Kursus Asas Melawan Kebakaran & Menyelamat

1

Kursus Asas Melawan Kebakaran & Menyelamat
Program Agenda
08.45 am Pendaftaran Peserta 09.00 Kata-kata Aluan oleh Pihak Pengurusan dan Pengenalan Kepada Penceramah 9.15 Pengenalan Tentang Api Kimia Kebakaran Punca Api Langkah Pencegahan Kelas-kelas Api Faktor Api Merebak 10.15 Coffee Break 10.30 Bagaimana Memadam Api Media Pemadam Api Sistem Perlindungan Kebakaran Aktif 01.00 pm Lunch Break 02.00 Pengenalan Kepada Kaedah Menyelamat - Teori dan Praktikal (Di dalam Kelas) 03.00 Tea Break 03.15 Latihan Memadam Api (Praktikal) 04.30 Recap (Tayangan Video) & Penilaian Latihan 05.00 Tamat Latihan

2

Tujuan
1. MENGENALI TENTANG API, KIMIA KEBAKARAN, KELAS API DAN BAGAIMANA API BERMULA ATAU MEREBAK. 2. MENGETAHUI LANGKAH PENCEGAHAN, BAGAIMANA UNTUK MEMADAM API MENGGUNAKAN MEDIA PEMADAMAN.
3.

MENGGUNAKAN ALAT PEMADAM API YANG ADA DI SEKITAR TEMPAT KERJA.
MENGENAL KAEDAH MENYELAMAT DAN MEMPRAKTIKKANNYA.

4.

3

SEMUA MAHLUK MEMERLUKAN HABA DAN API API PERLU BERADA DALAM KAWALAN ANDA PADA SEBILANG MASA 4 .

5 .Terma „FLASH POINT‟ SUHU PALING RENDAH BAGI SESUATU BAHAN UNTUK MENGELUARKAN WAP UNTUK TERBAKAR.

Terma „IGNITION POINT‟ SUHU TERENDAH BAGI SESUATU BAHAN BAKAR UNTUK MENGELUARKAN WAP UNTUK TERBAKAR BIASANYA LEBIH TINGGI SEDIKIT DARI “FLASH POINT” DAN APABILA PUNCA API DIJAUHKAN IANYA AKAN TERUS TERBAKAR 6 .

Terma „SPONTANEOUS FIRE‟ (Auto Ignition) SUHU DIMANA SESUATU BAHAN ITU AKAN TERBAKAR DENGAN SENDIRI TANPA DIBANTU 7 .

Terma „FLAMABLE RANGE‟ JARAK MINIMA DAN MAKSIMA DIMANA WAP YANG ADA BOLEH TERBAKAR / MELETUP SEKIRANYA ADA PUNCA API 8 .

Kimia Kebakaran API ADALAH BERPUNCA DARI TINDAK BALAS 3 ELEMEN: 9 .

Kimia Kebakaran OKSIGEN TINDAK BALAS BERANGKAI : Api akan terus terbakar sekiranya tindakbalas berangkai lengkap 10 .

Punca Api CUAI 11 .

Punca Api CUAI 12 .

Punca Api CUAI 13 .

Punca Api CUAI 14 .

LANGKAH PENCEGAHAN GOOD HOUSEKEEPING STORAGE OF FLAMMABLE MATERIALS DESIGNATED SMOKING AREA MAINTENANCE OF THE MACHINE POSTERS / CAMPAIGN 15 .

LANGKAH PENCEGAHAN GOOD HOUSEKEEPING STORAGE OF FLAMMABLE MATERIALS 16 .

LANGKAH PENCEGAHAN DESIGNATED SMOKING AREA MAINTENANCE OF THE MACHINE POSTERS / CAMPAIGN 17 .

18 . magnesium lain2. KELAS B CECAIR . acetylene. KELAS D BAHAN LOGAM .potasium. cat. sodium. kain.Kelas-kelas api KELAS A PEPEJAL .hidrogen. rumput lain2.petrol.Kayu. propane lain2. kertas. varnish lain2. diesel. KELAS C GAS .

Bahan petrilium. kain. Petrol. API KELAS “B” . kertas.API KELAS“A” Kayu. diesel. varnis… .

