Anda di halaman 1dari 17

BAB 1 PENGENALAN KEPADA SAINS

PENGGUNAAN ALAT-ALAT PENGUKURAN Pengukuran:  Panjang  Luas  Isipadu  Suhu  Jisim  Berat .

PENGUKURAN PANJANG  Panjang ialah jarak antara dua titik. nya ialah meter (m) 1 cm = 10 mm 1 m = 100 cm = 1000 mm 1 km = 1000 m .I.  Unit S.

.

Alat pengukuran 1-Garis lurus yang pendek 2-Garis lurus yang panjang Pembaris meter Pita pengukur 3-Diameter luar sebuah bikar Angkup luar dan pembaris meter 4-Diameter dalam sebuah bikar 5-Garis lengkung Angkup dalam dan pembaris meter 1-opisometer dan pembaris meter 2-benang dan pembaris meter .Alat-alat pengukuran panjang Panjang untuk..

.

.

.

Teknik yang betul semasa pengambil bacaan menggunakan pembaris meter objek .

Teknik yang betul untuk mengukur dalam sebuah bikar .

Teknik yang betul untuk mengukur diameter luar sebuah bikar .

Teknik yang betul untuk mengukur panjang garis lengkung .

Ralat paralaks  Ia berlaku sekiranya kedudukan mata adalah salah semasa mengambil bacaan .

bersegera menunaikan solat  bersegeralah menunaikan solat apabila kita mengetahui waktu solat telah masuk dan tidak ada halangan syari’ yang membolehkan solat diakhirikan. Kita juga tidak seharusnya mendahulukan kerja-kerja lain dari solat. .Wasiat Imam Hassan al-Banna 1.

Dalam hubungan ini Allah berfirman: “Sesungguhnya solat itu mencegah dari perbuatanperbuatan keji dan mungkar”. Solat merupakan sumber kejayaan. “sesungguhnya beruntunglah orang yang membersihkan diri (dengan beriman). lalu dia solat” (surah al-a’la : 14–15)  Solat memelihara dari penyelewengan dan perlakuan maksiat. (surah al-’ankabut : 45) . Dan apabila dia ingat nama Tuhannya.

 Solat merupakan pertolongan yang paling besar bagi orang yang melakukannya untuk memikul kesusahan dan mampu mengatasi saat-saat genting. .

Sekian. terima kasih .