Anda di halaman 1dari 10

BAB 1 : DUNIA MELALUI DERIA KITA 1.1 Memahami deria dan fungsinya.

1.

Manusia mempunyai ______ organ deria i. ii. iii. iv. v. ___________________ ___________________ ___________________ ___________________ ___________________

2. 3. 4. 5.

_________________________ adalah organ yang akan mengesan rangsangan. Rangsangan adalah ________________________________________________________ Struktur khas yang terdapat di dalam organ deria adalah ________________. ________________ adalah organ yang akan bergerak balas terhadap rangsangan. Organ efektor yang utama di dalam gerak balas adalah __________________________.

Organ Deria

Deria Cahaya Mendengar

Rangsangan

Sentuhan, panas, sejuk, sakit, tekanan Lidah Bahan kimia di udara (bau)

6. LALUAN DARI RANGSANGAN KEPADA GERAK BALAS a. Apabila ____________ dikesan dari persekitaran, _________________ yang berada di dalam organ deria akan mencetuskan ___________________ b. Impul saraf ini akan dihantar ke _____________ melalui ________________ c. Otak akan terus memproses dan mentafsir isyarat ini sebagai maklumat tertentu di mana organisma akan bertindakbalas. d. Maklumat ini kemudiannya dihantar semula kepada ___________________ bagi menghasilkan suatu __________________

1.2 Memahami Deria Sentuh

1. 2.

___________ adalah organ deria bagi ___________________ Secara amnya, kulit terbina daripada 3 lapisan: a) _______________________ - lapisan nipis di bahagian paling luar yang terdiri daripada selsel mati. Lapisan ini adalah kuat dan kalis air. b) ________________________ - mengandungi banyak saluran darah.

Reseptor Reseptor sentuhan Reseptor tekanan Reseptor sakit Reseptor panas Reseptor sejuk

Rangsangan Sentuhan (kasar, keras, lembut) tekanan Kesakitan Panas, suhu yang tinggi Kesejukan, suhu yang rendah

3. 4.

Kulit di bahagian badan yang berlainan, mempunyai kepekaan yang berbeza. Kepekaan kulit bergantung kepada: a) b) __________________________________________________ __________________________________________________

5.

______________________________ adalah bahagian tubuh badan yang sangat peka terhadap sentuhan, manakala ____________________________ adalah bahagian tubuh badan yang kurang peka terhadap sentuhan.

6.

Orang buta menggunakan hujung jari mereka untuk membaca buku di dalam tulisan Braille. Ini adalah kerana Kepekaan yang tinggi hujung jari membolehkan mereka untuk mengenali corak titik yang timbul dalam buku.

7.

Fungsi kulit yang lain adalah i. ii. iii. iv. v. Kalis air - menghalang kehilangan air daripada kulit Menghalang kemasukan mikroorganisma yang boleh mendatangkan penyakit Menyingkirkan bahan buangan - air yang berlebihan, urea, garam mineral Menghasilkan vitamin D dengan kehadiran cahaya Menstabilkan suhu badan - kelenjar peluh mengeluarkan lebih banyak peluh untuk menyejukkan badan sekiranya suhu badan meningkat.

1.3 Memahami Deria Bau 1. 2. Organ deria bagi bau adalah ___________________ Sel yang peka dan mengesan bau di dapati di bahagian _________________ rongga hidung.

3.

Struktur hidung manusia. a. Hidung manusia mempunyai rongga yang dilitupi dengan tisu epitelium b. Pada permukaan tisu epithelium adalah sel deria yang dikenali sebagai ____________________ c. Permukaan rongga hidung adalah lembap kerana ____________________ yang dirembes oleh kelenjar. d. Rongga hidung mempunyai ______________ yang dilapisi rambut bagi menapis habuk yang disedut semasa bernafas melalui hidung. Hidung mengesan bau melalui mekanisma berikut: _____________ dirembeskan bagi memastikan reseptor bau sentiasa lembap

4.

Apabila menarik nafas, bahan kimia daripada makanan akan memasuk rongga hidung dan ____________ di dalam mukus

Reseptor bau akan dirangsangkan dan mencetuskan ______________

Impuls saraf akan dihantar ke _________ oleh saraf untuk ditafsirkan

5.

Apabila kita selsema, banyak _________ yang dihasilkan. Reseptor bau akan dilapisi dengan mucus yang tebal menyebabkan hanya sedikit bahan kimia yang terlarut yang dapat merangsang reseptor. Oleh itu, reseptor bau tidak mendapat rangsangan yang mencukupi bagi menjalankan fungsi sebagai organ bau yang efektif.

6. Kepekaan bau terhadap rangsangan dipengaruhi oleh faktor-faktor berikut: i. Kekuatan bau. Bau yang lebih kuat akan mudah dikesan oleh hidung berbanding bau yang lemah ii. Kehadiran mucus di dalam hidung. Mucus yang banyak akan mengurangkan kepekaan hidung.

1.4 MEMAHAMI DERIA RASA

Kawasan lidah yang berbeza A B C D-

1. 2. 3. 4.

___________________ adalah organ deria bagi rasa. Permukaan lidah terdapat sekumpulan sel yang dikenali sebagai _________________ yang peka terhadap rasa. Tunas rasa peka terhadap 4 rasa, iaitu _____________, __________, _________ dan ___________. Lidah mengesan rasa seperti berikut:

Bahan terlarut di dalam air liur

Saraf Otak

rasa makanan

5.

Deria bau memainkan peranan yang penting dalam mengesan rasa. Ini menjelaskan mengapa makanan tidak berasa enak dan menyebabkan selera makan berkurang semasa demam ataupun selsema kerana deria bau kita tidak berfungsi dengan baik.

Hubungan antara deria bau (sense of smell) dan deria rasa (sense of taste):

Rongga hidung dan rongga mulut adalah bersambung. Jadi, deria rasa dan deria bau adalah saling berkaitan. Apabila seseorang menghidap selsema, selera makannya akan berkurang kerana hidungnya tersumbat dengan lendir / mukus (mucus). Mukus akan menyebabkan sel-sel deria bau kurang dirangsang oleh bau makanan. Oleh itu, selera makan seseorang penghidap selesema itu akan berkurangan.

1.5 Memahami Deria Pendengaran 1. Telinga adalah organ deria yang peka pada rangsangan __________ yang dihasilkan oleh objek yang _________________ 2. Telinga mempunyai _________ bahagian utama i. _________________, terisi dengan udara. ii. _________________, terisi dengan udara. iii. _________________, terisi dengan cecair Struktur Telinga Manusia

5 4 1

9 7

2 3

luar

tengah

dalam

Struktur dan Fungsi Bahagian-bahagian di dalam telinga

Bhgn Luar

No 1 2 3 4

Struktur

Fungsi

Tengah Dalam

8 5 6 7 9

3.

Terdapat _________ struktur yang tidak terlibat dalam mekanisme pendengaran, iaitu: i. ii. ______________________________ ______________________________

Bagaimana kita mendengar?

Cuping Telinga

Tingkap bujur

Otak

1.6 Memahami Deria Penglihatan

g) h) i) b) j) c) k) l) m) n) f) o) p) d) e) a)

Struktur Mata Manusia


1. Deria penglihatan adalah deria yang mengesan rangsangan ______________ 2. Di dalam struktur mata, terdapat tiga lapisan utama i. ii. iii. _____________________ (paling luar), _____________________ (pertengahan) dan _____________________ (paling dalam)

Bahagian Sklera Kornea

Struktur/Ciri

Fungsi

Koroids

Konjuktiva

Iris

Anak mata

Kanta mata

Otot siliari

Ligamen

Gelemaca

Gelemair

Retina

Saraf optik

Bagaimana kita dapat melihat? 1. 2. 3. 4. Sesuatu objek membalikkan/memantulkan ________________ dalam semua arah. Hanya cahaya dalam kawasan pandangan tertentu sahaja akan memasuki _______________. Cahaya akan membias/dibengkokkan pada __________, ____________, _____________, dan _______________. Suatu imej ________________ akan terfokus kepada _____________ dan seterusnya mencetuskan _________________.

Pembentukan imej pada retina. 5. 6. Impuls saraf dihantar ke _______________ melalui saraf optik untuk ditafsirkan. Imej ditafsirkan sebagai _______________ Pembentukan imej pada retina adalah sama seperti pembentukan imej oleh kanta cembung yang menghasilkan imej terbalik dan nyata.

Melihat jarak jauh dan dekat 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. ________________ dalam mata manusia adalah kanta cembung yang lutsinar Imej yang difokuskan pada retina dikawal oleh otot silia _______________ bertindak untuk mengawal ketebalan kanta mata Ketebalan kanta akan berubah untuk membolehkan mata untuk melihat objek ___________ dan ____________. Keupayaan mata untuk memfokus kepada objek pada jarak yang berbeza dikenali sebagai ______________ . Tindakan ini dilakukan oleh otot silia yang mengubah ______________ kanta mata dan dengan itu mengubah jarak fokusnya. Seseorang yang berpenglihatan normal dapat memfokuskan objek dari jarak 25cm hingga infiniti. Jarak 25cm dikenali sebagai jarak minimum bagi penglihatan jelas. Akomodasi -> Otot silia Ketebalan kanta mata Melihat objek yang dekat Melihat objek yang jauh

illustrasi

1.7 Cahaya dan Penglihatan 1. Cahaya adalah suatu bentuk _________________________ 2. Cahaya bergerak dengan kelajuan i. 300,000,000 meter/saat (m/s) di udara. ii. 225,000,000 m/s di dalam air iii. 200,000,000 m/s di dalam kaca 3. Cahaya bergerak di dalam garisan yang ______________________________

Pantulan Cahaya. 1. Cahaya boleh ______________________. (boleh mengubah arah pergerakan) 2. Apabila cahaya yang dipantulkan masuk ke dalam mata, kita boleh melihat objek itu. 3. Imej yang terbentuk ada cermin satah adalah; i. maya (tidak boleh terbentuk di atas skrin) ii. menegak iii. songsang sisi iv. sama saiz seperti objek v. jarak yang sama di belakang cermin sebagai objek di dalam cermin

a)

b)

Pantulan cahaya pada permukaan yang rata Pembiasan Cahaya.

Pantulan cahaya pada permukaan yang tidak rata

1. Pembiasan cahaya adalah ____________________________. Ini berlaku apabila cahaya bergerak dari satu medium lutsinar kepada satu lagi medium lutsinar yang berbeza _______________________. 2. Kelajuan cahaya ___________________ apabila cahaya memasuki medium yang lebih tumpat 3. Kelajuan cahaya ___________________ apabila cahaya memasuki medium yang kurang tumpat. 4. Cahaya bergerak melalui media seperti udara, air dan kaca.

Anda mungkin juga menyukai