KERJA KURSUS SEJARAH 21/2

Nama Penuh : No. Kad Pengenalan : Tingkatan : Nama & Alamat Sekolah :

Nur Siti Hajar Binti Morzuki. 970422-13-5114. 3 Terbilang (2012). Sekolah Menengah Kebangsaan Matang Jaya, Taman Matang Jaya, Jalan Matang, 93050 Kuching, Sarawak.

Tajuk Kerja Kursus : Nama Guru Subjek :

Produk Tempatan Makanan. Puan Jennie Yeo

Tandatangan Pelajar.

Tandatangan Pemeriksa.

Sarawak ingin merakamkan ribuan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam membantu dan memberi sokongan kepada saya menyiapkan kerja kursus Sejarah ini. . Kuching. Nur Siti Hajar Binti Morzuki yang berada di tingkatan 3 Terbilang dari SMK Matang Jaya. • • • • • • Tajuk Tajuk Kajian Senarai Kandungan Penghargaan Objektif Kajian Kaedah Kajian Hasil Kajian • • • Maklumat Asas Produk Tempatan. Rumusan Lampiran Rujukan PENGHARGAAN Terlebih dahulu saya. Muka Surat • • • • Perkembangan Produk.SENARAI KANDUNGAN Bil. Latar Belakang. Kaedah/Cara Penghasilan.

menganalisis. Kedua. mencatat dan mengumpul maklumat atau fakta mengenai salah satu produk makanan tempatan di negara kita iaitu kek lapis Sarawak berpotensi sebagai produk yang boleh mendatangkan hasil yang lumayan kepada penduduk tempatan. merekod. saya ingin mengucapkan terima kasih kepada kedua ibu bapa saya iaitu Saptuyah Binti Tukimman dan Morzuki Bin Morshidi kerana telah memberi saya dorongan dan bantuan serta mengeluarkan perbelanjaan untuk kajian ini.Pertamanya. jutaan terima kasih diucapkan kepada rakan-rakan di kelas 3 Terbilang iaitu Nurul Farahana Binti Mohammad. Selain itu. Nasha Bennya Anak Ramsay dan Najwa Natasha Binti Ramzi dan para pekerja Mira Cake House kerana telah memberi bantuan dan kerjasama sepanjang kajian ini dilaksana dan disiapkan. Akhir sekali. terima kasih diucapkan kepada guru matapelajaran Sejarah saya iaitu Puan Jennie Yeo yang telah memberi saya tunjuk ajar dan bimbingan dalam merancang dan melaksanakan kerja kursus Sejarah sehingga berakhirnya proses kajian ini. OBJEKTIF KAJIAN Tujuan penghasilan kerja kursus Sejarah PMR 2012 ini ialah untuk mencari. saya juga dapat .

produk makanan tempatan ini juga saya dapati untuk memastikan generasi yang akan datang tidak lupa akan asal-usul makanan tempatan ini. Yang penting. Pengusahan Mira Cake House ini bernama Puan Maznah Sahni. Disamping dapat mengkaji lebih mendalam mengenai potensi produk makanan ini sebagai tarikan kepada para pelancong asing. kita dapat menyemai dalam hati gererasi baru perasaan cinta serta mengiktiraf produk Malaysia yang juga setanding dengan produk di negara lain seperti negara Barat HASIL KAJIAN Maklumat Asas Produk Makanan Tempatan.mengetahui dan belajar dengan lebih mendalam proses-proses penghasilan produk makanan ini. Nama produk makanan yang saya pilih ialah kek lapis iaitu dari syarikat Mira Cake House. Lokasi Mira Cake House yang .

