KERJA KURSUS SEJARAH 21/2

Nama Penuh : No. Kad Pengenalan : Tingkatan : Nama & Alamat Sekolah :

Nur Siti Hajar Binti Morzuki. 970422-13-5114. 3 Terbilang (2012). Sekolah Menengah Kebangsaan Matang Jaya, Taman Matang Jaya, Jalan Matang, 93050 Kuching, Sarawak.

Tajuk Kerja Kursus : Nama Guru Subjek :

Produk Tempatan Makanan. Puan Jennie Yeo

Tandatangan Pelajar.

Tandatangan Pemeriksa.

Nur Siti Hajar Binti Morzuki yang berada di tingkatan 3 Terbilang dari SMK Matang Jaya.SENARAI KANDUNGAN Bil. • • • • • • Tajuk Tajuk Kajian Senarai Kandungan Penghargaan Objektif Kajian Kaedah Kajian Hasil Kajian • • • Maklumat Asas Produk Tempatan. . Sarawak ingin merakamkan ribuan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam membantu dan memberi sokongan kepada saya menyiapkan kerja kursus Sejarah ini. Latar Belakang. Rumusan Lampiran Rujukan PENGHARGAAN Terlebih dahulu saya. Muka Surat • • • • Perkembangan Produk. Kaedah/Cara Penghasilan. Kuching.

menganalisis.Pertamanya. Akhir sekali. Selain itu. OBJEKTIF KAJIAN Tujuan penghasilan kerja kursus Sejarah PMR 2012 ini ialah untuk mencari. jutaan terima kasih diucapkan kepada rakan-rakan di kelas 3 Terbilang iaitu Nurul Farahana Binti Mohammad. saya ingin mengucapkan terima kasih kepada kedua ibu bapa saya iaitu Saptuyah Binti Tukimman dan Morzuki Bin Morshidi kerana telah memberi saya dorongan dan bantuan serta mengeluarkan perbelanjaan untuk kajian ini. Nasha Bennya Anak Ramsay dan Najwa Natasha Binti Ramzi dan para pekerja Mira Cake House kerana telah memberi bantuan dan kerjasama sepanjang kajian ini dilaksana dan disiapkan. mencatat dan mengumpul maklumat atau fakta mengenai salah satu produk makanan tempatan di negara kita iaitu kek lapis Sarawak berpotensi sebagai produk yang boleh mendatangkan hasil yang lumayan kepada penduduk tempatan. terima kasih diucapkan kepada guru matapelajaran Sejarah saya iaitu Puan Jennie Yeo yang telah memberi saya tunjuk ajar dan bimbingan dalam merancang dan melaksanakan kerja kursus Sejarah sehingga berakhirnya proses kajian ini. merekod. Kedua. saya juga dapat .

Disamping dapat mengkaji lebih mendalam mengenai potensi produk makanan ini sebagai tarikan kepada para pelancong asing. Nama produk makanan yang saya pilih ialah kek lapis iaitu dari syarikat Mira Cake House. Yang penting. Lokasi Mira Cake House yang .mengetahui dan belajar dengan lebih mendalam proses-proses penghasilan produk makanan ini. Pengusahan Mira Cake House ini bernama Puan Maznah Sahni. kita dapat menyemai dalam hati gererasi baru perasaan cinta serta mengiktiraf produk Malaysia yang juga setanding dengan produk di negara lain seperti negara Barat HASIL KAJIAN Maklumat Asas Produk Makanan Tempatan. produk makanan tempatan ini juga saya dapati untuk memastikan generasi yang akan datang tidak lupa akan asal-usul makanan tempatan ini.

