Anda di halaman 1dari 4

Modul Pembangunan Insan

(versi pemurnian 2011) Diluluskan oleh Lujnah Pemurnian Manhaj JKT Pusat pada Okt 2010. Diluluskan oleh Mesyuarat JKT Pusat pada Okt 2010. Diluluskan oleh JKP pada 28 Jan 2011 (Dengan semakan oleh Pakar Tarbiyyah IKRAM pada 28 Jan 2011)

Modul ar-Rabtul Am

Modul Ar-Rabtul Am

Definisi modul :
Modul ini adalah modul sebelum individu memasuki ke dalam Modul 01

Tempoh Masa : Maksimum 6 bulan.


(Jika selepas tempoh 6 bulan calun didapati tidak sesuai untuk dimasukkan ke dalam modul 01, maka dia akan dikekalkan dalam program ar-Rabtul Am)

(BEBERAPA PERHATIAN DALAM PELAKSANAAN)


1. Modul ini adalah baru diperkenalkan memandangkan perlunya ada penyelarasan dalam mentajmik dan membina calun-calun yang akan memasuki modul 01 atau berada bukan di dalam modul 01. 2. Modul ini tidak ada di dalam kertas modul asal sebelum ini tetapi dibuat berdasarkan pengalaman dakwah sepanjang era 2004-2010. 3. Modul ini mengambil kira suasana kebanyakan dari madu Malaysia yang memang terdedah dengan program-program tarbiyyah di sekolah-sekolah, pusat pengajian di Malaysia masakini dan juga program-program agama di masjid-masjid dan surau-surau. 4. Kesemua bahan-bahan ni boleh dilaksanakan di dalam: a. Halaqah Umum b. Taalim umum c. Daurah Umum d. Rehlah e. Mukhayyam Umum f. Dan lain-lain program umum yang dianjurkan oleh IKRAM atau badan-badan yang ada kaitan dengan IKRAM samada secara langsung atau tidak langsung. 5. Bahan-bahan yang terdapat dalam senarai modul ar-Rabtul Am ini boleh juga digunakan untuk pengisian semasa 01 atau ke atas jika sesuai untuk menangani kefahaman dan mencapai objektif tertentu. 6. Unit Manhaj Sekretariat JawatanKuasa Tarbiyyah IKRAM mengalu-ngalukan sebarang penambahan lain, kreativiti dan kepelbagaian cara (untuk menambahbaik usaha tajmik ahli baru (seperti KBM keindahan bersamamu, ABJZ Anda Bijak Jauhi Zina, 3R Remaja Rai Ramadhan dan lain-lain). Tetapi ianya hendaklah dirujukkan kepada pihak Tarbiyyah IKRAM pusat untuk penyelarasan dan perkongsian. 7. Tidak semua tajuk-tajuk ini perlu dibentangkan. Tajuk dipilih berdasarkan keperluan dan
keadaan yang diperlukan oleh mutarabbi.

Modul Pembangunan Insan IKRAM

Modul 00 Pra Tamhidi (Cadangan Okt 2010)

Modul Pembangunan Insan


RINGKASAN SUBJEK MENGIKUT MODUL Pra (Cadangan Okt 2010)
BIL TAJUK Rujukan
1 Matlamat hidup muslim Pelbagai rujukan

Objektif dan Point Utama


Menyedarkan tentang hidup manusia tidak sia-sia Manusia mempunyai matlamat hidup yang besar iaitu ibadah dan khilafah Kelebihan yang Allah berikan kepada manusia perlu digunakan untuk melaksanakan matlamat tersebut. Menyedarkan tentang kehebatan umat Islam terdahulu. Memahami kenapa umat Islam terdahulu memegang kuasa, membina tamaddun dan membuka dunia baru. Memahami bagaimana kekuatan umat Islam tersebut berkait dengan pemahaman mereka terhadap matlamat hidup muslim. Memahami kenapa umat Islam jatuh dan berada dalam keadaan hina dina sekarang. Memahami langkah-langkah yang perlu dilakukan oleh umat Islam pada hari ini. Memahami dari mana harus kita mulai dan bagaimana kita akan mencapai kegemilangan. Menyedarkan madu terhadap besarnya peranan mereka hari ini. Memahami apa yang perlu mereka sebagai pelajar lakukan. Ruanglingkup bidang bagaimana mereka harus berperanan. Menyedarkan madu kenapa kita tidak dapat manfaat dari Al-Quran Menyedarkan madu betapa seronoknya dapat berinteraksi dgn al-Quran. Memahami cara-cara yang efektif untuk mendapat manfaat terbaik dari al-Quran

Catatan
Dulu dikenali sebagai Muqaddimah ISK (TfT ada disediakan. Video dan bahan media lain juga boleh didapati) Terdapat rakaman video dan Mp3 untuk tajuk ini.

Pelbagai rujukan 1. Antara semalam dan hari ini (alBanna) 2. Buku Ini sejarah Kita (Oleh Tuan Hafiza)

Ini Sejarah Kita

Seeloknya digabungkan pembentangan ini bersama tajuk 1. TfT ada disediakan. Video dan bahan media lain juga boleh didapati.

Ini Peranan Kita

Pelbagai rujukan 1. Risalah Wahai Pemuda al-Banna 2. Risalah Syahadatul Haq (jika sesuai) Pelbagai rujukan 1. Buku Peranan pelajar Islam AlMaududi. 2. Hadis Ghulam (tafsir al-buruj dan riyadus solihin) 3. Dan pelbagai rujukan lain Pelbagai rujukan 1. Nota Peta Minda 2. Buku Bagaimana memahami Quran (Maududi)

TfT ada disediakan. Video dan bahan media lain juga boleh didapati.

Ini Peranan Pelajar Muslim

Interaksi dengan Quran

Terdapat rakaman video dan Mp3 untuk tajuk ini.

Modul Pembangunan Insan IKRAM

Modul 00 Pra Tamhidi (Cadangan Okt 2010)

6 Tafsir beberapa ayat lazim* Al-Quran surah pilihan dari juz amma

7 Ghazwul Fikri Peta minda PKS (g01g03) dll

8 Sejarah halaqah Nota Power Point

Tafsir beberapa ayat pilihan fikrah Umum

Perbagai rujukan mengikut keperluan Contoh tafsir ayat-ayat: Al-Baqarah 2:138 Al-Baqarah 2:208209 Dll yang seumpamanya

Mendekatkan diri madu kepada Al-Quran Merasa dekat dengan Al-Quran Menyedarkan bahawa di dalam Quran banyak terdapat sesuatu yang related dengan hidup madu Memahami sejarah serangan musuh Islam terhadap umat Islam Menyedarkan madu terhadap bentuk-bentuk serangan musuh Islam masa kini. Memahami cara-cara untuk mengelakkan diri dan menyelamatkan dari serangan tersebut Memahami kenapa pentingnya halaqah Memahami asal-usul halaqah diperkenalkan Memahami apa yang perlu dilaksanakan di dalam halaqah Memahami apa yang sepatutnya terhasil dari halaqah Mendekatkan diri madu kepada Al-Quran Merasa dekat dengan Al-Quran Menyedarkan bahawa di dalam Quran banyak terdapat sesuatu yang related dengan hidup madu Membina kefahaman terhadap beberapa beberapa perkara asas fikrah Islam

Dai memilih surah dari (Annas-Al-Fiil) Terdapat rakaman Mp3 untuk tajuk ini.

Terdapat rakaman Mp3 untuk tajuk ini.

MP3 Jika tajuk ini tidak sesuai, ia akan dibentangkan pada permulaan 01

* Juga terdapat dalam modul 01.

Modul Pembangunan Insan IKRAM

Modul 00 Pra Tamhidi (Cadangan Okt 2010)