93050 yang merupakan lokasi pertama Mira Cake House di Sarawak ini. mereka menggunakan alat pengimbang. 95030. telur. Yang paling penting. Setakat ini. Bahanbahan yang diperlukan untuk menghasilkan produk makanan tempatan ini ialah seperti tepung. lemak iaitu butter. Kek lapis ini mempunyai pelbagai keistimewaan dan keunikkannya. Kampung Gersik. Latar Belakang. Selain itu. kek lapis mereka mempunyai pelbagai rasa dan corak unik yang memenuhi cita rasa pelanggan. Tujuan perniagaan ini diwujudkan ialah untuk memperkenalkan kek lapis kepada seluruh dunia bahawa masyarakat Melayu Sarawak mempunyai makanan tradisi iaitu kek lapis. Selain itu. pengukusan kek dan tempat menyimpan sejuk beku untuk menyimpan stok-stok kek.saya telah lawati ialah di Kiosk 15. membakar dan menapis kek lapis pula mengambil masa 40 minit dan bila kek lapis sejuk barulah siap dijual. Mira Cake House tidak menggunakan bahan pengawet. bahan pewarna dan bahan perisa yang dibenarkan. Perniagaan ini berdaftar dan memiliki lesen berdaftar. Bagi senarai peralatan pula. Mira Cake House memiliki tenaga kerja sebanyak 40 orang pekerja. . Mira Cake House ini telah diusahakan oleh Puan Maznah Sahni pada tahun 2007 di Kiosk 15. Tebingan Bgs. Kek lapis Sarawak Mira Cake House lembut dan tidak kering dan menggunakan butter sebagai lemak. alat pengadun kek. pengukus. susu pekat gula. Perkembangan Produk. alatalat pemotong. Tebingan BGS. Kaedah/Cara Penghasilan. Para pekerja Mira Cake House membuat kek lapis ini selama 2 jam untuk mencampur aduan dan mengukus selama 2-4 jam. Kampung Gersik.

saya menggunakan kaedah temu bual dan telah menemubual salah . Di samping itu.Produk ini telah mendapat sambutan pengguna yang memberangsangkan terutamanya bila tiba hari sesuatu perayaan. ia akan merumitkan sesetengah pelanggan untuk berkunjung ke kedai mereka. brosur. Oleh itu. Mira Cake House juga terpisah antara sungai dan darat. Namun begitu. KAEDAH KAJIAN Untuk mendapatkan maklumat yang sahih mengenai salah satu produk tempatan di negara kita iaitu Kuih Lapis Sarawak. menyiarkan iklan dalam akhbar dan juga menerima pesanan secara online. pelbagai cabaran perlu dihadapi seperti saingan daripada pengusaha kek lapis yang lain. Mira Cake House mempromosikan produknya menggunakan laman sosial seperti Facebook. Pengusaha Mira Cake House ketika ditemu ramah berharap agar perusahaan kek lapis Sarawak ini boleh berkembang maju keperingkat yang lebih tinggi dan terkenal pada suatu masa nanti.

Saya akan memberi kerjasama jika maklumat ini dapat membantu anda. Saya : Terima kasih cik. Saya : Bolehkah saya menemuramah cik untuk kajian saya? Pekerja : Sudah tentu. Saya : Soalan saya yang pertama. siapakah pengusaha Mira Cake House ini? Pekerja : Pengusahanya bernama Puan Maznah Sahni. Pekerja : Sama-sama. Saya : Bilakah perusahaan ini mula dijalankan dan dimanakah lokasi pertama Mira Cake House? Pekerja : Perusahaan mula dijalankan pada tahun 2007 dan bertempat di Kiosk 15. 93050.Kampung Gersik. Adakah perniagaan ini berdaftar dan memiliki lesen? Pekerja : Sudah tentu. Kaedah Temu Bual : Saya : Assalammualaikum. Pekerja : Waalaikummusalam.seorang daripada pekerja yang bekerja di Mira Cake House. Saya : Oh. Saya : Mengapakah kek lapis Sarawak ini dijadikan pilihan perniagaan? . Tebingan BGS. Beberapa soalan telah saya ajukan kepada beliau untuk mendapatkan maklumat mengenai kuih lapis Sarawak.

