(1) BIJI BENIH

Berikut merupakan beberapa contoh Pokok

Biji benih dalam paket untuk dijual tumbuh dengan hasil.

Biji benih pokok cili yang telah

Pokok tomato juga ditanam dengan biji benih.

Begitu juga dengan pokok rambutan.

(TUMBUHAN BERBUNGA MEMBIAK MELALUI BIJI BENIH) (Bunga biasanya menjadi buah yang mengandugi biji benih) (Apabila ditanam, biji benih akan bercambah menjadi anak pokok) Soalan: Nyatakan 5 lagi jenis tumbuhan yang membiak melalui biji benih.

(2) SPORA
Tumbuhan tidak berbunga membiak melalui spora. Contoh tumbuhan tidak berbunga

Paku pakis

LUMUT ALGA .

Kulat juga membiak melalui spora. Contoh kulat ialah CENDAWAN .

Lihat gambar di bawah (Kapsul spora di permukaan bawah daun) Uji minda! .Spora di sebarkan melalui ANGIN. Spora akan bercambah apabila jatuh ke atas TANAH yang berkeadaan SESUAI Tanah yang sesuai seperti mempunyai HUMUS dan AIR yang mencukupi dan SUHU yang sesuai.

Adakah tumbuhan yang tumbuh di atas sekeping roti (lama) merupakan tumbuhan pembiakan spora? Melalui DAUN -Contoh tumbuhan yang membiak melalui daun ialah POKOK BEGONIA POKOK SETAWAR .

Contoh tumbuhan yang membiak melalui keratan batang ialah BUNGA RAYA POKOK TEBU .(Apabila daun jatuh ke tanah. tunas yang berada di bahagian daun akan tumbuh menjadi anak pokok) Melalui KERATAN BATANG -Sebahagian daripada batang tumbuhan dipotong daripada induknya dan ditanam di dalam tanah.

POKOK UBI KAYU (Keratan batang adalah satu contoh pembiakan buatan) MELALUI BATANG BAWAH TANAH -Bawang bawah tanah mempunyai tunas -Tunas akan tumbuh menjadi anak pokok -Batang bawah tanah mengandungi makanan simpanan -Makanan itu untuk tunas yang hendak tumbuh Contoh tumbuhan yang membiak melalui batang bawah tanah ialah POKOK BAWANG POKOK HALIA .

POKOK KUNYIT MELALUI SULUR .Sulur ialah PUCUK yang tumbuh dari batang bawah tanah -ANAK-anak pokok tumbuh di sekeliling pokok induk Contoh pokok yang membiak melalui SULUR ialah POKOK BULUH .

POKOK KELADI POKOK NANAS POKOK PISANG .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful