KERJA KURSUS SEJARAH 21/2

Nama Penuh : No. Kad Pengenalan : Tingkatan : Nama & Alamat Sekolah :

Nur Siti Hajar Binti Morzuki. 970422-13-5114. 3 Terbilang (2012). Sekolah Menengah Kebangsaan Matang Jaya, Taman Matang Jaya, Jalan Matang, 93050 Kuching, Sarawak.

Tajuk Kerja Kursus : Nama Guru Subjek :

Produk Tempatan Makanan. Puan Jennie Yeo

Tandatangan Pelajar.

Tandatangan Pemeriksa.

• • • • • • Tajuk Tajuk Kajian Senarai Kandungan Penghargaan Objektif Kajian Kaedah Kajian Hasil Kajian • • • Maklumat Asas Produk Tempatan. Kaedah/Cara Penghasilan. Nur Siti Hajar Binti Morzuki yang berada di tingkatan 3 Terbilang dari SMK Matang Jaya. Muka Surat • • • • Perkembangan Produk. Kuching.SENARAI KANDUNGAN Bil. Rumusan Lampiran Rujukan PENGHARGAAN Terlebih dahulu saya. Sarawak ingin merakamkan ribuan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam membantu dan memberi sokongan kepada saya menyiapkan kerja kursus Sejarah ini. Latar Belakang. .

Akhir sekali. OBJEKTIF KAJIAN Tujuan penghasilan kerja kursus Sejarah PMR 2012 ini ialah untuk mencari. terima kasih diucapkan kepada guru matapelajaran Sejarah saya iaitu Puan Jennie Yeo yang telah memberi saya tunjuk ajar dan bimbingan dalam merancang dan melaksanakan kerja kursus Sejarah sehingga berakhirnya proses kajian ini. merekod. saya ingin mengucapkan terima kasih kepada kedua ibu bapa saya iaitu Saptuyah Binti Tukimman dan Morzuki Bin Morshidi kerana telah memberi saya dorongan dan bantuan serta mengeluarkan perbelanjaan untuk kajian ini. Selain itu.Pertamanya. Nasha Bennya Anak Ramsay dan Najwa Natasha Binti Ramzi dan para pekerja Mira Cake House kerana telah memberi bantuan dan kerjasama sepanjang kajian ini dilaksana dan disiapkan. mencatat dan mengumpul maklumat atau fakta mengenai salah satu produk makanan tempatan di negara kita iaitu kek lapis Sarawak berpotensi sebagai produk yang boleh mendatangkan hasil yang lumayan kepada penduduk tempatan. jutaan terima kasih diucapkan kepada rakan-rakan di kelas 3 Terbilang iaitu Nurul Farahana Binti Mohammad. saya juga dapat . menganalisis. Kedua.

Nama produk makanan yang saya pilih ialah kek lapis iaitu dari syarikat Mira Cake House. Yang penting.mengetahui dan belajar dengan lebih mendalam proses-proses penghasilan produk makanan ini. Lokasi Mira Cake House yang . kita dapat menyemai dalam hati gererasi baru perasaan cinta serta mengiktiraf produk Malaysia yang juga setanding dengan produk di negara lain seperti negara Barat HASIL KAJIAN Maklumat Asas Produk Makanan Tempatan. produk makanan tempatan ini juga saya dapati untuk memastikan generasi yang akan datang tidak lupa akan asal-usul makanan tempatan ini. Pengusahan Mira Cake House ini bernama Puan Maznah Sahni. Disamping dapat mengkaji lebih mendalam mengenai potensi produk makanan ini sebagai tarikan kepada para pelancong asing.

susu pekat gula. bahan pewarna dan bahan perisa yang dibenarkan. telur. Mira Cake House memiliki tenaga kerja sebanyak 40 orang pekerja. Selain itu. 93050 yang merupakan lokasi pertama Mira Cake House di Sarawak ini. Selain itu. Perniagaan ini berdaftar dan memiliki lesen berdaftar. membakar dan menapis kek lapis pula mengambil masa 40 minit dan bila kek lapis sejuk barulah siap dijual. kek lapis mereka mempunyai pelbagai rasa dan corak unik yang memenuhi cita rasa pelanggan. Kek lapis Sarawak Mira Cake House lembut dan tidak kering dan menggunakan butter sebagai lemak. Kampung Gersik. Bagi senarai peralatan pula. pengukusan kek dan tempat menyimpan sejuk beku untuk menyimpan stok-stok kek.saya telah lawati ialah di Kiosk 15. Para pekerja Mira Cake House membuat kek lapis ini selama 2 jam untuk mencampur aduan dan mengukus selama 2-4 jam. lemak iaitu butter. . Tebingan Bgs. Kaedah/Cara Penghasilan. Yang paling penting. Latar Belakang. Kampung Gersik. pengukus. Mira Cake House tidak menggunakan bahan pengawet. 95030. Tebingan BGS. Bahanbahan yang diperlukan untuk menghasilkan produk makanan tempatan ini ialah seperti tepung. Setakat ini. alat pengadun kek. Kek lapis ini mempunyai pelbagai keistimewaan dan keunikkannya. Mira Cake House ini telah diusahakan oleh Puan Maznah Sahni pada tahun 2007 di Kiosk 15. Tujuan perniagaan ini diwujudkan ialah untuk memperkenalkan kek lapis kepada seluruh dunia bahawa masyarakat Melayu Sarawak mempunyai makanan tradisi iaitu kek lapis. alatalat pemotong. Perkembangan Produk. mereka menggunakan alat pengimbang.

Pengusaha Mira Cake House ketika ditemu ramah berharap agar perusahaan kek lapis Sarawak ini boleh berkembang maju keperingkat yang lebih tinggi dan terkenal pada suatu masa nanti. Mira Cake House juga terpisah antara sungai dan darat. saya menggunakan kaedah temu bual dan telah menemubual salah . menyiarkan iklan dalam akhbar dan juga menerima pesanan secara online.Produk ini telah mendapat sambutan pengguna yang memberangsangkan terutamanya bila tiba hari sesuatu perayaan. pelbagai cabaran perlu dihadapi seperti saingan daripada pengusaha kek lapis yang lain. Di samping itu. KAEDAH KAJIAN Untuk mendapatkan maklumat yang sahih mengenai salah satu produk tempatan di negara kita iaitu Kuih Lapis Sarawak. Namun begitu. Oleh itu. brosur. ia akan merumitkan sesetengah pelanggan untuk berkunjung ke kedai mereka. Mira Cake House mempromosikan produknya menggunakan laman sosial seperti Facebook.

Saya : Terima kasih cik.seorang daripada pekerja yang bekerja di Mira Cake House.Kampung Gersik. Saya akan memberi kerjasama jika maklumat ini dapat membantu anda. Saya : Bolehkah saya menemuramah cik untuk kajian saya? Pekerja : Sudah tentu. Pekerja : Waalaikummusalam. Saya : Oh. Pekerja : Sama-sama. 93050. Kaedah Temu Bual : Saya : Assalammualaikum. Adakah perniagaan ini berdaftar dan memiliki lesen? Pekerja : Sudah tentu. Tebingan BGS. Saya : Soalan saya yang pertama. siapakah pengusaha Mira Cake House ini? Pekerja : Pengusahanya bernama Puan Maznah Sahni. Saya : Bilakah perusahaan ini mula dijalankan dan dimanakah lokasi pertama Mira Cake House? Pekerja : Perusahaan mula dijalankan pada tahun 2007 dan bertempat di Kiosk 15. Beberapa soalan telah saya ajukan kepada beliau untuk mendapatkan maklumat mengenai kuih lapis Sarawak. Saya : Mengapakah kek lapis Sarawak ini dijadikan pilihan perniagaan? .

Selain itu. Saya : Wah. bahan pewarna dan bahan perisa yang dibenarkan. lemak iaitu butter. susu pekat gula. Apakah keistimewaan. Saya : Boleh saya mengetahui apakah bahan-bahan yang diperlukan untuk menghasilkan kek lapis ini? Pekerja : Mengapa tidak? Sudah tentu boleh. kami menggunakan butter dan kek lapis kami mempunyai pelbagai rasa dan corak unik yang memenuhi cita rasa pelanggan. Saya : Bagaimana pula dengan sambutan pengguna terhadap produk keluaran Mira Cake House? Pekerja : Sambutannya agak memberangsangkan.Pekerja : Kek lapis Sarawak merupakan tradisi masyarakat Melayu Sarawak dan kami ingin memperkenalkannya dimata antarabangsa. Kek lapis kami lembut dan basah. Bahan utamanya mestilah tepung. ya. Saya : Begitu rupanya. Namun begitu. keunikan dan kelebihan yang dimiliki oleh produk Mira Cake House ini? Pekerja : Sudah tentunya banyak kelebihannya. kami tidak menggunakan bahan pengawet. semakin meningkat penghasilan kami kerana . Semakin hari. Saya : Adakah permintaan produk ini semakin meningkat dan penghasilan produk juga semakin meningkat kerana permintaan tersebut? Pekerja : Alhamdullilah. telur. menarik sungguh! Berapakah jumlah kesemua pekerja Mira Cake House? Pekerja : Kami mempunyai 40 orang pekerja setakat ini.

ia akan merumitkan sesetengah pelanggan untuk berkunjung ke kedai kami. Saya : Apakah cabaran yang perlu dihadapi dalam menjayakan produk ini? Pekerja : Cabaran yang perlu dihadapi adalah seperti saingan daripada pengusaha kek lapis yang lain. Oleh itu. Saya : Bagaimanakah cara untuk mempromosikan produk kek lapis ini? Pekerja : Kami mempromosikan menggunakan Facebook. menyiarkan dalam akhbar dan mengambil pesanan secara online. belum ada lagi. Disamping itu. Saya : Bilakah produk ini mendapat sambutan yang tinggi? Pekerja : Sudah pasti bila tiba hari perayaan. kedai kami juga terpisah antara sungai dan darat. brosur. Saya : Adakah pengusaha Mira Cake House pernah menerima sebarang teguran atau aduan daripada pengguna? Pekerja : Setakat ini. Alhamdullilah.permintaan produk ini semakin mendapat sambutan yang mengalakan daripada orang ramai. .

ya. Saya : Soalan terakhir. akhirnya kajian ini dapat saya siapkan dalam tempoh yang ditetapkan.Saya : Adakah anda berasa kemungkinan perusahaan ini berpotensi untuk berkembang ke peringkat yang lebih tinggi? Pekerja : Semestinya. Saya : Insya-Allah.00 petang. pada jam berapakah perusahaan Mira Cake House beroperasi? Pekerja : Perusahaan Mira Cake House beroperasi dari jam 9. Melalui kajian ini. Banyak yang dapat saya pelajari dari kajian yang telah dilaksanakan. Saya : Terima kasih kerana berkongsi maklumat dan memberi kerjasama kepada saya untuk melakukan kerja kursus ini. Apakah kek lapis yang paling popular keluaran Mira Cake House? Pekerja : Kek lapis yang popular pada masa ini ialah kek lapis Awan Nano. Saya : Saya mengundur diri dulu. Peranan . Assalammualaikum. Moga dengan adanya maklumat ini. Waalaikummusalam.00 pagi hinga 12. saya harap saya dapat melakukan kerja kursus ini dengan sempurnanya. saya amat berbangga menjadi sebahagian penduduk Sarawak yang mempunyai pelbagai kaum yang berlainan agama tinggal bersama dan hidup dalam aman damai. RUMUSAN Setelah bertungkus lumus sekian lamanya.00 tengah malam manakala di cawangan Jalan Haji Taha. Terima kasih sekali lagi.00 pagi hingga 5. Amin. Selain itu. Pekerja : Sama-sama kembali. kami mula beroperasi pada jam 9. Pekerja : Sama-sama juga ingin saya ucapkan kerana sudi menjadikan Mira Cake House sebagai kajian buat anda. saya berharap perusahaan Mira Cake House semakin maju ke peringkat dunia. Saya berharap agar perusahaan kek lapis Sarawak ini boleh berkembang maju ke peringkat yang lebih tinggi dan terkenal pada suatu masa nanti.

