P. 1
Contoh Kerja Kursus Sejarah Tingkatan 3 2012

Contoh Kerja Kursus Sejarah Tingkatan 3 2012

|Views: 89|Likes:
Dipublikasikan oleh KL Manu
contoh
contoh

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: KL Manu on May 19, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/19/2013

pdf

text

original

KERJA KURSUS SEJARAH 21/2

Nama Penuh : No. Kad Pengenalan : Tingkatan : Nama & Alamat Sekolah :

Nur Siti Hajar Binti Morzuki. 970422-13-5114. 3 Terbilang (2012). Sekolah Menengah Kebangsaan Matang Jaya, Taman Matang Jaya, Jalan Matang, 93050 Kuching, Sarawak.

Tajuk Kerja Kursus : Nama Guru Subjek :

Produk Tempatan Makanan. Puan Jennie Yeo

Tandatangan Pelajar.

Tandatangan Pemeriksa.

Muka Surat • • • • Perkembangan Produk. Sarawak ingin merakamkan ribuan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam membantu dan memberi sokongan kepada saya menyiapkan kerja kursus Sejarah ini. Kaedah/Cara Penghasilan. • • • • • • Tajuk Tajuk Kajian Senarai Kandungan Penghargaan Objektif Kajian Kaedah Kajian Hasil Kajian • • • Maklumat Asas Produk Tempatan. Kuching. Rumusan Lampiran Rujukan PENGHARGAAN Terlebih dahulu saya. Nur Siti Hajar Binti Morzuki yang berada di tingkatan 3 Terbilang dari SMK Matang Jaya. Latar Belakang. .SENARAI KANDUNGAN Bil.

mencatat dan mengumpul maklumat atau fakta mengenai salah satu produk makanan tempatan di negara kita iaitu kek lapis Sarawak berpotensi sebagai produk yang boleh mendatangkan hasil yang lumayan kepada penduduk tempatan. menganalisis. Kedua. terima kasih diucapkan kepada guru matapelajaran Sejarah saya iaitu Puan Jennie Yeo yang telah memberi saya tunjuk ajar dan bimbingan dalam merancang dan melaksanakan kerja kursus Sejarah sehingga berakhirnya proses kajian ini. saya juga dapat . OBJEKTIF KAJIAN Tujuan penghasilan kerja kursus Sejarah PMR 2012 ini ialah untuk mencari. Nasha Bennya Anak Ramsay dan Najwa Natasha Binti Ramzi dan para pekerja Mira Cake House kerana telah memberi bantuan dan kerjasama sepanjang kajian ini dilaksana dan disiapkan. jutaan terima kasih diucapkan kepada rakan-rakan di kelas 3 Terbilang iaitu Nurul Farahana Binti Mohammad.Pertamanya. merekod. saya ingin mengucapkan terima kasih kepada kedua ibu bapa saya iaitu Saptuyah Binti Tukimman dan Morzuki Bin Morshidi kerana telah memberi saya dorongan dan bantuan serta mengeluarkan perbelanjaan untuk kajian ini. Selain itu. Akhir sekali.

Disamping dapat mengkaji lebih mendalam mengenai potensi produk makanan ini sebagai tarikan kepada para pelancong asing. Yang penting. Nama produk makanan yang saya pilih ialah kek lapis iaitu dari syarikat Mira Cake House. Pengusahan Mira Cake House ini bernama Puan Maznah Sahni. kita dapat menyemai dalam hati gererasi baru perasaan cinta serta mengiktiraf produk Malaysia yang juga setanding dengan produk di negara lain seperti negara Barat HASIL KAJIAN Maklumat Asas Produk Makanan Tempatan. produk makanan tempatan ini juga saya dapati untuk memastikan generasi yang akan datang tidak lupa akan asal-usul makanan tempatan ini.mengetahui dan belajar dengan lebih mendalam proses-proses penghasilan produk makanan ini. Lokasi Mira Cake House yang .

