Anda di halaman 1dari 8

Alkohol mahupun arak atau minuman keras yang biasanya akan diminum ketika bersosial atau digunakan untuk

menghilangkan masalah atau kesakitan yang amat sangat. Ianya akan mengakibatkan ketagihan jika selalu diminum. Minuman beralkohol terdapat dalam pelbagai bentuk termasuk bir, wain, brandi dan wiski.

Alkohol merupakan perosak masyarakat sejak zaman berzaman dan juga kunci kepada segala segala kejahatan. Pengambilan alkohol secara berterusan boleh mengakibatkan kehilangan nyawa yang tidak terkira serta menyebabkan kesengsaraan kepada jutaan manusia di seluruh dunia. Alkohol merupakan punca pelbagai masalah yang dihadapi masyarakat masa kini. Mengikut syarak, minuman arak adalah haram dan salah di sisi agama bagi individu muslim yang mengambilnya. Antara sebab pengharaman arak oleh syarak kerana ia memabukkan dan boleh menghilangkan akal orang yang meminumnya dan akibatnya seseorang itu akan membuat pelbagai kejahatan tanpa disedarinya. Faktor-faktor pengambilan alkohol 1) Faktor persekitaran contohnya : - Mudah didapati - Pengiklanan yang menarik di media massa dan media elektronik

2) Faktor Sosial : - Pengaruh rakan sebaya - Latarbelakang keluarga - Pengaruh idola atau orang-orang yang terkenal - Budaya - Pegangan agama yang tidak kuat

3) Faktor Biologi : - Keturunan

- Personaliti (contohnya: impulsif, mudah gelabah/terangsang)

Kesan-kesan pengambilan alkohol. Kesan pengambilan alkohol merangkumi pelbagai aspek kehidupan seseorang. Implikasi sosial termasuk : - Kurang konsentrasi yang boleh mengakibatkan kemerosotan prestasi pelajaran atau kurang tumpuan terhadap pekerjaan. - Kekerapan ponteng sekolah yang boleh mempengaruhi pencapaian akademik - Kelakuan Delinkuen/salah laku - Penglibatan remaja dalam jenayah untuk membiayai tabiat ketagihan alkohol

Kesan fizikal alkohol adalah: - Keadaan mabuk (seseorang itu berjalan terhuyung-hayang, pertuturan yang tidak betul atau jelas, bingung dan bercelaru). - Keracunan (gejala-gejala termasuk mengantuk yang teramat, tidak sedar diri, sukar bernafas, paras gula yang rendah, sawan dan juga boleh menyebabkan kematian). - Alkohol menyekat pusat kawalan. Manusia memiliki pusat kawalan di otak. Pusat kawalan itu melarang seseorang daripada melakukan perbuatan yang di anggap salah. Contohnya jika dia perlu ke bilik air, pusat kawalan di otak akan menghalangnya dari membuang air di tempat terbuka, maka dia akan menggunakan tandas. Apabila seseorang meminum alkohol , pusat kawalan tersebut menjadi tersekat. Inilah yang mengakibatkan seseorang yang mabuk melakukan perbuatan yang bertentangan sama sekali dengan peribadinya. Contohnya seseorang yang mabuk didapati menggunakan bahasa kesat dan tidak menyedari kesilapan itu walaupun sedang berhadapan dengan kedua ibu bapanya.

Gangguan kesihatan termasuk: - Kerosakan otak yang kekal - Penyakit hepar ( radang hepar, sirosis, kanser) - Penyakit jantung (peningkatan tekanan darah, angin ahmar/strok) - Ulser pada perut (ulser gastrik dan peptik) - Kanser usus - Penurunan naluri seks dan mati pucuk - Keguguran spontan - Bayi yang tidak normal - Anaemia (kandungan darah rendah) - Memperlahankan fungsi sistem saraf pusat - Mengubah persepsi, emosi, pergerakan, penglihatan, dan pendengaran seseorang.

Masalah Psikososial juga mungkin timbul. Antaranya : - Perubahan personaliti - Kemurungan - Kelakuan agresif

Risiko tidak langsung terhadap kesihatan. - Terlibat dalam gejala seks yang tidak selamat (berisiko tinggi mendapat HIV/AIDS) - Menunjukkan perilaku yang ganas - Menderita akibat kecederaan contohnya akibat kemalangan jalanraya.

Bilakah seseorang itu disyaki mengalami ketagihan alkohol? - Keinginan yang teruk atau gian untuk minum alkohol - Gagal untuk berhenti dari terus minum - Gejala fizikal ( berketar, berpeluh dan loya) - Perlu meningkatkan jumlah alkohol yang diminum - Meneruskan tabiat minum walaupun mengalami banyak masalah yang diakibatkan oleh alkohol.

Bagaimana anda boleh menghindari dari alkohol? - Mengamalkan gaya hidup sihat dan banyak bersenam. - Jauhi dari rakan yang mengambil alkohol - Isikan masa sepenuhnya - Ambil bahagian dalam sukan, mulakan satu program senaman atau hobi, mengambil bahagian dalam aktiviti sosial yang berfaedah. - Jangan menerima pelawaan untuk mencuba alkohol walaupun untuk sekali sahaja - Jauhi dari tempat yang boleh menggalakkan pengambilan alkohol seperti bar, kelab malam, disko dan sebagainya.

Apakah yang boleh anda lakukan jika mempunyai masalah alkohol? Disini terdapat beberapa langkah bagi membantu individu untuk berhenti meminum arak di antara langkah-langkah tersebut adalah: (1) Langkah pertama dan yang terbaik untuk mengelak diri anda dari menjadi penagih alkohol adalah dengan mengakui diri anda sebagai seorang peminum. (2) Ubah gaya hidup anda. Jauhi dari tempat-tempat yang boleh menyajikan alkohol (kelab malam, parti dan majlis tari menari) sehinggalah anda boleh mengawal diri anda dari minum.

Apabila anda berjaya mengatasi masalah ini, mintalah jus, soda atau kopi sebagai ganti, jika anda menghadiri majlis-majlis tertentu. (3) Jika rakan-rakan anda mempelawa anda minum alkohol untuk meraikan majlis mereka, terangkan kepada mereka yang anda telah berhenti. Anda boleh mencari rakan baru sekiranya mereka tidak setuju tindakan anda ini. (4) Dapatkan sokongan sosial dengan menghadiri perjumpaan kumpulan motivasi/bantu diri untuk menguatkan pendirian anda. (5) Pengawasan ibu bapa adalah penting agar anak-anak mereka tidak terjebak dalam gejala yang negatif ini. Dengan menyiasat dengan siapa anak-anak mereka berkawan dan sebagainya. (6) Ketahuilah had dan batasan anda dan kekalkan prinsip ini. (7) Curahkan segala masalah anda kepada yang sudi mendengarnya dan yang mengambil berat tentang diri anda. Mungkin ini akan mengurangkan kesedihan anda dan mengelakkan diri dari mengambil alkohol. (8) Cari jalan lain untuk menenangkan diri anda selain dari alkohol (hobi, senaman, aktiviti fizikal dan menonton wayang) (9) Sedarilah bahawa anda sebagai simbol dan model yang baik kepada anak-anak anda kerana mereka belajar dari apa yang mereka lihat. (10) Kuatkan pegangan agama anda. Semua agama melarang pengambilan dan penyalahgunaan alkohol. 10 golongan ( dilaknat) yg terlibat dengan arak :

1. Pemerah arak : iaitu pekerja -pekerja yg melakukan kerja pemerahan buah-buahan seperti anggur yg bertujuan hasil dari perahan anggur itu akan dijadikan arak samada mengunakan teknologi moden atau cara lama. Hasil pekerjaannya ( upah/gaji yg diterima ) adalah haram begitu juga perbuatannya.

2. Meminta diperahkan arak untuknya : Bermaksud majikan /pengurus sesebuah syarikat yg menggaji beberapa orang pekerja di kilangnya untuk bekerja sebagai operator pengeluaran .Maka haramlah pekerjaannya itu.

3. Peminum arak : Orang yg meminum arak walaupun setitik /tidak mabuk /hanya cuba-cuba .perbuatan itu adalah haram

4. Pembawa arak : Ia boleh dimaksudkan sebagai pelayan di sesebuah restoran/kedai makan /hotel ataupun boleh juga dimaksudkan sebagai pemandu lori yg membawa muatan arak dari sesuatu tempat ke suatu tempat yg lain .Perbuatan itu adalah haram walaupun ia tidak meminumnya .

5. Meminta dibawakan arak kepadanya bermaksud seseorang yg membuat pesanan arak samada untuk diminum ataupun di simpan sebagai koleksi .Maka perbuatan itu adalah haram

6. Memberi minum arak kepada orang lain bermaksud seseorang yg memberi orang lain minum padahal dia tidak meminumnya cth : seseorang Islam membelanja minum rakannya bukan Islam minum arak di sesebuah restoran. Perbuatan itu adalah haram

7. Penjual arak : Boleh diertikan sebagai tuan kedai /restoran yg menjual arak kepada pelanggannya walaupun dia tidak meminumnya ,perbuatan itu juga haram .

8. Orang yg mendapat hasil drp arak : Suatu skop yg lebih luas dan pelbagai bolehlah dikatakan sebarang aktiviti yg berkaitan dengan arak adalah haram cth : Pengawal keselamatan yg mengawal keselamatan kilang arak dan mendapat gaji daripada pengurus kilang tersebut . Maka perbuatan/gaji itu adalah haram.

9. Orang yg membeli arak bermaksud orang yg membeli arak samada untuk diminum atau tidak

. Maka perbuatan itu pun haram

10. Orang yg meminta dibelikan arak untuknya : Bermaksud seseorang yg meminta seseorang yg lain membelikan arak untuknya kerana sebab yg tertentu .

Firman Allah S.W.T dalam surah Al-Maidah, ayat 90 yang bermaksud

Wahai orang yang beriman!. Sesungguhnya arak, judi, pemujaan berhala dan bertenung nasib dengan anak-anak panah adalah perkara keji yang termasuk perbuatan syaitan. Oleh itu, hendaklah kamu menjauhinya agar kamu berjaya.

Setiap yang memabukkan dan menghilangkan akal fikiran itu haram hukumnya. Sabda Rasulullah S.A.W dalam hadis yang diriwayatkan oleh Muslim yang bermaksud, Dari Ibnu Umar r.a bahawa Nabi S.A.W bersabda;

Setiap yang memabukkan dinamakan khamar (arak) dan setiap yang memabukkan haram hukumnya.

Sabda Rasulullah SAW dalam hadis yang diriwayatkan oleh Al-Hakim yang bermaksud; Dari Ibnu Abbas berkata; Rasulullah SAW bersabda; Jauhilah arak kerana ia adalah kunci segala kejahatan

Imam Abu Laits berkata; Jauhilah diri daripada arak kerana ia mengandungi banyak keburukan iaitu orang yang minum arak akan menjadi seperti gila. Allah S.W.T akan menutup pintu langit kepada orang yang meminum arak dan amalannya serta doanya tidak akan diterima selama 40 hari. Orang yang minum arak akan dijauhi daripada rahmat Allah S.W.T dan dibenci oleh para malaikat.

Sabda Rasulullah SAW dalam hadis yang diriwayatkan oleh AlHakim yang bermaksud; Apabila seseorang melakukan zina atau minum arak, maka Allah mencabut imannya seperti mana orang yang menanggalkan baju melalui kepalanya.