot tersebut luka dan suara s bagi mengurangkan rasa gatal di tenggorokan. Jika batuk tidak boleh ditahan, sila hubungi doktor

8. Ketika sakit, jimatkan suara anda: Kurangkan bercakap ketika anda bersuara serak disebabkan demam ata

9. Ketika bercakap kepada kelompok besar diluar bangunan, pertimbangkanlah untuk menggunakan pembes tanpa pembesar suara boleh menyebabk berlebihan pada otot suara. Jadi lebih baik menggunakan

10. Lembabkan udara rumah dan ruang kerja anda. Mari rakan-rakan mendaftar sebagai seorang ahli Komuniti gempakZ~ Find Quote 04-21-2011, 11:49 PM Post: #8

Mr.Pingu Administrator

RE: Tips menjaga kesihatan suara untuk menyanyi dengan baik >>Kadang-kadang menghairankan bagaimana orang yang diberi peluang untuk menyanyi dalam satu pert tidak membuat persediaan denga

>>Jika anda benar-benar serius tentang nyanyian tatkala itu ia sangat mustahak untuk anda mendidik dir pertandingan untuk mendapatkan yang terbaik dari kebolehan anda. Tidak kisah betapa hebatnya suara anda yang akan diteliti oleh

>>Sebagai contoh, cara anda muncul adalah sama penting dengan bagaimana bagus nyanyi

>>Jika anda langkah di atas pentas lihat seperti troll (makhluk seperti orang kerdil atau raksasa) atau persem itu pengadil tentu sekali tidak akan menumpukan kepada

>>Apa yang anda pakai, ucapkan, dan bagaimana anda menangani kebimbangan anda semua perkara tersebu atau teruk. Saya sendiri telah melakukan beberapa persembahan dan terdapat sedikit petua tertentu yang memberikan persembahan yang >>Di 1. >>Apabila antara semakin bersedia yang paling nyanyian, mustahak, anda termasuk anda

Cara untuk pertandingan

memegang harus sedar yang

>>Ia adalah cara untuk membiasakan diri anda dengan bagaimana rasanya memegang mikrofon; dan latiha dengan memegang berus rambu

>>Kemudian apabila anda berada di pertandingan, sekiranya anda mempunyai peluang ia adalah satu idea ya mikrofon yang akan anda gunakan. Adakah ia tanpa wayar atau anda akan perlu ingat untuk berhati-hati kakinya[mic stand] dan jika begitu, adakah anda bercadang menggunakannya atau tidak? Jika anda me tersebut, saya mencadangkan agar anda TIDAK menggunakan

>>Sebaik sahaja tiba giliran anda untuk naik ke pentas, pastikan yang mikrofon dihidupkan. Sekiranya menyedari bahawa tiada bunyi, ia memalukanmalu dibuatnya!! seperti kata Mirnawan Naw

2. Memperkenalkan Diri ================================= >>Keduanya, adalah bagus untuk memperkenalkan diri anda. Terlebih dahulu untuk latihan persembahan anda dengan berus rambut di tangan anda. Catatkan pengenalan diri anda kat mana mana dan berlatih, ber berakhir dalam keadaan terlupa dan ragu-ragu. Beri pengenalan yang ringkas. Pengenalan diri anda henda lagu yang akan anda nyanyikan dan alasan memilih lagu itu. Ini memberikan anda satu pen

>>Sekiranya anda mula sahaja menyanyikan lagu anda tanpa memberitahu sesiapa apakah ia dan mengapa a janggal.

>>Seperti yang telah dikatakan, pastikan pakaian anda sesuai. Sentiasa fikirkan bahawa semua orang, pe akan memberi perhatian penuh kepada cara

>>Adalah penting bagi anda untuk memiliki pakaian yang menarik, jika anda dapat pergi salon rambut te memberikan anda tampak bergaya dalam persembahan anda. Ia dianggap sebagai penjagaan diri sendiri, kita bagus tentang betapa kita kelihatan, ia terbukti.Tapi jangan

>>Dan selepas semuanya, akhirnya anda bersedia untuk persembahan anda, kecuali tekanan di atas pentas penonton. Kegelisahan adalah normal; bahkan penyanyi berpengalaman biasanya sekali-

>>Kalau saya ,saya buat bodoh dan buat tak Nampak je..juz enjoy the music dan menyanyi. Perkara yang pe lakukannya untuk pertandingan dan penonton ingin sekali mendengar anda >>Oleh itu, bertenang, nikmati pengalaman dan dapatkan keyakinan untuk pergi ke atas pentas kerana anda terhebat. Mari rakan-rakan mendaftar sebagai seorang ahli Komuniti gempakZ~ Find Quote 04-22-2011, 10:13 AM Post: #9 akuccputsedut Posting Freak Posts: 876 Joined: Oct 2010 Reputation: 2

RE: Tips menjaga kesihatan suara untuk menyanyi dengan baik wei pingu dah arr.. taip tuh.. penat arr nak baca... hang nih memang syok sendiri arr..caiitt... Segalanya ada disini..

Find Quote 04-22-2011, 11:59 AM (This post was last modified: 12-30-2011 11:13 AM by Mr.Pingu.) Post: #10

Mr.Pingu Administrator

RE: Tips menjaga kesihatan suara untuk menyanyi dengan baik (04-22-2011 10:13 AM)akuccputsedut Wrote: wei pingu dah arr.. taip tuh.. penat arr nak baca... hang nih me

weh ni mmg aku kumpul satu tempat senang aku nak baca balik.. kalau org lain nak baca pun boleh.. aku kan OK tambah lagi.. Quote:Quote daripada Zarul (Penyanyi kumpulan Umbrealla) Quote: Menyanyi; Ada 3

Kenapa sebab mengapa

Boleh masalah ini

Jadi

Pertama, kita mungkin tak tahu apa itu note atau nyanyikan atau vocal range lagu yg Sbg contoh,sesebuah lagu mungkin mempunyai pitcing,dan kita mungkin tak tahu bagaimana nak pitching-pitching ini dan dengan bebrapa latihan men muzik dan intervals akan dapat membantu kita mengenali seterusnya membantu kita menyanyi dalam pelbagi Kedua, kita mungkin suara yg seharusnya kita Sebagai contoh,jika saya note "high E" atau F akan tak tepat ini dimanakah vocal

kurang tahu mengenai voca gunakan semasa kita menyanyi suruh seorang pelajar beliau mungkin tak sampai adalah disebabkan belaiu tidak register yg s

Beberapa vocal dengan Kita breath note mana Latihan masalah

latihan warm-up

untuk akan

mempertajamkan dapat membantu lebih

lagi anda

teknik mencapai

in

juga mungkin tak beri perhatian pada sokongan support yg diperlukan bgi mencapai atau pun yg kita nyanyikan terutamanya di range tinggi ini akan menyebabkan kita of tune latihan pernafasan akan dapat membantu

Ketiga, kita mungkin tak biasa mendengar suara kita serasi dengan muzik semasa amatlah vital skill yg perlu ada Kadangkala semasa kita menyanyi,kita lebih tetapi tidak pada muzik yg mengiringi menyumbang kepada "sumbangnya" nyanyian kita tanpa kita sedari .

suara ki kita pd fokuskan kita,ini ad

Mari rakan-rakan mendaftar sebagai seorang ahli Komuniti gempakZ~ Find Quote
Enter Keyw ords

Next Oldest | Next Newest Pages (5): 1 2 3 4 5 Next

View a Printable Version Send this Thread to a Friend Subscribe to this thread

User(s) browsing this thread: 1 Guest(s) Website Submission Optimization Search Engine Submission - AddMe

permainan tradisional hencang buah ke..

kali kedua ke pameran raja kita muzium..

set lengkap promosi beutskin sne tawa..


Widget @ Apesal

penceroboh lahad datu nekad terus berj..

penampakan dalam ma

Pentagon Latih Tentera AS Hancur Mekah-Madinah

Borak Bola Sepak: PES 2011 Team Malaysia

Cabaran Philips Modern Man Bagaimana Saya Mengalahkan Top Blogger Lain?

Yes!! Dapat Derma Dua Juta Paun

Kesan2 Ra Nuklear Jepu

Apa Sebenarnya APRIL FOOL??

Ucapan Tahniah 5A UPSR

Adik Tengok Apa Tu Dik ??

Ana Dahlia Kemalangan Kereta di Jalan Genting Klang

Wanita Paling Unik Dikebumikan.

Majlis Perkahwinan: Perkara yang perlu difikirkan

Contoh: Report Latihan Industri

"Portal 2" theme by Jordan Lovelle Powered by MyBB

ASPIRASI PENDIDIK MUZIK


Muzik Itu Lakaran Imaginasi

Jumaat, 16 Mac 2012


Etika Dalam Latihan Muzik
Kepentingan Etika Tujuan utama latihan muzik secara induvidu ialah meningkatkan kemahiran bermain alat muzik. Ia boleh dibuat melalui pembacaan notasi atau skor muzik. Latihan dalam kumpulan muzik pula biasanya dijalankan untuk mendapatkan kesefahaman dari aspek tempo dan keseimbangan bunyi diantara setiap ahli dalam kumpulan tersebut. Etika bermaksud amalan-amalan yang baik sebelum, semasa atau selepas latihan muzik. Etika atau amalan yang baik penting diikuti supaya setiap latihan mencapai objektif secara maksimum. Etika Sebelum Latihan Setiap ahli kumpulan muzik hendaklah bersedia lebih awal iaitu a) Bersedia awal beberapa minit sebelum masa yang ditetapkan. b) Bersedia dengan skor muzik. c) Membawa bersama alat tulis seperti pensil dan pemadan untuk membuat catatan jika perlu. d) Pasang dengan betul alat muzik. e) Buat penyelarasan talaan (tuning) bersama rakan. f) Penuhkan masa menunggu dengan perkara berfaedah yang sesuai seperti membaca dan sebagainya, yang tidak mengganggu orang lain. g) Berlatih sendiri bahagian-bahagian yang anda belum mahir dengan perlahan. Etika Semasa Latihan Masa latihan adalah masa yang memerlukan tumpuan sepenuhnya setiap ahli kumpulan. a) Sentiasa mengikut arahan ketua atau konduktor - terutamanya memula dan menamatkan permainan muzik. b) Elakkan mencuba memainkan sendiri berulangkali bahagian yang anda kurang mahir

sehingga mengganggu latihan. Tiada latihanindividu dalam masa latihan berkumpulan. c) Jika ada bahagian yang tidak faham, bertanyalah pada masa yang sesuai kepada ketua atau konduktor. d) Sentiasa perbaiki perkara-perkara yang ditegur oleh ketua, misalnya keseimbangan bunyi, teknik dan sebagainya. e) Membuat catatan bagi perkaraperkara yang perlu, misalnya tarikh dan waktu latihan akan datang.Begitu juga dengan sebarang pindaan penting pada skor muzik. Etika Selepas Latihan Perkara yang perlu dilakukan selepas latihan ialah a) Memastikan semua alatan muzik, music stand dan lain-lain disimpan dengan baik ditempat sepatutnya. b) Bersihkan alat muzik mengikut cara yang telah ditetapkan. Membiarkan alat muzik yang kotor selepas digunakan boleh menyebabkankerosakan kepada alat muzik berkenaan. c) Menghormati ketua dan rakanrakan adalah satu amalan yang baik. Berilah ucapan yang sesuai. sumber: Mastor Hj. Jarkaseh, Asas Pendidikan Muzik 1, KBSM, Dicatat oleh Raja Sulaiman bin Raja Kamil di 5:28 PG Tiada ulasan: E-melkan IniBlogThis!Kongsi ke TwitterKongsi ke Facebook

Asas Nyanyian
Suara Manusia Udara yang keluar dari rongga-rongga dalam paru-paru menggetarkan pita suara yang terdapat dalam peti suara manusia lalu menghasilkan bunyi suara manusia.Bunyi suara ini kemudian dibentuk oleh organ vokal yang terdapat di sekitar mulut dan hidung. Bahagian tubuh (organ) yang bertanggungjawab membentuk bunyi yang dapat dikenali ialah a) Bibir b) Gigi c) Rongga Hidung d) Rongga Mulut d) Lelangit keras e) Lelangit lembut f) Lidah Postur Semasa Menyanyi Postur adalah kedudukan badan semasa menjalankan sesuatu aktiviti muzik, contohnya menyanyi, bermain rekoder atau bermain piano. Tidak kira samada secara duduk atau berdiri, kedudukan postur tubuh hendaklah betul semasa menyanyi. Ini membolehkan pengaliran udara masuk dan keluar berlaku dengan selesa. Postur yang baik juga membolehkan seseorang kelihatan segak,kemas dan nampak bersedia serta mengelakkan cepat letih Secara amnya, tubuh dari kepala hingga ke kaki hendaklah lurus. Ini dilakukan

dengan duduk atau berdiri tegak.Walaupun begitu semua otot tubuh hendaklah lembut dan selesa. Teknik Asas Pernafasan Menarik nafas hendaklah lakukan melalui hidung, udara dikumpulkan secukupnya supaya suara nyanyian bertenaga dan stabil. Pada asasnya, nafas diambil semasa pertukaran frasa melodi. Biasanya not akhir frasa melodi mempunyai nilai yang panjang. Sedikit latihan pernafasan perlu dilakukan sebelum menyanyi supaya rongga-ronga dalam tubuh cukup bersedia semasa aktiviti menyanyi. Dicatat oleh Raja Sulaiman bin Raja Kamil di 5:14 PG Tiada ulasan: E-melkan IniBlogThis!Kongsi ke TwitterKongsi ke Facebook

Khamis, 15 Mac 2012


Gamelan Terengganu Pengenalan
Pada masa kini terdapat dua jenis ensembel gamelan di Malaysia iaitu gamelan terenggganu dan gamelan Jawa. Gamelan Terengganu berasal dari Kesultanan RiauLingga dan pertama kali dipersembahkan di Pekan ,Pahang pada tahun 1819 sempena perkahwinan Tengku Hussain, anak Sultan Lingga iaitu Sultan Abdul Rahman kepada Wan Esah, adinda Bendahara Ali dari Pahang. Selepas kemangkatan Sultan Ahmad, isterinya Cik Zubedah membawa bersama-sama set gamelan di bawah jagaannya tinggal bersama puterinya Ampuan Mariam yang dikahwinkan kepada anakanda kedua sultan Terengganu iaitu Sulaiman Badrul Alam Syah. Cik Zubedah dan Ampuan Mariam telah pemuda-pemudi Terengganu untuk bermain/menari gamelan. Pada 1920, selepas kemahkotaan Sultan Sulaiman, usaha dipergiatkan dgn membawa bekas penari Pahang, Yang Khoja & Cik Meriam untuk melatih penari Terengganu dan diketuai oleh Ampuan Mariam. Demikian pula, En, Wan Mohd, En.Wan Ahmad & En.Ahin, bekas pemain muzik Pahang bersama melatih kumpulan Terengganu yang dikelolakan oleh Sultan Sulaiman. Sehingga 1936, Sultan dan permaisuri berjaya memiliki set sendiri. Berbagai-bagai lagu dan tarian dicipta dan mengikut Pak Mat Nobat (bekas pemain asal ensembel istana gamelan Terengganu) terdapat lebih 77 buah lagu yang sinonim dengan nama tarian yang diiringi dicipta. Hanya 65 nama sahaja

diketahui umum pada masa kini dan daripada jumlah itu hanya sebelas lagu sahaja yang biasa dimainkan iaitu Ayak-ayak, Lonang, Ketawang, Perang, Perang Manggung, Selang Arak, Taman Sari, Timang Burung, Timang Inu, Togok dan Topeng. Tengku Ampuan Mariam telah menulis sebuah manuskrip mengenai tarian sementara Sultan Sulaiman telah bertanggungjawab menukarkan nama "Joget Pahang" kepada "Joget Gamelan Terengganu". Bagaimanapun gamelan Terengganu mengalami kejatuhan pada zaman penaklukan Jepun pada 1941 dan kemangkatan Sultan Sulaiman pada 1942. Tengku Mariam berpindah ke Istana Kolam dengan membawa set gamelan bersama dua orang bekas penarinya, Cik Adnan Abdul. Set gamelan telah dikembalikan ke Pahang. Pada 1973 setelah berlakunya tawar-menawar yang tidak menyenangkan antara kerajaan Pahang dan kerajaan terengganu akhirnya set gamelan tersebut telah dianugerahkan kepada Muzium Pahang di Pekan dan dipamerkan. Perbezaan instrumen di dalam gamelan Terengganu dengan gamelan Jawa atau Bali tidaklah begitu ketara jika dibandingkan dengan perbezaan muzik yang dimainkan diantaranya. Gamelan Terengganu lebih ringkas di mana hampir kesemua instrumen di dalam ensembel ini memainkan bahagian melodi. Atas usaha Ariff Ahmad dari Universiti Malaya, gamelan Terengganu mula dikenali umum dan tidak lagi hanya dipersembahkan pada majlis-majlis di dalam istana sahaja. Unit gamelan Universiti Malaya di bawah kelolaannya pada masa itu banyak mengadakan persembahan di pelbagai keramaian. Selain Universiti Malaya, institusi pengajian tinggi dan sekolah-sekolah mula menubuhkan pasukan gamelan masing-masing tidak lama kemudian. Instrumen-instrumen dalam gamelan Terengganu terdiri daripada: 1.0 bonang 2.0 saron 3.0 gambang 4.0 kenong 5.0 gong

6.0 gendang Bonang (gamelan Terengganu) Bonang atau kromong mengandungi 10 gong kecil yang berbonggol (knobbed) di tengahnya dan disusun dalam dua baris di atas suatu tali yang tergantung pada rak segiempat. Bonang merupakan alat idiofon yang dibunyikan dengan memukul bahagian berbonggol dengan pengetuk khas yang berbalut pada hujungnya. Bonang merupakan alat terpenting dalam esembel gamelan Terengganu yang menvariasikan melodi pokok ataupun satu melodi pendek yang juga berfungsi sebagai intro lagu khususnya untuk gendhing bonang (penghias lagu). Bonang membunyikan bunga-bunga melodi dan dimainkan secara oktaf, ketukan bergilir nod pertama pada baris pertama diketuk sebelum rentak dan kedua pada baris yang lagi satu selepas rentak Dicatat oleh Raja Sulaiman bin Raja Kamil di 8:43 PG Tiada ulasan: E-melkan IniBlogThis!Kongsi ke TwitterKongsi ke Facebook

Kompang
Pengenalan Kompang adalah sejenis alat muzik paluan membranofon yang serumpun dengan gendang. Kompang terdiri daripada bingkai dram yang dipakukan dengan kulit kambing atau lembu yang diregangkan dan mempunyai baluh 'berbingkai' yang diperbuat daripada kayu jenis keras. Lazimnya dari spesis Nangka dan nama saintifiknya Artocarpus heterophyllus. Belulang daripada kulit kambing digunakan sebagai bahan bunyi yang dipasang pada permukaan baluhnya dengan menggunakan bahan pelekat kemudian ditindih dengan paku supaya ketegangannya lebih terjamin. Kompang juga memerlukan rotan sedak sebagai alat tala untuk menghasilkan suara yang baik. Ianya dimainkan di dalam kumpulan besar kompang (kompang ensembles) atau bersama beberapa alatan lain dalam persembahan tarian dan nyanyian. Fungsi

Kompang dimainkan mengikut iramanya sendiri ketika mengiringi zikir, mengarak pengantin atau pembesar negara atau disatu majlis rasmi. Kini permainan kompang telah mula diajar di sekolah-sekolah serta pusat-pusat pengajian tinggi dan institusi kerajaan. Kompang juga masyur di kalangan masyarakat islam di Sabah dan dikalangan suku Bajau.

Cara Bermain Pemain kompang boleh bermain secara duduk, berdiri dan berjalan bergantung kepada kehendak persembahan. Alat ini dimainkan dalam kumpulan dengan memukul dan mengetuk kulit dengan tangan atau jari. Sebelah tangan digunakan untuk memegang bingkai kompang manakala tangan yang satu lagi digunakan untuk memukul. Tiada peraturan yang menetapkan sebelah tangan yang mana untuk memegang atau memukul. Pemain bebas menggunakan mana-mana tangan. Untuk menghasilkan bunyi "pung", pemain perlu merapatkan jari-jari dan memukul pada bahagian sisi kompang manakala untuk menghasilkan bunyi "pak", jari-jari perlu diregangkan dan kompang dipukul di bahagian tengah. Dalam konteks persembahan, sesebuah kumpulan Kompang terdiri daripada tiga kumpulan mengikut peranannya. Kumpulan pertama terdiri daripada beberapa orang pemain yang akan bertindak sebagai 'Pembolong' menggunakan istilah lokaliti untuk memainkan pola paluan yang khusus serta spesifik secara seragam iaitu in unison sebagai pukulan 'dasar'. Kumpulan kedua akan bertindak sebagai 'Peningkah' lazimnya terdiri daripada seorang sahaja sebagai master dalam permainan tersebut, dan kumpulan ketiga akan bertindak sebagai 'Penyilang' yang memainkan rentak hias sebagai unsur pelengkap kepada keseluruhan pola paluan yang terjalin di dalamnya. Dicatat oleh Raja Sulaiman bin Raja Kamil di 8:34 PG Tiada ulasan: E-melkan IniBlogThis!Kongsi ke TwitterKongsi ke Facebook

Pendekatan Kodaly

Aspek pembelajaran muzik nyanyian, latihan pendengaran, notasi muzik dan permainan alat Penekanan kpd nyanyian semerta & merencana melodi dgn notasi pengunaan isyarat tangan, latihan solfa, tangganada pentatonic nyanyian lagu rakyat secara accapella

Prinsip Asas Kodaly Literasi muzikal: kebolehan membaca/menulis Bermula dengan suara Mula peringkat awal kanak2 Mengunakan bahasa ibunda Muzik berkualiti Strategi Kodaly Penggunaan Muzik bermutu Muzik utk semua Pengalaman mz dr peringkat awal knk2 Berasaskan budaya tempatan Muzik dgn asas vocal acapella Nyanyian solfa Pengalaman muzikal sebelum mpelajri notasi Urutan p&p berpusatkn murid Objetif Koaly Menyanyi,bermain alat muzik, gerakan berasaskn mz ibunda Persembahan, pendengaran, analisa, seni muzik Mencapai kemahiran muzikal spt membaca,menulis,mneyanyi, part of singing Contoh Aktiviti Kodaly Menyebut perkataan dlm bentuk irama Menepuk detik asas Melangkah mengikut detik Menepuk irama mengikut teks Menepuk irama sambil berfikir menyebut tetapi tidak disebut perkataan Alat-alat teknik Nyanyian Isyarat tangan-curven hand Doh bergerak solfa pentatonic nyanyian lapis vocal Rentak Suku kata berirama: ta, ti-ti Stick notation Ritma diajar bersama vocal Mbaca dan menulis muzik Nyanyian semerta dan catatan pendengaran Latihan pendegaran

Djlnkn semasa menulis,mbaca mz, nyanyian dan rentak

Dicatat oleh Raja Sulaiman bin Raja Kamil di 6:43 PG Tiada ulasan: E-melkan IniBlogThis!Kongsi ke TwitterKongsi ke Facebook

Pengetahuan dan kemahiran dalam nyanyian


Aural - proses kemahiran mendengar melalui lagu yang dipelajari. Fizikal - proses pengawalan pernafasan dan mekanisme vokal. Verbal - Proses kefahaman lirik lagu, pembinaan kosa kata dan penguasaan bahasa. Daya ingatan muzikal - proses kebolehan mengingat bunyi muzik dan menghasilkannya semula. Persembahan - proses penghasilan irama, melodi dan ekspresi dengan peka dan tepat. Interaksi Sosial proses kebolehan bekerjasama dalam nyanyian bersama rakan. Komunikasi - proses menyatakan maksud dan fikiran melalui ekspresi dalam nyanyian. Dicatat oleh Raja Sulaiman bin Raja Kamil di 6:24 PG Tiada ulasan: E-melkan IniBlogThis!Kongsi ke TwitterKongsi ke Facebook

Contoh Lagu
2. Nyanyian Sol-fa Lagu Boleh bangkitkan minat murid. Boleh membantu murid dapat konsep melodi lagu. Murid dapat betulkan kesalahan kerana sudah dapat konsep melodi lagu. Bantu murid menguasai frasa lagu. - Bantu murid menguasai ekspresi lagu. Dicatat oleh Raja Sulaiman bin Raja Kamil di 4:49 PG Tiada ulasan: