CERITA RAKYAT KAUM IBAN: APAI SALOI

Pada zaman dahulu kala, di sebuah kampung yang sangat kecil, tinggal seorang nenek tua dengan cucunya yang sangat lurus bendul yang dikenali sebagai Apai Saloi. Apai Saloi seorang anak yatim. Sejak kecil lagi, dia dibela oleh neneknya. Selama ini, dia sentiasa menurut sahaja kata-kata orang di sekelilingnya. Disebabkan Apai Saloi seorang yang sangat lurus bendul, ramailah kawankawannya mengambil kesempatan untuk mempergunakannya. Pada suatu hari Apai Saloi diajak kawannya Apai Seumang-umang pergi ke hutan mencari harta kerana niatnya ingin mempergunakan

Keluar sahaja kita dari hutan. Apai Seumang-umang: Apai saloi. Jangan risau. mahukah kamu ikut saya ke hutan? Apai Saloi: Ke hutan? Kita mahu buat apa ke hutan? (Soal Apai saloi sambil menggaru-garu kepalanya) Apai Seumang-umang: Kita perhi mencari harta. Baiklah.Apai Saloi yang terkenal dengan sifat lurus bendul tersebut. kita pasti akan kaya. saya akan ikut kamu ke hutan. (Sambil mengosok-gosok telapak tangannya kerana keseronokan) . Hehehe… Apai Saloi: Wah!! Bunyi macam seronok saja.

Kerana bercadang untuk merantau sebulan. mereka menyediakan bekal yang mencukupi sebelum meninggalkan rumah panjang. . Bila penat mereka berehat dan kembali meneruskan perjalanan. mereka berdua pun berangkat meninggalkan rumah panjang dengan menyusuri Sungai Rajang. Apai Saloi hanya mengikut Apai Seumang-umang dari belakang. Keesokkan harinya. Apai Saloi tetap mengikut Apai Seumang-umang memasuki gua tersebut. mereka pun naik ke darat. Setelah agak lama bersampan melalui sungai. Sehinggalah pada suatu hari mereka terjumpa sebuah gua. Mereka berjalan terus berjalan di dalam hutan .

Seronoknya Apai Seumang-umang kerana bertemu dengan harta karun yang banyak seperti yang diingininya. Apai Saloi pun tertidur. Apai Seumang-umang meminta Apai Saloi menunggu di dalam gua sementara dia keluar mencari rotan untuk dibuat bakul. .Alangkah terkejutnya mereka apabila terlihat cahaya yang bergemerlangan dari timbunan emas dan permata. tinggallah Apai Saloi seorang diri. Kerana menunggu terlalu lama. Apabila Apai Seumang-umang keluar dari gua. Tetapi Apai Seumang-umang baru tersedar mereka tidak membawa bekas untuk mengisi harta karun tersebut.

Tiba-tiba Apai Saloi terjaga apabila terdengar suara dari beberapa orang lelaki yang bersenjata tombak dan parang. “Bawa orang ini bersama harta ke istana”. “Harta siapa yang punya?” tanya lelaki tersebut lagi. perintah seorang lelaki lain yang seperti seorang ketua. Apai Saloi dibawa ke istana dan menerima anugerah dan pujian dari raja kerana . “Aku menjaga harta karun ini “ jawap Apai Saloi. ” Tentulah raja yang punya” jawap Apai Saloi. “Apa yang kamu buat di sini?” tanya salah seorang dari lelaki tersebut.

beranggapana Apai Saloi telah menjaga harta karun raja yang telah hilang selama ini. .