Kursus Asas Melawan Kebakaran & Menyelamat

1

Kursus Asas Melawan Kebakaran & Menyelamat
Program Agenda
08.45 am Pendaftaran Peserta 09.00 Kata-kata Aluan oleh Pihak Pengurusan dan Pengenalan Kepada Penceramah 9.15 Pengenalan Tentang Api Kimia Kebakaran Punca Api Langkah Pencegahan Kelas-kelas Api Faktor Api Merebak 10.15 Coffee Break 10.30 Bagaimana Memadam Api Media Pemadam Api Sistem Perlindungan Kebakaran Aktif 01.00 pm Lunch Break 02.00 Pengenalan Kepada Kaedah Menyelamat - Teori dan Praktikal (Di dalam Kelas) 03.00 Tea Break 03.15 Latihan Memadam Api (Praktikal) 04.30 Recap (Tayangan Video) & Penilaian Latihan 05.00 Tamat Latihan

2

Tujuan
1. MENGENALI TENTANG API, KIMIA KEBAKARAN, KELAS API DAN BAGAIMANA API BERMULA ATAU MEREBAK. 2. MENGETAHUI LANGKAH PENCEGAHAN, BAGAIMANA UNTUK MEMADAM API MENGGUNAKAN MEDIA PEMADAMAN.
3.

MENGGUNAKAN ALAT PEMADAM API YANG ADA DI SEKITAR TEMPAT KERJA.
MENGENAL KAEDAH MENYELAMAT DAN MEMPRAKTIKKANNYA.

4.

3

SEMUA MAHLUK MEMERLUKAN HABA DAN API API PERLU BERADA DALAM KAWALAN ANDA PADA SEBILANG MASA 4 .

5 .Terma „FLASH POINT‟ SUHU PALING RENDAH BAGI SESUATU BAHAN UNTUK MENGELUARKAN WAP UNTUK TERBAKAR.

Terma „IGNITION POINT‟ SUHU TERENDAH BAGI SESUATU BAHAN BAKAR UNTUK MENGELUARKAN WAP UNTUK TERBAKAR BIASANYA LEBIH TINGGI SEDIKIT DARI “FLASH POINT” DAN APABILA PUNCA API DIJAUHKAN IANYA AKAN TERUS TERBAKAR 6 .

Terma „SPONTANEOUS FIRE‟ (Auto Ignition) SUHU DIMANA SESUATU BAHAN ITU AKAN TERBAKAR DENGAN SENDIRI TANPA DIBANTU 7 .

Terma „FLAMABLE RANGE‟ JARAK MINIMA DAN MAKSIMA DIMANA WAP YANG ADA BOLEH TERBAKAR / MELETUP SEKIRANYA ADA PUNCA API 8 .

Kimia Kebakaran API ADALAH BERPUNCA DARI TINDAK BALAS 3 ELEMEN: 9 .

Kimia Kebakaran OKSIGEN TINDAK BALAS BERANGKAI : Api akan terus terbakar sekiranya tindakbalas berangkai lengkap 10 .

Punca Api CUAI 11 .

Punca Api CUAI 12 .

Punca Api CUAI 13 .

Punca Api CUAI 14 .

LANGKAH PENCEGAHAN GOOD HOUSEKEEPING STORAGE OF FLAMMABLE MATERIALS DESIGNATED SMOKING AREA MAINTENANCE OF THE MACHINE POSTERS / CAMPAIGN 15 .

LANGKAH PENCEGAHAN GOOD HOUSEKEEPING STORAGE OF FLAMMABLE MATERIALS 16 .

LANGKAH PENCEGAHAN DESIGNATED SMOKING AREA MAINTENANCE OF THE MACHINE POSTERS / CAMPAIGN 17 .

varnish lain2. magnesium lain2. KELAS D BAHAN LOGAM . propane lain2. acetylene.petrol. sodium. rumput lain2. KELAS B CECAIR . cat. KELAS C GAS . 18 .Kayu. kain.hidrogen. kertas.potasium. diesel.Kelas-kelas api KELAS A PEPEJAL .

kertas. kain. diesel.API KELAS“A” Kayu. Petrol. API KELAS “B” .Bahan petrilium. varnis… .

API KELAS “C” Energized electrical equipment CLASS “D” FIRES Flammable Metals .

FAKTOR API MEREBAK Permukaan Luas– bekalan O2 yang banyak Pemindahan Haba Bergantung kepada bahan bakar Tiupan Angin Angin membawa O2 Suhu & Kelembapan Kekeringan udara disekitar akan Membantu api merebak 21 .

22 . UDARA PANAS AKAN NAIK DAN UDARA SEJUK TURUN.BAGAIMANA API MEREBAK HABA BERGERAK MELALUI PENGALIR HABA ADALAH SEJENIS TENAGA PERTUKARAN HABA. IA AKAN BERTERUSAN SEHINGGA KESELURUHAN RUANGAN MENJADI PANAS API AKAN TERUS MEREBAK SEHINGGA KESEMUA BAHAN API HABIS.

BAGAIMANA API MEREBAK PEROLAKAN PENGALIRAN PANCARAN PEMBAKARAN TERUS 23 .

Apabila suhu naik sehingga suhu “auto ignition” ia akan terbakar dengan sendiri. .BAGAIMANA API MEREBAK 24 Haba akan bepindah melalui pengalir yang mana bersentuhan dengan bahan bakar.

25 .BAGAIMANA API MEREBAK Haba akan mengalir dengan pancaran dari punca api yang berhampiran.

26 . IA AKAN BERTERUSAN SEHINGGA SEMUA RUANG MENJADI PANAS. WAP PANAS AKAN NAIK KEATAS DAN SEJUK AKAN TURUN.BAGAIMANA API MEREBAK PERALIHAN HABA.

27 .

BAGAIMANA UNTUK MEMADAM API MENYEJUKAN 28 .

ALIHKAN BAHAN BAKAR DARI TEMPAT KEJADIAN 29 .

HALANG / KURANGKAN BEKALAN OKSIJEN 30 .

SERAP HABA DARI API 31 .

Gas dan Air Serbuk Kering. Serbuk Kering. Co2 dan lain-lain gas Serbuk Graphite .MEDIA PEMADAMAN Serbuk Kering dan air Busa(Foam). Soda Ash. Pasir 32 .

dan 3. Kenal Jenis Alat Pemadam Api Kecil. Bagaimana ia bekerja dan bagaimana hendak menggunakannya.Objektif: 1. 2. Bagaimana untuk memeriksa / penjagaan UNTUK MENCEGAH / MENENTANG API PADA PERINGKAT PERMULAAN SEBELUM MEREBAK DAN MENJADI BESAR .

JENIS AIR JENIS BUSA JENIS SERBUK KIMIA KERING JENIS KARBON DIOKSIDA .

BULANAN TAHUNAN UJIAN HIDROSTATIK EMPUNYA/ KONTRAKTOR KONTRAKTOR BERTAULIAH 10 .20 TAHUN KONTRAKTOR BERTAULIAH UJIAN TEKANAN ISI SEMULA KONTRAKTOR .

Ini mengasingkan bahan api dengan oksigen di udara. Pemadam jenis ini sangat berkesan untuk memadam kebakaran.KELAS ABC MONO AMMONIUM AMMONIUM PHOSPHATE APAK jenis serbuk kimia kering memadamkan API dengan menyalut bahan api dengan lapisan nipis serbuk kering. .

PULL OUT THE SAFETY PIN A .SQUEEZ THE OPERATING LEVER HALAKAN PADA PANGKAL API TEKAN LEVER CABUT PIN KESELAMATAN S .SWEEP THE NOZZLE SIDE TO SIDE GERAK KIRI KANAN .CARA PENGGUNAAN P .AIM THE NOZZLE TO THE BASE OF THE FIRE S .

PERKARA YANG PERLU DIAMBIL KIRA •ELAK DARI MENYEDUT DEBU BERLEBIHAN •ELAK DARI BERSENTUHAN DENGAN MATA •HATI-HATI DENGAN NYALAAN SEMULA •KURANG SESUAI DALAM TEMPAT SEMPIT .

•Karbon dioxida adalah jenis gas tidak terbakar yang akan menghalang elemen OKSIGEN di Segitiga Api. jadi ia MENYEJUKAN bahan bakar. tiada API. Tanpa OKSIGEN. . •Sesuai untuk api Kelas B & C •Boleh memadam api di tempat yang tersorok. •Tidak merosakkan jentera atau mesin •Tidak mengeluarkan bahan bertoksik CO2 sangat sejuk semasa keluar dari alat pemadam api.

SQUEEZ THE OPERATING LEVER TEKAN LEVER HALAKAN PADA PANGKAL API .CARA PENGGUNAAN P .AIM THE NOZZLE TO THE BASE OF THE FIRE CABUT PIN KESELAMATAN S .PULL OUT THE SAFETY PIN A .

PERKARA YANG PERLU DIAMBIL KIRA BUAT ALIHAN UDARA MENGGUNAKAN CO2 SELEPAS ELAKKAN DARI TERKENA BAHAGIAN BADAN MANA-MANA JANGAN PEGANG MUNCUNG (HORN) DENGAN TANGAN KERANA CO2 SANGAT SEJUK SEMASA KELUAR DARI ALAT PEMADAM API. .

UNTUK MENDEDAHKAN PARA PESERTA DENGAN JENIS ALAT PEMADAM API KECIL (APAK) DAN JENIS MEDIA UNTUK MEMADAM API .

TUJUAN KHAS UNTUK : • • • • MENGESAN API MEMBUNYIKAN AMARAN MENGAWAL API MEMADAM API PERUNDANGAN :• • UNIFORM BUILDING BY LAW (UBBL) 1984 – SCHEDULE 10 BERGANTUNG ATAS TUJUAN BANGGUNAN. . PERIMETER DAN TINGGI SESUATU BANGGUNAN.

INNERGENT . FM200.SISTEM SPRINKLER AUTOMATIK DRY RAISERHOSE REEL HYDRANT SYSTEM HI-FOX 200 kaki WET RAISER.lebih dari 200 kaki GAS SISTEM CO2 .

SYSTEM SPRINKLER OTOMATIK .

DRY RAISER .

WET RAISER .

SALUR BANTU MULA .

SYSTEM HIDRANT .

KARBON DIOKSIDA (CO2) ATAU FM 200

a. PANEL AMARAN b. ALAT PENGESAN AUTOMATIC
1. Pengesan Haba (Heat detector)

2. Pengesan Asap (Smoke detector)

c. ALAT PENGESAN MANUAL
1. Alat PECAH KACA (BREAK GLASS) 2. Loceng Amaran (ALARM BELL)

SISTEM OTOMATIK SPRINKLER
PEMBINAAN:
1. 2. 3. 4. 5. BEKALAN AIR PAM SALURAN PAIP VALVES KEPALA SPRINKLER (SPRINKLER HEAD) CARA BEKERJA: a. b. c. PENGESAN API BUNYI AMARAN AIR SPRINKLER UNTUK MEMADAM API

PAM STAND-BY . b. PAM JOCKEY. AIR DARI SUMBER UTAMA VALVE UNTUK MASUK KE TANGKI UTAMA TANGKI PAM:a. 3. 4.PEMBINAAN DAN PAIP – PERALATAN 1. PAM DUTI c. 2.

BAGAIMAN SISTEM BEKERJA
1) KEPALA SPRINKLER AKAN MENGESANKENAIKAN HABA, BULB AKAN MELETUP DENGAN SENDIRI, 2) LOCENG AMARAN BERBUNYI, AIR AKAN KELUAR MELALUI KEPALA SPRINKLER – “PRESSURE SWITCH” AKAN MENGESAN ALIRAN DAN MENGHANTAR ISYARAT UNTUK MENGHIDUPKAN PAM JOKEY. PAM DUTI AKAN BEKERJA SECARA OTOMATIK UNTUK MENAMBAH TEKANAN DAN JUMLAH AIR . UNTUK MEMBERHENTIKAN ALIRAN, TUTUP BUTTERFLY VALVE.

PEMASANGAN PAIP

VALVE KAWALAN UTAMA DAN PENYUKAT (GAUGE )

KEPALA SPRINKLER CEILING FLUSH PATTERN SIDEWALL PATTERN PENDENT TYPE DRY UPRIGHT TYPE .

SPRINKLER .

3. . 2. MELAWAN API KECIL ALIRAN AIR YANG BERTERUSAN UNTUK MENGURANGKAN PENGGUNAA APAK LOKASI • LOBBY / TANGGA • • PINTU CORYDOORS.SALUR BANTU MULA (HOSEREEL) TUJUAN 1.

5. 3. HOS CONTROL NOZZLE PEPASANGAN PAIP PAM PANEL UNTUK MENGAKTIFKAN PAM TANGKI AIR . 6. 2. 4.SALUR BANTU MULA (HOSEREEL) KOMPENAN 1.

UNTUK MENENTANG API PADA BANGGUNAN / PREMIS 2.HIDRANT TUJUAN 1. SEBAGAI PUNCA BEKALAN AIR KOMPONAN 1. HIDRANT KABINET HOS PEPASANGAN PAIP 4. PAM TANGKI AIR BEKALAN AIR PILLAR TYPE UNDERGROUND TYPE . 5. 6. 3. 2.

HIDRANT .

DIPASANG PADA SILING– MENGESAN ASAP SECARA OTOMATIK 2. . UBBL 1984.TUJUAN UNTUK MEMBERI AMARAN SEKIRA ADA API BERDASAR JENIS BANGGUNAN – SCHEDULE 10. JENIS 1. PENGESAN HABA– DIPASANG PADA SILING – MENGESAN HABA SECARA OTOMATIK PENGESAN ASAP.

ALAT BANTU MULA. 3. SEBAGAI KAWALAN UTAMA MENUNJUKAN SEMUA ZON / KAWASAN DIMANA SISTEM DIPASANG DITEMPATKAN DIMANA SENTIASA ADA ORANG / BILIK KAWALAN SENANG UNTUK DIKENDALIKAN MENGGUNAKAN 2 JENIS PUNCA TENAGA . AC DAN DC. CO2. . 4. 5. 6. MEMBUNYIKAN AMARAN MENYALAAN “FAULT” BULB MENERIMA ISYARAT BAHAWA SISTEM “ISOLATED “ MENERIMA ISYARAT SISTEM UNTUK PAM. FM 200 DAN LAIN-LAIN. 2.KOTAK PANEL PANEL INFORMASI . DIANALISA DAN TINDAKAN SAMADA: a) b) c) 7.MENUNJUKKAN LOKASI AMARAN BAGAIMANA IA BEKERJA 1. MIMIC DIAGRAM MENUNJUKKAN ZON. SEMUA SIGNAL MELALUI WAYAR ELEKTRIK .

1. 2. 5. 6. MIMIC DIAGRAM ZONE NUMBERING MAIN INDICATOR SWITCH INDICATOR FOR ELECTRIC AND VOLT BATTERY COMPARTMENT AC WIRING ALARM PANEL BOX BELL & SIREN . 3. 4.

PERALATAN UTAMA 1. 4. ISYARAT KECEMASAN .TUJUAN MENGESAN HABA DAN MENGHANTAR ISYARAT YANG MANA AKAN MENGAKTIFKAN AMARAN DAN DALAM MASA YANG SAMA PADA “MAIN PANEL” AKAN MENUNJUKKAN LOKASI KEJADIAN. PENGESAN HABA 2. PENDAWAIAN ELEKTRIK MAIN PANEL 3.

PENDAWAIAN ELEKTRIK LOCENG KECEMASAN PANEL . PENGESAN ASAP 2. 3. 4.TUJUAN MENGESAN ASAP – MENHANTAR ISYARAT KEPADA PANEL – AMARAN AKAN DIBUNYIKA DAN LOKASI KEJADIAN AKAN DITUKJUKKAN PADA PANEL KOMPONAN 1.

TUJUAN MEMBUNYIKAN LOCENG KECEMASAN BILA BERLAKU KEBAKARAN – DIPASANG PADA DINDING LALUAN KECEMASAN / TEMPAT TUMPUAN RAMAI DAN MUDAH DILIHAT. BAGAIMANA IA BERFUNGSI BILA CEMIN DIPECAH. 3. PENDAWAIAN ELEKTRIK LOCENG AMARAN PANEL . LOCENG BERBUNYI DAN ISYARAT LOKASI KEBAKARAN DAPAT DIKESAN PADA PETI PENGGERA KEBAKARAN. TEMPAT DAN ZON ALAT INI BERTINDAK DITUNJUKKAN PADA PETI. ALAT PECAH KACA 2. 4. KOMPONAN 1.

masa atau semasa berehat adalah wajib bagi seseorang insan membantu insan yang lain dalam apa jua bentuk kesusahan. tidak kira yang beruniform ataupun awam tidak kira tempat. .MENYELAMAT Pengenalan Menyelamat adalah satu tugas yang baik di sisi masyarakat dasar berperikemanusian seorang individu mahupun kumpulan.

Untuk menjamin perbuatan yang berkesan latihan perlu diadakan selalu. .MENYELAMAT Pengenalan Penyelamat perlu kesabaran dan hendaklah mempunyai pengetahuan yang luas dari segi praktikal mahupun teori tanpa pengetahuan boleh membahayakan mangsa ataupun diri sendiri.

Supaya dapat menyelamat mangsa tanpa menghadapi sebarang masalah dari tempat yang merbahaya. .Supaya dapat menenangkan keadaan mangsa.Untuk memberi pendedahan kepada penyelamat tentang kerjakerja menyelamat yang betul dan selamat. .MENYELAMAT Matlamat . .

Mengurangkan kesakitan yang ditanggung oleh mangsa.Dapat menghindarkan bahaya yang akan diterima oleh mangsa-mangsa.MENYELAMAT Matlamat -Supaya dapat menjalankan kerja2 menyelamat dengan teratur. licin dan berkesan. . . .

Bahang api yang panas .MENYELAMAT Halangan .Alat bantuan menyelamat yang kurang / tidak sesuai .Keadaan tempat .Gas-gas yang beracun . . .Kaca-kaca yang pecah .Keadaan mangsa .Masa .Dan lain-lain.Pemandangan yang kurang jelas .Karen elektrik yang masih hidup .Perabut yang sedia ada menjadi penghalang.

MENYELAMAT Halangan Sebelum melakukan kerja-kerja menyelamat. penyelamat hendaklah mengetahui istilah DR ABC .

Dengar dengan telinga pernafasan di hidung dan mulut serta tengok dengan mata pergerakan dada. Ikut pusingan untuk memulihkan pernafasan mangsa. Tindakbalas mangsa. C = Circulation (DILAKUKAN OLEH ANGGOTA ERT/FIRST AIDER YANG KOMPETEN) . kenal pasti kecederaan pada mangsa. Pastikan saluran pernafasan mangsa tidak tersekat. Sekiranya tiada pernafasan mangsa hendaklah diberi rawatan CPR.MENYELAMAT Halangan D = Danger R = Response A = Airways B = Breathing Pastikan keadaan persekitaran selamat untuk penyelamat menyelamatkan mangsa.

MENYELAMAT Kaedah Menyelamat a) Tanpa menggunakan peralatan b) Dengan menggunakan peralatan .

.MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Tanpa Menggunakan Peralatan 1. Prinsip ini kurang baik kerana pembimbing mangsa akan menanggung keberataan mangsa semasa bergerak. One Rescuer Assist Cara membawa mangsa mengalami kecederaan di sebelah kaki kiri atau kanan.

Piggy Back Carry Satu cara mendukung mangsa dan mangsa mesti sedar serta mampu untuk berdiri semasa anda hendak mengankatnya. Ia mestilah tidak mengalami kecederaan yang teruk. . Mangsa adalah seperti :Budak kecil. cedera di bahagian kaki.MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Tanpa Menggunakan Peralatan 2. buta. lumpuh di bahagian kaki. orang tua yang tak boleh berjalan.

melainkan kepada kecemasan yang terlalu teruk. Teknik ini juga sesuai untuk mangsa yang pengsan.MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Tanpa Menggunakan Peralatan 3. Darling Carry /Cradle Carry Teknik ini digunakan dengan meluas. . Mangsa mestilah boleh dipikul oleh Penyelamat di bahunya keseimbangan dan kerjasama memainkan peranan penting di dalam penggunaan teknik ini.

Teknik ini tidak boleh digunakan bila mangsa berkemungkinan mengalami kecederaan belakang. Firemen’s Carry Menggunakan teknik untuk mangsa yang sedar ataupun pengsan. Ia boleh diampu di dalam keadaan baring terlentang ataupun duduk. . Mangsa boleh diangkat atau diampu oleh tangan anda.MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Tanpa Menggunakan Peralatan 4.

Adalah perlu diingatkan jika sekiranya lantai kasar kaedah ini tidak boleh digunakan. Kaedah ini memerlukan anda menarik mangsa dengan cara mengundur ke belakang.MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Tanpa Menggunakan Peralatan 5. . Shoulder Drag Kaedah yang paling mudah.

Clothe Drag Jika mangsa tidak dapat dibawa kerana sesuatau sebab (berat dan sebagainya) alihkan dengan cara mengheret dengan memegang leher bajunya.MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Tanpa Menggunakan Peralatan 6. buka dua butang atas/ikut kesesuaian baju yang dipakai. . Sekiranya mangsa memakai baju yang berbutang. Cara ini tidak sesuai sekiranya permukaan lantai kasar.

. Jangan ditarik mangsa pada tempat yang kasar atau pada tempat yang boleh menambahkan kecederaan mangsa. Foot Drag Tarik mangsa dari kaki dengan cara mengundur ke belakang (sesuai untuk mangsa yang kurus).MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Tanpa Menggunakan Peralatan 7.

Crawl Method / Fireman’s Drag Satu teknik mengheret mangsa dari tempat yang penuh dengan asap atau tempat yang rendah atau tempat yng sempit. Tangan mangsa mestilah diikat. Kedua belah kaki penyelamat mestilah berada di bahagian luar. Cara ini tidak sesuai sekiranya lantai kasar. Gunakan sebelah tangan untuk ampu kepala mangsa .MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Tanpa Menggunakan Peralatan 8.

MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Tanpa Menggunakan Peralatan 9. Oleh kerana kaki dan tangan anda bebas dari sebarang bahan. anda boleh bergerak membawa mangsa turun dari tangga. . Front Piggy-Back Carry Mangsa diperlakukan seperti Piggy Back Carry dan mangsa mestilah sedar dan tidak mengalami kecederaan patah tulang yang teruk.

.MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Tanpa Menggunakan Peralatan 10. Down Stairs Method / Inclined Drag Down Teknik ini digunakan untuk menyelamatkan mangsa di bangunan yang tinggi ke bawah melalui tangga.

Penyelamat pula akan memegang satu tangan mangsa setiap seorang.MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Tanpa Menggunakan Peralatan 11. Two Man Assist Kedua-dua tangan mangsa diletakkan ke atas bahu dua orang penyelamat. Manakala tangan penyelamat yang terdekat akan memeluk pinggang mangsa. .

Satu tangan diletakkan di bahagian bawah bahunya dan meretangkan tangan yang satu lagi ke bawah bahagian tengah peha mangsa. Two Handle Seat Dua orang penyelamat duduk di sebelah menyebelah mangsa. . menghulurkan tangan masingmasing di belakang mangsa.MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Tanpa Menggunakan Peralatan 12. Jari-jari hendaklah dicengkamkan untuk mengelak daripada terasa sakit dan berjalan keluar.

MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Tanpa Menggunakan Peralatan 13. . Two Extremities Carry Cara ini diguna untuk mengalihkan mangsa melalui laluan yang sempit.

MENYELAMAT Kaedah Menyelamat Menggunakan Peralatan Antara peralatan yang digunakan untuk membantu penyelamat ialah:i) Stretcher ii) Kerusi iii) Blanket iv) Cadar v) Bed trolley vi) Hose vii) Tali .

masa dan jumlah anggota penyelamat yang ada. .MENYELAMAT Semua kaedah ini memerlukan kreativiti anggota penyelamat untuk memilih kaedah yang sesuai semasa membuat kerja-kerja menyelamat. keadaan mangsa. Ia juga bergantung kepada tempat kejadian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful