Anda di halaman 1dari 61

SK TEBING TEMBAH 23100 PAKA, TERENGGANU.

MODUL NILAI MURNI BAHASA MALAYSIA

BAHAGIAN C 20 MARKAH

Nama: __________________ Tahun: ___________________

Skema Pemarkahan
Cemerlang 25 - 30
I ii Penyampaian atau persembahan yang jelas dan menarik untuk dibaca. Pengolahan idea yang sangat baik menggunakan pelbagai ayat yang gramatis bertetapan dengan tema. Penggunaan pelbagai kata dan kosa kata yang meluas serta sesuai dengan tema. Penggunaan ejaan dan tanda baca yang betul berdasarkan jenis karangan Penyampaian atau persembahan yang jelas untuk dibaca. Pengolahan idea yang sangat baik menggunakan ayat yang gramatis bersesuaian dengan tema. Penggunaan pelbagai kata dan kosa kata yang sederhana serta sesuai dengan tema. Terdapat beberapa kesalahan dalam tanda baca dan ejaan tetapi tidak menjejaskan karangan.

iii iv

Baik 19 24

I ii iii iv

Memuaskan 12 - 18

i ii iii iv v

Pencapaian Tahap Minimum 1 11

I ii Iii iv

Penyampaian atau persembahan yang mudah dan ringkas. Menyatakan isi dengan menggunakan ayat dasar berdasarkan tema. Penggunaan pelbagai kata dan kosa kata yang terhad dan sesuai Penggunaan tanda baca yang terhad [ huruf besar, noktah(.) dan koma (,). Terdapat kesalahan dalam tanda baca dan ejaan. Penyampaian atau persembahan yang tidak sesuai dengan tema. Isi tidak tepat, tidak berkaitan dengan tema atau sukar difahami. Penggunaan perkataan yang terhad dan tidak sesuai dengan tema. Tidak menguasai kemahiran tanda baca dan ejaan.

ANALISIS SOALAN SOALAN UPSR 2005-2011

TEMA 1. Diri 2. Keluarga

2005
1.Orang yg saya sayangi.

2006

2007
1.Kawan baik saya.

2008
1.Cita-cita saya. 2.Rumah baru saya. (S)

2009

2010
1.Permainan yang kamu suka.

2.Persiapan sambutan perayaan bersama keluarga.

2.Pengalaman menyaksikan satu pertandingan bersama keluarga. 3.Ucapan dalam sambutan Hari Kanakkanak di sekolah.(U)

2.Tuliskan aktiviti2 bersama keluarga pada hari cuti.

3. Sekolah

3.Meminjam peralatan sukan.(S)

1.Pasukan sekolah berjaya dalam pertanding an.(L.C) 2.Menemu bual rakan yang dipilih sebagai Ketua Pengawas. (D)

3.Akt gotongroyong membersihkan kaw.sekolah.

1.Aktiviti di perhimpunan sekolah.

3.Berbual-bual tentang sekolah.(D)

4. Pengalam an

2.Hadiri majlis perkahwinan anak jiran bersama keluarga. (L.C)

5. Pengetah uan

3.Faedah menabung. (F)

3.Pentingnya menjaga kebersihan. (S)

SOALAN KARANAGAN BAHASA MELAYU UPSR SEKOLAH Sekolah saya. Lawatan sambil belajar Hari Anugerah Cemerlang Hari Kantin Hari Perkhemahan Hari Kokurikulum Hari Terbuka Sambutan Hari Guru Hari Kanak-Kanak Majis Persaraan Guru Besar Majlis perpisahan Tahun 6 Majlis persaraan Guru Keceriaan sekolah Kehilangan Buku Teks Tidak Hadir Sekolah Rakan sakit Pinjam padang/peralatan sekolah Persediaan menghadapi UPSR Temu ramah Guru Besar Tokoh Murid Guru Disiplin Perhimpunan Sekolah Perasmian Pusat Sumber/Bangunan Baru Perlawanan persahabatan dengan sekolah jiran
5

Menganjurkan pertandingan di sekolah Suasana Hari Pertama Persekolahan

DIRI / KELUARGA Diri saya Pasar malam/pasar tani Sambutan hari jadi Hobi saya Aktiviti bersama keluarga Jaga kebersihan diri, gigi, tempat tinggal Cita-cita saya Menziarahi ahli keluarga di Sambutan perayaan (sebelum & semasa) Telefon saya Kereta bapa saya

hospital

PENGALAMAN Aktiviti gotong- royong Fenomena alam Majlis kenduri jiran Aduan Membantu orang dalam kesusahan Pentingnya menjaga kebersihan. Faedah menjaga kemudahan awam. Temuramah doktor, polis, ketua kampung
6

Faedah Menabung. Faedah Membaca. Faedah Bersenam. Kegunaan air.

Bahagian B Terdapat dua jenis karanagan .Iaitu karangan berformat dan karangan tidak berformat.

Karangan berformat INGATLAH AYAT INI :


Sudilah berucap syacahan. Su Di Lah Ber Uca P Sya Ca Surat rasmi Surat tidak rasmi Dialog Laporan Berita Ucapan Perbahasan Syarahan Catatan

Karangan Tidak berformat INGATLAH AYAT INI :


Kereta F1 Autobiografi 2P Ke Keperihalan
7

Reta F1 Auto Bio 2P

Cerita (Menyambung cerita) Fakta Autobiografi Biografi Perbincangan Peribahasa

TEKNIK 1
Teknik Mengarang BM 3T Sekolah saya mengadakan _______________ . Sekolah saya mengadakan ______________ pada 5 Mei 2011.Majlis itu , bermula pada pukul __________ . Sebelum _________ itu , muridmurid telah membersihkan dan menghias _______________ . Semua guru membuat persediaan rapi untuk __________tersebut. Mula-mula, Guru Besar ,guru-guru , murid-murid dan ibu bapa telah berkumpul di __________. Seterusnya ,Guru Besar telah memberi ucapan .Beliau telah merasmikan ____________ itu. Selepas itu , _____________ telah bermula dengan meriah . Murid-murid mengambil bahagian dalam ________________________________________________________________. Murid-murid ____________________________________________________.

Aktiviti seterusnya adalah __________________________________ dan____________________. Setiap _____________ bersama-sama menjayakan aktiviti itu.

Akhirnya , majlis penyampaian ______________ diadakan .Guru Besar telah ______________ kepada murid-murid . Murid-murid berasa gembira. Majlis _____________ tamat pada pukul 5.00 petang.

Hari Kantin
Sekolah saya mengadakan Hari Kantin . Sekolah saya mengadakan hari kantin pada 5 Mei 2011.Majlis itu , bermula pada pukul 8.00 pagi . Sebelum majlis itu , murid-murid telah membersihkan dan menghias dewan . Semua guru membuat persediaan rapi untuk hari kantin tersebut. Mula-mula, Guru Besar ,guru-guru , murid-murid dan ibu bapa telah berkumpul di dewan . Seterusnya ,Guru Besar telah memberi ucapan .Beliau telah merasmikan hari kantin itu. Selepas itu , hari kantin telah bermula dengan meriah . Murid-murid mengambil bahagian dalam hari kantin.Guruguru telah menjual kupon yang berharga RM 5.00 dan RM 10.00. Murid-murid telah membeli kupon. Murid-murid Tahun 1 Ros dan Tahun 2 Ros telah membeli ais krim dengan kupon. Murid-murid Tahun 3 Kekwa dan 4 Kekwa menolong guru kelas. Mereka menjual ais kacang dan air tebu.Harga sebungkus ais kacang ialah RM 1.00. Selain itu, murid-murid Tahun 5 Teratai dan 6 Teratai menjual pelbagai jenis kuih seperti karipap , pulut inti , kuih lapis , donat ,dan popia.Kuih-muih itu sangat sedap. Guru-guru dan ibu bapa pula membuka gerai pakaian ,permainan , dan buah-buahan. Setiap murid,guru dan ibu bapa bersama-sama menjayakan aktiviti itu.
9

Akhirnya , majlis penyampaian hadiah diadakan .Guru Besar telah menyampaikan hadiah kepada murid-murid yang menang dalam cabutan bertuah. Murid-murid berasa gembira. Majlis hari kantin tamat pada pukul 5.00 petang.Semua orang telah pulang ke rumah dengan besar hati.

Teknik Mengarang BM 3T Sekolah saya mengadakan _______________ . Sekolah saya mengadakan ______________ pada 5 Mei 2011.Majlis itu , bermula pada pukul __________ . Sebelum _________ itu , muridmurid telah membersihkan dan menghias _______________ . Semua guru membuat persediaan rapi untuk __________tersebut. Mula-mula, Guru Besar ,guru-guru , murid-murid dan ibu bapa telah berkumpul di __________. Seterusnya ,Guru Besar telah memberi ucapan .Beliau telah merasmikan ____________ itu. Selepas itu , _____________ telah bermula dengan meriah . Murid-murid mengambil bahagian dalam ________________________________________________________________. Murid-murid ____________________________________________________. Aktiviti seterusnya adalah ______________ dan______________. Setiap _____________ bersama-sama menjayakan aktiviti itu. Akhirnya , majlis penyampaian ______________ diadakan .Guru Besar telah ______________ kepada murid-murid . Murid-murid berasa gembira. Majlis _____________ tamat pada pukul 5.00 petang.

10

Sukan Tahunan
Sekolah saya mengadakan Sukan Tahunan kali ke-45 . Sekolah saya mengadakan sukan tahunan pada 5 Mei 2012. Majlis itu , bermula pada pukul 2.00 petang . Sebelum majlis itu , murid-murid telah membersihkan dan menghias padang . Semua guru membuat persediaan rapi untuk acara sukan tersebut. Mula-mula, Guru Besar ,guru-guru , murid-murid dan ibu bapa telah berkumpul di padang. Seterusnya ,Guru Besar telah memberi ucapan .Beliau telah merasmikan acara sukan itu. Muridmurid berbaris mengiku rumah.Semua orang tertarik hati dengan perbarisan itu. Selepas itu , sukan telah bermula dengan meriah . Muridmurid mengambil bahagian dalam acara sukan . Murid-murid Tahun1 Ros mengambil bahagian dalam acara meniup belon dan membawa telur dalam sudu. Murid-murid tahun 2 mengambil bahagian dalam acara mengutip bola ping pong dan lari halangan.

11

Selain itu,murid-murid Tahun 3 dan Tahun 4 menyertai acara lari dalam guni dan menyusun tin-tin.Murid-murid Tahun 5 dan Tahun 6 telah mengambil bahagian dalam acara 100 meter ,200 meter dan 4x 100 meter. Ibu bapa bermain acara cari duit dalam tepung. Setiap orang bersama-sama menjayakan aktiviti itu. Akhirnya , majlis penyampaian trofi diadakan .Guru Besar telah trofi kepada pemenang . Olaragawan ialah T.Siva. Olaragawati ialah K. Kris. Murid-murid berasa gembira. Majlis hari sukan tamat pada pukul 5.00 petang.

Teknik Mengarang BM 3T Sekolah saya mengadakan _______________ . Sekolah saya mengadakan ______________ pada 5 Mei 2011.Majlis itu , bermula pada pukul __________ . Sebelum _________ itu , muridmurid telah membersihkan dan menghias _______________ . Semua guru membuat persediaan rapi untuk __________tersebut. Mula-mula, Guru Besar ,guru-guru , murid-murid dan ibu bapa telah berkumpul di __________. Seterusnya ,Guru Besar telah memberi ucapan .Beliau telah merasmikan ____________ itu. Selepas itu , _____________ telah bermula dengan meriah . Murid-murid mengambil bahagian dalam ______________________________________________________________. Murid-murid __________________________________________________. Aktiviti seterusnya adalah ______________ dan_____________. Setiap _____________ bersama-sama menjayakan aktiviti itu.

12

Akhirnya , majlis penyampaian ______________ diadakan .Guru Besar telah ______________ kepada murid-murid . Murid-murid berasa gembira. Majlis _____________ tamat pada pukul 5.00 petang.

Hari Kebangsaan
Sekolah saya mengadakan sambutan Hari Kebangsaan kali ke-54 . Sekolah saya mengadakan sambutan Hari Kebangsaan pada 31 Ogos 2011. Majlis itu , bermula pada pukul 8.00 pagi. Sebelum majlis itu , murid-murid telah membersihkan dan menghias padang . Murid-murid mengibarkan bendera Malaysia. Semua guru membuat persediaan rapi untuk sambutan tersebut. Mula-mula, Guru Besar , pemimpin , guru-guru , murid-murid dan ibu bapa telah berkumpul di padang. Seterusnya ,Guru Besar telah memberi ucapan .Beliau telah merasmikan sambutan Hari Kebangsaan itu.

13

Selepas itu , perbarisan dan tabik hormat telah bermula dengan meriah . Perbarisan jabatan kerajaan , swasta dan sekolah telah diadakan . Persembahan pancaragam telah diadakan. Selain itu, persembahan konsert , pertandingan menghias bendera , melukis dan mengarang esei telah diadakan. Setiap rakyat Malaysia bersama-sama menjayakan sambutan Hari Kebangsaan itu. Akhirnya , majlis penyampaian hadiah diadakan .Guru Besar telah menyampaikan hadiah kepada pemenang . Murid-murid berasa gembira. Sambutan Hari Kebangsaan tamat pada pukul 5.00 petang.

Teknik Mengarang BM 3T

Sekolah saya mengadakan _______________ . Sekolah saya mengadakan ______________ pada 5 Mei 2011.Majlis itu , bermula pada pukul __________ . Sebelum _________ itu , murid-murid telah membersihkan dan menghias _______________ . Semua guru membuat persediaan rapi untuk __________tersebut. Mula-mula, Guru Besar ,guru-guru , murid-murid dan
14

ibu bapa telah berkumpul di __________. Seterusnya ,Guru Besar telah memberi ucapan .Beliau telah merasmikan ____________ itu. Selepas itu , _____________ telah bermula dengan meriah . Murid-murid mengambil bahagian dalam ________________________________________________________________. Murid-murid ____________________________________________________. Aktiviti seterusnya adalah ______________ dan____________________. Setiap _____________ bersama-sama menjayakan aktiviti itu. Akhirnya , majlis penyampaian ______________ diadakan .Guru Besar telah ______________ kepada murid-murid . Murid-murid berasa gembira. Majlis _____________ tamat pada pukul 5.00 petang.

Perkhemahan Pengakap Sekolah saya mengadakan perkhemahan pengakap pada 5 dan 6 Mei 2011 . Sebelum hari perkhemahan itu , murid-murid telah membersihkan dan menghias padang . Semua guru membuat persediaan rapi untuk perkhemahan tersebut. Mula-mula, Guru Besar ,guru-guru ,

15

ahli-ahli pengakap dan ibu bapa telah berkumpul di padang. Seterusnya ,Guru Besar telah memberi ucapan .Beliau telah merasmikan perkhemahan pengakap itu. Selepas itu , perkhemahan itu telah bermula dengan meriah . Seramai 30 orang ahli pengakap menyertai perkhemahan itu. Mula-mula , ahli-ahli pengakap telah membersihkan tapak perkhemahan. Pada hari pertama ,guru telah membahagikan ahli-ahli pengakap kepada 3 kumpulan.Kumpulan Saga telah mendirikan 3 buah khemah. Kumpulan Wira telah mencari kayu api .Kumpulan Perdana membawa air dari sungai.Pada malam itu, mereka telah membuat persembahan kebudayaan seperti menyanyi dan menari sambil memetik gitar . Pada hari kedua ahli-ahli pengakap telah menyertai latihan kawat kaki , taklimat pertolongan cemas dan pelbagai jenis ikatan. Mereka telah mengambil bahagian dalam pertandingan memasak, mencari harta karun dan mendaki gunung. Akhirnya ,majlis penyampaian sijil diadakan . Guru Besar telah menyampaikan sijil kepada murid-murid.Murid-murid berasa gembira. Majlis itu tamat pada pukul 5.00 petang.

Teknik Mengarang BM 3T Sekolah saya mengadakan _______________ . Sekolah saya mengadakan ______________ pada 5 Mei 2011.Majlis itu , bermula pada pukul __________ . Sebelum _________ itu , murid16

murid telah membersihkan dan menghias _______________ . Semua guru membuat persediaan rapi untuk __________tersebut. Mula-mula, Guru Besar ,guru-guru , murid-murid dan ibu bapa telah berkumpul di __________. Seterusnya ,Guru Besar telah memberi ucapan .Beliau telah merasmikan ____________ itu. Selepas itu , _____________ telah bermula dengan meriah . Murid-murid mengambil bahagian dalam ______________________________________________________. Murid-murid ___________________________________________. Aktiviti seterusnya adalah ______________ dan_____________. Setiap _____________ bersama-sama menjayakan aktiviti itu. Akhirnya , majlis penyampaian ______________ diadakan .Guru Besar telah ______________ kepada murid-murid . Murid-murid berasa gembira. Majlis _____________ tamat pada pukul 5.00 petang.

Sambutan Hari Guru


Sekolah saya mengadakan Hari Guru . Sekolah saya mengadakan Hari Guru pada 16 Mei 2011.Majlis itu , bermula pada pukul 8.00 pagi . Sebelum majlis itu , murid-murid telah
17

membersihkan dan menghias dewan dan kelas . Semua guru membuat persediaan rapi untuk majlis tersebut. Mula-mula, Guru Besar ,guru-guru , murid-murid dan ibu bapa telah berkumpul di dewan . Seterusnya ,Guru Besar telah memberi ucapan .Beliau telah membaca perutusan hari guru.Selepas itu,beliau telah merasmikan hari guru . Selepas itu , hari guru telah bermula dengan meriah . Guruguru mengambil bahagian dalam sambutan hari guru.Guru-guru telah menyanyi lagu Kami Guru Malaysia.Ketua Pengawas mengucapkan Selamat Hari Guru kepada semua guru. Selain itu, murid-murid dan guru-guru bermain bola sepak dan bola jaring.Aktiviti seterusnya adalah persembahan tarian dan nyanyian.Semua murid memberi hadiah kepada guru-guru untuk mengucapkan terima kasih. Setiap orang bersama-sama menjayakan aktiviti itu. Akhirnya , majlis penyampaian hadiah dan jamuan kelas diadakan .Guru Besar telah menyampaikan hadiah kepada muridmurid dan guru-guru . Murid-murid berasa gembira. Majlis Hari Guru tamat pada pukul 2.00 petang.

Teknik Mengarang BM 3T Sekolah saya mengadakan _______________ . Sekolah saya mengadakan ______________ pada 5 Mei 2011.Majlis itu ,
18

bermula pada pukul __________ . Sebelum _________ itu , muridmurid telah membersihkan dan menghias _______________ . Semua guru membuat persediaan rapi untuk __________tersebut. Mula-mula, Guru Besar ,guru-guru , murid-murid dan ibu bapa telah berkumpul di __________. Seterusnya ,Guru Besar telah memberi ucapan .Beliau telah merasmikan ____________ itu. Selepas itu , _____________ telah bermula dengan meriah . Murid-murid mengambil bahagian dalam ______________________________________________________. Murid-murid ___________________________________________. Aktiviti seterusnya adalah ______________ dan_____________. Setiap _____________ bersama-sama menjayakan aktiviti itu. Akhirnya , majlis penyampaian ______________ diadakan .Guru Besar telah ______________ kepada murid-murid . Murid-murid berasa gembira. Majlis _____________ tamat pada pukul 5.00 petang.

Hari Penyampaian Hadiah


Sekolah saya mengadakan Hari Penyampaian Hadiah kali ke-45 . Sekolah saya mengadakan Hari Penyampaian Hadiah
19

pada 5 Mei 2011.Majlis itu , bermula pada pukul 8.00 pagi . Sebelum Hari Penyampaian Hadiah itu , murid-murid telah membersihkan dan menghias dewan . Semua guru membuat persediaan rapi untuk Hari Penyampaian Hadiah tersebut. Mula-mula, Guru Besar ,guru-guru , murid-murid dan ibu bapa telah berkumpul di dewan. Seterusnya ,Guru Besar telah memberi ucapan .Beliau telah merasmikan Hari Penyampaian Hadiah itu. Selepas itu , Hari Penyampaian Hadiah telah bermula dengan meriah . Murid-murid mengambil bahagian dalam tarian ,lakonan mendeklasikan sajak dan sebagainya.Murid-murid menerima banyak hadiah dengan gembira.. Semua pihak bersama-sama menjayakan aktiviti itu. Akhirnya , majlis penyampaian hadiah kepada Tokoh Pelajar diadakan .Guru Besar telah menyampaikan hadiah kepada Tokoh Pelajar . Murid-murid berasa gembira. Majlis Hari Penyampaian Hadiah tamat pada pukul 5.00 petang.

Teknik Mengarang BM 3T

20

Sekolah saya mengadakan _______________ . Sekolah saya mengadakan ______________ pada 5 Mei 2011.Majlis itu , bermula pada pukul __________ . Sebelum _________ itu , muridmurid telah membersihkan dan menghias _______________ . Semua guru membuat persediaan rapi untuk __________tersebut. Mula-mula, Guru Besar ,guru-guru , murid-murid dan ibu bapa telah berkumpul di __________. Seterusnya ,Guru Besar telah memberi ucapan .Beliau telah merasmikan ____________ itu. Selepas itu , _____________ telah bermula dengan meriah . Murid-murid mengambil bahagian dalam ______________________________________________________. Murid-murid ___________________________________________. Aktiviti seterusnya adalah ______________ dan_____________. Setiap _____________ bersama-sama menjayakan aktiviti itu. Akhirnya , majlis penyampaian ______________ diadakan .Guru Besar telah ______________ kepada murid-murid . Murid-murid berasa gembira. Majlis _____________ tamat pada pukul 5.00 petang.

Pameran Buku
21

Sekolah saya mengadakan Pameran Buku Jayabakti . Sekolah saya mengadakan pameran buku pada 5 Mei 20 11.Majlis itu , bermula pada pukul 8.00 pagi. Sebelum pameran buku itu , murid-murid telah membersihkan dan menghias dewan . Semua guru membuat persediaan rapi untuk pameran buku tersebut. Mula-mula, Guru Besar ,guru-guru , murid-murid dan ibu bapa telah berkumpul di dewan. Seterusnya ,Guru Besar telah memberi ucapan .Beliau telah merasmikan pameran buku itu. Selepas itu , pameran buku telah bermula dengan meriah . Murid-murid Tahun 1 dan Tahun 2 membeli banyak buku cerita. Murid-murid Tahun 3 dan Tahun 4 membeli buku-buku latihan.Murid-murid Tahun 5 dan Tahun 6 memilih buku-buku rujukan ,ulang kaji dan latihan UPSR . Selain itu,guru-guru dan ibu bapa melawat dan membeli banyak buku latihan , rujukan ,nota , carta dan bahan bantu mengajar dan sebagainya.Semua orang mendapat diskaun sebanyak 20 %. Seterusnya, pertandingan mewarna dan cabutan bertuah telah diadakan.Semua pihak bersama-sama menjayakan aktiviti itu. Majlis pameran buku itu berakhir dengan penyampaian hadiah bagi cabutan bertuah .Guru Besar telah menyampaikan hadiah kepada murid-murid . Murid-murid berasa gembira. Majlis pameran buku tamat pada pukul 5.00 petang.

22

Teknik Mengarang BM 3T Sekolah saya mengadakan _______________ . Sekolah saya mengadakan ______________ pada 5 Mei 2011.Majlis itu , bermula pada pukul __________ . Sebelum _________ itu , muridmurid telah membersihkan dan menghias _______________ . Semua guru membuat persediaan rapi untuk __________tersebut. Mula-mula, Guru Besar ,guru-guru , murid-murid dan ibu bapa telah berkumpul di __________. Seterusnya ,Guru Besar telah memberi ucapan .Beliau telah merasmikan ____________ itu. Selepas itu , _____________ telah bermula dengan meriah . Murid-murid mengambil bahagian dalam ______________________________________________________. Murid-murid ___________________________________________. Aktiviti seterusnya adalah ______________ dan_____________. Setiap _____________ bersama-sama menjayakan aktiviti itu. Akhirnya , majlis penyampaian ______________ diadakan .Guru Besar telah ______________ kepada murid-murid . Murid-murid berasa gembira. Majlis _____________ tamat pada pukul 5.00 petang.

23

Lawatan sambil belajar ke Kuala Lumpur Sekolah saya mengadakan lawatan sambil belajar ke Kuala Lumpur . Sekolah saya mengadakan lawatan sambil belajar ke Kuala Lumpur pada 5 Mei 2011. Lawatan itu , bermula pada pukul 8.00 pagi. Semua guru membuat persediaan rapi untuk lawatan ke Kuala Lumpur tersebut. Mula-mula, Guru Besar ,guru-guru , murid-murid dan ibu bapa telah berkumpul di dewan. Seterusnya ,Guru Besar telah membaca doa selamat . Selepas itu , lawatan ke Kuala Lumpur telah bermula dengan taklimat ringkas . Murid-murid menaiki bas dengan gembira. Mula-mula, murid- murid melawat Menara Kuala Lumpur. Menaraitu tinggi dan cantik.Kami mengambil gambar di situ. Seterusnya, kami telah ke Muzium Negara.Kami semua dapat melawat barang-barang purba , antic ,pakaian tradisional perkahwinan ,haiwan yang diawet dan senjata zaman peperangan. Kami telah membuat catatan tentang tempat itu. Selanjutnya,kami telah pergi melawat Zoo Negara.Kami dapat melawat burung-burung yang berwarna-warni,haiwan liar seperti harimau ,singa ,ular ,beruang dan buaya.Selain itu,kami dapat binatang seperti gajah ,zirafah ,zebra dan unta. Selain itu, kami telah melawat ke Planetarium Negara, Taman Rama- rama Kuala Lumpur , Menara Berkembar Petronas dan sebagainya.Tempat-tempat itu menarik , menambahkan ilmu pengetahuan dan pengalaman kami. Murid-murid berasa gembira. Lawatan ke Kuala Lumpur tamat pada pukul 8.00 malam.

24

Teknik Mengarang BM 3T Sekolah saya mengadakan _______________ . Sekolah saya mengadakan ______________ pada 5 Mei 2011.Majlis itu , bermula pada pukul __________ . Sebelum _________ itu , muridmurid telah membersihkan dan menghias _______________ . Semua guru membuat persediaan rapi untuk __________tersebut. Mula-mula, Guru Besar ,guru-guru , murid-murid dan ibu bapa telah berkumpul di __________. Seterusnya ,Guru Besar telah memberi ucapan .Beliau telah merasmikan ____________ itu. Selepas itu , _____________ telah bermula dengan meriah . Murid-murid mengambil bahagian dalam ______________________________________________________. Murid-murid ___________________________________________. Aktiviti seterusnya adalah ______________ dan_____________. Setiap _____________ bersama-sama menjayakan aktiviti itu. Akhirnya , majlis penyampaian ______________ diadakan .Guru Besar telah ______________ kepada murid-murid . Murid-murid berasa gembira. Majlis _____________ tamat pada pukul 5.00 petang.

25

SURAT TIDAK RASMI


1 2 1. Alamat saya. 2. Tarikh 3. Menemui sahabatku Ali yang berada di ________ semoga sihat sejahtera. 4. Saudara/saudari 5. Tujuan saya menulis surat ini adalah untuk 6. Isi-isi -7S 7. Sekianlah dahulu 8. Tandatangan

3 4 5

INGAT
6 7 8 Ala&Tari Menemui Saudara Tu Seksi di TT kanan

SURAT RASMI
1 3 5 6 7 2. 3. 4. 5. 4 1. Alamat Saya 2. garis 3. Alamat penerima 4. Tarikh 5. Tuan, 6. Tajuk/Perkara 7. Berhubung perkara di atas, saya. 8. Tujuan saya / isi-isi / penutup 9. Sekian, terima kasih 10.Yang benar, 11.Tandatangan 12.Nama (HURUF BESAR) INGAT 9 10 26 Ala gari Ala, Tari Tuan:Tajuk`Berhubung Seksi di TT kiri

11

LAPORAN
1. 2. 3. 4. 5. 6. LAPORAN.. Isi-isi Dilaporkan/Disediakan/Ditulismoleh, Tarikh Tandatangan Nama (HURUF BESAR)

12

INGAT 2 LAPORAN isi Ditulis, Tari kanan, TT kiri 3 5 6 4

CATATAN
1

1.Catatan 2.Tarikh/Hari 3.Masa-pagi,tengah hari, petang, malam (tanda : mesti lurus/tegak)

27

FAKTA 3 BENTUK i)Cara-cara/ Langkah-langkah ii)Faedah / Kebaikan iii)Kegunaan FORMULA MENULIS AYAT i)Cara-cara / Langkah-langkah Kita mestilah/ hendaklah / haruslah .. seperti supaya ii) Faedah / Kebaikan Kita dapat .. seperti iii)Kegunaan a). Boleh dibuat .. digunakan untuk b) Kita boleh membuat daripada .. digunakan untuk. c). Digunakan untuk . Supaya ..

28

TEKNIK 2
Teknik Mengarang karangan Jenis Situasi
Dalam pengajaran dan pembelajaran karangan, pelbagai cara dan teknik boleh digunakan untuk memudahkan murid-murid mencari dan menyenaraikan isi-isi penting. Bagi karang jenis situasi seperti kemalangan jalan raya, lemas di sungai, kebakaran sebuah rumah atau sebagainya, kita boleh menggunakan teknik yang disebut ~Pergi Sungai Terlupa Bawa Tuala tetapi Bawa Lampin. Caranya mudah sahaja. Latihlah murid menghafal ayat

Pergi Sungai Terlupa Bawa Tuala tetapi Bawa Lampin.


Seterusnya, pindahkan maklumat berdasarkan huruf pertama setiap perkataan. Lihat contoh di bawah ini.

Pergi - Pergi ke arah suara jeritan Sungai - Siasat apa yang berlaku Terlupa - Tenangkan mangsa Bawa - Bawa mangsa ke tempat selamat Tuala - Telefon ( bomba, polis, ambulans ) Tetapi - Tolong pihak di atas Bawa - Beritahu ibu bapa / penjaga Lampin - Lawat di klinik / hospital

29

Laporan
Laporan Hari Kantin SJK(T) Ladang Harvard Bahagian 1. SJK(T) Ladang Harvard Bahagian 1 telah __________________Hari Kantin kali ke-3. Hari Kantin telah diadakan ___________1 Mei 2011 . Hari Kantin telah bermula pada pukul 8.00 pagi. Hari Kantin telah diadakan di dewan sekolah. Tujuan Hari Kantin itu diadakan untuk memberi pendedahan kepada murid-murid tentang perniagaan kecil dan sikap bekerjasama . Guru Besar , guru-guru , ibu bapa dan murid-murid telah berkumpul di ___________. Guru Besar telah merasmikan Hari Kantin itu. Setiap kelas diberi sebuah gerai . Gerai-gerai itu dijaga oleh guru kelas dan murid-murid kelas tersebut. Ada banyak _________ . Setiap gerai diminta menjual makanan seperti rojak , ais kacang , nasi lemak , nasi ayam , kuih-muih dan tosai. Selain itu, ada permainan dan ___________ murah. Orang ramai telah ke gerai-gerai itu.Mereka telah ____________ makanan dengan kupon . Hari Kantin tersebut telah mendapat sambutan hangat . Sekolah telah mendapat banyak untung . Semua orang sangat __________ . Hari Kantin berakhir pada pukul ______________.

Disediakan oleh, ________________ (KUMARI A/P RAMAN) Setiausaha, Hari Kantin SJK (T) Ladang Harvard Bahagian 1.

5 MEI 2011.

mengadakan jualan

pada membeli

dewan gembira

gerai 5.00 petang

30

Surat rasmi ( Pesanan Buku )


10,Jalan Muda, Taman Muda, 08000 Sungai Petani, Kedah Darul Aman.

Tuan Pengurus, Syarikat Penerbitan UMA, 85,Jalan Sentul, 51100 Kuala Lumpur. Tuan,

1JUN 2011.

Pesanan Buku-buku Rujukan UPSR Saya Kris A/L Siva , ______________ Tahun 6 Ros . Saya belajar di SJK(T) Ladang Harvard Bahagian 1. Saya ingin ____________ buku-buku rujukan UPSR . 1. Berikut adalah ______________ rujukan tersebut : Bil 1 2 3 Tajuk Buku Buku Rujukan Bahasa Malaysia UPSR Buku Rujukan ________________UPSR Buku Rujukan Sains UPSR Jumlah Harga RM10.00 RM10.00 RM10.00 RM30.00

2. Bersama-sama ____________ ini disertakan kiriman __________pos bernilai RM30.00 yang bernombor K 51973. 5. Saya berharap pihak tuan dapat ________________ buku-buku tersebut dengan cepat kerana saya perlu ________________ persediaan untuk UPSR. Segala kerjasama pihak tuan amat kami hargai.Saya dahului dengan ucapan terima kasih. Sekian,terima kasih. Yang benar, ----------------------, (KRIS A/L SIVA) murid memesan buku-buku 31 Bahasa Tamil

surat

wang

menghantar

membuat

Surat Tidak Rasmi ( Menjemput Kawan ke Majlis Hari Lahir )


