Anda di halaman 1dari 6

Gimnastik berirama

Pengenalan
Gimrama adalah sukan sangat istimewa dan menarik perhatian, ia sangat popular dikalangan penonton Memerlukan kemahiran tinggi, kelembutan, koodinasi tubuh badan dan daya kreativiti mencipta gerakan. Gimrama pergerakan atau senaman dilakukan dengan iringi muzik. Menggunakan alatan dan tampa alatan pada tangan.Gerakan koodinasi tinggi bersifat estatik dilakukan secara licin dan berterusan Gerakan merupakan pergerakan tarian, ciri tersendiri dengan pemilihan alatan sendiri. Peralatan sesuai dengan susuk tubuh badan,saiz dan berat, Gimrama merupakan disiplin sukan gimnastik, diiktitraf gerakan gimnastik oleh Persatuan Gimnastik Antrangsa(FIG). Keperluan alatan Gimrama. Alatan merupakan keperluan asas Latihan dengan menggunakan 5 jenis alatan yang di iktiraf FIG. Bola, tali, reben, gelung belatan. Untuk persembahan alatan reben,skaf dan bendera digunakan Pengunaan alatan adalah mengikut pilihan. Biasanya gimnas menggunakan peralatan sendiri sesuai dengan saiz dan berat. Peralatan Tali Tali dari peralatan menadaki atau dari peralatan kapal.Jenis hem atai statik Ukuran 3m, tebal 8mm kesesuian fizikal gimnas.

Gimnas kecil guna tali 2m panjang dan tebal 6mm. Boleh guna pita pelekat panjang 10sm. Tidak boleh guna pemegang. Warna satu atau dua warna kecuali perak dan emas. Ukuran tali ikut tinggi gimnas. Diukur gimnas berdiri dan memaijaknya dan hujung tali diangkat aras ketiak gimnas. Peralatan Gelung Dari plastik, rotan atau kayu biasa Tinggi gelung paras punggung bila ditegakkan Ada gimnas membalut pelekat warna warni untuk menguatkan camtuman geluang atau menambah berat gelung. Ada gimnas warna atau corak pelekat geluang sama dengan warna baju. Peralatan Bola Disiplin wajib dalam gimrama. Spesifikasi diiktiraf Persatuan Gimnastik Antrabangsa Bahan dari getah atayu sintatik dengan anjalan. Garis pusat 18-20 sm, berat minimum 400gm. Satu atau dua warna dibenarkan kecuali emas dan perak. Peralatan Belatan Biasa dikuasai gimnas berpengalaman. Terdiri dari kayu atau bahan sintatik, boleh dibalut dengan pita pelekat. Panjang 40-50sm, berat 150gm satu belatan Garis pusat tapak 2 cm , bahagian kecil hujung 3 sm. Satu atau dua warna kecuali perak dan emas. Peralatan Reben Dibuat dari kaian setin, nailon yang berat atau sutera. Berat yang sesuai diperlukan untuk hasilkan corak reben yang baik dan senang dibaling. Panjang mengikut saiz fizikal dan keupayaan gimnas. Panjang sebenar 7 m, 1 m dilipat bahagiajn hujung. Berat 35g, tidak termasuk kayu dan penyangkutnya. Reben disangkut bahagian hujung dengan kayu. Gimnas berpengalaman guna reben 6m. Kanak-kanak yang baru 4-5m. Pakian Gimnas Pertandingan memakai leotard dan tights atau leotard saja. Pakaian boleh ubah suai peringkat pertandingan- sekolah batu T seluar trek. Leotard tidak luas dibelakang, garis punggung tidak tinggi. Dipakai tampa lengan. Kain terdiri pelbagai warna keculi nipis, lutsinar dan warna perak dan emas. Kasut boleh dipakai atau tidak. Kasut dibuat dari kulit atau kain. Tempat Latihan Dewan tertutup. Dalam kosong dan tiada halangan dari lampu, palang struktur. Gimnas pengalaman memerlukan dewan siling yang tinggi. Permukaan lantai misti bersih dan tidak terlalu licin.

Luas kawasan bertanding 12m x 12m.Luas tidak diwajibkan dan boleh berlatih dimanamana. Uandang-undang am Pertandingan Gimrama Buku undang-undang (code of point) oleh Persatuan Gimnastik Antrabangsa. 4 tahun sekali buku dikaji. Pertandingan rasmi mengikut undang-unadang FIG terdaoat dua acara pertandingan yang utama Seorang gimnas pada kawasan tertentu. Guna satu alatan. Disebut pertandingan indvidu Sekumpulan gimnas- 6 orang. Guna satu atau dua jenis alatan. Acara dinama berpasukan atau kumpulan. PERTANDINGAN GIMRAMA PERTANDINGAN 1-ACARA BERPASUKAN.
1. Satu pasukan, 3-4 orang gimnas. 2. Mempertunjukan 10 latihan, 2 latihan setiap peralatan, Peralatan, tali, bola,

gekluang, belatan dan reben. 3. Setiap gimnas mempersembahkan 1-4 menggunikan peralatanm yang berlainan. Setiap oerlatan akan dipersembahkan oleh 2 gimnas yang berlainan dalam satu pasukan. 4. Mata maksima 100. Pertandingan 1 peringkat kelayakan untuk pertandingan II dan III. PERTANDINGAN II- ACARA INDIVIDU KESELURUHAN.
1. Gimnas mempersembahan 3 latihan pertandingan 1 dipertimbangan

pertandingan II
2. 26 peserta terbaik pertandingan I bertanding individu keseluruhannya.Terhad 2

peserta setiap pasukan. 3. Misti tunjukkan 4 latihan dengan 4 peralatan yang ditetapkan oleh FIG. 4. Johan individu keseluruhannya, jumlah mata ke empat latihan dikira. Peserta mata terbanyak johan individu keseluruhannya (Jum mata maksimum 40) PERTANDINGAN III PUSINGAN AKHIR SETIAP PASUKAN. 8 peserta terbaik (Maksimum dua peserta setiap pasukan) bagi setiap peralatan dalam pertandingan 1 layak menyertai pertandingan akhir setiap peralatan. Peserta mendapat mata tertinggi sesuatu acara alatan akan menjadi johan bagi peralatan berkenaan. Jumlah mata maksimum 10. Prinsip-prinsip Pengajaran Gimrama Pergerakan dengan ritma, menghasil pergerakan tubuh yang berkoodinasi dan estatik Pergerakan berseorangan atau kumpulan dengan atau tampa alatan secara licin dan berterusan. 7 jenis pergerakan tubuh

Imbangan, melentik, meringkuk dan melunjur,gerak edar, pusingan badan, lompatan, ketangkasan Tujuan pergerakan Kelenturan.ketangkasan,imbangan, kelajuan,koodinasi, kuasa dan kekuatan. Pergerakan Tubuh Badan Penekanan menyedari perkaitan antara tubuh ruang dan daya semasa melakukan pergerakan. Bahagian tubuh dan keseluruhan badan dengan teknik yang betul. Penekanan kepada penghasilan pergerakan yang cantik. Teknik Alatan Pelbagai alatan digunakan berbeza dari sifat dan bentuk. Alatan bulat dan padu Alatan bulat dan leper Alatan lembut dan berombak Alatan panjang, langsing dan lembut Alatan keras dan padu. Bentuk dan jenis alatan menentukan bagaimana ia dimanupulasi Rangkaian Pergerakan Rangkaian pergerakan dilakukan dalam ruang Pergerakan tubuh badan dan manupulasi alatan dilakukan ikut ritma dan irama. Cipta rangkaian pergerakan istilah licin dan berterusan, alatan digunakan pelbagai cara dan disesuikan dengan pergerakan tubuh. Pergerakan misti berkoodinasi dengan alatan mengikut rentak, variasi masa dan ruang untuk memberi gambaran kreativiti pelaku. Kesedaran hubungan antara alatan dengan pergerekan tubuh badan Mengalakkan pengunaan alat dalam lakuan yang bersesuai mengikut ritma atau irama Kesedaran Ritma Peka kepada pelbagai jenis ritma dan irama. Kefahaman kecergasan diri Gimrama membina ketangkasan,imbangan,koodinasi, kecekapan dan pelajuan Kefahaman Terhadap Pusar Graviti Berkaitan dengan kedudukan badan,imbangan dan putaran. Penting kefahaman pusat graviti dalam perlakuan gimrama.

Gimnas berirama dari Greece dalam Olimpik Sydney 2000

Gimnastik berirama adalah sukan di mana pesaing tunggal atau pasangan, trio atau malah lebih (biasanya lima) memanipulasi satu atau dua aparatus: tali, gelang, bola, belantan dan reben. Gimnastik berirama adalah satu sukan yang menggabungkan unsur-unsur balet, gimnastik, tarian teater, dan manipulasi aparatus. Pemenang adalah peserta yang memperoleh mata terbanyak, sebagai dianugerahi oleh panel hakim, untuk lompatan, kestabilan, putaran, kebolehlenturan, pengendalian aparatus, dan kesan seni. Badan pentadbiran, Fdration Internationale de Gymnastique (FIG), mengubah Code of Points pada 2001, 2003, 2005, dan 2008 untuk menegaskan elemen teknikal dan mengurangkan subjektiviti kehakiman. Sebelum 2001, penghakiman adalah pada skala 10 mata seperti gimnastik artistik. Ia telah bertukar menjadi skala 30 mata pada 2003, skala 20 mata pada 2005, dan pada 2008 bertukar balik kepada skala 30 mata. Terdapat tiga nilai diambil kira menjadi mata akhir-teknikal, artistik dan kesempurnaan. Pertandingan antarabangsa dibahagikan antara Remaja, di bawah enam belas oleh tahun kelahiran mereka; dan Senior, untuk wanita enam belas dan lebih sekali lagi oleh tahun kelahiran mereka. Gimnast lazimnya memulakan latihan pada usia sangat muda dan mereka yang berada pada terbaik lazimnya adalah pada lewat remaja atau awal dua puluhan. Kejohanan terbesar dalam sukan ini adalah Sukan Olimpik, Kejohanan Dunia, dan Kejohanan Grand Prix.

Sejarah

Sekumpulan gimnas wanita Gimnastik berirama yang berkembang daripada idea bagi I.G. Noverre (17221810), Francois Delsart (18111871), dan R. Bode (1881), yang kesemua mempercayai dalam pernyataan pergerakan, di mana seseorang menggunakan tarian untuk meluahkan diri sendiri dan bersenam pelbagai bahagian tubuh. Peter Henry Ling seterusnya mengembangkan idea dalam sistem latihan bebas Sweden abad ke-19, yang melayakan "aesthetic gymnastics", di mana pelajar menyatakan perasaan-perasaan mereka dan emosi melalui pergerakan menyeluruh. Idea ini telah dilanjutkan oleh Catharine Beecher, yang mengasaskan Western Female Institute di Ohio, Amerika Syarikat, pada 1837.

Gimnastik berirama kompetitif bermula dalam 1940-an dalam Kesatuan Soviet. FIG mengiktiraf disiplin ini pada 1961, pertama seperti gimnastik moden, kemudian sebagai gimnastik berirama sportive, dan akhirnya sebagai gimnastik berirama. Kejohanan Dunia pertama untuk gimnas individu mengambil tempat pada 1963 di Budapest, Hungary. Kumpulan telah diperkenalkan pada tahap yang sama pada 1967 di Copenhagen, Denmark. Gimnastik berirama telah ditambah di Sukan Olimpik Musim Panas 1984 di Los Angeles, dengan pertandingan Individual All Around. Bagaimanapun, banyak persekutuan daripada negara-negara Eropah Timur telah dipaksa untuk memulau. Lori Fung dari Kanada adalah gimnas berirama pertama untuk mengondol satu pingat emas Olimpik. Pertandingan kumpulan telah ditambah ke Sukan Olimpik Musim Panas 1996 di Atlanta, Georgia.