API KELAS “C” Energized electrical equipment CLASS “D” FIRES Flammable Metals .

FAKTOR API MEREBAK Permukaan Luas– bekalan O2 yang banyak Pemindahan Haba Bergantung kepada bahan bakar Tiupan Angin Angin membawa O2 Suhu & Kelembapan Kekeringan udara disekitar akan Membantu api merebak 21 .

22 . IA AKAN BERTERUSAN SEHINGGA KESELURUHAN RUANGAN MENJADI PANAS API AKAN TERUS MEREBAK SEHINGGA KESEMUA BAHAN API HABIS. UDARA PANAS AKAN NAIK DAN UDARA SEJUK TURUN.BAGAIMANA API MEREBAK HABA BERGERAK MELALUI PENGALIR HABA ADALAH SEJENIS TENAGA PERTUKARAN HABA.

BAGAIMANA API MEREBAK PEROLAKAN PENGALIRAN PANCARAN PEMBAKARAN TERUS 23 .

Apabila suhu naik sehingga suhu “auto ignition” ia akan terbakar dengan sendiri.BAGAIMANA API MEREBAK 24 Haba akan bepindah melalui pengalir yang mana bersentuhan dengan bahan bakar. .

25 .BAGAIMANA API MEREBAK Haba akan mengalir dengan pancaran dari punca api yang berhampiran.

BAGAIMANA API MEREBAK PERALIHAN HABA. 26 . WAP PANAS AKAN NAIK KEATAS DAN SEJUK AKAN TURUN. IA AKAN BERTERUSAN SEHINGGA SEMUA RUANG MENJADI PANAS.

27 .

BAGAIMANA UNTUK MEMADAM API MENYEJUKAN 28 .

ALIHKAN BAHAN BAKAR DARI TEMPAT KEJADIAN 29 .

HALANG / KURANGKAN BEKALAN OKSIJEN 30 .

SERAP HABA DARI API 31 .

Serbuk Kering. Co2 dan lain-lain gas Serbuk Graphite . Pasir 32 . Soda Ash.MEDIA PEMADAMAN Serbuk Kering dan air Busa(Foam). Gas dan Air Serbuk Kering.

Bagaimana ia bekerja dan bagaimana hendak menggunakannya. 2. Kenal Jenis Alat Pemadam Api Kecil.Objektif: 1. dan 3. Bagaimana untuk memeriksa / penjagaan UNTUK MENCEGAH / MENENTANG API PADA PERINGKAT PERMULAAN SEBELUM MEREBAK DAN MENJADI BESAR .

JENIS AIR JENIS BUSA JENIS SERBUK KIMIA KERING JENIS KARBON DIOKSIDA .

20 TAHUN KONTRAKTOR BERTAULIAH UJIAN TEKANAN ISI SEMULA KONTRAKTOR .BULANAN TAHUNAN UJIAN HIDROSTATIK EMPUNYA/ KONTRAKTOR KONTRAKTOR BERTAULIAH 10 .

Ini mengasingkan bahan api dengan oksigen di udara.KELAS ABC MONO AMMONIUM AMMONIUM PHOSPHATE APAK jenis serbuk kimia kering memadamkan API dengan menyalut bahan api dengan lapisan nipis serbuk kering. . Pemadam jenis ini sangat berkesan untuk memadam kebakaran.

AIM THE NOZZLE TO THE BASE OF THE FIRE S .PULL OUT THE SAFETY PIN A .SQUEEZ THE OPERATING LEVER HALAKAN PADA PANGKAL API TEKAN LEVER CABUT PIN KESELAMATAN S .CARA PENGGUNAAN P .SWEEP THE NOZZLE SIDE TO SIDE GERAK KIRI KANAN .

PERKARA YANG PERLU DIAMBIL KIRA •ELAK DARI MENYEDUT DEBU BERLEBIHAN •ELAK DARI BERSENTUHAN DENGAN MATA •HATI-HATI DENGAN NYALAAN SEMULA •KURANG SESUAI DALAM TEMPAT SEMPIT .

. jadi ia MENYEJUKAN bahan bakar.•Karbon dioxida adalah jenis gas tidak terbakar yang akan menghalang elemen OKSIGEN di Segitiga Api. tiada API. Tanpa OKSIGEN. •Tidak merosakkan jentera atau mesin •Tidak mengeluarkan bahan bertoksik CO2 sangat sejuk semasa keluar dari alat pemadam api. •Sesuai untuk api Kelas B & C •Boleh memadam api di tempat yang tersorok.

CARA PENGGUNAAN P .PULL OUT THE SAFETY PIN A .AIM THE NOZZLE TO THE BASE OF THE FIRE CABUT PIN KESELAMATAN S .SQUEEZ THE OPERATING LEVER TEKAN LEVER HALAKAN PADA PANGKAL API .

.PERKARA YANG PERLU DIAMBIL KIRA BUAT ALIHAN UDARA MENGGUNAKAN CO2 SELEPAS ELAKKAN DARI TERKENA BAHAGIAN BADAN MANA-MANA JANGAN PEGANG MUNCUNG (HORN) DENGAN TANGAN KERANA CO2 SANGAT SEJUK SEMASA KELUAR DARI ALAT PEMADAM API.

UNTUK MENDEDAHKAN PARA PESERTA DENGAN JENIS ALAT PEMADAM API KECIL (APAK) DAN JENIS MEDIA UNTUK MEMADAM API .

PERIMETER DAN TINGGI SESUATU BANGGUNAN. .TUJUAN KHAS UNTUK : • • • • MENGESAN API MEMBUNYIKAN AMARAN MENGAWAL API MEMADAM API PERUNDANGAN :• • UNIFORM BUILDING BY LAW (UBBL) 1984 – SCHEDULE 10 BERGANTUNG ATAS TUJUAN BANGGUNAN.

FM200.SISTEM SPRINKLER AUTOMATIK DRY RAISERHOSE REEL HYDRANT SYSTEM HI-FOX 200 kaki WET RAISER. INNERGENT .lebih dari 200 kaki GAS SISTEM CO2 .

SYSTEM SPRINKLER OTOMATIK .

DRY RAISER .

WET RAISER .

SALUR BANTU MULA .

SYSTEM HIDRANT .

KARBON DIOKSIDA (CO2) ATAU FM 200

a. PANEL AMARAN b. ALAT PENGESAN AUTOMATIC
1. Pengesan Haba (Heat detector)

2. Pengesan Asap (Smoke detector)

c. ALAT PENGESAN MANUAL
1. Alat PECAH KACA (BREAK GLASS) 2. Loceng Amaran (ALARM BELL)

SISTEM OTOMATIK SPRINKLER
PEMBINAAN:
1. 2. 3. 4. 5. BEKALAN AIR PAM SALURAN PAIP VALVES KEPALA SPRINKLER (SPRINKLER HEAD) CARA BEKERJA: a. b. c. PENGESAN API BUNYI AMARAN AIR SPRINKLER UNTUK MEMADAM API

2. PAM DUTI c. 3.PEMBINAAN DAN PAIP – PERALATAN 1. AIR DARI SUMBER UTAMA VALVE UNTUK MASUK KE TANGKI UTAMA TANGKI PAM:a. 4. PAM JOCKEY. PAM STAND-BY . b.

BAGAIMAN SISTEM BEKERJA
1) KEPALA SPRINKLER AKAN MENGESANKENAIKAN HABA, BULB AKAN MELETUP DENGAN SENDIRI, 2) LOCENG AMARAN BERBUNYI, AIR AKAN KELUAR MELALUI KEPALA SPRINKLER – “PRESSURE SWITCH” AKAN MENGESAN ALIRAN DAN MENGHANTAR ISYARAT UNTUK MENGHIDUPKAN PAM JOKEY. PAM DUTI AKAN BEKERJA SECARA OTOMATIK UNTUK MENAMBAH TEKANAN DAN JUMLAH AIR . UNTUK MEMBERHENTIKAN ALIRAN, TUTUP BUTTERFLY VALVE.

PEMASANGAN PAIP

VALVE KAWALAN UTAMA DAN PENYUKAT (GAUGE )

KEPALA SPRINKLER CEILING FLUSH PATTERN SIDEWALL PATTERN PENDENT TYPE DRY UPRIGHT TYPE .