Suria A/L Siva, 10,Jalan Muda, Taman Muda, 08000 Sungai Petani, Kedah Darul Aman. 5 Jun 2011. Menemui sahabatku , saudari Dewi yang kini berada di India dengan selamatnya. Saudari, Apa ______________( khabar , kabar ) saudari dan keluarga di sana ? Saya berharap agar semuanya dalam keadaan sihat sejahtera. Kami seisi keluarga di sini sihat sihat belaka. Tujuan saya _____________( menulis , ditulis ) surat ini adalah untuk menjemput saudari ke majlis hari lahir saya.Saya akan ______________ ( menyambut , disambut ) hari lahir saya yang kali ke-12.Saya akan menyambut hari lahir ____________( pada , kepada ) 23 Jun 2011. Majlis tersebut akan diadakan__________ ( di , ke ) rumah saya . Majlis tersebut akan bermula pada pukul 7.00 malam. Bapa saya telah ____________ ( menjemput , terjemput ) saudara-mara, jiran , guru-guru dan kawan-kawan saya. Emak saya pula akan membuat kuihmuih yang __________ ( manis , pahit ) seperti madu dan hidangan istimewa . Abang dan dan kakak berjanji akan membersihkan,mengecat dan _____________ (menghias , hiasan ) rumah dengan cantik . Pada malam itu, saudari nyanyilah lagu hari lahir untuk saya.Saya ingin ____________ ( memotong,potong ) kek bersama saudari. Saya amat berharap saudari akan ____________ ( datang, pulang ) ke majlis hari lahir saya. Sekian sahaja sehingga bertemu lagi. Sekian,terima kasih.

32

Sahabatmu, Suria Ambika

Dialog ( Cara-cara Hidup Sihat )


Kavina : Dr.Loga : Kavina : Dr.Loga : Kavina : Dr.Loga : Selamat pagi, doktor. Saya dari Majalah Didik yang diterbitkan oleh Persatuan Bahasa Malaysia sekolah saya iaitu SJK(T) Heinrietta. _______________. Bolehkah saya _____________ doktor tentang cara-cara hidup sihat untuk majalah kami? ______,boleh. Doktor , ______________ caranya untuk hidup sihat? Pertamanya kita perlulah bersenam supaya sentiasa sihat dan cergas.Kemudian, kita harus menjaga makanan.Kita harus _________ makanan seimbang . Bagaimanakah makanan mempengaruhi kesihatan? Makanan yang tidak seimbang boleh menyebabkan banyak ____________ .Contohnya kencing manis ,darah tinggi , dan sakit jantung .Kita tidak boleh makan makanan yang terlalu banyak ___________ ,gula ,garam dan makanan yang tidak berzat. Selain daripada itu, ____________ lakukan untuk hidup sihat? perkara lain yang perlu kita

Kavina : Dr.Loga :

Kavina : Dr.Loga :

Ada.Mental atau pemikiran kita juga mesti sihat.Untuk itu,kita harus membaca buku-buku yang baik ,mendengar nasihat orang tua, berkawan dengan orang yang ___________ dan banyak lagi.Pendidikan agama dan moral juga penting. Pandangan doktor amat saya hargai.Terima kasih kerana sudi ditemu ramah. _____________. menemu ramah Ya 33 bagaimanakah makan

Kavina : Dr.Loga : Selamat

pagi penyakit

lemak

adakah baik

Sama-sama

Berita (Perasmian Bangunan Baru)


PETALING JAYA,Rabu SJK (T ) Saraswathy telah ____________ ( mengadakan / diadakan ) majlis perasmian bangunan baru __________ ( pada /kepada )24 Mac 2011 yang lalu. Majlis tersebut disambut secara gilang gemilang. Tujuan bangunan baru itu dibina adalah ( untuk , kerana ) menampung bertambahan pelajar-pelajar baru. Semua guru , ibu bapa dan murid-murid mengambil tempat di _________ (dewan / padang ). Guru Besar telah _____________( berucap / ucapan) dan merasmikan bangunan baru tersebut. Selepas itu, _______________ (murid-murid / guru-guru ) membuat persembahan. Mereka telah menyanyi ,menari dan berpantun. Persembahan mereka telah menarik hati semua orang. Menurut Guru Besar sekolah tersebut ,Pn.Vimala telah _______________ (berkata / mengata ) bahawa bangunan baru itu akan memudahkan semua pihak sekolah. Murid-murid dapat belajar dengan selesa dan _______________(sedih / gembira). Beliau telah mengucapkan_______________(terima kasih /selamat pagi )kepada PIBG sekolah,guru-guru dan murid-murid yang banyak membantu menjayakan majlis itu.

34

Karangan Jenis Biografi Jiran Saya Jiran saya ________________ (bergelar/bernama) Encik Harun. Beliau __________________ (tinggal / menginap) bersama-sama keluarganya

____________________ (seramai / sebilangan) empat orang. Encik Harun _____________________ (makan suap / makan gaji) sebagai seorang guru.Beliau amat disenangi jiran-jiran kerana ___________________ (ringan mulut / mulut tempayan). Beliau juga _______________ (sering / enggan) membantu jiran yang __________________ (berada /bermasalah). Isteri beliau bernama Puan Suraya. Puan Suraya tidak bekerja.Beliau seorang __________________(isteri / suri rumah). Puan Suraya rajin _______________ (berladang / berkebun). Di sekitar rumahnya ditanam dengan pelbagai jenis __________________ (sayur-sayuran / buah-buahan).

35

Kawan Baik Saya Setiap orang memerlukan kawan. Jika hidup tanpa kawan, kita akan terasa _______________ (sunyi / risau). Nama kawan baik saya ialah Arun. Dia sangat _______________ (jahat / baik) hati dan berbudi pekerti mulia. Persahabatan kami seperti isi dengan kuku. Arun merupakan anak bongsu dalam keluarganya. Dia _________________ (berusia/ berpisah) sepuluh tahun. Kami belajar di _____________ (sekolah / pasar) dan di dalam kelas yang sama. Hobi Arun ialah membaca. Dia sering ke ________________ (kantin / perpustakaan) untuk meminjam buku. Selain itu, kami juga sering bertukar-tukar buku untuk menambahkan lagi bahan bacaan. Saya amat __________________ (bertuah / bersedih) memiliki seorang kawan yang baik hati dan berhemah tinggi.

36

Ibu Saya Ibu merupakan orang yang melahirkan kita serta ______________ kita sejak kecil.Tanpa ibu tidak mungkin kita boleh lahir ke dunia ini.Oleh itu kita mestilah _______________ dan menyayanginya. Nama ibu saya ialah Puan___________.Beliau berumur ___________ tahun.Ibu saya ialah suri rumah tangga yang rajin melakukan tugas-tugas seharian.Ibu sentiasa sibuk menguruskan rumah dan keperluan kami sekeluarga seperti mengemas rumah,mencuci kain,memasak,menjahit pakaian dan sebagainya. Ibu saya juga seorang yang ____________.Beliau sentiasa mengambil berat tentang keluarga,terutamanya pelajaran saya dan kakak.Ibu jarang marah-marah malahan sentiasa bersabar dan tenang dalam menghadapi apa jua

___________.Sekiranya kami melakukan apa-apa kesalahan, dia akan menegur dan menasihati kami dengan baik.Beliau selalu menasihati kami agar belajar bersungguhsungguh supaya menjadi manusia yang _______________. Kami amat menyayanginya dan kami berasa amat beruntung mendapat seorang ibu yang baik.Kami berjanji akan ____________ jasanya suatu hari nanti.

membalas menghormati

berguna 37 memelihara

masalah penyayang

Karangan Jenis Autobiografi Aku Sebuah Kereta 1. Siapakah aku ?

______________________________________________________ ______________________________________________________ 2. Siapakah nama aku ? ______________________________________________________ ______________________________________________________ 3. Di manakah aku dilahirkan ? ______________________________________________________ _______________________________________________________ 4. Anggota badan aku diperbuat daripada apa ? ______________________________________________________ _______________________________________________________ 5. Namakan rakan rakan aku yang lain . ______________________________________________________ _______________________________________________________ 6. Tuliskan kegunaan aku . _______________________________________________________

38

Aku Sepasang Kasut Nama aku ialah. _________________ Aku dilahirkan di

Siapakah nama aku?

Di mana aku dilahirkan?

Apakah bahan yang digunakan untuk membuat aku? Bagaimanakah bentuk aku?

Badan aku dibuat daripada ..

Bentuk aku ..

Apakah tugas aku?

Aku ditugaskan untuk.

Di manakah aku dipasarkan?

Aku boleh dibeli di..

Apakah peristiwa yang menggembirakan aku?

Aku sungguh gembira apabila

Apakah peristiwa yang menyedihkan aku?

Aku berasa sedih kerana..

Mengapakah aku tidak digunakan lagi?

Aku tidak digunakan lagi kerana.

39

Aku Sebuah Telefon Bimbit Aku berasal dari ____________. Namaku Nokia. Aku dilahirkan di sebuah ______________. Tidak lama kemudian, aku dimasukkan ke dalam sebuah ___________. Aku dibawa ke sebuah negara yang bernama___________. Kemudian, aku dibawa ke sebuah kedai jual __________. Di sini aku menemui banyak rakan baharu. Kami telah dipamerkan. Pada suatu hari, seorang ___________ datang ke kedai itu. Beliau membelek-belek tubuhku dan rakan-rakanku. Akhirnya, aku dibelinya dan dibawa pulang. Beliau memberikan aku kepada anak perempuan kesayangannya sempena hari lahirnya. Anaknya sungguh _________ dan terus memicit beberapa butang yang terdapat pada tubuhku lalu bercakap dengan rakannya. Aku dibawanya ke mana-mana sahaja tuan aku pergi. Beliau selalu menggunakan aku menghubungi rakan, saudara-mara dan orang lain yang dikenalinya. Aku juga memberi perkhidmatan yang lain kepada tuan aku seperti __________ SMS, MMS, mendengar radio, melayari internet dan sebagainya. Beliau sentiasa menjaga kecantikan tubuhku dan memberi aku makan bateri supaya sentiasa cergas. Hingga kini aku masih berkhidmat kepada tuan aku. Walaupun usiaku sudah menjangkau lima tahun namun aku masih tetap kelihatan ______________.

40

baru Jepun

menghantar kilang

gembira kotak

lelaki telefon bimbit

Karangan Jenis Fakta Faedah Internet

1. dari dengan berita negara pantas luar Kita memperoleh Internet melalui _________________________________________________________ __________________________________________ 2. boleh tentang mendapat melalui maklumat laman web pelajaran Murid-murid pelbagai _________________________________________________________ ___________________________________________ 3. Kita sesiapa dengan melalui di seluruh berkomunikasi saja dapat Internet dunia _________________________________________________________ ___________________________________________ 4. boleh kita juga hiburan Internet kepada memberikan

41

_________________________________________________________ ___________________________________________

Faedah Membaca

Membaca merupakan satu ______________________ (perbuatan / amalan) mulia. Amalan membaca banyak _________________(faedah / keburukan). Antara ______________ (bahan-bahan / perkara-perkara) bacaan yang boleh dibaca ialah surat khabar, buku cerita dan ___________ (radio / majalah). Bahan-bahan ini boleh diperoleh di pasaran atau di ___________________(warung/ perpustakaan). Membaca boleh membantu (pengetahuan/ murid-murid agama). menambah Selain ilmu itu,

_______________

_________________ (bahasa/ pertuturan) dapat diperluaskan. Masa itu emas. Oleh itu, membaca boleh ________________ (menggalak/ mengelak) murid-murid daripada _________________

(membuang/ mengira) masa. 42

Sikap suka membaca perlu _______________(dihindar/ disemai) sejak kecil lagi.

Karangan Jenis Keperihalan Pasar Malam bulan sesak keperluan mengunjungi makanan keluarga setiap suka sekitar murah

Pasar malam di kawasan rumah saya diadakan pada _____________ minggu. Di sini, terdapat bermacam-macam barang _________________ harian. Selain itu, ___________ , pakaian dan lain-lain juga dijual di pasar malam. Penduduk _________________ tidak melepaskan peluang untuk ______________ pasar malam. Begitu juga aku dan _________________. Orang ramai ___________________ membeli barang-barang di pasar malam kerana harganya amat _________________. Keadaan di pasar malam menjadi semakin _________________ terutamanya pada hujung _________________

43

Lawatan ke Pulau Pinang Pada masa cuti penggal pertama, saya membuat satu lawatan ke Pulau Pinang. Saya pergi ke sana dengan _______________ saya.Dari Alor Setar, kami menaiki ____________ ke ____________. Dari Buttorworth, kami menaiki_____________ke Pulau Pinang. Semasa kami berada dalam feri, kami dapat melihat banyak ________________ di sekitar pulau tersebut. kapal-kapal itu datang dari negara-negara luar. Mula-mula kami melawat ________________________iaitu bangunan tertinggi di Pulau Pinang. Kami pergi membeli-belah di Komtar. Kami membeli ________________, ___________________ dan __________. Kemudian kami pergi ke Kebun Bunga yang terletak di Tanjung Bungah. Di situ kami dapat melihat banyak ________________________. Kami berkelah dekat sebuah _____________ . Kami juga mendaki Bukit Bendera. Cuaca dari atas bukit sangat _________________. Saya tidak dapat _____________ lawatan ini sehingga sekarang

44

TEK 45

46

47

48

49

50

Permulaan Pendahuluan yang menarik. 1.Pada masa kini, 2.Dewasa kini, 3.Pada alaf baru ini, 4.Pada zaman Sains dan teknologi ini, 5.Ada pendapat yang mengatakan, 6.Pada hari Sabtu ,11 Mei 2012, 7.Pada 11 Jun 2012, 8.Pada hujung minggu yang lalu, 9.salah satu keperluan utama dalam kehidupan harian kita ialah

51

Permulaan Penutup yang menarik 1.Kesimpulannya, 2.Akhir sekali, 3.Demikianlah serba sedikit faedah yang diperoleh apabila mengikuti lawatan sambil belajar. 4.Kokurikulum adalah aktiviti yang sangat berfaedah. 5.Akhir kata,sebelum saya mengundur diri, 6.Saya akhiri dengan serangkap pantun yang berbunyi: 7.Sebelum saya mengundur diri, 8.Berfokuskan isi-isi bernas di atas, jelaslah kepada kita bahawa 9.Saya bersyukur kerana 10.keseluruhan majlis berjalan dengan lancar. 11.Natijahnya,

52

Isi yang menarik 1.Selitkan bandingan semacam di tempat yang sesuai: baik seperti nabi merah seperti biji saga cantik seperti bidadari bijak seperti pendeta rajin seperti semut 2.Selitkan kata ganda yang sesuai: guru-guru kuih-muih baik-baik belaka rumput-rampai oleh-oleh mata-mata comot-momot kaya-raya serta-merta 3.Masukkan simpulan bahasa : besar hati bawa diri isi hati langkah kanan langkah seribu otak cair tajam akal 4.Tulis pepatah /bidalan bagai aur dengan tebing bagai bulan dipagari bintang bagai menatang minyak yang penuh bagai kacang lupakan kulit
53

1.Aku sebuah telefon bimbit. RANGKA KARANGAN PENDAHULUAN Dilahirkan di kilang elktronik di Petaling Jaya Namaku Nokia Tarikh dibuat ISI 1 Disimpan di almari di kedai Harga ditetapkan RM300 Dilihat oleh ramai pengunjung ISI 2 Dibeli oleh seorang pemuda Dengan wang yang dicuri di rumah Disimpan dalan sakunya Berasa sedih atas sifatnya ISI 3 Ayahnya menengking Kerana kehilangan wangnya ISI 4 Ditinggalkan oleh tuan aku Aku diambil oleh pelayan PENUTUP Kini tuan baruku menuntut di universiti Aku terus member khidmat bakti

54

2.Andaikan anda dan rakan rakan anda pergi ke hutan.Anda dan rakan rakan tidak dapat mencari jalan pulang.Ceritakan keadaan anda dan rakan rakan anda ketika itu. RANGKA KARANGAN PENDAHULUAN Suatu petang bersama dengan rakan rakan melastik burung di pinggir hutan ISI Masuk semakin jauh ke dalam hutan semakin banyak burung leka Hari sudah senja sukar mencari jalan ke luar perasaan takut dan risau timbul Tetapmeredah semak samun akhirnya sampai di perkampungan orang asli bermalam di situ. Keesokan harinya di hantar keluar dinasihatkan supaya tidak melastik burung PENUTUP Gerakan mencari mereka dilakukan oleh orang orang kampung Menyesal dan berjanji tidak akan menganiayai binatang lagi

55

3.Akhiri karangan anda dengan ayat. Kemalangan ini merupakan peristiwa yang tidak dapat saya lupakan. RANGKA KARANGAN PENDAHULUAN Saya dan kawan saya menunggang basikal pulang ke rumah Muncul sebuah kereta dari arah belakang kami Kereta dipandu dengan laju dan hilang kawalan ISI Lalu melanggar saya Saya tercampak kearah bertentangan lalu diseret oleh sebuah kereta sejauh dua meter Tangan dan kaki saya patah Badan saya berlumuran darah Dihantar ke hospital Kawan saya hanya mengalami cedera ringan Saya berada dihospital selama dua bulan PENUTUP Sejak peristiwa itu saya sentiasa berhati hati Kemalangan ini merupakan peristiwa yang tidak dapat saya lupakan

56

4.Pada suatu hari aku berjalan jalan ditaman.Aku ingin berehat setelah seharian mengulangkaji pelajaran. Tiba tiba aku lihat RANGKA KARANGAN PENDAHULUAN Berjalan - jalan di taman - sekumpulan budak lelaki merosakkan kemudahan awam di taman ISI Tidak patut berbuat demekian menjejaskan keselesaan dan merugikan Tidak boleh dibiarkan tindakan yang diambil Membuat laporan kepada pengawal yang bertugas Ucapan penghargaan terhadap sikap prihatin akan mengambil tindakan PENUTUP Meneruskan perjalanan Mengharapkan ketenangan dan keindahan suasana di taman akan berkekalan

57

5.Tulis sebuah karangan yang bertajuk Kebaikan Menggunakan Komputer RANGKA KARANGAN PENDAHULUAN Setiap rumah ada computer Terdapat pelbagai jenis komputer ISI 1 Menaip dokumen,melukis dan mengira Boleh menaip bila-bila masa Boleh simpan ISI 2 Boleh menghantar berita atau maklumat kepada rakan Kemudahan e-mel Boleh hantar maklumat bila-bila masa Mudah dan cepat

ISI 3 Kemudahan intenet Pelbagai dapat dicari dengan cepat dan pantas Boleh disimpan dalam disket atau cakera padat Mencetak dokumen atau imej Peralatan computer boleh dibawa ke mana-mana sahaja PENUTUP Menjaga dengan bersih,baik, dan selamat.

58

6.Berpandukan rangkaikata di bawah ini, tulis berita tentang kebakaran. RANGKA KARANGAN PENDAHULUAN Kebakaran di Taman Nuri di Kulim ISI 1 Berlaku lewat malam Barang-barang tidak dapat diselamatkan Tiada kemalangan jiwa ISI 2 Dua buah kereta bomba memadamkan kebakaran Api dapat dipadamkan dalam masa dua jam ISI 3 Menurut ketua kampung anggaran kemusnahan Menurut ketua polis- siasatan dijalankan

PENUTUP Tabung khas untuk mangsa kebakaran diwujudkan

59

7..Tulis sebuah karangan peribahasa yang bertajuk Hendak seribu daya ,tak hendak seribu dalih.

RANGKA KARANGAN PENDAHULUAN Pengertian peribahasa Apa jua hajat atau cita-cita perlu ada kemahuan ISI 1 Cerita yang berkaitan Kavi seorang murid malas Tidak membuat kerja rumah Selalu memberi alasan ISI 2 Tidak membantu ibunya di rumah Dia sering melengah-lengah Bertangguh-tangguh melakukan kerja yang disuruh ISI 3 Dipanggil oleh guru kaunselor Diberi nasihat PENUTUP Akhirnya dia insaf Jika ingin berjaya dia perlu berusaha keras

60

SELAMAT BERJAYA TERIMA KASIH

61