Anda di halaman 1dari 18

RIS SEMESTER 1 SESI 2010/2011

QGJ3023 FUNGSI MUSKULOSKELETAL DAN PERGERAKAN MANUSIA
TAJUK TUGASAN :

ANALISIS PERGERAKAN BERIKUT:
1. TEKAN TUBI 2. NAIK TURUN BANGKU 3. MENDAGU DISEDIAKAN OLEH : NAMA NO. ID NO. TELEFON

NORJANAH BINTI SUFIAN GROUP UPSI48(A121 PJJ)

D20102046116

019-9399173

NAMA TUTOR E-LEANING : DR. NUR IKHWAN BIN MUHAMMAD TARIKH SERAH : 29 NOVEMBER 2012

1

ISI KANDUNGAN BIL 1 2 PENGENALAN SISTEM OTOT PERKARA MUKA SURAT 3 4 5 3 4 TEKAN TUBI MENDAGU 8 5 NAIK TURUN BANGKU 10 6 RUJUKAN 18 2 .

Bagi manusia dan haiwan. Pergerakan yang dihasilkan di sendi tersebut. SISTEM OTOT 3 . Mendagu – Fasa persediaan. fasa menurun dan fasa pemulihan. fasa mendagu dan fasa pemulihan. Fisiologi pula adalah kajian tentang fungsi bahagian-bahagian tubuh dan tubuh secara keseluruhannya. Satah dan paksi rujukan bagi pergerakan yang dilakukan Sendi dan jenis sendi yang digunakan untuk pergerakan tersebut. Analisis pergerakan adalah meliputi perkara berikut: • • • • • • Pemerihalan pergerakan yang dilakukan. Gabungan kedua-dua sistem organ ini juga dikenali sebagai sistem muskuloskeletal atau sistem lokomotor. Bergerak setempat pula dikenali sebagai pergerakan bukan lokomotor. Jenis penguncupan otot agonis. pergerakkan luaran ini dicapai hasil daripada interaksi rapat di antara dua sistem organ iaitu sistem otot dan sistem rangka. Tugasan ini adalah bertujuan untuk menerangkan fungsi muskuloskeletal dan pergerakan manusia khususnya bagi latihan / aktiviti berikut : 1. Pergerakan ini dikenali sebagai lokomotor.PENGENALAN Pergerakan merupakan salah satu daripada ciri organisma hidup. Otot agonis yang terlibat dalam pergerakan. fasa melangkah naik dan fasa pemulihan 3. Anatomi dan fisiologi manusia adalah cabang biologi dan secara amnya adalah disiplin yang mengkaji struktur dan fungsi tubuh manusia. Tekan tubi – Fasa persediaan. Pergerakan dalaman membolehkan sesuatu organisma hidup memindahkan sesuatu bahan daripada suatu bahagian dalam jasad atau badan ke bahagian yang lain manakala pergerakkan luaran pula membolehkan sesetengah organisma hidup bergerak daripada satu tempat ke satu tempat yang lain. 2. Naik Turun Bangku – Fasa persedian. Secara khususnya anatomi adalah kajian tentang struktur dan hubung kait di antara bahagian-bahagian tubuh.

“Muscle” berasal daripada perkataan Latin iaitu musculus. Ini menyebabkan seseorang individu itu mampu untuk mengawal dan mengatur pergerakannya sendiri. Pergerakan otot yang kedua ialah pergerakan otot secara involuntari. Pergerakan otot terbahagi kepada dua jenis iaitu pergerakan voluntari dan pergerakan involuntari. berjalan dan membaca. Otot dalam tubuh badan kita terdiri lebih daripada 600 otot skeletal. Otot Rangka Dan Peranannya Dalam Pergerakan 4 . Selain itu. ianya juga menentukan magnitud pergerakan. Mus daripada perkataan itu bermakna tikus. Sebagai contoh. Penguncupan dan pemanjangan otot dapat menghasilkan sesuatu pergerakan. Ia tetap akan berlaku walaupun seseorang itu tidak menyedarinya contohnya ialah denyutan jantung. Pergerakan voluntari adalah pergerakan yang berlaku dibawah kawalan sedar. aktiviti berlari. Pergerakan ini berlaku diluar kawalan.Sistem otot merupakan salah satu sistem yang terpenting dalam badan.

pectoralis major. Belakang Tubuh : trapezius. Untuk orang yang baru mulakan latihan tekan tubi lakukan dalam kedudukan bertentangan dinding atau kedudukan yang diubah suai seperti semasa berehat atau dengan menggunakan lutut. gluteus medius.rekta abdomen. Kelebihan Tekan Tubi 5 . Di samping itu ia membolehkan kita mengawal imbangan berat badan kita: Depan Tubuh : pektoralis major. eksternal oblik. dan triceps. latisimus dorsi. Ia menguatkan otot bahagian atas badan terutama deltoids. Aktiviti ini membolehkan otot tangan kita menjadi lebih kuat. Pinggul : gluteus maksimus.TEKAN TUBI Tekan Tubi Dari Pandangan Sisi Tekan Tubi Dari Pandangan Hadapan Menunjukkan Kedudukan Tangan Dan Otot Semasa Aktiviti Dilakukan Tekan tubi dilakukan untuk menguatkan otot dada dan otot bahu.

FASA PERSEDIAAN SENDI / JENIS PERGERAKAN SENDI OTOT AGONIS Tricep Brachii Siku (Engsel) Ekstensi Bicep Brachii Brachioradialis Deltoid Posterior Trapezius Bahu (Lesung) Fleksi Rhomboids Rotator Cuff Radioulnar / Pangsi Pektoralis Major Pronator Teres Brachioradialis Esentrik Esentrik JENIS PENGUNCUPAN Fleksi Esentrik FASA MENURUN SENDI / JENIS PERGERAKAN SENDI 6 OTOT AGONIS JENIS . Seterusnya ia dapat menjaga bentuk badan kita daripada menjadi gemuk dan boroi tetapi aktiviti ini mestilah sentiasa di lakukan dari masa ke semasa. Aktiviti ini amat sesuai untuk atlit yang menyertai acara yang menggunakan tangan seperti angkat berat. Antaranya ialah ia dapat menguatkan otot tangan kerana senaman ini menggunakan tangan sebagai elemen utama dalam melakukan aktiviti ini. rejam lembing dan banyak lagi kerana senaman ini membuatkan atlet memperoleh tenaga yang lebih maksima. Senaman ini juga perlu di buat dengan berhati-hati kerana risiko untuk mendapat kecederaan khususnya pada tangan adalah agak tinggi.Banyak kelebihan serta manfaat yang dapat diperolehi daripada senaman ini. Antaranya ialah ia tidak boleh di lakukan kepada orang yang pernah mengalami patah tangan. Kelemahan Tekan Tubi Walaubagaimanapun terdapat juga kelemahan pada senaman ini. lontar peluru. Di samping itu juga senaman ini cepat meletihkan kerana menggunakan tenaga yang agak banyak. Selain itu juga kepala turut terdedah kepada bahaya semasa melakukan senaman ini kerana pada bila-bila masa boleh terhantuk .

PENGUNCUPAN Siku (Engsel) Siku (Engsel) Fleksi Fleksi Bicep Brachii Tricep Brachii Deltoid Posterior Trapezius Bahu (Lesung) Fleksi Rhomboids Rotator Cuff Radioulnar / Pangsi Pektoralis Major Pronator Teres Brachioradialis Konsentrik Konsentrik Esentrik Fleksi Konsentrik FASA PEMULIHAN SENDI / JENIS PERGERAKAN SENDI OTOT AGONIS Deltoid Posterior Trapezius Bahu (Lesung) Ekstensi Rhomboids Rotator Cuff Siku (Engsel) Siku (Engsel) Radioulnar / Pangsi Ekstensi Fleksi Fleksi Pektoralis Major Bicep Brachii Tricep Brachii Pronator Teres Brachioradialis Esentrik Esentrik Esentrik Esentrik JENIS PENGUNCUPAN MENDAGU 7 .

bebanan serta ulangan latihan bebanan berbeza mengikut tujuan latihan yang hendak dijalankan “ strength dan muscular endurance are two importang components of physicals fitness and are needed in varying in all types of work and play. ulangan dan set adalah seperti berikut : Daya Tahan (Muscular Endurance) Intensiti (weight) Berat rendah (less weight) Ulangan (reps) More reps (less max force) Set (sets) (more sets) 8 Berat tinggi (more weight) Less reps (max force) (less sets) Kekuatan Otot (Strength) . Latihan bebanan telah diterima secara universal sebagai satu kaedah latihan yang paling baik untuk meningkatkan kekuatan dan daya tahan otot. otot –otot ini perlu dilatih dengan kekuatan dan daya tahan.stemohyoid muscle dan mylohyoid muscle. Perbezaan latihan membina daya tahan otot dengan kekuatan otot dari aspek intensity.Intensiti.” (Jesse) Oleh itu kemahiran-kemahiran tertentu adalah memerlukan otot –otot yang spesifik untuk mendapatkan tahap kemahiran-kemahiran yang tinggi.Otot yang terlibat semasa melakukan aktiviti ini adalah otot dibahagian leher atau lebih tepat lagi otot seperti sternocleidomastoid muscle .

FASA PERSEDIAAN SENDI/ JENIS PERGERAKAN SENDI OTOT AGONIS JENIS PENGUNCUPAN Deltoid Bahu (lesung) Ekstensi Trapezius Rhomboids Rotator cuff Tricep brachii Siku (engsel) Radioulnar/ pangsi Pelana Ekstensi Bicep brachii Brachioradialis Pronator teres Brachioradialis Trapezium Esentrik Esentrik Ekstensi Ektensi mendatar Esentrik Esentrik Kedudukan dan pergerakan otot semasa aktiviti mendagu dilakukan 9 .

Gambarajah otot yang terlibat dan terbina dalam aktiviti mendagu FASA MENDAGU SENDI/ JENIS PERGERAKAN SENDI OTOT AGONIS JENIS PENGUNCUPAN Deltoid Fleksi Trapezius Rhomboids Rotator cuff Tricep brachii Siku (engsel) Fleksi Bicep brachii Brachioradialis Pronetor teres Brachioradialis Trapezium Konsentrik Konsentrik Bahu (lesung) Radioulnar/ pangsi Pelana Fleksi Supinasi Konsentrik Konsentrik FASA PEMULIHAN SENDI/ JENIS PERGERAKAN SENDI OTOT AGONIS Deltoid Bahu (lesung) Ekstensi Trapezius Rhomboids Rotator cuff Tricep brachii Siku (engsel) Radioulnar/ pangsi Pelana Ekstensi Bicep brachii Brachioradialis Pronetor teres Brachioradialis Trapezium Esentrik Esentrik JENIS PENGUNCUPAN Ekstensi Supinasi Esentrik Konsentrik NAIK TURUN BANGKU 10 .

mereka boleh menggunakan bola segar atau dumbel. 11 Meningkatkan daya tahan kardiovaskular. Kaki : gastrocsnemius. Meningkatkan tahap stamina seseorang individu. ketangkasan dan kelembutan Membina daya tahan kardiovaskular. Bagi atlit yang berpengalaman.quadriceps muscle(rektus femoris. vastus medial.Bagi aktiviti naik turun bangku pula otot yang terlibat adalah di bahagian kaki atau lower part of body iaitu dari paras pinggang ke bawah. soleus Kelebihan aktiviti o o o o Tujuan latihan o o o o Meningkatkan daya tahan otot Meningkat dan melatih keupayaan anaerobik dan aerobik. vastus lateral.Ianya melibatkan penggunaan otot yang berlainan semasa aktiviti naik dan menurun (contractibility) dan (extensibility) Antara otot yang terlibat semasa aktiviti ini adalah : Paha : sartorius muscle. Meningkatkan kederasan.vastus intermedius) Hamstrings : biseps femoris. Menguatkan kekuatan otot kaki.semitendinosus. .semimembranus.

Berdiri tegak diatas bangku. Turunkan kaki kanan kelantai diikuti dengan kaki kiri. Kelebihan aktiviti : • • • • Meningkatkan daya tahan kardiovaskular. · Aktiviti ini juga dilakukan berperingkat dan mengikut kemampuan individu itu sendiri. Tujuan latihan : • • • • Meningkatkan daya tahan otot Meningkat dan melatih keupayaan anaerobic dan aerobik. • • • • Naikkan kaki kanan keatas bangku diikuti dengan kaki kiri. Meningkatkan kederasan. · Aktiviti ini boleh meningkatkan daya tahan kardivoskular dan daya tahan otot. mereka boleh menggunakan bola atau dumbel. · Aktiviti ini sering dilakukan oleh atlit sukan olahraga. Ulang aktiviti secara berterusan selama satu minit. Meningkatkan tahap stamina seseorang individu. Mata memandang kearah hadapan di depan bangku. ketangkasan dan kelembutan Membina daya tahan kardiovaskular. 12 . Bagi atlet yang berpengalaman. Menguatkan kekuatan otot kaki. Cara NaikTurunBangku : • Berdiri tegak dengan kedua-dua tangan di sisi.ANALISIS PERGERAKAN · Naik turun bangku juga merupakan salah satu aktiviti yang dilakukan dalam latihan litar.

FASA PERSEDIAAN SENDI/ JENIS Pinggul (Lesung) PERGERAKAN SENDI Ekstensi OTOT AGONIS Gluteusmaximus Biseps Femoris Peroneus Longus Peroneus Brevis Tibialis Anterior Pergelangan Kaki (Lesung) Ektensi Gastrocnemius Konsentrik JENIS PENGUNCUPAN Konsentrik Lutut (Engsel) Ekstensi Esentrik FASA MELANGKAH NAIK SENDI/ JENIS PERGERAKAN SENDI Ekstensi Dan Fleksi OTOT AGONIS Gluteusmaximus Bisep Femoris Semimembranosus Semitendinosus Peroneus Longus Lutut (Engsel) Pergelangan Kaki (Lesung) Ekstensi Dan Fleksi Peroneus Brevis Tibialis Anterior Fleksi Plantar Gastrocnemius Konsentrik Konsentrik Konsentrik JENIS PENGUNCUPAN Pinggul (Lesung) FASA PEMULIHAN SENDI/ JENIS PERGERAKAN SENDI OTOT AGONIS Gluteusmaximus Pinggul (Lesung) Ekstensi Biseps Femoris Semimembranosus Semitendinosus Peroneus Longus 13 JENIS PENGUNCUPAN Konsentrik Lutut (Engsel) Ekstensi Konsentrik .

Peroneus Brevis Tibialis Anterior Peroneus Longus Lutut (Engsel) Pergelangan Kaki (Lesung) Ekstensi Peroneus Brevis Tibialis Anterior Fleksi Gastrocnemius Konsentrik Esentrik Kedudukan badan semasa aktiviti naik tangga GAMBARAJAH JENIS-JENIS TULANG YANG TERLIBAT PELVIS 14 FEMUR TARSALS TIBIA CALCANEUS FIBULA METATARSALS PHALANGES PATELLA .

GAMBAR RAJAH JENIS-JENIS OTOT YANG TERLIBAT : GLUTES QUADRICEPS 15 .

STRINGS CALVES CALVES GAMBAR RAJAH JENIS-JENIS SENDI YANG TERLIBAT : BALL AND BALL AND SOCKET SOCKET JOINT JOINT HINGE JOINT HINGE JOINT GAMBAR RAJAH JENIS-JENIS PERGERAKAN YANG TERLIBAT 16 .

diambil RUJUKAN 17 . dorsi Peha sebelah kiri mengalami Peha sebelah kiri mengalami pergerakan fleksi apabila pergerakan fleksi apabila kaki dinaikkan didi atas kaki dinaikkan atas bangku dan betis bangku dan betis mengalami pergerakan mengalami pergerakan extensi . pergelangan atas bangku. . pergelangan kaki kanan akan kaki kanan akan mengalami pergerakan mengalami pergerakan lengkungan plantar dan lengkungan plantar dan kaki kiri pula mengalami kaki kiri pula mengalami pergerakan lengkungan pergerakan lengkungan dorsi . extensi Pergerakan diulang kiri dan Pergerakan diulang kiri dan kanan sehingga tamat kanan sehingga tamat masa selama satu minit masa selama satu minit dan kadar nadi akan mula dan kadar nadi akan mula diambil .Apabila kaki kiri dinaikkan didi Apabila kaki kiri dinaikkan atas bangku. . .

Kuala Lumpur: DBP & Kementerian Pelajaran Malaysia.Kuala Lumpur: Kementerian Pendidikan Malaysia.(2009). Khairi (2012) Rujukan web http://lulukqurrota. 2. 3.muscleprodigy. Visible Body : Discover Human Anatomy Like Never Before .B.Retrieved 2007 from http://www.com/journal/item/14 http://www. (2008). Buku Sumber Sains Sukan Tingkatan 4 .1. Argosy. Buku Sumber Sains Sukan Tingkatan 5 .visiblebody.com/doc/14356203/Tekan-Tubi http://www.com/chin-up-arcl-307.html 18 .multiply.scribd.com/Donald A.