Anda di halaman 1dari 3

Surah Al-Muzammil diturunkan oleh Allah sebagai suatu reflek kepada nabi Muhammad SAW selepas baginda menerima

wahyu yang pertama, surah Al-A'laq di Gua Hira', baginda balik ke rumah dan meminta Saidatina Khadijah untuk menyelimutkan baginda. Ini jelas menunjukkan bahawa tanggungjawab yang diterima nabi sangat berat.Selain itu surah ini diturunkan pada waktu malam sebagai satu simbolik untuk menggalakkan kita bangun malam atau berqiamullail.Satu kajian yang dijalankan oleh Universiti Malaya menunjukkan bahawa dengan suasana yang sangat tenang, pergerakan solat diwaktu malam menjadi lebih teratur.Boleh dirujuk pada ayat 2 dan 3. Didalam ayat ke-4 Allah menggalakkan hambanya menggunakan sepertiga malam untuk membaca al quran dengan perlahan-lahan.Nabi Muhammad SAW membaca al-quran dengan menyebut satu per satu dan tertib.Nabi membacanya dengan berlagu dan sedikit perasaan sedih seperti hendak menangis supaya bacaannya menusuk ke kalbu dan memberi kesan pada hati. Ayat atau wahyu yang diturunkan kepada Rasulullah sangat berat kepada rohani dan jasmani baginda. Nabi SAW menerima wahyu dalam beberapa keadaan seperti mimpi atau nyata.Keadaan penurunan wahyu yang paling berat bagi baginda adalah ketika baginda mendengar bunyi loceng dekat di telinga baginda.Pernah diceritakan oleh Aishah, isteri baginda dimana pada waktu yang dingin, Aishah melihat baginda berada dalam keadaan berpeluh sedangkan suasana dalam keadaan sejuk ( tafsiran ayat ke-5 ) Allah juga menerangkan dalam ayat ke-6 bahawa waktu malam merupakan waktu yang paling sesuai untuk beribadah kerana suasananya yang sunyi menjadikan hubungan dengan Allah dirasakan sangat dekat.Dan didalam ayat ke-7 Allah memberi masa siang kepada hambanya untuk menguruskan pekerjaan dengan bekerja dan mencari rezeki yamg halal. Ayat ke 8 dan 9 perlu sangat bagi kita untuk fahami dan hayati bahawa apabila disebutkan nama Allah, mestilah disebut dengan perasaan taqwa dan ingatilah nama agung itu.Ingatilah Allah di dalam hati, dilafazkan dengan perkataan seperti tasbih, tahmid dan takbir memuji kebesaran Allah.Sebutlah nama agung itu dengan rasa tawaduk' sebagai seorang hamba dan muhasabahlah hatimu...Jika hati kuat merasakan perlindungan

Fahamilah ayat ke-5 surah ini dimana wahyu diturunkan kepada nabi SAW yang memerintahkan nabi berda'wah kepada orang ramai sangat berat.Orang ini akan menjadi orang kuat dalam memperjuangkan Islam. tetapi jika hati mereka ditarbiyahkan dan dibersihkan daripada sifat-sifat cintakan harta. sudah cukup jelas menunjukkan bahawa tugas da'wah itu juga berat dan tidak boleh dipandang enteng.Orang ini perlu kita tarik dan dia sanggup untuk terus berbakti dan melakukan kerja-kerja da'wah. seseorang yang ragu-ragu. apatah lagi jika berada dikelompok orang ramai lagilah dirasakan ramai.Dan kita sebagai umat akhir zaman wajib mencari wali yang memimpin akhir zaman supaya kebangkitan Islam kali ke-2 menjadi nyata. seseorang yang kagum dengan peranan da'wah dan prinsip-prinsipnya serta sanggup berkorban apa sahaja demi da'wah.Hanya iman yang kuat mampu mewujudkan keberanian menegakkan agama Tuhan dan kebangkitan Islam itu mesti didampingi oleh ulama'. ia akan menjadikan kita berasa selamat kerana Tuhan dirasakan sentiasa bersamanya.Makna MUSLIM adalah tidak ada makna hidup tanpa da'wah yang tidak diperjuangkan. 2. Disini juga dinyatakan tentang sikap manusia tentang berda'wah yang dipetik daripada kata-kata Hasan Al-Banna: 1. mereka akan menjadi orang yang sanggup menaja segala kerja yang . Secara keseluruhan bagi maksud ayat 1-9 surah Al-Muzammil ia juga merujuk kepada persiapan da'wah yang perlu dilakukan bagi para dai'e. tidak jelas arah da'wah dan tidak kenal makna keikhlasan dan faedah berjuang. seseorang yang mencari untung dalam berda'wah.Walaupun dia berseorangan dia rasakan ramai.Tuhan.mereka tidak akan melakukan kerja jika tiada keuntungan.Mereka ini perlu didedahkan dengan konsep dan peranan kita sebagai khalifah ditarbiyahkan hatinya supaya tiada lagi keraguan. 3.

Ayuh wahai para dai'e bangkitlah. untukmu mujahid mujahidah setia!!! .. kerana ALLAH telah janjikan syurga....Orang sebegini didoakan mogamoga mereka beroleh petunjuk.... takkan pernah langsai pertarungan... walaupun akan tergadai nyawa. rapatkan barisan rapatkan... hingga ajal kan menjelang. mati syahid atau hidup mulia....... ayunkanlah langkah perjuangan. seseorang yang menentang dan selalu berburuk sangka serta asyik mengutuk dengan kata-kata yang was-was dan ragu-ragu...berbentuk da'wah. bentakkan musuhmu bentakkan.... siapkan dirimu siapkan. hilangkan rasa takut dan gementar. 4.