Seterusnya saya juga menyedari bahawa mengekalkan potensi kek lapis Sarawak sebagai produk yang boleh mendatangkan hasil yang lumayan kepada penduduk tempatan merupakan tanggungjawab bersama semua pihak. Hal ini juga bersangkut-paut dengan mengetahui dengan lebih mendalam mengenai sejarah kek lapis Sarawak serta dapat menanam rasa cinta dan bangga dengan identiti negeri Bumi Kenyalang ini. Saya menemu ramah Beliau untuk mengetahui serba sedikit tentang latar belakang kek lapis Sarawak dari segi tarikh . Selain itu.produk makanan tempatan ini sangat penting bagi memastikan generasi akan datang tidak lupa asal-usul mereka. Sepatutnya kita bersyukur dan memanfaatkan segala peluang yang disediakan sebaik mungkin dan membentuk generasi yang sentiasa berusaha untuk membangunkan bangsa dan negara. LAMPIRAN TEMU RAMAH Saya telah menemu ramah dengan seorang responden iaitu pekerja Mira Cake House. produk makanan tempatan ini juga berpotensi sebagai daya tarikan para pelancong asing untuk melancong ke negeri Sarawak. Responden ini merupakan pekerja yang telah lama bekerja di Mira Cake House ini.

RUJUKAN • Variasi Kek Lapis Sarawak oleh Noraini Zakaria.penubuhan dan pandangan tentang potensi kek lapis Sarawak sebagai produk tempatan yang boleh mendatangkan hasil yang lumayan kepada penduduk Sarawak. Orang Majalah . • sumber iaitu pekerja Mira Cake House.

• sesawang Mira Cake House. Laman Keratan SENARAI SUMBER SEJARAH . • akhbar yang berkaitan.

Tajuk : Laman Sesawang. Tarikh : 20. Alamat : http://www. • Sumber Tajuk : Majalah. Judul : Variasi Kek Lapis. Mac. Mungkin sudah tiba masanya bagi rakyat . “Belilah Barangan Malaysia” Sebagai negara membangun.com/search Tajuk : Lain-lain.Bil. tebingan BGS. Malaysia sebenarnya telah banyak menghasil dan mengeluarkan pelbagai barangan serta produk sendiri.google. • • Lokasi : Kiosk 15. Penerbit : Alaf 21. • • Keratan khabar yang berkaitan. Tajuk : Pemerhatian/Lawatan. 2012. Kampung Gersik. Brosur. Catatan • Penulis : Noraini Zakaria.

kita perlu mengikis sikap ego yang sememangnya pun tidak menguntungkan. Malaysia mempunyai segala-galanya. malahan kenderaan keluaran negara kita telah banyak yang menembusi pasaran luar negara. Dalam menghadapi cabaran globalisasi. . Misalnya kereta. Barangan elektronik seperti televisyen. peti sejuk. kita telah merintis lebih awal industri automotif. barangan keluaran tempatan kini sudah setanding dengan produk luar dari segi kualitinya. termasuk soal kualiti dan standard barangan sendiri.kita tidak lagi mengagungkan barangan luar. ia perlu dibuang jauh dari sudut pemikiran kita dan sebaliknya membina semangat “Malaysia Boleh” dari serba-serbi. Demikian juga sikap prejudis memandang rendah barangan tempatan. Sebabnya. Sebut saja jenis produk. malahan sesetengah produk keluaran negara kita dijamin lebih baik lagi. penghawa dingin dan kipas juga semakin banyak jenama buatan Malaysia membanjiri pasaran.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful