Anda di halaman 1dari 10

Rancangan Pengajaran Harian

Mata pelajaran : Pendidikan Jasmani Tunjang Tajuk Sub tajuk : Kecergasan Fizikal : Daya Tahan Otot : Melompat dan Bangkit Tubi

Tarikh Hari Masa Kelas Bil. Murid

: 15 Februari 2012 : Rabu : 7.40 pagi 8.40 pagi : 5 Berdikari : 30 orang (P:8/L:8)

Hasil Pembelajaran : Pada akhir sesi pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat : Psikomotor 1. Melakukan aktiviti meningkatkan daya tahan otot seperti melompat sebelah kaki ke arah rakan mengikut jarak 3 meter dan 5 meter dengan tepat dan jaya. 2. Melakukan aktiviti meningkatkan daya tahan otot dengan melakukan bangkit tubi sebanyak 5 kali secara berterusan dengan jaya dan betul. Kognitif 1. Menyenaraikan 3 bahagian otot yang terlibat sewaktu menjalankan aktiviti lompat sebelah kaki ke dalam gelung dengan betul dan tepat. 2. Menjelaskan sekurang kurangnya 3 aspek keselamatan yang perlu dijaga sewaktu melakukan aktiviti lompat sebelah kaki ke dalam gelung dengan betul. Afektif 1. Menunjukkan semangat kesukanan dengan memberi sorakan kepada ahli kumpulan semasa aktiviti permainan kecil.

2. Menunjukkan kegembiraan dan keseronokkan ketika melaksanakan aktiviti permainan kecil dengan menepuk tangan dan memberi semangat kepada ahli kumpulan. Pengalaman sedia ada : Murid pernah melakukan aktiviti lompatan Strategi utama Penggabungjalinan KBKK Nilai murni : Teori Kecerdasan Pelbagai : Pendidikan Seni Visual (Bergerak ke arah gelung mengikut warna yang sama dengan kad) : Menjana idea : Mematuhi arahan

Bahan bantu mengajar : Alatan Kon kecil Kon besar Gelung Kad warna Kuantiti 12 4 8 4

Fasa Permulaan (5 10 minit)

Strategi / Aktiviti KKE : Strategi utama : Memanaskan badan : 1. Mobiliti a) Bergerak mengikut arah i. Gaya kanggaro ii. Berenang iii. Berlari anak iv. Ketam berjalan

Fokus Pembelajaran

Organisasi

Catatan

Bergerak mengikut arah 1. Murid berjalan bebas di dalam kawasan yang telah ditetapkan. 2. Murid akan bergerak mengikut gaya yang diarahkan guru. 3. Murid akan bergerak ke gelung mengikut warna gelung. 4. Selepas wisel ditiup, murid bergerak ke arah warna gelung yang ditentukan mengikut kad warna.

Petunjuk : Kawasan permainan Kon Murid Gelung

Alatan : 4 Kon 8 Gelung

i.

Pergerakan murid Gaya kanggaro Berdiri tegak. Mata pandang hadapan. Kedua-dua tangan memegang belon. Lutut sedikit Bergerak dengan melompat menggunakan kedua dua kaki.
Gaya kangaro

ii.

Berenang Badan tegak. Mata pandang hadapan. Kedua-dua tangan diluruskan ke hadapan. Sebelah tangan memegang belon. Angkat sebelah tangan dan hayunkan. Tukar sebelah tangan lagi, angkat dan dan hayunkan. Ulang hayunan tangan. Kaki berjalan seperti biasa. Berlari anak Berdiri tegak. Mata pandang hadapan. Siku dibengkok sedikit. Kedua dua kaki bergerak seperti berlari perlahan.

Berenang

iii.

iv.

Ketam berjalan Duduk mendekam Baringkan badan Tangan lurus disisi Mata pandang hadapan. Kepala separa mendongak

2. Rengangan a) Lipat badan b) Tolakan c) Tarikan

Lipat Badan Murid duduk. Kaki dilunjurkan lurus ke hadapan. Tangan diluruskan Mata pandang hadapan Sentuh jari kaki. Kilas badan ke kiri. Kilas badan ke kanan. Tolakan Dilakukan secara berpasangan. Berdiri tegak Mata pandang hadapan bertentang dengan rakan. Sebelah kaki langkah ke depan. Bengkokkan lutut kaki yang depan. Tangan diluruskan ke hadapan dan sentuh tangan rakan. Tolak tangan rakan. Buat dalam kiraan 8 saat.

Ketam berjalan

Lipat badan

Tolakan

Tukar kaki yang di depan. Ulang perbuatan tadi. Tarikan Dilakukan secara berpasangan Berdiri tegak menghadap rakan. Mata pandang ke hadapan. Pegang kedua - dua pergelangan tangan pasangan. Tarik tangan pasangan. Rendahkan tubuh sedikit demi sedikit. Berhenti merendahkan tubuh apabila terasa sakit. Tahan selama 8 saat.

Tarikan

Perkembangan (25 30 minit)

Langkah 1

Melompat sebelah kaki 1. Murid melompat ke arah kon menggunakan sebelah kaki secara individu. 2. Melompat sebelah kaki sejauh 3 meter 3. Melompat sebelah kaki sejauh 5 meter. 4. Melompat sebelah kaki secara zig zag 5. Berlaga ayam

Melompat ke arah kon dengan menggunakan kedua belah kaki secara individu. Berdiri tegak Tangan di sisi Mata pandang hadapan Angkat sebelah kaki Sebelah tangan pegang pada kaki yang diangkat. Bengkokkan sedikit lutut sebelah kaki yang lurus. Lonjak ke hadapan

Alatan : 8 Kon

Angkat sebelah kaki

Bawa badan dan kaki ke hadapan. Petunjuk :

1. Melompat sebelah kaki sejauh 3 meter. Murid akan melompat sejauh 3 meter ke arah kon. Murid akan membuat pusingan dan melompat balik ke pada kumpulan. 2. Melompat sebelah kaki sejauh 5 meter. Murid melakukan lompatan sebelah kaki. Murid akan melompat sejauh 5 meter ke arah kon. Murid akan membuat pusingan dan melompat balik ke pada kumpulan. 3. Melompat sebelah kaki secara zig zag. Lompat secara zig zag mengikut kon yang diletakkan. Rakan sekumpulan akan meneruskan lompatan.

Murid Kon

4. Berlaga ayam Setiap murid akan mengangkat sebelah kaki Murid perlu mengeluarkan pihak lawan daripada kawasan yang ditetapkan. Murid yang terjatuh kaki yang diangkat juga dikira mati. Ahli kumpulan yang paling ramai kekal di dalam kawasan dan tidak menjatuhkan kaki yang diangkat dikira pemenang.

CD

A-B

E-F

Langkah 2

Bangkit tubi 1. Bangkit tubi berterusan sebanyak 5 kali secara berpasangan. 2. Bangkit tubi berterusan sebanyak 10 kali secara berpasangan.

Bangkit tubi Baring di atas lantai Tangan disilangkan rapat ke dada Bengkokkan lutut Rapatkan kaki ke punggung Sudut tapak kaki dengan lantai adalah 90 darjah Bangkit sehingga kedua-dua siku menyentuh paha. Kekalkan kedua-dua belah tangan rapat ke dada.

Bangkit tubi

Turunkan badan menyentuh lantai Ulang balik perlakuan

1. Bangkit tubi berterusan sebanyak 5 kali secara berpasangan Sebelah kaki pijak pada pasangan masing masing. Lakukan bangkit tubi secara berterusan sebanyak 5 kali. 2. Bangkit tubi berterusan sebanyak 10 kali secara berpasangan. Sebelah kaki pijak pada pasangan masing masing. Lakukan bangkit tubi secara berterusan sebanyak 10 kali.

Bangkit tubi berpasangan

Kemuncak ( 8 10 minit )

Permainan kecil (Berkumpulan) Bola ketam

Peraturan permainan. Dalam kawasan permainan, murid akan bergerak seperti ketam. Sebiji bola diberikan dan setiap kumpulan perlu bermain dengan menggunakan kaki dalam keadaan seperti ketam. Masing masing akan cuba mejaringkan gol dengan memasukkan bola tepat ke dalam gol. Kumpulan yang paling banyak menjaringkan gol menang dalam

Alatan : Sebiji bola 4 kon kecil 4 kon besar

permainan ini.

Penutup (5 10 minit)

Aktiviti menyejukkan badan. Melakukan regangan mengikut situasi yang diberikan guru.

Murid melakukan aktiviti secara individu. Murid akan melakukan apa yang guru arahkan. Guru akan memberikan situasi. Berjalan ke kedai. Ternampak sebuah pondok kecil di sebelah kanan. Ternampak pokok epal di sebelah kiri. Cuba mencapai buah epal di atas pokok. Kutip epal yang jatuh di atas tanah Lihat ke atas pokok. Ranting ranting pokok sedang jatuh. Jauhkan diri dari pokok. Angin bertiup sepoi sepoi. Menghirup udara segar. Pergerakan dilakukan mengikut kreativiti murid.

Petunjuk : Guru