P. 1
Contoh Kerja Kursus Sejarah Tingkatan 3 2012

Contoh Kerja Kursus Sejarah Tingkatan 3 2012

|Views: 87|Likes:
Dipublikasikan oleh KL Manu
contoh
contoh

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: KL Manu on May 19, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/19/2013

pdf

text

original

KERJA KURSUS SEJARAH 21/2

Nama Penuh : No. Kad Pengenalan : Tingkatan : Nama & Alamat Sekolah :

Nur Siti Hajar Binti Morzuki. 970422-13-5114. 3 Terbilang (2012). Sekolah Menengah Kebangsaan Matang Jaya, Taman Matang Jaya, Jalan Matang, 93050 Kuching, Sarawak.

Tajuk Kerja Kursus : Nama Guru Subjek :

Produk Tempatan Makanan. Puan Jennie Yeo

Tandatangan Pelajar.

Tandatangan Pemeriksa.

Kuching.SENARAI KANDUNGAN Bil. Latar Belakang. . Nur Siti Hajar Binti Morzuki yang berada di tingkatan 3 Terbilang dari SMK Matang Jaya. Muka Surat • • • • Perkembangan Produk. Sarawak ingin merakamkan ribuan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam membantu dan memberi sokongan kepada saya menyiapkan kerja kursus Sejarah ini. Kaedah/Cara Penghasilan. Rumusan Lampiran Rujukan PENGHARGAAN Terlebih dahulu saya. • • • • • • Tajuk Tajuk Kajian Senarai Kandungan Penghargaan Objektif Kajian Kaedah Kajian Hasil Kajian • • • Maklumat Asas Produk Tempatan.

terima kasih diucapkan kepada guru matapelajaran Sejarah saya iaitu Puan Jennie Yeo yang telah memberi saya tunjuk ajar dan bimbingan dalam merancang dan melaksanakan kerja kursus Sejarah sehingga berakhirnya proses kajian ini. mencatat dan mengumpul maklumat atau fakta mengenai salah satu produk makanan tempatan di negara kita iaitu kek lapis Sarawak berpotensi sebagai produk yang boleh mendatangkan hasil yang lumayan kepada penduduk tempatan.Pertamanya. saya juga dapat . merekod. Akhir sekali. Selain itu. Nasha Bennya Anak Ramsay dan Najwa Natasha Binti Ramzi dan para pekerja Mira Cake House kerana telah memberi bantuan dan kerjasama sepanjang kajian ini dilaksana dan disiapkan. OBJEKTIF KAJIAN Tujuan penghasilan kerja kursus Sejarah PMR 2012 ini ialah untuk mencari. saya ingin mengucapkan terima kasih kepada kedua ibu bapa saya iaitu Saptuyah Binti Tukimman dan Morzuki Bin Morshidi kerana telah memberi saya dorongan dan bantuan serta mengeluarkan perbelanjaan untuk kajian ini. jutaan terima kasih diucapkan kepada rakan-rakan di kelas 3 Terbilang iaitu Nurul Farahana Binti Mohammad. menganalisis. Kedua.

kita dapat menyemai dalam hati gererasi baru perasaan cinta serta mengiktiraf produk Malaysia yang juga setanding dengan produk di negara lain seperti negara Barat HASIL KAJIAN Maklumat Asas Produk Makanan Tempatan. produk makanan tempatan ini juga saya dapati untuk memastikan generasi yang akan datang tidak lupa akan asal-usul makanan tempatan ini. Nama produk makanan yang saya pilih ialah kek lapis iaitu dari syarikat Mira Cake House.mengetahui dan belajar dengan lebih mendalam proses-proses penghasilan produk makanan ini. Yang penting. Pengusahan Mira Cake House ini bernama Puan Maznah Sahni. Disamping dapat mengkaji lebih mendalam mengenai potensi produk makanan ini sebagai tarikan kepada para pelancong asing. Lokasi Mira Cake House yang .

pengukus. telur. Para pekerja Mira Cake House membuat kek lapis ini selama 2 jam untuk mencampur aduan dan mengukus selama 2-4 jam. Tebingan Bgs. alatalat pemotong. Tebingan BGS.saya telah lawati ialah di Kiosk 15. pengukusan kek dan tempat menyimpan sejuk beku untuk menyimpan stok-stok kek. susu pekat gula. Kaedah/Cara Penghasilan. membakar dan menapis kek lapis pula mengambil masa 40 minit dan bila kek lapis sejuk barulah siap dijual. Mira Cake House memiliki tenaga kerja sebanyak 40 orang pekerja. Perkembangan Produk. Kampung Gersik. Yang paling penting. bahan pewarna dan bahan perisa yang dibenarkan. Mira Cake House tidak menggunakan bahan pengawet. alat pengadun kek. mereka menggunakan alat pengimbang. Bagi senarai peralatan pula. kek lapis mereka mempunyai pelbagai rasa dan corak unik yang memenuhi cita rasa pelanggan. Selain itu. Bahanbahan yang diperlukan untuk menghasilkan produk makanan tempatan ini ialah seperti tepung. Kek lapis Sarawak Mira Cake House lembut dan tidak kering dan menggunakan butter sebagai lemak. 93050 yang merupakan lokasi pertama Mira Cake House di Sarawak ini. Latar Belakang. Mira Cake House ini telah diusahakan oleh Puan Maznah Sahni pada tahun 2007 di Kiosk 15. Kampung Gersik. Kek lapis ini mempunyai pelbagai keistimewaan dan keunikkannya. Perniagaan ini berdaftar dan memiliki lesen berdaftar. lemak iaitu butter. 95030. . Selain itu. Setakat ini. Tujuan perniagaan ini diwujudkan ialah untuk memperkenalkan kek lapis kepada seluruh dunia bahawa masyarakat Melayu Sarawak mempunyai makanan tradisi iaitu kek lapis.

Pengusaha Mira Cake House ketika ditemu ramah berharap agar perusahaan kek lapis Sarawak ini boleh berkembang maju keperingkat yang lebih tinggi dan terkenal pada suatu masa nanti. KAEDAH KAJIAN Untuk mendapatkan maklumat yang sahih mengenai salah satu produk tempatan di negara kita iaitu Kuih Lapis Sarawak. Mira Cake House mempromosikan produknya menggunakan laman sosial seperti Facebook. saya menggunakan kaedah temu bual dan telah menemubual salah . Oleh itu. menyiarkan iklan dalam akhbar dan juga menerima pesanan secara online. brosur. pelbagai cabaran perlu dihadapi seperti saingan daripada pengusaha kek lapis yang lain. Namun begitu. ia akan merumitkan sesetengah pelanggan untuk berkunjung ke kedai mereka.Produk ini telah mendapat sambutan pengguna yang memberangsangkan terutamanya bila tiba hari sesuatu perayaan. Di samping itu. Mira Cake House juga terpisah antara sungai dan darat.

Saya : Oh. Saya akan memberi kerjasama jika maklumat ini dapat membantu anda. Adakah perniagaan ini berdaftar dan memiliki lesen? Pekerja : Sudah tentu. Saya : Terima kasih cik. Tebingan BGS. Saya : Bilakah perusahaan ini mula dijalankan dan dimanakah lokasi pertama Mira Cake House? Pekerja : Perusahaan mula dijalankan pada tahun 2007 dan bertempat di Kiosk 15. 93050. Saya : Soalan saya yang pertama. Beberapa soalan telah saya ajukan kepada beliau untuk mendapatkan maklumat mengenai kuih lapis Sarawak. Pekerja : Sama-sama. Saya : Bolehkah saya menemuramah cik untuk kajian saya? Pekerja : Sudah tentu. Pekerja : Waalaikummusalam. Saya : Mengapakah kek lapis Sarawak ini dijadikan pilihan perniagaan? . siapakah pengusaha Mira Cake House ini? Pekerja : Pengusahanya bernama Puan Maznah Sahni.seorang daripada pekerja yang bekerja di Mira Cake House. Kaedah Temu Bual : Saya : Assalammualaikum.Kampung Gersik.

menarik sungguh! Berapakah jumlah kesemua pekerja Mira Cake House? Pekerja : Kami mempunyai 40 orang pekerja setakat ini. Semakin hari. Saya : Boleh saya mengetahui apakah bahan-bahan yang diperlukan untuk menghasilkan kek lapis ini? Pekerja : Mengapa tidak? Sudah tentu boleh. kami tidak menggunakan bahan pengawet. Namun begitu. Saya : Wah. ya. lemak iaitu butter. Kek lapis kami lembut dan basah. Saya : Adakah permintaan produk ini semakin meningkat dan penghasilan produk juga semakin meningkat kerana permintaan tersebut? Pekerja : Alhamdullilah. kami menggunakan butter dan kek lapis kami mempunyai pelbagai rasa dan corak unik yang memenuhi cita rasa pelanggan. Saya : Begitu rupanya. telur. susu pekat gula. semakin meningkat penghasilan kami kerana . Bahan utamanya mestilah tepung.Pekerja : Kek lapis Sarawak merupakan tradisi masyarakat Melayu Sarawak dan kami ingin memperkenalkannya dimata antarabangsa. bahan pewarna dan bahan perisa yang dibenarkan. Selain itu. Saya : Bagaimana pula dengan sambutan pengguna terhadap produk keluaran Mira Cake House? Pekerja : Sambutannya agak memberangsangkan. keunikan dan kelebihan yang dimiliki oleh produk Mira Cake House ini? Pekerja : Sudah tentunya banyak kelebihannya. Apakah keistimewaan.

. Saya : Adakah pengusaha Mira Cake House pernah menerima sebarang teguran atau aduan daripada pengguna? Pekerja : Setakat ini. Saya : Bagaimanakah cara untuk mempromosikan produk kek lapis ini? Pekerja : Kami mempromosikan menggunakan Facebook. ia akan merumitkan sesetengah pelanggan untuk berkunjung ke kedai kami. belum ada lagi. Saya : Bilakah produk ini mendapat sambutan yang tinggi? Pekerja : Sudah pasti bila tiba hari perayaan.permintaan produk ini semakin mendapat sambutan yang mengalakan daripada orang ramai. Disamping itu. menyiarkan dalam akhbar dan mengambil pesanan secara online. Saya : Apakah cabaran yang perlu dihadapi dalam menjayakan produk ini? Pekerja : Cabaran yang perlu dihadapi adalah seperti saingan daripada pengusaha kek lapis yang lain. Alhamdullilah. Oleh itu. brosur. kedai kami juga terpisah antara sungai dan darat.

Selain itu. kami mula beroperasi pada jam 9.00 pagi hinga 12. Banyak yang dapat saya pelajari dari kajian yang telah dilaksanakan.00 pagi hingga 5. Saya : Soalan terakhir. Assalammualaikum. akhirnya kajian ini dapat saya siapkan dalam tempoh yang ditetapkan. saya berharap perusahaan Mira Cake House semakin maju ke peringkat dunia.Saya : Adakah anda berasa kemungkinan perusahaan ini berpotensi untuk berkembang ke peringkat yang lebih tinggi? Pekerja : Semestinya. Saya berharap agar perusahaan kek lapis Sarawak ini boleh berkembang maju ke peringkat yang lebih tinggi dan terkenal pada suatu masa nanti. Saya : Insya-Allah. Saya : Saya mengundur diri dulu.00 tengah malam manakala di cawangan Jalan Haji Taha. saya harap saya dapat melakukan kerja kursus ini dengan sempurnanya. Apakah kek lapis yang paling popular keluaran Mira Cake House? Pekerja : Kek lapis yang popular pada masa ini ialah kek lapis Awan Nano. Melalui kajian ini. RUMUSAN Setelah bertungkus lumus sekian lamanya. saya amat berbangga menjadi sebahagian penduduk Sarawak yang mempunyai pelbagai kaum yang berlainan agama tinggal bersama dan hidup dalam aman damai. Moga dengan adanya maklumat ini. Saya : Terima kasih kerana berkongsi maklumat dan memberi kerjasama kepada saya untuk melakukan kerja kursus ini. ya. Amin. Pekerja : Sama-sama juga ingin saya ucapkan kerana sudi menjadikan Mira Cake House sebagai kajian buat anda. pada jam berapakah perusahaan Mira Cake House beroperasi? Pekerja : Perusahaan Mira Cake House beroperasi dari jam 9. Pekerja : Sama-sama kembali. Terima kasih sekali lagi.00 petang. Waalaikummusalam. Peranan .

