Anda di halaman 1dari 9

OLEH: ERDA ROSLAN KHAIRI

FIRDAUS FRANK (Datuk) Family Tree ADAM (Anak tunggal Wah)

WAH (Nenek) SITI HAWA (Isteri Adam)

Israk

(Anak Sulung Adam & Siti Hawa)

Mikraj (Anak Sulung Adam & Siti Hawa)

SINOPSIS
-Adam, anak tunggal Wah, bersama anaknya Mikraj dan Israk pulang ke rumah ibunya tidak jauh dari Sungai Perak. -Isteri Adam, Siti Hawa menyedari ketidakselesaan anak-anaknya berada di kampung, kerana dibesarkan di Perth. -Mereka sekeluarga belajar menyesuaikan diri dalam suasana serba kekurangan. Israk menolak untuk makan buah-buahan tempatan. Israk menunjukkan kebencian tinggal di kampung. -Kekurangan tersebut menyebabkan Israk asyik bertekak dengan adiknya, Mikraj. -Hal ini disedari oleh Wah. Pada suatu hari, beberapa orang Majlis Daerah datang ke rumah Wah dan berhajat membeli rumah Wah untuk dijadikan sebagai pusat pelancongan, tetapi Wah menolak cara baik.

SAMBUNGAN SINOPSIS

-Pada suatu pagi, bekalan air paip terputus menyebabkan Mikraj menyuruh abangnya mandi air sungai sahaja. -Tanpa diduga, ketika Israk mahu ke sungai, melalui ribunan semak, dia terjatuh ke dalam sungai. -Wah datang menyelamatkan cucunya itu dengan menghulurkan tali sauh, kemudian ditarik tali itu. Israk terselamat tetapi kakinya berdarah. -Malam itu, Israk lambat keluar dari dalam bilik. -Apabila dia keluar, Israk memakai baju Melayu menyebabkan nenek, ayah, ibu dan adiknya terkejut. -Israk bersikap selamba sahaja. Mereka semakin terkejut apabila Israk meminta ibunya jering dan tempoyak

TEMA & PERSOALAN

Rasa tidak selesa warga kota terhadap serba kekurangan di kampung

Merapatkan hubungan yang terputus

Pengalaman dapat menukar sikap seseorang

Sikap adikberadik yang tidak sehaluan.

>Seorang perempuan tua yang tinggal di kawasan perkampungan tidak jauh dari Sungai Perak. >Ketika remaja mencintai Lebai Saleh tetapi terputus apabila Lebai Saleh mengaji di Mesir. >Telah berkahwin dengan Firdaus Frank,anak buah Frank Swettentham. >Suaminya mati ketika anaknya,Adam dalam kandungan sembilan bulan tujuh hari. >Bersikap penyedih tetapi kuat semangat.

>Dibawa oleh datuknya ke Perth,menyebabkan tidak mengenali neneknya,Wah. >Bersikap keras hati dan tidak menyukai buah-buahan tempatan. >Gemar bermain gitar. >Akhirnya dia menyukai kehidupan kampung dengan memaki baju Melayu dan makan jering dan tempoyak.

>Adik kandung Israk. >Bersikap lemah lembut,berbanding abangnya. >Meminati sastera. >Dia banyak menegur sikap abangnya yang negatif terhadap kampung halaman.

WAH

MIKRAJ

ISRAK

LATAR
Latar Masyarakat
Kehidupan masyarakat Melayu tradisional Masyarakat yang kurang menghargai kehidupan di kampung

Latar Tempat

Sebuah perkampungan yang berdekatan dengan sungai

Latar Masa

Pada waktu siang.

NILAI MURNI

Kasih Sayang

Keberanian

Menghargai dan hormatmenghormati

PENGAJARAN

Kita perlu menghargai makanan tradisional

Kita sewajarnya menghormati orang lebih tua

Kita perlu mengekalkan keharmonian hidup sebagai adik-beradik

Kita hendaklah bijak menyesuaikan diri dengan tempat baharu

Anda mungkin juga menyukai