KERJA KURSUS SEJARAH 21/2

Nama Penuh : No. Kad Pengenalan : Tingkatan : Nama & Alamat Sekolah :

Nur Siti Hajar Binti Morzuki. 970422-13-5114. 3 Terbilang (2012). Sekolah Menengah Kebangsaan Matang Jaya, Taman Matang Jaya, Jalan Matang, 93050 Kuching, Sarawak.

Tajuk Kerja Kursus : Nama Guru Subjek :

Produk Tempatan Makanan. Puan Jennie Yeo

Tandatangan Pelajar.

Tandatangan Pemeriksa.

Kaedah/Cara Penghasilan.SENARAI KANDUNGAN Bil. Latar Belakang. Kuching. Rumusan Lampiran Rujukan PENGHARGAAN Terlebih dahulu saya. Nur Siti Hajar Binti Morzuki yang berada di tingkatan 3 Terbilang dari SMK Matang Jaya. Muka Surat • • • • Perkembangan Produk. . • • • • • • Tajuk Tajuk Kajian Senarai Kandungan Penghargaan Objektif Kajian Kaedah Kajian Hasil Kajian • • • Maklumat Asas Produk Tempatan. Sarawak ingin merakamkan ribuan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam membantu dan memberi sokongan kepada saya menyiapkan kerja kursus Sejarah ini.

jutaan terima kasih diucapkan kepada rakan-rakan di kelas 3 Terbilang iaitu Nurul Farahana Binti Mohammad. menganalisis. OBJEKTIF KAJIAN Tujuan penghasilan kerja kursus Sejarah PMR 2012 ini ialah untuk mencari. saya juga dapat . Kedua. Nasha Bennya Anak Ramsay dan Najwa Natasha Binti Ramzi dan para pekerja Mira Cake House kerana telah memberi bantuan dan kerjasama sepanjang kajian ini dilaksana dan disiapkan. mencatat dan mengumpul maklumat atau fakta mengenai salah satu produk makanan tempatan di negara kita iaitu kek lapis Sarawak berpotensi sebagai produk yang boleh mendatangkan hasil yang lumayan kepada penduduk tempatan. merekod. saya ingin mengucapkan terima kasih kepada kedua ibu bapa saya iaitu Saptuyah Binti Tukimman dan Morzuki Bin Morshidi kerana telah memberi saya dorongan dan bantuan serta mengeluarkan perbelanjaan untuk kajian ini. Selain itu.Pertamanya. terima kasih diucapkan kepada guru matapelajaran Sejarah saya iaitu Puan Jennie Yeo yang telah memberi saya tunjuk ajar dan bimbingan dalam merancang dan melaksanakan kerja kursus Sejarah sehingga berakhirnya proses kajian ini. Akhir sekali.

Yang penting. produk makanan tempatan ini juga saya dapati untuk memastikan generasi yang akan datang tidak lupa akan asal-usul makanan tempatan ini. Pengusahan Mira Cake House ini bernama Puan Maznah Sahni. Lokasi Mira Cake House yang .mengetahui dan belajar dengan lebih mendalam proses-proses penghasilan produk makanan ini. Nama produk makanan yang saya pilih ialah kek lapis iaitu dari syarikat Mira Cake House. Disamping dapat mengkaji lebih mendalam mengenai potensi produk makanan ini sebagai tarikan kepada para pelancong asing. kita dapat menyemai dalam hati gererasi baru perasaan cinta serta mengiktiraf produk Malaysia yang juga setanding dengan produk di negara lain seperti negara Barat HASIL KAJIAN Maklumat Asas Produk Makanan Tempatan.

alatalat pemotong. Kampung Gersik. alat pengadun kek. Latar Belakang. Mira Cake House ini telah diusahakan oleh Puan Maznah Sahni pada tahun 2007 di Kiosk 15. Selain itu. kek lapis mereka mempunyai pelbagai rasa dan corak unik yang memenuhi cita rasa pelanggan. mereka menggunakan alat pengimbang. lemak iaitu butter. pengukus. Mira Cake House tidak menggunakan bahan pengawet. . Kampung Gersik. 93050 yang merupakan lokasi pertama Mira Cake House di Sarawak ini. susu pekat gula. 95030. Perkembangan Produk. Kek lapis ini mempunyai pelbagai keistimewaan dan keunikkannya. Bagi senarai peralatan pula. telur. membakar dan menapis kek lapis pula mengambil masa 40 minit dan bila kek lapis sejuk barulah siap dijual. Perniagaan ini berdaftar dan memiliki lesen berdaftar. Kek lapis Sarawak Mira Cake House lembut dan tidak kering dan menggunakan butter sebagai lemak. bahan pewarna dan bahan perisa yang dibenarkan. Setakat ini. Yang paling penting. Tebingan Bgs. Selain itu. Mira Cake House memiliki tenaga kerja sebanyak 40 orang pekerja. pengukusan kek dan tempat menyimpan sejuk beku untuk menyimpan stok-stok kek. Tujuan perniagaan ini diwujudkan ialah untuk memperkenalkan kek lapis kepada seluruh dunia bahawa masyarakat Melayu Sarawak mempunyai makanan tradisi iaitu kek lapis. Para pekerja Mira Cake House membuat kek lapis ini selama 2 jam untuk mencampur aduan dan mengukus selama 2-4 jam.saya telah lawati ialah di Kiosk 15. Tebingan BGS. Kaedah/Cara Penghasilan. Bahanbahan yang diperlukan untuk menghasilkan produk makanan tempatan ini ialah seperti tepung.

Mira Cake House juga terpisah antara sungai dan darat. saya menggunakan kaedah temu bual dan telah menemubual salah . brosur. Pengusaha Mira Cake House ketika ditemu ramah berharap agar perusahaan kek lapis Sarawak ini boleh berkembang maju keperingkat yang lebih tinggi dan terkenal pada suatu masa nanti. pelbagai cabaran perlu dihadapi seperti saingan daripada pengusaha kek lapis yang lain. KAEDAH KAJIAN Untuk mendapatkan maklumat yang sahih mengenai salah satu produk tempatan di negara kita iaitu Kuih Lapis Sarawak. ia akan merumitkan sesetengah pelanggan untuk berkunjung ke kedai mereka. Mira Cake House mempromosikan produknya menggunakan laman sosial seperti Facebook. Oleh itu. Di samping itu.Produk ini telah mendapat sambutan pengguna yang memberangsangkan terutamanya bila tiba hari sesuatu perayaan. Namun begitu. menyiarkan iklan dalam akhbar dan juga menerima pesanan secara online.

Tebingan BGS. Saya : Terima kasih cik. Adakah perniagaan ini berdaftar dan memiliki lesen? Pekerja : Sudah tentu. Saya : Bolehkah saya menemuramah cik untuk kajian saya? Pekerja : Sudah tentu. Kaedah Temu Bual : Saya : Assalammualaikum. Pekerja : Sama-sama. Saya : Mengapakah kek lapis Sarawak ini dijadikan pilihan perniagaan? .Kampung Gersik. Saya : Oh. Saya akan memberi kerjasama jika maklumat ini dapat membantu anda. Saya : Soalan saya yang pertama. siapakah pengusaha Mira Cake House ini? Pekerja : Pengusahanya bernama Puan Maznah Sahni. Saya : Bilakah perusahaan ini mula dijalankan dan dimanakah lokasi pertama Mira Cake House? Pekerja : Perusahaan mula dijalankan pada tahun 2007 dan bertempat di Kiosk 15. 93050. Beberapa soalan telah saya ajukan kepada beliau untuk mendapatkan maklumat mengenai kuih lapis Sarawak.seorang daripada pekerja yang bekerja di Mira Cake House. Pekerja : Waalaikummusalam.

