Anda di halaman 1dari 6

MARI MENGENALI AYAT MAJMUK

DISEDIAKAN OLEH :

CIKGU JENNY BAILIN
CIKGU HAIQAL TARMIZI CIKGU HAFIZUL RAKMADIN

. Pernahkah adik-adik mendengar tentang perkataan “ayat majmuk”? Pada hari ini kita akan mengenali apa itu ayat majmuk. Mari kita belajar bersama-sama.Salam sejahtera adik-adik.

dan lain-lain. manakala. seraya. Tahukah adik-adik bahawa ayat majmuk merupakan ayat yang mengandungi dua atau lebih ayat-ayat tunggal yang disambungkan oleh kata hubung seperti dan. AYAT MAJMUK . atau.Hai adik-adik . tetapi. kecuali.

Tentu adik tertanyatanya tentang apakah contoh ayat majmuk? Baiklah. CONTOH AYAT MAJMUK . mari kita belajar bersama-sama.

2. Emak sibuk menghidangkan makanan di pantai. Bapa mengajar adik berenang. Apabila kedua-dua ayat tunggal tersebut digabung dengan menggunakan kata hubung “manakala”.Ayat majmuk terdiri daripada dua ayat tunggal contohnya : 1. ayat majmuk yang akan terbentuk adalah seperti berikut : Contohnya : Bapa mengajar adik berenang manakala emak sibuk menghidangkan makanan di pantai. CONTOH AYAT MAJMUK .

Semoga kita bertemu lagi dalam sesi pembelajaran yang akan datang.Wah! Nampaknya. adik-adik sudah memahami maksud ayat majmuk. Selamat tinggal. SELAMAT TINGGAL . Tahniah. Terima kasih.