Anda di halaman 1dari 8

FUTSAL

SEJARAH DAN PERKEMBANGAN

Uruguay.PENTAKSIRAN SEJARAH  Namanya berasal daripada bahasa Portugis futebol de salão. dan Sepanyol fútbol de salón. Kedua-duanya bermaksud 'bola sepak dalam dewan'. Ia diperkenalkan oleh Juan Carlos Ceriani.  Menurut FIFA . seorang pelatih sepak bola berasal dari Argentina .Permaian Futsal ini bermula pada tahun 1930 di Montevideo.

 Keunikan futsal mendapat perhatian di seluruh Amerika Selatan. terutamanya di Brazil. Mereka berjaya mengembangkan kepelbagaian gaya dan teknik dalam permainan futsal . Justeru itu . .  Pele legenda bola sepak Brazil misalnya mengembangkan bakatnya dalam bola sepak melalui permainan futsal. futsal mendapat sambutan meluas di Amerika Latin bahkan ke seluruh dunia. pada tahun 1936 suatu ketetapan berkaitan peraturan futsal telah diperkenalkan.  Oleh kerana perkembangan pesat terhadap sukan ini .

pemain bola sepak import dari Amerika Latin yang bermain di dalam Serie A ( Liga Bola Sepak Itali ) .  Futsal juga terkenal di England . futsal mula diperkenalkan buat pertama kalinya di Itali pada awal tahun 1950 an . Pemain-pemain bola sepak inggeris sering melakukan latihan dan menyertai pertandingan . Permainan ini menjadi begitu popular dan digemari oleh masyarakat Itali . Di eropah . Ia dibawa oleh pemain. Bezanya mereka bermain enam sebelah di padang rumput. . London express yang merupakan akhbar harian terkemuka di London telah menganjur dan menaja sukan ini pada ketika itu .

Pengerusi pertama FIFUSO ialah Joao Havelange .tahun berikutnya sehingga tahun 1979 .PERKEMBANGAN FUTSAL  Tahun 1965 Kejohanan Internasional Futsal telah diadakan buat pertama kalinya . Brazil dengan perwakilan futsal dari berbagai negara . Hasil pertemuan ini terbentuknya FIFUSO (The Federacao Internationale de Futebol de Salao / Federasi Futsal AS) sebagai organisasi rasmi yang menaungi sukan futsal . Paraguay muncul juara edisi ini  Brazil mendominasi kejohanan ini pada tahun. Brazil juga telah menjuarai Piala Pan Amerika yang julung kali diadakan pada tahun 1980 dan 1984 . .  Tahun 1974 Diadakan pertemuan di Sao Poulo .

Pada edisi pertama ini Brazil keluar sebagai juara . Brazil sekali lagi muncul juara di kejohanan ini .  Tahun 1988  Setelah beberapa tahun .Ianya telah menarik minat FIFA untuk mengendalikannya dengan alasan futsal juga turut memajukan industri bola sepak antarabangsa . Kejohanan ini diteruskan di Australia . sukan futsal dilihat berkembang . Tahun 1982 Kejohanan Futsal Dunia pertama dianjurkan oleh FIFUSO bertempat di Sao Paulo . Paraguay muncul juara dengan mengalahkan Brazil di final dengan baik dan memiliki organisasi yang tersusun . Brazil .  Tahun 1985 Kejohanan Futsal Dunia kedua diadakan di Sepanyol yang juga merupakan kali pertama diadakan di benua Eropah .

Brazil dengan gah telah menjuarai kedua-dua kejohanan anjuran FIFA ini . Lebih 120 buah negara menjadikan futsal sebagai sukan terpenting di negara masing-masing . Tahun 1989 FIFA secara rasminya telah mengambil alih penganjuran Kejohanan Futsal Dunia .  Tahun 1992 Piala Dunia Futsal edisi FIFA yang kedua telah diadakan di Hong Kong . .  Sehingga ke hari ini . Futsal telah menjadi sukan yang berpengaruh . Piala Dunia futsal edisi FIFA diadakan di Belanda pada tahun yang sama .

Competition Year City Country Winner Runner-Up 3rd 4th 1989 Rotterdam Netherlands Brazil Netherlands United States Belgium 1992 Hong Kong Hong Kong Brazil United States Spain Brazil Spain Iran 1996 FIFA Futsal World Cups 2000 Barcelona Guatemala City Spain Guatemala Brazil Spain Russia Portugal Ukraine Russia 2004 Taipei City Chinese Taipei Spain Italy Brazil Argentina 2008 Rio de Janeiro Bangkok Brazil Brazil Spain Italy Russia 2012 Thailand Brazil Spain Italy Colombia .