SPRINKLER .

3. . 2. MELAWAN API KECIL ALIRAN AIR YANG BERTERUSAN UNTUK MENGURANGKAN PENGGUNAA APAK LOKASI • LOBBY / TANGGA • • PINTU CORYDOORS.SALUR BANTU MULA (HOSEREEL) TUJUAN 1.

5. 4. 6. HOS CONTROL NOZZLE PEPASANGAN PAIP PAM PANEL UNTUK MENGAKTIFKAN PAM TANGKI AIR .SALUR BANTU MULA (HOSEREEL) KOMPENAN 1. 3. 2.

HIDRANT KABINET HOS PEPASANGAN PAIP 4. PAM TANGKI AIR BEKALAN AIR PILLAR TYPE UNDERGROUND TYPE . 6. 2. UNTUK MENENTANG API PADA BANGGUNAN / PREMIS 2. 5. SEBAGAI PUNCA BEKALAN AIR KOMPONAN 1.HIDRANT TUJUAN 1. 3.

HIDRANT .

DIPASANG PADA SILING– MENGESAN ASAP SECARA OTOMATIK 2. UBBL 1984. . PENGESAN HABA– DIPASANG PADA SILING – MENGESAN HABA SECARA OTOMATIK PENGESAN ASAP. JENIS 1.TUJUAN UNTUK MEMBERI AMARAN SEKIRA ADA API BERDASAR JENIS BANGGUNAN – SCHEDULE 10.

MENUNJUKKAN LOKASI AMARAN BAGAIMANA IA BEKERJA 1. 3. SEMUA SIGNAL MELALUI WAYAR ELEKTRIK . 2. 6. . FM 200 DAN LAIN-LAIN. SEBAGAI KAWALAN UTAMA MENUNJUKAN SEMUA ZON / KAWASAN DIMANA SISTEM DIPASANG DITEMPATKAN DIMANA SENTIASA ADA ORANG / BILIK KAWALAN SENANG UNTUK DIKENDALIKAN MENGGUNAKAN 2 JENIS PUNCA TENAGA . ALAT BANTU MULA. DIANALISA DAN TINDAKAN SAMADA: a) b) c) 7. 4. 5. AC DAN DC.KOTAK PANEL PANEL INFORMASI . MEMBUNYIKAN AMARAN MENYALAAN “FAULT” BULB MENERIMA ISYARAT BAHAWA SISTEM “ISOLATED “ MENERIMA ISYARAT SISTEM UNTUK PAM. CO2. MIMIC DIAGRAM MENUNJUKKAN ZON.

2. 6. 4. 3. 5.1. MIMIC DIAGRAM ZONE NUMBERING MAIN INDICATOR SWITCH INDICATOR FOR ELECTRIC AND VOLT BATTERY COMPARTMENT AC WIRING ALARM PANEL BOX BELL & SIREN .

TUJUAN MENGESAN HABA DAN MENGHANTAR ISYARAT YANG MANA AKAN MENGAKTIFKAN AMARAN DAN DALAM MASA YANG SAMA PADA “MAIN PANEL” AKAN MENUNJUKKAN LOKASI KEJADIAN. PENGESAN HABA 2. PERALATAN UTAMA 1. 4. PENDAWAIAN ELEKTRIK MAIN PANEL 3. ISYARAT KECEMASAN .

PENGESAN ASAP 2.TUJUAN MENGESAN ASAP – MENHANTAR ISYARAT KEPADA PANEL – AMARAN AKAN DIBUNYIKA DAN LOKASI KEJADIAN AKAN DITUKJUKKAN PADA PANEL KOMPONAN 1. 4. PENDAWAIAN ELEKTRIK LOCENG KECEMASAN PANEL . 3.

PENDAWAIAN ELEKTRIK LOCENG AMARAN PANEL . LOCENG BERBUNYI DAN ISYARAT LOKASI KEBAKARAN DAPAT DIKESAN PADA PETI PENGGERA KEBAKARAN. TEMPAT DAN ZON ALAT INI BERTINDAK DITUNJUKKAN PADA PETI. 3.TUJUAN MEMBUNYIKAN LOCENG KECEMASAN BILA BERLAKU KEBAKARAN – DIPASANG PADA DINDING LALUAN KECEMASAN / TEMPAT TUMPUAN RAMAI DAN MUDAH DILIHAT. KOMPONAN 1. ALAT PECAH KACA 2. 4. BAGAIMANA IA BERFUNGSI BILA CEMIN DIPECAH.

.MENYELAMAT Pengenalan Menyelamat adalah satu tugas yang baik di sisi masyarakat dasar berperikemanusian seorang individu mahupun kumpulan. masa atau semasa berehat adalah wajib bagi seseorang insan membantu insan yang lain dalam apa jua bentuk kesusahan. tidak kira yang beruniform ataupun awam tidak kira tempat.

. Untuk menjamin perbuatan yang berkesan latihan perlu diadakan selalu.MENYELAMAT Pengenalan Penyelamat perlu kesabaran dan hendaklah mempunyai pengetahuan yang luas dari segi praktikal mahupun teori tanpa pengetahuan boleh membahayakan mangsa ataupun diri sendiri.

Supaya dapat menenangkan keadaan mangsa. .MENYELAMAT Matlamat .Untuk memberi pendedahan kepada penyelamat tentang kerjakerja menyelamat yang betul dan selamat.Supaya dapat menyelamat mangsa tanpa menghadapi sebarang masalah dari tempat yang merbahaya. . .

.Mengurangkan kesakitan yang ditanggung oleh mangsa.MENYELAMAT Matlamat -Supaya dapat menjalankan kerja2 menyelamat dengan teratur. . licin dan berkesan.Dapat menghindarkan bahaya yang akan diterima oleh mangsa-mangsa. .

Gas-gas yang beracun .Alat bantuan menyelamat yang kurang / tidak sesuai .Kaca-kaca yang pecah .Dan lain-lain. .Pemandangan yang kurang jelas .MENYELAMAT Halangan .Keadaan mangsa .Bahang api yang panas .Perabut yang sedia ada menjadi penghalang.Masa . .Keadaan tempat .Karen elektrik yang masih hidup .

penyelamat hendaklah mengetahui istilah DR ABC .MENYELAMAT Halangan Sebelum melakukan kerja-kerja menyelamat.

Dengar dengan telinga pernafasan di hidung dan mulut serta tengok dengan mata pergerakan dada. Ikut pusingan untuk memulihkan pernafasan mangsa. kenal pasti kecederaan pada mangsa.MENYELAMAT Halangan D = Danger R = Response A = Airways B = Breathing Pastikan keadaan persekitaran selamat untuk penyelamat menyelamatkan mangsa. C = Circulation (DILAKUKAN OLEH ANGGOTA ERT/FIRST AIDER YANG KOMPETEN) . Sekiranya tiada pernafasan mangsa hendaklah diberi rawatan CPR. Pastikan saluran pernafasan mangsa tidak tersekat. Tindakbalas mangsa.

MENYELAMAT Kaedah Menyelamat a) Tanpa menggunakan peralatan b) Dengan menggunakan peralatan .

One Rescuer Assist Cara membawa mangsa mengalami kecederaan di sebelah kaki kiri atau kanan. Prinsip ini kurang baik kerana pembimbing mangsa akan menanggung keberataan mangsa semasa bergerak.MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Tanpa Menggunakan Peralatan 1. .

orang tua yang tak boleh berjalan. buta. . Mangsa adalah seperti :Budak kecil. Ia mestilah tidak mengalami kecederaan yang teruk.MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Tanpa Menggunakan Peralatan 2. cedera di bahagian kaki. Piggy Back Carry Satu cara mendukung mangsa dan mangsa mesti sedar serta mampu untuk berdiri semasa anda hendak mengankatnya. lumpuh di bahagian kaki.

MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Tanpa Menggunakan Peralatan 3. Mangsa mestilah boleh dipikul oleh Penyelamat di bahunya keseimbangan dan kerjasama memainkan peranan penting di dalam penggunaan teknik ini. melainkan kepada kecemasan yang terlalu teruk. Teknik ini juga sesuai untuk mangsa yang pengsan. . Darling Carry /Cradle Carry Teknik ini digunakan dengan meluas.

. Teknik ini tidak boleh digunakan bila mangsa berkemungkinan mengalami kecederaan belakang. Ia boleh diampu di dalam keadaan baring terlentang ataupun duduk.MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Tanpa Menggunakan Peralatan 4. Firemen’s Carry Menggunakan teknik untuk mangsa yang sedar ataupun pengsan. Mangsa boleh diangkat atau diampu oleh tangan anda.

.MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Tanpa Menggunakan Peralatan 5. Kaedah ini memerlukan anda menarik mangsa dengan cara mengundur ke belakang. Shoulder Drag Kaedah yang paling mudah. Adalah perlu diingatkan jika sekiranya lantai kasar kaedah ini tidak boleh digunakan.

buka dua butang atas/ikut kesesuaian baju yang dipakai. Cara ini tidak sesuai sekiranya permukaan lantai kasar. . Sekiranya mangsa memakai baju yang berbutang. Clothe Drag Jika mangsa tidak dapat dibawa kerana sesuatau sebab (berat dan sebagainya) alihkan dengan cara mengheret dengan memegang leher bajunya.MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Tanpa Menggunakan Peralatan 6.

MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Tanpa Menggunakan Peralatan 7. Foot Drag Tarik mangsa dari kaki dengan cara mengundur ke belakang (sesuai untuk mangsa yang kurus). Jangan ditarik mangsa pada tempat yang kasar atau pada tempat yang boleh menambahkan kecederaan mangsa. .

Tangan mangsa mestilah diikat.MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Tanpa Menggunakan Peralatan 8. Kedua belah kaki penyelamat mestilah berada di bahagian luar. Gunakan sebelah tangan untuk ampu kepala mangsa . Cara ini tidak sesuai sekiranya lantai kasar. Crawl Method / Fireman’s Drag Satu teknik mengheret mangsa dari tempat yang penuh dengan asap atau tempat yang rendah atau tempat yng sempit.

anda boleh bergerak membawa mangsa turun dari tangga. Oleh kerana kaki dan tangan anda bebas dari sebarang bahan. .MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Tanpa Menggunakan Peralatan 9. Front Piggy-Back Carry Mangsa diperlakukan seperti Piggy Back Carry dan mangsa mestilah sedar dan tidak mengalami kecederaan patah tulang yang teruk.

MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Tanpa Menggunakan Peralatan 10. . Down Stairs Method / Inclined Drag Down Teknik ini digunakan untuk menyelamatkan mangsa di bangunan yang tinggi ke bawah melalui tangga.

Manakala tangan penyelamat yang terdekat akan memeluk pinggang mangsa. Penyelamat pula akan memegang satu tangan mangsa setiap seorang. Two Man Assist Kedua-dua tangan mangsa diletakkan ke atas bahu dua orang penyelamat. .MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Tanpa Menggunakan Peralatan 11.

menghulurkan tangan masingmasing di belakang mangsa.MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Tanpa Menggunakan Peralatan 12. Jari-jari hendaklah dicengkamkan untuk mengelak daripada terasa sakit dan berjalan keluar. Satu tangan diletakkan di bahagian bawah bahunya dan meretangkan tangan yang satu lagi ke bawah bahagian tengah peha mangsa. . Two Handle Seat Dua orang penyelamat duduk di sebelah menyebelah mangsa.

MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Tanpa Menggunakan Peralatan 13. Two Extremities Carry Cara ini diguna untuk mengalihkan mangsa melalui laluan yang sempit. .

MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Menggunakan Peralatan Antara peralatan yang digunakan untuk membantu penyelamat ialah:i) Stretcher ii) Kerusi iii) Blanket iv) Cadar v) Bed trolley vi) Hose vii) Tali .

MENYELAMAT Semua kaedah ini memerlukan kreativiti anggota penyelamat untuk memilih kaedah yang sesuai semasa membuat kerja-kerja menyelamat. Ia juga bergantung kepada tempat kejadian. keadaan mangsa. . masa dan jumlah anggota penyelamat yang ada.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.