P. 1
RPT MUZIK THN 4

RPT MUZIK THN 4

|Views: 15|Likes:
Dipublikasikan oleh Nizam Zam
Rancangan Pengajaran Tahunan
Rancangan Pengajaran Tahunan

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Nizam Zam on May 29, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/02/2013

pdf

text

original

1

PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 4 / 2013

Minggu
1. 3 Jan – 5 Jan

TAJUK/ BIDANG
Nyanyian

OBJEKTIF
Mengetahuai dan memahami teknik nyanyian

KEMAHIRAN
Membuat Latihan : 1. Postur 2. Pernafasan 3. sebutan lirik - Menyanyi lagu yang di gemari Meniru bunyi alam sekitar menggunakan bahan improvisasi dengan ketepatan yang paling hampir. - beg plastik - bunyi hujan - air dalam botol - bunyi ombak - tong kosong - bunyi guruh - Mengesan detik dalam lagu - Mengenal detik berkala - Mengesan tekanan detik pertama dalam lagu - Menyanyi lagu pilihan

KONTRAK LATIHAN
OBJEKTIF 5 SUBJEKTI 3

2 8 Jan – 12 Jan

Penerokaan bunyi

Memperkenalkan ekspresi diri dan daya kreatif

5

3

3 15 Jan – 19 Jan 15 Jan – Cuti Keputeraan Sultan Kedah

Persepsi estetik / Irama

Mengetahui dan memahami konvensi penulisan muzik

5

3

4 22 Jan – 26 Jan

Permainan Alat Perkusi

Mengetahui dan memahami teknik bermain alat

Menunjukkan cara , teknik yang betul bermain dram getar dan dram tenor berdasarkan teknik konvensional. Bermain dram mengikut beberapa corak irama mudah. Menyanyi pelbagai jenis lagu dalam meter 2 , 3 dan 4 secara berkumpulan 4 4 4 dengan tumpuan kepada tempo, pic, dan dinamik

5

3

5 29 Jan – 2 Feb

Menyanyi secara muzikal

Menyanyi menikut meter

3

1

NRZ2013

2 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 4 / 2013 6 5 Feb – 9 Feb 5 Feb – Cuti Maulidur Rasul 7 12 Feb – 16 Feb Improvisasi lirik Menperkambangkan ekspresi diri dan daya kreatif. pernafasan.menulis nilai not dan tanda rehat .Bermain alat perkusi diatas mengiringi 4 1 9 26 Feb – 1 Mac 10 4 Mac – 8 Mac Ujian Mac 11 18 Mac – 22 Mac Permainan Rekoder secara berpandu Bermain rekoder mengikut penjarian rekoder yang betul. 5 1 8 19 Feb – 23 Feb Permainan Rekoder Mengenal penjarian asas rekoder. 12 25 Mac – 29 Mac 13 1 Apr – 5 APr Nanyian .Menyanyi sofa Persepsi estetik / Notasi Memperkambangkan kemahiran menyanyi dengan teknik yang betul Membaca dan menulis notasi muzik. . . Menunjuk cara/teknik yang betul bermain rekoder : Postur. 3 2 notasi Membaca dan menulis notasi muzik. Memainkan tiga pic yang dipelajari dengan tepat mengikut notasi menggunakan penjarian yang ditetapkan. penglidahan. dan dram tenor. .Mengenal penjarian rekoder not BAG.Memainkan rekoder dengan mempraktikkan teknik yang betul secara berpandu.Memperkenalkan lambing not muzik dalam skor lagu. .kemahiran bermain alat perkusi ringan. . penghasilan ton. dram getar. . . mi . 3 1 14 8 Apr – 12 Apr Permainan alat perkusi secara muzikal Bermain alat perkusi mengiringi lagu NRZ2013 . do ] dengan betul secara berpandu.mengenal pasti lambang not muzik dalam skor lagu.menulis corak irama mudah yang diperdengarkan dengan betul. re . fa . penjarian.membunyikan empar atau lima pic yang dipelajari ( penjarian not C’ D’ ) Menyanyi melodi mudah yang mengandungi pic [ la. . Melengkapkan lirik lagu yang diberi dengan perkataan-perkataan yang sesuai. . Permainan Rekoder secara muzikal Bermain rekoder mengikut penjarian rekoder yang betul. emboucher.Menulis nilai not dan tanda rehat. so.

G C’ D’ . tempo dan ekspresi dengan baik. tekanan dan tempo. .Membaca notasi dan membuat latihan B. pernafasan dan penghailan ton yang baik ketika menyanyi.Melodi Meniup rekoder dengan memainkan melodi Menyanyi tiga buah lagu berlainan meter .kemahiran bermain dan membaca notasi. * Mengenakpasti lambang not muzik dalam skor lagu dengan betul * Menulis not B. . . tekanan.Menyanyi mengikut dinamik-mud Memainkan corak irama menggunakan nilai krocet .Meniup rekoder dengan memainkan melodi mudah 3 1 15 15 Apr – 19Apr Nyanyian secara muzikal Nyanyian lagu Petriotk 3 2 Permainan alat perkusi secara muzikal Bermain alat perkusi mengikut corak irama 16 22 Apr – 26 Apr Persepsi estetik / Notasi Membaca dan menulis notasi muzik 5 3 Permainan rekoder secara muzikal Memainkan lagu mudah 3 2 17 29 Apr – 3 Mei 1 Mei – Cuti Hari Pekerja Nyanyian Permainan alat perkusi Memperkembangkan ekspresi dan daya kreatif Bermain alat mengiringi nyanyian menggunakan bahan improvisasi 17 29 Apr – 3 Mei Permainan rekoder. tempo dan dinamik.Mengiringi nyanyian dan instrumental dengan cekap mengikut skor. Mengiringi nyanyian dengan cekap mengikut skor.A. minim .latihan bermain alat perkusi secara esembel. G. . C’ dan D’ pada baluk mengikut nama pic yang diberikan. Memainkan melodi sepanjang 4 bar dengan betul daripada lagu-lagu dalam meter 2 dan 4 3 1 NRZ2013 .kemahiran bemain dan membaca corak irama . Mengamalkan teknik postur . kuaver dan rehat krocet dengan betul dari segi detik. .3 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 4 / 2013 nyanyian mengikut corak irama mudah dari segi detik . 14 8 Apr – 12 Apr Bermain alat perkusi secara muzikal Bermain alat perkusi mengiringi lagu dan instrumental . A.

mi.irama Bermain rekoder secara muzikal . .Mengecam nilai not dan tanda rehat yang dimainkan dengan betul.4 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 4 / 2013 44 Bermain secara solo dan kumpulan. . Memainkan lagu mengikut skor Memainkan lagu atau keratan legu mengikut skor berpandukan penjarian not B. .Menulis corak irama yang diperdengarkan dengan betul. re. far. do dengan betul. Memainkan melodi sepanjang 4 bar dengan betul daripada lagu-lagu dalam meter 2 dan 4 3 444 memainkan lagu atau keratan lagu pilihan mengikut skor. . so.Mengiringi muzik nyanyian dan instrumental dengan cekap mengikut NRZ2013 . 18 6 Mei – 10 Mei 19 13 Mei – 17 Mei Permainan rekoder. - 1 23 24 Jun – 28 Jun Permainan alat perkusi.Mengecap aras pic dalam siri bunyi yang dimainkan.Melodi Meniup rekoder dengan memainkan melodi Nyanyian solfa 16 Mei Hari Guru Menyanyi secara solfa. . C’ & D’ Memainkan melodi kaunter dengan betul mengikut skor secara ensemble.Mengenalpasti aras pic tertinggi dan terendah dengan betul berdasarkan 4 not yang diperdengarkan .Harmoni Notasi. 3 1 19 13Mei – 17 Mei Notasi { pic } Memainkan dan mengecam aras pic 3 1 21 10 Jun – 14 Jun Bermain rekoder secara muzikal. . A.corak irama . 3 . G. Kemahiran bermain dengan membaca notasi.latihan melodi mudah dengan menggunakan solfa.Corak irama Memainkan lagu secara harmoni 3 2 22 17 Jun – 21 Jun 17 Jun – Cuti Isra’ Mikraj 18 Jun – Cuti Lembaga Menulis corak irama mengikut bunyi yang didengar.melodi .Menyanyi lagu melodi mudah yang mengandugi pic la. . .

Mendengar dan menyanyi lagu berentak inang. Meneroka bunyi melalui bahan improvisasi. wisel. latihan bertulis tanda-tanda isyarat dan istilah muzik.latihan permainan perkusi secara ensemble. .Meniru bunyi alam sekitar menggunakan alat tiup rekoder dengan ketepatan yang terhampir : bunyi siren.Mengenal pasti tanda isyarat yang dipaparkan secara terasing dengan betul.5 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 4 / 2013 27 Jun . . . Mengenal tanda isyarat dan istilah yang tertentu. Nyanyian secara muzikal. Menghasilkan gabungan kesan bunyi yang sesuai menggunakan lebih daripada tiga jenis bahan improvisasi. . menyalin. . 3 2 27 22 Julai – 26 Julai 21 Julai – Awal Ramadhan Nyanyian secara muzikal. masri atau inang. Menyanyi lagu patriotik. Menyanyi pelbagai jenis lagu dalam meter 2 dan 4 dengan tumpuan 44 kepada rentak inang. . 3 2 Improvisasi. . 5 2 25 8 Julai – 12 Julai 8 Julai – HAC 9 Julai – Cuti Lembaga 26 15 Julai – 19 Julai Rekoder Meniru bunyi alam sekitar menggunakan rekoder. burung. .pasir dalam botol. tanda isyarat.Mengecam.Kejohanan Olahraga ke 53 28 Jun – Cuti Lembaga 24 1 Julai – 5 Julai skor. Bermain alat perkusi secara muzikal. 2 5 NRZ2013 .Menghasilkan gabungan bunyi yang sesuai daripada dua jenis kesan bunyi rekoder. Mereka corak irama Menulis corak irama berpandukan bunyi yang diperdengarkan dan menghasilkan rentak – mac. dan istilah. 3 3 Notasi.Menyanyi lagu patriotik pilihan mengikut tanda dinamik. Menyanyi secara terkawal mengikut rentak inang.

Bahasa Muzik 33 9 Sept – 13 Sept 11-12 Sept . melodi. Mengenal dan menulis tanda isyarat p (piano) dan f (forte) serta tanda ulangan. 31 26 Ogos – 30 Ogos Reka cipta.Mencipta satu corak irama sepanjang 2 bar mengikut meter yang ditetapkan.Mengawal keseimbangan dan menjaga kesepaduan suara dan muzik dengan baik ketika menyanyi dan bermain alat muzik secara berpandu. Keseimbangan kesepaduan .Menyatakan perbezaan warna ton.UPSR Permainan alat. 29 5 Ogos – 9 Ogos 30 12 Ogos – 16 Ogos Ujian Bulanan Persembahan. Memainkan kaunter melodi dengan rekoder bagi mengiringi nyanyian. Mencipta corak irama. . . Mengawal disiplin yang baik dan tatacara persembahan yang ditetapkan semasa persembahan. Bermain alat secara gabungan. 5 3 32 2 Sept – 6 Sept 2 Sept – Cuti Berganti Permainan alat. tekstur. . tempo dan mud dengan betul berdasarkan beberapa lagu yang diperdengarkan. Memahami dan mengenalpasti tanda isyarat Bermain alat perkusi ringan.Mengenalpasti warna ton. tekstur. . tempo dan mud daripada lagu yang diperdengarkan dengan pernyataan yang sesuai.Mencipta corak irama dengan menggunakan perkusi badan atau alat perkusi. Bermain alat muzik secara gabungan untuk merasai jalinan polifoni. dram dan rekoder bagi mengiringi nyanyian lagu pilihan. Mengenal istilah dan tanda isyarat.6 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 4 / 2013 28 29 Julai – 2 Ogos Rekoder. 5 2 NRZ2013 . 5 4 31 26 Ogos – 30 Ogos 31 Ogos – Hari Kebangsaan Muzik Nyanyian Meneliti muzik nyanyian. Persembahan Etika. Memainkan kaunter melodi secara 6nsemble.

3 36 30 Sept – 4 Okt Nyanyian.Mencipta lebih daripada 2 corak irama sepanjang 2 bar mengikut meter yang ditetapkan. .Kaunter melodi. . secara kumpulan dengan 444 tumpuan kepada tempo dan dinamik. Mengenal pasti tanda isyarat dan istilah dalam skor dengan betul. 2 Rekoder secara muzikal. Notasi. Mengenal tanda isyarat dan istilah muzik. Menggabungkan permainan alat perkusi ringan dengan bahan improvisasi bagi menghasilkan bunyi ensembel.7 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 4 / 2013 kaunter. corak irama. 2 5 1 2 Objektif 9 NRZ2013 . 3 2 37 7 Okt – 11 Okt Peperiksaan Akhir Tahun Rekoder secara muzikal. 35 23 Sept – 27 Sept Muzik masyarakat Malaysia.Membanding beza konsep muzik dalam 3 atau lebih muzik instrumental. Bermain secara harmoni.Menyediakan folio tentang muzik masyarakat Malaysia. Memperkembangkan ekspresi diri dan daya kreatif. Menyanyi pelbagai jenis lagu dalam meter 2 .Menyatakan fungsi lagu-lagu masyarakat Malaysia yang dipelajari dengan betul. 34 16 Sept – 20 Sept 16 Sept – Hari Malaysia Reka cipta. Bermain rekoder sambil membaca skor.allegro Bermain rekoder secara harmoni dengan gabungan 2 kumpulan ensembel. Permainan alat secara muzikal. Improvisasi / alat permainan. Menyanyi lagu pilihan. . 3 .Menginterpretasi muzik yang didengar dalam bentuk grafik. . Memainkan melodi lagu secara membaca skor.Menyusun kad-kad notasi untuk mencipta irama. .Membuat folio 5 . 4 . . . ostinato. 4 . 38 14 Okt – 18 Okt Muzik instrumental.andante . .Meneliti fungsi .melodi.

melodian – membuat lagu mudah dengan iringan alat perkusi tidak NRZ2013 . Mengenal dan mengetahui cara penjagaan alat . Bermain alat perkusi berpic. 39 21 Okt – 25 Okt 24 Okt – Pesta 1M1S 25 Okt – Cuti Berganti 26 & 27 Okt – Hari Raya Haji Notasi Mencipta corak irama menjadi melodi.Bermain alat-alat perkusi berpic – sound blok. . . Nyanyian Menenalpasti perubahan tempo. 40 28 Okt – 1 Nov 28 Okt – Cuti Berganti 1 Nov – Hari Anugerah Kualiti Permainan alat perkusi. polifoni mengikut kemampuan murid. . .Menyanyi lagu pusingan. .Gotong royong membersih. Nyanyian. .Menggabungan corak irama tersebut menjadi satu melodi mudah. . homofoni.Mengenalpasti tempo lagu-lagu yang diperdengarkan.Meniup rekoder mengikut melodi yang disediakan bagi menghasilkan lagu tertentu.Menyanyi lagu dalam bentuk monofoni.Menyatakan perbezaan pergerakan pic dalam lagu / keratan lagu yang diperdengarkan. . Rekoder Secara muzikal Meniup melodi lagu .Meniup secara harmoni – Triad tonik.8 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 4 / 2013 Nyanyian Memperkembangkan ekspresi diri dan daya kreatif.Menyatakan jenis perubahan tempo dalam lagu yang diperdengarkan ( ansur cepat / ansur lambat ) 41 4 Nov – 8 Nov Permainan alat. Mengenalpasti pergerakan pic. . .Murid mendengar beberapa corak irama / melodi yang diperdengarkan.

. .Membina satu corak irama balas sepanjang yang sesuai sebagai jawapan kepada corak irama yang diperdengarkan. Membaca skor dan bermain rekoder mengikut notasi menggunakan penjarian yang ditetapkan. Improvisasi lirik. Memainkan lagu-lagu tertentu.Memadankan perkataan yang sesuai bagi melengkapkan lirik lagu yang diberi. 41 4 Nov – 8 Nov Rekoder secara muzikal.9 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 4 / 2013 berpic. NRZ2013 . Melengkapkan lirik lagu kepada corak irama.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->