P. 1
Pendidikan Inklusif

Pendidikan Inklusif

|Views: 23|Likes:
Dipublikasikan oleh Edison Tay

More info:

Published by: Edison Tay on May 29, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/26/2013

pdf

text

original

PENDIDIKAN INKLUSIF

Nordin Tahir, IPIP

ISTILAH-ISTILAH DI DALAM PENDIDIKAN KHAS
1. Inklusif. 2. Integrasi. 3. Segregasi. 4. Normalisasi. 5. Koloboratif. 6. Labelan. 7. RPI

Nordin Tahir, IPIP

Agen yang baik boleh mengajar semua jenis kanak-kanak. .Konsep “keadilan” i. ii. Kanak-kanak mempunyai banyak persamaan.Proses P&P – “child centered” . dibekalkan dengan kualiti Nordin Tahir. IPIP iv.berkaitan dengan “pendemokrasian” pendidikan.PENDIDIKAN INKLUSIF Pendidikan Inklusif melibatkan pelajar-pelajar dengan berkeperluan khas di dalam kelas-kelas biasa di mana (bantuan yang sesuai kepada mereka diberikan) bagi membolehkan mereka mengikuti pengajaran dan pembelajaran bersama rakan sebaya mereka (Kamariah Jarji. 1994) KONSEP DAN DASAR PENDIDIKAN INKLUSIF . iii.Semua kanak-kanak boleh pendidikan yang tinggi.

Gallandet (1781-1851) & Louis Braille (1809-1852) telah memperkenalkan sekolah khas – masalah penglihatan & pendengaran.dipercayai bahawa kanak-kanak yang kurang upaya ini tidak boleh diajar dan menerima pengajaran seperti mana lazimnya. . ..Pendidik & keluarga mempersoalkanpengasingan ini.sebelum abad ke-19. . Muncul pendidikan segregated.SEJARAH INKLUSIF . Nordin Tahir.Timbul slogan “melindungi mereka yang berkeperluan khas dari dunia luar”.Pertengahan abad ke-19 organisasi politik telah bertindak memberi penekanan yang khusus kepada keluarga yang mempunyai kanak-kanak khas. . Thomas H.Awal abad ke-19. IPIP . .Tahun 1975 “The Education Of All Handicapped Act” telah dibaca di Kongress Amerika.

BENTUK PENDIDIKAN INKLUSIF 1. Nordin Tahir. . Pendidikan Inklusif Sepenuh Masa . .murid mengikuti semua mata pelajaran di kelas biasa seperti murid biasa.Guru kelas biasa boleh rujuk atau minta bantuan daripada guru pendidikan khas (guru damping) sekiranya terdapat sebarang masalah sama ada dari segi pembelajaran atau tingkahlaku.Pelajar pendidikan khas di tahun enam boleh diberi peluang untuk mengambil peperiksaan. IPIP .Senarai nama murid kekal dalam daftar kelas khas. .

-Ujian mata pelajaran terlibat sama dengan murid biasa. Nordin Tahir. Program Pendidikan Inklusif ini boleh dilaksanakan di sekolah rendah dan menengah bergantung kepada laporan prestasi atau RPI oleh guru untuk menentukan sama ada murid itu layak atau sebaliknya. -Waktu selebihnya mengikuti program di kelas biasa.2. -Guru Pendidikan Khas terlibat sebagai pembimbing atau guru pendamping. IPIP . Pendidikan Separa Inklusif -Murid mengikuti pembelajaran di kelas biasa untuk mata pelajaran tertentu sahaja. -Senarai nama murid pada daftar program Pendidikan Khas.

Model B – Penempatan sepenuh masa dalam kelas biasa dengan mendapat khidmat nasihat / bimbingan Guru Pendidikan Khas. 6.MODEL-MODEL PENDIDIKAN INKLUSIF 1. 2. 3. IPIP . Model E – Penempatan sepenuh masa di Sekolah Pendidikan Khas. Model A – Penempatan sepenuh masa dalam kelas biasa dengan pengubahsuaian kurikulum dan strategi P&P. Model D – Penempatan di Sekolah Khas (Base School) dan kelas “Satellite” di sekolah biasa. (Octopus Model) 5. Model F – Penempatan sepenuh masa di rumah kediaman. Model C – Penempatan dalam kelas biasa dan dalam Kelas Khas/Bilik Resos/Pusat Sumber Pendidikan Khas. 4. Nordin Tahir.

Dapat berinteraksi dengan semua pelajar normal.memberi peluang kepada mereka menimba pelbagai ilmu pengetahuan.Pelajar normal mendapat keuntungan dari usaha mereka membantu. . IPIP untuk . .Meningkatkan kerjasama antara pentadbir dengan guru-guru. . .Memungkinkan pelajar khas mengambil bahagian dalam aktiviti-aktiviti masyarakat setempat. .Semua pelajar menikmati faedah-resos-resos khas. Nordin Tahir. . .Penglibatan ibu bapa dalam komuniti sekolah.KEBAIKAN PENDIDIKAN INKLUSIF .Menyediakan lebihpeluang kepada kanak-kanak berdikari dan memperolehi peluang pekerjaan.

-Kurangnya komitmen – guru biasa/guru khas. -Guru sukar memberi tumpuan. -Kurangnya penyeliaan. -Kanak-kanak khas tidak dapat menyediakan diri. -Penglabelan. -Pengalaman pengajaran yang sempit. -kurikulum Nordin Tahir.KELEMAHAN PENDIDIKAN INKLUSIF -kurangnya tumpuan dan perhatian. -Kurangnya kerjasama dari ibu bapa. -Sikap guru biasa. IPIP .

STRATEGI PENGAJARAN .PENDIDIKAN INKLUSIF 1. 3. APA DIA PENDIDIKAN INKLUSIF? PERBEZAAN ANTARA PENDIDIKAN INKLUSIF DGN PENDIDIKAN KHAS JENIS KANAK-KANAK ISTIMEWA 4. KOMPETENSI GURU 5. 2.

Morris and Wald (1993) : “one in with disabilities (including those with severe disabilities) are placed in rooms with and receive services side by sidewith children who have no disabilities”. • Bowe (1995): “ an approach in wich children .APA DIA PENDIDIKAN INKLUSIF ? • which children with and without disabilities learn and play together” Abraham.

PENDIDIKAN INKLUSIF  Kewujudan sekolah khas menimbulkan beberapa kesan kpd KKI dan masyarakat Cara pengasingan ini dirasakan kurang sesuai dlm konteks masa kini kerana ini akan menjadi mereka terasing drp golongan KK biasa Adalah wajar golongan KKI ini diberi peluang utk berlajar spt KK biasa di sekolah biasa KKI yg ditempatkan di sek biasa berpeluang mempelajari kurikulum yg sama spt KK biasa Nordin Tahir. IPIP    .

IPIP    . Pendidikan Inklusif diperkenalkan pd sesi persekolahan 1994 / 1995 di 14 buah sekolah. Sediakan arahan yg khas & sokong KKI di dalam konteks pendidikan normal Semua murid di sesebuah sekolah adalah ahli sepenuhnya bg komuniti sekolah tersebut dan setiap murid mengambil bahagian dgn adilnya utk persekitaran pendidikan umum Tugas guru adalah “to arrange instruction that benefits all students-even though the various students may derive different benefits” Nordin Tahir.

PHILOSOPHY OF INCLUSIVE EDUCATION  BANTU MURID & GURU UTK MENJADI AHLI-AHLI KOMUNITI YG LEBIH BAIK DGN MENGWUJUDKAN VISI BARU UNTUK KOMUNITI DAN SEKOLAH INCLUSION IS ABOUT MEMBERSHIP AND BELONGING TO A COMMUNITY. IPIP .  Nordin Tahir.

Membolehkan mereka hidup berdikari mengikut kelaziman orang normal Mendapat perhatian dan tanggungjawab ibu bapa dan masyarakat. Nordin Tahir. Membolehkan KK tersebut menyesuaikan diri dlm semua aspek dari awal Membuktikan bahawa mereka juga mempunyai kemahiran dan kebolehan yg setanding dgn rakan-rakan yg normal. IPIP .OBJEKTIF PDD INKLUSIF       Membolehkan KKBP mendpt tempat yg sama dlm pdd Menempatkan KK ini dlm persekitaran yg seakan normal mengikut kesesuaian pdd untuknya.

PENEKANAN DLM PENDIDIKAN INKLUSIF        Pemupukan budaya ilmu. iaitu melalui amalan membeca berfikir. IPIP . berkarya dan belajar Penerapan nilai-nilai murni Pendidikan teknik dan vokesional spt pelajaran Kemahiran Hidup dan pelajaran Reka Cipta Pendidikan sains teknologi serta penguasaan bahasa Pemupukan budaya niaga & keusahawanan. Menanam semangat kenegaraan melalui sifat patriotisme dan perpaduan Pengetahuan dan kemahiran dlm bidang komputer Nordin Tahir.

strategi P&P Berasaskan kpd prinsip pengajaran iaitu dr senang ke susah dan dr mudah ke kompleks Galakan kemahiran komunikasi dan interaksi Libatkan murid dlm pengajaran dan bina keyakinan diri. Sediakan aktiviti P&P yg menarik. masa.PERLAKSANAAN PDD INKLUSIF       Guna unsur mudah ubah dlm kurikulum. Berikan penekanan kpd kurikulum bersepadu. Penilaian hendaklah dibuat secara formatik dan berperingkat-peringkat. Nordin Tahir. IPIP . daya saing dan daya tahan.

Perlu satu model pendidikan yg mengambil kira keperluan murid Latih guru yg mencukupi bg guru biasa & guru khas Kemudahan peralatan dan pasarana yg sesuai dan mencukupi di sekolah dan bilik darjah.ISU-ISU DLM PENDIDIKAN INKLUSIF       Perlu tentukan matlamat dan falsafah pendidikan inklusif Tentukan dasar untuk perkembangan pdd inklusif Penyediaan sumber P&P yg mencukupi dan bersesuaian. Nordin Tahir. IPIP .

Nordin Tahir.LANGKAH PDD INKLUSIF YANG BERKESAN         Bimbing MM supaya boleh belajar sendiri Penilaian hendaklah berdasarkan kebolehan MM Berikan perhatian khas kepada MM berkenaan Sediakan aktiviti pemulihan dan pengayaan Tekankankurikulum bersepadu Gunakan bahan / alat untuk membantu persepsi MM Bersedia mengubah strategi / kaedah yg lebih berkesan Berikan masa yg mencukupi kpd MM untuk menguasai kemahiran. IPIP .

Nordin Tahir. IPIP .PERANAN GURU RESOS & GURU BIASA DLM PDD INKLUSIF      Merancang pengajaran secara koloboratif dan koperatif Melaksanakan pengajaran secara koloboratif dan koperatif Libatkan murid secara aktif dlm P&P Menyediakan ujian khas sesuai dgn keperluan murid Menyediakan program dan aktiviti khas untuk keperluan murid.

IPIP .PERBEZAAN PDD INKLUSIF DGN PDD KHAS PENDIDIKAN INKLUSIF PENDIDIKAN INKLUSIF : merujuk kpd peluang pendidikan Yang disediakan bagi pelajar-pelajar yg mempunyai jenis kecacatan (kecacatan pendengaran / penglihatan) belajar di dalam bilik darjah bersama-sama dgn pelajar-pelajar (biasa) yg seusia dengannya. Nordin Tahir.

tdk mencapai pertumbuhan dan penyuburan biasa hinggakan mereka tdk mendapat faedah sepenuhnya dr rancangan sekolah biasa. IPIP . Mereka terdiri drp golongan cacat pendengaran. terencat akal dan termasuk pelajar yg pintar cerdas Nordin Tahir. cacat fizikal. penglihatan.PERBEZAAN PDD INKLUSIF DGN PDD KHAS PENDIDIKAN KHAS PENDIDIKAN KHAS : merujuk kpd pelajar luar biasa (istimewa) dr segi JERIS.

PDD INKLUSIF Penyediaan Unum utk semua Penyesuaian kurikulum bg mencapai keperluan semua individu dgn aktiviti kelas biasa Matlamat pendidikan dalam konteks memperkembangkan potensi individu P&P secara koloboratif oleh guru resos dan guru sumber PDD KHAS Pdd Khas untuk KKBP / istimewa Kurikulum yg istimewa dgn aktiviti khas Mencapai matlamat individu dalam pendidikan P&P oleh guru resos / guru khas Nordin Tahir. IPIP .

Scheduling approaches should also a similar flaxibility.  Collaborative teaching arrangements – teacher working together not only creat more energy around problemsolving and effective strategies.Good. the student population has changed and is continuing to be come less and less homogeneous. IPIP instruction. . but they also model people skills for students  Flexible school structures – school need physical arrangement that are adapteble to a varietiy of student needs as well as instructional approaches. Some of these are highlighted here :  Diversity as the new norm – clearly.  Performance – based and alternative assessments – there are many ways to demonstrate learning and student performance expections should be as individualized as their Nordin Tahir. sound educational practices that can benefit all students.

IPIP .Sekian Terima Kasih Nordin Tahir.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->