alatalat pemotong. telur. pengukus. Mira Cake House tidak menggunakan bahan pengawet. Para pekerja Mira Cake House membuat kek lapis ini selama 2 jam untuk mencampur aduan dan mengukus selama 2-4 jam. alat pengadun kek.saya telah lawati ialah di Kiosk 15. Kampung Gersik. Yang paling penting. Perkembangan Produk. Mira Cake House ini telah diusahakan oleh Puan Maznah Sahni pada tahun 2007 di Kiosk 15. Kek lapis ini mempunyai pelbagai keistimewaan dan keunikkannya. Perniagaan ini berdaftar dan memiliki lesen berdaftar. Kaedah/Cara Penghasilan. Kampung Gersik. Tujuan perniagaan ini diwujudkan ialah untuk memperkenalkan kek lapis kepada seluruh dunia bahawa masyarakat Melayu Sarawak mempunyai makanan tradisi iaitu kek lapis. Selain itu. . Bahanbahan yang diperlukan untuk menghasilkan produk makanan tempatan ini ialah seperti tepung. bahan pewarna dan bahan perisa yang dibenarkan. 95030. Mira Cake House memiliki tenaga kerja sebanyak 40 orang pekerja. Bagi senarai peralatan pula. Tebingan BGS. kek lapis mereka mempunyai pelbagai rasa dan corak unik yang memenuhi cita rasa pelanggan. Setakat ini. susu pekat gula. Latar Belakang. Selain itu. Tebingan Bgs. membakar dan menapis kek lapis pula mengambil masa 40 minit dan bila kek lapis sejuk barulah siap dijual. lemak iaitu butter. mereka menggunakan alat pengimbang. 93050 yang merupakan lokasi pertama Mira Cake House di Sarawak ini. pengukusan kek dan tempat menyimpan sejuk beku untuk menyimpan stok-stok kek. Kek lapis Sarawak Mira Cake House lembut dan tidak kering dan menggunakan butter sebagai lemak.

pelbagai cabaran perlu dihadapi seperti saingan daripada pengusaha kek lapis yang lain. saya menggunakan kaedah temu bual dan telah menemubual salah . brosur. Namun begitu. Pengusaha Mira Cake House ketika ditemu ramah berharap agar perusahaan kek lapis Sarawak ini boleh berkembang maju keperingkat yang lebih tinggi dan terkenal pada suatu masa nanti. ia akan merumitkan sesetengah pelanggan untuk berkunjung ke kedai mereka.Produk ini telah mendapat sambutan pengguna yang memberangsangkan terutamanya bila tiba hari sesuatu perayaan. KAEDAH KAJIAN Untuk mendapatkan maklumat yang sahih mengenai salah satu produk tempatan di negara kita iaitu Kuih Lapis Sarawak. Oleh itu. Di samping itu. Mira Cake House mempromosikan produknya menggunakan laman sosial seperti Facebook. menyiarkan iklan dalam akhbar dan juga menerima pesanan secara online. Mira Cake House juga terpisah antara sungai dan darat.

93050. Tebingan BGS. Saya akan memberi kerjasama jika maklumat ini dapat membantu anda. Beberapa soalan telah saya ajukan kepada beliau untuk mendapatkan maklumat mengenai kuih lapis Sarawak. Saya : Bolehkah saya menemuramah cik untuk kajian saya? Pekerja : Sudah tentu.seorang daripada pekerja yang bekerja di Mira Cake House. Saya : Soalan saya yang pertama. Saya : Mengapakah kek lapis Sarawak ini dijadikan pilihan perniagaan? . Pekerja : Sama-sama. Kaedah Temu Bual : Saya : Assalammualaikum. Adakah perniagaan ini berdaftar dan memiliki lesen? Pekerja : Sudah tentu. Saya : Bilakah perusahaan ini mula dijalankan dan dimanakah lokasi pertama Mira Cake House? Pekerja : Perusahaan mula dijalankan pada tahun 2007 dan bertempat di Kiosk 15. Saya : Terima kasih cik. siapakah pengusaha Mira Cake House ini? Pekerja : Pengusahanya bernama Puan Maznah Sahni.Kampung Gersik. Pekerja : Waalaikummusalam. Saya : Oh.

Namun begitu. kami tidak menggunakan bahan pengawet. telur. keunikan dan kelebihan yang dimiliki oleh produk Mira Cake House ini? Pekerja : Sudah tentunya banyak kelebihannya. kami menggunakan butter dan kek lapis kami mempunyai pelbagai rasa dan corak unik yang memenuhi cita rasa pelanggan. Apakah keistimewaan.Pekerja : Kek lapis Sarawak merupakan tradisi masyarakat Melayu Sarawak dan kami ingin memperkenalkannya dimata antarabangsa. Saya : Boleh saya mengetahui apakah bahan-bahan yang diperlukan untuk menghasilkan kek lapis ini? Pekerja : Mengapa tidak? Sudah tentu boleh. menarik sungguh! Berapakah jumlah kesemua pekerja Mira Cake House? Pekerja : Kami mempunyai 40 orang pekerja setakat ini. Bahan utamanya mestilah tepung. Kek lapis kami lembut dan basah. Saya : Adakah permintaan produk ini semakin meningkat dan penghasilan produk juga semakin meningkat kerana permintaan tersebut? Pekerja : Alhamdullilah. Saya : Begitu rupanya. lemak iaitu butter. bahan pewarna dan bahan perisa yang dibenarkan. semakin meningkat penghasilan kami kerana . susu pekat gula. ya. Selain itu. Saya : Bagaimana pula dengan sambutan pengguna terhadap produk keluaran Mira Cake House? Pekerja : Sambutannya agak memberangsangkan. Semakin hari. Saya : Wah.

Saya : Apakah cabaran yang perlu dihadapi dalam menjayakan produk ini? Pekerja : Cabaran yang perlu dihadapi adalah seperti saingan daripada pengusaha kek lapis yang lain. kedai kami juga terpisah antara sungai dan darat. Alhamdullilah. Saya : Adakah pengusaha Mira Cake House pernah menerima sebarang teguran atau aduan daripada pengguna? Pekerja : Setakat ini. Oleh itu. menyiarkan dalam akhbar dan mengambil pesanan secara online. Saya : Bagaimanakah cara untuk mempromosikan produk kek lapis ini? Pekerja : Kami mempromosikan menggunakan Facebook. ia akan merumitkan sesetengah pelanggan untuk berkunjung ke kedai kami. . Saya : Bilakah produk ini mendapat sambutan yang tinggi? Pekerja : Sudah pasti bila tiba hari perayaan. Disamping itu. belum ada lagi.permintaan produk ini semakin mendapat sambutan yang mengalakan daripada orang ramai. brosur.

Saya : Saya mengundur diri dulu. Melalui kajian ini. Saya : Insya-Allah. Assalammualaikum. Banyak yang dapat saya pelajari dari kajian yang telah dilaksanakan. Waalaikummusalam. saya amat berbangga menjadi sebahagian penduduk Sarawak yang mempunyai pelbagai kaum yang berlainan agama tinggal bersama dan hidup dalam aman damai. Saya berharap agar perusahaan kek lapis Sarawak ini boleh berkembang maju ke peringkat yang lebih tinggi dan terkenal pada suatu masa nanti. ya. Pekerja : Sama-sama juga ingin saya ucapkan kerana sudi menjadikan Mira Cake House sebagai kajian buat anda. Saya : Terima kasih kerana berkongsi maklumat dan memberi kerjasama kepada saya untuk melakukan kerja kursus ini. akhirnya kajian ini dapat saya siapkan dalam tempoh yang ditetapkan. Selain itu. Apakah kek lapis yang paling popular keluaran Mira Cake House? Pekerja : Kek lapis yang popular pada masa ini ialah kek lapis Awan Nano. Pekerja : Sama-sama kembali. pada jam berapakah perusahaan Mira Cake House beroperasi? Pekerja : Perusahaan Mira Cake House beroperasi dari jam 9.00 petang. kami mula beroperasi pada jam 9. Peranan .Saya : Adakah anda berasa kemungkinan perusahaan ini berpotensi untuk berkembang ke peringkat yang lebih tinggi? Pekerja : Semestinya. Terima kasih sekali lagi. saya harap saya dapat melakukan kerja kursus ini dengan sempurnanya. saya berharap perusahaan Mira Cake House semakin maju ke peringkat dunia.00 pagi hinga 12. Amin. Saya : Soalan terakhir.00 pagi hingga 5. Moga dengan adanya maklumat ini.00 tengah malam manakala di cawangan Jalan Haji Taha. RUMUSAN Setelah bertungkus lumus sekian lamanya.

LAMPIRAN TEMU RAMAH Saya telah menemu ramah dengan seorang responden iaitu pekerja Mira Cake House. Sepatutnya kita bersyukur dan memanfaatkan segala peluang yang disediakan sebaik mungkin dan membentuk generasi yang sentiasa berusaha untuk membangunkan bangsa dan negara. Seterusnya saya juga menyedari bahawa mengekalkan potensi kek lapis Sarawak sebagai produk yang boleh mendatangkan hasil yang lumayan kepada penduduk tempatan merupakan tanggungjawab bersama semua pihak. Saya menemu ramah Beliau untuk mengetahui serba sedikit tentang latar belakang kek lapis Sarawak dari segi tarikh . Selain itu. Responden ini merupakan pekerja yang telah lama bekerja di Mira Cake House ini. Hal ini juga bersangkut-paut dengan mengetahui dengan lebih mendalam mengenai sejarah kek lapis Sarawak serta dapat menanam rasa cinta dan bangga dengan identiti negeri Bumi Kenyalang ini.produk makanan tempatan ini sangat penting bagi memastikan generasi akan datang tidak lupa asal-usul mereka. produk makanan tempatan ini juga berpotensi sebagai daya tarikan para pelancong asing untuk melancong ke negeri Sarawak.

• sumber iaitu pekerja Mira Cake House.penubuhan dan pandangan tentang potensi kek lapis Sarawak sebagai produk tempatan yang boleh mendatangkan hasil yang lumayan kepada penduduk Sarawak. Orang Majalah . RUJUKAN • Variasi Kek Lapis Sarawak oleh Noraini Zakaria.

Laman Keratan SENARAI SUMBER SEJARAH . • akhbar yang berkaitan.• sesawang Mira Cake House.

Tajuk : Laman Sesawang. • • Keratan khabar yang berkaitan.com/search Tajuk : Lain-lain.Bil. • Sumber Tajuk : Majalah. Tarikh : 20. Judul : Variasi Kek Lapis. Mungkin sudah tiba masanya bagi rakyat . Catatan • Penulis : Noraini Zakaria. 2012. • • Lokasi : Kiosk 15. Penerbit : Alaf 21. Mac. Brosur. Kampung Gersik. “Belilah Barangan Malaysia” Sebagai negara membangun.google. Malaysia sebenarnya telah banyak menghasil dan mengeluarkan pelbagai barangan serta produk sendiri. Tajuk : Pemerhatian/Lawatan. tebingan BGS. Alamat : http://www.

Dalam menghadapi cabaran globalisasi. kita telah merintis lebih awal industri automotif. Malaysia mempunyai segala-galanya.kita tidak lagi mengagungkan barangan luar. kita perlu mengikis sikap ego yang sememangnya pun tidak menguntungkan. ia perlu dibuang jauh dari sudut pemikiran kita dan sebaliknya membina semangat “Malaysia Boleh” dari serba-serbi. malahan sesetengah produk keluaran negara kita dijamin lebih baik lagi. barangan keluaran tempatan kini sudah setanding dengan produk luar dari segi kualitinya. peti sejuk. malahan kenderaan keluaran negara kita telah banyak yang menembusi pasaran luar negara. Demikian juga sikap prejudis memandang rendah barangan tempatan. . Misalnya kereta. termasuk soal kualiti dan standard barangan sendiri. Sebut saja jenis produk. Barangan elektronik seperti televisyen. Sebabnya. penghawa dingin dan kipas juga semakin banyak jenama buatan Malaysia membanjiri pasaran.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful