Anda di halaman 1dari 5

SMK TAMAN DESA JAYA 81100, JOHOR BAHRU, JOHOR

MODUL SIVIK & KEWARGANEGARAAN


TINGKATAN 4
DISEDIAKAN OLEH : CIK NURUL SHAIRAH BT AHMAD FAUZI CIK NUR SARAHAH BT MUHAMMAD TAJUDIN EN MOHD SHUKRI B. TALIB

NAMA : KELAS : NAMA GURU :

SKEMA JAWAPAN TEMA 1 : PENCAPAIAN KENDIRI


1. (a)

(c) (e) (g) (i) (b) (d) (f) (h) (j)

3. (a) Wajar kerana dia menunjukkan kecemerlangan dalam pelbagai aspek sama ada dalam bidang kurikulum atau kokurikulum. (b) i. Mempunyai perkembangan diri yang seimbang dari aspek jasmani,emosi,rohani dan intelek. ii. Pelajar yang bertanggungjawab iii. Cemerlang dalam bidang akademik dan bukan akademik iv. Mempunyai personaliti yang menarik. (c) i. Jasmani bersukan, beriadah, melancong ii. Emosi mendengar muzik, menonton wayang, tidur, melibatkan diri dalam program motivasi iii. Rohani membaca buku keagamaan, bersembahyang iv. Intelek membaca bahan ilmiah, menhadiri kelas komputer

TEMA 2 : HUBUNGAN KEKELUARGAAN 1. (a) Perancangan (b) Budaya (c) Institut Sosial Malaysia (d) Membantu (e) Positif (f) Pengancaman (g) Mengasingkan (h) Berkualiti (i) Mengukuhkan (j) Keputusan 2. (a) (b) (c) (d) (e) (f) Berkahwin Mengandung Melahirkan Zuriat Zaman Kanak-kanak Dewasa dan Kerjaya Berkahwin dan meneruskan generasi

3. Sesebuah keluarga bermula dengan pasangan yang berkahwin yang kemudiannya akan mengandungkan anak. Anak akan dilahirkan untuk meneruskan zuriat. Kanakkanak akan dibesarkan oleh ibu bapa dengan segala keperluan. Zaman kanak-kanak dilengkapi dengan ilmu pendidikan (zaman persekolahan). Zaman dewasa, bidangkerjaya akan diceburi oleh anak dan seterusnya akan berkahwin untuk meneruskan generasi keluarganya. 4. (a) meluangkan masa bersama anggota keluarga (b) bermusyawarah (c) Berkongsi perasaan (d) Beriadah bersama-sama anggota keluarga (e) Saling menghargai (f) Saling menghormati dan bantu membantu (g) Menjaga keselamatan anggota keluarga (h) Meraikan hari-hari istimewa keluarga (i) Kerap berkomunikasi (j) Makan bersama-sama anggota keluarga 5. (a) Menghadiri sesi kaunseling atau kursus perkahwinan sebelum berkahwin (b) Bijak menguruskan perbelanjaan kewangan masing-masing sebagai suami isteri (c) Menggariskan peraturan keluarga yang bersesuaian (d) Bijak menguruskan masa antara kerjaya dan keluarga (e) Menentukan tanggungjawab masing-masing sebagai suami dan isteri dalam menguruskan hal ehwal rumah tangga.

TEMA 3 : HIDUP BERMASYARAKAT

2. (a) Membentuk masyarakat yang bersopan-santun dan berbudi pekerti mulia (b) Mengawal tingkah laku dan kehidupan dalam komuniti (c) Menjamin keharmonian dan kedamaian negara (d) Melahirkan masyarakat yang berdisplin (e) Mewujudkan perpaduan dalam masyarakat. 3. (a) Pengaruh rakan sebaya yang tidak baik (b) Tidak mampu/berupaya menolak ajakan negatif rakan (c) Mengalami masalah kewangan (d) Ibu bapa yang terlalu sibuk dan gagal mengawal tingkah laku anak-anak. (e) Pengaruh negatif dari media massa.

4. (a) i. Penderaan ii. Pergaulan bebas iii. Penyalahgunaan teknologi (b) i. Kepincangan rumah tangga ii. Pengaruh media massa iii. Pengaruh rakan sebaya iv. Pengaruh budaya kuning dari barat. PENGURUSAN GRAFIK 1. Tidak wajar. Mereka tidak harus ponteng sekolah dan mengunjungi/melepak di siber kafe. 2. (a) Dimarahi ibu bapa (b) Membazirkan wang dan masa. (c) Dikenakan tindakan disiplin kerana ponteng sekolah. (d) Ketinggalan dalam pelajaran kerana ponteng sekolah. (e) Menjejaskan maruah diri dan keluarga jika di tahan polis. (f) Ditangkap polis kerana pelajar di bawah umur 18 tahun tidak boleh mengunjungi siber caf. 3. (a) Mematuhi peraturan dan undang-undang siber (b) Tidak menyokong atau melayari laman web yang tidak bermoral (c) Melaporkan kepada pihak berkuasa tentang penyalahgunaan internet (d) Tidak menyebarkan maklumat palsu/fitnah melalui internet.