KERJA KURSUS SEJARAH 21/2

Nama Penuh : No. Kad Pengenalan : Tingkatan : Nama & Alamat Sekolah :

Nur Siti Hajar Binti Morzuki. 970422-13-5114. 3 Terbilang (2012). Sekolah Menengah Kebangsaan Matang Jaya, Taman Matang Jaya, Jalan Matang, 93050 Kuching, Sarawak.

Tajuk Kerja Kursus : Nama Guru Subjek :

Produk Tempatan Makanan. Puan Jennie Yeo

Tandatangan Pelajar.

Tandatangan Pemeriksa.

Kuching. Nur Siti Hajar Binti Morzuki yang berada di tingkatan 3 Terbilang dari SMK Matang Jaya. Latar Belakang. Muka Surat • • • • Perkembangan Produk. • • • • • • Tajuk Tajuk Kajian Senarai Kandungan Penghargaan Objektif Kajian Kaedah Kajian Hasil Kajian • • • Maklumat Asas Produk Tempatan. Rumusan Lampiran Rujukan PENGHARGAAN Terlebih dahulu saya. . Sarawak ingin merakamkan ribuan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam membantu dan memberi sokongan kepada saya menyiapkan kerja kursus Sejarah ini.SENARAI KANDUNGAN Bil. Kaedah/Cara Penghasilan.

saya ingin mengucapkan terima kasih kepada kedua ibu bapa saya iaitu Saptuyah Binti Tukimman dan Morzuki Bin Morshidi kerana telah memberi saya dorongan dan bantuan serta mengeluarkan perbelanjaan untuk kajian ini. Akhir sekali. saya juga dapat . terima kasih diucapkan kepada guru matapelajaran Sejarah saya iaitu Puan Jennie Yeo yang telah memberi saya tunjuk ajar dan bimbingan dalam merancang dan melaksanakan kerja kursus Sejarah sehingga berakhirnya proses kajian ini. Kedua. merekod.Pertamanya. Selain itu. Nasha Bennya Anak Ramsay dan Najwa Natasha Binti Ramzi dan para pekerja Mira Cake House kerana telah memberi bantuan dan kerjasama sepanjang kajian ini dilaksana dan disiapkan. mencatat dan mengumpul maklumat atau fakta mengenai salah satu produk makanan tempatan di negara kita iaitu kek lapis Sarawak berpotensi sebagai produk yang boleh mendatangkan hasil yang lumayan kepada penduduk tempatan. jutaan terima kasih diucapkan kepada rakan-rakan di kelas 3 Terbilang iaitu Nurul Farahana Binti Mohammad. menganalisis. OBJEKTIF KAJIAN Tujuan penghasilan kerja kursus Sejarah PMR 2012 ini ialah untuk mencari.

Yang penting. produk makanan tempatan ini juga saya dapati untuk memastikan generasi yang akan datang tidak lupa akan asal-usul makanan tempatan ini. kita dapat menyemai dalam hati gererasi baru perasaan cinta serta mengiktiraf produk Malaysia yang juga setanding dengan produk di negara lain seperti negara Barat HASIL KAJIAN Maklumat Asas Produk Makanan Tempatan. Lokasi Mira Cake House yang .mengetahui dan belajar dengan lebih mendalam proses-proses penghasilan produk makanan ini. Pengusahan Mira Cake House ini bernama Puan Maznah Sahni. Disamping dapat mengkaji lebih mendalam mengenai potensi produk makanan ini sebagai tarikan kepada para pelancong asing. Nama produk makanan yang saya pilih ialah kek lapis iaitu dari syarikat Mira Cake House.

Mira Cake House memiliki tenaga kerja sebanyak 40 orang pekerja. Perniagaan ini berdaftar dan memiliki lesen berdaftar. Mira Cake House ini telah diusahakan oleh Puan Maznah Sahni pada tahun 2007 di Kiosk 15. Bahanbahan yang diperlukan untuk menghasilkan produk makanan tempatan ini ialah seperti tepung.saya telah lawati ialah di Kiosk 15. Selain itu. bahan pewarna dan bahan perisa yang dibenarkan. pengukusan kek dan tempat menyimpan sejuk beku untuk menyimpan stok-stok kek. susu pekat gula. . alat pengadun kek. 95030. Tebingan Bgs. Yang paling penting. pengukus. Tebingan BGS. Latar Belakang. Perkembangan Produk. lemak iaitu butter. mereka menggunakan alat pengimbang. Setakat ini. telur. Selain itu. kek lapis mereka mempunyai pelbagai rasa dan corak unik yang memenuhi cita rasa pelanggan. Para pekerja Mira Cake House membuat kek lapis ini selama 2 jam untuk mencampur aduan dan mengukus selama 2-4 jam. Kek lapis ini mempunyai pelbagai keistimewaan dan keunikkannya. membakar dan menapis kek lapis pula mengambil masa 40 minit dan bila kek lapis sejuk barulah siap dijual. alatalat pemotong. Mira Cake House tidak menggunakan bahan pengawet. Kaedah/Cara Penghasilan. Bagi senarai peralatan pula. Kampung Gersik. Kek lapis Sarawak Mira Cake House lembut dan tidak kering dan menggunakan butter sebagai lemak. Tujuan perniagaan ini diwujudkan ialah untuk memperkenalkan kek lapis kepada seluruh dunia bahawa masyarakat Melayu Sarawak mempunyai makanan tradisi iaitu kek lapis. Kampung Gersik. 93050 yang merupakan lokasi pertama Mira Cake House di Sarawak ini.

Pengusaha Mira Cake House ketika ditemu ramah berharap agar perusahaan kek lapis Sarawak ini boleh berkembang maju keperingkat yang lebih tinggi dan terkenal pada suatu masa nanti. brosur. Namun begitu. menyiarkan iklan dalam akhbar dan juga menerima pesanan secara online. Di samping itu. ia akan merumitkan sesetengah pelanggan untuk berkunjung ke kedai mereka. saya menggunakan kaedah temu bual dan telah menemubual salah . pelbagai cabaran perlu dihadapi seperti saingan daripada pengusaha kek lapis yang lain. KAEDAH KAJIAN Untuk mendapatkan maklumat yang sahih mengenai salah satu produk tempatan di negara kita iaitu Kuih Lapis Sarawak. Mira Cake House mempromosikan produknya menggunakan laman sosial seperti Facebook. Mira Cake House juga terpisah antara sungai dan darat. Oleh itu.Produk ini telah mendapat sambutan pengguna yang memberangsangkan terutamanya bila tiba hari sesuatu perayaan.

Saya : Bolehkah saya menemuramah cik untuk kajian saya? Pekerja : Sudah tentu. Pekerja : Waalaikummusalam. Saya : Oh. siapakah pengusaha Mira Cake House ini? Pekerja : Pengusahanya bernama Puan Maznah Sahni. Saya akan memberi kerjasama jika maklumat ini dapat membantu anda. Saya : Bilakah perusahaan ini mula dijalankan dan dimanakah lokasi pertama Mira Cake House? Pekerja : Perusahaan mula dijalankan pada tahun 2007 dan bertempat di Kiosk 15. Saya : Mengapakah kek lapis Sarawak ini dijadikan pilihan perniagaan? . Adakah perniagaan ini berdaftar dan memiliki lesen? Pekerja : Sudah tentu. Saya : Soalan saya yang pertama. Tebingan BGS. Beberapa soalan telah saya ajukan kepada beliau untuk mendapatkan maklumat mengenai kuih lapis Sarawak.seorang daripada pekerja yang bekerja di Mira Cake House. Pekerja : Sama-sama. Kaedah Temu Bual : Saya : Assalammualaikum.Kampung Gersik. 93050. Saya : Terima kasih cik.

menarik sungguh! Berapakah jumlah kesemua pekerja Mira Cake House? Pekerja : Kami mempunyai 40 orang pekerja setakat ini. susu pekat gula. Kek lapis kami lembut dan basah. keunikan dan kelebihan yang dimiliki oleh produk Mira Cake House ini? Pekerja : Sudah tentunya banyak kelebihannya. semakin meningkat penghasilan kami kerana . Saya : Boleh saya mengetahui apakah bahan-bahan yang diperlukan untuk menghasilkan kek lapis ini? Pekerja : Mengapa tidak? Sudah tentu boleh. Saya : Adakah permintaan produk ini semakin meningkat dan penghasilan produk juga semakin meningkat kerana permintaan tersebut? Pekerja : Alhamdullilah. Namun begitu. bahan pewarna dan bahan perisa yang dibenarkan. lemak iaitu butter. Saya : Begitu rupanya. kami tidak menggunakan bahan pengawet. Saya : Bagaimana pula dengan sambutan pengguna terhadap produk keluaran Mira Cake House? Pekerja : Sambutannya agak memberangsangkan. ya. telur. Semakin hari. Apakah keistimewaan. Bahan utamanya mestilah tepung. Selain itu. Saya : Wah. kami menggunakan butter dan kek lapis kami mempunyai pelbagai rasa dan corak unik yang memenuhi cita rasa pelanggan.Pekerja : Kek lapis Sarawak merupakan tradisi masyarakat Melayu Sarawak dan kami ingin memperkenalkannya dimata antarabangsa.

Oleh itu. . Saya : Adakah pengusaha Mira Cake House pernah menerima sebarang teguran atau aduan daripada pengguna? Pekerja : Setakat ini. Saya : Bagaimanakah cara untuk mempromosikan produk kek lapis ini? Pekerja : Kami mempromosikan menggunakan Facebook. Alhamdullilah.permintaan produk ini semakin mendapat sambutan yang mengalakan daripada orang ramai. brosur. Disamping itu. Saya : Bilakah produk ini mendapat sambutan yang tinggi? Pekerja : Sudah pasti bila tiba hari perayaan. ia akan merumitkan sesetengah pelanggan untuk berkunjung ke kedai kami. belum ada lagi. kedai kami juga terpisah antara sungai dan darat. Saya : Apakah cabaran yang perlu dihadapi dalam menjayakan produk ini? Pekerja : Cabaran yang perlu dihadapi adalah seperti saingan daripada pengusaha kek lapis yang lain. menyiarkan dalam akhbar dan mengambil pesanan secara online.

Apakah kek lapis yang paling popular keluaran Mira Cake House? Pekerja : Kek lapis yang popular pada masa ini ialah kek lapis Awan Nano. Peranan . pada jam berapakah perusahaan Mira Cake House beroperasi? Pekerja : Perusahaan Mira Cake House beroperasi dari jam 9.00 petang.00 pagi hinga 12. Assalammualaikum. ya. Selain itu. akhirnya kajian ini dapat saya siapkan dalam tempoh yang ditetapkan. Banyak yang dapat saya pelajari dari kajian yang telah dilaksanakan. saya harap saya dapat melakukan kerja kursus ini dengan sempurnanya. Saya : Terima kasih kerana berkongsi maklumat dan memberi kerjasama kepada saya untuk melakukan kerja kursus ini.00 tengah malam manakala di cawangan Jalan Haji Taha. Moga dengan adanya maklumat ini. Saya : Insya-Allah.Saya : Adakah anda berasa kemungkinan perusahaan ini berpotensi untuk berkembang ke peringkat yang lebih tinggi? Pekerja : Semestinya. Pekerja : Sama-sama juga ingin saya ucapkan kerana sudi menjadikan Mira Cake House sebagai kajian buat anda. saya berharap perusahaan Mira Cake House semakin maju ke peringkat dunia. Saya : Saya mengundur diri dulu. Saya : Soalan terakhir. Terima kasih sekali lagi. Waalaikummusalam. Saya berharap agar perusahaan kek lapis Sarawak ini boleh berkembang maju ke peringkat yang lebih tinggi dan terkenal pada suatu masa nanti. Pekerja : Sama-sama kembali. Amin. kami mula beroperasi pada jam 9. RUMUSAN Setelah bertungkus lumus sekian lamanya. saya amat berbangga menjadi sebahagian penduduk Sarawak yang mempunyai pelbagai kaum yang berlainan agama tinggal bersama dan hidup dalam aman damai.00 pagi hingga 5. Melalui kajian ini.

Hal ini juga bersangkut-paut dengan mengetahui dengan lebih mendalam mengenai sejarah kek lapis Sarawak serta dapat menanam rasa cinta dan bangga dengan identiti negeri Bumi Kenyalang ini. produk makanan tempatan ini juga berpotensi sebagai daya tarikan para pelancong asing untuk melancong ke negeri Sarawak. LAMPIRAN TEMU RAMAH Saya telah menemu ramah dengan seorang responden iaitu pekerja Mira Cake House. Seterusnya saya juga menyedari bahawa mengekalkan potensi kek lapis Sarawak sebagai produk yang boleh mendatangkan hasil yang lumayan kepada penduduk tempatan merupakan tanggungjawab bersama semua pihak. Responden ini merupakan pekerja yang telah lama bekerja di Mira Cake House ini. Selain itu.produk makanan tempatan ini sangat penting bagi memastikan generasi akan datang tidak lupa asal-usul mereka. Saya menemu ramah Beliau untuk mengetahui serba sedikit tentang latar belakang kek lapis Sarawak dari segi tarikh . Sepatutnya kita bersyukur dan memanfaatkan segala peluang yang disediakan sebaik mungkin dan membentuk generasi yang sentiasa berusaha untuk membangunkan bangsa dan negara.

Orang Majalah .penubuhan dan pandangan tentang potensi kek lapis Sarawak sebagai produk tempatan yang boleh mendatangkan hasil yang lumayan kepada penduduk Sarawak. RUJUKAN • Variasi Kek Lapis Sarawak oleh Noraini Zakaria. • sumber iaitu pekerja Mira Cake House.

Laman Keratan SENARAI SUMBER SEJARAH .• sesawang Mira Cake House. • akhbar yang berkaitan.

Kampung Gersik. • Sumber Tajuk : Majalah. Penerbit : Alaf 21. Mac.Bil. • • Lokasi : Kiosk 15. Tarikh : 20. tebingan BGS. “Belilah Barangan Malaysia” Sebagai negara membangun. Malaysia sebenarnya telah banyak menghasil dan mengeluarkan pelbagai barangan serta produk sendiri. Judul : Variasi Kek Lapis. • • Keratan khabar yang berkaitan. 2012. Brosur. Tajuk : Pemerhatian/Lawatan. Catatan • Penulis : Noraini Zakaria. Mungkin sudah tiba masanya bagi rakyat .com/search Tajuk : Lain-lain. Alamat : http://www.google. Tajuk : Laman Sesawang.

Malaysia mempunyai segala-galanya. Misalnya kereta. penghawa dingin dan kipas juga semakin banyak jenama buatan Malaysia membanjiri pasaran. Demikian juga sikap prejudis memandang rendah barangan tempatan. . Sebabnya. peti sejuk. termasuk soal kualiti dan standard barangan sendiri. barangan keluaran tempatan kini sudah setanding dengan produk luar dari segi kualitinya. ia perlu dibuang jauh dari sudut pemikiran kita dan sebaliknya membina semangat “Malaysia Boleh” dari serba-serbi.kita tidak lagi mengagungkan barangan luar. Sebut saja jenis produk. malahan kenderaan keluaran negara kita telah banyak yang menembusi pasaran luar negara. Dalam menghadapi cabaran globalisasi. kita telah merintis lebih awal industri automotif. Barangan elektronik seperti televisyen. malahan sesetengah produk keluaran negara kita dijamin lebih baik lagi. kita perlu mengikis sikap ego yang sememangnya pun tidak menguntungkan.