susu pekat gula. telur. semakin meningkat penghasilan kami kerana . Apakah keistimewaan. menarik sungguh! Berapakah jumlah kesemua pekerja Mira Cake House? Pekerja : Kami mempunyai 40 orang pekerja setakat ini. lemak iaitu butter. kami tidak menggunakan bahan pengawet. Namun begitu. Saya : Wah. Saya : Adakah permintaan produk ini semakin meningkat dan penghasilan produk juga semakin meningkat kerana permintaan tersebut? Pekerja : Alhamdullilah. Bahan utamanya mestilah tepung. Saya : Bagaimana pula dengan sambutan pengguna terhadap produk keluaran Mira Cake House? Pekerja : Sambutannya agak memberangsangkan. Semakin hari. Selain itu. keunikan dan kelebihan yang dimiliki oleh produk Mira Cake House ini? Pekerja : Sudah tentunya banyak kelebihannya. kami menggunakan butter dan kek lapis kami mempunyai pelbagai rasa dan corak unik yang memenuhi cita rasa pelanggan. bahan pewarna dan bahan perisa yang dibenarkan. Saya : Boleh saya mengetahui apakah bahan-bahan yang diperlukan untuk menghasilkan kek lapis ini? Pekerja : Mengapa tidak? Sudah tentu boleh. Kek lapis kami lembut dan basah. ya.Pekerja : Kek lapis Sarawak merupakan tradisi masyarakat Melayu Sarawak dan kami ingin memperkenalkannya dimata antarabangsa. Saya : Begitu rupanya.

Saya : Bilakah produk ini mendapat sambutan yang tinggi? Pekerja : Sudah pasti bila tiba hari perayaan. kedai kami juga terpisah antara sungai dan darat. Saya : Apakah cabaran yang perlu dihadapi dalam menjayakan produk ini? Pekerja : Cabaran yang perlu dihadapi adalah seperti saingan daripada pengusaha kek lapis yang lain. ia akan merumitkan sesetengah pelanggan untuk berkunjung ke kedai kami. Alhamdullilah. menyiarkan dalam akhbar dan mengambil pesanan secara online.permintaan produk ini semakin mendapat sambutan yang mengalakan daripada orang ramai. brosur. belum ada lagi. Disamping itu. . Saya : Adakah pengusaha Mira Cake House pernah menerima sebarang teguran atau aduan daripada pengguna? Pekerja : Setakat ini. Oleh itu. Saya : Bagaimanakah cara untuk mempromosikan produk kek lapis ini? Pekerja : Kami mempromosikan menggunakan Facebook.

00 petang. Pekerja : Sama-sama kembali. ya. kami mula beroperasi pada jam 9. saya berharap perusahaan Mira Cake House semakin maju ke peringkat dunia.00 pagi hinga 12. Selain itu. Pekerja : Sama-sama juga ingin saya ucapkan kerana sudi menjadikan Mira Cake House sebagai kajian buat anda. Melalui kajian ini. Apakah kek lapis yang paling popular keluaran Mira Cake House? Pekerja : Kek lapis yang popular pada masa ini ialah kek lapis Awan Nano. Terima kasih sekali lagi. Saya : Terima kasih kerana berkongsi maklumat dan memberi kerjasama kepada saya untuk melakukan kerja kursus ini. akhirnya kajian ini dapat saya siapkan dalam tempoh yang ditetapkan. Saya : Saya mengundur diri dulu. Saya berharap agar perusahaan kek lapis Sarawak ini boleh berkembang maju ke peringkat yang lebih tinggi dan terkenal pada suatu masa nanti. RUMUSAN Setelah bertungkus lumus sekian lamanya. Amin. pada jam berapakah perusahaan Mira Cake House beroperasi? Pekerja : Perusahaan Mira Cake House beroperasi dari jam 9. saya amat berbangga menjadi sebahagian penduduk Sarawak yang mempunyai pelbagai kaum yang berlainan agama tinggal bersama dan hidup dalam aman damai.Saya : Adakah anda berasa kemungkinan perusahaan ini berpotensi untuk berkembang ke peringkat yang lebih tinggi? Pekerja : Semestinya. Waalaikummusalam. Moga dengan adanya maklumat ini. Assalammualaikum. Saya : Soalan terakhir.00 tengah malam manakala di cawangan Jalan Haji Taha. Banyak yang dapat saya pelajari dari kajian yang telah dilaksanakan. saya harap saya dapat melakukan kerja kursus ini dengan sempurnanya.00 pagi hingga 5. Peranan . Saya : Insya-Allah.

Hal ini juga bersangkut-paut dengan mengetahui dengan lebih mendalam mengenai sejarah kek lapis Sarawak serta dapat menanam rasa cinta dan bangga dengan identiti negeri Bumi Kenyalang ini. LAMPIRAN TEMU RAMAH Saya telah menemu ramah dengan seorang responden iaitu pekerja Mira Cake House. Saya menemu ramah Beliau untuk mengetahui serba sedikit tentang latar belakang kek lapis Sarawak dari segi tarikh . Responden ini merupakan pekerja yang telah lama bekerja di Mira Cake House ini. Sepatutnya kita bersyukur dan memanfaatkan segala peluang yang disediakan sebaik mungkin dan membentuk generasi yang sentiasa berusaha untuk membangunkan bangsa dan negara. Selain itu.produk makanan tempatan ini sangat penting bagi memastikan generasi akan datang tidak lupa asal-usul mereka. produk makanan tempatan ini juga berpotensi sebagai daya tarikan para pelancong asing untuk melancong ke negeri Sarawak. Seterusnya saya juga menyedari bahawa mengekalkan potensi kek lapis Sarawak sebagai produk yang boleh mendatangkan hasil yang lumayan kepada penduduk tempatan merupakan tanggungjawab bersama semua pihak.

RUJUKAN • Variasi Kek Lapis Sarawak oleh Noraini Zakaria. • sumber iaitu pekerja Mira Cake House.penubuhan dan pandangan tentang potensi kek lapis Sarawak sebagai produk tempatan yang boleh mendatangkan hasil yang lumayan kepada penduduk Sarawak. Orang Majalah .

• sesawang Mira Cake House. Laman Keratan SENARAI SUMBER SEJARAH . • akhbar yang berkaitan.

com/search Tajuk : Lain-lain. Brosur. 2012. Catatan • Penulis : Noraini Zakaria. Alamat : http://www. • • Lokasi : Kiosk 15. • Sumber Tajuk : Majalah.google.Bil. Mungkin sudah tiba masanya bagi rakyat . Kampung Gersik. Malaysia sebenarnya telah banyak menghasil dan mengeluarkan pelbagai barangan serta produk sendiri. tebingan BGS. Tajuk : Laman Sesawang. Penerbit : Alaf 21. Tarikh : 20. • • Keratan khabar yang berkaitan. “Belilah Barangan Malaysia” Sebagai negara membangun. Judul : Variasi Kek Lapis. Mac. Tajuk : Pemerhatian/Lawatan.

Sebut saja jenis produk. Dalam menghadapi cabaran globalisasi. malahan sesetengah produk keluaran negara kita dijamin lebih baik lagi. Misalnya kereta. Barangan elektronik seperti televisyen. barangan keluaran tempatan kini sudah setanding dengan produk luar dari segi kualitinya. ia perlu dibuang jauh dari sudut pemikiran kita dan sebaliknya membina semangat “Malaysia Boleh” dari serba-serbi. kita perlu mengikis sikap ego yang sememangnya pun tidak menguntungkan. penghawa dingin dan kipas juga semakin banyak jenama buatan Malaysia membanjiri pasaran.kita tidak lagi mengagungkan barangan luar. Sebabnya. malahan kenderaan keluaran negara kita telah banyak yang menembusi pasaran luar negara. Malaysia mempunyai segala-galanya. termasuk soal kualiti dan standard barangan sendiri. . Demikian juga sikap prejudis memandang rendah barangan tempatan. kita telah merintis lebih awal industri automotif. peti sejuk.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful