KERJA KURSUS SEJARAH 21/2

Nama Penuh : No. Kad Pengenalan : Tingkatan : Nama & Alamat Sekolah :

Nur Siti Hajar Binti Morzuki. 970422-13-5114. 3 Terbilang (2012). Sekolah Menengah Kebangsaan Matang Jaya, Taman Matang Jaya, Jalan Matang, 93050 Kuching, Sarawak.

Tajuk Kerja Kursus : Nama Guru Subjek :

Produk Tempatan Makanan. Puan Jennie Yeo

Tandatangan Pelajar.

Tandatangan Pemeriksa.

Nur Siti Hajar Binti Morzuki yang berada di tingkatan 3 Terbilang dari SMK Matang Jaya. • • • • • • Tajuk Tajuk Kajian Senarai Kandungan Penghargaan Objektif Kajian Kaedah Kajian Hasil Kajian • • • Maklumat Asas Produk Tempatan. Kuching. Muka Surat • • • • Perkembangan Produk. . Rumusan Lampiran Rujukan PENGHARGAAN Terlebih dahulu saya. Sarawak ingin merakamkan ribuan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam membantu dan memberi sokongan kepada saya menyiapkan kerja kursus Sejarah ini. Latar Belakang.SENARAI KANDUNGAN Bil. Kaedah/Cara Penghasilan.

Kedua. jutaan terima kasih diucapkan kepada rakan-rakan di kelas 3 Terbilang iaitu Nurul Farahana Binti Mohammad. terima kasih diucapkan kepada guru matapelajaran Sejarah saya iaitu Puan Jennie Yeo yang telah memberi saya tunjuk ajar dan bimbingan dalam merancang dan melaksanakan kerja kursus Sejarah sehingga berakhirnya proses kajian ini. Nasha Bennya Anak Ramsay dan Najwa Natasha Binti Ramzi dan para pekerja Mira Cake House kerana telah memberi bantuan dan kerjasama sepanjang kajian ini dilaksana dan disiapkan. merekod. saya ingin mengucapkan terima kasih kepada kedua ibu bapa saya iaitu Saptuyah Binti Tukimman dan Morzuki Bin Morshidi kerana telah memberi saya dorongan dan bantuan serta mengeluarkan perbelanjaan untuk kajian ini. menganalisis. saya juga dapat . mencatat dan mengumpul maklumat atau fakta mengenai salah satu produk makanan tempatan di negara kita iaitu kek lapis Sarawak berpotensi sebagai produk yang boleh mendatangkan hasil yang lumayan kepada penduduk tempatan.Pertamanya. Akhir sekali. OBJEKTIF KAJIAN Tujuan penghasilan kerja kursus Sejarah PMR 2012 ini ialah untuk mencari. Selain itu.

Pengusahan Mira Cake House ini bernama Puan Maznah Sahni. produk makanan tempatan ini juga saya dapati untuk memastikan generasi yang akan datang tidak lupa akan asal-usul makanan tempatan ini.mengetahui dan belajar dengan lebih mendalam proses-proses penghasilan produk makanan ini. Disamping dapat mengkaji lebih mendalam mengenai potensi produk makanan ini sebagai tarikan kepada para pelancong asing. kita dapat menyemai dalam hati gererasi baru perasaan cinta serta mengiktiraf produk Malaysia yang juga setanding dengan produk di negara lain seperti negara Barat HASIL KAJIAN Maklumat Asas Produk Makanan Tempatan. Lokasi Mira Cake House yang . Yang penting. Nama produk makanan yang saya pilih ialah kek lapis iaitu dari syarikat Mira Cake House.

saya telah lawati ialah di Kiosk 15. mereka menggunakan alat pengimbang. telur. Yang paling penting. Mira Cake House memiliki tenaga kerja sebanyak 40 orang pekerja. bahan pewarna dan bahan perisa yang dibenarkan. 95030. lemak iaitu butter. Selain itu. susu pekat gula. alat pengadun kek. Tujuan perniagaan ini diwujudkan ialah untuk memperkenalkan kek lapis kepada seluruh dunia bahawa masyarakat Melayu Sarawak mempunyai makanan tradisi iaitu kek lapis. Bagi senarai peralatan pula. Kampung Gersik. Kaedah/Cara Penghasilan. Setakat ini. Kek lapis ini mempunyai pelbagai keistimewaan dan keunikkannya. . pengukusan kek dan tempat menyimpan sejuk beku untuk menyimpan stok-stok kek. Latar Belakang. Tebingan Bgs. Bahanbahan yang diperlukan untuk menghasilkan produk makanan tempatan ini ialah seperti tepung. Mira Cake House tidak menggunakan bahan pengawet. pengukus. Mira Cake House ini telah diusahakan oleh Puan Maznah Sahni pada tahun 2007 di Kiosk 15. membakar dan menapis kek lapis pula mengambil masa 40 minit dan bila kek lapis sejuk barulah siap dijual. Kek lapis Sarawak Mira Cake House lembut dan tidak kering dan menggunakan butter sebagai lemak. Selain itu. kek lapis mereka mempunyai pelbagai rasa dan corak unik yang memenuhi cita rasa pelanggan. 93050 yang merupakan lokasi pertama Mira Cake House di Sarawak ini. Kampung Gersik. alatalat pemotong. Perkembangan Produk. Tebingan BGS. Para pekerja Mira Cake House membuat kek lapis ini selama 2 jam untuk mencampur aduan dan mengukus selama 2-4 jam. Perniagaan ini berdaftar dan memiliki lesen berdaftar.

Namun begitu.Produk ini telah mendapat sambutan pengguna yang memberangsangkan terutamanya bila tiba hari sesuatu perayaan. menyiarkan iklan dalam akhbar dan juga menerima pesanan secara online. Di samping itu. pelbagai cabaran perlu dihadapi seperti saingan daripada pengusaha kek lapis yang lain. Oleh itu. saya menggunakan kaedah temu bual dan telah menemubual salah . brosur. KAEDAH KAJIAN Untuk mendapatkan maklumat yang sahih mengenai salah satu produk tempatan di negara kita iaitu Kuih Lapis Sarawak. Mira Cake House mempromosikan produknya menggunakan laman sosial seperti Facebook. ia akan merumitkan sesetengah pelanggan untuk berkunjung ke kedai mereka. Mira Cake House juga terpisah antara sungai dan darat. Pengusaha Mira Cake House ketika ditemu ramah berharap agar perusahaan kek lapis Sarawak ini boleh berkembang maju keperingkat yang lebih tinggi dan terkenal pada suatu masa nanti.

Kaedah Temu Bual : Saya : Assalammualaikum. Saya : Oh. Saya : Bilakah perusahaan ini mula dijalankan dan dimanakah lokasi pertama Mira Cake House? Pekerja : Perusahaan mula dijalankan pada tahun 2007 dan bertempat di Kiosk 15.Kampung Gersik.seorang daripada pekerja yang bekerja di Mira Cake House. Saya : Bolehkah saya menemuramah cik untuk kajian saya? Pekerja : Sudah tentu. Pekerja : Sama-sama. Pekerja : Waalaikummusalam. Saya akan memberi kerjasama jika maklumat ini dapat membantu anda. Saya : Terima kasih cik. Saya : Soalan saya yang pertama. Beberapa soalan telah saya ajukan kepada beliau untuk mendapatkan maklumat mengenai kuih lapis Sarawak. siapakah pengusaha Mira Cake House ini? Pekerja : Pengusahanya bernama Puan Maznah Sahni. Adakah perniagaan ini berdaftar dan memiliki lesen? Pekerja : Sudah tentu. Saya : Mengapakah kek lapis Sarawak ini dijadikan pilihan perniagaan? . 93050. Tebingan BGS.

Selain itu. Saya : Adakah permintaan produk ini semakin meningkat dan penghasilan produk juga semakin meningkat kerana permintaan tersebut? Pekerja : Alhamdullilah. keunikan dan kelebihan yang dimiliki oleh produk Mira Cake House ini? Pekerja : Sudah tentunya banyak kelebihannya. menarik sungguh! Berapakah jumlah kesemua pekerja Mira Cake House? Pekerja : Kami mempunyai 40 orang pekerja setakat ini.Pekerja : Kek lapis Sarawak merupakan tradisi masyarakat Melayu Sarawak dan kami ingin memperkenalkannya dimata antarabangsa. lemak iaitu butter. Semakin hari. Bahan utamanya mestilah tepung. kami tidak menggunakan bahan pengawet. Namun begitu. bahan pewarna dan bahan perisa yang dibenarkan. semakin meningkat penghasilan kami kerana . telur. Kek lapis kami lembut dan basah. Saya : Wah. Apakah keistimewaan. ya. kami menggunakan butter dan kek lapis kami mempunyai pelbagai rasa dan corak unik yang memenuhi cita rasa pelanggan. Saya : Begitu rupanya. susu pekat gula. Saya : Bagaimana pula dengan sambutan pengguna terhadap produk keluaran Mira Cake House? Pekerja : Sambutannya agak memberangsangkan. Saya : Boleh saya mengetahui apakah bahan-bahan yang diperlukan untuk menghasilkan kek lapis ini? Pekerja : Mengapa tidak? Sudah tentu boleh.

Saya : Bilakah produk ini mendapat sambutan yang tinggi? Pekerja : Sudah pasti bila tiba hari perayaan. menyiarkan dalam akhbar dan mengambil pesanan secara online. Saya : Bagaimanakah cara untuk mempromosikan produk kek lapis ini? Pekerja : Kami mempromosikan menggunakan Facebook. belum ada lagi. Saya : Adakah pengusaha Mira Cake House pernah menerima sebarang teguran atau aduan daripada pengguna? Pekerja : Setakat ini. . ia akan merumitkan sesetengah pelanggan untuk berkunjung ke kedai kami.permintaan produk ini semakin mendapat sambutan yang mengalakan daripada orang ramai. Alhamdullilah. brosur. Disamping itu. kedai kami juga terpisah antara sungai dan darat. Oleh itu. Saya : Apakah cabaran yang perlu dihadapi dalam menjayakan produk ini? Pekerja : Cabaran yang perlu dihadapi adalah seperti saingan daripada pengusaha kek lapis yang lain.

RUMUSAN Setelah bertungkus lumus sekian lamanya.00 tengah malam manakala di cawangan Jalan Haji Taha. Waalaikummusalam. Saya berharap agar perusahaan kek lapis Sarawak ini boleh berkembang maju ke peringkat yang lebih tinggi dan terkenal pada suatu masa nanti. Peranan . Saya : Saya mengundur diri dulu. Terima kasih sekali lagi. kami mula beroperasi pada jam 9. Selain itu. pada jam berapakah perusahaan Mira Cake House beroperasi? Pekerja : Perusahaan Mira Cake House beroperasi dari jam 9. saya berharap perusahaan Mira Cake House semakin maju ke peringkat dunia. Melalui kajian ini.00 pagi hingga 5. Saya : Soalan terakhir. akhirnya kajian ini dapat saya siapkan dalam tempoh yang ditetapkan. Saya : Terima kasih kerana berkongsi maklumat dan memberi kerjasama kepada saya untuk melakukan kerja kursus ini. Amin. Assalammualaikum.00 petang. ya. Pekerja : Sama-sama kembali. saya amat berbangga menjadi sebahagian penduduk Sarawak yang mempunyai pelbagai kaum yang berlainan agama tinggal bersama dan hidup dalam aman damai. Saya : Insya-Allah. Banyak yang dapat saya pelajari dari kajian yang telah dilaksanakan. Pekerja : Sama-sama juga ingin saya ucapkan kerana sudi menjadikan Mira Cake House sebagai kajian buat anda.Saya : Adakah anda berasa kemungkinan perusahaan ini berpotensi untuk berkembang ke peringkat yang lebih tinggi? Pekerja : Semestinya. Apakah kek lapis yang paling popular keluaran Mira Cake House? Pekerja : Kek lapis yang popular pada masa ini ialah kek lapis Awan Nano.00 pagi hinga 12. saya harap saya dapat melakukan kerja kursus ini dengan sempurnanya. Moga dengan adanya maklumat ini.

Seterusnya saya juga menyedari bahawa mengekalkan potensi kek lapis Sarawak sebagai produk yang boleh mendatangkan hasil yang lumayan kepada penduduk tempatan merupakan tanggungjawab bersama semua pihak.produk makanan tempatan ini sangat penting bagi memastikan generasi akan datang tidak lupa asal-usul mereka. Responden ini merupakan pekerja yang telah lama bekerja di Mira Cake House ini. produk makanan tempatan ini juga berpotensi sebagai daya tarikan para pelancong asing untuk melancong ke negeri Sarawak. Sepatutnya kita bersyukur dan memanfaatkan segala peluang yang disediakan sebaik mungkin dan membentuk generasi yang sentiasa berusaha untuk membangunkan bangsa dan negara. Hal ini juga bersangkut-paut dengan mengetahui dengan lebih mendalam mengenai sejarah kek lapis Sarawak serta dapat menanam rasa cinta dan bangga dengan identiti negeri Bumi Kenyalang ini. Selain itu. LAMPIRAN TEMU RAMAH Saya telah menemu ramah dengan seorang responden iaitu pekerja Mira Cake House. Saya menemu ramah Beliau untuk mengetahui serba sedikit tentang latar belakang kek lapis Sarawak dari segi tarikh .

RUJUKAN • Variasi Kek Lapis Sarawak oleh Noraini Zakaria.penubuhan dan pandangan tentang potensi kek lapis Sarawak sebagai produk tempatan yang boleh mendatangkan hasil yang lumayan kepada penduduk Sarawak. Orang Majalah . • sumber iaitu pekerja Mira Cake House.

• akhbar yang berkaitan.• sesawang Mira Cake House. Laman Keratan SENARAI SUMBER SEJARAH .

Catatan • Penulis : Noraini Zakaria. • • Keratan khabar yang berkaitan. Kampung Gersik. Tajuk : Laman Sesawang. • • Lokasi : Kiosk 15. Alamat : http://www. Mac. Tajuk : Pemerhatian/Lawatan. tebingan BGS. Malaysia sebenarnya telah banyak menghasil dan mengeluarkan pelbagai barangan serta produk sendiri. Brosur. Mungkin sudah tiba masanya bagi rakyat . Tarikh : 20. Judul : Variasi Kek Lapis. Penerbit : Alaf 21. “Belilah Barangan Malaysia” Sebagai negara membangun. 2012.Bil. • Sumber Tajuk : Majalah.google.com/search Tajuk : Lain-lain.

kita perlu mengikis sikap ego yang sememangnya pun tidak menguntungkan. Sebut saja jenis produk. Demikian juga sikap prejudis memandang rendah barangan tempatan. Barangan elektronik seperti televisyen. Malaysia mempunyai segala-galanya. Dalam menghadapi cabaran globalisasi. termasuk soal kualiti dan standard barangan sendiri. Misalnya kereta. ia perlu dibuang jauh dari sudut pemikiran kita dan sebaliknya membina semangat “Malaysia Boleh” dari serba-serbi.kita tidak lagi mengagungkan barangan luar. malahan sesetengah produk keluaran negara kita dijamin lebih baik lagi. barangan keluaran tempatan kini sudah setanding dengan produk luar dari segi kualitinya. kita telah merintis lebih awal industri automotif. . penghawa dingin dan kipas juga semakin banyak jenama buatan Malaysia membanjiri pasaran. Sebabnya. malahan kenderaan keluaran negara kita telah banyak yang menembusi pasaran luar negara. peti sejuk.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful