P. 1
Program Nilam (Sinopsis)

Program Nilam (Sinopsis)

|Views: 726|Likes:
Dipublikasikan oleh Zalina Razali

More info:

Published by: Zalina Razali on May 21, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/30/2015

pdf

text

original

Hati Kera Tertinggal Cerita ini mengisahkan tentang seekor kura – kura yang inginkan hati kera untuk

mengubati penyakit isterinya. Sedang ia berfikir tentang masalahnya itu, ia ternampak seekor kera yang berada di atas pokok sedang makan buah jambu air. Kura – kura telah berbohong kera dengan mengatakan ada buah jambu air yang lagi sedap seberang sungai. Kera gembira dan terus naik ke atas kura – kura. Selepas itu, kura – kura memebritahu bahawa ia inginkan hati kera. Kera itu telah memberitahu bahawa hatinya telah tertinggal di atas pokok jambu air tadi. Kura – kura tanpa berfikir panjang membawa kera itu ke pokok yang dikatakan oleh kera. Akhrnya kura – kura itu dibohong oleh kera. Nilai murni yang diperolehi daripada cerita ini ialah jika kita mempunyai niat yang tidak baik segala rancangan pasti akan gagal.

Aku Tidak Boleh Bersalin Pakaian. Cerita ini mengisahkan tentang seekor berag hitam yang pandai menjahit. Semua haiwan memuji - muji beruang hitam kerana menjahit pakaian – pakaian yang cantik. Pada suatu hari, dia menyuruh katak memakai pakaian yang dijahitnya tetapi katak berkata tidak boleh kerana pada kot hijaunya terdapat salur – salur darah yang membantu dia bernafas di dalam air. Begitu juga dengan helang, ular sawa, landak dan sesumpah. Tetapi mereka semua mempunyai alas an yang tersendiri tidak mahu mencuba pakaian yang dibuatnya. Akhirnya beruang hitam mempelajari sesuatu iaitu pakaian bagi setiap haiwan mempunyai kegunaannya tersendiri.

Rezeki Anak Tupai Cerita ini mengisahkan entang seekor anak tupai yang handal dan cekap memanjat pokok. Pada suatu hari, ibunya ingin keluar mencari makanan tetapi dia tetap berkeras untuk mencari makanan. Ibunya tidak menghalang. Anak tupai itu melompat ke satu pokok ke satu pokok. Dia ternampak pokok durian yang mempunyai buah yang sangat banyak. Dia menghampiri pokok durian itu dengan gembira. Tetapi datang seekor monyet dan melarang anak tupai itu daripada mengambil buah durian itu. Anak tupai pun berlalu dengan kecewa, sedang dia melompat dari satu pokok ke satu pokok. Dia ternampak pula pokok pisang hutan . Anak tupai memakannya, kerana buah pisang itu terlalu sedap, anak tupai pun membawa pisang hutan itu kepada ibunya. Ketika dalam perjalanan pulang ke rumah, dia terdengar suara monyet mengerang. Rupa – rupanya monyet dihempap oleh buah durian. Anak tupai begitu simpati dengan monyet. Begitulah akibatnya apabila bersikap tamak akhirnya akan merugikan diri.

Beruang Hitam berasa takut dan menyangka Harimau sengaja menipunya. Sang Kancil sangat gembira kerana terdapat banyak daun sayur muda lalu Sang Kancil makan sepuas – puasnya. Mereka berdua terus pergi ke gua tersebut. Petani berasa sangat malu kerana ditipu Sang Kancil. Sang Kancil berasa sangat sakit hati terhadap kelakuan Harimau dan Beruang Hitam.Kancil Terlepas Jerat. Cerita ini mengisahkan tentang dua ekor haiwan yang berkawan baik iaitu Harimau dan Beruang Hitam. dia ingin memperdayakan Harimau. Sang Kancil telah bersembunyi di dalam gua dan membuat suara yang menakutkan. Tetapi petani itu berasa kecewa kerana dia sangkankan Sang Kancil telah mati. Dua ekor haiwan ini suka mengacau haiwan –haiwan lain di dalam hutan. Sebaik sahaja Sang Kancil dicampak. Sebenarnya Sang Kancil berpura – pura mati. Lalu Beruang Hitam berlari pantas sambil menyeret Harimau. Sang Kancil telah mendapat satu akal. Apabila tiba di sebuah kebun sayur. Harimau dan Beruang Hitam menjadi musuh. dia berasa takut lalu menceritakan kejadian itu kepada Beruang Hitam. kita diingatkan supaya jangan gunakan kekuatan diri untuk menganiayai orang lain. . Sang Kancil tidak sedar yang kakinya terpijak jerat lalu tergantung pada dahan pokok yang agak tinggi. Cerita ini mengisahkan tentang seekor kancil yang sangat lapar sedang mencari makanan. Sang Kancil tellah membiarkan Harimau mengejarnya hingga masuk ke dalam hutan. Oleh itu. Tidak lama kemudian. Apabila Harimau mendengarnya. Beruang telah mengikat kedua – dua ekor mereka bersama agar Harimau tidak lari meninggalkannya. dia bangun dan terus berlari dari stu. Petani itu memotong jerat dan memikul Sang Kancil untuk dibawa ke parit besar lalu mencampakkannya ke dalam parit. Kancil Memperdayakan Harimau. Inilah akibatnya jika tidak diselidik dahulu sesuatu perkara sebelum membuat keputusan. Sang Kancil berbohong dengan mengatakan bahawa Harimau membawa Beruang Hitam itu untuk membayar hutang ayahnya. Sejak hari itu. petani tiba di kebun dan berasa gembira sebaik terpandang Sang Kancil terkena jeratnya.

Kucing telah memberitahu rancangannya kepada pemuda itu. Puteri Raja itu telah jatuh cinta pandanga pertama pada pemuda itu. Pemuda itu berasa bimbang kerana dia tidak mempunyai istana. .Kucing Bersepatu. Apabila Raja dan Puterinya tiba di istana. Cerita ini mengisahkan tentang seorang pemuda yang menerima seekor kucing daripada wasiat ayahnya. Bangsawan pun menyambut kedatangan mereka. Setiap hari kucing itu akan memberikan hadiah kepada Raja dan menyatakannya hadiah itu adalah daripada tuannya seorang Bangsawan. Kucing telah meminta Gergasi itu bertukar menjadi tikus. Tiba – tiba kucing itu bercakap dan meminta topi. Tanpa membuang masa. Lalu Gergasi itu pun bertukar menjadi seekor tikus. sahabat mereka. Kucing telah berjumpa dengan Gergasi dan memuji kebijaksanaan Gergasi itu berubah – ubah rpa menjadi apa – apa saja seperti Singa. Dia berasa susah hati untuk menyara hidup dengan hanya seekor kucing. Akhirnya mereka berkahwin dan hidup bahagia selama – lamanya dengan Si Kucing. kucing it uterus menelannya. sepasang sepatu dan sebuah beg lalu berjanji akan menjadikan pemuda itu kaya raya. Pada suatu hari kucing itu telah menjemput Raja ke istana Bangsawan. Kucing yang cerdik itu telah pergi ke istana yang dihuni oleh Gergasi.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->