Anda di halaman 1dari 4

Arma suprem de distrugere n mas: Controlul vremii

12 octombrie 2012 Extern, Prima pagin, Realiti economice

Tehnicile de modificare a mediului (ENMOD) pentru utilizare militar constituie n contextul prezent arma suprem de distrugere n mas. Ironic, Pentagonul, n timp ce recunoate oficial capacitatea sa de a modifica vremea Pmntului pentru scopuri militare, spune c se altur eforturilor de a studia impactul nclzirii globale. n studiul pe care l-a efectuat, niciun cuvnt nu este menionat cu privire la programul su principal de rzboi meteorologic: HAARP, ce are baza n Gokona, Alska, administrat n comun de Fora Aerian American i Marina American. Un fapt despre care nu se vorbete n dezbaterile privind schimbrile climei la nivel global este cel al modificrii condiiilor meteorologice, prin apelul la o nou generaie de arme electromagnetice sofisticate. Att Rusia, ct i SUA, au dezvoltat capaciti de manipulare a climei n scopuri militare. Modificarea intemperiilor, potrivit documentului AF 2025 a Forei Aeriene Americane ofer lupttorului n rzboi o gam larg de posibile opiuni de a nvinge sau constrnge capacitile unui adversar, acestea mergnd pn la declanarea inundaiilor, a uraganelor, secetelor i cutremurelor. Modificarea condiiilor meteorologice va deveni o parte din securitatea internaional i ar putea fi realizat n mod unilateral. Ar putea avea aplicaii ofensive i defensive i ar putea fi folosit chiar i n scopuri de descurajare. Abilitatea de a genera precipitaii, cea i furtuni pe Pmnt sau de a modifica vremea spaial i producia vremii artificiale sunt toate o parte dintr-un set integrat de tehnologii militare.

Tehnicile de modificare a vremii au fost aplicate de ctre armata american de peste jumtate de secol. Matematicianul american John von Neumann, n colaborare cu Departamentul de Aprare American, i-a nceput cercetarea privind modificarea condiiilor meteorologice la sfritul anilor 40, n punctul culminant al Rzboiului Rece i a prevzut forme de lupt de rzboi care sunt de neimaginat. n timpul Rzboiului din Vietnam, tehnici de creare de nori au fost folosite, ncepnd cu 1967 sub numele de Proiectul Popeye, al crui obiectiv era s prelungeasc sezonul musonului i s blocheze rutele de aprovizionare ale inamicului de-a lungul drumului Ho Chi Minh. Armata SUA a dezvoltat capaciti avansate care atunci cnd sunt activate modific selectiv tipare de condiii meteorologice. Tehnologia, care este perfectat n cadrulProgramului de Cercetare Auroral Activ de nalt Frecven (HAARP), i care este o anex a Iniiativei de Aprare Strategic, Star Wars. Dintr-un punct de vedere militar, HAARP este o arm de distrugere n mas, acionnd din afara atmosferei i fiind capabil s destabilizeze sistemele agricole i ecologice din jurul lumii. Exist i o Convenie n ceea ce privete Interzicerea Utilizrii Militare sau n Orice Alt Mod Ostil a Tehnicilor de Modificare a Mediului care spune c: Termenul tehnici de de modificare a mediului se refer la orice alt tehnic pentru schimbarea, prin manipularea deliberat a proceselor naturale, a dinamicii, compoziiei sau structurii Pmntului, inclusiv a biotei sale, a litosferei, hidrosferei i atmosferei, sau a spaiului cosmic.

Armamentul meteorologic este arma suprem de distrugere n mas , cu potenialul de a destabiliza ecosistemul inamicului, distrugerea agriculturii sale, dezactivarea reelelor de comunicare. Cu alte cuvinte, tehnicile ENMOD pot afecta o ntreag economie naional, pot srci milioane de oameni i pot ucide o naiune fr ajutorul trupelor i armamentului militar. Prin acest articol, profesorul Michel Chossudovsky dorete reluarea dezbaterii privind pericolele armamentului de rzboi meteorologic i sper c va contribui la lrgirea obiectivului pacei mondiale care necesit dezarmarea neobosit a aparatului militar SUA-NATO.

Rzboiul meteorologic Expansiunea semnificativ n ceea ce privete arsenalul de rzboi meteorologic al Americii, care reprezint o prioritate pentru Departamentul de Aprare, nu este un subiect nici de dezbtut i nici de discutat. n timp ce ecologitii dau vina pe administraia Bush pentru c nu a semnat protocolul Kyoto, problema rzboiului meteorologic, n special manipularea tiparelor vremii pentru uz militar, nu este niciodat menionat. Fora Aerian American are capacitatea de a manipula clima fie n scopuri de testare, fie pentru simpla utilizare a informaiilor militare. Aceste capaciti se extind pn la declanarea inundaiilor, uraganelor, secetelor i cutremurelor. n ultimii ani, cantiti masive de bani au fost alocate de ctre Departamentul de Aprare American pentru o dezvoltare i o perfecionare n continuare a acestor abiliti.

Nu trebuie s mai spunem faptul c acest subiect este un tabu tiinific. Posibilitatea manipulrii mediului sau a condiiilor meteorologice, ca parte dintr-o agend militar, nu este considerat niciodat relevant. Analitii militari sunt mui n ceea ce privete acest subiect. Meteorologii nu investigheaz problema, iar ecologitii sunt prea captivai de problema nclzirii globale i a protocolului Kyoto. Ironic, Pentagonul, n timp ce recunoate capacitatea sa de a modifica vremea Pmntului pentru utilizare militar, s-a alturat consensului nclzirii globale. ntr-un studiu major, Pentagonul a analizat n detaliu implicaiile diferitelor scenarii de nclzire global. Documentul Pentagonului constituie o muamalizare convenabil. Niciun cuvnt nu este menionat n ceea ce privete programul su principal de rzboi meteorologic: HAARP , ce are baza n Gokona, Alska, administrat n comun de Fora Aerian American i Marina American. Exist mai multe explicaii principale privind vremea i schimbrile climatice, ns niciuna dintre acestea nu explic complet evenimentele foarte neobinuite i complet haotice ale vremii, fr s mai menionm de costurile umane i devastrile produse, care au dus la destabilizarea unui sistem ecologic i agricol. Aceste explicaii nu s-au referit niciodat la problema manipulrii climei pentru uz militar.