LAMPIRAN TEMU RAMAH Saya telah menemu ramah dengan seorang responden iaitu pekerja Mira Cake House.produk makanan tempatan ini sangat penting bagi memastikan generasi akan datang tidak lupa asal-usul mereka. Saya menemu ramah Beliau untuk mengetahui serba sedikit tentang latar belakang kek lapis Sarawak dari segi tarikh . Selain itu. Sepatutnya kita bersyukur dan memanfaatkan segala peluang yang disediakan sebaik mungkin dan membentuk generasi yang sentiasa berusaha untuk membangunkan bangsa dan negara. Hal ini juga bersangkut-paut dengan mengetahui dengan lebih mendalam mengenai sejarah kek lapis Sarawak serta dapat menanam rasa cinta dan bangga dengan identiti negeri Bumi Kenyalang ini. produk makanan tempatan ini juga berpotensi sebagai daya tarikan para pelancong asing untuk melancong ke negeri Sarawak. Seterusnya saya juga menyedari bahawa mengekalkan potensi kek lapis Sarawak sebagai produk yang boleh mendatangkan hasil yang lumayan kepada penduduk tempatan merupakan tanggungjawab bersama semua pihak. Responden ini merupakan pekerja yang telah lama bekerja di Mira Cake House ini.

• sumber iaitu pekerja Mira Cake House.penubuhan dan pandangan tentang potensi kek lapis Sarawak sebagai produk tempatan yang boleh mendatangkan hasil yang lumayan kepada penduduk Sarawak. Orang Majalah . RUJUKAN • Variasi Kek Lapis Sarawak oleh Noraini Zakaria.

• sesawang Mira Cake House. Laman Keratan SENARAI SUMBER SEJARAH . • akhbar yang berkaitan.

Brosur. “Belilah Barangan Malaysia” Sebagai negara membangun. Kampung Gersik. tebingan BGS.com/search Tajuk : Lain-lain. Mungkin sudah tiba masanya bagi rakyat . 2012. Tajuk : Laman Sesawang. Tajuk : Pemerhatian/Lawatan. • Sumber Tajuk : Majalah. • • Lokasi : Kiosk 15. Judul : Variasi Kek Lapis. Malaysia sebenarnya telah banyak menghasil dan mengeluarkan pelbagai barangan serta produk sendiri. Alamat : http://www. Mac. Penerbit : Alaf 21. • • Keratan khabar yang berkaitan. Tarikh : 20.Bil. Catatan • Penulis : Noraini Zakaria.google.

Demikian juga sikap prejudis memandang rendah barangan tempatan. Sebabnya. Barangan elektronik seperti televisyen. Dalam menghadapi cabaran globalisasi.kita tidak lagi mengagungkan barangan luar. Sebut saja jenis produk. ia perlu dibuang jauh dari sudut pemikiran kita dan sebaliknya membina semangat “Malaysia Boleh” dari serba-serbi. kita telah merintis lebih awal industri automotif. kita perlu mengikis sikap ego yang sememangnya pun tidak menguntungkan. Misalnya kereta. barangan keluaran tempatan kini sudah setanding dengan produk luar dari segi kualitinya. termasuk soal kualiti dan standard barangan sendiri. malahan kenderaan keluaran negara kita telah banyak yang menembusi pasaran luar negara. peti sejuk. . Malaysia mempunyai segala-galanya. malahan sesetengah produk keluaran negara kita dijamin lebih baik lagi. penghawa dingin dan kipas juga semakin banyak jenama buatan Malaysia membanjiri pasaran.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->