Anda di halaman 1dari 25

Disediakan oleh : Nur Asyikin binti Md Najib Siti Nurafieqah binti Zurkfli

Apa itu keganasan?


Silva (1981), keagresifan sebagai satu perlakuan untuk

menyakitkan atau mengakibatkan kecederaan fizikal serta mental kepada benda hidup yang berusaha untuk mengelakkan daripada kecederaan tersebut.
Wann (1997), keagresifan sebagai satu tindakan yang

bermatlamat untuk mencederakan secara fizikal, verbal atau psikologikal orang lain yang cuba mengelakkan diri sendiri daripada dicederakan.

Aggression is a set of behaviours that are likely to, or

have the potential to, cause harm to others, are intended to cause harm, and are goal-directed (Berkowitz, 1993) Agresif ialah set tingkah laku yang mungkin, atau berpotensi, mengakibatkan kecederaan kepada pihak lain, bertujuan untuk mengakibatkan kemudaratan dan disengajakan.

Definisi keganasan
Perlakuan yang bermatlamat (niat).
Menyebabkan atau mendatangkan kecederaan dan

kesakitan secara fizikal dan psikologikal. Ditujukan kepada benda hidup yang bermotivasi untuk mengelakkan diri dari dicederakan.

Jenis-jenis kecederaan yang biasa berlaku kerana keganasan :


Luka-luka
Hentakan di tangan atau kaki Terkehel/ tergeliat

Patah tulang
Berdarah di kawasan tertentu.

ATLET

JURULATIH

Keganasan melibatkan
PEGAWAI

PENONTON

Keagresifan ketara

Jenis-jenis Keganasan
Keagresifan asertif Keagresifan instrumental

Keagresifan ketara
Niat untuk mencederakan.

Keagresifan instrumental
Niat untuk mencederakan.

Keagresifan asertif

Tiada niat untuk mencederakan.

Bermatlamat untuk mencederakan.

Matlamat untuk menang. Kuasa yang sah. Tidak didorong kemarahan.

Didorong oleh rasa marah dan kecewa.

Usaha yang luar biasa dan perbelanjaan tenaga

Keagresifan Asertif
Jurulatih sering mahu pemain untuk

memaparkanlebih agresif dalam permainan mereka. Dalam istilah psikologi, apa yang mereka inginkan ialah meperlihatkan tingkah laku yang tegas. Tingkah laku asertif mencerminkan tingkah laku fizikal yang riuh rendah, tetapi tidak melanggar peraturan dan mereka tidak mempunyai niat untuk mencederakan, sebaliknya bertujuan untuk mengenakan pengaruh dan dominasi.

Naluri

Formulasi Semula Teosi Frustrasi Agresif

Teori Keganasan
Pemahaman Moral Bredemeier

Pembelajaran Sosial

Teori Naluri
Sesuatu yang tertanam dalam diri
Perlu diluahkan untuk menghilangkan tekanan

Teori Pembelajaran Sosial Bandura 1977,1997


Pembelajaran pemerhatian (tiruan dan pengalaman yg

mewakili) semasa zaman kanak-kanak boleh menyumbang kepada tindakan ganas (rujuk eksperimen patung Bobo) Faktor termasuk: 1. Pengalaman lalu tingkah laku agresif (peribadi dan pemerhatian) 2. Kejayaan lalu dengan tingkah laku agresif dari segi memenuhi matlamat peribadi 3. Jangkaan keganasan - ganjaran atau dihukum? 4. Psikologi (contohnya, personaliti), peribadi (contohnya, galakan lisan), dan alam sekitar (contohnya, kehadiran orang lain yang penting) faktor

Teori Pemahaman Moral Bredemeier


Penglibatan kepada keganasan bergantung kepada

tahap pemahaman moral seseorang.

Formulasi Semula Teori Frustrasi Agresif


Keganasan merupakan tindak balas kepada

kemarahan dan kekecewaan dalam mencapai matlamat dan keinginan. Contohnya seperti, kekecewaan seorang pemain hoki untuk menjaringkan gol kerana kurang hantaran yang baik dari pemain sayap menjadikannya bertindak balas dengan melakukan keganasan seperti menghempas stik hoki. Situasi ini jarang dikatakan keganasan kerana tidak mencederakan pihak lain.

Faktor yang mempengaruhi keagresifan


1.

Kebangkitan fisiologi Berkait rapat dengan suhu persekitaran dan bunyi bising penonton.

2. Persepsi individu yang dikasari Mangsa berasa akan dikasari oleh pihak lawan menyebabkan mangsa bertindak melakukan kekasaran yang sama kepada pihak lawan. Persepsi tentang niat pemain lawan untuk mengasari seseorang individu semakin kukuh dari kekalahan atau suasana pertandingan yang mencetuskan tindakan yang agresif oleh pemain.

3. Takut kepada tindak balas yang diterima Satu tahap dimana pemain mula cabar-mencabar

sesama lawan dan tindakan ini akan menjadikan suasana perlawanan sengit. Kesannya, tindakan atau perlakuan agresif akan meningkat.

4. Perbezaan mata atau jaringan Kajian dibuat ke atas pemain bola sepak dan hoki ais

mendapati semakin besar perbezaanmata atau jaringan, semakin banyak kekasaran yang akan dilakukan oleh pemain pasukan yang sedang ketinggalan. (Cox 1999)

4. Lokasi perlawanan Biasanya pasukan yang bermain ditempat sendiri

akan bertindak lebih agresif kerana mereka mendapat sokongan penyokong sendiri serta ingin menjaga maruah pasukan sebagai tuan rumah. Bagaimanapun, menurut Russell (1981), ia bergantung kepada corak keagresifan yang ditonjolkan serta jenis sukan yang dipertandingkan. Bagi sukan bola sepak, pasukan yang bermain di tempat lawan biasanya lebih agresif kerana mereka ingin mempertahankan kedudukan mereka, manakala bagi hoki ais, ia adalah sama jika bermain di tempat sendiri ataupun di tempat lawan (Cullen&Cullen, 1975).

5.

Keputusan Pertandingan Pemain pasukan yang tewas merasakan bahawa pasukannya tidak berpeluang untuk menang, lazimnya lebih agresif jika dibandingkan dengan pemain pasukan yang memenangi perlawanan tersebut. Ini mungkin kerana kecewa berdasarkan Teori Frustrasi-Agresif ( Cullen & Cullen 1975 ).

6. Jangka Masa Dalam Permainan Secara umumnya, perlakuan agresif dalam sesuatu

perlawanan lazimnya akan meningkat sejajar dengan peningkatan masa permainan. Bagaimanapun, kenyataan ini juga bergantung kepada jenis permainan. Yang jelas, keagresifan jarang berlaku pada awal masa permainan

7. Penggunaan Steriod

Antara kesan sampingan penggunaan steroid adalah peningkatan keagresifan individu yang mengambil atau menggunakan steroid. Justeru itu, sebagai jurulatih atau mereka yang terlibat dalam sukan, perlu memastikan agar atlet tidak terlibat dalam pengambilan bahan terlarang ini demi kebaikan orang lain.

MAKSUD GANGGUAN

Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat, gangguan

ialah perbuatan mengganggu (mengusik dsb), usikan, godaan; atau sesuatu yg mengganggu (mengacau, menghalang, menyusahkan, dsb), halangan; ~ fikiran keadaan jiwa (perasaan atau minda) yg tidak tenteram, cemas, bercelaru dsb akibat sesuatu tekanan, terutamanya faktor luaran atau persekitaran.
Gangguan bererti sesuatu yang membuat seseorang,

objek atau proses menjadi terbantut dan tergendala.

GANGGUAN

SEKSUAL
PERLAKUAN KASAR / GANAS

DISKRIMINASI

GANGGUAN SEKSUAL
Perlakuan melibatkan seksual.
Meminta untuk melakukan hubungan seks

secara paksa. Membuat isyarat, meminta perlakuan yang merangsangkan.

PERLAKUAN KASAR / GANAS


Serangan fizikal.
Serangan emosi (ugutan, cacian) Pengabaian (tanggungjawab, keperluan)

Penyalahgunaan kuasa.

DISKRIMINASI
Jantina (pengadil)
Atlet paralimpik (OKU) Kaum

Negeri / Negara