Saya : Begitu rupanya. semakin meningkat penghasilan kami kerana . Bahan utamanya mestilah tepung. Namun begitu. kami menggunakan butter dan kek lapis kami mempunyai pelbagai rasa dan corak unik yang memenuhi cita rasa pelanggan. menarik sungguh! Berapakah jumlah kesemua pekerja Mira Cake House? Pekerja : Kami mempunyai 40 orang pekerja setakat ini. kami tidak menggunakan bahan pengawet. ya. Kek lapis kami lembut dan basah. Semakin hari. telur.Pekerja : Kek lapis Sarawak merupakan tradisi masyarakat Melayu Sarawak dan kami ingin memperkenalkannya dimata antarabangsa. Selain itu. Saya : Adakah permintaan produk ini semakin meningkat dan penghasilan produk juga semakin meningkat kerana permintaan tersebut? Pekerja : Alhamdullilah. keunikan dan kelebihan yang dimiliki oleh produk Mira Cake House ini? Pekerja : Sudah tentunya banyak kelebihannya. susu pekat gula. Apakah keistimewaan. Saya : Bagaimana pula dengan sambutan pengguna terhadap produk keluaran Mira Cake House? Pekerja : Sambutannya agak memberangsangkan. Saya : Boleh saya mengetahui apakah bahan-bahan yang diperlukan untuk menghasilkan kek lapis ini? Pekerja : Mengapa tidak? Sudah tentu boleh. bahan pewarna dan bahan perisa yang dibenarkan. lemak iaitu butter. Saya : Wah.

. Saya : Bilakah produk ini mendapat sambutan yang tinggi? Pekerja : Sudah pasti bila tiba hari perayaan. Disamping itu. ia akan merumitkan sesetengah pelanggan untuk berkunjung ke kedai kami. belum ada lagi. Oleh itu. kedai kami juga terpisah antara sungai dan darat. Saya : Bagaimanakah cara untuk mempromosikan produk kek lapis ini? Pekerja : Kami mempromosikan menggunakan Facebook. Saya : Adakah pengusaha Mira Cake House pernah menerima sebarang teguran atau aduan daripada pengguna? Pekerja : Setakat ini. Alhamdullilah. Saya : Apakah cabaran yang perlu dihadapi dalam menjayakan produk ini? Pekerja : Cabaran yang perlu dihadapi adalah seperti saingan daripada pengusaha kek lapis yang lain. brosur. menyiarkan dalam akhbar dan mengambil pesanan secara online.permintaan produk ini semakin mendapat sambutan yang mengalakan daripada orang ramai.

00 pagi hingga 5.00 pagi hinga 12.Saya : Adakah anda berasa kemungkinan perusahaan ini berpotensi untuk berkembang ke peringkat yang lebih tinggi? Pekerja : Semestinya. saya amat berbangga menjadi sebahagian penduduk Sarawak yang mempunyai pelbagai kaum yang berlainan agama tinggal bersama dan hidup dalam aman damai. Saya berharap agar perusahaan kek lapis Sarawak ini boleh berkembang maju ke peringkat yang lebih tinggi dan terkenal pada suatu masa nanti.00 petang. Terima kasih sekali lagi. Moga dengan adanya maklumat ini. akhirnya kajian ini dapat saya siapkan dalam tempoh yang ditetapkan. ya. Saya : Soalan terakhir. Saya : Saya mengundur diri dulu. Peranan . Assalammualaikum. Apakah kek lapis yang paling popular keluaran Mira Cake House? Pekerja : Kek lapis yang popular pada masa ini ialah kek lapis Awan Nano. Saya : Insya-Allah. Banyak yang dapat saya pelajari dari kajian yang telah dilaksanakan. pada jam berapakah perusahaan Mira Cake House beroperasi? Pekerja : Perusahaan Mira Cake House beroperasi dari jam 9. Melalui kajian ini. Pekerja : Sama-sama juga ingin saya ucapkan kerana sudi menjadikan Mira Cake House sebagai kajian buat anda.00 tengah malam manakala di cawangan Jalan Haji Taha. kami mula beroperasi pada jam 9. Saya : Terima kasih kerana berkongsi maklumat dan memberi kerjasama kepada saya untuk melakukan kerja kursus ini. Amin. Waalaikummusalam. saya berharap perusahaan Mira Cake House semakin maju ke peringkat dunia. RUMUSAN Setelah bertungkus lumus sekian lamanya. Selain itu. saya harap saya dapat melakukan kerja kursus ini dengan sempurnanya. Pekerja : Sama-sama kembali.

Seterusnya saya juga menyedari bahawa mengekalkan potensi kek lapis Sarawak sebagai produk yang boleh mendatangkan hasil yang lumayan kepada penduduk tempatan merupakan tanggungjawab bersama semua pihak.produk makanan tempatan ini sangat penting bagi memastikan generasi akan datang tidak lupa asal-usul mereka. Responden ini merupakan pekerja yang telah lama bekerja di Mira Cake House ini. LAMPIRAN TEMU RAMAH Saya telah menemu ramah dengan seorang responden iaitu pekerja Mira Cake House. Sepatutnya kita bersyukur dan memanfaatkan segala peluang yang disediakan sebaik mungkin dan membentuk generasi yang sentiasa berusaha untuk membangunkan bangsa dan negara. Hal ini juga bersangkut-paut dengan mengetahui dengan lebih mendalam mengenai sejarah kek lapis Sarawak serta dapat menanam rasa cinta dan bangga dengan identiti negeri Bumi Kenyalang ini. Saya menemu ramah Beliau untuk mengetahui serba sedikit tentang latar belakang kek lapis Sarawak dari segi tarikh . produk makanan tempatan ini juga berpotensi sebagai daya tarikan para pelancong asing untuk melancong ke negeri Sarawak. Selain itu.

Orang Majalah . RUJUKAN • Variasi Kek Lapis Sarawak oleh Noraini Zakaria. • sumber iaitu pekerja Mira Cake House.penubuhan dan pandangan tentang potensi kek lapis Sarawak sebagai produk tempatan yang boleh mendatangkan hasil yang lumayan kepada penduduk Sarawak.

Laman Keratan SENARAI SUMBER SEJARAH . • akhbar yang berkaitan.• sesawang Mira Cake House.

tebingan BGS. 2012.google. Tajuk : Laman Sesawang. Catatan • Penulis : Noraini Zakaria. Alamat : http://www. Mungkin sudah tiba masanya bagi rakyat .Bil. • • Lokasi : Kiosk 15. Kampung Gersik. Malaysia sebenarnya telah banyak menghasil dan mengeluarkan pelbagai barangan serta produk sendiri. Penerbit : Alaf 21. Brosur. Judul : Variasi Kek Lapis. • • Keratan khabar yang berkaitan. “Belilah Barangan Malaysia” Sebagai negara membangun. Tarikh : 20. • Sumber Tajuk : Majalah.com/search Tajuk : Lain-lain. Mac. Tajuk : Pemerhatian/Lawatan.

kita perlu mengikis sikap ego yang sememangnya pun tidak menguntungkan. malahan sesetengah produk keluaran negara kita dijamin lebih baik lagi.kita tidak lagi mengagungkan barangan luar. Sebut saja jenis produk. malahan kenderaan keluaran negara kita telah banyak yang menembusi pasaran luar negara. Barangan elektronik seperti televisyen. termasuk soal kualiti dan standard barangan sendiri. . Demikian juga sikap prejudis memandang rendah barangan tempatan. Malaysia mempunyai segala-galanya. Dalam menghadapi cabaran globalisasi. ia perlu dibuang jauh dari sudut pemikiran kita dan sebaliknya membina semangat “Malaysia Boleh” dari serba-serbi. Sebabnya. kita telah merintis lebih awal industri automotif. barangan keluaran tempatan kini sudah setanding dengan produk luar dari segi kualitinya. penghawa dingin dan kipas juga semakin banyak jenama buatan Malaysia membanjiri pasaran. peti sejuk. Misalnya kereta.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful