PENJAJAH BRITISH

British juga dikenali sebagai a) England b) Britain c) United Kingdom d) Great Britain

British menggantikan penjajah Belanda, Peranchis, Sepanyol, Portugis sebagai kuasa terkuat di rantau ini. Lebih daripada 70 buah negara telah berjaya dijajah oleh British terutamanya di Afrika, Asia dan kepulauaan Mikronesia dan juga Polinesia. Penjajahan British bermula pada abad ke 16 semasa pemerintahan Permaisuri Elizabeth I dengan menggalakkan lanun menyerang kapal-kapal Eropah yang lain bagi melemahkan kekuatan mereka.

Pada mulanya aktiviti penjajahan British tertumpu di kawasan Eropah sahaja dengan menjajah negara Peranchis, Ireland dan Scotland.
Namun begitu dengan galakkan Permaisuri Elizabeth, British telah menyediakan angkatan laut yang besar bagi menakluki negara-negara di luar Eropah. Pada tahun 1588 berlaku pertempuran laut diantara British dan Sepanyol yang mana tentera laut Sepanyol telah tewas dalam perperangan ini.

WILAYAH JAJAHAN BRITISH

WILAYAH JAJAHAN BRITISH

WILAYAH JAJAHAN BRITISH

Antara negara terawal yang dijajah oleh British termasuklah Amerika Syarikat (Virginia), India dan Gibraltar (Morocco)

PENJAJAH BRITISH
BRITISH DI NEGERI-NEGERI MELAYU

BRITISH DI NEGERI-NEGERI MELAYU
British ialah satu-satunya bangsa Eropah yang paling lama menjajah di Kepulauan Melayu yang tercatat di dalam sejarah Malaysia. Bermula dari Perjanjian London pada tahun 1824 menjadikan Inggeris bertapak kukuh sebagai kuasa bangsa kolonial tunggal yang mewarisi hak perdagangan. Negeri-negeri Melayu dianggap sebagai kawasan yang penting ekonomi dan politik Inggeris yang berpangkalan di negeri-negeri Selat.

BRITISH DI NEGERI-NEGERI MELAYU
British diakui bijak kerana berfikiran jauh di dalam usahanya untuk memerintah dan menguasai politik Negeri-Negeri Melayu Melayu kerana tidak segera campur tangan dalam hal ehwal politik. British ketika itu hanya berminat untuk melindungi jalan perdagangan ke China dan mendirikan pusat persinggahan di seluruh Semenanjung. Sikap tidak gelojoh British untuk menguasai pemerintahan negeri-negeri Melayu dilihat telah mencorakkan suatu bentuk evolusi entiti politik yang unik di Tanah Melayu.

BRITISH DI NEGERI-NEGERI MELAYU
Usaha yang teratur dan terancang oleh British telah membuatkan mereka berjaya melaksanakan dasar-dasar yang akhirnya menghakis pengaruh raja-raja. Selepas itu, membuahkan kemenangan, British mula menggerakkan dasar penjajahan dalam hal ehwal pentadbiran negeri-negeri Melayu pada tahun 1874.

BRITISH DI PULAU PINANG
Penglibatan British secara tidak rasmi pada tahun 1786 melalui tipu muslihat Francis Light yang berjaya menipu Sultan Abdullah dan Sultan Muhammad Jiwa.
Ini kerana kedudukan Pulau Pinang yang strategik untuk dijadikan pengkalan tentera dan perdagangan menyebabkan British perlu menguasai negeri tersebut.

BRITISH DI SINGAPURA
Menyedari kedudukan Pulau Pinang agak jauh ke utara, British merancang untuk mencari satu pangkalan baru dikawasan Selat melaka. Pada 6 Februari 1819, Stamford Rafles berjaya menduduki Singapura apabila beliau campur tangan melalui pertengkaran yang dipertua Johor dengan Sultan Husin

BRITISH DI SINGAPURA
Dengan tipu muslihatnya Stamford Rafles berjaya menipu Tengku Husin dan menduduki Johor.
Dengan itu British berjaya menguasai 2 kawasan yang paling strategik.

NEGERI-NEGERI SELAT
Pulau Pinang merupakan pusat pentadbiran yang pertama. Pada tahun 1867, pentadbiran negerinegeri selat telah dipindahkan ke Calcutta di India.

NEGERI-NEGERI BERSEKUTU
Penguasaan British yang paling ketara adalah semasa perjanjian Pangkor 1874 di mana British melantik Residen yang akan membantu Sultan dalam hal ehwal pentadbirannya. Seterusnya British berjaya menguasai Selangor, Negeri Sembilan dan juga Pahang, Negeri-negeri tidak Bersekutu berjaya dikuasai pada tahun 1909 melalui Perjanjian Bangkok.

WILAYAH JAJAHAN BRITISH

TENTERA BRITISH

TENTERA BRITISH

PENJAJAH BRITISH
Faktor-Faktor Penjajahan Brtitish

FAKTOR PERKEMBANGAN
Faktor Tolakan Perkembangan Revolusi Perindustrian di Eropah yang memerlukan bahan mentah (murah dan banyak) dan mewujudkan pasaran. Faktor Tarikan Kemunduran kuasa Melayu yang penuh dengan pergolakan, persaingan, pertikaian dan peperangan sesama sendiri.

21

Politik: Ekonomi: Beban masyarakat barat Perubahan politik (ketua) Keperluan bahan mentah dan pasaran bagi untuk mentamadunkan oleh kerajaan. Mewujudkan perindustrian di Eropah. dasar-dasar baru. negara lain.
White man Burden:

Faktor Segera: Jemputan daripada pihak yang berkepentingan dalam kancah politik tempatan.

Masalah Tempatan: Perebutan takhta dan perebutan wilayah yang kaya dengan hasil ekonomi.

22

Faktor Ekonomi
British memerlukan bahan mentah, terutama kerana ketika itu berlakunya Revolusi Industri di England. Ramai Pelabur / pedagang yang melabur di negeri melayu bagi mendapatkan keuntungan yang berlipat ganda khususnya di kawasan perlombongan.

Kebimbangan penjajahan asing
Pada tahun 1870 kuasa-kuasa asing yang baru seperti Itali, Jerman dan Russia telah berada di Asia Tenggara bagi mencari tempat jajahan yang sesuai. British berasa amat risau sekiranya mereka tidak dapat menguasai Tanah melayu kuasa asing yang baru ini akan menakluki negara ini.

Perubahan dalam kakitangan Pejabat Tanah Jajahan
Sebelum tahun 1871, pegawai tanah jajahan dan parti yang memerintah iaitu parti liberal tidak pernah mahu untuk menakluki Tanah Melayu sepenuhnya. Namun, apabila parti Konservatif mengambil alih pemerintahan mereka telah melasanakan dasar imperialisme. Mereka sangat menyokong dasar penjajahan

PENJAJAH BRITISH

Ciri-ciri Penjajahan British

Penjajah yang terbesar menguasai lebih 70 buah negara
Hanya perperangan Dunia ke-2 berjaya mengakhiri penjajahan British apabila Jerman menyerang dan hampir berjaya menguasai negara Britain pada tahun 1941. Keluasan yang berjaya dikuasai oleh British adalah seluas 13,163,000 batu persegi.

Dasar Polisi jangka panjang
Penjajah British merupakan penjajah yang sistematik dan menjajah sesebuah negara secara beransur-ansur. Mereka berjaya menguasai negara yang dijajah untuk jangka masa yang sangat lama seperti negara India. Mereka juga adalah penjajah yang sangat bijak dan mempunyai strategi. Matlamat utama mereka adalah 1. Politik 2. Strategik 3. Kekayaan

Cara pemerintahan
British tidak lah sekejam Portugis dan Sepanyol kerana apabila mereka mengetahui musuh adalah kuat mereka akan melakukan diplomasi, tetapi apabila musuh telah lemah mereka akan menyerang. Mereka akan menggunakan pasukan askar apabila diperlukan.

Sistem Pentadbiran
Sistem pentadbiran negeri yang dijajah hendaklah dibayar oleh penduduk tempatan. Penduduk tempatan hendaklah membayar cukai dengan harga yang tinggi sepert cukai keris, cukai pokok kelapa dan juga cukai sirih. Semua hasil ini akan diberikan kepada pihak pentadbiran. British juga tidak akan menjajah mana-mana negeri yang tidak menguntungkan mereka seperti negeri Vietnam, Laos dan Cambodia kerana negeri ini tidak mempunyai sumber mentah.

PERSENJATAAN BRITISH