Anda di halaman 1dari 2

POINT 1. Mengisahkan isu mengenai kebajikan pekerja Disney yang tidak diambil berat oleh pihak syarikat. 2.

Berlaku di luar dewan bandraya di Anaheim, California tempat di mana terletaknye taman tema Disneyland. 3. Pada ogos 2007, puluhan penunjuk perasaan berkumpul di tempat tersebut untuk memaksa pekerja Disneyland keluar dari bandar tersebut kerana mereka berasa beban dengan kadar sewa tempat kediaman di situ. 4. Mereka mnyokong pemaju, Suncal yang ingin membina kawasan perumahan yang berpatutan berdekatan taman tema itu, namun cadangan pemaju itu ditolak oleh pihak Disneyland. 5. Mereka berasa pihak Disneyland hanya mengaut keuntungan semata-mata berbanding kebajikan pekerja. 6. Anaheim adalah sebuah kota yang besar pada tahun 1990an, bandar ini telah menetapkan 2 batu persegi sebagai kawasan resort khas, denga pmbangunan varu yg terhad untuk pelancong. 7. Pada tahun 2005, pertikaian berlaku di luar dewan bandaraya dimana pemaju tempatan, Suncal telah bercadang untuk mmbeli tapak seluas 26 ekar di daerah resort untuk untuk mmbina sekitar 1500 kondo. Disebabkan tapak tersebut berada dlam daerah resort, pemaju perlu mendapatkan keizinan pihak majlis bandar untuk persetujuan meneruskan rancangan pembinaan. 8. Cadangan Suncal disokong oleh kesatuan pekerja Disney. 9. Namun, Disney menentang rancangan Suncal dengan mengatakan bahawa tanah itu harus diguna untuk kawasan pelancongan .

Penginapan yang berpatutan harus disediakan kepada mana-mana individu bekerja atau keluarga yang memerlukan. Walau bagaimanapun, tiada siapa yang berkata bahawa ia telah menjadi hak kepada majikan. Pergaduhan di belakang rumah Mickey adalah kes yang membawa bersama idea pengezonan sebenar dengan agenda perumahan emosi dan berpatutan. Dalam perbincangan ini, kajian itu kelihatan di kedua-dua pasaran dan pihak berkepentingan bukan pasaran dan penyelesaian yang mungkin kepada masalah ini. Secara umumnya, pihak-pihak berkepentingan merujuk kepada organisasi atau individu yang menjalankan urus niaga perniagaan dengan institusi lain (Weber, 2010). Dengan mengambil kira perbincangan ini, pihak-pihak berkepentingan pasaran primer merujuk kepada pekerjapekerja Disneyland serta pelancong yang melawat taman. Pada tahun 2005, syarikat itu bekerja hampir 20,000 individu dan membantu lebih daripada 65,000 pekerjaan di rantau ini (Studymode, 2011). Kajian menunjukkan bahawa hampir 15 juta orang melawat syarikat pada asas tahunan. Sebaliknya, pihak berkepentingan nonmarket adalah kumpulan atau individu yang, walaupun tidak terlibat dalam pertukaran ekonomi secara langsung dengan organisasi, masih terjejas oleh atau boleh menentukan tanggungjawabnya (Weber, 2010). Dalam perbincangan ini tertentu, pihak berkepentingan pasaran bukan akan menjadi orang Anaheim, SunCal, dan bandar majlis. Majlis bandar mempunyai kuasa mengundi dengan mengambil kira isu pengezonan. Begitu juga, penduduk Anaheim boleh mempengaruhi majlis bandar dan juga membuat penggunaan hasil $ 225.000.000 yang dihasilkan oleh Disneyland di rantau ini.

SunCal sebagai pihak berkepentingan memainkan peranan sebagai pemaju. Ia bertujuan untuk membina kondominium untuk keuntungan yang besar tetapi juga bersedia untuk mewujudkan 15 peratus daripada pendapatan di bawah kadar pasaran (Studymode, 2011). Masalah utama mengapa terdapat konflik adalah bahawa bukan pihak yang berkepentingan (SunCal) bercadang untuk membina kondominium di atas tanah yang telah diketepikan khusus untuk pengembangan Disneyland atau industri pelancongan. SunCal memutuskan untuk menawarkan 225 unit yang dicadangkan 1,500 kepada pasaran minimum kadar kediaman sewa. Ini peruntukan tertentu oleh SunCal akan dilihat sebagai hanya sebagai satu cara untuk mendapatkan sokongan bagi pengecualian pengezonan mereka. Di samping itu, tawaran mereka membawa tindak balas emosi dari orang ramai dan gangguan dari realiti kewangan yang pelancongan yang berpotensi atau pengembangan akan menyediakan. Kesan ekonomi pengembangan akan mengatasi yang membina kondominium. Rupa-rupanya, penginapan yang berpatutan diperlukan di Disneyland tetapi tidak boleh menjadi sempurna penggunaan tanah. Setelah pangsapuri dibina, ia tidak mewujudkan peluang pekerjaan tambahan. Jika Disneyland adalah untuk diperluaskan, ia akan membawa kepada peningkatan aktiviti pelancongan serta ekonomi bertambah baik (Studymode, 2011).