93050 yang merupakan lokasi pertama Mira Cake House di Sarawak ini. Latar Belakang. Selain itu. Kek lapis ini mempunyai pelbagai keistimewaan dan keunikkannya. Selain itu. Mira Cake House memiliki tenaga kerja sebanyak 40 orang pekerja. Tebingan BGS. Para pekerja Mira Cake House membuat kek lapis ini selama 2 jam untuk mencampur aduan dan mengukus selama 2-4 jam. Bahanbahan yang diperlukan untuk menghasilkan produk makanan tempatan ini ialah seperti tepung. Tebingan Bgs. kek lapis mereka mempunyai pelbagai rasa dan corak unik yang memenuhi cita rasa pelanggan. telur. lemak iaitu butter. membakar dan menapis kek lapis pula mengambil masa 40 minit dan bila kek lapis sejuk barulah siap dijual. Kaedah/Cara Penghasilan. Yang paling penting. Perniagaan ini berdaftar dan memiliki lesen berdaftar. 95030. alatalat pemotong. bahan pewarna dan bahan perisa yang dibenarkan. . susu pekat gula. Kampung Gersik. Kek lapis Sarawak Mira Cake House lembut dan tidak kering dan menggunakan butter sebagai lemak. Mira Cake House ini telah diusahakan oleh Puan Maznah Sahni pada tahun 2007 di Kiosk 15. alat pengadun kek. pengukus. Tujuan perniagaan ini diwujudkan ialah untuk memperkenalkan kek lapis kepada seluruh dunia bahawa masyarakat Melayu Sarawak mempunyai makanan tradisi iaitu kek lapis.saya telah lawati ialah di Kiosk 15. mereka menggunakan alat pengimbang. Setakat ini. Kampung Gersik. Perkembangan Produk. Bagi senarai peralatan pula. pengukusan kek dan tempat menyimpan sejuk beku untuk menyimpan stok-stok kek. Mira Cake House tidak menggunakan bahan pengawet.

KAEDAH KAJIAN Untuk mendapatkan maklumat yang sahih mengenai salah satu produk tempatan di negara kita iaitu Kuih Lapis Sarawak. Mira Cake House juga terpisah antara sungai dan darat. brosur. Mira Cake House mempromosikan produknya menggunakan laman sosial seperti Facebook. Di samping itu. pelbagai cabaran perlu dihadapi seperti saingan daripada pengusaha kek lapis yang lain.Produk ini telah mendapat sambutan pengguna yang memberangsangkan terutamanya bila tiba hari sesuatu perayaan. ia akan merumitkan sesetengah pelanggan untuk berkunjung ke kedai mereka. Oleh itu. menyiarkan iklan dalam akhbar dan juga menerima pesanan secara online. saya menggunakan kaedah temu bual dan telah menemubual salah . Pengusaha Mira Cake House ketika ditemu ramah berharap agar perusahaan kek lapis Sarawak ini boleh berkembang maju keperingkat yang lebih tinggi dan terkenal pada suatu masa nanti. Namun begitu.

93050. Saya : Bolehkah saya menemuramah cik untuk kajian saya? Pekerja : Sudah tentu. Saya : Bilakah perusahaan ini mula dijalankan dan dimanakah lokasi pertama Mira Cake House? Pekerja : Perusahaan mula dijalankan pada tahun 2007 dan bertempat di Kiosk 15. Saya : Terima kasih cik. siapakah pengusaha Mira Cake House ini? Pekerja : Pengusahanya bernama Puan Maznah Sahni. Adakah perniagaan ini berdaftar dan memiliki lesen? Pekerja : Sudah tentu. Kaedah Temu Bual : Saya : Assalammualaikum. Beberapa soalan telah saya ajukan kepada beliau untuk mendapatkan maklumat mengenai kuih lapis Sarawak. Pekerja : Waalaikummusalam.seorang daripada pekerja yang bekerja di Mira Cake House. Pekerja : Sama-sama. Saya : Oh. Tebingan BGS. Saya : Mengapakah kek lapis Sarawak ini dijadikan pilihan perniagaan? . Saya : Soalan saya yang pertama. Saya akan memberi kerjasama jika maklumat ini dapat membantu anda.Kampung Gersik.

Saya : Bagaimana pula dengan sambutan pengguna terhadap produk keluaran Mira Cake House? Pekerja : Sambutannya agak memberangsangkan. menarik sungguh! Berapakah jumlah kesemua pekerja Mira Cake House? Pekerja : Kami mempunyai 40 orang pekerja setakat ini. Bahan utamanya mestilah tepung. Saya : Wah. lemak iaitu butter. telur. Saya : Boleh saya mengetahui apakah bahan-bahan yang diperlukan untuk menghasilkan kek lapis ini? Pekerja : Mengapa tidak? Sudah tentu boleh. semakin meningkat penghasilan kami kerana . bahan pewarna dan bahan perisa yang dibenarkan. Kek lapis kami lembut dan basah. Saya : Adakah permintaan produk ini semakin meningkat dan penghasilan produk juga semakin meningkat kerana permintaan tersebut? Pekerja : Alhamdullilah. Saya : Begitu rupanya. Selain itu. kami menggunakan butter dan kek lapis kami mempunyai pelbagai rasa dan corak unik yang memenuhi cita rasa pelanggan.Pekerja : Kek lapis Sarawak merupakan tradisi masyarakat Melayu Sarawak dan kami ingin memperkenalkannya dimata antarabangsa. Namun begitu. Semakin hari. susu pekat gula. ya. Apakah keistimewaan. keunikan dan kelebihan yang dimiliki oleh produk Mira Cake House ini? Pekerja : Sudah tentunya banyak kelebihannya. kami tidak menggunakan bahan pengawet.

kedai kami juga terpisah antara sungai dan darat. Saya : Bagaimanakah cara untuk mempromosikan produk kek lapis ini? Pekerja : Kami mempromosikan menggunakan Facebook. Alhamdullilah. ia akan merumitkan sesetengah pelanggan untuk berkunjung ke kedai kami. belum ada lagi. brosur.permintaan produk ini semakin mendapat sambutan yang mengalakan daripada orang ramai. menyiarkan dalam akhbar dan mengambil pesanan secara online. Saya : Bilakah produk ini mendapat sambutan yang tinggi? Pekerja : Sudah pasti bila tiba hari perayaan. Saya : Adakah pengusaha Mira Cake House pernah menerima sebarang teguran atau aduan daripada pengguna? Pekerja : Setakat ini. . Oleh itu. Saya : Apakah cabaran yang perlu dihadapi dalam menjayakan produk ini? Pekerja : Cabaran yang perlu dihadapi adalah seperti saingan daripada pengusaha kek lapis yang lain. Disamping itu.

Pekerja : Sama-sama juga ingin saya ucapkan kerana sudi menjadikan Mira Cake House sebagai kajian buat anda. Peranan . Melalui kajian ini. Saya : Soalan terakhir. Selain itu.00 pagi hinga 12. akhirnya kajian ini dapat saya siapkan dalam tempoh yang ditetapkan. saya harap saya dapat melakukan kerja kursus ini dengan sempurnanya. pada jam berapakah perusahaan Mira Cake House beroperasi? Pekerja : Perusahaan Mira Cake House beroperasi dari jam 9. Assalammualaikum. saya amat berbangga menjadi sebahagian penduduk Sarawak yang mempunyai pelbagai kaum yang berlainan agama tinggal bersama dan hidup dalam aman damai.00 tengah malam manakala di cawangan Jalan Haji Taha.00 pagi hingga 5. Saya berharap agar perusahaan kek lapis Sarawak ini boleh berkembang maju ke peringkat yang lebih tinggi dan terkenal pada suatu masa nanti. ya.Saya : Adakah anda berasa kemungkinan perusahaan ini berpotensi untuk berkembang ke peringkat yang lebih tinggi? Pekerja : Semestinya. Moga dengan adanya maklumat ini. Banyak yang dapat saya pelajari dari kajian yang telah dilaksanakan. RUMUSAN Setelah bertungkus lumus sekian lamanya. Waalaikummusalam. kami mula beroperasi pada jam 9. Terima kasih sekali lagi. Amin. Saya : Saya mengundur diri dulu.00 petang. saya berharap perusahaan Mira Cake House semakin maju ke peringkat dunia. Saya : Terima kasih kerana berkongsi maklumat dan memberi kerjasama kepada saya untuk melakukan kerja kursus ini. Pekerja : Sama-sama kembali. Saya : Insya-Allah. Apakah kek lapis yang paling popular keluaran Mira Cake House? Pekerja : Kek lapis yang popular pada masa ini ialah kek lapis Awan Nano.

Hal ini juga bersangkut-paut dengan mengetahui dengan lebih mendalam mengenai sejarah kek lapis Sarawak serta dapat menanam rasa cinta dan bangga dengan identiti negeri Bumi Kenyalang ini. Selain itu. Seterusnya saya juga menyedari bahawa mengekalkan potensi kek lapis Sarawak sebagai produk yang boleh mendatangkan hasil yang lumayan kepada penduduk tempatan merupakan tanggungjawab bersama semua pihak. Saya menemu ramah Beliau untuk mengetahui serba sedikit tentang latar belakang kek lapis Sarawak dari segi tarikh . Responden ini merupakan pekerja yang telah lama bekerja di Mira Cake House ini. LAMPIRAN TEMU RAMAH Saya telah menemu ramah dengan seorang responden iaitu pekerja Mira Cake House. produk makanan tempatan ini juga berpotensi sebagai daya tarikan para pelancong asing untuk melancong ke negeri Sarawak. Sepatutnya kita bersyukur dan memanfaatkan segala peluang yang disediakan sebaik mungkin dan membentuk generasi yang sentiasa berusaha untuk membangunkan bangsa dan negara.produk makanan tempatan ini sangat penting bagi memastikan generasi akan datang tidak lupa asal-usul mereka.

• sumber iaitu pekerja Mira Cake House.penubuhan dan pandangan tentang potensi kek lapis Sarawak sebagai produk tempatan yang boleh mendatangkan hasil yang lumayan kepada penduduk Sarawak. Orang Majalah . RUJUKAN • Variasi Kek Lapis Sarawak oleh Noraini Zakaria.

Laman Keratan SENARAI SUMBER SEJARAH . • akhbar yang berkaitan.• sesawang Mira Cake House.

tebingan BGS. Mac. 2012. Catatan • Penulis : Noraini Zakaria.Bil. Alamat : http://www. • • Lokasi : Kiosk 15. Penerbit : Alaf 21. Tajuk : Laman Sesawang. • • Keratan khabar yang berkaitan. Tajuk : Pemerhatian/Lawatan. Kampung Gersik.com/search Tajuk : Lain-lain. Judul : Variasi Kek Lapis. Malaysia sebenarnya telah banyak menghasil dan mengeluarkan pelbagai barangan serta produk sendiri. • Sumber Tajuk : Majalah.google. Brosur. “Belilah Barangan Malaysia” Sebagai negara membangun. Mungkin sudah tiba masanya bagi rakyat . Tarikh : 20.

kita tidak lagi mengagungkan barangan luar. kita telah merintis lebih awal industri automotif. Sebabnya. penghawa dingin dan kipas juga semakin banyak jenama buatan Malaysia membanjiri pasaran. Misalnya kereta. Demikian juga sikap prejudis memandang rendah barangan tempatan. Barangan elektronik seperti televisyen. Sebut saja jenis produk. ia perlu dibuang jauh dari sudut pemikiran kita dan sebaliknya membina semangat “Malaysia Boleh” dari serba-serbi. termasuk soal kualiti dan standard barangan sendiri. peti sejuk. barangan keluaran tempatan kini sudah setanding dengan produk luar dari segi kualitinya. Malaysia mempunyai segala-galanya. . malahan kenderaan keluaran negara kita telah banyak yang menembusi pasaran luar negara. kita perlu mengikis sikap ego yang sememangnya pun tidak menguntungkan. malahan sesetengah produk keluaran negara kita dijamin lebih baik lagi. Dalam menghadapi cabaran globalisasi.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->